2011-04-16 65 浏览
The food in this restaurant makes me disappointedWe ordered 1. 紅油抄手- tastes like Guangdong wanton with some soy sauce2. 重慶酸辣粉- 不酸不辣, portion very small3. 燒烤併盤- better than the above 2, average Overall, the quality of food in 汀汀烤活魚 is below average
We ordered
1. 紅油抄手
2. 重慶酸辣粉
- 不酸不辣, portion very small
3. 燒烤併盤

2011-02-17 36 浏览
二月十六日,星期三晚在馬場出來緊係去食宵夜啦,唸住提早慶祝元宵節---(即係中國情人節),就揸車去了旺角想食火鍋.......見到一間叫汀汀烤活魚,個名OK得喎!入去睇價目表,唔係貴叫魚,叫花甲,叫烤肉,羊牛豬都好好食.下次一定再去,因為好好食,同埋好平,埋單都係三佰幾
2011-02-17
$150 (宵夜)
2011-01-29 38 浏览
經過見到呢度主要食魚,就入去,時值大約七點四十分,店內已坐得七七八八.叫咗個魽魚食,加多碟日本黑豚肉同稻庭烏冬---條烤活魚啲肉好滑,啖啖肉亦好多肉,又幾大條,肉質亦好鮮甜,絶對食得過.由於我地唔食辣,所以叫咗個野菌湯底,都有唔少菇,啲白蘿蔔亦好鮮甜.至於啲黑豚肉.淥得耐都唔會靱,亦有豬肉味;啲稻庭烏冬亦很彈牙.整體上是一個很有驚喜及很不錯的選擇.

整體上是一個很有驚喜及很不錯的選擇.

2011-01-28
2011-01-05 37 浏览
本人係旺角返工,跟男友對魚,對麻辣有偏愛, 之前都有食過烤全魚, 今晚諗住試下呢間.我們二人到達都差不多7點幾,去到都full,要等2張台.門口玻璃位貼滿廣告, 一心諗住都唔差得去邊,點知....我們order左麻辣魚(無尾,中辣), 花甲, 窩筍, 魚卜.花甲真係好鮮甜,值得一讚. 窩筍就真係想叫個師傅改下d刀法, 切到一粒粒咁,點夾呀!! 魚卜普通新鮮,唔係大大舊果隻. 到主角啦, 麻辣魚 :中辣,辣到蓋晒d魚味, 配粒又少, 香味又唔夠, 魚皮又烤得唔夠乾身! 最離譜, 條魚係實到,用筷子都叉唔入. 真係要大大力攞~~ 最後, 服務態度一般, 我地未走已經執台, 幾驚D汁彈到我!!唉!! 都係唔彈咁多, 旺角真係有旺角既水準, 貴夾唔抵食!!

我們二人到達都差不多7點幾,去到都full,要等2張台.

門口玻璃位貼滿廣告, 一心諗住都唔差得去邊,點知....

花甲真係好鮮甜,值得一讚.

窩筍就真係想叫個師傅改下d刀法, 切到一粒粒咁,點夾呀!!

魚卜普通新鮮,唔係大大舊果隻.

到主角啦, 麻辣魚 :
最離譜, 條魚係實到,用筷子都叉唔入. 真係要大大力攞~~

2011-01-04
2010-12-26 15 浏览
平安夜食乜, 已經事先做好晒RESEARCH, 係OPENRICE見到依間好似唔錯, 試得過.就24號果晚去左試啦. 大約10點幾(夜晚), 唔洗等位就可以入. 兩個人叫左半條不連尾既剁椒鯇魚, $128 , 本身我地係想試桂花魚既, 但佢果陣賣晒.成盆樣個樣個味就好靚好吸引啦...其實食落去, 魚肉好唔入味. 而且剁椒都唔太好味.再叫左碟紅油抄手, $20有8隻.,好喊, 超喊, 食左3隻. 成碟野都冇再掂過.另外, 係果度叫野飲, 叫左一枝道地綠茶+一枝夏枯草, 每枝盛惠$10, 連其他罐裝野飲都要$10, 太貴...建議大家如果非要去試不可既, 自攜清水啦==服務真係麻麻, 我地叫佢比隻碗仔, 3個字之後先有....同埋態度不敢恭維如果要去試, 三思而後行啦.不過佢夜晚10點後入座, 有85折.
而且剁椒都唔太好味.

