2018-02-19 106 浏览
速食生煎皇新年正月初,食肆唔開波,新年頭搵食,都要講實力。初3就在銅鑼灣登龍街正宗上海生煎皇來個速食。正宗上海生煎皇店舖面積不大,下午2時,飯市已過,一樣人頭湧湧。正宗上海生煎皇,主打生煎包,小籠包,上海雲吞,上海小食和上海飯/面等,除銅鑼店外,在旺角、深水埗和大埔都有分店。之前吃過生煎包,水準不錯。今天換換口味,坐下就簡單叫了蔥爆牛肉配上海菜飯和白灼蠔油唐生菜。蔥爆牛肉蔥香撲鼻,牛肉厚身,肉質鮮嫩,牛味濃郁,配上傳統菜飯,飯粒煙韌,口感豐富。白灼蠔油唐生菜也不錯,唐生菜新鮮,色澤嫩綠,入口冧甜。
速食生煎皇

白灼蠔油唐生菜也不錯,唐生菜新鮮,色澤嫩綠,入口冧甜。

2018-02-18 4314 浏览
來到大年初三,由於今日係俗稱赤口,不宜外出拜年,所以決定趁空檔先去維園逛逛,然後再喺區內覓食。記得早前睇過報導,得知有「上海生煎皇」稱號嘅前藝人 Oscar,連同一班股東,舊年喺銅鑼灣鬧市開左間生煎包新店,由於未幫襯過,所以一直想搵個時間去試下。反正店子離維園不遠,散完步,一於過去食個包先返屋企。 店子位於銅鑼灣登龍街,是間地舖。趟門而不入,店內地方不大,只有約八張檯,全部以組合嘅木方桌為主,通道看起來有點陝窄,加上這天坐滿了食客,所以感覺上都幾逼狹。安座後先拿起店員遞上的點菜紙細看,沒想到店子雖然細細,但原來食物款式都幾多元化,除了主打的生煎包、小籠包外,店裡還有前菜、湯麵、拌麵、菜飯、熱炒、小食、酸辣湯及飲品等供應。既然一心為吃包點而來,就先點兩款招牌菜,生煎包同小籠包各兩個試試。上海生煎包 ($18/2個)  以長碟盛上,個子雖然不大,但外形脹卜卜,而且上桌時仍熱烘烘。先依指示溫柔地咬開包頂,然後再用力吹涼生煎包,細意品嘗,底層煎得金黃香脆,肉餡鮮香有彈性,湯汁豐盈,就算用手拿著吃也不覺油膩。小籠包有三款口味可供選擇,揀左較多人推介嘅蟹粉小籠包 ($35/2個)。小籠包手工果然一
小籠包有三款口味可供選擇,揀左較多人推介嘅蟹粉小籠包 ($35/2個)。小籠包手工果然一流,望落去皮薄而摺數多,而且挾起時亦不易破損,可以清楚睇到裡面的湯汁。輕輕咬開,蟹粉同豬肉嘅比例若為三比二,入口皮薄多汁,有蟹鮮味,非常抵食。
意猶未盡,決定再點多客上海菜肉雲吞 ($35/6隻) 作結。雲吞一碗共有  6  粒,隻隻大小相若,上桌後先舀起一粒細看,外皮雖然未至於薄至透餡,但食落都幾滑溜,而且入口還帶鮮明蔬菜香,就算多吃也不覺膩口。

臨走前見鄰桌點了一客外婆紅燒肉湯麵,見碟上的五花腩肉切得大小適中,而且件件都被濃稠的醬汁包裹著,賣相吸引,下次來一定要試下。
2018-02-18
情人節本打算開開心心與他慶祝,可是放工時接到他的電話,說要加班,要晚點才能和我慶祝。唯有獨自一人閒逛,途經"正宗上海生煎皇",那就先吃了食物墊底,待他放工後才吃大餐。來到這裏,又怎可以不點生煎包,這裏的生煎王真的超級好吃,而且價錢平易近人,4個包包也只是HK$35,生煎包包底香脆,皮薄,內裏裝著滿滿的肉汁,入口時肉鮮味強,口感爽嫩,超級美味。吃上海菜,又怎可以少得酸辣湯,酸辣湯的材料十足,木耳及筍絲都非常爽脆、而且味道酸酸辣辣的,吃後非常醒胃,不過,個人認為味道再辣一點會更好喝。涼拌青瓜海蜇 - 海蜇上加了大量黃色的香蒜醬,而下層則是青瓜塊,海蜇口感超讚,爽口得來又有咬口,而青瓜味道清新,能中和香蒜醬的辛辣味,非常不錯。 由於喝了酸辣湯怕熱氣,點了凍豆漿來喝,當是清熱下火吧。大概快樂的時光總是過得特別快,吃著吃著,離開時已經是830PM了,幸好收到他的電話來接我,好吧,下一場食又開始了。

