2019-04-12 311 浏览
水戶日本料理 (粉嶺)粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖南瓜番薯天婦羅炸到番薯勁甜 勁有味道 南瓜炸到好香脆 真係估唔到而且炸既粉漿唔會好厚 正啊角切魚生丼其實呢個丼係重款多過量有唔同類型既魚生 三文魚 劍魚 玉子 海蝦 飛魚子令到碗野好多顏色泡菜豚肉鍋 加配手打烏東好出色個烏東 好彈牙 一夾唔會散哂 條條分明豚肉好爽口 油脂分佈好平均其他配菜吸哂泡菜既味道 唐揚一口雞想像唔到既係 肉質好滑今餐既MVP 配埋沙律醬 完全令塊肉升級左 推薦炸蝦卷不過不失 不過要讚既係蝦仍然好脆 應該係即炸再包
水戶日本料理 (粉嶺)
粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖

炸蝦卷
不過不失 不過要讚既係
蝦仍然好脆 應該係即炸再包

2019-04-11 215 浏览
剛好去完流水嚮行山,係火車站搵間餐廳食Lunch,就黎左呢間日本野啦!好在唔使點等位就可以入座價錢都係大路,唔係貴得離譜個種啦!我地兩個人就叫左幾樣野,味道都唔錯呀!我就最愛食鰻魚,所以見到芝士鰻魚卷就點了!另外,要補充行完山既營養,點了有益既牛油果軟殼蟹卷啦!此外,見隔離枱既刺身都唔錯,就叫埋個海膽刺身丼啦!首先,芝士鰻魚卷的厚芝士好有咬口,但不會太油膩,而鰻魚肉就有點兒細粒,而且芝士的奶酪味就蓋過鰻魚的燒魚味。牛油果軟殼蟹卷用上成熟又有點兒軟的牛油果,不會太過生,甜甜地都OK,而軟殼蟹就好足料,不但大大隻,而且炸得好炸皮,無叫錯呀!至於最好食就係海膽刺身丼,海膽個樣雖然黑黑地,以為唔新鮮,但應該係用左馬糞海膽,顏色比較深色,但好鮮甜呀!而配有3款刺身都係厚切,爽口又鮮甜。食完飯,就行去火車站各散東西啦!
好在唔使點等位就可以入座
價錢都係大路,唔係貴得離譜個種啦!

我地兩個人就叫左幾樣野,味道都唔錯呀!
我就最愛食鰻魚,所以見到芝士鰻魚卷就點了!
另外,要補充行完山既營養,點了有益既牛油果軟殼蟹卷啦!
此外,見隔離枱既刺身都唔錯,就叫埋個海膽刺身丼啦!

食完飯,就行去火車站各散東西啦!
2019-03-28 254 浏览
來到粉嶺,路茫茫,肚餓餓,幸好遇到明哥,他推薦我要來水戶日本料理,在粉嶺地大,但餐廳不多,要數有水準的沒多間……近來,很少吃日本菜,難得遇到明哥,請地膽的他帶路,沒得錯啦!餐廳有點和風味,簡約又別緻,餐牌又多元化,有炸物、天婦羅、米飯類、薄餅、串燒,燒鍋及飲料/酒類,總之應有盡有……真的花多眼亂,明哥大刀闊斧叫了以下美食:1.牛油果軟殼蟹卷: 牛油果醬激多,包圍著整個蟹卷,軟殼蟹又香脆,奇味無比2.明太子鷄翼: 鷄皮香脆,切成幾塊,內藏明太子,口感多層次轉換,豐富口腔慾3.自家製玉子燒: 蛋香撲鼻,自家醬汁令人消魂,一試再試,停不了口4.鹽燒大虎蝦: 玫瑰鹽令蝦的鮮味上升一格,虎蝦尤其大隻,看到牠之前曾生猛跳5.黃金燒廣島蠔: 蠔雖不大但配上秘製醬汁,一併拿去燒焗,很甜美又很juicy6.鹽燒牛舌串: 明哥也讚不絶口,為何牛舌可以有東京街頭味道,牛舌厚身,惹味十足,我衹可以分到一塊而已,真的一試難忘,念念不忘,繞樑三載!

