2018-01-17 238 浏览
本人好喜歡食上海菜,例如菜飯、糖醋排骨、粢飯、豆漿等等。之前喺大埔搵來搵去都冇一間上海菜比較正常。今日好幸運,經過一間新開小店,一於碰吓運氣,看看有沒有驚喜。小店地方很狹窄,枱不多,而且當時午飯時間,門面大排長龍,於是我索性外賣回家慢慢享受。見到有我至愛的「糖醋排骨菜飯」,當然即刻點了。午飯套餐仲可以揀一款小食,我選擇了佢嘅招牌菜:「生煎包」。「糖醋排骨」味道正常,可惜對我來說個汁酸了一些。排骨比較韌,相信是部位問題。「菜飯」方面,好正常,沒有驚嚇、沒有驚喜。「生煎包」果然是招牌菜,第一口咬,大家要小心,即刻爆汁!新鮮製,熱辣辣,非常美味。睇嚟以後我喺大埔,可以從此多一個選擇。
睇嚟以後我喺大埔,可以從此多一個選擇。
2018-01-16
15 分钟 (外卖自取)
2018-01-17 52 浏览
我本人對上海美食情有獨鍾,尤其係生煎包及小籠包!可以話係必點菜式!今天風和日麗,同兩位朋友行完大埔街市買完靚水果,於是去醫肚了!呢間上海生煎皇, 門口有透明玻璃可以見到師傅即做即蒸, 感覺好穩陣!我們點了數款小食,印象最深刻係生煎包佢唔只賣相 討好, 食落口, 底層皮脆, 內裏肉汁豐富,而且出曬煙,好新鮮,好美味!跟住要講小籠包, 皮真係十分之薄, 雖然唔算好大隻, 鮮肉分量恰到好處!特別驚喜係手拍海蜇青瓜, 辣汁同青瓜成强烈對比! 海蜇好爽, 餐前小食一流!

我們點了數款小食,印象最深刻係生煎包

2018-01-14 57 浏览
經朋友介紹入到大埔剪頭髮,已經一早約好時間免得去到有排等,未開始前係附近搵食,係旺角食過生煎皇覺得唔錯,於是再去幫襯上海生煎包($32)個底好脆,朋友食嗰陣啲汁由對面飛過嚟,到我食嗰陣因為太熱,湯汁都漏晒落個碗,多到可以當湯飲灌湯小籠包($34)對我而言小籠包更好味,皮薄餡靚,一啖放晒入口,唔會漏晒湯汁涼伴青瓜海蜇($30)青瓜同海蜇都好爽,蒜蓉放面加上花椒辣椒油夠晒香,但我都係鍾意加返啲醋調味酸辣湯($24)酸同辣味平均,做到湯羹既效果

酸辣湯($24)酸同辣味平均,做到湯羹既效果
2018-01-10 64 浏览
鍾意這裏的味道,間中都來食套餐,供應時間夜晚六點前,$40-$50幾,好抵食。平時會選厚切豬扒,但今天想試下京汁茄子菜飯茄子輕輕「走油」,略炸一會,令醬汁更易掛上。這醬汁是精華,做得很好,簡單以芫茜、蔥、辣椒、醬油而成,帶點麻辣味,不過濃,很對胃,只是醬汁已足夠撈一碗飯;加上茄子,好美味。$29能有這質素,兼有菜飯,無得輸😬大廚好嘢👏🏻👏🏻上海生煎包這裡食生煎包,無走雞:外層包上面軟軟的,底部卻煎成脆脆的,內裏充滿肉汁!套餐包餐飲,轉湯加$10;餐飲可以揀汽水、凍熱豆漿,但係天寒地凍,好想飲熱湯,所以加$10轉飲酸辣湯酸辣湯濃淡得宜,酸辣味配合剛好,裏面的豆腐粒很滑溜,而且熱辣辣,讚😋題外話,不得不讚揚師傅的巧手製作美食,與及服務員的溫馨提示:當捧上酸辣湯和生煎包時,服務員都提一句「小心燙口」,的確,兩樣都非常熱上,新鮮好吃😍