再叫左碟紅油抄手, $20有8隻.,
好喊, 超喊, 食左3隻. 成碟野都冇再掂過.

建議大家如果非要去試不可既, 自攜清水啦==
服務真係麻麻, 我地叫佢比隻碗仔, 3個字之後先有....
同埋態度不敢恭維
如果要去試, 三思而後行啦.
不過佢夜晚10點後入座, 有85折.
紅油抄手
剁椒鯇魚
2010-12-24
平安夜
2010-11-15 35 浏览
講起辣, 友人話去”汀汀活烤魚”, 原來係用烤魚做湯底既麻辣火鍋, 有幾種辣可以揀. 今次揀咗中辣.一個長方型既盤, 連條鯇魚一齊上, 個盤好淺, 唔同一般火鍋煲, 一開始啲湯既水位連條魚都蓋唔過, 不過條魚一早熟咗, 加埋啲辣椒同配菜, 一開始係加唔到其他野, 只可以食魚.初初食嗰時啲辣無料到, 但食食吓, 加下料, 加下水, 啲辣就開始出, 越食越麻,越滋味. 其實果條係咩魚都唔緊要, 鮮唔鮮亦都唔知, 因為辣味已蓋過一切味道.可以揀既配料唔多, 主要都係叫啲嚟落起個火鍋, 食其辣味! 建議叫一啲吸汁吸得勁既配料, 例如菜, 白蘿蔔, 金菇. 叫既野都唔算多, 但食吓食吓又幾鬼飽喎. 食到最後, 已經分唔出到底係辣定熱啦!
今次揀咗中辣.
中麻辣烤魚

2010-09-26
中麻辣烤魚
2010-10-28 17 浏览
今日同個朋友係旺角睇完戲就去搵野食 旺角d野好似度度都食過晒既感覺 真係唔知去邊到食好.. 行黎行去 跟住留意到一間平時唔會留意既汀汀烤活魚 其實覺得佢個名好奇尼 唔知入到去會有咩食既感覺.. 旦係 我地就係想睇下有咩奇尼野 哈哈..裡面有以魚為招牌貨 咁就緊係食魚魚啦 我就食個魚絞米線... 原來魚絞係魚隻手既部分 佢仲有好多部分choose架 幾得意唔駛等好耐就有得食喇 d魚好滑!! 平時勁少食魚既我 都俾佢感動左 好味! 仲有d湯低真的不得不讚好 鮮味十足! 我成個湯飲晒 一流! 我見其他人食個條魚既打邊爐 好似好野味咁 下次要試埋個個!
唔駛等好耐就有得食喇
我見其他人食個條魚既打邊爐 好似好野味咁 下次要試埋個個!

2010-10-16 19 浏览
We start to visit this restaurany since May. Coz we live so closed. My husband like grilled fish so much, we have tried the one in Jordan but we think they are too dry and you have no choice for other food.But in "ting ting", you can order something for hot pot cooking, we think it is great!So, we will go there around every 2-3 weeks.We love to order "Kim Fish" rather than ordinary fish, because it is less bone and more fish grease which taste better. Though it charge more too. $188 for whole f

We love to order "Kim Fish" rather than ordinary fish, because it is less bone and more fish grease which taste better. Though it charge more too. $188 for whole fish.

They have plenty of vegetables with it. If you got 2 persons only, it is fair enough not to order other food.

Sometimes thye will give us a free grilled pineapple for dessert which claimed to reduced the spicy feeling.

And compare to other Grilled fish shop, they are more spacious and allow 2 of you sit in 4 person table.