由於喝了酸辣湯怕熱氣,點了凍豆漿來喝,當是清熱下火吧。

2018-02-14
2018-02-16 50 浏览
係人都知銅鑼灣登龍街匯集各色各樣既美食,一條街可以滿足到你唔同既需要,而今次我帶大家嚟既就係登龍街既正宗上海生煎王!相信大家都對上海菜唔陌生架啦😎甚至食過好多貴價高級上海菜,呢間好食得嚟,價錢相宜,有機會大家要去試下😋😋叫得生煎王又點可以唔試佢既生煎包呢🤤外表平平無奇,實則內有乾坤!咬落去啲汁噴哂出嚟!又多肉超級足料!有一樣令我好驚喜既就係呢個排骨菜飯!上海菜真係唔可以唔食菜飯☺️啲肉好嫩好多汁,配合菜飯簡直係一流!
2018-02-14 51 浏览
去到俗稱拉麵街的登龍街,難得發現了特別的生煎包,和朋友決定入去朝聖!上海生煎包 - 兩個($18)不愧是主打菜,生煎包的湯汁很多,非常juicy,店員上菜時更要提醒小心燙,真的非常爆汁!外脆內香,非常不錯!酸辣湯麵($40)主食方面有驚喜,天寒地凍,最想吃酸酸辣辣的暖身,湯底濃郁,面條有彈性,整體酸辣適中!蒜泥白肉($35)肉質鮮嫩,香辣可口,和朋友很快光盤!整體上,店員友善,而且食物有質素,價錢公道!下次有機會一定會再幫襯!
去到俗稱拉麵街的登龍街,
難得發現了特別的生煎包,
和朋友決定入去朝聖!

上海生煎包 - 兩個($18)
不愧是主打菜,生煎包的湯汁很多,
非常juicy,店員上菜時更要提醒小心燙,
真的非常爆汁!外脆內香,非常不錯!

酸辣湯麵($40)
主食方面有驚喜,天寒地凍,
最想吃酸酸辣辣的暖身,
湯底濃郁,面條有彈性,整體酸辣適中!

蒜泥白肉($35)
肉質鮮嫩,香辣可口,和朋友很快光盤!

整體上,店員友善,
而且食物有質素,價錢公道!
下次有機會一定會再幫襯!

• 生煎包
2018-02-14 176 浏览
説到吃粵菜的話,我總會先選擇上海菜。無他,上海菜式花款多,總有一款適合你。所以趁著週末和朋人一同前往嘗試最近常聽到的這間正宗生煎包。因為是週末,所以到達時已見有小人龍,所幸人流很快,不用等太久便能進去。主角是生煎包,所以每張枱上也貼著這個溫馨小提示,跟著步驟吃生煎包必定最美味吧只看表面和其他生煎包沒大分別,但吃下感覺完全不同!!熱騰騰的生煎包載著滿滿的湯汁,包底煎得香脆,一口吃下連同嫩滑的豬肉真的令人一試難忘。擔擔麵分量足,微辣的麵在寒冷天氣下令人吃完變得暖洋洋,味道也不錯。小籠包皮薄涵多,而且又是有滿滿的湯汁,多吃幾個也可以雞絲粉皮也不錯吃。唐生菜分量也足夠。上菜速度快,所以我們很快便可以吃完,還外賣了生煎包帶回家呢!

