2014-08-02 1983 浏览
經常搭小巴經過汀汀,今晚終於有機會黎試喇 ﹗第一次食魚鍋。剩返一個鐘唔夠要入場睇戲,要食快快食先得 ﹗好趕呀 ﹗除左魚煲外,仲有海鮮、蟹煲、雞煲,而且有辣有唔辣,有酸辣有麻辣,另外仲有串燒食添喎 ﹗唔知點 order 好,唯有問問職員比意見啦 ﹗窩筍,好鍾意食 ﹗鮮甜多汁,口感又似瓜既油麥菜莖部。鮮腐竹,點解唔滑既?又厚又韌又粗架喎,不過豆味濃郁,朋友仔想食麻,無所謂。芋絲,比起我平時買既粗好多喎,都係幼好食好多 ﹗依隻質地不爽不彈,但係彈芋絲索汁一流 ﹗串燒併盤,食住先啦,個魚鍋咁大有排都未滾呀,又無蓋提供。併盤有 6 款,每款一串。嘩 ﹗好食喎 ﹗熱辣辣夠香口,墨魚丸、牛串、雞串、豬串,加左孜然粉同秘製醬汁好好味。麻辣魽魚鍋中辣,第一次黎唯有問老闆有咩好介紹,就試左魽魚先啦 ﹗睇黎有排滾喎,又無蓋 ﹗得返半個鐘乍 ﹗滾左十分鐘都係無咩氣息,我地兩個呆晒,話知佢未熱,食左先講 ﹗魚肉無味既?非常淡口,湯又唔辣又係淡口,而且條魚中間仲係凍冰冰架 ﹗唯有再耐心等多十幾分鐘啦。轉眼廿分鐘過後,終於似返少少樣喇 ﹗滾開出煙,起筷 ﹗麻辣中辣不太嗆,香料幾好,味道唔錯,鉗魚骨少啖啖肉,魚肉索埋麻辣汁同吃非常野味 ﹗而且質地嫩滑又肉汁豐富,好味喎 ﹗同十分鐘之前完全兩回事囉。夠晒鐘入場睇戲喇,急急食完埋單,跑呀 ﹗

窩筍
鮮腐竹
芋絲
串燒併盤
2014-07-01
窩筍
2014-05-12 2040 浏览
打黎book左枱但係都等左半個中好喇..入座..地方唔大架...有少少擠迫感...叫左個蟹煲..肥牛同埋d手打蝦丸同墨丸呀...手打丸麻麻地..唔彈牙..冇口感...見到佢話..影底自己食嘅野...打卡上facebook有汽水送...照做啦haha~ 蟹煲唔辣.... 仲有其他海鮮嘅...蜆啦蝦啦青口啦 粟米..冬菇同少量菜 足料嘅....海鮮都不過不失啦一個蟹煲多謝$288蟹一隻..係膏蟹黎嘅..都ok..但係差在個湯真係冇咩味...好淡好淡好淡.......
打黎book左枱但係都等左半個中

好喇..入座..地方唔大架...有少少擠迫感...

