2024-10-18 1522 浏览
老婆大人最鍾意食海鮮!如果淨係我哋兩條友食嘅話一嚟唔食得多二嚟都好重皮下㗎!醒目嘅我梗係搵可以無限任食海鮮自助餐就最啱合尺。搵咗呢間我第一次嚟嘅歷山酒店,佢嘅CAFÉ A呢期做蟹同鮑魚主題價錢超級抵食,我喺酒店嘅網上訂枱俾埋錢就有七折連埋加一折實都係$550位,可以食足三個鐘真係好嘆㗎。行到酒店大堂估唔到咁金碧輝煌,感覺好瑰麗啱晒啲靚女喺度打卡。呢間就係CAFÉ A歷山餐廳地方唔算好大,但係食嘅選擇都幾多同埋好啱我胃口。一入到餐廳就見到呢個甜品櫃入面擺滿咗蛋糕甜品!有栗子忌廉蛋糕、藍莓芝士蛋糕、抹茶戚風蛋糕、抹茶栗子慕絲蛋糕、彩虹啫喱、抹茶牛奶布甸、栗子木糠布甸、柚子啫喱同埋楊枝甘露布甸,淨係呢個櫃已經鬼咁多嘢揀。最令我感興趣嘅就係呢個抹茶蛋糕同埋楊枝甘露布甸,老婆大人一眼就昅中個栗子忌廉蛋糕,相信今晚嘅甜品時間應該會腥風血雨哈哈。唔好以為剩係得個櫃行入啲仲有好多甜品!好似有即製㕴窩夫、焦糖燉蛋、芒果拿破崙、蛋撻、自助班戟機、麵包布甸、糖果曲奇、椰汁西米露同埋新鮮切件生果。雪糕佢哋係用Mövenpick都有五隻味揀㗎!有士多啤梨、椰子、咖啡、雲呢拿同埋朱古力味。男士們最鍾意嘅生蠔一樣有
男士們最鍾意嘅生蠔一樣有得食!即開生蠔仲有美國同埋愛爾蘭揀,一次過可以攞三隻走多幾轉回本就係咁簡單。
我鍾意食嘅刺身呢就有紅蝦、帶子、赤貝、吞拿魚、油甘魚、三文魚同埋八爪魚!睇落去就好新鮮喇等陣間食咗再包膠俾大家聽正唔正。如果鍾意食壽司都有幾款可以揀㗎。
今次佢哋做蟹嘅主題所以粥呢一part就有蟹粉鮑魚海鮮粥,仲有大蝦同埋青口加埋蟹粉嗰朕鮮味你都咪話正。
前菜區有芝士拼盤仲有我鍾意食嘅藍芝士,跟住有泰式無骨酸辣鳳爪、泰式香芒沙律、朝鮮薊雞肉沙律、明太子鮑魚牛油果沙律、雜菌沙律同埋皇帝蟹肉白酒啫喱凍批。另外仲有凍火腿、辣肉腸、沙樂美腸、煙三文魚、風亁火腿同埋自助沙律吧,如果細食真係食前菜都已經飽咗。
呢度凍海鮮有鱈場蟹腳、海螺、青口同埋凍蝦,四款都好新鮮而且好有海水味,啱晒鍾意食海鮮嘅朋友瘋狂去嘆。
呢晚中西湯分別係忌廉蘑菇湯同埋南瓜蟹粉素翅羹,我就鍾意忌廉蘑菇湯你呢。
呢度嘅中式熱菜特別出色!蒸得好靚嘅清蒸沙巴龍躉,然後仲有蟹黃粉絲蒸蟶子、蟹肉伊麵、鮑汁扣鵝掌、蝦籽柚皮、黑醋咕嚕肉同避風塘炒皇帝蟹軟殼蟹,每一款嘅質素都好高絕對可以全部試晒。
日本嘅熱食串燒有雞翼、大蝦、鰻魚、牛肉串、雞軟骨同玉桂菠蘿,唔好睇佢擺咁少喺度!客人攞完之後好快就會加返,我覺得咁仲好因為啲串燒會新鮮熱辣呀嘛。其他唔同國家嘅熱食都有唔少嘢揀㗎。好似有燒排骨、日式咖喱牛肉、黑松露薯蓉、泰式香茅海鱸魚、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉同埋皇帝蟹茶碗蒸。
至於好似我呢啲食肉獸就開心囉!因為有酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒同埋慢燒美國頂級西冷牛扒嚟滿足「肉」望,呢個位仲有即刻煎起嘅香煎鴨肝。
