2017-02-07 5621 浏览
生煎包是屬於滬菜系,在上海、蘇州及其他江南地區走紅。他的身世有點撲朔迷離,以我這個粉絲的追蹤結果,他的爺爺是饅頭,所以上海人會叫它為生煎饅頭;父親是小籠包,把皮凍的絕技傳授給他,令他爆汁,紅爆了上海灘。母親是鍋貼,兩母子都喜愛在旋轉盤子內跳熱舞,下身變成金黃色。祥興記和生煎皇雙雄在深水埔站對峙,我1小時內嚐兩客豬肉餡生煎包,作一評選。兩店只距50步步程,各位亦可驗證。港鐵D2出地面,先去上海生煎皇。論門面,十分差勁:門口雜物亂放,遮掩煎包的厨部,入內亦只見小籠包疊起,我不能看到煎包情況。店內環境普通,但比祥興的半立食或店舖舒適。點了4個生煎包,31元,比祥興貴了3元。但星期一至五下午3:00-6:00送豆漿。生煎包熱騰,皮薄,底酥,肉香。最難得是汁爆。其他食物則普通,如粗炒,比上海姥姥差很多。再去祥興,門面功夫高超。把煎包位置貼近街道,厨師不時搖鑊,令包底鍍上黃金。空間狹窄,但價目牌包裝得比生煎皇好。因坐得不舒服,叫了外賣,以掃街形式進食。包面芝麻比生煎皇多,葱花更幼細。試食結果不佳,太咸了,令肉不香。食完後口渴。論爆汁,皮薄,熱騰,皮脆四方面,則難分高下。總括而言,生煎包宜熱食,我亦
港鐵D2出地面,先去上海生煎皇。
論門面,十分差勁:
店內環境普通,但比祥興的半立食或店舖舒適。
點了4個生煎包,31元,比祥興貴了3元。
但星期一至五下午3:00-6:00送豆漿。
生煎皇
生煎包熱騰,皮薄,底酥,肉香。
最難得是汁爆。
其他食物則普通,如粗炒,比上海姥姥差很多。

再去祥興,門面功夫高超。
把煎包位置貼近街道,厨師不時搖鑊,令包底鍍上黃金。
空間狹窄,但價目牌包裝得比生煎皇好。
因坐得不舒服,叫了外賣,以掃街形式進食。
祥興
包面芝麻比生煎皇多,葱花更幼細。
試食結果不佳,太咸了,令肉不香。食完後口渴。
論爆汁,皮薄,熱騰,皮脆四方面,則難分高下。
總括而言,生煎包宜熱食,我亦不宜吃太咸食物,將來我會去上海生煎皇。
2017-02-07
外卖自取
下午茶
生煎皇
2017-01-21 798 浏览
次次和男朋友出深水埗不是吃譚仔就是吃傷心, 有點悶了, 今天要吃點別的. 在黃金對面走過一間間小店, 突然發現了孰悉的"上海生煎王"竟在此悄悄開了分店!! (可能只是我不知><) 以往都是在旺角店吃, 今天看到的是差不多的Layout, 現制生煎包, 不是送貨來的, 每次都有吃, 就是今天沒叫.雞絲粉皮 Mini size的雞絲粉皮正好做前菜, 嫩滑的切片雞肉+切成幼條的爽爽粉皮, 混入芝麻醬似的汁, 而且是即叫即撈, 不是一份份撈好從雪櫃取出, 因為吃時沒有冷冰冰的感覺. 實在停不了口.四川擔擔麵 濃濃的花生醬味飄來便知道我的擔擔麵送到了, 面上大大羹肉燥, 味道很濃和湯底很配, 稍為撈一撈, 還在出煙, 趁熱吃, 很多種味道一啖吃了, 略欠辣味呢, 事實上有serve擔擔麵而是正常價錢的店已越來越小, 更難得是吃到足料的, 讚!上海粗炒 等了一會, 一看便知色水+鑊氣都非常足夠, 這粗炒每條麵都索滿了味道, 麵條質地軟而爽, 當中的肉切成跟麵的粗度差不多地炒, 所以味道整碟都是均勻的, 我對粗身的麵興趣不大都吃了幾口呢正方形枱, 雖然枱與枱之間空間很小, 但難得吃到