一個蟹煲多謝$288
题外话/补充资料: 問職員有冇生蒜同辣絲..佢地都話冇..只係可以用枱上辣椒油...:o係呢樣令人o咀咁囉...
2014-04-30
2013-06-21 2186 浏览
食評大都講晚餐,宵夜~等我講講今日午餐的神級事績啦!午膳時間剛好下雨,被困染布房街,由於人多,眼見呢到好多位,就入左去喇 !30幾蚊個午餐,叫做難得 !先提一提先,午餐供應時段: 11:00 ~ 18:00  有飯,有米線,有紅薯粉食~好落單先, 服務員阿姐就話食飯會快D,米線,紅薯粉要等耐D~成間鋪計埋我地得15人左右,叫做少生意啦~其實大家都唔多明點解要耐D ?? 唔通米線,紅薯粉好難熟 ??我地無人叫飯,全部選 米線 or 紅薯粉,加 2-3 個餸~過左一陣,第一個驚喜出現 !唔好意思呀, 無紅薯粉,轉米線好唔好?? 無計啦,唯有食米線, 等左20分鐘左右,終於有得食~我果碗係: 雲耳蕃茄肥牛魚湯米線 (內有少量豆卜芽菜) 賣相同份量還可以,問題係碗野唔夠熱。  =.='''''搞咁耐,碗野好似擺左一段時間先拎出黎咁~米線竟然好似未熟哂,有點點硬~雲耳唔爽,肥牛橡皮左d~ 魚湯還可以啦 !之後重頭戲上演 ! 估唔到竟然係發生嚮叫野飲到~凍奶茶,係有既~ 問題係熱奶茶係無既~聽到 O 哂咀,下...........點解會有凍奶茶而無熱奶茶 ??? 服務員阿姐解釋話,我地宜家
食評大都講晚餐,宵夜~
等我講講今日午餐的神級事績啦!
午膳時間剛好下雨,被困染布房街,
由於人多,眼見呢到好多位,就入左去喇 !
30幾蚊個午餐,叫做難得 !
先提一提先,午餐供應時段: 11:00 ~ 18:00

有飯,有米線,有紅薯粉食~
成間鋪計埋我地得15人左右,叫做少生意啦~
過左一陣,第一個驚喜出現 !
唔好意思呀, 無紅薯粉,轉米線好唔好??

無計啦,唯有食米線, 等左20分鐘左右,終於有得食~
我果碗係: 雲耳蕃茄肥牛魚湯米線 (內有少量豆卜芽菜)

賣相同份量還可以,問題係碗野唔夠熱。  =.='''''
搞咁耐,碗野好似擺左一段時間先拎出黎咁~
米線竟然好似未熟哂,有點點硬~
雲耳唔爽,肥牛橡皮左d~ 魚湯還可以啦 !

之後重頭戲上演 ! 估唔到竟然係發生嚮叫野飲到~
凍奶茶,係有既~ 問題係熱奶茶係無既~

服務員阿姐解釋話,我地宜家無熱茶沖,所以做唔到既 !
正當大家疑惑緊,另一同事叫凍檸茶走甜~
佢又話做唔到, 佢話 D茶 已經溝左糖水,做唔到少甜同走甜~

聽到滴汗, 咁同事問: 我唔明 wor,我唔飲得甜架wor!!

點解唔得呀??   沖過一杯咪得law.....
結果阿姐又錄音機上身~

講番宜家無熱茶沖,所以沖唔到~ 凍檸茶做唔到少甜同走甜~
最後同事叫了杯凍檸水走甜.....勁無奈~~~

真係激死人....

比多3蚊叫凍飲反而一肚氣~
係咪唔夠人手成咁,廚房搞咩鬼??

重可以做咁長午餐時段???  11:00 ~ 18:00 , 我滴汗~

可能呢間野主打晚市掛~
真係撞鬼咩~~~~~ 個人就不會再光顧了,很失望。
2013-06-17
2013-05-02 1908 浏览
哈哈見今日放假就出左去行街,記得以前有間好似幾多人排隊既烤魚,就睇下有冇位啦,哈有位喎就試下啦!一坐低間鋪好焗又熱,係咁打'乞痴',想飲可樂又話賣晒(果陣晚上9點未到,間野收好夜架),叫我飲ZERO或者其他,我汽水只係飲正常可樂,堅持去7仔買,個好似話事果個話只限可樂,咁OK啦,解決左!男朋友去買果陣我就睇下有咩食,價錢算貴,我問果個好似話得事果個人,勁串囉,咩事!我問D菜半份同一份差幾遠,有幾多,佢話半份同一份未差一半囉,幾多牙,唔識講喎.....都算啦我地叫左個大辣既香辣烤鉗魚,得個咸字,唔多辣,條魚好重油味,應該係煎過唔係烤過,D肉好實,雪魚一條!!配料細份又唔抵食又唔多好食,二人牛肉得8片,雞件冇醃過,仲有牙,最離譜就係果個叫鬼馬蝦膠(係因為冇鬼馬墨魚膠先轉),間鋪又冇相睇,又冇講話同平時既有唔同,又貴,諗住好好味(冇叫丸架我地,所以幾期待)..................原來係少少(約5毫紙咁大,3-5mm咁厚)既蝦滑係一舊5cm咁大大舊既油炸鬼上面返炸既成品!! 完全冇諗過人地會唔會唔中意食同會唔會敏感!! 結果完全冇食過!極度浪費!!另外叫了一串串燒雞腎同燒翼! 雞腎