擔擔麵

灌湯小籠包

小籠包皮薄涵多,而且又是有滿滿的湯汁,多吃幾個也可以

雞絲粉皮

雞絲粉皮也不錯吃。
蠔油唐生菜

唐生菜分量也足夠。
2018-02-08 2923 浏览
曾經機乎是拉麵街的登龍街早已經改頭換面,現在進跓了不少新派食肆,近日卻又開了家傳統的上海小吃店,名叫正宗上海生煎皇,傳統上海街坊舖格局。 在街外路過,可能會被廚房的玻璃大窗吸收了,見到廚師在忙,總覺得有好嘢食。 生煎包是主打,的確有心機做,還想出建議吃法,希望客人先欣賞,然後吹涼一點才吃,看得出是女生的心思,聽說此店是一位女藝人開的。生煎包  生煎包可以淺嚐,$18 有2只,單身飯局亦無妨。 外型對辦,看來皮薄,脹脹的,面頭有芝麻蔥綠點綴,底部煎至金黃焦香,咬落皮軟底香脆,對比明顯口感好。 裡面原來湯汁豐富,頗熱騰,真的小心燙口,豬肉球軟嫩汁水多,鹹甜味均衡,只有少許青蔥,沒有其他材料,配合生煎包皮吃非常夾,怪不得這個傳統小吃,依然盛行,正宗生煎皇的小籠包有水準。蟹粉小籠  小籠包有三款,除了基本灌湯的外,有芝士鮮肉新花款及矜貴的蟹粉小籠,我點了後者。 小籠湯包名符其實,皮薄但不夠紮實,一筷子輕輕夾起已穿,必須手快以小匙盛著湯汁否則浪費,味道不錯。 紅油抄手  雲呑皮滑,豬肉饀料足,紅油不算辣,勝在味香味道好。 外婆紅燒肉湯麵  冰花五層肉,五花腩肥瘦分明,調味出

生煎包

生煎包可以淺嚐,$18 有2只,單身飯局亦無妨。

紅油抄手

雲呑皮滑,豬肉饀料足,紅油不算辣,勝在味香味道好。

外婆紅燒肉湯麵

冰花五層肉,五花腩肥瘦分明,調味出色,正宗鎮江醋之香酸鹹甜,豐富的味道。上海粗麵條新鮮柔韌,湯頭清而有肉香,性價比不錯。

上海炸排骨湯麵

上海炸排骨湯麵

上海炸排骨湯麵就非常一般,排骨肉汁不夠,咬落有些硬及嚡,本來醃味有些討好的甜味,未能補償不足之處。

辣醬

桌上的辣醬反而幾得我心,帶甜的辣,吃得不會有嘴巴被燒的感覺。
辣醬
2018-02-08 1357 浏览
在銅鑼灣行咗半日街,差唔多黃昏肚餓了,但又未到食飯時間,搵間小食店,食住啲小食先再等晚餐。見到正宗上海生煎皇,食生煎包和小籠包都好喎!半開放式廚房,睇到裏面上菜真係好快手,啲食物去得快,用料自然都一定新鮮啲。果然上菜上得好快,入座後即刻落單,職員就會印番張單畀你,隨即就上菜了。見到枱上面有張紙仔,寫住生煎四部曲,係教你食生煎包要先咬咗生煎包上面一啖,啜咗啲汁,然後先至再開懷大吃。天氣凍當然點返杯熱豆漿飲下啦,12蚊一杯,甜度適中,有豆奶香,最喜歡食上海菜時飲豆漿,覺得係絕配的。生煎包size 不算大,唔驚食滯左食唔落晚餐。上碟時,兩個包都係底部朝天,我反轉其中一個,見到佢個生煎包係頂部煎香的,而不是平時食開的煎香底部。咬開,弊傢伙啦,唔記得咗先咬頂部啜咗啲汁先,搞到啲汁噴射出嚟,彈到對面朋友件衫,搞到真係唔好意思!又流晒d 汁落個碗度。不過咁就證明生煎包裏面肉汁超多,而且真係煎到外面脆脆哋,先至會一咬開咁大壓力噴射出來。肉餡都幾大舊喎,同埋一啲都唔乾,仲好香豬肉味。裏面用咗蒜蓉蔥花拌肉餡,所以咁香!生煎包的皮,有煎的地方脆,冇煎的地方也仍然鬆軟,口感真係非常好!灌湯小籠包四隻,34蚊一

灌湯小籠包四隻,34蚊一籠,另外會畀碟薑絲你,自己倒陳醋食。

陳醋同薑絲都係食小籠包必備的,醋好香,唔會太酸,朋友怕酸的都食到。

咬開小籠包,好開心,熱辣辣多湯汁,話明係灌湯,冇講錯。裏面肉餡都幾新鮮,豬肉有彈牙口感,雖然食咗生煎包,但係再食小籠包,都覺得味道唔同,兩者絕對可以同時食,因為份量唔算多,食完生煎包都唔覺滯,再食小籠包更加開胃。