雞絲粉皮

上海粗炒

正方形枱, 雖然枱與枱之間空間很小, 但難得吃到美味的上海野, 而坐位都ok舒適, 我完全不介意呢

2016-12-03
  • 四川擔擔麵
  • 雞絲粉皮
1K
2017-01-19 3826 浏览
上海生煎皇喺旺角好耐兼喺深水埗開埋分店,但一路都無幫襯過,喺ig見過佢地下海小籠包嘅海報,印象幾深刻,決定去深水埗一試。週日客人都多,全店30 個位左右,不過上菜快,翻桌相對都快。座位之間空間唔多,尤其張枱較小,除非叫兩三款食物,否則好似我地咁叫的話…其實唔係好放得落涼拌青瓜海蜇 $27前菜點左兩款,份量比較少,涼拌青瓜只帶好少辣,不過加入大量蒜蓉,味道唔錯,幾醒胃。青瓜爽口,感覺新鮮!醉雞中翼 $26/3隻 醉雞翼酒味香而不濃烈,雖然浸過酒,但雞翼肉都不至於死實,不錯吃。上海生煎包 $30/4個先咬開包頂,試試溫度,飲湯 最後食餡基本上生煎包都夠熱辣辣,小心燙口~雖然肉餡都算多,但肉汁唔係爆射,皮底脆口,但比起祥興嘅爆汁生煎包,仲有多少差異。灌湯小籠包 $31/4個點最基本嘅灌湯款式 另有芝士鮮肉餡、蟹粉小籠包小籠包相對失色,皮厚,相信好難會發生一夾就穿嘅情況湯汁唔多,一般嘅上海食店都做得更出色,唔特別推介~上海炸排骨湯麵 $42上海炸排骨即係炸豬扒,都算厚身,冇炸到過哂龍~肉質保持稔身,味道唔錯、帶甜,有少少似叉燒清湯上海麵可以話係冇味…只適合清淡口味人士但由於我呢排食辣食到上腦,
涼拌青瓜海蜇 $27

醉雞中翼 $26/3隻

醉雞中翼
上海生煎包 $30/4個

先咬開包頂,試試溫度,飲湯 最後食餡
基本上生煎包都夠熱辣辣,小心燙口~

上海生煎包
上海生煎包
灌湯小籠包 $31/4個

點最基本嘅灌湯款式 另有芝士鮮肉餡、蟹粉小籠包

小籠包相對失色,皮厚,相信好難會發生一夾就穿嘅情況

湯汁唔多,一般嘅上海食店都做得更出色,唔特別推介~
灌湯小籠包
灌湯小籠包
上海炸排骨湯麵 $42

清湯上海麵可以話係冇味…只適合清淡口味人士
上海炸排骨湯麵
但由於我呢排食辣食到上腦,所以都要加豆瓣醬先食。
上海炸排骨湯麵
整體而言,成餐晏仔兩個人埋單百六蚊,唔貴但唔算好有驚喜。

搵日要去食祥興生煎包先得喇~
2017-01-08
2016-12-03 1147 浏览
好想食上海野,屋企樓下只有呢間,開左咁耐其實都未食過呢間。我叫左套餐,A同B各揀一個,送飲品以為份量中規中矩,冇諗過個麵睇落正常份量,原來都幾大碗下,我食唔到一半已經覺得飽,仲有個小食我都未食呀。雞絲粉皮有啲失望呀!平時食開嘅都用花生醬加麻醬,但呢度只用麻醬,加上雞絲太粗太大塊,有啲求其嘅感覺,味道亦麻麻地啦。總括黎講都ok嘅,兩個人食就會好啲,對我黎講,一個人食太飽。之後我都會再黎食嘅!
好想食上海野,屋企樓下只有呢間,開左咁耐其實都未食過呢間。