配料細份又唔抵食又唔多好食,二人牛肉得8片,雞件冇醃過,
結果完全冇食過!極度浪費!!

另外叫了一串串燒雞腎同燒翼! 雞腎OK,雞翼個味OK但唔乾身,仲有水..

結果埋單接近$600!!無理勁貴,員工態度差(話事果個),D野難食!!
2013-05-01
2013-03-25 37 浏览
每次經過都好希望有機會試試,可惜真的一試難忘,同枱四人,我們都異口同聲地説,無下次了.....價錢看似普通,其實並不普通,因為真係好細碟,一比之下便知好抵....你死!講完"量",便講食物質素方面,係素菜和肉類方面,是可以的,正常!但係海鮮類方面......唔係好新鮮。燒烤方面,一般,無反感,但朋友説覺得咸咗啲,對我而言,無反感,不過在烤肉類方面有少少未解凍得透的味道。小食不出式。
2013-03-25
用餐优惠
試食活動
2012-12-19 1621 浏览
失敗之選~~1)老闆態度重差過侍應 2)價錢貴一條魚要二百幾而且又細條又係雪藏魚~~~散叫餸要成四五十蚊碟,而且每碟細細碟~~超唔低食~~去其他地方任食邊灶都唔洗咁貴,味道又唔係特別好味,雞煲隻雞都唔知有無1/4隻咁多,而且全係骨,無肉的但賣成百幾蚊,不如改名叫做雞骨煲啦 3)地方細又坐得唔舒服 4)做得打邊灶預咗每枱客會坐得耐,但都唔好做D趕客走既小動作和說話囉老闆娘,而且不如取消個訂位熱線呢~~~因為就算訂咗位~~~個老闆娘都係睇人數而比邊枱客入去既~~咁重要訂坐熱線黎做乜~~ 總括:比錢出黎重要受氣既我呢一世都唔會再去~~貼錢買難受~~~
失敗之選~~1)老闆態度重差過侍應

2012-10-07 1385 浏览
去到門口企左一堆人, 疑似老闆俾左張飛我, 問叫到幾多答不出, 只說等大概20-30分鐘.於是逛了一會, 半小時後回去見門口仍有客人, 問店員叫到幾多又是答不出, 老闆又過來說5分鐘內OK.眼見門口等待客人並沒有拿飛, 很懷疑是否有拿飛等位的制度, 還是見多人就先入?食物素質可以, 但價格偏高, 魚不值200多元.買單發現每位收$8茶錢後全單再收加一, 食水有點深.真是試一次便夠了.
食物素質可以, 但價格偏高, 魚不值200多元.
買單發現每位收$8茶錢後全單再收加一, 食水有點深.
真是試一次便夠了.
2012-10-05
汀汀烤活魚既招牌菜烤魚...叫左鉗魚烤鉗魚上枱後仲要等佢滾多一下先食得不過好似好耐都未熟咁同佢d湯岩岩熟時未夠入味滾得愈耐愈好味(注意︰此湯有少少辣)牛好入味既牛展冷盤來 (建議先食呢樣)都唔會太硬幾易入口下蒜泥白肉成碟有好多野同分開晒一層層放得好靚不過只係d汁係晒底同只可以由面食到落底生蠔有d浪費左因為放左一段時間驚佢唔新鮮所以放左落魚湯到整熟來食不過另一重口味啦都好食既
汀汀烤活魚既招牌菜
烤魚...叫左鉗魚
上枱後仲要等佢滾多一下先食得
不過好似好耐都未熟咁
同佢d湯岩岩熟時未夠入味
滾得愈耐愈好味
(注意︰此湯有少少辣)