2010-10-08
2010-09-26 35 浏览
自從上次到了北角吃烤全魚,其他朋友都嚷著要試試,今次轉陣來到旺角,一嘗經常爆場的的汀汀烤活魚。小店位置不大,以深棕色作主調,裝潢簡約,但環境較為擠迫。每檯用上方形小檯,桌上空間本已不多,在放下烤魚的邊爐後尤甚。來到烤魚店,烤魚當然是主打食物,但單是烤魚也有鯇魚(半條或全條)、魽魚(只可選全條)及桂花(全條,兼需預訂)三個選擇;三者之中,以桂花肉質最嫩滑,我們雖沒預訂,但查問店員仍有桂花魚,由於一行七人一條烤魚絕對不夠,所以先點了兩條烤桂花魚,然後再選其他火鍋及小食。 小食:  紅油抄手:紅油抄手蒜香味及辣味均欠奉,有幸皮尚算薄,但始終未算入流。   滷水牛展:滷水汁較稠,還帶黑色不明固體,賣相欠佳,但味道還不差,而且牛展口感不錯。  燒雞中翼:一碟兩隻,上檯時不以坊間見慣的竹籤串起,反而可見雞翼上有網燒痕跡。雞翼味道不算太突出,但始終比之前兩個小食好,雞翼燒得外脆內軟卻不會太乾,灑上孜然粉添加不少川味。 烤魚:  麻辣烤桂花魚:麻辣選了中辣,上檯不見太多辣椒,反而烤魚上鋪滿豆豉。看真原來寶物藏於湯底中,紅紅辣湯浸滿京蔥、芫茜、蒜子及川椒等重味材料,還有滲味的芽菜豆卜等。桂花魚略經燻烤

小食

烤魚

麻辣烤桂花魚:麻辣選了中辣,上檯不見太多辣椒,反而烤魚上鋪滿豆豉。看真原來寶物藏於湯底中,紅紅辣湯浸滿京蔥、芫茜、蒜子及川椒等重味材料,還有滲味的芽菜豆卜等。桂花魚略經燻烤,外層微焦,但內裡魚肉仍硬身,我們一眾心急人把魚身解體浸在湯中,務求盡快把魚煮腍。
待湯底大滾,我們先試試配菜及湯底,發覺川辣味道不算強,魚肉也鮮甜嫩滑。及後湯底越滾越濃,一眾配菜亦被染至淡紅色,再嘗時辣道升級,惹味得多,同座不好辣的朋友也試一口,竟辣得面紅耳熱。
魚肉沒有配菜般滲味,所以煮久了仍見鮮嫩可口,略嫌不足的是作為麻辣湯底,有辣味而麻香味不太充足,及後魚尾更像烤焦了,令湯底添了些苦味。

野菌烤桂花魚:野菌烤魚賣相與之前的類近,只是缺了搶眼的辣椒,及湯底換了奶白色吧。待湯滾先嘗嘗湯底,菌類的鮮味全滲進魚湯中,味道雖較淡,但卻很鮮甜。配菜除了既有的芽菜及豆卜外,還加入金菇,不過味道均偏淡;而桂花魚則少了一份惹味,卻多了一份鮮味。

火鍋

手切雪花肥牛:雪花肥牛呈暗紅色,油花也不算多,質素不見得很好。肥牛尚算有牛味,但放在麻辣湯底作火鍋味道不見突出,而且索價過百,比一般火鍋店更高,似乎不值吧!

