2018-06-24 198 浏览
恰逢周末下雨天跟朋友在铜锣湾溜达,正好想吃生煎包寻着openrice来到这家店,本来看着好评挺多还是挺期待的,结果大失所望。店内环境还算可以吧,小店里面可以说是宽敞明亮的,服务态度也还凑合。点了各种生煎包,小笼包,面,云吞等,生煎包特别难吃,皮厚没汁,小笼包也不行,酸辣面嫉妒难吃,其他的也不想再说了,总之味道很差。性价比方面也没什么优势,想吃饱人均大概也得100多的样子,总体而言不值得尝试的一家店。

2018-06-23
  • 生煎包
  • 灌汤小笼包
2018-06-24 111 浏览
人生食過最難食既醉雞 雞肉勁鞋賣相又差 有D皮同肉直頭分開哂酒味得酒精味生煎包係好食 又熱又多汁 皮都唔會過厚雞絲粉皮 同麻醬面得個甜字 冇芝麻味 甜到唔知食緊咩粉皮本身都係好既個麻醬拌面 因為用同一款麻醬 都係好難食個面本身都冇問題 係個醬攪唔掂之前都食過其他分店 個麻醬都冇咁差囉所以一係專心做生煎包啦 唔好整醉雞啦如果真係要整 就比D心機服務人員禮貌好 地方都乾淨我會再食個生煎包 但係其他野就算啦 雖然唔係貴 但係真係好難食。。。
人生食過最難食既醉雞 雞肉勁鞋

所以一係專心做生煎包啦 唔好整醉雞啦
如果真係要整 就比D心機

服務人員禮貌好 地方都乾淨

我會再食個生煎包 但係其他野就算啦
雖然唔係貴 但係真係好難食。。。

2018-06-17 114 浏览
There's always a big queue here for the super delicious xiao long baos and the pan fried dumplings. friendly staff also. we didn't quite like the spicy pork wontons or the spare ribs but everything else was good. be careful when eating as the filling is piping hot
今日路過登龍街 有啲餓 就坐左入去食啲野叫左鱔糊粗炒 小籠包 生煎包鱔糊粗炒 炒得唔夠乾身 似炆多過炒 另外 成碟面煮到過哂火位 啲面碎濕濕 淋到..... 食左一半 就放棄左......小籠包 多汁 而且味道幾好 唯獨我地個係搭枱既 原先坐低既遊客用緊枝醋 問待應拎枝醋 待應啲禮拜 有待改善 我知個枝係醋 但有其他人用緊 我亦無理由拎走人地用緊既野 問你拎 只為避免客同客之間尷尬既接觸 希望有改善既空間...
今日路過登龍街 有啲餓 就坐左入去食啲野
叫左鱔糊粗炒 小籠包 生煎包
希望有改善既空間...
2018-06-02 294 浏览
It is the first time for my colleagues and I going into this Shanghainese restaurant. Not because the entrance is not attractive, not because the place is too small to fit us, but it is due to the long line up each time we walk pass this restaurant.Today, we were lucky enough to see no line up outside the restaurant, so without hesitation we decided to wait for it. After a few minutes we were seated and ready to order.I have ordered a beef noodle and added a 小籠包 as a side dish. They both tast

I have ordered a beef noodle and added a 小籠包 as a side dish. They both tasted great.
The juice from the 小籠包 surges out immediately on my first bite, the dumpling wrap is at the right thickness. Overall, I would give them 5/5 for their taste.
五香牛肉湯麵

灌湯小籠包

My colleague, on the other hand, ordered a 紅燒肉菜飯
and a 生煎包.
The taste of this combination is just as good. The 紅燒肉 is tasty and has a strong rich taste. It is fulfilling indeed. The juice inside the 生煎包 is incredible.

Overall the taste on all dishes are great. When there is no line ups outside of the restaurant, we will go again and try another dish definitely.