我叫左套餐,A同B各揀一個,送飲品
四川擔擔麵
雞絲粉皮有啲失望呀!
雞絲粉皮

2016-12-01
2016-11-24 912 浏览
好日都唔去深水埗嘅我,今日陪男朋友仔去黃金同街舖睇工具,行到腳都攰哂,肚都餓哂,唯有去搵食喇! 誤打誤撞之下,居然俾我地搵到一間野食幾好味嘅餐廳,入去見到好多雜誌訪問過,先知呢間野幾出名下!坐低望下啲餐牌,啲價錢都幾nice下!即刻mark野食,叫完野再望下周圍先知呢度出名生煎包,枱枱都叫,我下次再都要叫一碟黎試下

坐低望下啲餐牌,啲價錢都幾nice下!

小籠包
蒜泥白肉
韭菜豬肉水餃湯麵
2016-11-22
小籠包
蒜泥白肉
韭菜豬肉水餃湯麵
2016-11-22 646 浏览
去到深水埗, 五想又係車仔麵,油炸麵, 同圍找, 見到一間舊日明星開的小龍包店, 想試好耐, 終於比我誤打誤撞,撞正. 因只有一人,也不太餓, 叫左生煎包同酸辣湯,生煎包一出來, 看到皮是鬆開, 仲以為五夠足料, 點知一口咬, 個D肉汁好似做戲咁發射出黎, 攪到人地張柗都係. 真係超多汁, 肉味濃, 又鮮味. 最重要不會有肉的鯹SO味.底皮煎到脆卜卜, 超正. 酸辣湯 - 料足, 但無豬紅, 感覺差左D, 可能要迎合外國人吧, 也可以接受. 味道夠酸(係黑醋個種, 更好, 不會搶喉) 辣味適中.今次去不夠盡興, 一定要約多幾個朋友仔, 試多幾款先得

因只有一人,也不太餓, 叫左生煎包同酸辣湯,

今次去不夠盡興, 一定要約多幾個朋友仔, 試多幾款先得

2016-11-05
2016-11-19 479 浏览
今日主要係黎試期間限定既六色下海小籠包環境都係較迫 枱細細 坐得唔太舒服☹️️兩個人叫左四樣餸都已經就黎攞唔落咁濟😅入座就會俾張落單紙 由客人自己填寫想寫咩落單同上菜速度都好快手😀第一就講左最期待既下海小籠包($52/6粒)每隻色代表唔同味道😎1.白色-原味2.黑色-墨魚汁配燒汁鰻魚3.紅色-紅菜頭配胡椒蟹4.橙色-甘筍配冬陰功大蝦5.綠色-班蘭葉配蒜容瀨尿蝦6.黃色-日式咖哩配咖喱墨魚食既時候 無須點醋 咁就食到最原始既味喇個人最喜歡係瀨尿蝦每款都食到唔同質感 好似蟹個款饀會特別軟熟 食得有係蟹肉入面👍🏻第二樣係上海粗炒唔建議叫 40幾蚊 份量好小😖配菜只有菜同冬菇 冇肉片係入面唔抵食!❌第三係土匪雞翼幾香口 普普通通既烤雞翼第四係紅油炒手一放落黎以為黎錯左😂😂並唔係普通紅卜卜 充滿紅油既碟反而幾有驚喜!好重蒜味!好夠味!好食👍🏻👍🏻😋兩人全餐埋單$157除左上海粗炒 其他都推介!
今日主要係黎試期間限定既六色下海小籠包