羊片:羊片切得很細碎,放入火鍋一瞬便縮得「消失」了,不說吃不到羶味,就連味道也難以吃出來。

午餐肉:午餐肉雖是現成貨,但比之前的牛羊還好,起碼灼熟後仍見應有的味道。

墨魚丸:看上去一碟十二粒,份量充足,但原來每粒墨魚丸一開為二,而且用的只是普通現成貨,沒有半點墨魚味。

牛丸:與墨魚丸一樣一開為二,用上低價貨,質素比墨魚更差。

鮮腐竹:只是預購的鮮腐竹,但放入麻辣湯底很滲味,實是挑戰辣味的好方法。

津白:與腐竹一樣滲滿麻辣味道,但因湯底漸現燒焦苦味,令食意大減。

紅薯粉:紅薯粉呈半透明,放入湯底滲滿濃郁味道,而且口感煙韌不太腍,算是火鍋配料最好的一道。

縱觀食物質素只屬一般,小食除了燒雞中翼、火鍋配料除了紅薯粉,其他全部不及水準,而且價錢偏高;而主打的烤魚,麻辣欠麻,野菌雖鮮卻偏淡,北角的修哥好得多。

服務方面,我們雖已訂座,而且店內仍有空位,不過最終還要多等十五分鐘;而門外其他客人也一直埋怨未能安排座位。
以烤魚店而言,這裡實在只此一次哩。

紅油抄手 $20
滷水牛展 $28
麻辣烤桂花魚 $238
野菌烤桂花魚 $238
手切雪花肥牛 $108、羊片 $38 x 2、墨魚丸 $25、牛丸 $25
紅薯粉 $16、午餐肉 $25、鮮腐竹 $18、津白 $18
燒雞中翼 $12 x 4
2010-09-18
野菌烤桂花魚 $238
燒雞中翼 $12 x 4
2010-08-28 14 浏览
好彩有訂位, 去到已經見到有人坐係門口等位。雖然第一次試,見到有人等位都安心D。Order 了烤魚, 基本上是必食的。要有3個上以上先好order, 否則食唔到其他野。烤魚可選擇唔同湯底,有辣有唔辣。魚有size 分, 可選要魚身加魚尾或剩係要魚尾。 我地order 了剩係魚身$125 。條魚烤到好香食,好好食。最鐘意個麻辣夠麻又唔太辣,夠香之餘又唔會蓋過食物的味道。湯底配料多,有芽菜,豆卜,白蘿蔔, 入哂味,好好食。特別之處唔同一般火鍋,好多湯好以滾野。只不過係多小小湯去滾其他配料, 方形盤,都幾特別。除了烤魚之外, order 了二人分量肥牛, 份量超少,好似得8塊, 不過都好香好食。燒雞翼得2隻, 3個人都唔知點分。燒烤併盤有6種,每樣得一串。不過用了四川香料,好好食。推介總結最喜歡個麻辣, 因為好少店做到個麻味突出,而唔太辣。不過份量偏少,好彩收費唔太貴,所以一定會返轉頭。

燒雞翼
得2隻, 3個人都唔知點分。

燒烤併盤

烤魚,3人份量, 麻辣湯底,好食
肥牛﹣ 份量好少
  • 烤魚, 串燒
2010-08-10 19 浏览
是日與女友辦過點事後,心情大好,正是周五夜,當然要與女友開懷大嚼一番,本來是打算吃別的,皆因女友不太吃辣,但經過此店,看見那些食物的相片實在是非常吸引,女友見到我的模樣,都非常之好的同意入來一吃,謝謝您!來烤活魚店當然要吃烤活魚了,除了要魚之外,也要照顧女友的飲食,就另點了一個魚湯米線給她,另外見有十八元的三式小食,以一個價錢試三款小吃,當然是我最歡喜的了,另外也點了啤酒喝,跟辣魚一起吃就最對版了,其實另外見到有很多火鍋料的,用盡那烤活魚的湯底,可惜胃只得兩個,最後就沒有點了。先來的是三式小食,分別是青瓜、皮蛋及口水雞,青瓜以一般川店來說都是拍黃瓜,但是日的明顯不是拍的黃瓜,不過是切得公整的青瓜,加點醋及蒜,味道是不錯的,但口感就比拍的差;口水雞帶皮的部份入口又有油香,又有辣椒豆椒及蒜的香味,但無皮的地方就是雞胸肉,不算嚡也不會構成「痴」牙,但就粗糙了一點,總體來說是不錯的;最奇怪的也莫過於是皮蛋了,不是呈灰黑色的,跟之前所述的黃瓜又是加了點醋吧,但吃起來就有點死酸的感覺,皮蛋也不是什麼靚貨,皮蛋這樣東西很兩極的,好就是香,不好的就是臭,所以是日的就真的不太行。啤酒只有兩款選擇,也不記

