2018-07-12 341 浏览
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!個日行定黃金係附近搵食,知道附近新開左正宗上海生煎皇分店,即管一試。雖然將近七點晚飯時間坐無虛席,但一個人唔難搵位。坐低望下餐牌,我以為自己去左中環食野,大佬!SSP出左名係全香港收入水平最低嘅地方,咩事令你d價錢咁進取?當我諗緊嘅時候呀姐已經催我落單,勉為其難叫左個芝麻醬五彩冷麵同生煎包,大拿拿$57仲要無野飲...OK!呢個價錢令我對佢嘅expectation提高。芝麻醬五彩冷麵、生煎包先講個冷麵,味道唔係差,份量都算ok,但$40食d餸頭餸尾撈埋一碟冷冰冰嘅野,我就覺得性價比好低囉。再黎個生煎包,之前去過上海,個陣日日食都覺得好正唔會厭,但呢度嘅生煎包帶唔到呢個感覺俾我,脆同硬真係一線之差,不過勝在多汁夠熱,係味精重左d囉。埋單$57,真係不敢恭維

芝麻醬五彩冷麵、生煎包
芝麻醬五彩冷麵 生煎包

埋單$57,真係不敢恭維,係SSP大把選擇...

2018-06-27
2018-07-06 1537 浏览
正宗上海生煎皇創辦人是前樂隊歌手蕭潤邦Oscar,他對傳統中國小食有份熱愛及執著,待與唱片公司合約完結後,專程到上海拜師學藝,將最正宗的生煎包帶回香港。其食店「正宗上海生煎皇」開業時曾引起過哄動,更試過打破日賣出1萬8千個生煎包的記錄,在短短9個月已經回本。當初Oscar與一名員工兩人每日站在只有約100呎的小店,日做十多個小時,近年終於熬出成績,現在已發展至四間分店,更開設西式café。我今天光顧他落戶深水埗區的第三間分店,品嚐一下這傳統中國小食和上海菜美食。 深水埗分店除了保留原有的招牌菜,餐牌上還有不少新菜式,最重要是價錢依舊親民!分店增加了一系列熱炒類,又有新推的上海地道菜如紅燒獅子頭、四喜烤夫、素脆鱔、上海燻魚等,比旺角店更多選擇。部分菜式也加入少許新派元素,例如最適合炎夏食的芝麻醬五彩冷麵,在醬汁內混入芝士汁,令麻醬中夾雜芝士香,再配以筍絲、火腿絲、青瓜絲和雞絲,口感清爽 不膩。 午市優惠套餐A+B各選一款,附送冷熱豆漿/汽水/清涼爽/蜜桃茶 (供應時間 11:30am-6pm 星期六日及假期除外) ▲隨餐附送的凍豆漿 ▲隨餐附送的清涼爽
正宗上海生煎皇創辦人是前樂隊歌手蕭潤邦Oscar他對傳統中國小食有份熱愛及執著,待與唱片公司合約完結後,專程到上海拜師學藝,將最正宗的生煎包帶回香港。其食店「正宗上海生煎皇」開業時曾引起過哄動,更試過打破日賣出1萬8千個生煎包的記錄,在短短9個月已經回本。當初Oscar與一名員工兩人每日站在只有約100呎的小店,日做十多個小時,近年終於熬出成績,現在已發展至四間分店,更開設西式café。我今天光顧他落戶深水埗區的第三間分店,品嚐一下這傳統中國小食和上海菜美食。

(供應時間 11:30am-6pm 星期六日及假期除外)

▲隨餐附送的凍豆漿
▲隨餐附送的清涼爽

上海厚切炸排骨菜飯 HK$33 ~ 排骨顏色看似粵式叉燒,炸得酥脆好吃沒有肥膏

四川擔擔麵 HK$32 ~ 芝麻醬又香又濃郁,十分好吃

上海生煎包 (每客2) HK$15 ~ 招牌生煎包皮薄多汁,但煎得沒有以前香脆,可能是煎好一段時間了
芝士麻醬五彩冷麵 HK$33 ~ 材料包括火腿絲、蟹柳絲、雞肉絲、青瓜絲和筍絲,再混入芝麻醬及少許醋,非常開胃好吃
四喜烤麩 HK$23 ~ 顏色鮮明,味道也很正宗