環境都係較迫 枱細細 坐得唔太舒服☹️️

兩個人叫左四樣餸都已經就黎攞唔落咁濟😅

入座就會俾張落單紙 由客人自己填寫想寫咩

落單同上菜速度都好快手😀

第一就講左最期待既下海小籠包($52/6粒)

每隻色代表唔同味道😎

一放落黎以為黎錯左😂😂

並唔係普通紅卜卜 充滿紅油既碟

反而幾有驚喜!好重蒜味!好夠味!好食👍🏻👍🏻😋
兩人全餐埋單$157

除左上海粗炒 其他都推介!
2016-11-17
2016-11-10 628 浏览
 放工無人約,唯有去深水埗行個圈,好彩俾我撞到朋友,平平地食個快飯小龍包,都算平靚正,包入面有小小湯,肉都多汁,唔錯生煎包同雞絲粉皮雞絲粉皮花生醬都夠,算係OK,粉皮尚算滑睇樣都知唔掂,皮好硬好UN,包底好燶反而菜燴面OK,清清地,湯又夠味
 放工無人約,唯有去深水埗行個圈,
好彩俾我撞到朋友,平平地食個快飯
小龍包,都算平靚正,
包入面有小小湯,肉都多汁,唔錯
生煎包同雞絲粉皮
雞絲粉皮花生醬都夠,算係OK,粉皮尚算滑
睇樣都知唔掂,皮好硬好UN,包底好燶
反而菜燴面OK,清清地,湯又夠味
2016-10-24 538 浏览
這家店給我的感覺中上吧小籠包正常有些簿皮有些厚當天吃的:醉雞中翼好硬生煎包超好吃好多汁小籠包oK正常生煎包好吃過小南國、鼎泰x有一種飲料不太好喝蜜 桃茶生煎包D汁好香小籠包不多說我是會再去價錢合理

這家店給我的感覺中上吧
小籠包正常有些簿皮有些厚
當天吃的:

醉雞中翼好硬

生煎包超好吃好多汁

小籠包oK正常

生煎包好吃過小南國、鼎泰x

有一種飲料不太好喝蜜 桃茶

生煎包D汁好香

小籠包不多說

我是會再去

價錢合理
2016-08-13 1663 浏览
工作關係到了深水埗一直想試這裡的生煎飽中午1時到達門外已經有人龍等候等了大約15分鐘店員ee便安排入內等候執枱午膳時間設有優惠午餐2個人 一共點了6樣食品(有點惡佈)上海生煎飽上海小籠飽菜肉雲吞蔥油開洋拌麵上海擔擔麵涼拌青瓜海蜇豆漿及檸茶*生煎飽份量不少吃時要小心飽內熱湯會一咬向橫溢出十分多汁 肉餡亦很多飽底脆口真的不錯*小籠飽皮薄 要小心夾穿肉餡多 湯汁濃好味*菜肉雲吞大大隻肉餡味足而且多如果雲吞皮薄一點會更好*蔥油開洋拌麵我的至愛味道十分似 x翠拉麵 的不同在於這裡麵質粗 蝦米大隻*擔擔麵花生味濃吃不出辣味屬粗麵質的麵味道中規中矩可以一試*涼拌青瓜海蜇夏天清新之選要留意是落了辣油的餐廳整體食品不錯服務員ee們十分有禮下次會再幫襯呢
工作關係到了深水埗

2016-08-12
生煎飽
小籠飽
2016-07-17 1232 浏览
上年在旺角見有人排隊,有時間就試下啦!食物水準好一般,只有生煎飽可以,其他食物是否屬正宗上海菜味道側不知道,與我在上海當地菜館和小X國味道完全不同,上海菜偏甜和濃味,今晚叫幾道菜,味道如下四喜烤夫:變酸壞了,退貨,超有問題!小籠飽:汁好少,皮厚,沒有鮮甜味。燉雞會麵:味道尚可,雞肉好少,鳳x城好味道涼伴青瓜海蜇:青瓜有甜味,味道一般炸醬拌麵:好乾,有點硬梗,味道一般酸辣湯麵:麵好食,酸辣湯一般,唔夠醋,味道也一般,灣仔近合和附近有間好食。生煎飽:好味道,肉有汁,皮正。其他熱食,如我最喜歡「回鍋肉」見到人食客叫了,好細碟,再加6元一碗菜飯,如費喔!總結只有生煎飽好食,其他算了吧!不能不提,過家食店沒有提供免費茶水,只有付費飲品,如豆漿等飲品。食過算了!

