2020-01-26 155 浏览
今日黎到非常吸睛的江浙滬菜館品嚐美味午餐,餐廳位於大廈的二樓,大廈外觀則是佈滿紅當當的燈籠,非常容易找到!由於是午餐時間,我們只點了些小食和粉麵,並沒叫小菜。栥飯有分咸或甜,我們點了咸味,size非常handy, 打開包裝,是佈滿芝麻的飯團,中間包著油條、肉鬆,配合有咬口的栥飯,Ichiban! 另外點了鴨血粉絲湯,材料非常多。生煎包非常juicy, 煎得非常香口!嫩雞煨麵比較清淡,份量也多,set會送一個小食

2020-01-22 166 浏览
講起食晏,無論在商業心臟嘅中環,又或者旅遊中心嘅尖沙咀,都係一件煩惱的事情。因為食晏時間,到處人頭湧湧,人山人海,搵位難,等位苦。今日下午在尖東食晏,好彩有熟人指路,去了一個不用等位,環境又不錯,經濟抵食既食肆午膳,食肆叫江浙滬。江浙滬在富利士道11號,是樓上鋪,佔2樓及3樓兩層,主打江南美食,內裡地方寬敞,佈置典雅,環境舒適。午市套餐相當經濟抵食,套餐附送豆漿及小食一客,價錢都是幾十蚊,環境舒適過好多連鎖快餐店,但價錢就相差無幾。坐下叫了套餐紅燒鱸魚飯和川式擔擔麵,另加甜品薑茶湯圓。紅燒鱸魚飯,鱸魚皮口感煙韌,魚肉香滑鮮甜,入口啖啖肉,配料還有冬菇、筍和肉片等。川式擔擔麵,碗擔擔麵無論賣相和色澤都很對版,湯底入口濃而不稠,帶微微辣。麵條柔韌有嚼勁,而且食落仲有少許花生香,配合濃濃湯汁,開胃好味。附送小食野菌拌金針菇和上海糯米燒賣,水準都唔錯。豆漿甜度適中,豆味濃郁。薑茶湯圓,湯圓一客只有兩粒,分量比預期少,不過味道唔錯,外皮薄身又滑溜,中間芝麻餡呈半流心,香濃油潤,配上辣度強勁的薑湯,絕對值得推介。江浙滬還有多款單點小菜、涼菜、小食、甜品等江南美食,有空值得再來試試。

坐下叫了套餐紅燒鱸魚飯和川式擔擔麵,另加甜品薑茶湯圓。

2020-01-20 105 浏览
睇到開飯無負,一於去試下,失望而回,烤夫甜得滯,小籠包好平凡,樟茶鴨個包好乾,栥飯冇菜甫,食食吓有蚊之飛落啲餸度,好失望嘅生日飯,一啲都唔吸引,下次要再睇真啲食評同相片,不會再試。
2020-01-14 117 浏览
今日同男朋友行街諗住買新年衫,行完銅鑼灣有啲肚餓,咁諗下想食下上海野,就上網搵到呢間上海菜啦!😳😳裝修都幾地道,好似茶餐廳咁!本身我同男朋友抱住一個:是但啦試吓姐嘅心態😂點知都有好大嘅驚喜!😎😎首先叫咗個上海菜一定會食嘅小籠包🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️好多小籠包個皮林得滯,好容易會穿,呢個夾起嚟啲湯汁唔會寫出嚟,但係咬落皮又唔算好厚,可以話係啱啱好❤️❤️雞絲粉皮可以話係我嘅最愛❤️❤️呢個亦都冇令我失望,如果花生醬嘅份量多啲會更好🙆🏻‍♀️仲有上海粗炒,份量都幾多!而且唔算好油膩🎉

仲有上海粗炒,份量都幾多!而且唔算好油膩🎉
2020-01-06
2020-01-12 118 浏览
親愛的話要食下上海野,來到這間位於尖沙咀新開的上海餐廳,門面裝修設計都很有上海風情,牆壁上的畫很美很細緻,相當有詩意。花雕醉香雞($68)雞香肉質柔嫩,酒味滲入雞肉每口都很醉人,配合數粒杞子很甜絲絲。干偏四季豆($62)炒得夠火候,肉粒夠野味,條條四季豆也很夠味又新鮮,不錯。小籠包($42/4粒)即蒸小籠包很出色,皮薄豬肉又香口,熱辣辣一流。金銀小鏝頭($42)一碟6件鏝頭,3件蒸3件炸,和有千秋!蒸鏝頭夠鬆軟香滑,炸鏝頭夠皮脆香口!坐得很舒服,和親愛的邊品嘗美食邊唱談是一樂也。

干偏四季豆($62)
炒得夠火候,肉粒夠野味,條條四季豆也很夠味又新鮮,不錯。

小籠包($42/4粒)
即蒸小籠包很出色,皮薄豬肉又香口,熱辣辣一流。

金銀小鏝頭($42)
一碟6件鏝頭,3件蒸3件炸,和有千秋!
蒸鏝頭夠鬆軟香滑,炸鏝頭夠皮脆香口!