真的花多眼亂,明哥大刀闊斧叫了以下美食:

• 牛油果軟殼蟹卷
2019-03-19 222 浏览
次次見到新鮮美味嘅刺身都會流曬口水啊!但平時食到嘅刺身丼都唔足料。但呢個丼飯有七款刺身,勁豐富~三文魚、吞拿魚、時令白身魚、文甲魷魚、甜蝦、帆立貝同埋蟹籽,通通齊哂!食材肥美又鮮甜,勁好食!唔食返次真係對唔住自己~海鮮燒餅海鮮料多又厚實, 上枱時的"木魚" 仲郁下郁下, 證明夠熱, I like it! 牛油果軟殼蟹卷牛油果的口感剛剛好, 不會太熟和太生, 軟殼蟹比例上大份, 食到啖啖肉! 👍油甘魚軍艦, 紙菜食到"shop shop"聲, 先聲奪人! 火炙三文魚壽司 , 有入口即溶既感覺! 燒原隻茄子, 也不錯但略為偏油!
食材肥美又鮮甜,勁好食!唔食返次真係對唔住自己~

海鮮燒餅

牛油果軟殼蟹卷

火炙三文魚壽司 , 有入口即溶既感覺!

燒原隻茄子, 也不錯但略為偏油!

• 牛油果軟殼蟹卷
  • 水戶魚生丼
2019-03-07 286 浏览
-今日要去粉嶺放底架車🚗 + 換偈油,12點🕛幾當然搵下有咩好吃喇。 少去開呢頭, 行行下見到呢間食日本🇯🇵嘢嘅鋪🍣🍱。 門面望落唔錯咁喎。 🥢午市menu 價錢算平喎😘。 薄燒安格斯牛肉🐂定食($72):大滿足!!! 有飯、日式蒸蛋、青瓜、味噌湯。牛肉算厚身, 又夠淋。三文魚🐟帆立貝多丼($66):5大塊三文魚, 好鮮甜。軟殼蟹🦀天婦羅($42):食食下, 食到有南瓜天婦羅嘅???唔通送多比我地食???🤔🤔藍鰭吞拿魚🐟大腩($48): 顏色好靚,食落好鮮甜。汁燒牛粒串🐂($38):呢串靭咗啲, 要咬好耐好耐。 冇牙婆千祈唔好食呀!!!🤣==========水戶日本料理地址:粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖

🥢午市menu 價錢算平喎😘。

三文魚🐟帆立貝多丼($66):5大塊三文魚, 好鮮甜。

藍鰭吞拿魚🐟大腩($48): 顏色好靚,食落好鮮甜。

==========

水戶日本料理
地址:粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖
逢星期二都要去粉嶺工作,而每次都會苦惱午餐食咩好!今日比我發現左一個新選擇- 水戶日本料理!係粉嶺中心C座地下,好方便,入左商場地下個層,穿過商場,行前少少就見到了門口佈置好有日系既感覺!門內同樣地坐得舒服,有卡位同普通枱!食物選擇好多!有set lunch!!價錢合理!仲有好多卷物,燒物等!最近工作辛苦,壓力大,一個人既時候成日感覺唔開心!所以,今日我決定要食一餐勁既想像到我一個人可以食咁多野嗎?連自己都不敢相信我叫左一個set,一個玉子燒,同鰻魚卷!因為食物質素高既關係,我竟然食得哂!首先講炸餃子拉麵,首先真係估開到有成5隻餃子咁多!真心飽!但每一隻都炸到脆卜卜,仲係新鮮炸起,無炸定放係到!全部炸到金黃而拉麵十分彈牙,湯底係豬骨湯味!仲有我最愛既溫泉蛋,蛋味好香,流心,心心眼另外要比like係蒸滑蛋,真心係滑!又唔係太水,有少少蛋味!一睇就知我係蛋控!Hahahaha!想食既都係蛋!見到都已經減左壓!玉子燒上面有d芝麻醬,好夾!最後,亦係最heavy既芝士鰻魚卷有成6件咁多,真係好抵食wor!!上面層芝士邪惡得黎但先至係精髓!我感覺到坐我隔離嘅中學生會心想:點解呢個女仔可以食咁多野

門口佈置好有日系既感覺!

門內同樣地坐得舒服,有卡位同普通枱!

食物選擇好多!有set lunch!!價錢合理!

仲有好多卷物,燒物等!

想像到我一個人可以食咁多野嗎?連自己都不敢相信
我叫左一個set,一個玉子燒,同鰻魚卷!
炸餃子拉麵套餐

因為食物質素高既關係,我竟然食得哂!

全部炸到金黃

而拉麵十分彈牙,湯底係豬骨湯味!