四喜烤夫:變酸壞了,退貨,超有問題!

小籠飽:汁好少,皮厚,沒有鮮甜味。

燉雞會麵:味道尚可,雞肉好少,鳳x城好味道

涼伴青瓜海蜇:青瓜有甜味,味道一般

炸醬拌麵:好乾,有點硬梗,味道一般

生煎飽:好味道,肉有汁,皮正。

2016-07-17
2016-05-09 1533 浏览
話咁快就6點多,肚仔餓找間食店醫下肚,身處深水步不愁無野食,路經一間叫正宗生煎王,即刻走入去試下先。店面光猛整潔客人可邊享用美食邊欣賞制作包點過程店內環境整潔,裝修簡潔,坐位舒適,馬上找個位坐下,先點幾個必食之選"生煎包、小籠湯包、酸辣湯"食物很快上枱,熱辣辣嘅生煎包皮薄多汁,外脆內軟,餡肉適中而不膩,飽底香脆可口,食時流出頗多肉汁,簡直絕配。酸辣湯配料很足,口感一流,味道剛好,不過稍為酸了一點及不救辣,整體可以。小籠湯包望落去個賣相唔錯,果然不出所料,皮薄而不易穿,湯包內熱辣辣嘅肉汁很多,味道稍為偏淡,餡肉大小剛好,肉質鮮甜,食得出用料相當新鮮,食左4隻也想再encall多籠在深水步區可以找到那麼正宗嘅小籠湯包店,價錢相宜,食物質素可比美"鼎泰豐"而無不及,下次會再來試其他美食
店面光猛整潔

2016-05-09
生煎包
小籠包湯包
  • 小籠湯包
  • 上海生煎包(2個)
2016-05-02 738 浏览
難得放工落深水埗唔知食乜好,維記又多人。係黃金後面發現左間生煎包,又見唔洗等位,就試呢間。生煎包梗係必叫啦,果然招牌菜冇令人失望,超多汁同即叫即煎,係值得一試。但其他野就普普通通,上海粗炒夠味,而担担麵就唔夠香同埋唔夠辣,不過特別要講既係上海炸排骨湯麵。。。炸排骨竟然變左係叉燒。。。呢樣真係估佢唔到!!!