除咗頭先嗰兩個中西湯之外,自助餐仲有羊肚菌花膠響螺燉雞湯任飲,呢個燉湯唔飲肯定係損失。
呢個自助飲品吧入面有任飲嘅精選紅酒、白酒、啤酒、汽水、橙汁、蘋果汁、咖啡同埋茶,好似我呢啲咁爛飲嘅酒鬼真係開心到爆呀。
好鬼肚餓啊攞咗一枱嘢食返嚟慢慢嘆!刺身真係好唔錯我就最鍾意赤貝同埋紅蝦,一個鮮爽一個甜糯正到無倫。
另外餐廳會送每人兩隻澳洲鮑魚刺身!鮑魚好鬼鮮甜仲勁有咬口,食完兩隻仲有啲唔係好夠喉㖭。
老婆大人錫到我燶攞咗一大碟Blue cheese俾我,藍芝士嗰朕味真係唔係人人接受到但係我就好鍾意,尤其是配啖杯白酒真係冇得輸㗎。
生蠔好鬼肥脹卜卜咁勁鮮甜,兄弟們補身係時候喇。
平時食自助餐見到呢啲茶碗蒸一定唔會食!但係呢度嘅出品又真係幾正,蒸蛋好香滑面頭嘅皇帝蟹肉勁鮮甜,幾飽都要食一個先對得住自己個胃。
大家隻耳仔要留心聽到鐘聲記得出去攞呢個和風松葉蟹蓋炒飯,炒飯入面有勁邪惡嘅松葉蟹膏,仲有蟹肉、水牛芝士同埋三文魚籽,呢個炒飯真係非一般正食過你就知有幾好味。
大家都知我係邪惡一族香煎鴨肝梗係唔會走得甩啦!煎嘅時候已經聞到好香食落去外面香脆入面軟綿綿,加埋一啲都唔蘇嗰朕油香真係正到痹呀。
平時我通常都係鍾意食牛肉多啲!但係呢度嘅焗羊架真係做得好出色,你睇吓幾咁粉嫩食落去仲好酥香,如果鍾意食羊肉嘅真係唔好錯過。
最後整嗰碗充滿蟹膏味熱辣辣嘅海鮮粥先至夠滿足呀。
呢度嘅甜品真係挑到我嘅食慾,所以都好攞咗好多返嚟同老婆大人一齊食,呢碟入面我就最鍾意個蛋撻仔啦。老婆大人平時好少會食麵包布甸!但係佢話呢個做得好好,我試咗一啖又真係幾好味喎。頭先睇中嘅抹茶戚風蛋糕食落去真係幾鬆軟!同埋甘甘香香綠茶味係好食嘅。
嗰杯楊枝甘露布甸亦都好有驚喜!變咗固體嘅楊枝甘露味道更加香濃甜美感覺好得意,呢個自助餐做到12月14號,不過淨係逢星期五、六同埋公眾假期前夕先有得食。
2024-10-05
2024-10-11 1619 浏览
無可否認,一大班人約食飯,吃自助餐係最適合,唔使擔心這個那個口味,又不用等來等去,食住等就最好。是日朋友揀的歷山酒店,我從來未去過,有興趣去見識下。聽朋友說酒店唔易搵,其實只要在炮台山B出品上天橋,一路跟著指示就可以。酒店處處是打卡位,影相呃like無難度。今題餐廳做緊蟹和鮑魚海鮮主題,出去兜個圈,的確盡是海鮮蹤影。凍海鮮是基本,鱈場蟹腳、凍蝦、青口及翡翠螺等,自然不會缺少。最受港人歡迎的,毫無疑問係生蠔,每次可拎三隻,後生既我一定會走幾轉食足一打,不過今時今日既年紀,三隻已足夠,還要預留食力予其他美食呀!幾款Cold Cut,海鮮沙律,泰式無骨鳳爪可作間場,小驚喜是遇上阿枝竹,朋友連吃幾轉。這裡的熱食比我想像中豐富得多,西式的皇帝蟹芝士通粉、奶油焗卡邦尼鮑魚等都是坊間較少見的款式,師傅是花過心思的。中式既蒸魚做得很好,肉質嫩滑,而且是有補貨,唔會話慢一步就只能吃魚骨魚頭。鵝掌與及蝦籽柚皮都是皆屬自助餐的稀客,其中蝦籽柚皮,我是第一次在Buffet桌上見到,仲要好有水準,大家記緊要試。仲有自助餐必備的燒牛肉、羊架,呢度更加有叉燒,吃中吃西悉隨尊便。燒烤項目還有串燒牛肉、大蝦、雞翼,同埋

