2008-08-22 280 浏览
這裡的卥水是出乎意料的好,以前知道這店,但是未有幫襯過,只因這裡鄰近街市,有不少老店名店賣相同的東西,水平也很高,無意中看OR,知道這裡的評語很好,今天專程駕車前往.基於這類店參差不齊,不想買太多,見到下午五點鐘,食物才剛剛出爐,種類不太多.有些其實是午巿賣剩的,其實看店面的價錢牌,應該有很多選擇,也不算貴,決定先試乳鴿,廿五元一隻,個子不大.樣子不討好.回家一試,郤驚為天人,味道偏淡,肉味的鮮香郤給卥水完全帶出來,皮爽脆,肉有豐富的汁液,連骨也入味.這般的水準,連很多名店老店也比下去.這店雖然不就腳,也必會再幫襯.大家要記著,這店只做外賣.對味道我從來未給過5分,這次要給5分.
回家一試,郤驚為天人
,味道偏淡,肉味的鮮香郤給卥水完全帶出來
,皮爽脆,肉有豐富的汁液,連骨也入味
.這般的水準,連很多名店老店也比下去
這店雖然不就腳,也必會再幫襯.大家要記著,這店只做外賣.
對味道我從來未給過5分,這次要給5分
  • 潮州卥水
2008-07-31 247 浏览
早两日去friend屋企开枱,路过此店.见到有人排队,即管买些少.其实我对卤水野兴趣不大,但系废事两梳蕉上去.买咗卤水鹅,大肠,etc,一共九十几蚊.上到个friend度,佢话呢间野佢有买开,一个月总会食两三次.好正咁话wor.好,开枱前食一件试吓先.wow,真系好好味.个卢水好过平时果D,好入味,而且肉质好好.于是我地牌都唔打住,食晒先算.我仲学蔡澜讲咗句"好满足,好满足".真系诚意推荐.
  • 全部
2008-05-07 188 浏览
前日去左長沙灣見個客,好少去長沙灣的我梗係在出發前,找找OPENRICE,睇下長沙灣有咩好食啦,找找下見到有幾間潮州嘢食,鍾意打冷的我,當然抄底地址,去睇睇邊間好食啦!!好彩個幾間都好近,轉左一個圈後,就決定去呢間永隆啦(因為門面干淨),呢間嘢得外賣,咁我就斬料返屋企!!我買左1/4隻滷水鵝,大腸。滷水鵝味道剛剛好,唔咸,有鵝味,色水都好,最主要唔""硬",我買左下半(老細話下半好食D,滑D,但較肥),果然如下面個食家一樣,成家人好快消滅左1/4隻鵝了!!!!大腸都好食,入味,可惜全家人無咩人食內臟,都係我食晒,總的來講,唔錯,而且唔貴,鵝比外面平都幾多!!下次去長沙灣都會再買,可惜未必有機會再去,因為我住馬鞍山
2008-02-24 113 浏览
上朋友屋企食飯,無理由兩梳蕉咁去,禮貌上都斬d料上去。又唔想買叉燒燒肉等燒味,毫無新鮮感,塑性就斬半隻滷水鵝上去。半只滷水鵝份量其實都唔小,滷水汁和醋分開上,避免隻鵝上到去時已經浸到淋晒。鵝本身幾靚,肉質唔會太韌,仍算有肉味。滷水汁調味也可以,色水及咸味都對辦,成為全晚最搶手的一道口餸。朋友都大讚呢間潮州滷水野,可惜店鋪太小不設堂食。下次一定要外賣其他的滷水產品回家試試,邊睇波邊品嚐實是樂事。

(非会员)
2007-03-16 157 浏览
潮州滷水好以係老人家的食品,時下年青人都無咩人食,但係我就係一個鐘意滷水的年青人。滷水鵝片,鵝翼,大賜都係我至愛。今年新年去親戚屋企拜年,經過青山道呢間潮州滷水店,鐘意食滷水嘢的我,就去買左的外賣去親戚屋企當"禮"入到去,種類都好多,我最鐘意個幾種都有,於是我就買左鵝片,鵝翼,大腸。首先,給我最大驚喜是,這間滷水店的滷水汁很不錯,我食咁多潮州嘢,最怕係個d太咸,或者滷得好黑的滷水,好以食鼓油咁。但係呢間食到有大酒樓或飯店的水平,味道調得好好,唔會大咸,而且色水好好,唔會黑麻麻。一個字"正"食物方面,鵝片係水平之作,不會俾d滷水蓋過的鵝味,不"梅",有時真係食到d"梅"的滷水鵝片鵝翼都好正,最緊要係離骨,最怕個d用盡全力都食唔到的鵝翼。總的來說,這間潮州滷水很不錯,值得一試是喔,這間只有外賣,沒有堂食的

鵝翼都好正,最緊要係離骨,最怕個d用盡全力都食唔到的鵝翼。

總的來說,這間潮州滷水很不錯,值得一試

是喔,這間只有外賣,沒有堂食的