2020-03-03 961 浏览
約咗朋友喺荃灣食飯,佢話成個冬天都無食過煲仔煲,所以就同佢嚟咗呢度食啦😁鋪面唔算大,坐位唔多,但以少少古代嘅風格嚟裝修,都幾吸引㗎。兩個人叫咗個啫啫芥蘭煲 未上菜,離遠已經聞到香味同朋友都諗緊一粒粒嘅配菜係咩嚟,食落發覺原來係炸好咗嘅豬油渣,配搭都幾特別黑椒豬手分量都幾多,而且豬手炆到非常之淋,但個人認為唔太夠味重頭戲~煲仔飯 連埋豬油撈👍🏻砵仔煲魚腸入面加咗啲油炸鬼,相對其他食店比較與別不同,整體嚟講比較濃味

兩個人叫咗個啫啫芥蘭煲 未上菜,離遠已經聞到香味

黑椒豬手
分量都幾多,而且豬手炆到非常之淋,但個人認為唔太夠味

重頭戲~煲仔飯 連埋豬油撈👍🏻

砵仔煲魚腸
2020-02-26 850 浏览
原來荃灣都有間咁有風味嘅菜館😌仲要咁有骨氣 野食都好高質 一定會翻桌🥰·🍲北菇田雞煲仔飯🍲有得落自家豬油+豉油 份外香口飯粒水份剛好 粒粉分明又飽滿田雞同冬菇份量都好足飯焦可以成翻起😍性價比好高👍🏻·🥘砵仔焗魚腸🥘好罕見嘅功夫菜 但價錢咁平民😭係用咗巨多魚腸 蛋 同少量油炸鬼第一次食魚腸 好軟口 ermm唔太識形容總之唔會腥嫁 放心🤭鐘意蛋個表面焗得好金黃焦香真係必點🥰.🍜花甲🍜一上枱就feel到酒味好重 花甲洗得乾淨 肉質又彈牙有好多洋蔥同粉絲 好惹味🤙🏻·🥬炒菜同酸菜煲🥬唔多講啦 都係好好食 .全家公認 一定會再食嘅菜館🥰🥰
原來荃灣都有間咁有風味嘅菜館😌
🥬炒菜同酸菜煲🥬
唔多講啦 都係好好食
全家公認 一定會再食嘅菜館🥰🥰
2020-02-25 480 浏览
今次介紹係呢間荃灣街坊推介嘅煲仔飯店。唔係旺區嘅小舖,weekend黎到都等咗陣位。推介加埋豬油豉油撈煲仔飯臘味滑雞煲仔飯👍🏻 足料好味欖角排骨煲仔飯 👍🏻👍🏻欖角好香有特色惹味炒蜆😋 夠辣夠香飛天通菜 🤭 有驚喜

推介加埋豬油豉油撈煲仔飯

臘味滑雞煲仔飯👍🏻 足料好味

欖角排骨煲仔飯 👍🏻👍🏻欖角好香有特色

惹味炒蜆😋 夠辣夠香

飛天通菜 🤭 有驚喜

2020-02-15 440 浏览
情人節都可以簡單過,其實之前都嚟過一次,感覺唔錯所以再嚟,今次食過後我肯定會再返嚟食😛唔記得影,有啲肉酸,叫左個三餸煲仔飯,分別係:蒜蓉,窩蛋,肉餅肉餅分量唔太夠,原來蒜蓉配煲仔飯係咁夾,好香好濃蒜味,飯焦要即食先脆黑椒豬手,豬手煮到好腍好入味,個人認為黑椒味可以再加強,咁就完美燒蒜蓉通菜,可能係燒嘅關係,通菜有些小乾,但蒜蓉嘅香味搭夠雞軟骨好香黑椒同孜然味,軟骨夠脆,唔駛好似出面啲餐廳咁加檸檬汁都好味