牛[月展]
好入味既牛展
冷盤來 (建議先食呢樣)
都唔會太硬

都好食既
题外话/补充资料: 只收現金 cash only
2012-08-01
2012-06-19 898 浏览
小妹第一次接觸烤魚在南昌,是四川南昌市,不是港鐵站。那時對這種食法很感興趣,也覺得很新鮮很有風味,數年後就在紅磡有了第一間烤魚店。喜歡吃魚的話,這種食法最能吃到熱呼呼的魚,不會因為天氣/冷氣而變涼。是晚父親節,當一般中式酒樓都要吃”父親節套餐”時,我們就選址這裡,既可避開吃套餐的不幸,又可讓爸爸嘗試新東西(對我等為食年青人來說,這當然不是新事物;但對年長一輩的來說卻是,至少我爸爸未在香港吃過!)考慮到紅磡那一間的長龍情況,而這裡反而仍然可以預訂,加上小妹也未吃過汀汀烤魚,一於一石二鳥!首先環境算不錯,我們還有一張卡位座,坐得比較舒服。樓底高就有助散味,畢竟熱空氣向上升,至少吃完後沒有被煙燻得像條烤魚!我們一家都喜歡吃魚,因此即使店方有雞煲也不在我們考慮之列(to be honest, 我覺得在烤魚店還是吃烤魚好);而問到烤鯇魚和烤魽魚的主要分別,店員既然說後者魚骨較少,當然要選取這條吧,說到底MP不太會吃魚的,而且這也方便我們進食。魽魚果然很少魚骨,眾人都吃得很安心。為要照顧在座不吃辣的兩位人士,我們要了蕃茄薯仔湯底。本以為湯底是紅色的蕃茄膏加薯仔,但原來只是在清湯裡加上蕃茄和薯仔,這

魽魚果然很少魚骨,眾人都吃得很安心。為要照顧在座不吃辣的兩位人士,我們要了蕃茄薯仔湯底。本以為湯底是紅色的蕃茄膏加薯仔,但原來只是在清湯裡加上蕃茄和薯仔,這樣更健康,少了味精少了油份,但起初是嫌它味道不夠,吃到後段時,當其他火鍋配料的味道都浸到湯裡,加上烤魚用的調味粉也剩在湯中,就發現淡味湯底的好處,說到底就是這樣才吃到食材本身的味道。Regardless, 小妹始終覺得,烤魚的湯底還是辣才夠風味。
整體來說魚不算太滑但很新鮮,配料也很豐富,一條魚很快就被消滅了~

接下來的是火鍋食材,這也是小妹選吃這裡的原因之一,可以讓喜歡打邊爐的爸爸一嘗魚湯底火鍋
牛肉是打邊爐必備之物。是次要了一客大的本地肥牛,肉和脂肪的比例合符要求,大約就是7:3,吃起來牛味也算濃,也不用吃安格斯肥牛都已經滿意。

蔬菜類是少不免的,田園拼盤有薯仔、冬瓜、蓮藕和白蘿蔔。
主要都是兩位女士吃,小妹尤其喜歡吃冬瓜和白蘿蔔,而薯仔也不錯,既可以烚得剛熟,成脆身;又可以烚得熟透,湯就更入味。

為了要滿足三位男士對肉類的需求,我們也要了一客鮮雞件。小妹一件也沒有吃,看到雞件賣相還好,應該問題不大的。

吃到最後,my brother could use some carbo. 所以點了一客紅薯粉。
之前未曾以紅薯粉打邊爐,原來效果不錯!稍微烚一烚就可以,這才可保持薯粉的QQ口感~小妹認為甚至比我們一直吃的烏冬、米線更適合打邊櫨吃!