外婆紅燒肉菜飯
2018-06-01
五香牛肉湯麵
外婆紅燒肉菜飯
  • Shanghai Beef Noodle
  • Xiao Lung Bao
2018-05-30 208 浏览
又尼到銅鑼灣 登龍街嘅美食永遠都食唔曬今次就試下間開喺地下 唔洗上樓嘅地鋪門口睇入去 坐滿左九成 好彩兩個位唔洗等座位唔喺好大 所以唔建議拎住一袋二袋去食落單方式喺剔紙仔落單 茶樓嘅落單方式枱上仲有張得意嘅貼紙同小弟介紹食生煎包要注意嘅地方幾貼心同得意 唔錯唔錯生煎包好快就上左 不愧為招牌兩個可愛得意嘅生煎包皮睇得出好薄 隱隱約約睇到入面嘅肉饀個包脹到凸出尼 睇得出好夠饀面頭仲有幾粒黑芝麻做裝飾個包比我嘅第一印象非常好只喺比想像中嘅略為細左啲痴左喺枱度嘅貼紙真喺冇教錯一咬落去 湯就漏出尼 好彩有個碗接住吹幾下就迫不及待大啖大喺咁咬左落去雖然都喺熱辣辣 但已經入到口個包皮同想像中嘅一樣就酥夠薄個饀咬落去啖啖肉同埋滿滿嘅肉汁配埋個皮一齊食 一流啊小籠包都緊接住生煎包上左配埋一個附有薑絲嘅碟仔比客人裝醋但小弟個人鍾意小籠包唔點嘢食淨喺配埋佢入面嘅汁就足夠啦果然冇令到我失望 皮薄再加上滿滿嘅汁正爆啊 滬菜果然離唔開小龍包 青瓜海蜇 面頭鋪左滿滿嘅蒜蓉唔食蒜蓉嘅朋友要留意一下注意口臭嘅朋友都要留意青瓜好爽口 海蜇都好脆 唔算辣滿滿嘅蒜蓉就喺佢嘅特式等左一排 我個擔擔麵先到應該有廿分鐘以上 極度
又尼到銅鑼灣 登龍街嘅美食永遠都食唔曬

灌湯小蘢包
涼拌青爪海蜇
四川擔擔麵
2018-05-29 120 浏览
冇明星相冇簽名,唔話我知我唔會知係一間明星店。我喜歡低調這一點。這裏賣生煎包,先說。單比生煎包,皮不夠尖咀祥興記薄(更別說上海小揚生煎),但勝在肉和湯沒太肥,罪惡感大大減低。口味見仁見智,一定要在香港選擇的話,個人比較喜歡祥興記。比較有驚喜的是四川擔擔麵,少麻香而不辣,帶花生的甜。蟹粉小籠包算鮮,價錢合理。青菜夠嫩,很加分。醉雞還可。整體性價比不錯,晚飯$100 per head,試到好幾樣野。但登龍街競爭極大,會否特意返來吃?未知。

口味見仁見智,一定要在香港選擇的話,個人比較喜歡祥興記。

但登龍街競爭極大,會否特意返來吃?未知。
2018-05-29
  • 四川擔擔面
2018-05-10 257 浏览
黎呢度梗係要試下佢個生煎包枱上有圖教點樣食生煎包。先咬開包既頂部,之後吹涼入面既湯汁同肉,然後品嚐。個湯汁味道鮮甜,而包既底部煎到金黃脆口,唔錯呢個蒜泥白肉好辣,但豬肉幾爽,幾香蒜蓉味小籠包皮唔夠薄,餡料同湯汁還可以蔥爆羊肉,加$6配菜飯成碟餸有啲乾,唔夠汁,而且羊肉煮得太老有啲嚡菜飯係成餐最唔掂,啲菜少得可憐,而且唔係新鮮既菜環境方面,枱與枱之間既通道好窄,坐得好擠迫,放袋既位都冇。價錢方面,係銅鑼灣黎講算係幾抵,晚餐兩個人$153,唔洗加一。
黎呢度梗係要試下佢個生煎包
上海生煎包