燒蒜蓉通菜,可能係燒嘅關係,通菜有些小乾,但蒜蓉嘅香味搭夠

2020-02-14
2020-02-03 541 浏览
【黃店推介 - 荃灣自家製豬油煲仔飯 - 江湖小棧🧨】🐷🐷 💭大家好!大家新年快樂🍾豬仔喺度祝大家食好訓好!身體健康!心想事成!萬事如意!恭喜發財!(利是逗來!🤩🧧)🐷🐷💭最近天氣凍左好多!又有強國流感😷!大家要注意個人衛生呀!凍冰冰嘅天氣最岩就梗係食煲仔飯啦!之前介紹過光榮煲仔飯,以為已經係唯一嘅黃色煲仔飯?今次介紹嘅呢間絕對係煲仔飯迷嘅恩物!佢嘅豬油撈煲仔飯真係無得輸!🐷🐷💬1⃣佢嘅煲仔飯係自選3餸,豬仔好努力💪係咁食係咁試都未試齊!但暫時覺得較為正嘅分別有臘腸、臘肉、滑雞、排骨、鯰魚、窩蛋、滑牛等等!全部揀三款都係$78!佢嘅蒜茸排骨煲仔飯都好吸引!而最特別嘅當然係自家製豬油,記得煲仔飯嚟到時開蓋用豬油圍住煲邊落一個圈!(唔怕肥落多啲都唔怕,因為真係好好食🐷🥰)再加適量豉油,閂埋個蓋幾分鐘等佢入味啲!然後開蓋開餐!你會發現豬油令飯香更出,而且飯焦唔痴煲唔痴牙,一定要試下呀!🐷🐷💬2⃣除左必食煲仔飯,豬仔仲同大家試左好多煲仔菜、小菜同串燒!怕煲仔飯太頂胃可以加個燒茄子🍆、馬拉盞通菜或者炒芥蘭,個茄子平平哋但又好大條,燒得啱啱好唔燶,配上蒜茸好惹味!🐷🐷💬3⃣再介紹多個
【黃店推介 - 荃灣自家製豬油煲仔飯 - 江湖小棧🧨】

🐷🐷💬3⃣再介紹多個小菜比大家!就係花甲!豬仔試左兩款,分別係鐵板花甲粉絲煲同埋春菜花甲煲!鐵板花甲粉絲煲係用錫紙上,會有小小辣,但就惹味好多!花甲係比平時食嘅大隻炒蜆,所以好有口感!而且好多粉絲,索晒花甲同醬汁味,非常好食!至於春菜花甲煲就較為健康,佢個湯都好濃味,春菜平時比較少食,係比較苦甘味重啲嘅菜,花甲數量較少!(兩樣花甲都有個缺點,就係有少量沙,咬到嘅會影響成碟嘢嘅口感,希望日後有所改善啦!)

🐷🐷💭豬仔已經當左間野係飯堂,佢哋唔歡迎警察入內(陰公豬啦!佢哋而家連海底撈都冇得食😂)而且發表支持學生嘅文宣,仲會免費送XO醬比學生啊!佢係一間低調嘅黃店,歡迎大家去懲罰佢啦!

(注意⚠️:小店煲仔飯全部即叫即整,所以等候時間閒閒地都個幾鐘,可以考慮5:45到場排隊,因為小店六點開門!)
2020-01-16 516 浏览
涼涼地大少想食煲仔飯,搵左間近近地荃灣既推介「江湖小棧」地址: 荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖 一人一個煲仔飯 + 焗魚腸真係好飽我揀左個自選3餸煲仔飯,麵鼓醬(醬都當一個餸😒)鯰魚、膶腸!鯰魚好滑,不過多骨,配個麵鼓醬好夾,呢到仲有豬油畀你撈,鐘意食飯焦既朋友岩哂,我就食到個口好累😅臘尾煲仔飯- 大少揀既,一d都冇咩特別焗魚腸-味道同我之前食有d唔同,魚腸入面應該混左冬菜、薑絲、蔥絲,所以食落口感覺好豐富,唔覺得腥!#江湖小棧 #煲仔飯🍲
涼涼地大少想食煲仔飯,搵左間近近地荃灣既推介「江湖小棧」
地址: 荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖

一人一個煲仔飯 + 焗魚腸真係好飽

臘尾煲仔飯- 大少揀既,一d都冇咩特別

#江湖小棧
#煲仔飯🍲
2019-12-27 944 浏览
🐱🐶江湖小棧(荃灣).一間小店、不希望被標籤為🟡🔵任何顏色,但會喺危難時願意為香港人伸出援手;由於老闆曾親身經歷催淚彈為佢帶黎既不便和難受,佢選擇以「和理非」方式對外出通告,講明小店從今後起謝絕🚫👮‍♀️警察幫襯,呢種態度為小店略略增添了一浸江湖俠義味⚔️🗡.我哋每次黎都係指定食呢度既🧄蒜蓉排骨煲仔飯,蒜香味豐富,焗大概5-7分鐘後,味道更持久香溢,排骨也因蒜香更入味🤤🤤🤤.今日天氣開始轉涼,不妨今晚就去試下😋😋.總結評分:8.3/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐱🐶江湖小棧(荃灣)
今日天氣開始轉涼,不妨今晚就去試下😋😋
總結
評分:8.3/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-10-30 1802 浏览
呢間小店由佢新開已經開始幫襯,初初服務好,味道好,但開始做出名後,越來越多人食,輪候時間越來越長而食物質素開始不穩定。昨晚為慶祝老公生日,帶埋小朋友,一行4人到江湖小棧食晚飯慶祝,攞飛時,店員是說有枱已經差不多吃完,多等20分鐘便有枱,結果等了超過45分鐘才可以進入,但明明中途有2 人枱食完,亦有2位擺了一張4人枱,店員亦無意夾枱或換枱(我亦曾經在這間店食飯時,被要求中途換枱),我跟店員再查詢有沒有機會掉動枱時,竟提議我們4個人先坐在2人枱,哈,老公生日不跟你計較,但已一肚氣。等了這麼久,明明是店員評估錯時間,但一句不好意思也沒有,小店收服務費的,點的煲仔飯太濕,點了酸辣魚腩,只有酸沒有辣,點了燒黃金翠玉瓜沒味道⋯⋯⋯總括而言,等45分鐘飢寒交迫下亦覺得食物質素不能接受,真的不用等45分鐘去食這種質素的餐廳,荃灣有很多更好的選擇。以後不會再幫襯!
以後不會再幫襯!
2019-10-05 1566 浏览
本來打算食另一間餐廳,不過太多人等位,太肚餓,所以轉食呢間煲仔飯。餐廳的名幾特別,叫江湖小棧。座位都算闊落,環境舒服。我地叫左三樣嘢食,豬腳好入味,份量都大,我就食唔膩啦。仲有個招牌燒通菜,味道特別,串燒通菜的感覺。最鍾意臘味排骨煲仔飯,臘肉唔肥唔瘦,自己選擇落多少豬油同醬油,再撈勻佢,好吸引,豬油好香,d飯唔會太乾,但係有飯焦,值得一試!煲仔飯的選擇有好多,只是我地揀左最傳統的煲仔飯,下次可以試下其他!
招牌燒通菜
臘味排骨飯
2019-09-27
招牌燒通菜
臘味排骨飯
2019-09-28 787 浏览
一家頗具武俠氣息的主題餐廳,店內裝潢縈繞著滿滿的瀟灑武俠氣概,是武俠 愛好者不能錯過的好店。很推薦煲仔飯:米飯晶瑩剔透粒粒分明,肉餅精瘦爽 口,牛肉鮮美有韌性,配上店家自制的新鮮豬油,更是增添了一抹醇香,開煲 便是香氣撲鼻。
2019-07-11 790 浏览
牆上有一把倚天劍同一把屠龍刀,再加上有一對對聯,倚天「不」出誰與爭鋒,武林至尊寶刀屠龍,好有武俠小說風格睇到呢啲圖諗唔到關江湖事反而有啲似入咗網吧😂😂😂有兩本餐牌分別係武林秘芨同英雄帖,呢啲設計絕對可以吸引一眾武俠迷鹹豬骨蠔豉煲仔粥 $65呢個煲仔粥,有配料提供,蔥、花生、生菜絲。加入粥食唔錯,蔥分開上可以令唔食蔥既人可以唔洗挑蔥。粥底好綿,好食。煲仔飯可選三個餸 $73同出面煲仔飯有少少唔同,因為可自行加豬油同豉油,加豬油就香啲,可推薦燒通菜 $42同出面既燒烤差不多,燒通菜第一次試,好特別避風塘雞翼尖,係辣但唔識辣既人都食到,雞翼尖好香口又惹味,中意食香口野既人必須食
睇到呢啲圖諗唔到關江湖事反而有啲似入咗網吧😂😂😂
鹹豬骨蠔豉煲仔粥 $65
煲仔飯可選三個餸 $73
燒通菜 $42
同出面既燒烤差不多,燒通菜第一次試,好特別

