2017-08-29 170 浏览
三家姐點了個午市套餐韮菜豬肉水餃湯面客+灌湯小籠包理再+個酸辣湯總共$62 先說個水餃很大粒 , 韭菜豬水均衡,餡料充足, 大粒又抵吃, 基本上吃了5粒都有好滿足的感覺。配上上海面, 略厭面有點太軟。 至於個小籠包不算皮薄,但湯汁爆出黎甘濟, 是挺好吃的~~~👍🏻最後到酸辣湯 , 就是扣分之處。 太濃味, 酸和辣調配失衡,太酸又不夠辣,吃下口還會太漿口 ,這個不推薦了
三家姐點了個午市套餐
韮菜豬肉水餃湯面客+灌湯小籠包理再+個酸辣湯
總共$62

配上上海面, 略厭面有點太軟。

2017-08-29
2017-08-26 138 浏览
The staff is friendly and can speak some English. They do have English menu. The 炒年糕 are very good, I suppose that they make them right at the shop because they are quite thick and tasty and do not look like the frozen one that we usually see around.
上海炒年糕
2017-08-26
上海炒年糕
  • 上海生煎包(2個)
2017-08-21 193 浏览
落ssp揼完骨又攰又餓又眼訓,查查林搵食醫肚。想食車仔麵,但咁夜仲有好多人排隊,蛋牛治我又麻麻地,辣野男友唔岩食。最後行過呢間上海生煎包,見門口又有人等外賣,入面又好似幾多人食。好~就試下!呢度招牌係生煎包~最少可以叫兩個,仲教你食生煎包4步曲,不過我麻麻地包類,所以冇食。價錢都幾大眾化凍豆漿ok啦唔算好甜!酸辣湯去到邊間上海舖我都要必定要試!不過呢個好勁醋味,我麻麻地!小籠包皮厚咗少少但好多湯喺入面,幾鮮甜!芝麻醬五彩冷麵呢個有驚喜!五彩有青瓜,蟹柳,火腿,雞絲同筍絲,芝麻醬又夠多唔會唔夠醬撈,開正我醬怪果笵!~~好味!乾扁四季豆炸菜粒蝦米同肉碎好夠味,但同d四季豆好似分開炒咁

價錢都幾大眾化
凍豆漿
ok啦唔算好甜!

酸辣湯
去到邊間上海舖我都要必定要試!不過呢個好勁醋味,我麻麻地!

小籠包
皮厚咗少少但好多湯喺入面,幾鮮甜!

