2020-05-12 836 浏览
咩飯最殘忍? 呢條iq題 相信大家都識答😂 臘味排骨 煲仔飯 價錢 : $78食用方法: 飯一到 首先要開蓋落中中豬油 再落小小豉油 再閂蓋 焗8分鐘左右 打開後 wa 係香噴噴嘅煲仔飯吖食後感 : 臘肉唔會太肥 臘腸同 各2粒 排骨都幾多 啲飯焦 脆卜卜 件件金黃色 啖啖焦香生啫土雞價錢: $108 食後感: wa呢個不得之了~ 鐘意食雞煲嘅朋友 千其千其唔好放過 用煲仔形式去整嘅雞煲 味道一流 平時唔食雞皮嘅我 呢個好味到我食埋雞皮 因為係用煲仔嘅形式整 雞皮會有小小燶邊 好正招牌燒通菜價錢: $40食後感: 呢一碟基本上枱枱都有點 食落又真係好香燒烤味 味道方面就好重蒜味 不過我自己覺得唔係真係超級好食 未至於必點牛舌串燒價錢: $20食後感: 厚切 幾好味 辣妹子表示如果可以加辣就好啦

咩飯最殘忍? 呢條iq題 相信大家都識答😂

食後感: 厚切 幾好味 辣妹子表示如果可以加辣就好啦
  • 臘味煲仔飯
  • 生啫土雞
2020-05-10 970 浏览
親戚特登預早訂咗去呢間「江湖小棧」食母親節飯, 一心支持黃色經濟圈, 準時到達嘅時候, 門口已經有好多人排緊隊等位~ 依家黃店立場都好鮮明~ 門口玻璃大大隻字印住「支持政府就唔好幫襯」不過黃店身份唔可以當飯食, 不愉快嘅情況就由等入座開始. 明明已經訂咗位, 仲早左5分鐘到達, 都仲要喺門口等左半個鐘, 而且我哋唔係唯一訂咗枱都要等嘅人, 眼見仲有其他人都係訂咗位, 要坐喺門口呆等😖😖呆等到咁上下嘅時候, 有個女侍應同我地量體溫, 諗住有得入去啦就行入餐廳, 頂!原來張枱都仲未得! 又叫返我哋出門口等, 咁量體溫黎做乜?終於入得坐低咗, 不過啲座位好唔舒適👎🏻 我哋係六人枱, 佢係將D臨時椅加咗係個四人枱嗰度, 問題係嗰啲相向臨時椅好化學, 坐後邊嗰個一郁就郁到你, 食食吓上面冷氣機又滴水落嚟, 真係食都食得唔安落!!!😖快快手點左菜, 可能因為天氣熱喺出面等得耐, 又可能係因為啲位唔好坐, 我哋都比平時點得少咗嘢食~ 就係下圖嘅煲仔飯, 餸菜仲有個紫菜魚腐湯咁上下嘅嘢, 個女侍應兩次埋黎同我哋講, 「六個人叫兩個煲仔飯唔夠個喎」.. 真心吹脹~ 如果真係唔夠, 我哋食食吓就會加單㗎啦

快快手點左菜, 可能因為天氣熱喺出面等得耐, 又可能係因為啲位唔好坐, 我哋都比平時點得少咗嘢食~ 就係下圖嘅煲仔飯, 餸菜仲有個紫菜魚腐湯咁上下嘅嘢, 個女侍應兩次埋黎同我哋講, 「六個人叫兩個煲仔飯唔夠個喎」.. 真心吹脹~ 如果真係唔夠, 我哋食食吓就會加單㗎啦! 勁煩~

全部餸菜偏鹹

依間野啲嘢食味道偏鹹, 我唔識分有味精定無味精, 不過食完就覺得幾口渴, keep 住要飲水囉🤔🤔

Anyway, 絕對絕對無下次!
2020-05-08 679 浏览
呢間《江湖小棧》喺荃灣都幾出名架!呢度有小菜有煲仔飯亦都有各款串燒!基本上樣樣都好好食!😋😋😋豬油撈煲仔飯🍚:有好多配菜可以揀,任意配搭,滑雞臘味走唔甩,最特別嘅係佢會附上熱辣辣嘅豬油!出面食煲仔飯好少會有豬油,雖然好邪惡但係真係香好多!🤤淋上豬油再焗2分鐘,香味撲面!啲飯煲得啱啱好,不過我覺得太多飯焦,如果鍾意食飯焦嘅應該覺得好正!❤️串燒🍢🍢:真係估佢唔到!好好味!尢其牛舌又入味又厚身;雞軟骨又爽又脆,大大粒調味啱啱好。其實串燒都好有水準,甚至比煲仔飯更出色!豉汁炒鵝腸:嘩!超邪惡但係又係好好味,鵝腸炒得好爽,唔會縮到好細!正呀
呢間《江湖小棧》喺荃灣都幾出名架!