坐得很舒服,和親愛的邊品嘗美食邊唱談是一樂也。

2020-01-06
2020-01-12 105 浏览
終於放假了!今晚老公訂了江浙滬這家上海餐廳,謝謝老公這麼貼心,因為上海菜是我的最愛,一想到醉雞、青瓜海蜇和小籠包等等就令人垂涎欲滴了!擔擔麵有豐富的肉碎、花生碎和濃郁的花生醬,配上麵條喉,甚是滋味!我和老公都覺得麵條的份量很多,也只是42大元,很抵!招牌鮮肉小籠包(4隻)皮薄!和當年我在北京旅行時吃的小籠包一樣,沒有違和感,雖然不至於肉汁四濺,但勝在肉汁甚為香。酸辣湯材料甚豐富,有蝦、爽口木耳和筍等等,老公一直是酸辣湯的愛好者,他也覺得湯料很足,而且36大元一位,其實也足夠兩人分享,份量很大氣。

擔擔麵

招牌鮮肉小籠包(4隻)

酸辣湯

2020-01-11 2355 浏览
尖沙咀的江浙滬,裝修擺設無論是店外和店內都富有中國地方特色,色彩鮮明,頗為奪目。我們二人坐下,熱茶和餐牌亦隨即遞上。~小籠包小籠包雖然皮薄,但是用筷子亦可輕易夾起完整的小籠包,確實難得。一口咬下,便發覺肉的湯汁極多,非常美味。沾上薑絲和醋來吃,味道更突出。~煎餃煎餃是長條型的煎得金黃色,饀料豐富,有肉、蝦和菜。吃起來外脆內軟,味道可口。~小米糕初嚐小米糕,感覺不錯,質感十足卻又不會過甜,有點像清蒸雞蛋糕。聽説小米的營養價值非常高,這小點既健康又美味,不可錯過。~江浙鹵肉麵幼麵彈牙爽口,鹵肉肥瘦分明卻又一點也不肥膩。鹵蛋做得非常好,是半流心的。~擔擔麵 (走辣)彈牙幼麵吸收了麻醬湯的精華,配肉碎和花生碎,既爽口,又有肉味,花生的香氣擈鼻,相信如果能吃辣的話,麻辣擔擔麵會更惹味。特別值得一提的是這店的湯麵份量不少,如欲多試幾款店內的特色食品,二人分享一碗會是不錯的選擇。

我們二人坐下,熱茶和餐牌亦隨即遞上。

~小籠包

~煎餃

~小米糕

~江浙鹵肉麵

~擔擔麵 (走辣)

2020-01-09
好耐冇同屋企人出街食,今晚帶佢地出尖沙咀食飯~睇完一輪最後選左呢間,評價不錯仲好近地鐵站好方便呢!上到去環境幾好,裝修得幾古色古香,而且坐得好舒服!先叫咗花雕醉香雞$68做小食~份量唔少而且幾濃酒香👍🏻雞肉都唔會鞋口,真係幾抵食😋然後叫左小籠包$42,一咬裡面嘅肉汁一啖都唔好錯過,好好味啊~叫左最近一直好想食嘅酸菜魚$118一開頭以為係細份,點知上菜時份量好多!湯頭加入左適量酸菜,好合味道又開胃😋魚肉有好多片,肉質好鮮嫩👍🏻仲有紅薯粉好煙un口感又夠飽肚!超級抵食仲味道很不錯😍衝著呢個酸菜魚,我一定會再翻撻呢間餐廳!另外仲叫左雪菜蝦仁炒飯$68,又係大大碟架,飯炒得夠乾身,粒粒分明又夠鑊氣,蝦仁都幾多下。不過預計唔到咁大碟,我地呢個食左兩碗仔之後打包返歸,做左我第日嘅lunch🤓食咗咁多要叫返個菜,叫左魚湯蒜子白菜仔$52,魚湯不算好濃,不過加入蒜頭令碟菜更惹味同香~不錯!呢間菜館真係性價比好高,仲要位於尖沙咀區勁方便!絕對會再去幫襯☺️👍🏻