仲有我最愛既溫泉蛋,蛋味好香,流心,心心眼

玉子燒

一睇就知我係蛋控!
Hahahaha!想食既都係蛋!
見到都已經減左壓!
玉子燒上面有d芝麻醬,好夾!
芝士鰻魚卷

最後,亦係最heavy既芝士鰻魚卷

有成6件咁多,真係好抵食wor!!
芝士鰻魚卷

上面層芝士邪惡得黎但先至係精髓!
我感覺到坐我隔離嘅中學生會心想:點解呢個女仔可以食咁多野

之不過我真係無浪費食物,
感謝廚師既用心,讓都市人可以透過美食減壓
亦欣賞侍應既服務,人多既時候都保持禮貌,做事快靚正!
2019-03-05
午餐
炸餃子拉麵套餐
玉子燒
2019-02-25 285 浏览
朋友搬到粉嶺,邀請我去坐吓!咁多年姐妹,當然會去喇~而我地選擇咗去樓下搵食,女仔通常都會主張食日本嘢,我地當然都唔例外喇!我地見呢間「水戶日本料理」坐得比較寬敞,啱哂我地傾計喇!咁啱仲安排咗卡位比我地添!佢地一早已經擺放好哂用具,立即可以睇menu點餐!見到飾櫃有唔少酒,形形式式都有,都幾靚架~水戶壽司盛(HKD168)~女仔自然會想咩都試,呢個壽司盛有十件唔同嘅壽司,當中有魚有蝦有貝又有蛋,絕對可以滿足到,當中我最鍾意金目鯛魚,佢油脂含量適中,肉質細膩而且佢有「吉祥魚」之稱,雖然新年剛過,都想捉住啲好意頭嘢~牛油果軟殼蟹卷(HKD64)~軟殼蟹係蟹剛脫完殼的狀態整個外殼都可以吃,而且非常好吃,當佢油炸後配上蟹籽﹑牛油果﹑沙律醬﹑壽司飯,真係好夾,因為各款配料有唔同口感加上卷物層次分明,所以非常好食!燒原條茄子(HKD38)~茄子面層放滿蒜泥同蔥花,燒得香口又唔乾!仲可以好似夾意粉咁夾起,「一住住」咁食!好得意呀!haha......

見到飾櫃有唔少酒,形形式式都有,都幾靚架~

2019-02-20 243 浏览
剛好經過粉嶺中心,就想說很久沒吃過拉面,買一個外賣回家吃好了(一個人比較不喜歡堂食,感覺會很礙桌子什麼的)選好要豬軟肉拉面以後,特意要求店員要湯和面分開裝,店員就說為了確保面不會糊,所以湯和面一定是分開裝的。好吧,這一點是比較用心,可當然多用外賣盒子就是要加錢的。之前和朋友堂食的時候選過那加錢的湯底,可我忘了那叫什麼湯底,反正就個人覺得湯頭比較濃和咸了一點,所以這一次就選了不加錢,原來的湯底好了。回到家以後,面是一餅這樣子,可是沒有到糊啦,有點可惜的是溏心蛋翻了,不知道是裝的時候翻了還是我沒拿好弄翻了,但是不得不說,這蛋做得挺好吃的,不會太咸,可是又很有味道,而且裡面蛋白的部分還有一點生生的,嫩嫩的這樣子,可惜就因為翻了,沒拍到照片。面的部分個人覺得還好,不過不失。肉的部分很嫩,軟骨很容易咬開,絕對沒有太硬,咬到累都沒辦法吃完這樣子。到重點我最愛的湯頭部分了,比較上一次那要加錢的湯底,我個人更加喜歡這個不加錢的湯底,味道一樣很濃很有味道,可是又不會很咸,上次那個加錢的,湯一定要和面一起吃,不然就會很咸,這個就很好,我超愛喝湯的,這個給我兩碗我都可以把他喝完。就在粉嶺來說,給果要吃日本料
就在粉嶺來說,給果要吃日本料理,就只有元氣,爭鮮,不然就要走進一點到聯和墟,這家地點就比較方便一點,味道也不差,除了拉面,也有壽司刺身的,可以一試。
2019-02-02
15 分钟 (外卖自取)
2019-02-19 191 浏览
><好彩喺放午飯高峰時抵達餐廳 如果唔係又要冒住雨又要捱肚餓等位三文魚帆立貝丼($66)配前菜 麵豉湯 沙津三文魚×5 帆立貝×2 新鮮嫩滑飯底同平時壽司溫度差唔多個碗好靚 同個丼襯哂色薄燒安格斯牛肉定食($72)配前菜 麵豉湯 茶碗蒸個燒汁幾好味 薄身牛扒都腍 日式蒸蛋 細細碗都足料軟殼蟹天婦羅($42)除咗有軟殼蟹 仲有炸洋蔥絲餅一碟就可以試到兩款炸物😋><><><><><><><><><><><><><水戶日本料理粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖
好彩喺放午飯高峰時抵達餐廳
如果唔係又要冒住雨又要捱肚餓等位
三文魚帆立貝丼($66)
配前菜 麵豉湯 沙津
三文魚×5 帆立貝×2 新鮮嫩滑
飯底同平時壽司溫度差唔多
個碗好靚 同個丼襯哂色
薄燒安格斯牛肉定食($72)
配前菜 麵豉湯 茶碗蒸
個燒汁幾好味 薄身牛扒都腍
日式蒸蛋 細細碗都足料
軟殼蟹天婦羅($42)
除咗有軟殼蟹 仲有炸洋蔥絲餅
一碟就可以試到兩款炸物😋
><><><><><><><><><><><><><
水戶日本料理
粉嶺新運路33號粉嶺中心C座地下1C-1D號舖
2019-02-18
午餐
第一次寫comment比呢間舖, 其實食過好多次, 係粉嶺中算唔錯既日本舖, 價錢合理, 食物品質比想像中好食!叫過以下菜色比大家參考下:1. 帶子、甜蝦刺身帶子刺身有驚喜😍, 口感厚實, 味道鮮甜, 唔錯!! 而甜蝦就屬一般水平, 味道較淡。2. 牛油果軟殼蟹卷屬中上水平, 本身喜歡牛油果, 所以對個卷都ok!3. 加州卷屬正常水平, 略嫌有點咸。4. 芝士鰻魚卷一開始以為係同元氣果隻差唔多(味道唔夾), 但佢既芝士同鰻魚都幾夾, 下次會再order!5. 豬軟骨/雞肉/炸餃子拉面五十幾蚊既價位黎講算係唔錯🙂 expect 有既都有, 3款之中豬軟骨較為出色6.火炙三文魚呢個有d失望, 因為舖面既芝士太咸🤦🏻‍♀️, 本人幾鐘意炙燒, 唔知下次會唔會好d7. 海蝦天婦羅唔會失望既炸物😍😍, 再encore!! (um.. 好熱氣 😂😂)8. 燒鯖魚個sauce 好正!!! 唔錯唔錯!9. 燒雞泡魚乾同行人每次都要order 呢味 lol😶😶😶, 係幾有咬感既😂😂, 岩配啤酒既小食! 不過有次燒得太脆lol10. 牛肉鍋如果有埋小爐就好啦! 熱辣辣~ 味道不過不失啦我食咁多次, 竟然唔