平時會選厚切豬扒,但今天想試下京汁茄子菜飯

上海生煎包

2018-01-09
  • 茄子菜飯
  • 酸辣湯
2018-01-06 50 浏览
雞絲粉皮,竟然用日式芝麻醬,平時百佳買果種,大家自己諗質素菜飯,完全冇菜味小籠包同生煎包算正常,不過不失只可以用垃圾形容,唔好叫自己正宗👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
雞絲粉皮,竟然用日式芝麻醬,平時百佳買果種,大家自己諗質素
菜飯,完全冇菜味
小籠包同生煎包算正常,不過不失
只可以用垃圾形容,唔好叫自己正宗
👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
上海
今日收工男朋友接我收工去食晚飯,見喺屋企附近食到悶悶地,於是乎就去左大埔食喇~突然好想食上海野所以就揀左上海生煎皇,仲好任性地只叫小食唔叫飯tim!上海生煎包兩個($16)大家睇下相中枱面,係我一咬落去爆出黎嘅汁,好juicy!咖喱味墨魚汁味生煎包各一個($25)我食咖喱味,似咖喱角,唔推介。反而男朋友食墨魚汁味覺得好味!芝士鮮肉小籠包四個($34)芝士同小籠包味道好夾,身為芝士控勁滿足!涼拌青瓜海蜇($28)酸酸辣辣,夠開胃!川麻雞中翼四隻($28)味道似譚仔土匪雞翼!京汁茄子($26)好鹹,唔推薦!韮菜豬肉水餃六隻($28)冇咩特別,唔推薦。白灼蠔油菜心($23)好細碟。。。味道尚可,可以一試!

涼拌青瓜海蜇($28)酸酸辣辣,夠開胃!

川麻雞中翼四隻($28)味道似譚仔土匪雞翼!

京汁茄子($26)好鹹,唔推薦!

韮菜豬肉水餃六隻($28)冇咩特別,唔推薦。

白灼蠔油菜心($23)好細碟。。。

味道尚可,可以一試!

2017-12-12
2017-12-20 78 浏览
話說FIF今日嚟到大埔分公司返工心思思想食上海菜係openrice搵吓搵就搵到呢間位置都唔算難搵門口睇到有個午市套餐好似唔錯生煎包定小籠包揀左好耐因為唔想咁熱氣所以揀左小籠包而主菜揀左麻醬冷面!主菜到啦!雞絲青瓜蟹柳都好足料!麻醬又夠香,面又夠彈牙~正啊!而小籠包方面,包好薄,夾佢果彈好驚會爆,多汁又夠香,點一點醋就可以吊味!4個好快就清哂!午餐仲送野飲我就揀左豆漿!唔會太甜又有豆味,岩岩好清走小籠包陣味~另外環境都唔錯 有開式廚房比大家見到師傅動向仲有生煎包教學漫畫 好得意!埋單都係54!包野飲又有小籠包!抵食啦!
話說FIF今日嚟到大埔分公司返工
心思思想食上海菜
係openrice搵吓搵就搵到呢間
位置都唔算難搵
門口睇到有個午市套餐好似唔錯

生煎包定小籠包揀左好耐
因為唔想咁熱氣所以揀左小籠包
而主菜揀左麻醬冷面!
主菜到啦!雞絲青瓜蟹柳都好足料!
麻醬又夠香,面又夠彈牙~正啊!

午餐仲送野飲

我就揀左豆漿!唔會太甜又有豆味,岩岩好清走小籠包陣味~

另外環境都唔錯 有開式廚房
比大家見到師傅動向

仲有生煎包教學漫畫 好得意!

