2008-06-30 13 浏览
一心去搵一壽司 , 但見隔離有間江川壽司 , $10 ? 睇到門面都 ok , 就同老婆改道試新野。唔係多客又唔係就收工 , 但係唔比我地坐卡位話 close 左 -.-" 點知轉頭開始入幾木台客人地又坐得 ?? ok 算喇 , 其實入面幾 " up domb " , 都有幾多款色係 $ 10 , 手卷都係 ~ 但 d 手卷好奇怪囉我覺得 , 應該 d 飯出事 , 平時就算食到個底無料淨係紫菜包飯都會幾好食o家 ...海膽同三文魚子都唔差 , 牛肉o個個好鬼乾硬化但味道又唔差 , 甜蝦唔知點解係透明o家 ... 好難食 , 真係好唔得 , 另一個唔知叫咩蝦就好少少 ~ 無試到 d 小食 , 不過應該唔會再黎試 ~

無試到 d 小食 , 不過應該唔會再黎試 ~
甜蝦真係唔得 ...
2008-06-30
好開心抽到今次聚會啊~今日去到見到好多食家,相談甚歡,yeah~講返D食物,大件頭得很,望落都OK~但食落就...........刺身唔夠鮮,但個有口魚刺身幾特別,可一試最期待的和牛唔香,A5??貴價的鵝肝亦冇油香,仲有D苦但個日本出的雪糕就真係好食江川努力~希望能改善LA~
刺身唔夠鮮,但個有口魚刺身幾特別,可一試
最期待的和牛唔香,A5??
貴價的鵝肝亦冇油香,仲有D苦
但個日本出的雪糕就真係好食
江川努力~希望能改善LA~
  • 雪糕(紅豆)
2008-06-30 5 浏览
首先多謝openrice安排這個試食會,大家有傾有講(更有幸見到網主Ray!),食得好開心食家幾乎清一色係女生,大家稍作介紹後就開始試食。菜單如下香芒蟹籽沙律沙律汁呈稀釋液體狀,味道不突出。更令人失望是明顯見到生菜絲呈鏽黃色,材料不新鮮的沙律自是扣分不少。壽司特大帶子--真的未食/見過咁大片帶子,不算十分鮮甜,但我覺得尚可接受。A5和牛--本人不吃牛,但其他食家都指出和牛有筋。江川味上之吞拿魚--吞拿魚有赤身及中拖羅兩款,赤身不懂欣賞,不過中拖羅真的入口即有魚脂沁出,是其中較為可取的一個,但未至於值得押上店寶號。金箔火炙鵝肝--不少都燒得很燶,我的雖然幸免,但鵝肝乾身,入口沒有油脂甘香溢出,也是令人失望。江川金龍卷--本來以為是包著吉列蝦,怎料是牡丹蝦刺身,不料卻是最場第二美味的食物,很快就清碟。刺身(三文魚、海膽、江川刺身盛)三文魚據師傅介紹是挪威貨,但不幸地我不斷食到怪味,起初我以為是自己問題,但試試旁邊的一碟就沒問題。難道是貨源參差?店家很豪爽的提供大概每人七八片的三文魚,刺身盛也是六七款魚。可是各類魚生都沒有帶來鮮味的感覺,實在令人大失所望。最有印象是店家特別提供的”右口魚”刺

食家幾乎清一色係女生,大家稍作介紹後就開始試食。
菜單如下
香芒蟹籽沙律
壽司
A5和牛--本人不吃牛,但其他食家都指出和牛有筋。

刺身(三文魚、海膽、江川刺身盛)
最有印象是店家特別提供的”右口魚”刺身,配上甜酸柚子醬,味蕾為一震(其實得歸究之前的雪藏魚把味覺麻木)。

塩燒牡丹蝦
侍者端上來時大家都驚呼著:哇,很大隻啊~
不過脫殼後原來只有那麼一點點肉,而且所謂鹽燒只是把味道燒在殼上,蝦肉則是梅且沒味。空有大蝦一隻,但味道連一般爐端燒都不及。
日式甜薯
沾有黑芝麻的甜薯稍硬,口感不合格,但沾著桂花夠糖漿當作甜食倒還可以。
不過似乎大家都已經很飽(或是不太欣賞?),只有我在吃著…
雪糕 (抹茶/紅豆)
全場最好食的一樣,有食友笑說「唔係呢到整所以最好味」。雪糕超大盒的,以球作單位的話大概是兩球半吧。
我要了抹茶味,無論如何日本製的抹茶產品又怎會失禮呢,和京都吃到的都不相伯仲啊,而其他食家對紅豆味大讚不已。