是日朋友揀的歷山酒店,我從來未去過,有興趣去見識下。

酒店處處是打卡位,影相呃like無難度。
燒烤項目還有串燒牛肉、大蝦、雞翼,同埋最受我哋歡迎既燒菠蘿,菠蘿經燒過,釋出既甜味是倍添吸引。
喜歡吃粥粉麵既朋友,嚟到都唔會失望,因為呢度係有鮑魚海鮮粥,相當足料的。
平時或會略過刺身壽司環節,但見佢幾新鮮咁,又拿一碟大家分享,好在沒有錯過。
差點忘了,每人會有一份鮑魚刺身,以貫徹主題。
但講到貫徹主題,其實仲未完,因為每人再有一客和風松葉蟹蓋炒飯,好香,蟹羔好澎湃,明知是邪惡,卻又停不了口。
芝士有軟有硬,仲有個性剛烈既藍芝士。淺嚐幾片,便可進入甜品環節。
甜品陣容唔算十分強勁,但竟然有蛋撻供應,係港式蛋撻而唔係葡撻,又幾好。
蛋糕既質素幾有驚喜,藍莓芝士蛋糕以及栗子蛋糕都是必試的款式,有食力既甜友,大可食埋抹茶蛋糕、斑蘭蛋糕,以至拿破崙的。
最後都要食翻杯雪糕,皆因係採用的喜歡的Movenpick,五款口味,包括比較冷門的椰子味,幾有誠意。
咖啡檸茶自便,怕夜晚飲完瞓唔著既話,來點果汁亦未嚐不可。如果你是酒友,就更加不能錯過,因為紅白酒都是任飲的。
2024-10-11 1789 浏览
也有一段日子沒有吃自助餐了,難得好友相約,便找到這間位於炮台山地鐵站附近的「歷山餐廳」,內部裝修非常華麗,樓底高,帶有歐洲宮廷式的設計,尤其是進入酒店的大堂,更是令人眼前一亮!🤩原來現在正推出這個「蟹逅· 鮑魚海鮮盛宴」,價錢非常超值,兩位預付費成人可享7折優惠、兩位成人帶一位11歳以下小童,小童則可免費享用 及 生日買五送一優惠。網上訂位:bit.ly/蟹逅鮑魚海鮮盛宴最重要這盛宴包含大量蟹肉及鮑魚的菜式,有避風塘炒皇帝蟹、軟殼蟹、蟹皇粉絲蒸蟶子、蟹粉鮑魚海鮮粥、皇帝蟹茶碗蒸、南瓜蟹粉素翅羹、鱈場蟹腳、奶油焗卡邦尼鮑魚、皇帝蟹芝士通粉、蟹肉伊麵 和 風松葉蟹蓋炒飯,最喜歡當中的海鮮粥、茶碗蒸、鱈場蟹腳;菜式以不同方式烹調,帶出不一樣的口感和滋味,當然肉質新鮮,自然特別好味。🤔其它熱葷還有香煎鴨肝、實雲酥焗羊架、西班牙黑毛豬叉燒、慢燒美國頂級西冷牛扒、燒排骨、印式咖喱牛、泰式香茅海鱸魚、黑松露薯蓉、羊肚菌花膠響螺燉雞湯、蝦子柚皮、黑醋咕嚕肉、避風塘炒雙蟹、鮑魚汁扣鴨掌、清蒸沙巴龍躉、蘑菇忌廉湯、 串燒蝦、豬、牛雞翼及燒菠蘿,喜歡喝湯的我,總共飲了三大碗燉雞湯,超級滿足!😋冷盤有鮑魚牛油
網上訂位:bit.ly/蟹逅鮑魚海鮮盛宴

冷盤有鮑魚牛油果沙律、泰式無骨酸辣鳳爪、泰式香芒沙律、雞菌沙律雜凍肉拼盤、巴拿馬火腿伴蜜瓜、煙挪威三文魚、雜凍肉拼盤、芝士碟(法國金文畢、英國車打、瑞士芝士)、朝鮮薊雞肉沙律。
最多人關心的凍海鮮,今次有大蝦、翡翠螺、藍青口、鱈場蟹腳、美國生蠔 及 愛爾蘭生蠔,海鮮新鮮爽嫩,每樣也試了一兩件,最喜歡當中的爽彈的翡翠螺及鮮甜的鱈場蟹腳。
刺身區有八爪魚、三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤貝、帶子 及 紅蝦,重有多款壽司;當中最喜歡油甘魚、帶子 及 紅蝦,如你也喜歡吃刺身,那就不要錯過了。😙
甜品以抹茶栗子作為主題,內容包括:抹茶栗子慕絲蛋糕、栗子忌廉蛋糕、抹茶戚風蛋糕、栗子木糠布甸、芒果拿破崙、焦糖燉蛋、雜錦糖果、雜錦曲奇、麵包布甸、蛋撻、椰汁西米露及 五款Mövenpick雪糕。
還有大量紅白餐酒、啤酒、汽水、果汁、咖啡及茶….等供應。
惠顧晚市,每位可享兩隻澳洲鮮鮑魚刺身
#北角城市花園道
#歷山酒店
#蟹逅鮑魚海鮮盛宴