個湯汁味道鮮甜,而包既底部煎到金黃脆口,唔錯

蒜泥白肉

呢個蒜泥白肉好辣,但豬肉幾爽,幾香蒜蓉味

灌湯小籠包

小籠包皮唔夠薄,餡料同湯汁還可以

蔥爆羊肉配菜飯
蔥爆羊肉,加$6配菜飯
成碟餸有啲乾,唔夠汁,而且羊肉煮得太老有啲嚡
菜飯係成餐最唔掂,啲菜少得可憐,而且唔係新鮮既菜

環境方面,枱與枱之間既通道好窄,坐得好擠迫,放袋既位都冇。

2018-05-08
2018-05-01 158 浏览
終於可以一試呢一間上海生煎包王💾今次呢嚟到登龍街嗰度呢食一間上海生煎包王我十分之期待😆因為每次經過門口嘅時候你都會見到好長嘅人龍☝🏻☝🏻上海野呢我唔係話特別鍾意亦都冇話點樣特別食過!但見到好評好潮都冇理由吾試下😃😃呢度既裝修都好新淨同埋好潮!岩哂我呢啲潮人黎影相🤗🤗坐低之後發玩枱上面痴住左食包四部曲!黎食上海生煎包一定要睇😂😂🤘🏻因為最吸引人既地方就係佢生煎包啲肉汁🤩❤😍完全係無法自拔!湯頭濃得黎又甜配合埋啲肉成個包既感覺完全係一流😆😆肉吾算吾會有食到濟既感覺🔥🔥送上枱既時候溫度又岩岩好🤤又有烘底既感覺!吾怪得係呢一間鋪既招牌菜🤭🤭食左一個雞絲粉皮!佢呢度既雞絲粉皮有別於一般傳統既上海菜!佢係採用左平時打邊爐用開既芝麻醬!吾會有好辣既感覺☄☄味道新穎得黎又好易入口💫另外我再叫左個口水雞🤤🤤簡直係世界級!佢既辣係甜辣!橙色既辣醬好吸精!味道又好😍😍翻食指數一定係十!另外再叫左蟹粉小籠包!味道濃郁🍎完全係另外一種體驗🤩🤩蟹粉味重得黎又夠香!正😄最後叫左個外婆紅燒肉湯面!湯底清淡得黎!面既彈牙程度岩岩好😋😋配合埋甜絲絲既紅燒肉!真係好易入口!半肥肉更加係令成件事昇草左一個level😘

2018-04-28
2018-04-25 4987 浏览
今日去到江若琳男友開既生煎包店地理位置好方便 果頭有好多野食 但係出面都排哂大隊 好多雜誌都有推介啊上海生煎包 台吾算多 但坐得比較逼 岩快餐多d 收銀隔離有個大玻璃窗比人望到個廚房 夠哂開放🐽哩幾日咁熱 真係要食d涼菜解下薯雞絲粉皮$33粉皮食既時候好順口,仲有淡淡既麻油香加左好多麻醬同雞絲 凍凍地 消薯果d口水雞 $48口水雞好嫩滑 份量都好大 佢既醬比較特別 吾算太辣但好野味😋😋如果可以單配大個湯面 當一個晚餐已經好正!生煎包$18食果陣一定要小心啊! 因為我實在太吾小心 一啖咬落去果陣 成個汁彈左出黎 整到友人件衫污穢左😂😂好彩無整到隔離台!食之前整個小洞 慢慢咬!望下台面既說明🤗佢既包煎到岩岩好 吾會太油同太炸 d汁又吾會太咸 調味岩岩好☝🏻個皮好脆 點埋個醋,開胃又去油膩,台面都有其他調味醬 eg辣椒醬蟹粉小籠包$36哩個就吾算太推介 蟹粉味吾夠出 汁吾算多 食落無咩驚喜雞絲拌麵$44哩個好有驚喜! 我不嬲都好鐘意夏天食芝麻醬! 哩個醬無論配咩面或者烏冬都超好味😋😋哩個拌麵超彈牙 又爽牙 食密都想再食 吾夠食啊
今日去到江若琳男友開既生煎包店
地理位置好方便 果頭有好多野食
但係出面都排哂大隊 好多雜誌都有推介啊

上海生煎包 台吾算多 但坐得比較逼
岩快餐多d 收銀隔離有個大玻璃窗比人望到個廚房 夠哂開放🐽
哩幾日咁熱 真係要食d涼菜解下薯

雞絲粉皮$33
粉皮食既時候好順口,仲有淡淡既麻油香
加左好多麻醬同雞絲 凍凍地 消薯果d

口水雞 $48

生煎包$18

蟹粉小籠包$36
哩個就吾算太推介 蟹粉味吾夠出 汁吾算多 食落無咩驚喜

雞絲拌麵$44

2018-04-24
2018-04-23 146 浏览
星期三返左成日工仲要趕住去上語文班,已經累到冇左半條人命. 上完堂已接近10點,除左快餐,可以選擇既餐廳一隻手數得晒. 好彩既係比我唔打唔撞係登龍街搵到間價錢ok,環境唔錯既上海餐廳.叫左4樣餸,埋單百幾蚊,大碟又好食.😁上海年糕醬汁鮮甜,配上肥肥既腩肉送飯一流😋生煎包除竟然有好多汁,咬落去d汁爆晒出黎,搞到件3又要番去洗過😅雞絲粉皮味道都唔錯!如果平時行開銅鑼灣,行夜左又想搵上海野食呢間係唔錯既選擇!