埋單都係54!包野飲又有小籠包!抵食啦!
2017-12-13
2017-12-20 41 浏览
血拼完一田優惠日求其搵間野食就同屋企人試呢間餐廳 咖哩芝士牛肉生煎包 + 上海生煎包前者為新口味, 其實冇咩特別後者正常野兩者都好熱辣辣, 入面充滿湯汁 灌湯小籠包 + 蟹粉小籠包掛住食, 冇影相都係充滿熱湯皮薄但沒有穿 芝麻醬五彩冷麵醬多, 但味道不算特別 糖醋排骨菜飯糖醋味濃, 不過菜飯少了點菜不太特別 其實好耐之前, 我有食過旺角分店都係主要食生煎包, 煎餃, 小籠包為妙其他野食當食飽肚為主野食正常, 但唔會超吸引你想不停翻食
血拼完一田優惠日
求其搵間野食
就同屋企人試呢間餐廳

咖哩芝士牛肉生煎包 + 上海生煎包
前者為新口味, 其實冇咩特別
後者正常野
兩者都好熱辣辣, 入面充滿湯汁

灌湯小籠包 + 蟹粉小籠包
掛住食, 冇影相
都係充滿熱湯
皮薄但沒有穿

芝麻醬五彩冷麵
醬多, 但味道不算特別

糖醋排骨菜飯
糖醋味濃, 不過菜飯少了點菜
不太特別

其實好耐之前, 我有食過旺角分店
都係主要食生煎包, 煎餃, 小籠包為妙
其他野食當食飽肚為主
野食正常, 但唔會超吸引你想不停翻食
2017-11-23
2017-12-12 51 浏览
之前睇雜誌已經見到呢間餐廳生煎包好出名,今日係大埔搵食期間竟然見到開咗分店,二話不說即時食返次啦。套餐一個主食再加一款小食包嘢飲,平均都係五十蚊左右,都幾抵食。呢度主打小籠包,每張檯都會有貼紙教你點樣慢慢食,唔駛驚渌親。小食當然係呢度最出名嘅生煎包,雖然唔係好大個,賣相金黃,記得千祈唔好大啖咬落去,因為一定會渌到個口,要慢慢吹凍先好食,生煎包內餡超多湯汁,皮唔會太厚,得兩個真係唔多夠喉。主食叫咗酸辣湯麵,份量都算大碗,呢度嘅酸辣湯配料多,可能加咗麵味道溝淡咗,個人覺得可以再辣少少,咁就更加開胃。凍豆漿只係微凍,味道唔太甜,感覺無落咁多糖健康啲。呢度不愧為生煎皇,生煎包真係好好味,下次有機會真係要試埋佢個小籠包。

凍豆漿只係微凍,味道唔太甜,感覺無落咁多糖健康啲。

2017-12-08
2017-12-09 67 浏览
難得嚟到大埔就行到呢頭揾好野食,見大明里都幾多野揀就行左過嚟啦🐷🐷 最後嚟到oscar開嘅上海正宗生煎包食晏,唔小得一定係生煎包啦,要左4粒($30)🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️ 熱辣辣上枱,咬落去爆哂汁好正🤤🤤 肉又大粒,做到啖啖肉同包皮嘅口感⭐️⭐️👀 之後要左碗餃子,有d生菜係底,豬肉餃子皮唔過厚,食落好香芫茜味🥗 豬肉汁亦好夠❤️ 主食叫左擔擔麵,湯底比較甜,都幾香芝麻味,麵質偏硬,肉碎偏小,可以多翻小小💁🏻💁🏻

之後要左碗餃子,有d生菜係底,
豬肉餃子皮唔過厚,食落好香芫茜味🥗 豬肉汁亦好夠❤️

2017-12-09 57 浏览
踩單車之前嚟到食個lunch 😍作為上海菜fans就當然唔可以錯過呢間正宗生煎包啦😋 見佢出左2款新口味就嗌左各一啦,黃色係咖哩牛肉,黑色係麻辣墨魚汁($25/2)❤️ 兩個都好熱辣辣,非常多汁!咖哩牛肉好重,咖哩唔太辣,但好惹味嘅!墨汁反而重麻辣香,肉汁就相對下小d😀 之後叫左糖醋排骨飯😻😻糖醋排骨肉質軟,好易咬,酸酸甜甜好開胃🍽🍽菜飯份量適中,撈d汁食好香🤤 青瓜海蟄酸酸辣辣,青瓜好爽口,海蟄夠qq😍 要左杯熱豆漿,好重豆味!