蒜泥白肉35蚊一碟,見到啲蒜蓉多到呢,真係不吝嗇地鋪滿曬在豬肉上面,超開心!因為很喜歡吃蒜蓉。

蒜泥白肉都沾滿了辣椒油,每片豬肉都是薄切的,令蒜蓉和辣味都比較容易滲透。豬肉不肥,多吃幾塊也不怕。肉質是結實的新鮮的,味道是超香濃的蒜蓉味,辣味只是微辣,朋友不能吃辣的,覺得也可接受。而且他最欣賞是蒜蓉,又新鮮又香,作為晚餐前的小吃,非常適合!

原來蒜泥白肉下低還有青瓜墊底,青瓜粒也很新鮮,非常清香爽口,拌著蒜蓉和辣椒油一起吃,完全可以消去油膩感覺,而且青瓜是醃過醋的,略帶醋酸味,很香,又幫助消化,真的越吃越開胃。

可惜我哋仲要留返個胃嚟食晚飯,唔可以再食咁多嘢啦。但係今次食咗呢幾樣小食,覺得呢度每樣食物都係平凡中帶不平凡,絕對值得以平民價,品嚐高質素食物,一定再返嚟幫襯。埋單$99,兩個人食下午茶都算抵食。
2018-02-06 57 浏览
在銅鑼灣看完電影已經到晚飯時間所以就在附近找吃的 來吃生煎包熱豆漿($12):冬天先來一杯熱的 甜甜暖暖很舒服上海生煎包($18/2個):曾經在上海逗留過一段時間 到現在還很懷念當地生煎 這個生煎勾起我的記憶桌子上貼了個提示 教生煎包的正確食法 哈哈😄照指示先咬開包頂 湯汁很多 要小心被濺或者燙到 皮也算薄 底部較厚 不過煎得好脆蒜泥白肉($35):一般吃到的蒜泥白肉都是紅油 這個卻是橙色的蒜泥辣油 不過辣勁也不弱 白肉下面是青瓜粒 而白肉本身沒肥肉 不喜歡肥肉的表示感動😍上海炸排骨湯麵($48):湯底挺鮮的 上面有少許唐生菜 炸排骨表面甜甜的 不知道是不是塗了蜜糖 炸排骨的肉質還是很嫩的 不會過老總的來説生煎果然是必點的 有種回到上海的感覺
在銅鑼灣看完電影已經到晚飯時間
所以就在附近找吃的 來吃生煎包

熱豆漿($12):冬天先來一杯熱的 甜甜暖暖很舒服

桌子上貼了個提示 教生煎包的正確食法 哈哈😄

總的來説
生煎果然是必點的 有種回到上海的感覺
2018-02-06 55 浏览
晏就難得放半日假,收左工就去Time Square行街,行到4點幾見肚餓就過左去登龍街食上海生煎皇!門口睇見個餐牌都流口水餐台右下角有個溫馨提示先嚟個上海生煎包,即叫即煎,新鮮滾熱辣!個底煎到金黃香脆,咬落口感豐富,仲有勁多肉汁,豬肉餡料塞滿成個包,好正!灌湯小籠包,同樣都係勁多汁,皮薄餡靚,咬落去好多汁又鮮甜!再配埋生薑加醋點,無得彈!鐘意食蟹粉嘅我當然要食蟹粉小籠包!一上台就見到啲金黃嘅蟹粉汁係個頂到流出嚟,咬落好重蟹粉嘅鮮味!呢餐真係好滿足嘅下午茶!
門口睇見個餐牌都流口水