啤酒只有兩款選擇,也不記得另一品牌是什麼了,但就記得是要了價位較為平易近人的哈爾濱,這品牌的啤酒較清,啤酒花味不重,但啤酒汽泡不算太多,泡很快就散,入口不綿密幼滑,愛喝生啤那面層泡泡的口感就請不要點它了,但夠冰凍就是皇道,用來伴火鍋吃,當然爽快。

之後主角烤活魚來了,點了兩粒星的泡椒味,店家端上來的時候,湯雖然不是太熱,但已經感受到點點攻鼻的香味,其香料及配料非常之多,分別有洋蔥、蘿蔔、青瓜、唐芹、泡椒、紅辣椒、青尖椒、蒜頭、芫茜、大蔥、大蒜及大量的豆豉粒及蓉,另放了點豆腐卜,此品勁吸味,所以勁好味,最難忘的味道是豆豉,因為真的勁香,是不錯的貨色,所以光是這個湯底,已是教人回味,如果是日多一點人來吃,加火鍋料吃一定更棒!

再來就談魚了,魚是鲩魚來的,雖然店家也有供應魽魚及桂花魚,其實吃桂花魚會更幼滑,可惜如要吃那兩種魚,就一定要點全條,又教我獨力又怎應付呢?要了半條連尾的鲩魚,都是一百四十八,價位合理,談回食物,魚肉真的是勁滑,連湯一起吃,湯喝起來除了辣味,更有着豆豉的鹹香味,味道一流,加上觀其魚的模樣,很明顯的是在上碟火鍋之前真的烤過,吃魚皮有着烤過的香味,再連上面的豆豉一起吃真好味,鲩魚雖然是較多骨,但都算滑得很,所以整體來說感覺是要比九龍城的渝薌烤魚更棒。

最後就是女友的主食墨魚丸米線了,也試吃了一點,魚湯都算不俗的了,呈半奶白色,喝起來都有魚湯的鮮香,但有種很怪的甜味,是有點假得過份,這個情況在墨魚丸之中也出現了,吃起來又是有這種甜味,莫非是下了什麼增味劑,墨魚丸勉強都算彈牙,其實應該說不是粉腍貨色,但也不是硬實實,而米線吃起來好像有彈牙感,吃多兩口就覺奇怪,因為是偏硬身,浸了湯良久也是這個質地,奇!

最後一面吃就喝了兩支大啤,真的是人生一大樂事,希望以後,尤其是在冬天,可以多吃點辣辣的火鍋吧。
除了點條烤活魚之外,其湯底可以用來火鍋
三式小食分別是青瓜、皮蛋及口水雞
皮蛋吃起來有點死酸,而且也不是什麼靚貨
口水雞的皮入口有油香,又有辣椒豆椒及蒜的香
青瓜不是拍的而是切得公整的青瓜,但味道是不錯的
烤活魚香料及配料非常之多,未吃已感受攻鼻的香味
店家用了大量的豆豉粒及蓉,那些豆豉真的超香
泡椒、紅辣椒、青尖椒到處都是,夠刺激了吧!
墨魚丸米線魚湯呈半奶白,有魚湯鮮香但有種怪甜
米線好像有彈牙感,吃多兩口就覺偏硬身
墨魚丸勉強都算彈牙,但味道就跟魚湯一樣有陣怪甜
這品牌啤酒較清,啤酒花味不重,但夠冰凍就是皇道
2010-07-23
除了點條烤活魚之外,其湯底可以用來火鍋
口水雞的皮入口有油香,又有辣椒豆椒及蒜的香
青瓜不是拍的而是切得公整的青瓜,但味道是不錯的
烤活魚香料及配料非常之多,未吃已感受攻鼻的香味
店家用了大量的豆豉粒及蓉,那些豆豉真的超香
泡椒、紅辣椒、青尖椒到處都是,夠刺激了吧!
這品牌啤酒較清,啤酒花味不重,但夠冰凍就是皇道
  • 泡椒烤鲩魚
2010-04-29 13 浏览
兩個人叫左個野菌烤魚(半條)個爐開足咁耐, 魚肉仍然咁滑~一D都唔鞋~野菌魚湯好鮮甜~好足料~D菇同魚好似食極都食唔完咁仲叫左個重慶酸辣粉~少辣~都OK既~唔算話好好食~當係開胃菜~另外再叫左D串燒同埋烤波羅鐘意食魚既人士都可以TRY TRY呢間嫁~PS: 老闆、員工態度細心有禮~!!!GOOD
兩個人叫左個野菌烤魚(半條)
個爐開足咁耐, 魚肉仍然咁滑~一D都唔鞋~
野菌魚湯好鮮甜~好足料~D菇同魚好似食極都食唔完咁