上網一查原來不少地方都有賣這款雪糕,有興趣可以google 「涼風堂 雪糕」。
不知是否試食的關係,全部食物份量都很大,未知堂食如何,不過論質素應該不在我的選擇之列。
食物雖然不是上品,最重要係大家邊講邊食,交流餐廳資訊,希望將來繼續有機會參加openrice既活動!
沙律及各類刺身
和牛、帶子及吞拿魚壽司
金龍卷,燒蝦,鵝肝,甜薯
全場最讚的雪糕
2008-06-18 2 浏览
上星期公眾假,晚上九點半起是宵夜時段,我和朋友兩人一起試這店。入坐時經理提一句宵夜每人最低消費$60,沒問題啊,只要好食個人不食魚,所以點的集中貝類。款式上近一半都是$10碟,先叫5款,帶子、赤貝、馬刀貝、榮螺等。飯是現握的還暖,但醋下的不夠?也沒先沾wasabi,要客人自己來嗎?(雖說香港人都慣自己混醬了…….)食材嘛,就是後來點了正價的,算新鮮,貨色還太普通了吧?赤貝不甜,海膽無味,牛肉壽司還燒太熟抹太多汁,好鹹!說實在有點失望呢………..和隔鄰那店一樣,也是沒下次的。(自己blog上也有發表,但這裡剔除私人話題,如果看到類近內容請不用驚訝 ^^)
入坐時經理提一句宵夜每人最低消費$60,沒問題啊,只要好食

個人不食魚,所以點的集中貝類。
飯是現握的還暖,但醋下的不夠?
食材嘛,就是後來點了正價的,算新鮮,貨色還太普通了吧?
赤貝不甜,海膽無味,牛肉壽司還燒太熟抹太多汁,好鹹!
說實在有點失望呢………..
和隔鄰那店一樣,也是沒下次的。

$100 (宵夜)
2008-05-06 1 浏览
上星期日去左呢間野........貪佢唔駛等位,又知佢新開....於是入去試下新野.......4個人食左7百蚊....食左好多野.....價錢都ok..........d 壽司其實都唔差.........係冇咩驚喜....不過都唔錯ar.......d 剌身好新鮮.........熟食都好好........係d 金毛壽司師傅兩手fing fing 冇野做又眼超超差左d ge~~同埋有d野都幾亂......例如 帆立貝同元貝又攪錯.....有d野食又冇meau睇......有d show左出黎又冇得買住..........成日都係用新開黎做藉口.........咁樣唔得ga~~連d 制服都好似未統一咁.........快d 攪好哂所有野先開la唔該.......

d 剌身好新鮮.........熟食都好好........

• 三文魚刺身.......正!!
2008-04-24 5 浏览
近排行尖沙咀,見到此店,內裡好少人,這條街好多壽司店,都夠擔係到開鋪,真要試一試。我們二人坐在近門口,張椅我坐得不舒服,無得向後唉,壽司刺身種類略少,無咩驚喜,壽司點了三文魚、醋青魚、海膽(幾甜)、魚子(無猩味,好)、波士頓卷、玉子、蟹子。侍應有禮,都好多職員,有些制服有些便服難辨認,可以統一就好。
2008-04-17 1 浏览
環境方面:間野個門口有點怪怪, 因為好似行側門咁, 唔得堂堂正正. 午市去幫襯都唔見好滿, 但係入到去被安排坐最角落的一張檯. 一個幽暗的角落. 變左坐得唔太舒服.食物方面:好難得有壽司set lunch 係全部款式都o岩我口味. 壽司來到d 紫菜都仲係脆的. 不錯. 不過熟蝦的質地很乾, 口感不太好. 舊三文魚上面鋪左d 洋蔥絲, 完全搶晒魚的鮮味. 同埋舊三文魚的色澤都唔太新鮮. 其餘的款式都不過不失啦. 我的朋友就唔咁好彩, 叫左個海膽魚生飯. d魚生俾得極孤寒, 好細舊! 尤其係d 丁屎咁多海膽, 飯得口感都唔太好. 服務方面:不時都有人來添茶. 都okay.價錢方面:五十幾蚊個餐只係包碗面豉湯, 無餐飲. 總結:有得揀未必會再去.
環境方面:

食物方面:

服務方面:
不時都有人來添茶. 都okay.