火鍋以外,我們也淺嘗了這裡的四川燒烤,就是燒羊肉、粟米和韮菜。
大家都讚好的羊肉串叫我們失望,羊肉雖味頗濃,但卻燒得非常"有彈力",即是過了火,失敗了。
弟弟說一向喜歡吃的燒韮菜,想不到給我驚喜!韮菜獨特的氣味經常令我胃部不適,但燒了的韮菜卻沒有使我不適,相信是孜然粉的magic power!為是晚的驚喜~
燒粟米就一向都是小妹的favorite, 幸好用的不是糯米粟。粟米本身就不算甜,但孜然粉再次令整件事變得美好,這就是四川燒烤的特點。

如果硬要與紅磡始創者相比,這裡的確略遜一籌。但人家賣點不同,起碼可以又吃烤魚又吃火鍋,比較老少咸宜,所以總有優勝之處的。而小妹就在這裡做了一晚孝女
 也祝願各位為父的經常都有子女陪伴吃飯,預備為父的將來也有孝順的子女~
2012-06-17
庆祝纪念
父亲节
2012-05-20 507 浏览
汀汀啱啱開張時去食過一次,當時覺得味道較佐敦&紅墈淡,但勝在地方稍大,坐得也較舒服。於是相約朋友再去食。半條不連尾麻辣烤鯇魚(中辣):見唔到有辣椒浮係面,根本試唔出有辣同麻的感覺,於是叫服務員加辣,服務員個樣都幾唔耐煩咁。條魚D肉好霉,根本就唔新鮮,咁細一條魚,我哋三個人居然食唔晒!!淨返一半,係香港食D咁唔新鮮嘅魚都算係少有啦,真係要俾個強字俾呢間店。1碟蒜泥白肉 :肉好嚡,D蒜泥汁超級少1碟酸菜:上到來即時後悔,係嗰種潮州無葉甜酸菜,呢個只可以怪自己當時無睇清楚個水牌,好多食過川菜嘅人都知,呢類邊爐一定要有葉嗰種酸菜先至啱。1串烤韮菜:酸酸哋,朋友話好似落咗醋來烤咁樣,可能係佢呢間獨創啩,恕我不懂欣賞嗌咗兩樣配菜,都係D素菜類,呢個就無得評論啦,淨可以話新鮮囉。呢間店D嘢份量少,服務差,質素更差!居然用雪魚,唔係呢一下我都費事係度講。至於味道就見人見智,每個人嘅喜好都唔同,還定對於我來講就一般。總之以味道和質素仲有份量來計,同佐敦&紅墈呢兩間爭得太遠,價錢都貴少少。唯一就係個位坐得較舒服D。

1碟蒜泥白肉 :肉好嚡,D蒜泥汁超級少

2012-04-18 353 浏览
因為常常經過這店,總是想找日一試,終於在旺角想不到吃甚麼,決定到此一戰,點了蒜香雞煲。餐前小吃有四顆蕎頭,少許寒酸,可是你可以叫侍應給你多添幾顆。上菜的時間也不算太慢。湯底不俗,主打的雞,肉質很滑很爽,下鍋前應是炸過或煎過的。配料有木耳、洋蔥、蔥、冬菇一顆、筍兩塊,份量極少,所以不得不額外點一些配料,放在雞煲裡一鑊熟。墨魚滑、炸魚皮、蘿蔔和一碗白飯是額外點的,墨魚滑十分一般,不吃也罷,炸魚皮同樣,蘿蔔像粉葛,帶本身的清甜,滾久了又吸收了湯汁,好吃。味道可圈可點,但不會再光顧的主因是配料的價格高得太誇張,以為只是二百元左右結帳。如果我要拿三百多元出來吃一頓晚餐,我寧願吃日本料理或韓國料理。