2020-01-03 131 浏览
今日下午就同朋友去左尖沙咀,突然想食上海菜,咁我地就走左去尖沙咀堪富利士道食江浙滬入到裏面感覺好似去左中菜館,有木製門裝飾,有油彩畫,環境舒服泡菜牛肉麵$62牛肉好有肉味,有嚼口,唔會太難咬開,麵底爽口,加上泡菜做配菜,香辣得黎,更加好味鮮肉小籠包$42皮比想像中厚少少,但就更加唔會一夾起,就冇哂湯汁,湯汁清甜特色煎餃$48每隻餃子都煎到金黃色,賣相已經好吸引,食落香口,皮薄香脆,餃子裏面仲保留到肉汁,而且仲有蝦,非常足料

泡菜牛肉麵$62

鮮肉小籠包$42
皮比想像中厚少少,但就更加唔會一夾起,就冇哂湯汁,湯汁清甜

特色煎餃$48
2019-12-27 179 浏览
樓下有人派傳單,於是上樓試試。⚠️食物:點左兩份午市套餐,有小食+飯/面+飲品加$2可轉菜飯⭕️回鍋肉飯 + 陳醋木耳 +豆漿 $68先上左前菜,凍冰冰既木耳,好有咬口。尖酸辣辣地既回鍋肉,完美飾演川菜既風味,配合菜飯,胃口大開!最後送上一杯熱豆漿,豆味重,亦好夠熱。⭕️燉雞煨面 + 小米糕 +薏米水 $58其實同清湯面差唔多,雞湯底+小小雞肉,不過因為另一款係回鍋肉,一深味一淡味既配搭都唔錯。 但係如果淨係單點,我就麻麻哋啦。⚠️環境:格局好特別,牆上面佈滿風水畫,詩詞好有風味,如果有10個以上 可以簡包廂⚠️價錢:$126 +1 (但推廣期間免加1)$63/人 午市

樓下有人派傳單,於是上樓試試。

⚠️食物:
點左兩份午市套餐,有小食+飯/面+飲品
加$2可轉菜飯
⭕️回鍋肉飯 + 陳醋木耳 +豆漿 $68
陳醋木耳
回鍋肉

先上左前菜,凍冰冰既木耳,好有咬口。
最後送上一杯熱豆漿,豆味重,亦好夠熱。

⭕️燉雞煨面 + 小米糕 +薏米水 $58
燉雞燴麵

薏米水
但係如果淨係單點,我就麻麻哋啦。

⚠️環境:
格局好特別,牆上面佈滿風水畫,詩詞
好有風味,如果有10個以上 可以簡包廂

⚠️價錢:
$126 +1 (但推廣期間免加1)
$63/人 午市
2019-12-26 138 浏览
最近和朋友在尖沙咀逛街,見到一間新開樓高兩層富中國風的江淅滬,決定和朋友來這裏吃午餐😋食物價錢合理,有粉麵、小菜、小食、點心等等選擇,非常豐富😊_泡菜牛肉麵🍜:麵條爽口質感滑嫩😋食落去仲有泡菜辣香味,牛肉的份量不少而且口感十足非常入味,這個絕對值得一試_口水雞🐥:喜愛吃辣的朋友一定要試吓這個,雞皮肉嫩,辣椒油配上蒜粒令雞肉完全吸收了精華,香口得黎亦都十分開胃_小籠包:有四大隻的小籠包非常多湯汁,肉質亦都不錯,沾上醋一齊食的話更加配合_煎餃:即叫即煎的,外皮十分香脆香口,入面的肉仲食倒有蝦仁,令人一直想繼續食_總體來說這間餐廳地理位置十分方便,大家下次來到尖沙咀的話不妨來試一下

• 蟹粉小籠包
2019-12-23 128 浏览
今天來到這裏吃晚飯,二人點了二款前菜,二款點心,一麵及一甜點,十分滿足。蒜蓉拍青瓜青瓜十分爽脆,蒜蓉惹味。素鴨煎得香口,腐皮層層分明,軟滑,不會過硬,豆香十足。小籠包皮薄,湯汁滿滿,沾上香醋,夾著薑絲, 十分好吃。擔擔面很大一碗,淡淡花生味,麻辣湯底,吃起來很過癮,麵質煙韌。紅油抄手紅油香辣惹味,餃子餡料帶肉汁。薑茶湯圓湯圓是黑芝麻口味,糯米皮煙韌,薑茶熱辣辣,學起來很舒服,如果薑茶能夠更濃味一點更佳。豆漿豆味香濃,甜度適中。
蒜蓉拍青瓜
青瓜十分爽脆,蒜蓉惹味。