價錢方面:
五十幾蚊個餐只係包碗面豉湯, 無餐飲.

總結:
有得揀未必會再去.
2008-04-12 20 浏览
由friend介紹之下去左friday nite dinner...一入去覺得好有日本home feel唔知果個瘦瘦靚既是否老板娘...招呼好好, 又介紹有乜好味...d熱野食好好味剛去完日本既友人都話正~ 佢個fried-shrimp is da best so far i've eaten so far~ d sushi就ok...d魚生係fresh but d飯口感未得...有待改進...overall都幾好...又唔貴..覺得佢地有heart呢~ps.. 個一口牛係super good... 真係5A呢~
一入去覺得好有日本home feel
唔知果個瘦瘦靚既是否老板娘...
招呼好好, 又介紹有乜好味...

d熱野食好好味
剛去完日本既友人都話正~

d sushi就ok...
d魚生係fresh but d飯口感未得...
有待改進...

overall都幾好...又唔貴..
覺得佢地有heart呢~

2008-04-10 1 浏览
有一晚經過呢間壽司店,見到佢門口話晚上過左10:30所以壽司都係半價。咁就諗住去試下啦,不過去左一次,永遠都唔會再去呀((((d 壽司好行貨啦,一黎d種類冇乜特別、二黎就係d質素好差呀。d 魚生仲薄過要紙、而且好細"舊" 啦,即情係好似趕住收鋪係度清埋d貨尾!!!好離譜呀。仲有坐底點左野食30分鐘之後,d野食陸續上啦,佢就話要埋數叫你埋左張單先。大老,我比左錢,你d野到唔薺又要我係度等,而且仲要記住自己食左邊d,邊d未食...好唔掂呀10個趾呀(((
((((

10個趾呀
(((
2008-04-09 5 浏览
前兩日同媽媽黎橕檯腳, 其實我一向對日本菜冇乜特別喜好, 但媽媽勁鍾意, 咁就陪下佢la.入返正題, 黎呢間食其實係因為朋友介紹, 所以我一入到黎見到咁多劣評, 都嚇左一跳, 我對日本菜既要求唔高, 媽媽就高D, 但係呢次so far 又覺得唔係D人講咁差, 不過可能因為我本身冇expect D 咩, 反而覺得有驚喜, 老友果然冇老點, 哈!好la, 講返餐飯. 我地有訂檯, 去到門口待應好快招呼我地入去, 個待應幾young, 不過都ok有禮貌,多D笑容就仲好la. 入到去request 左卡位, good!Menu冇乜特別,應有既都有, 但有個叫金泊壽司係特別野, 我地就order左三文魚, 吞拿魚, 甜蝦, 金槍魚, 天婦羅, 赤貝, 和牛金泊壽司, 甜蕃薯, 鰻魚, 有D係刺身....味道就普普通通, 不錯, 刺身魚生都算新鮮, 媽媽就鍾意個和牛壽司.....天婦羅就炸得一般, 但係個甜蕃薯真係好岩口味, 抵讚, 係黃心蕃薯, 出面脆裏面軟, 仲有一層清香既蜜糖, 都幾好味! (睇返原來呢度都有人提過呢樣好味, "同道中人"same taste, 只因我都冇乜friend l

味道就普普通通, 不錯, 刺身魚生都算新鮮, 媽媽就鍾意個和牛壽司.....天婦羅就炸得一般, 但係個甜蕃薯真係好岩口味, 抵讚, 係黃心蕃薯, 出面脆裏面軟, 仲有一層清香既蜜糖, 都幾好味! (睇返原來呢度都有人提過呢樣好味, "同道中人"same taste, 只因我都冇乜friend like 蕃薯, 我就好like)

講埋service, 都不錯, 常常加茶, 但就欠缺左D笑容,冇乜表情la.

之前友人比左張咭我, 埋單有折, good.