芝麻醬五彩冷麵

乾扁四季豆
炸菜粒蝦米同肉碎好夠味,但同d四季豆好似分開炒咁
题外话/补充资料: 食食下發現店內有張江若琳簽名poster貼正係店入面個招牌隔離,男友話門口都有!!即時醒起之前睇過報導話江若琳而家個BF係Oscar,開店賣生煎包......哦!!唔怪之後無理啦間貼張poster 係樹!原來呢間就係其中一間分店!
2017-08-16
2017-08-20 144 浏览
今日上左嘉頓山影日落,影左落黎就去試下都幾出名既上海生煎皇,第一次幫襯依間生煎包店,一向都喜歡吃上海菜,不過反而少食生煎包,因為唔係度度都整得好味。今次叫左麻辣雲耳同皮蛋豆腐做前菜雲耳好香麻味唔算太辣,份量都幾多,抵食,皮蛋豆腐好滑,皮蛋就普通,總括都算ok。到重點推介既生煎包一人食一個,味道幾好不過稍欠少少湯汁,同埋皮唔算好脆口,中規中矩。另外叫左個擔擔麵花生味幾香,比平時食既淡味少少,不過我個人比較喜歡淡味,麵既硬度適中。下次經過我都會再幫襯,因為價錢比較經濟。
今次叫左麻辣雲耳同皮蛋豆腐做前菜
雲耳好香麻味唔算太辣,份量都幾多,抵食
,皮蛋豆腐好滑,皮蛋就普通,總括都算ok。
到重點推介既生煎包
2017-08-20
2017-08-16 181 浏览
跑完步,想食少少野,第一時間想食酸酸辣辣既野解下心口悶(最近天氣又焗返..),好彩有間上海野在身邊。由於我地只係口痕痕,所以只係少食多滋味。1) 灌湯小籠包(4個) 👉$32剛出籠既小籠包一定要趁熱跟薑絲仲有醋快快送入口(不過小心熱啊),皮薄餡靚汁多啊!!我連食兩個,如果唔係宵夜,我應該自已食一籠。2)川味無骨鳳爪👉$29份量比想像中細碟,味道亦無想像中濃味,只有淡淡辣香油味,不過食到最尾,點住啲汁食味道濃郁好多(下次要撈下再食!),而鳳爪彈牙唔腍身,加埋啲青爪絲食,帶出左開胃既咪道,如果可以再凍啲會好更好食。3)酸辣湯麵👉$38嗅落味道唔錯,食落辣味比較重而酸味比較淡,湯底較稠身,麵既硬度岩岩好,配料多多而且份量十足,整體唔錯。(建議:麵到即撈一撈下,咁麵就唔會稠成一團)食到最尾,點埋個生煎包食。食生煎包係有技巧的,鋪頭好細心張貼左*生煎包四步曲*教你點食~4)上海生煎包(2個)👉$16生煎包一點好快就到,時間快到肥妹仔我以為係放左好耐,點知驚喜出現👉包係熱辣辣,而且底部煎到脆皮金黃色,皮薄而底較厚(因為厚底煎果陣可保留肉汁),咬落淡淡肉香味,而且肉汁唔小啖啖均有。值得再點再食。肥妹

1) 灌湯小籠包(4個) 👉$32
灌湯小籠包(4個)

2)川味無骨鳳爪👉$29
川味無骨鳳爪

3)酸辣湯麵👉$38
酸辣湯麵

4)上海生煎包(2個)👉$16

上海生煎包

肥妹仔成十點到達,都有人食緊,而且期間,斷斷續續都有人黎。
落單最後時間係11:30
除左收現金,仲可以比八達通
仲有仲有唔收加一架
2017-08-15
$60 (宵夜)
灌湯小籠包(4個)
酸辣湯麵
2017-08-14 201 浏览
一行五人去到深水埗搵食,好多間都排曬隊,在外面看到呢間剛有位,就呢間喇。我們叫了生煎包(皮脆多汁,ok),醉雞(酒夠香,但入不到味去雞翼度),小籠包(多汁,但皮不算薄),冷麵(麻醬夠香,都質及味道都ok),上海粗炒(試了一小口,很油,但上海嘢就是如此,濃味多油,冇偈,冇得怪。)小朋友食得好開心,同行的家人也讚。而我個人感覺,除了生煎包較做得唔錯之外,其他都只是不過不失,沒想像中的出色。埋單二百幾,唔貴,以價錢,服務及食物水準嚟做平衡點,比個OK都好合適。
醉雞
雞絲粉皮
冷麵
上海粗炒
2017-08-12
下午茶
2017-08-03 384 浏览
兩星期前試過1次, 尋晚再試, 因為佢個生煎包真係好吃兩星期前吃生煎包, 雞絲拌面, 上海炒年糕, 小籠包生煎包真係好好吃, 但係雞絲拌面D芝麻醬仲多過D面, 食兩啖已經覺得膩, 明明份量唔多, 一男一女吃一碟都吃唔晒..上海炒年糕就預左多油...小籠包還可以, 感覺都係比較油, 不過都冇雞絲拌面咁膩尋晚都係為左生煎包再去, 試埋酸辣湯, 紅油抄手唔明點解酸辣湯上面都要有一層厚厚的油.....酸同辣唔評論, 因為每個人接受程度唔同再來紅油抄手, 今次我唔會怪你多油喇! 點知佢個紅油抄手反而冇紅油.....應該多油GEI又冇油, 唔應該多油GEI就全部都係油....下次淨係食生煎包算了....
兩星期前試過1次, 尋晚再試, 因為佢個生煎包真係好吃