之後叫左糖醋排骨飯😻😻

青瓜海蟄酸酸辣辣,青瓜好爽口,海蟄夠qq😍

要左杯熱豆漿,好重豆味!
今日同媽咪行過大埔舊墟,見肚餓,兩個就入咗嚟呢間算係新開的正宗生煎包店試下😏😏。睇下個午市餐牌,價錢好抵下💪🏼👍🏻👍🏻,$35-45左右,已經有兩款食物連飲品,我地兩個大食積忍唔住見咁平,叫到成枱都係餸🤣🤣!差d張枱擺都擺唔落😂😂😆😆呢間小店好細間,小店格局,但菜式都算得上包羅萬有,同一般上海小館嘅滬式菜都有齊,呢個係估唔到!👏🏻👏🏻入返正題,食物叫咗:糖醋排骨菜飯🐷 🍚+ 涼拌青瓜套餐:$36+$12糖醋排骨係用一字排嚟做🐖🐖👍🏻💪🏼,有四件,肥瘦勻稱,煮得淋身,帶點酸酸甜甜😋,好開胃,配上健康的菜飯,一流嘅配搭🎉🎉涼拌青瓜小食🥒🥒🥒,呢個小食幾辣下⋯不過略微青瓜有點草醒味🍃🍀☘️,但個醬油係唔錯,夠刺激味蕾!🔥🔥韭菜豬肉水餃湯麵 🍜🍜+ 小籠包🐷🐷(四隻):$32+$22韭菜豬肉水餃湯麵有成六隻咁多,只係食水餃都夠飽了!韭菜豬肉餡夠足料,啖啖肉🤤😋,$32呢個價錢好鬼抵食!加少少辣椒醬調味🤤,正,麵質唔會過淋,唔錯!嚟到小籠包💨💨,一籠四隻,一上枱已經聞到香噴噴!忍唔住趁熱食,一咬開,d 肉湯就爆哂出嚟💦💦,好誇張,皮算薄身,睇下張相就知,有圖有真相!我可以説,呢個$22(4隻)小籠

入返正題,食物叫咗:

糖醋排骨菜飯🐷 🍚+ 涼拌青瓜套餐:$36+$12

嚟到小籠包💨💨,一籠四隻,一上枱已經聞到香噴噴!忍唔住趁熱食,一咬開,d 肉湯就爆哂出嚟💦💦,好誇張,皮算薄身,睇下張相就知,有圖有真相!我可以説,呢個$22(4隻)小籠包,絕對拍得住「霸X山莊」🤗😏🤗😏, 媽咪就極力推介呢個小籠包,豎起手指公讚好!👍🏻👍🏻👍🏻而抵食程度係100分💯💯💯💯

跟住當然要試吓呢度嘅招牌菜招牌生煎包😋😋 ,散叫唔跟餐$16/2個,如果套餐嘅話就係$14/2個。
我地晚叫咗兩個嚟試吓,招牌生煎包有出爐時間,當我地食完晒所有嘢之後,剛好招牌生煎包出爐上枱!生煎包賣相脹卜卜,外皮煙韌,半肥瘦肉餡鮮濃,湯汁豐盛,果然係招牌菜😻,好食也!🤤🤤
😙😚
總括: 呢餐食得好滿足,平靚正,平民化價錢,支持支持!媽咪話佢聽日就要再嚟encore!!!哈哈🤣🤣🤣👏🏻👏🏻👏🏻

糖醋排骨菜飯套餐
  小籠包
招牌生煎包兩個
招牌生煎包
2017-12-04 54 浏览
上海生煎王連大埔都有啦今日朋友一齊擦餐勁!除左一般的生煎飽外,今次仲試左兩款新味道。咖哩芝士豚肉和墨汁麻辣豚肉!$25/2隻。墨汁麻辣勁惹味,依然爆汁,有驚喜。麻辣是慢慢攻出黎嗰隻,好過癮!食厭左普通的搞下新意思都唔錯。涼拌萵筍萵筍平時好少地方有得食,所以同事一見到就心心眼。好爽口又清新,相信只加了蔴油和少少鹽調味,好吃!皮蛋豆腐本身以為豆腐和皮蛋是分開的,原來唔係。滑滑的豆腐淋上切碎了的皮蛋和甜豉油,豆腐非常凍,是個出色的涼菜。好食,無介紹錯呀!下次再幫襯!
上海生煎王連大埔都有啦
今日朋友一齊擦餐勁!