#歴山餐廳
地址: 北角城市花園道32號歷山酒店大堂樓層
電話: 38932868
2024-10-05
$550.4 (晚餐)
用餐优惠
優惠券
2024-08-30 2461 浏览
今次去咗位於炮台山嘅歷山酒店下午茶,酒店位置好便利,離炮台山地鐵站只需3分鐘步程❣️酒店設計以歐式宮廷風,感覺華麗有氣派😍大堂同餐廳環境好靚 打卡一流🥰清涼蜜語下午茶套餐 HKS 468(兩位用)鹹點💗SAVOURIES✨炸杏片雞翼釀荔枝✨煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士✨香煎帶子椰香菠蘿啫喱✨無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥✨鮮蝦春卷青檸醬鹹點方面我自己覺得無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥幾有驚喜😍牛角酥外脆內軟,上面加咗鵝肝慕絲口感柔滑,配搭無花果嘅清甜味道,中和左鵝肝膩感,味道好夾🥰甜點💗SWEETS✨英式鬆餅配橘子果醬及牛油忌廉✨熱情果意式奶凍✨神石榴慕絲蛋糕✨菠蘿瑪德蓮蛋糕✨桂花荔枝水信玄餅✨芒果拿破崙甜點方面我最喜歡芒果拿破崙🥭香脆嘅酥皮,中間夾住香滑雲呢拿吉士,酥皮上再放上微酸嘅新鮮芒果肉🥭中和甜膩食落香甜酥脆而不膩❤️▪️咖啡☕️或自選茗茶🍵及指定精選紅/白酒/ 氣泡酒/ 香桃梳打兩杯下午茶套餐性價比好高😍今次呢個下午茶仲用咗幾款水果入饌,有助水潤皮膚😍而且食物賣相精緻,味道仲唔錯❣️飲品方面選擇都幾多☺️ 茗茶仲可以無限refill 餐廳環境好靚好舒服🫶🏻好啱同閨蜜或者朋友嚟聚會打卡當日仲見
酒店設計以歐式宮廷風,感覺華麗有氣派😍
大堂同餐廳環境好靚 打卡一流🥰

清涼蜜語下午茶套餐 HKS 468(兩位用)
鹹點💗SAVOURIES

✨菠蘿瑪德蓮蛋糕
✨桂花荔枝水信玄餅
✨芒果拿破崙

甜點方面我最喜歡芒果拿破崙🥭
香脆嘅酥皮,中間夾住香滑雲呢拿吉士,
酥皮上再放上微酸嘅新鮮芒果肉🥭中和甜膩
食落香甜酥脆而不膩❤️

▪️咖啡☕️或自選茗茶🍵
及指定精選紅/白酒/ 氣泡酒/ 香桃梳打兩杯

而且食物賣相精緻,味道仲唔錯❣️
飲品方面選擇都幾多☺️ 茗茶仲可以無限refill
餐廳環境好靚好舒服🫶🏻
好啱同閨蜜或者朋友嚟聚會打卡
當日仲見到有媽媽帶小朋友嚟食
所以一家大細黎食都一樣咁開心💗

2024-08-28 1681 浏览
幾年前試過歷山酒店嘅下午茶,當時覺得味道一般🥹 但其實一直都俾佢宮廷風嘅靚靚環境吸引住😍 最近知道佢哋換咗大廚,所以再去食,味道真係比以前好味左👍🏻「清涼蜜語」下午茶 🫖 (週末$468+10%for 2,仲有八折🫶🏻)鹹點✨炸杏片雞翼釀荔枝✨煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士✨香煎帶子椰香菠蘿啫哩✨無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥✨鮮蝦春卷配青檸醬大部份嘅鹹點都好好食,我自己就最鍾意無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥,濃郁嘅鵝肝鹹香味配上香酥嘅牛角包❤️甜點✨英式鬆餅配橘子果醬及牛油忌廉✨熱情果意式奶凍✨神石榴慕斯蛋糕✨ 菠蘿瑪德蓮蛋糕✨桂花荔枝水信玄餅✨芒果拿破崙而甜點我就最鍾意芒果拿破崙,層層香脆嘅拿拿破崙配上香滑嘅吉士🥰飲品香桃梳打茶/咖啡嗰餐仲包咗兩杯飲品,其中一杯就係香桃梳打,顏色好靚,裏邊仲有粒粒嘅生果肉,好啱夏天飲❤️