兩星期前吃生煎包, 雞絲拌面, 上海炒年糕, 小籠包
上海炒年糕就預左多油...
小籠包還可以, 感覺都係比較油, 不過都冇雞絲拌面咁膩

尋晚都係為左生煎包再去, 試埋酸辣湯, 紅油抄手

下次淨係食生煎包算了....
2017-08-02
  • 生煎包only
2017-07-09 444 浏览
上次經過見到門口有很多人排隊沒來試,今晚來到,只等了五分鐘便有位了。由於本身吃了點東西,故在不十分肚餓的情況下,只點了三個食物。雞絲粉皮,竟然沒有青瓜絲,而且雞絲教「鞋」,粉皮的質地也不好吃,不會再試第二款食物立刻挽回我的心皮不厚,湯很多,會令人想吃多幾粒的味道。看相片也看見湯也不少最後是上海生煎包,皇牌系列,上桌時,真的很熱,建議大家根據它店舖的建議食法享用:先咬一小口,吹涼一點再吃。生煎包的底部經煎過,是有點脆的,但又不是太硬的感覺,很好味下次會再來嘗嘗其他的食品

雞絲粉皮,竟然沒有青瓜絲
,而且雞絲教「鞋」,粉皮的質地也不好吃,不會再試
雞絲粉皮

第二款食物立刻挽回我的心

灌湯小蘢包

生煎包的底部經煎過,是有點脆的,但又不是太硬的感覺,很好味

下次會再來嘗嘗其他的食品
2017-07-09
灌湯小蘢包
上海生煎包
  • 上海生煎包(2個)
2017-06-26 415 浏览
今天到深水埗辦公,同事說想食東西就到福榮街去吧!回公司的路上就去找食填肚子先看到有間上海菜覺得簡單又平價就進去試試看菜單選擇真不少,蠻多小吃類的上海生煎包$16(2個)生煎包感覺是上海菜必點的,喜歡裡面有湯汁,一邊吃包又可以喝肉精華湯很療癒桌上還有吃生煎包圖解教學,讓你變吃貨~真貼心感覺內餡的肉和湯汁是1:1了麵皮薄!肉嫩!湯鮮甜!這三大點都有了,還能說不好吃嗎!生煎包只是我的前菜我的主食,上海厚切排骨菜飯$41菜飯是用短米,不是用泰國米,我喜歡!排骨吃起來很像叉燒,肉很嫩不會柴是已經有醃過的,再吃了幾塊嗯!是叉燒!
今天到深水埗辦公,
同事說想食東西就到福榮街去吧!
回公司的路上就去找食填肚子先

看到有間上海菜覺得簡單又平價
就進去試試看

菜單選擇真不少,蠻多小吃類的

上海生煎包$16(2個)
生煎包感覺是上海菜必點的,
喜歡裡面有湯汁,
一邊吃包又可以喝肉精華湯
很療癒

桌上還有吃生煎包圖解教學,
讓你變吃貨~真貼心

感覺內餡的肉和湯汁是1:1了
麵皮薄!肉嫩!湯鮮甜!
這三大點都有了,還能說不好吃嗎!

生煎包只是我的前菜
我的主食,上海厚切排骨菜飯$41
菜飯是用短米,不是用泰國米,我喜歡!
排骨吃起來很像叉燒,肉很嫩不會柴
是已經有醃過的,再吃了幾塊
嗯!是叉燒!