1. 帶子、甜蝦刺身

2. 牛油果軟殼蟹卷

屬中上水平, 本身喜歡牛油果, 所以對個卷都ok!

3. 加州卷

屬正常水平, 略嫌有點咸。

4. 芝士鰻魚卷

5. 豬軟骨/雞肉/炸餃子拉面

6.火炙三文魚

7. 海蝦天婦羅

8. 燒鯖魚

個sauce 好正!!! 唔錯唔錯!

9. 燒雞泡魚乾

10. 牛肉鍋

如果有埋小爐就好啦! 熱辣辣~ 味道不過不失啦

我食咁多次, 竟然唔記得影相🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️, 值得一提既係, d 員工服務態度好好!
2019-02-10
  • 芝士鰻魚卷
2019-02-11 235 浏览
今日大年初五,拜年前去搵間餐廳食個lunch先,由於我哋會去粉嶺拜年,就睇吓粉嶺附近有冇好嘢食!我哋發現粉嶺中心地下有間門面幾別緻日本菜餐廳,橫掂阿女又想食日本菜,就入去試吓啦!我哋叫咗個烏冬同叉燒拉麵做主打,另外在叫咗個清酒煮蜆同金菇牛肉卷,再叫多幾客壽司,個清酒煮蜆堅係正,一大鍋粒粒蜆都勁肥美,而且新鮮,性價比高!壽司更不在話下,三文魚壽司新鮮又大塊,價錢又大眾化!烏冬同個拉麵都係一絕,烏冬彈牙,阿女成個烏冬食晒咁滯!各位住粉嶺嘅街坊真係要試吓呢間水戶日本料理啦!
2019-02-09 163 浏览
前幾日啱啱去完日本已經好掛住啲日本嘢食啦今日咁啱拎手信去探朋友所以就一齊去食日本野啦其實啲唔係集團嘅餐廳都幾舒服好坐帶子刺身好新鮮火炙三文魚都幾好味叫咗一堆軍艦仲有海膽魷魚三文魚子同埋海膽仲叫咗隻牡丹蝦刺身新鮮爽脆唔似平時嗰啲超多雪味呢個正呀係牛油果軟殼蟹卷牛油果多軟殼蟹又夠熱夠脆仲叫咗個清酒煮蜆蜆肉新鮮香甜仲叫咗一個土佐豆腐都好好味你間餐廳啲嘢食一整好就好快拎出嚟所以全部都係新鮮熱辣整體嘢食好味又唔貴