鹹點

飲品
香桃梳打
茶/咖啡

下午茶
歷山酒店下午茶做緊優惠,所以就決定黎體驗下👍🏻宮廷式既裝修,氛圍古典優雅,位置好舒適寬敞😊我地叫左新出「清涼蜜語」下午茶,先黎左杯香桃梳打,好適合夏日飲用🥰下午茶有五款鹹點及六款甜品:🟡鹹點- 炸杏片雞翼釀荔枝- 煙三文魚泡芙配三文魚子熱情果忌廉芝士- 香煎帶子椰香菠蘿啫哩- 無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥- 鮮蝦春卷配青檸醬🔵甜點- 英式鬆餅配橘子果醬及牛油忌廉- 熱情果意式奶凍- 神石榴慕斯蛋糕- 菠蘿瑪德蓮蛋糕- 桂花荔枝水信玄餅- 芒果拿破崙印象最深刻係炸杏片雞翼釀荔枝🤩雞肉入口即化,肉餡中有多汁既荔枝果肉搭配金黃酥脆既杏仁薄衣,增添豐富口感層次😋另外無花果鴨肝慕絲脆香牛角酥都好出色💕牛角酥壓成格仔waffle形狀,外酥內軟,配上鴨肝慕絲,口感絲滑,無花果既甜潤中和左鴨肝既膩感🥰甜點一樣發揮得出色😍有別於其他酒店既甜點,依到既甜度岩岩好,唔會太膩👍🏻我最鐘意既係石榴慕絲蛋糕,海綿蛋糕餅底,神石榴慕絲質地細膩柔滑,令人回味,最後享用一杯咖啡,為周末畫上完美既句號🥰(原來下午茶仲提供無限暢飲既即磨咖啡同茶)

下午茶有五款鹹點及六款甜品

- 神石榴慕斯蛋糕
- 菠蘿瑪德蓮蛋糕
- 桂花荔枝水信玄餅
- 芒果拿破崙

(原來下午茶仲提供無限暢飲既即磨咖啡同茶)

2024-08-09 2684 浏览
幫襯買六送一生日優惠,連同長者小朋友有折扣優惠。食物品種唔算多,但係如果鍾意食生蠔呢就好滿足好,新鮮肥滿,亦都有魚生刺身。每樣應有都有,推介糖水西米露,有pancake機比小朋友最開心😌,雪糕係movenpick高質👍🏻Main course質素稍為遜色,但周邊食物已經好夠飽。飲品任飲.服侍應都10分友善,拍生日照時候亦都主動幫我哋拍video加分👍🏻👍🏻環境一向打卡勝地,一個愉快嘅生日晚上。
2024-08-07
庆祝纪念
生日
  • 生蠔
  • 西米露
  • 雪糕
2024-08-08 3104 浏览
朋友介紹半自助晚餐,叫了炭燒牛扒,五成熟,好香炭燒香味,而且折咗之後每人$300超級抵食! 半自助餐嘅種類都唔少,同埋唔係咁多人,所以坐得舒服!啲服務員態度亦都良好,頻頻收碟比一般自助餐廳更好,我覺得啲服務更加好
2024-07-24 3508 浏览
平時食自助餐,一般我都較少吃熱盤,但來到歷山餐廳Café A,我卻先被熱盤所吸引,「蠔」食海鮮•菇菌盛宴自助晚餐有驚喜。冰鎮海鮮有鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等,更有即開美國生蠔。每位客人奉送芝士焗珍寶蠔一客,蠔肉鮮嫩多汁,濃稠芝士醬汁加上鹹香脆煙肉,入口香濃美味。多款刺身任君選擇,即劏黃鰭吞拿魚、魷魚、三文魚、帶子、阿根廷紅蝦、油甘魚、赤貝,我特別推介黏口魷魚、鮮甜肥厚帶子及鮮味黃鰭吞拿魚。熱葷方面,每款都是水準之作,有少見的雞樅菌炒珊瑚蚌,美味又健康。芝士皇帝蟹稻庭烏冬,蟹肉鮮甜嫩口,非常搶手。清蒸沙巴龍躉及雞油菌粉絲蒸扇貝,扇貝這配搭入口既有油香又鮮嫩;竟然在自助餐中吃到羊肚菌釀蝦膠這款手工菜呢,至少要吃3-5粒。香口葡式烤魔鬼魚、泰式冬陰功浸鮑魚、和牛壽喜燒、酥皮焗海龍皇湯等。鐡板煎大蝦、鰻魚、牛肉串、豬腩肉、雞軟骨及玉桂菠蘿。黑松露芝士龍蝦貝殼粉,站在旁邊都已被那濃郁香氣所吸引,每粒貝殼粉都均勻地被之士包圍著,超美味。即切烤肉區,有慢燒美國頂級西冷牛扒、寶雲酥焗羊架,肉質嫩滑多汁,味道濃香。香煎鴨肝,外酥內嫩。    能讓我整件吃下的,有這鴨肝野菌鮮雞威靈頓,一口咬下,先是那嫩