叫左4樣餸,埋單百幾蚊,大碟又好食.😁
上海年糕醬汁鮮甜,配上肥肥既腩肉送飯一流😋

雞絲粉皮味道都唔錯!

如果平時行開銅鑼灣,行夜左又想搵上海野食呢間係唔錯既選擇!
2018-04-21 123 浏览
自己最喜歡上海菜,這次去到登龍街,當然想食大名鼎鼎的生煎包啦!果然依舊美味!上海生煎包(2個) $18生煎包不愧為主打,內餡的汁一咬就湧出,外皮香脆可口,好正!灌湯小籠包(4包)$34小籠包的大小適中,一口一個,而且外皮新鮮,灌湯香濃入味,完全是正宗的上海味呢!四川擔擔麵 $45愛辣的我,當然選擇擔擔面,來到後十分驚喜,想不到如此份量十足,而且面條口感十分彈牙,辣味適中,愛辣朋友必試!外婆紅燒肉湯麵 $48朋友叫的湯面都十分吸引,不但紅燒肉足料之外,湯底清香,有家的味道,是一時之選呢!村民雞中翼(四隻) $30雞翼香脆美味,肉質鮮嫩,配上芝麻真是一絕!凍豆漿 $12凍豆漿豆味濃郁,非常清甜解飲!整體而言,店鋪裝修舒適,店員親切友善,食物質素好,性價比十足,有機會一定會再幫襯!
自己最喜歡上海菜,這次去到登龍街,
當然想食大名鼎鼎的生煎包啦!
果然依舊美味!

上海生煎包(2個) $18
生煎包不愧為主打,
內餡的汁一咬就湧出,
外皮香脆可口,好正!

灌湯小籠包(4包)$34
小籠包的大小適中,一口一個,
而且外皮新鮮,灌湯香濃入味,
完全是正宗的上海味呢!

四川擔擔麵 $45
愛辣的我,當然選擇擔擔面,
來到後十分驚喜,想不到如此份量十足,
而且面條口感十分彈牙,
辣味適中,愛辣朋友必試!

外婆紅燒肉湯麵 $48
朋友叫的湯面都十分吸引,
不但紅燒肉足料之外,
湯底清香,有家的味道,是一時之選呢!

村民雞中翼(四隻) $30
雞翼香脆美味,肉質鮮嫩,
配上芝麻真是一絕!

凍豆漿 $12
凍豆漿豆味濃郁,非常清甜解飲!

整體而言,店鋪裝修舒適,店員親切友善,
食物質素好,性價比十足,
有機會一定會再幫襯!
2018-03-30
  • 生煎包
  • 灌湯小籠包
  • 外婆紅燒肉湯麵
2018-04-21 112 浏览
老公要OT,今晚一個人食晚餐,自己係銅鑼灣逛逛之後就去左登龍街既正宗上海生煎皇。一個人食晚餐既好選擇生煎包同蟹粉小籠包都可以叫2個好多上海餐廳都要至少叫4個,一個人食唔到咁多自己點單好方便上海生煎包(2個) $18一定要跟住呢個生煎包四步曲,因為生煎包裏面嘅鮮湯真係好熱好熱,我差啲燙傷個嘴😅真係要咬開包頭,等d鮮湯無咁熱之後先食個生煎包底部脆口,裡面充滿肉汁,肉餡好juicy,熱辣辣好味道四川擔擔麵 $45 (可以叫小辣)賣相唔錯~麵幼適中、麵質煙靭,有肉碎、榨菜、乾蔥同埋蝦乾,湯底濃香又唔會太辣,好味道再叫左杯豆漿,唔會太甜又有豆香,食飽飽好滿足最後買左4個生煎包返屋企俾老公左宵夜,我仲好環保咁用自己個外賣兜廚房話ok