韭菜豬肉水餃湯麵 HK$33
白灼蠔油唐生菜 HK$16

2018-03-20
2018-07-01 388 浏览
又貴又唔好食。生煎包平平無奇,小龍包普普通通,芝麻醬五色麵又麻麻地,汽水一權$10蚊。先講生前包,size細粒又唔漲,湯汁不多和咬落個皮厚,味道就平平無奇。之後是小龍包,size 普通湯汁叫過得去,不是難食只是沒什麼特別,跟酒樓差不多吧。到芝麻醬五色麵,份量就幾好不過味道只能說非常一般。所為的五色就是冷麵+芝麻醬+些小青瓜絲等等,好像還有千島醬。最後便是汽水, 要$10蚊仲貴過seven,熱豆漿$12蚊,間值搶錢。其實轉過彎在欽洲街有間叫祥興記生煎包好食過佢多多聲又平過佢,只是那間就很細。最後感想: 大家唔好比人搵笨啦
間值搶錢。
最後感想: 大家唔好比人搵笨啦
2018-06-27 256 浏览
山煎包係主角,所以每次去都必點,夠熱,小心大啖咬落去入面d湯汁會燙傷嘴,食之前看看枱面有教學,每張枱都有。跟住係粉皮,好好味,涼拌食物,夏天食最岩,只點兩樣當然唔夠餓,是但點多樣主菜,主菜冇乜特別,唔多介紹了
見到食評好壞參半,去開深水埗就親身去試,門面正常,但打住「正宗」旗號就值得商榷望到菜單,自己tick,再交比樓面叫左個京汁茄子🍆做小食...$29蚊唔係問題,但真係好唔得,茄子沒咬口,就咁蒸完仲好大菜青味,只有上面d爆過既蔥係正常,個汁得個甜,但個茄子真係好差,味道同屋企就咁清蒸一樣生煎包,正常,但一定唔係正宗同惹味,個底係淋左既硬實,並唔係脆,個皮都唔算厚,肉汁都好多,不過感覺上多味精師傅係裡面努力咁整緊不過個包d湯算熱辣辣,小心辣到夜晚9點半後食滿50蚊,有生煎包送,不過我個人唔會再來最後我最後悔叫左呢個獅子頭菜飯,唉,唉,唉先講個獅子頭,老實說,我食個正宗既,裡面有包米通(上海人叫爆谷)同正路既馬蹄去提升個口感同減低肥膩咁,呢度...成大舊都係肥肉,肥肉同肥肉,需要知道外面正宗既半肥瘦都可以做得好靚好有咬感,另外全部都係味精憲汁,真係好杰,得個鹹但客觀講,佢地用珍珠米來做飯係唔錯,但碗飯係凍既,落水都唔夠,米粒都係硬既唔係貴,但百幾蚊買難食,不了
見到食評好壞參半,去開深水埗就親身去試,
門面正常,但打住「正宗」旗號就值得商榷

望到菜單,自己tick,再交比樓面

叫左個京汁茄子🍆做小食...$29蚊唔係問題,但真係好唔得

師傅係裡面努力咁整緊

不過個包d湯算熱辣辣,小心辣到

夜晚9點半後食滿50蚊,有生煎包送,不過我個人唔會再來

最後我最後悔叫左呢個獅子頭菜飯,唉,唉,唉

但客觀講,佢地用珍珠米來做飯係唔錯,但

碗飯係凍既,落水都唔夠,米粒都係硬既

唔係貴,但百幾蚊買難食,不了

2018-05-27 355 浏览
今日路過深水埗,當然不會放過食盡當地小食。呢間就係其中一間想試的店舖。早排係灣仔食過另一間既生煎包,今次可以好好比較兩間店舖。呢間店只有堂食,沒有立食。價錢$32/4粒亦比另一間貴$2。原本想堂食,但見到外賣$28/4粒,價錢較平,而且我地趕去另一地點,就決定外賣再係街頭即食。等了一陣就有一盒生煎包,我地即時在街口立食,打開外賣,發現沒有提供醋,即時有點失落,不過算了吧。有了上次經驗,我先在生煎包上開了小孔,再吸取肉汁。講真,沒有比較的話是ok的,但與之前那間比較下,呢間肉汁沒那麼甜。再咬一口,發覺肉質比較淋身,於我而言係太淋身了,不合我的口味。而包底比另一間較硬身有少少脆,但絕對可以再脆d。總括而言,不是很難食,但不是我杯茶。