冰鎮海鮮有鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等,更有即開美國生蠔。

芝士皇帝蟹稻庭烏冬,蟹肉鮮甜嫩口,非常搶手。

鐡板煎大蝦、鰻魚、牛肉串、豬腩肉、雞軟骨及玉桂菠蘿。

能讓我整件吃下的,有這鴨肝野菌鮮雞威靈頓,一口咬下,先是那嫩滑多汁的鮮雞肉,繼而細嚐到那細緻柔滑的鴨肝與鮮嫩的雜菌碎,推介。

沙律吧蔬菜款款清脆爽口,多款精選冷盤包括巴馬火腿配蜜瓜、煙三文魚、雜凍肉拼盤、白酒三文魚凍批、泰式和牛沙律等。

以熱帶鮮果做主題的甜品,蝶豆花紅石榴慕絲蛋糕、乳酪巴伐利亞蛋糕、洛神花雜莓忌廉蛋糕、黑椒菠蘿意式奶凍、薄荷檸檬茶啫喱、芒果拿破崙;即叫即焗的窩夫,配上濃厚的果醬或新鮮水果,味道柔軟香甜。

另有Mövenpick杯裝雪糕、自助班戟等,自助飲品吧無限暢飲精選紅酒、白酒、啤酒、咖啡、茶、汽水、橙汁、蘋果汁;中湯西湯及糖水亦無限供應。
2024-07-12
一向喜歡到處打卡的BeautySearch,竟然差點錯過了歷山酒店這絕美的打卡酒店...... 幸好最近友人相約前來進餐,才不會錯過影相打卡的好時機!歷山酒店位於港島北角臨海地段,鄰近港鐵炮台山站,地點便捷,臨海地段,聽說大部分房間均可俯瞰壯麗的維港景色。歷山酒店的餐廳位於大堂樓層,設計集現代風格與歐陸宮庭色彩,盡顯奢華氣派,影相打卡位置蠻多呢!而我們今次享用的,是酒店最近推出的自助晚餐 ~ 「蠔」食海鮮 菇菌盛宴。一般自助餐的回本首選,當然是鱈場蟹腳、青口、海螺、凍蝦等,這裡也不缺乏相關的冰鎮海鮮,而且還有即開生蠔,源源供應,相當豐富。餐廳內還設有海鮮刺身料理專櫃,廚師即場切片,當中有黃鰭吞拿魚、三文魚、帶子、紅蝦、油甘魚、赤貝......,各適其式,細膩鮮味,特別推薦黃鰭吞拿魚及帶子,絕對值得一試。不過,最吸睛的還是於愛爾蘭西北部Claggan Island 周遭養殖的芝士焗珍寶蠔,每位客人奉送一隻,香濃的芝士蓋著爽口肉厚的珍寶蠔,Creamy質感,蠔味濃郁。而個人覺得這裡的熱葷更為吸睛,盡顯了大廚的心思心意。芝士皇帝蟹稻庭烏冬、上層的皇帝蟹,鮮味十足,稻庭烏冬爽滑彈牙,配以香濃的
而個人覺得這裡的熱葷更為吸睛,盡顯了大廚的心思心意。
芝士皇帝蟹稻庭烏冬、上層的皇帝蟹,鮮味十足,稻庭烏冬爽滑彈牙,配以香濃的芝士,味道更佳!
鴨肝野菌鮮雞威靈頓,外層酥皮香脆,中間饀料有香嫩多汁的雞肉、細緻柔滑的鴨肝及香氣四溢的雜菌碎,層次分明,烤焗時間恰到好處,與傳統威靈頓牛排相比,別具另一番滋味。
雞油菌粉絲蒸扇貝,沒有以傳統的蒜蓉作主要配料,添上雞油菌,蘑菇液汁的油水被擠壓流出來,混合粉絲與扇貝中,令香味發揮到極致。
雞樅菌炒珊瑚蚌,雞樅菌富含多種營養素,如蛋白質、膳食纖維、維生素B群等,能夠提供身體所需,味道香又有咬口。
羊肚菌釀蝦膠,羊肚菌有很高的蛋白質,柔嫩清香的羊肚菌,釀著爽口彈牙的肉膠,鮮香味美,滿滿菇香又有油分,兩者的搭配可謂是天作之合。
和牛壽喜燒,以極緻品質的和牛入饌,牛肉味濃,湯底清甜,配料亦相當足,即點即烹,上桌時熱烘烘的,透出正宗壽喜燒風味。
酥皮焗海皇湯,上層酥皮富層次感,鬆脆可口,帶有手抓餅煙韌的風味;海皇湯味道香濃,喜愛喝龍蝦湯的,絕對不能錯過。
完美作結,當然是精緻甜美的甜品。而今期甜品以熱帶鮮果做主題,蝶豆花紅石榴慕絲蛋糕、乳酪巴伐利亞蛋糕、洛神花雜莓忌廉蛋糕、黑椒菠蘿意式奶凍、薄荷檸檬茶啫喱、芒果拿破崙...... 口感清新,盛夏享用,特別合適。
暑假又嚟☀️ 一家人可以去食個豐盛嘅自助餐喎! 呢間打卡酒店喺七月就有新主題,網上預付有7️⃣折,兩位成人🧑🏻👨🏻仲送一位小童👧🏻優惠! 我上星期去完,發覺熱葷最有驚喜,包括芝士皇帝蟹稻庭烏冬🦀、雞油菌粉絲蒸扇貝、泰式冬陰功浸鮑魚、慢燒美國頂級西冷牛扒🥩等!當中嘅黑松露芝士龍蝦🦞貝殼粉及和牛壽喜燒,都係即叫即整🔥!每位客人亦會有芝士焗珍寶蠔🦪一隻,超巨型又鮮味十足!冷盤有即開生蠔🦪、鱈場蟹腳🦀、青口、海螺、凍蝦🦐等,還有必食即切薄片黃鰭吞拿魚🐟!至於甜品選擇都好多,蝶豆花紅石榴慕絲蛋糕、乳酪巴伐利亞蛋糕🎂、洛神花雜莓忌廉蛋糕、黑椒菠蘿意式奶凍🍮、薄荷檸檬茶啫喱、芒果拿破崙;仲有香噴噴即叫即焗的窩夫🧇,配上Mövenpick雪糕🍦值得一提,自助餐係有無限暢飲紅酒🍷、白酒、啤酒🍻、咖啡☕️、茶🍵、汽水、果汁🍹㗎!
網上預付有7️⃣折,
兩位成人🧑🏻👨🏻仲送一位小童👧🏻優惠!