另外再叫左D串燒同埋烤波羅

鐘意食魚既人士都可以TRY TRY呢間嫁~

PS: 老闆、員工態度細心有禮~!!!GOOD
2010-04-28
蒜泥白肉
重慶酸辣粉
(非会员)
2010-04-07 9 浏览
有日同朋友同佢老婆去食飯~ORDER左半條鉗魚黎到先知鉗魚要一條咁ORDER....落單時WAITNESS無提過條魚麻麻地之後ORDER其他火鍋配料,D肥牛好唔得...唔新鮮....生蠔OK另外就係ONLY得藍妹啤酒三個人張單成六舊水~幾貴下條魚都2百幾蚊俾我既感覺係唔夠正宗同埋D位幾迫下.....唯一好既係老闆幾好態度~
有日同朋友同佢老婆去食飯~
條魚麻麻地
另外就係ONLY得藍妹啤酒

三個人張單成六舊水~
幾貴下
條魚都2百幾蚊
俾我既感覺係唔夠正宗同埋D位幾迫下.....

唯一好既係老闆幾好態度~
2010-04-04
2010-02-24 8 浏览
香港吃辣的店我們都吃得七七八八了…某天搭小巴經過旺角的時候就看到有一家新的烤魚店…當時還未有裝修好的…之後有一天…心血來潮突然想吃辣…剛好要到旺角看openrice送的電影優先場…本來是安排了去太子試勁辣米線的…不過腦海裡突然閃出這家新店…就去碰一碰運氣看看開了沒有…可能是新開張…吸引了不少人來試吃…全店有八成滿…到達的時候剛好有一檯埋單…所以我們被安排坐在近門口的位置…這裡的餐牌和其他烤魚店的大同小異…有大邊細邊和全條選擇…而口味就有六款…兩個人吃不了那麼多…所以就點了麻辣小邊…另外這個餐會奉送兩碗白飯的…不過我們不想吃飯…但想試那個酸辣粉…所以在懇求之下…一個疑似是老闆的人就把白飯改成一碗酸辣粉給我們…酸辣粉呢…味道不俗…夠酸但不夠辣…而粉質方面…口感又是那種粗身瀨粉的感覺…毫不煙靭…真的有點擔心往後其他的紅薯粉都會變成這個模樣….~小邊魚用一個特製的長爐熱著…感覺上那個爐會令比其他燒得更均勻…而且盤子比較深…所以可以盛多點湯…配菜有菇和大豆芽…另外還點了金菇…魚的味道不錯…剛開始的時候不太夠辣…向店員反映之後就帶來一大碗辣醬…聞起來很香但又不怎麼麻…而是加過辣醬之後呢…整個湯就變

小邊魚用一個特製的長爐熱著…感覺上那個爐會令比其他燒得更均勻…而且盤子比較深…所以可以盛多點湯…配菜有菇和大豆芽…另外還點了金菇…魚的味道不錯…剛開始的時候不太夠辣…向店員反映之後就帶來一大碗辣醬…聞起來很香但又不怎麼麻…而是加過辣醬之後呢…整個湯就變得很鹹….要不斷喝茶沖淡…這裡是加湯而非加水的…不過如果太鹹的話…加水反而可以中和一下…

整體食物不算十分特出...如果愛吃烤魚的話也就試得過的...可能過多一會兒得到多些食客的意見之後會變好吧~