味道是不俗的
乏善足陳
2012-04-17
味道是不俗的
2011-12-07 259 浏览
放工放得夜,特式的食店好難搵,朋友推薦所以來試試點左燒鯇魚,但係我唔食得辣,所以點左雜姑湯底,但我見其它人都正在食麻辣湯底條魚好香,湯底睇來好香,但有D淡然後再點了肥牛ok,薯粉超正當然唔小得點串燒啦,尤魚SO正,羊肉正,必食推介!!
放工放得夜,特式的食店好難搵,朋友推薦所以來試試

條魚好香,湯底睇來好香,但有D淡

然後再點了肥牛ok,薯粉超正

當然唔小得點串燒啦,尤魚SO正,羊肉正,必食推介!!
2011-12-06
$150 (宵夜)
  • 燒魚
  • 羊肉串
2011-12-01 127 浏览
朋友極力推介一定要食,話食過勁好食,其實我自己本身唔食辣,又唔太鐘意食魚,而且睇open rice食評又好壞各半,所以都無抱住任何大希望陪朋友去吃,可能因為咁,反而有驚喜。我地夜晚8:30去到巳經坐滿,好彩只系等左10分鐘就有位,但入面地方唔太,所以好迫,坐得晤系好舒服。我哋叫左烤魽魚,酸菜湯底,野菌併盤,蒜蓉青瓜,二人肥牛,仲有羊肉2串羊肉串~比我想象好好多,肉嫩香滑,幾惹味,又唔會燒得太乾蒜蓉青瓜~不過不失二人肥牛~$48得6小件,2啖就無,非常唔抵食,味道同質量一般,但份量真系好少酸菜湯底烤魽魚~魚好新鮮及嫩滑,又唔多骨,比想象真系好食好多,酸菜湯底又有好多配料,配料食落有d酸酸甜甜嘅味道,同條魚好夾,好鮮甜可惜我唔食辣,如果唔系我都想試下剁椒湯底,或者我下次再去嘅時候,會挑戰一下自己味蕾,試下呢個微辣湯底。

羊肉串~比我想象好好多,肉嫩香滑,幾惹味,又唔會燒得太乾

蒜蓉青瓜~不過不失

2011-11-30
  • 烤魽魚,羊肉串
因為未試過四川烤魚火煱, 所以就吹雞約了幾個好友一齊試下。我們五人不用等位, 7點去到, 環境OK, 但一進去就全場是孜然味...超鍾意!!!點了$198一條的魽魚煱, 一個辣椒程度的辣, 其實完全唔辣。我們又要了數碟火煱配料, 豚肉, 菇類, 花甲等...條魚都算新鮮, 大家唔係好識食魚都食晒有肉的部份。湯底味道OK, 配料滾滾下吸晒D味, 食食下就變得有點鹹得滯....除了火煱, 我們也叫了串燒、2碟蒜泥白肉、青瓜等。蒜泥白肉好味! 但烤物就有點力有不逮...有孜然味但似乎燒得不夠乾身...環境尚算可以啦, 如果未試過烤魚的也值得試下, 我地5人每人食左$130, 都食得好飽! 仲有餘錢去後面街的唐伯虎食冰tim!!
2011-09-08
  • 蒜泥白肉
2011-07-06 44 浏览
有日見到人地用長形既盤打邊邊, 諗住好特別咪入去試下, 點知一試就中招哩間野最少都要叫條魚尾湯底, 又貴又唔好食, 諗住叫其他補返數, 發覺種類極少, 叫咗牛(好難食), 丸(極普通, 自己去超市都買到既), 都無辦法啦, 唔黎都黎咗, 叫完哩d都無咩好叫, 又唔夠飽咪叫碗酸辣粉填下肚, 唉...試完之後2個字講晒: 唔掂, 總之哩間野一句講晒, 又貴又唔好食!!!溫馨提示: 有人請都唔好去, 除非佢比返5舊水你啦, 唔係打死都唔好去

2011-06-24
  • 無野好推介