2016-04-28 1663 浏览
放工後接埋女朋友去黃金買野,行完之後見就尼8點都未食飯,就近近地去左正宗上海生煎皇食啦。其實一向都有食開旺角果間,都覺得佢啲野做得唔錯,可惜今日係深水埗依一餐,除左招牌包點外,其餘都大失所望,究竟係唔同師傅既問題,定係除左招牌菜之外,其餘既都不值得一試呢?!先講下食左咩先啦,尼得食間店,梗係要食佢既生煎包啦~ 佢地既生煎包都真係不愧係生煎皇,皮薄多汁,外脆內軟,唔會因為煎過而滿口油,肉既SIZE適中,唔會太大而覺膩,但又唔會太細而好似冇咩肉食咁~ 不過講咁耐,其實重點都係佢可以保留住佢既肉汁,真係多汁都會噴汁架!!! 唔好睇佢上台果時扁扁地,個樣好似冇咩特別就大啖咬落去,其實佢入面充滿肉汁,一唔小心仲會噴到對面添(我件裇衫就係咁中左招 =.=") 所以建議大家都係小心D食好~之後就食左蟹粉小籠包。其實依間店既包點真係做得幾出色,同生煎包一樣,佢既小籠包都一樣係皮薄多汁,所以都要小心食,以防噴汁。今次我地第一次食蟹粉小籠包,果然冇令我地失望,蟹味好濃,咬開左仲見到入面既餡有一絲絲蟹肉,份量雖然唔係話好多,但至少係可以見到落堅料去整既,雖然價錢比普通小籠包貴一倍,但總算貴得有道理。好可惜佢
好可惜佢其他食物就令我地好失望啦。前菜我地叫左青瓜海蜇同川味無骨鳳爪,先講青瓜海蜇,其實我本人原意係想食海蜇既,但一上到尼,依~咁少海蜇既,再夾條尼食,冇味架喎~ 雖然成堆蒜頭鋪左係面,但條海蜇一D味都冇,真係有D失望。好在佢D青瓜都幾爽脆清甜,選料都唔錯,算係不過不失啦~
不過低處未算低,個川味無骨鳳爪至係真正冇味冇道,其實本身唔太知川味即係咩,不過同個"川"字有關,理論上都估佢係辣既~ 點知一食,唔好講話辣,直頭好似食緊白焯鳳爪咁,咩味都冇,而且因為佢用左炸過既鳳爪尼做(即係類似酒樓點心果D),所以我女友形容佢為攤凍左既豉汁鳳爪走豉汁 XD 大家不妨自行腦補下係咩味道 (咪就係冇味囉 =.=")
主食就叫左個芝麻醬五絲冷麵,芝麻醬落得幾重手,所以唔會有唔夠味既情況,而且配料都幾足,不過今次就到個麵出事啦! 個麵份量其實幾多,不過好乾,乾到撈埋醬汁都仲係覺得佢好難吞,加上麵質唔彈牙,仲有少少削,所以依個都係NO GOOD!
最後仲叫左個酸辣湯,個湯其實幾足料,有好多荀啊木耳啊肉絲啊果D,不過就略嫌太"杰"同唔夠辣,得個酸字,但總算比上面3款好~
總括尼講,正宗上海生煎皇除左包點,其他菜色都好一般,如果大家有意去食,建議大家都係主攻包點就好啦~
2016-04-26
2016-04-21 510 浏览
店內位置不多,幸好已經下午一時半多,吃午飯的人潮散去,不用等就能入座午市套餐:幾款麵或菜飯(a)+小食(b)+飲品,價錢視乎你選擇的a和b而定。店內很多客人都點了什麼什麼菜飯,賣相好吸引。雖則飯的份量不算多,但還是想吃麵?😂生煎包兩個 外皮脆脆的,平薄餡靚,包著滿滿的、鮮味的肉汁,卻不油膩好正~脆香素鵝裏面包著冬菇,外層香脆,不過不失吧~上海炸排骨湯麵麵的湯底從相中可見,好清,沒什麼味道。喜歡吃濃味者,大可選擇担担麵,看到隔壁的客人吃,樣子挺不錯的。至於炸排骨,看起來像煎,肉也較硬,感覺像豬扒一樣。但份量真的很多,31蚊實在抵食。芝麻醬五絲拌麵五絲分別是雞絲、火腿絲、荀絲、青瓜絲和蟹柳絲。芝麻醬拌麵一定不會差!份量好多,賣相也很好。不同口感的五絲拌麵,感覺清新,也不會太單調~另外附上的飲品,兩人都選了熱荳漿,但熱荳漿並不熱,只是常温。有豆香,亦不太甜埋單$92兩個餐,整餐最為欣賞的是生煎包!

生煎包兩個
外皮脆脆的,平薄餡靚,包著滿滿的、鮮味的肉汁,卻不油膩
好正~
素鵝
脆香素鵝
裏面包著冬菇,外層香脆,不過不失吧~
芝麻醬五絲拌麵

埋單$92兩個餐,整餐最為欣賞的是生煎包!
2016-04-21