涼拌萵筍

皮蛋豆腐

好食,無介紹錯呀!下次再幫襯!
2017-12-02 1787 浏览
入黎大埔探朋友,試左一家全打生煎包的小店。個名好熟,原來之前喺深水埗已經食過,由一家分店開到依家大埔都有,質素應該有番咁上下保證。黎到生煎王,點都要試下出名的生煎包,有兩件和四件選擇,一客四件唔使爭。生煎包即叫即煎!個皮煎得好香,芝麻香口,而整體來講皮香肉多汁。一咬開可以飲到湯汁,味鮮有驚喜!而且舊肉大小中等,加上少少豆瓣醬好惹味!果然係鎮店之寶,無介紹錯!蟹粉小籠湯包試左個比較特別嘅小籠包。一客兩件,點左兩客。入邊有好香嘅蟹粉味,一咬開湯汁一湧而上!真心好食!而且欣賞個皮做得好薄,有出面某台灣品牌的質素。上海菜肉雲吞個湯係好似加入左咸肉入去煲,所以大家都話正,飲左幾碗!而菜肉雲呑清清地,加埋個湯好暖胃!不過相比起生煎飽就無乜特別麻醬三絲拌麵驚唔夠飽叫多一個涼麵。三絲有火腿 青瓜 雞絲,加埋大量麻醬濕濕地好好開胃。涼拌麵好爽口,而且夠哂凍,味道一流。而且份量都好夠多,三個人食剛剛好!上海生煎王確係不錯!如果想經濟點食餐好,都係一個好選擇!除左生煎飽,仲有不少菜飯湯麵選擇,不過計我話最緊要係兩位朋友都讚好!同朋友傾下計,咁又過左一個休閒的週末!大埔人切勿錯過!

果然係鎮店之寶,無介紹錯!

蟹粉小籠湯包
真心好食!而且欣賞個皮做得好薄,有出面某台灣品牌的質素。

上海菜肉雲吞

麻醬三絲拌麵

同朋友傾下計,咁又過左一個休閒的週末!大埔人切勿錯過!
  • 招牌生煎飽
2017-11-20 80 浏览
呢個週末無野做, 決定閉關, 訓醒先搵個食, 落大明里睇下有咩好食, 原來開左一間生煎包店wor...真係太耐無系大埔搵食啦要等幾個, 系門口先睇定野食, 本身諗住叫普通既生煎包, 點知坐底見到個限定既咖喱芝士牛肉/墨汁麻辣豚肉口味, 梗係試特別野啦咖喱芝士牛肉真係唔講得笑, 芝士勁香, 有點西煮中食咁墨汁麻辣豚肉就好開胃, 麻辣又唔會太搶兩個點會夠, 另外再叫個灌湯小籠包同埋芝麻醬五彩冷麵, 今日天氣仲熱食冷麵就岩晒系大明里中心位, 實搵到門口有餐牌, 等位時可以選好食物先限時推介, 新派新口味生煎包, 又芝士又墨魚汁, 正! ($25)芝麻醬五彩冷麵 $39灌湯小籠包 $32皮薄多汁黃黑 - 咖喱芝士牛肉+墨汁麻辣豚肉

咖喱芝士牛肉真係唔講得笑, 芝士勁香, 有點西煮中食咁
墨汁麻辣豚肉就好開胃, 麻辣又唔會太搶

系大明里中心位, 實搵到

門口有餐牌, 等位時可以選好食物先

芝麻醬五彩冷麵 $39

灌湯小籠包 $32