2019-06-23 500 浏览
隨心同老公係附近搵食我想食呢間好耐雖然小店有d迫但間舖的設計幾特別仲有兵器添haha叫左肉餅,臘腸,潤腸煲仔飯1. 如果唔食蔥,記得叫走蔥2. d 餸真係偏少3. 不論肉餅,臘腸或潤腸都唔算特別好味4. 想食飯焦千祈咪心急,我地就係太心急5. 但煲仔飯配既豬油及鼔油蓋晒以上所有缺點!個鼔油偏少少甜,冇死咸,再配個豬油真係無得輸!!家鄕炆豬肉可以不嗌!南乳唔夠入味豬肉又唔夠淋我屋企煮仲好食但個煲仔飯,都算值得再去的最多下次叫第二樣
隨心同老公係附近搵食
我想食呢間好耐

雖然小店有d迫
但間舖的設計幾特別
仲有兵器添haha

叫左肉餅,臘腸,潤腸煲仔飯
1. 如果唔食蔥,記得叫走蔥
2. d 餸真係偏少
3. 不論肉餅,臘腸或潤腸都唔算特別好味
4. 想食飯焦千祈咪心急,我地就係太心急

5. 但煲仔飯配既豬油及鼔油蓋晒以上所有缺點!
個鼔油偏少少甜,冇死咸,再配個豬油真係無得輸!!

家鄕炆豬肉
可以不嗌!
南乳唔夠入味
豬肉又唔夠淋
我屋企煮仲好食

但個煲仔飯,都算值得再去的
最多下次叫第二樣
2019-06-15
1K
2019-06-09 1369 浏览
雖然話秋冬食煲仔飯特別有風味,但上年完全唔覺有冬天,最終只係食過兩次。收工俾人放飛機,隨便喺附近食野,呢間位於荃灣嘅江湖小棧一直係我口袋名單,好耐以前已經聽同事講過,今日即管試下。可能附近同類型餐廳不多,所以即使大熱天時,小店都客人不斷。餐廳位置唔算很多,枱櫈稍顯密麻,格局就似一般茶餐廳。裝潢方面帶啲武俠、江湖味道,近門口嘅兵器、聖旨、秘笈、古色古香嘅擺設幾有趣。餐牌貫徹主題,打開「九陰真經」即可見到完整菜單;而「英雄帖」則係最新菜式,玩味十足。招牌煲仔飯有固定款式,例如窩蛋牛肉、土魷肉餅、北菇滑雞等,也可以由客人自選搭配,一律$73。另外供應生滾粥、多款串燒、涼菜、少量煲仔菜等,選擇品項唔多。自選煲仔飯:滑雞、臘腸、臘肉 $73自選煲仔飯:鹹蛋、牛肉 $73我們選擇自由配搭,配料任選1至3款,即點即煲,需時等候約20分鐘。上枱時連同煲蓋、毛巾,客人可以加入豬油、豉油,合蓋輕輕焗一焗。標榜豬油自家製,唔用坊間合成豬油,保留鮮味,比一般豉油煲仔飯,香氣更重;大方任加,按自己喜好加入,美食面前,故且忘記個肥字。配料份量不多不少,反正鋪滿一煲飯,用料質素可以。滑雞、臘腸、臘肉配搭,雞件滑溜,