總體黎講, 都ok~
媽媽話可以再黎
而我, 如果掛住個蕃薯都會既.
2008-04-07 5 浏览
上星期同朋友去過, 覺得整體水凖都OK!!! 壽司新鲜, 和牛壽司更加比得起貴價日本料理, 屬必試之作!!! 熟食比較普通, 合格但可以有很大進步. 態度方面真係唔似之前講到咁差, OK有禮貌, 唯一係D茶唔夠熱, 同間格有D奇怪, 坐得唔夠舒服. 自問本身要求唔低, FEEDBACK 係值得一去, 始终食物方面令人满意.

2008-04-07 5 浏览
上星期,我和女友睇完戲,去左江川壽司,本人十分鍾意食日本菜,女友又話好出名,咁就要試試la,叫左一d例牌壽司..三文魚,吞拿魚,甜蝦,手卷.....呀!味道一般la,不過不失...係"板x壽司"仲好味!但值得一提係個日本番薯和炸雞軟骨前者外暖內軟後者香脆野味,可能係既叫既炸la,十分有驚喜,可以值得一試....一次就夠la.
2008-04-07 6 浏览
我今日去食過.. 覺得呢間野冇咩特別呀又唔係話好難食.. 我覺得d魚生幾新鮮..日式甜薯炸得幾好食.. 我仲點左蔥粒吞拿魚,都Ok喎! 即黎即食.. d紫菜都唔淋呀之後d待應態度幾好佢地成日都加水..整體上係可以既~ 唔係話好難食都Ok呀.. 會再去試下其他野
我今日去食過.. 覺得呢間野冇咩特別呀
又唔係話好難食.. 我覺得d魚生幾新鮮..
日式甜薯炸得幾好食.. 我仲點左蔥粒吞拿魚,
都Ok喎! 即黎即食.. d紫菜都唔淋呀

之後d待應態度幾好
佢地成日都加水..
整體上係可以既~ 唔係話好難食
都Ok呀.. 會再去試下其他野
2008-04-05 1 浏览
話說有一晚相約友人食飯, 行過呢間新開的壽司店, 本人非常喜歡吃壽司及嘗試新時物, 於是向門口睇下menu睇下食唔食得過, 向呢個時候店舖外有一男一女侍應, 男侍應打緊電話俾個客confirm係咪黎食飯, 客人似是回覆cancel booking, 男侍應略帶不肖態度講"唔黎唔緊要, 下次打番個打電話黎cancel" 收左線之後男侍應就對女侍應罵髒話, 內容不多說...佢地好似樂左其中, 旁若無人...對於此等事件, 小弟心裏已開始密密私語, 此時男侍應就向本人埋手"幾多位呀?入面坐!"之類, 小弟回覆"唔駛住啦!我睇下menu先!" 男侍應就回覆"咁你下次請早啦喎!" 聽到呢句說話唔知點解心裏面有團火燃燒緊! 跟住小弟就走左! 心想, 我一定會上openrice講出我所見所聞!本人覺得服務性行對係厭惡性行業, 侍應本身有火係無可口非, 但係有冇需要向客人面前做出這些影響聲譽的事情, 作為一間新店, 係咪需要更加表示自己的食物及服務質素, 如果該兩名侍應係伙計, 我登個老板唔底, 如果該兩名侍應係老板, 佢錢多得際唔想賺多些我都無說話好講, 但係呢一世都唔好指意本人會幫襯呢間"江川"!

本人覺得服務性行對係厭惡性行業, 侍應本身有火係無可口非, 但係有冇需要向客人面前做出這些影響聲譽的事情, 作為一間新店, 係咪需要更加表示自己的食物及服務質素, 如果該兩名侍應係伙計, 我登個老板唔底, 如果該兩名侍應係老板, 佢錢多得際唔想賺多些我都無說話好講, 但係呢一世都唔好指意本人會幫襯呢間"江川"! 好的壽司店舖多的事, 有需要幫襯此等"質素"店鋪嗎? 今時今日, 態度係好重要!
2008-03-31 7 浏览
上星期五同老公夜晚行經尖沙咀,知道呢間餐應新開,所以入去一試(因我地好鍾意食日本野)。一入去,見到個裝修都係一般啦,同其他餐廳冇乜太大分別。我地兩個點左三文魚、帶子、江川吞拿魚、天婦羅、軟款蟹、同個侍應介紹我地叫左個金薄飯團,魚生及壽司幾新鮮,金薄飯團就ok啦,仲有服務態度幾好,侍應成日幫我地加茶。果晚食左約四佰蚊左右,下次會再去幫趁。

果晚食左約四佰蚊左右,下次會再去幫趁。