餐台右下角有個溫馨提示

呢餐真係好滿足嘅下午茶!
2018-02-06 88 浏览
午後時份,看見店中空位,於是入座。天冷,門口位也很冷。點了數個菜,上菜爽快。招牌的生煎包厚度適中,煎得剛剛好。四川擔擔面辣味香濃,用了粗面比坊間更有特色,可惜花生醬不夠濃,份量較少,一般女生剛好,男生就較難講。雞絲粉皮只有雞絲和粉皮,兩樣都爽口,惟欠缺青瓜,味道層次不足,分量不大,因此放在前菜,分量相比新蒲崗手拉麵小廚約少一半。外婆紅燒肉湯面的紅燒肉我猜是用2:1瘦比肥的黃金比例的五花腩,加上香而入口不會太濃、不油膩的燒汁,完勝大多數餐廳,順帶一提,麵和肉是分開上的。豆漿充滿豆味,略帶豆渣,增添口感,甜味適中,不像維他奶。 總結一下,味道優勝已經難得,加上不錯的的衛生和服務,這家店值得被推薦。
兩個生煎包
雞絲粉皮
午餐
兩個生煎包
2018-02-05 55 浏览
一直都想食呢間餐廳,今日就同男朋友嚟食個lunch 😋😋 先嗌左個生煎包,35蚊有4粒,好抵食!熱辣辣係咁凍嘅天氣食真係好正,d湯汁會爆出嚟😛😛 又充滿肉味,外面嘅包亦好軟熟😀😀 個底真係超級脆,咬落一流架💁🏻💁🏻 之後再食個蟹粉小籠包🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️湯汁滿滿,蟹肉味濃,皮薄多汁!❤️❤️主食再嗌個炒鱔糊,都幾大碟,鱔肉都幾多,炒得好香口!不過有小小油,麵亦淋左d☹️☹️
一直都想食呢間餐廳,今日就同男朋友嚟食個lunch 😋😋

先嗌左個生煎包,35蚊有4粒,好抵食!

2018-02-04 43 浏览
補習完就同男朋友行落嚟銅鑼灣食晏,今日就揀左嚟食生煎包!星期日中午時間排長龍,好彩等左一陣都入到,咁凍要排隊真心好攰😖😖😖 先點左個生煎包($35/4)😋😋😋 熱辣辣,漲卜卜嘅,非常之熱要好小心食!先咬左個頂,再吹一吹,之後可以先飲d湯,好香肉味,唔會太咸🤤🤤 再咬一咬,就食到包皮同肉嘅配合,好豐富嘅口感!而個底煎得香脆,要一食再食呀!😝😝 另外嗌左個生菜,清清地可以唔洗食太飽,冇諗到都幾大碟下,好fresh & 爽脆😝😜😋 咁凍所以要左熱豆漿,12蚊一杯正常價,豆味香濃!

先點左個生煎包($35/4)😋😋😋

咁凍所以要左熱豆漿,12蚊一杯正常價,豆味香濃!
2018-02-04 44 浏览
聽朋友講好好食,但醒唔起星期日,撞啱星期日食飯時間去食,成間鋪都好多人!不過好彩等左5至10分鐘已經有得食!我哋兩個人叫咗兩個生煎包、一碗酸辣湯麵同埋一碟上海粗炒,樣樣都份量十足!生煎包同平時食開圓圓既生煎包有別,因為佢係方方地架,好得意架!山尖包裏面充滿熱辣辣嘅肉汁,餐桌上面亦都貼左一啲溫馨提示,亦都教你食生煎包既步驟,一定要跟足佢嘅步驟食啊,否則好容易燙親!酸辣湯唔係太鹹,而且好多料,酸酸地好開胃。如果鍾意食辣嘅朋友,加埋佢嘅辣醬真係好好食,夠辣又開胃!上海粗炒好多料好豐富,仲要好抵食!

酸辣湯唔係太鹹,而且好多料,酸酸地好開胃。
如果鍾意食辣嘅朋友,加埋佢嘅辣醬真係好好食,夠辣又開胃!

上海粗炒好多料好豐富,仲要好抵食!
2018-02-04
2018-02-04 59 浏览
我最愛小籠包、生煎包,於是專程來試試生煎皇🤓店子小小,但人流絡繹不絕,店員都快手快腳忙忙碌碌,待客有禮。《招牌生煎包》搭熱豆漿食生煎包不能急,要跟枱上既溫馨提示,享用包包!細細啖咬開再啜啜肉汁,滿滿都係汁,外皮脆卜卜,新鮮煎好😻熱豆漿簡直係撫慰我既心,係自家制,非制成品,豆香撲鼻,暖胃,係生煎包既好拍檔。<灌湯小龍包> 我一度將灌湯餃撈亂😂食呢個除左要有耐性,仲考你快子功添呀,由於皮好薄,好易穿,要就住呀,啲肉汁好珍惜。童叟無欺,真係好多汁

《招牌生煎包》搭熱豆漿

<灌湯小龍包> 我一度將灌湯餃撈亂😂