2017-06-25 281 浏览
去食生煎包。去咗生煎王點咗生煎包、小籠包、菜飯同埋豆漿。個鮮豆漿好飲。生煎包個賣相好正。一淡咬落去就有一淡濃湯入口。個小籠包同樣好食。個小籠包同樣有濃湯。食落口再加醋好正。本人住過上海,真係好重上海味。個菜飯好開胃。個菜飯好多菜。埋單$70。
题外话/补充资料: 本人住過上海,真係好重上海味。個菜飯好開胃。
2017-06-23
生煎包、小籠包、菜飯同埋豆漿。
菜飯
豆漿
  • 生煎包 小籠包
2017-05-24 232 浏览
生煎包裡面有好多湯但包底煎得吾夠,芝麻醬拌麵好爽口幾好味,但土匪雞翼吾得,同食普通雞翼冇乜分別,糖醋小排骨甜左D,蟹粉小籠包麻麻冇乜特別,食吾到有蟹粉味,同食普通小籠包一樣~
外卖送餐
  • 生煎包
2017-04-18 924 浏览
呢日行開深水埗,晚飯覓食時間,友人就介紹左呢間食上海野既鋪頭,店舖唔大,但都見唔少人排隊,等候時間店員已經比定menu我地揀野食,等左一陣就有位喇蒜泥白肉,白肉雪得夠凍,不過多d蒜泥就應該會惹味d小籠包湯汁都幾豐富,味道唔錯粟米湯羹,感覺冇咩味精,清清地呢度既招牌生煎包,仲特登有個牌係台面教你點去品嚐。果然冇令人失望,生煎包外脆內軟,而且肉汁好豐富,不過食果時就真係要好小心,入面既湯汁真係熱到會辣親嘴厚切炸排骨菜飯,呢個算係最失色,炸排骨肉質偏「鞋」菜飯亦麻麻價錢就真係夠晒抵,下次有機會都可以再戰
蒜泥白肉,白肉雪得夠凍,不過多d蒜泥就應該會惹味d
小籠包湯汁都幾豐富,味道唔錯
粟米湯羹,感覺冇咩味精,清清地
價錢就真係夠晒抵,下次有機會都可以再戰
  • 生煎包
2017-04-03 759 浏览
又出咗去深水埗搵食,今次俾我撞上生煎包,仲要係自稱「正宗上海」嘅正宗上海生煎皇,當然立刻入舖幫襯試吓有幾正宗!叫咗四粒生煎包加杯凍豆漿,原先應該31蚊加10蚊共41蚊,可能係下午茶關係所以實收31蚊,其實下午茶黎講都算幾抵食。若果抵食得黎又唔係太好食咁點算?就肯定無回頭啦。而呢間「正宗上海」就幾肯定無回頭。生煎包應該皮酥、肉香汁濃,呢度只能講得汁多。唔敢講自己識飲識食,曾經幫襯過「祥XX」生煎包,所以再食呢間會形容為 差天共地!呢度一試可以,可能只係唔啱本人啫。

若果抵食得黎又唔係太好食咁點算?就肯定無回頭啦。
而呢間「正宗上海」就幾肯定無回頭。

呢度一試可以,可能只係唔啱本人啫。
2017-04-01
2017-03-19 606 浏览
如題,以前都有黎食過呢度嘅生煎包個味道好好味嘅,但現在真係差好多囉,個樣都還可以,包底脆度算ok,裡面湯水都可以保持到以前嘅分量,如果個味道可以好似以前會在幫襯,
正宗上海生煎皇其實就在"八爪魚🐙"旁邊....所以順道買一份外買回家吃一份4個的上海生煎包, 外買優惠價 - $28將生煎包帶回家後, 溫度微暖(尚可)....一咬開....肉汁從旁邊爆出, 髮尾即係Gel咗😂估唔到放涼後都仲有咁多肉汁最重要係生煎包底依然脆卜卜, 超香口....下次要堂食試一試熱辣辣的生煎包
正宗上海生煎皇其實就在"八爪魚🐙"旁邊....

所以順道買一份外買回家吃

一份4個的上海生煎包, 外買優惠價 - $28

將生煎包帶回家後, 溫度微暖(尚可)....

一咬開....肉汁從旁邊爆出, 髮尾即係Gel咗😂

估唔到放涼後都仲有咁多肉汁

最重要係生煎包底依然脆卜卜, 超香口....

下次要堂食試一試熱辣辣的生煎包
  • 上海生煎包