自選煲仔飯:滑雞、臘腸、臘肉 $73
自選煲仔飯:鹹蛋、牛肉 $73

配料份量不多不少,反正鋪滿一煲飯,用料質素可以。滑雞、臘腸、臘肉配搭,雞件滑溜,臘味有肉香,略嫌乾硬。值得一讚,加入大量香蔥,跟豬油、豉油混合,點會唔好食。

原本想點鹹蛋肉餅,可惜未有豬肉供應,換成牛肉,但呢個組合都唔錯。牛肉嫩滑,口感不會過鬆,保留肉香。鹹蛋係我個人至愛,簡單下飯。

飯粒乾身分明,火喉適中,食到飯焦先算一煲好嘅煲仔飯吧。

油鹽水浸花甲煲 $78
花甲、豆卜、粉絲的組合,理應唔會難吃,可惜食材未及理想。花甲大隻,肉質瘦削,完全冇鮮味,好在冇沙。湯底味道一般,只有少少麻油味,墊底嘅粉絲夠腍身。

江湖小棧嘅煲仔飯價格真係唔算便宜,不過總算合符預期。
2019-06-05
2019-06-08 328 浏览
琴日喺ig度搵下荃灣有咩好嘢食,突然發現有一間中菜館竟然以金庸小說人物做主題既餐廳。所以,就決定嚟依間食下,因為最近8:30播緊2019倚天屠龍記嘛,今期流行🤣裝修方面主要都係有啲刀同有啲人物圖做裝飾。有幾本唔同封面的menu。咁我哋一行五個人就嗌咗四個煲仔飯再加餸。燒烤嘅嘢食好快就上菜,最鍾意佢嘅牛舌。魚腸第一次食,唔錯,好似蒸蛋咁。長長既通菜。最後嚟嘅就係煲仔飯啦!咁佢仲會連埋豬油同埋豉油畀你,咁你就自已中意加幾多就加幾多就得啦。不過,最好落完之後再焗兩分鐘左右咁就食得啦。一定有飯焦,正!!

裝修方面主要都係有啲刀同有啲人物圖做裝飾。

有幾本唔同封面的menu。

咁我哋一行五個人就嗌咗四個煲仔飯再加餸。
燒烤嘅嘢食好快就上菜,最鍾意佢嘅牛舌。

魚腸第一次食,唔錯,好似蒸蛋咁。

長長既通菜。

合時臘味煲仔飯

2019-06-03
合時臘味煲仔飯
2019-04-14 461 浏览
細個食過豬油煲仔飯一直諗諗不忘,但現代人注重健康,豬油煲仔飯已經買少見少,早排上網睇到呢度有豬油煲仔飯,即刻決定去試下。 8點黎到,等左15分鐘就入得,舖頭裝修以金庸武俠背景做主題,連餐牌都係用上乘武功秘笈做封面,好棧鬼。等左3個字左右,首先上菜嘅係牛舌串燒,一串5粒,燒得好好味,好香口,非常惹味。之後就到主角煲仔飯出場,我order左個三拼煲仔飯「臘腸,雞,窩蛋煲仔飯」,我比較鍾意食飯焦所以焗多左陣先打開蓋,之後將豬油同鼓油淋上面搞暈,香噴噴,令人食指大動!啲飯可以乾身啲,不過整體已經好唔錯,有飯焦,啲雞都幾滑,臘腸食落幾甜,似榮華,呢個組合好正,成煲飯比我幾分鐘掃晒落肚,正!好耐冇食到呢個質素嘅煲仔飯。煲仔飯咁heavy, 都要叫碟菜食下,碟燒韭菜就不過不失,唔油,但偏乾同韌用黎送都煲仔飯不錯嘅。

之後就到主角煲仔飯出場

2019-04-10