總括而言,不是很難食,但不是我杯茶。
2018-05-27 203 浏览
好幾年之前已經試過,生煎包確係做得出色!今日同男朋友經過深水埗,黎試一試仲有生煎包四步曲,幾細心,因為裏面真係好多湯,如果大啖咬會流晒出嚟親熱食真係好好食小籠包都唔錯,都係好多湯30幾蚊有四粒!川辣雞翼,呢個就稍為失望,因為上枱嘅時候雞翼唔係好熱,而且無辣味。酸辣湯,還可以,味道較酸一點。辣炒雞丁-主要嘅名我唔記得咗呢個菜到係還可以,唔係好特別,味道都唔係好出眾。總括嚟講,呢度嘅食物真係名副其實係食生煎包、小籠包突出,其他上海菜比我感覺都係一般。
親熱食真係好好食
小籠包都唔錯,都係好多湯
30幾蚊有四粒!
酸辣湯,還可以,味道較酸一點。
辣炒雞丁-主要嘅名我唔記得咗
呢個菜到係還可以,唔係好特別,味道都唔係好出眾。
2018-05-13 332 浏览
深水埗福榮街食店林立,選擇多多但我今日想食擔擔麵,經過正宗上海生煎皇見到門面介紹午市套餐幾抵食就入去試下,午市套餐有飯或麵加小食加飲品,我叫咗四川擔擔麵加雞絲粉皮加凍豆漿,四川擔擔麵湯底較味精,冇乜芝麻醬味,麵身偏軟,雞絲粉皮都係一般,雞絲有點鞋口,杯凍豆漿完全冇豆味。
四川擔擔麵
2018-04-28 466 浏览
朋友一行六人想去食文記車仔麵,但係大排長龍,就過左嚟呢度。大家都係吃貨,係 ”正宗” 兩隻字啊吸引我地嚟嘅。生煎包梗係要試,賣相不錯。一咬開即刻爆汁,被博豬肉香,唯一失望嘅係個底竟然唔脆。可能係因為我哋落單都11點,就收工掛。青瓜夠脆夠入味,辣油加埋蒜頭又酸又辣又香,好多層次。只係$30略嫌細碟。雞絲粉皮都好食,粉皮唔痴,麻醬夠多,雞有雞味。不過真係好細碟,一上菜我哋全部人都呆左。上海粗炒同上海炒年糕,眾所周知其實都係果啲嘢嚟...椰菜肉絲冬菇,加埋年糕或者粗炒炒埋一碟。最重要嘅係鑊氣夠(亦都好夠油),肉絲冬菇都夠入味,呢度嘅上海粗炒同炒年糕係冇囉筍嘅。最後擔擔面,湯麻醬夠,鹹但可以再辣。麵略幼,未算煙韌,掛湯一般。重點係,冇花生碎啊!

好耐之前食過旺角分店嘅生煎包,都唔錯難得黎開呢頭,又試試久違左嘅上海生煎皇先午餐時段黎到有set lunch都幾抵食 有1飯同埋1小食川麻雞翼菜飯雞翼炸至香脆,本身肉質已醃到好入味嘅尖椒味而又不會過辣好香好惹味,雞翼算偏大隻但扣分位係只有4隻,如果5隻會更好因為雞翼太惹味啦⋯⋯一直食落停唔到口諗起都流口水菜飯普普通通,淡味,飯口感偏淋唔算好味嘅菜飯但菜量頗多 呢到加少少分小食叫左雞絲粉皮份量唔少,麻醬夠,雞絲份量ok但粉皮偏彈牙,而我卻偏好淋身點的粉皮,令醬料更易入味
好耐之前食過旺角分店嘅生煎包,都唔錯