我上星期去完,發覺熱葷最有驚喜,
包括芝士皇帝蟹稻庭烏冬🦀、
雞油菌粉絲蒸扇貝、泰式冬陰功浸鮑魚、
慢燒美國頂級西冷牛扒🥩等!

當中嘅黑松露芝士龍蝦🦞貝殼粉及和牛壽喜燒,
都係即叫即整🔥!

每位客人亦會有芝士焗珍寶蠔🦪一隻,
超巨型又鮮味十足!

冷盤有即開生蠔🦪、鱈場蟹腳🦀、青口、海螺、
凍蝦🦐等,還有必食即切薄片黃鰭吞拿魚🐟!

黑椒菠蘿意式奶凍🍮、薄荷檸檬茶啫喱、
芒果拿破崙;仲有香噴噴即叫即焗的窩夫🧇,
配上Mövenpick雪糕🍦

值得一提,自助餐係有無限暢飲紅酒🍷、白酒、
啤酒🍻、咖啡☕️、茶🍵、汽水、果汁🍹㗎!
2024-05-08 2505 浏览
呢度 buffet 有多款甜品, 大部份都好好味。有d會和同集團的 Hotel 是一樣。呢个 Fruit Tart, Harbour Plaza 就冇 la,不過,同 Harbour Grand 食到嘅係一樣。Buffer 場嚟講,Ritz-Carlton buffet d 朱古力 係最好味, JW Morriott d cookies 係最鬆脆, Hotel Alexandra 嘅朱古力、曲奇............. "个盤" 係最靚。#cookie#dessert#tart#cake#Buffet#AlexandraHotel#hotelalexandra#歷山洒店
呢度 buffet 有多款甜品, 大部份都好好味。