前幾日啱啱去完日本

所以全部都係新鮮熱辣

整體嘢食好味又唔貴
2019-01-29
2019-02-01 178 浏览
星期六同媽咪出去辦年貨,經過粉嶺中心發現有新既日本餐廳,價錢合理所以就試一試喇。餐廳光猛,感覺開揚同乾淨。Menu 選擇唔少, 刺身壽司, 炸物煮物串燒熱食咩都有,揀都揀左好耐。媽咪同我最愛既三文魚腩刺身,非常厚切兼肥美,鍾意食三文魚既朋友唔好錯過!油甘魚腩壽司,都非常大塊魚生,夠新鮮。芝士焗帆立貝,即叫即焗夠晒熱辣辣,帆立貝size 都唔細隻呀炸雞塊,炸皮夠脆但唔油膩,個人鍾意加檸檬汁食。牛肉炒飯,份量非常大,夠我地兩個人share.粉嶺中心呢邊既餐廳尼講呢間好唔錯,之後會再同屋企人尼食
星期六同媽咪出去辦年貨,
經過粉嶺中心發現有新既日本餐廳,
價錢合理所以就試一試喇。
餐廳光猛,感覺開揚同乾淨。
媽咪同我最愛既三文魚腩刺身,非常厚切兼肥美,
鍾意食三文魚既朋友唔好錯過!
油甘魚腩壽司,都非常大塊魚生,夠新鮮。
芝士焗帆立貝,即叫即焗夠晒熱辣辣,
帆立貝size 都唔細隻呀
炸雞塊,炸皮夠脆但唔油膩,
個人鍾意加檸檬汁食。
牛肉炒飯,份量非常大,
夠我地兩個人share.

粉嶺中心呢邊既餐廳尼講呢間好唔錯,
之後會再同屋企人尼食
2019-01-27 154 浏览
經過門口,見裝修幾靚,就入咗佢解決我嘅「午晚餐」,無錯!我今日只係食咗早餐!所以好餓!估唔到粉嶺都有如此企理的日式餐廳,除咗吧枱位置之外,亦有卡位可以選擇,坐得舒舒服服!海膽魚生丼(HKD92)~個丼件件刺身都好厚切同新鮮,尤其是海膽!呢個價錢食到呢個質素,真係有驚喜!牛油果軟殼蟹卷(HKD64)~軟殼蟹炸起果然好有氣勢!用軟身嘅牛油果同壽司飯包住,一啖兩個口感!大滿足呀!碎蔥吞拿魚蓉軍艦(HKD20)~啲吞拿魚蓉多到就嚟湧出嚟喇!加埋香口嘅蔥!好夾喔!海鮮燒餅(HKD46)~同樣都係用一般汁醬,但有別於坊間嘅燒餅,佢係外層較為脆身!而內餡先係濕潤啲!加埋海鮮嘅咬口!Yummy Yummy! 日式炒雜菜(HKD46 )~出街食嘢點都要叫返一碟菜balance吓!估唔到嘅係,佢<非~常~大~碟 >,好彩係佢炒得唔會太乾身,而且配料很多,每次食到嘅配搭都有少許出入,口感亦然!同朋友傾傾吓計都可以食哂!2個人叫呢啲嘢!可算係豪點!重點係埋單加埋一只係HKD295, 我地食到哂呢啲嘢真係好犀利呀!豪叫豪食!咁先係人生嘛!

2019-01-11 239 浏览
新一年做下考順女跟媽媽去吃飯! 難得她提議到到之前去的《水戶日本料理》。 這裡很多大小家庭過來坐坐 。 很奇怪,隔坐的小朋友不愛吃飯可是遇到壽司便吃個不停lol ! 水戶魚生丼飯 上次食鍋物,甘今次就嚟補充omega 3 啦! 碗內有多款鮮食材三文魚、海膽、帆立貝、蟹柳, 三文魚,飯粒分明也足夠一人食量 日本廣島蠔 看見透邊的客人點了又香又大蠔殻很吸引,就點了一隻啦! 很快便遞上了! 芝士溶化在蠔上一起燒,蠔肥美 又晤腥! 中午時份很快便滿座了!
新一年做下考順女跟媽媽去吃飯!
難得她提議到到之前去的《水戶日本料理》。

水戶魚生丼飯

日本廣島蠔

中午時份很快便滿座了!