難得黎開呢頭,又試試久違左嘅上海生煎皇先

午餐時段黎到有set lunch
都幾抵食 有1飯同埋1小食

川麻雞翼菜飯
雞翼炸至香脆,本身肉質已醃到好入味嘅尖椒味而又不會過辣
好香好惹味,雞翼算偏大隻
但扣分位係只有4隻,如果5隻會更好

因為雞翼太惹味啦⋯⋯一直食落停唔到口
諗起都流口水

菜飯普普通通,淡味,飯口感偏淋
唔算好味嘅菜飯
但菜量頗多 呢到加少少分

小食叫左
雞絲粉皮
份量唔少,麻醬夠,雞絲份量ok

但粉皮偏彈牙,而我卻偏好淋身點的粉皮,令醬料更易入味

2018-04-02 594 浏览
呢間生煎包係肥妹仔我出親旺角都會買外賣打包番屋企食, 因為真係又平又好食!!!黎到深水埗見到佢, 哈哈,肥妹仔我都係忍唔住買咗兩盒番屋企同家人開心share!!外賣自取外賣自取優惠價 4隻 $28真係好好食呀!!!!!佢既生煎包凍咗都仲有湯汁喺入面, 食既時候要好小心唔好浪費滴咗出黎!!!呢間生煎包既外皮一D都唔會太厚同太粉, 就算凍咗佢既外皮都仲係脆, 肥妹仔我好impressive!!佢既肉餡係豬肉餡, 肉質唔係實,有小小疏散,味道調得好好, 唔會死咸!!!
外賣自取
外賣自取優惠價 4隻 $28
2018-04-01
10 分钟 (外卖自取)
$28 (宵夜)
2018-03-26 487 浏览
夜晚嚟到深水埗,見到咁多唔同類型嘅餐廳,本身都諗唔到食乜,之後行過黃金對面見到一間食生煎包嘅餐廳,見好似都有幾多人排隊,所以就入咗去食。之後我哋就叫咗一籠生煎包,一籠小籠包,一碗擔擔麵,同埋一碗雞絲伴麵。首先嚟到嘅係生煎包,上碟嘅時候都仲係熱辣辣嘅,但層皮我略嫌硬左少少,但入面嘅湯非常之鮮味。小籠包呢就略嫌細隻咗啲啦,一啖就食晒,唔算非常之推介。反而擔擔麵同雞絲伴麵就有啲驚喜,湯底都唔錯,份量亦幾足料,埋單總共就係$143 ,性價比都算唔錯嘅。
2018-03-25 396 浏览
之前隻係Instagram見到Oscar宣傳佢嘅上海生煎王,但一直都未有機會試,今日行過就去試吓啦。首先喺門口排隊都係有少少混亂嘅,有好多人企左好耐都攞唔到籌,但有啲人一黎到就即刻有籌,見到有幾對情侶都因為唔耐煩就走左。食物質素方面,非常滿意!生煎包真係喜出望外,果然係生煎皇!生煎包嘅皮唔會太厚,脆脆地幾香口,入面的湯汁同肉餡都好足料,正評!另外我哋仲叫咗個擔擔麵同埋小籠包仲有雞絲撈麵。擔擔面我都係會比正平評嘅,佢唔會有太濃嘅花生醬味,佢嘅辣味係四川嘅麻辣,非常正中!唯獨是都面質比較粗,同平時食開嘅有少少唔同。但整體感覺都良好。雞絲撈麵有我最鍾意嘅麻醬,好好味,但食得多就會又點膩。小籠包都正評,皮薄得來唔會穿值得推介!

值得推介!
2018-03-25
  • 生煎包
首先一入到鋪明明有幾個二人位 但都被安排去第一張枱(擺晒汽水係隔離果個位) 逼到嘔 肥啲都入唔到 然後坐左勁耐都冇個點菜紙 自助架? 食物方面,叫左雞絲粉皮 完全冇乜味又冇青瓜絲 生煎包亦唔熱 個皮頗厚 名大過實小籠包同紅油炒手味道正常老實說 一啲都唔覺得正宗 食上海野絕對唔會再黎 性價比極低 唔明點解會有咁多人食。。

食物方面,叫左雞絲粉皮 完全冇乜味又冇青瓜絲
生煎包亦唔熱 個皮頗厚 名大過實
小籠包同紅油炒手味道正常

2018-03-18
2018-03-07 373 浏览
平日晚上9點,唔洗等位.同呀妹2人世界叫左呢d生煎包:招牌菜ok la,夠熱,咬落去有汁,夠juice 雞絲粉皮:芝麻醬偏酸辣魷魚:辣度岩岩好唔記得咩茄子:味道ok, 但好油下嫩雞煨麵:湯幾清,好好飲😂熱辣辣2個人食左$171,價錢合理。
平日晚上9點,唔洗等位.
同呀妹2人世界

叫左呢d
生煎包:招牌菜ok la,夠熱,咬落去有汁,夠juice
雞絲粉皮:芝麻醬偏酸
辣魷魚:辣度岩岩好

唔記得咩茄子:味道ok, 但好油下
嫩雞煨麵:湯幾清,好好飲😂熱辣辣

2個人食左$171,價錢合理。
2018-03-06