有d會和同集團的 Hotel 是一樣。

#cookie
#AlexandraHotel
#hotelalexandra
#歷山洒店
2024-04-22 2329 浏览
今年生日同朋友慶祝撐枱腳,去咗位於北角嘅香港歷山酒店半自助晚餐,朋友知道我好鍾意影相,所以帶咗我去呢一度話俾我話俾我知影相會好靚,而且仲可以有我最鍾意食嘅生蠔,真係一次過滿足晒兩個願望喺呢度半自助嘅main course都有成7至八款選擇,我朋友揀咗個炭燒西冷牛扒,我揀咗個白酒汁煎石斑魚柳配時蔬,石斑魚柳煎完仲好Juicy,配埋佢個汁齒頰留香而佢個半自助晚餐嘅選擇都好多,可以有任食即開生蠔,每次每人限攞三隻,但係我哋攞咗好多次,食咗成10幾隻,啲生蠔雖然唔太大隻,但係都好新鮮好好有蠔味,甜品仲有即製窩夫,佢個半自助嘅選擇都好多,都淨係食嗰啲任食嘅都已經夠飽,但係我都係食晒個main course最主要梗係嚟影相啦,佢呢度嘅宮廷式佈置真係非常之華麗,即係想喺度跳返part舞,希望每年生日都可以繼續一齊食飯❤️
希望每年生日都可以繼續一齊食飯❤️
  • 生蠔
2024-04-22 2283 浏览
環境黎講唔錯 但野食一般唔知係咪壞冷氣 有部吹氣機棟係到 成程熱住食成家食完夜晚到第二朝都仲肚痛 海鮮唔掂啲生蠔底啲冰融晒浸住 啲蟹腳鹹到要啷口野食refill勁慢 有啲要同staff講先會拎出黎我話熱啲侍應都好nice即刻問要唔要冰但啲冰唔夠10分鐘啲冰就融哂 全程侍應都好好 冷氣唔夠凍佢地都冇辦法但野食真係搞唔掂 唔會再黎 諗住成家開開心心食食唔夠一個鐘就投降 轉去食其他餐廳食前都有上網睇過 呢間野本身唔掂 但見佢話轉左成個班底咪試下 呢間野不可一不可再真係衰到平時唔寫食評既我 都特登寫一大篤野
環境黎講唔錯 但野食一般
生日
用餐优惠
團購
2024-04-18 1905 浏览
之前都幫襯過歷山酒店嘅下午茶同自助餐,覺得都ok,之前未開始寫食評,所以今次見到K xxxx做緊歷山酒店嘅High Tea下午茶HK$390 蚊兩位咁就試下。先講下環境,環境乾淨衞生,裝修感覺都豪華,以金色為主調,想打卡都係一個唔錯嘅選擇。飲品方面佢嘅下午茶包左每人一杯紅酒,白酒,氣泡酒或橙汁。另外仲包一杯茶或咖啡 。我叫左一杯紅酒同橙汁,普普通通冇乜特別,另外佢嘅茶係用WG茶包。另外叫左個杯咖啡,我覺得杯咖啡唔錯都幾好飲,但就缺乏左少少誠意,連個簡單拉花都無。跟住到咸點:煙三文魚烏龍茶慕絲:味道唔錯,但就食唔出有茶味龍井蝦窩巴:隻蝦燒得好香,個窩巴都夠脆,如果能提供d醬料點下窩巴就更正,因窩巴冇味。宇治綠茶炸芝士:食落似薯蓉,但味道ok洛神花鴨肝慕絲:食唔出鴨肝味道,酸酸地,下面個格仔餅腍左。泰式紅茶忌廉芝士雞肉三文治:普普通通最後到甜點:普洱茶英式鬆餅配草莓果醬及牛油忌廉:鬆餅原味ok,d醬就一般啦,草莓醬可以酸返少少檸檬茶瑪德蓮蛋糕:造型設計唔錯,可把檸檬茶打入蛋糕,原味最好味,加左檸檬茶就麻麻地,因我唔鐘意濕嘅蛋糕。珍珠奶茶奶布甸:面頭珍珠怪怪地,奶茶布甸就唔係好夠味。之後這
跟住到咸點:
煙三文魚烏龍茶慕絲:味道唔錯,但就食唔出有茶味
宇治綠茶炸芝士:食落似薯蓉,但味道ok
洛神花鴨肝慕絲:食唔出鴨肝味道,酸酸地,下面個格仔餅腍左。
泰式紅茶忌廉芝士雞肉三文治:普普通通
最後到甜點:
珍珠奶茶奶布甸:面頭珍珠怪怪地,奶茶布甸就唔係好夠味。
之後這3款都麻麻地
抹茶清酒義大利起司蛋糕
香片青蘋果慕絲蛋糕
百爵茶拿破崙
整體黎講,咸點都好味,甜點就差左D,
這個價錢這個環境食物質素都還可以

2024-04-12