素鴨
煎得香口,腐皮層層分明,軟滑,不會過硬,豆香十足。

小籠包
皮薄,湯汁滿滿,沾上香醋,夾著薑絲, 十分好吃。

擔擔面
很大一碗,淡淡花生味,麻辣湯底,吃起來很過癮,麵質煙韌。

紅油抄手
紅油香辣惹味,餃子餡料帶肉汁。

薑茶湯圓

豆漿
豆味香濃,甜度適中。
2019-12-17 105 浏览
我鍾意食辣野 今日同左女朋友一齊過嚟尖沙咀嘅 #江浙滬 食四川菜水煮牛肉 辣味十足 牛肉有牛味唔係普通垃圾肥牛另外一邊仲有超彈牙薯粉小籠包肉鮮味 爆汁 肉汁超正花雕醉雞花雕愛好者 不過如果更加入味就好啦嫩滑鴨血粉絲呢個估唔到都幾好食入邊有鴨血同鴨腸粉絲朔晒湯底嘅味酸辣湯酸酸辣辣好開胃 入邊都好足料 有黑木耳豆腐冬菇等等材料口感豐富雲吞雞湯雞湯先甜有雞味 入邊仲有一粒雲吞總括嚟講呢間餐廳無論食唔食得辣都幾適合鍾意食辣嘅人強烈建議叫水煮牛肉
我鍾意食辣野

雞湯先甜有雞味 入邊仲有一粒雲吞

總括嚟講呢間餐廳無論食唔食得辣都幾適合
鍾意食辣嘅人強烈建議叫水煮牛肉
2019-12-14 102 浏览
香港一向都有好好上海菜館,今日經開尖沙咀,就去一間知名既江蘇菜館一飽口福。餐廳佈置好友中國風!呢間餐館食物選擇好多,花多眼亂,如果有選擇困難既人可以叫經理介紹岩口味既野食。前菜方面 我地叫左一個四喜烤夫同埋煙薰糖醋魚。鍾意食腐皮制品既我就覺得個烤夫好好食,有啲五香味,好入味。煙薰糖醋魚方面就酸酸甜甜唔多骨,仲脆脆地,用來做開胃菜一流。之後再叫左一個香蔥海蜇。海蜇脆口彈牙,而且好重油香味,鍾意食冷盤既人士不容錯過。上海菜又點少得口水雞,佢既味道唔算好濃,辣辣地但係好惹味,雞肉亦都好鮮嫩。最後係秋風起既季節都叫左一龍蟹粉小龍飽,蟹粉味香濃,而且肉汁鮮甜,一口一件岩岩好。蒜蓉上湯菜心都好林,唔錯水準。甜品就叫左白糖糕,好有驚喜,平時白糖糕會有酸味,佢地整到無酸味之餘而且鬆軟,真心好食。

餐廳佈置好友中國風!

2019-12-08
常常係銅鑼灣渣甸街經過呢間「江淅滬」餐廳🍴,一直都無機會試,剛巧發現原來尖沙咀都有一間分店,望到決定想試下。👍🏽位置非常就腳,位於尖沙咀A2出口,直行一分鐘,就會見到樓高兩層富中國風既「江淅滬」江南美食招牌。📷食物多元化,有主菜、點心、小食、麵等,款式多,價錢合理。平均40 至120 不等。午市套餐HKD58 蚊起: 包一個主菜、小食/點心一款及敬送一杯豆漿/薏米水。川式擔擔麵🍜: 好多花生🥜碎,令到湯底好香濃既花生味,濃而不稠,有趣是一點都不辣,加埋大量上海肉碎,好香,麵條爽口偏焾身,質感滑嫩😋口水雞🐥:雞皮肉嫩,辣得好過癒,雞既份量好足🐤上面仲有一堆辣椒油🌶️同蒜粒,好下飯。回味無窮∞四喜烤麩:有點似豆腐卜,吸曬醬汁既精華,好焾身有豆香,仲配上青豆冬菇雲耳,吾錯。秘製咕嚕肉 (HKD 88): 一碟家常便飯,但做得好味卻一點都不易,滿滿肥瘦適中既豬肉,蘸上厚薄均勻既炸粉,配合開胃甜酸醬,外脆內軟,酥脆而不油膩既外表內𥚃是扎實肉嫩的豬肉。用上三色椒同菠蘿🍍做伴碟,可以中和油膩感。黎到甜品時間,每次食上海菜一定會叫豆沙窩餅:紅豆吾太甜,熱辣辣,蛋餅位置煎得好脆,而且已經吸曬油,一點都不膩

黎到甜品時間,每次食上海菜一定會叫豆沙窩餅:紅豆吾太甜,熱辣辣,蛋餅位置煎得好脆,而且已經吸曬油,一點都不膩。

酒釀丸子🍡: 丸子好Q彈,淡淡酒香,配上杞子,感覺好養生。

總結:
抵食午餐 格錢合理