一個人食晚餐既好選擇

生煎包同蟹粉小籠包都可以叫2個

好多上海餐廳都要至少叫4個,一個人食唔到咁多

自己點單好方便

上海生煎包(2個) $18

真係要咬開包頭,等d鮮湯無咁熱之後先食

四川擔擔麵 $45 (可以叫小辣)

賣相唔錯~

再叫左杯豆漿,唔會太甜又有豆香,食飽飽好滿足

2018-04-20 133 浏览
中午時份,我們來到上海生煎包皇用膳。店內用餐人數非常多,我們拿了籌後,於店外等候。於等候期間,店員把餐牌我們看,以加落單程序。食物的選擇多,而且中午還有套餐可供選擇,套餐附送飲品。我們於套餐<A>選了芝麻醬五彩冷麵($38),於<B>則選了上海生煎包(2件)($15),配熱豆漿。另外,我們散叫了一客嫩雞燴麵($45)。枱角還附上食用生煎包的教學。而枱邊則有辣醬、醋,可按照個人口味而加上不同醬汁。上海生煎包(2件)($15)上枱時熱騰騰,咬下時一口能吸盡所有湯汁,內裹的肉很嫩且Juicy。而且生煎包㡳層煎至脆卜卜。不過若外皮能薄身少少,定必更佳。芝麻醬五彩冷麵($38)天氣熱熱地,最適合吃點冷麵,降降温。冷麵配芝麻醬,及火腿、青瓜絲等,無得輸,很清爽,芝麻醬份量很足夠且麵量也很多,很快便吃畢整碟。若能加多點配料就更好。熱豆漿豆漿不錯,豆味香濃且滑身,上枱時温熱的。嫩雞燴麵($45)份量很多,大大碗,相信女生一人未能吃畢整碗。味道較為清淡,湯麵伴著青菜及雞肉絲。
中午時份,我們來到上海生煎包皇用膳。
店內用餐人數非常多,我們拿了籌後,於店外等候。
於等候期間,店員把餐牌我們看,以加落單程序。

食物的選擇多,而且中午還有套餐可供選擇,套餐附送飲品。

另外,我們散叫了一客嫩雞燴麵($45)。

枱角還附上食用生煎包的教學。

而枱邊則有辣醬、醋,可按照個人口味而加上不同醬汁。

上海生煎包(2件)($15)
而且生煎包㡳層煎至脆卜卜。
不過若外皮能薄身少少,定必更佳。

芝麻醬五彩冷麵($38)
天氣熱熱地,最適合吃點冷麵,降降温。
若能加多點配料就更好。

熱豆漿
豆漿不錯,豆味香濃且滑身,上枱時温熱的。

嫩雞燴麵($45)
份量很多,大大碗,相信女生一人未能吃畢整碗。
味道較為清淡,湯麵伴著青菜及雞肉絲。
2018-04-20
2018-04-17 191 浏览
睇七人欖球之前去左登龍街搵食,因為唔想食太貴,就揀左呢間~係上海生煎皇緊係要食上海生煎包🤪《上海生煎包》真係要小心熱,全部都無熱辣辣新鮮整,入面啲湯多到好似小籠包咁😆個底都煎得好脆!有去過上海既朋友話同上海係一樣味👍仲有教學教你點食😆《灌湯小籠包》$34皮有點點略厚,但勝在湯多👍《雞絲粉皮》$33雞絲一般,但粉皮有彈性韌性,口感爽滑彈牙。另外因為麻醬香口好食👍《上海炸排骨菜飯》$46呢個真係極失望,菜飯冇菜冇油,飯太硬太乾,炸排骨都係偏乾《上海炒年糕》$57上海炒年糕偏濕,但係味道同煙銀道都係不錯的!
睇七人欖球之前去左登龍街搵食,因為唔想食太貴,就揀左呢間~

係上海生煎皇緊係要食上海生煎包🤪
《上海生煎包》
有去過上海既朋友話同上海係一樣味👍

仲有教學教你點食😆

《灌湯小籠包》$34
皮有點點略厚,但勝在湯多👍

《雞絲粉皮》$33

《上海炸排骨菜飯》$46
呢個真係極失望,菜飯冇菜冇油,飯太硬太乾,炸排骨都係偏乾

《上海炒年糕》$57
上海炒年糕偏濕,但係味道同煙銀道都係不錯的!
  • 灌湯小籠包