2020-05-03 674 浏览
🟡每次閒日晚市經過都人山人海,不過趁黃金週都係要黎試一試😎六點去到舖頭門口,得四五個人,以為等好快就入得,點知令完飛,佢叫我地九點前番去😱最後要20:45先入得座🥵 黃店嘅威力果然勁,邊個話黃店要等執?餐廳座位唔多,限聚令下坐得8張枱,所要有啲耐性等下位裝修行中國風,牆上面掛住刀刀劍劍,製造武俠場景感覺,連餐牌都打造成武林秘笈,莫非真係要「若練此功,必先自宮」🤣北菇滑雞煲仔飯 $78 土魷肉餅煲仔飯 $78呢一間武林餐廳出名食煲仔飯,當然要試一試招牌菜!果然無失望😌職員除煲仔飯捧上豉油及豬油,加少少豬油,令成煲煲仔飯嘅味道大大提昇😋材料都食得出很新鮮,雞一啲都唔鞋口🐥煲仔飯重點係飯焦,佢哋飯焦一啲都不黐底,又香脆又唔燶,煮到時間剛剛好錫紙花蛤粉 $103 一上枱,成碟餸已經飄來好香酒味,令人即刻好想試。隻隻花蛤都好大粒,加埋洋蔥辣椒好惹味🤤 不過真係有少少辣,唔食得辣嘅朋友仔就要留意吓
🟡
每次閒日晚市經過都人山人海,
不過趁黃金週都係要黎試一試😎
最後要20:45先入得座🥵
黃店嘅威力果然勁,邊個話黃店要等執?

餐廳座位唔多,限聚令下坐得8張枱,所要有啲耐性等下位

北菇滑雞煲仔飯 $78
土魷肉餅煲仔飯 $78

呢一間武林餐廳出名食煲仔飯,當然要試一試招牌菜!
果然無失望😌
材料都食得出很新鮮,雞一啲都唔鞋口🐥

錫紙花蛤粉 $103
🤤 不過真係有少少辣,唔食得辣嘅朋友仔就要留意吓
2020-05-02
  • 錫紙花蛤粉
2020-04-16 1253 浏览
煲仔飯即叫即做 (20分鐘)但等位時已落單 入去10分鐘就食得!上菜速度都好快 好快齊曬野食~我們點了 1) 臘味肉片滑雞自選三餸煲仔飯 $782) 春菜煮花甲煲 $883) 生啫芥蘭煲 $884) 牛舌串 $23煲仔飯真係好好味!飯蕉正常! 臘味入味! 餐廳提供了豬油和豉油我們落左少少豉油+多多豬油 焗2分鐘味道好好好香口 飯既份量夠1.5-2人生啫芥蘭煲好香 真係好出色 不過好重口味! 偏油同偏咸 但一定要食!一粒粒嘅配菜係炸左嘅豬油渣+ 豬肉碎豬油渣食左2-3嚿 罪惡感UP...但D肉碎粒撈飯食一流!!!而個花甲煲 個湯好咸....搞到D菜都好咸...花甲冇咩味道我覺得一般般~至於燒 牛舌串 味道不錯 抵讚牛舌好軟腍好有味青島 $27 / bottle
煲仔飯即叫即做 (20分鐘)
但等位時已落單 入去10分鐘就食得!
上菜速度都好快 好快齊曬野食~
我們點了
1) 臘味肉片滑雞自選三餸煲仔飯 $78
2) 春菜煮花甲煲 $88
3) 生啫芥蘭煲 $88
4) 牛舌串 $23

煲仔飯真係好好味!
飯蕉正常! 臘味入味!
餐廳提供了豬油和豉油
我們落左少少豉油+多多豬油 焗2分鐘
味道好好好香口
飯既份量夠1.5-2人

生啫芥蘭煲好香 真係好出色
不過好重口味! 偏油同偏咸 但一定要食!
一粒粒嘅配菜係炸左嘅豬油渣+ 豬肉碎
豬油渣食左2-3嚿 罪惡感UP...
但D肉碎粒撈飯食一流!!!

而個花甲煲 個湯好咸....搞到D菜都好咸...
花甲冇咩味道
我覺得一般般~

至於燒 牛舌串

味道不錯 抵讚
牛舌好軟腍好有味

青島 $27 / bottle
2020-04-15
2020-04-11 1714 浏览
夜媽媽10點半先黎肚餓,得兩個人又唔想食雞煲/打邊爐,仲有咩選擇呢?好,就去食煲仔飯!.我地嗌左黃金翠肉瓜、馬拉盞通菜、花甲同榨菜牛肉煲仔飯。樣樣都好好好味,首先講下黃金翠肉瓜,雖然佢個樣冇乜特別,但估唔到鹹蛋黃同翠肉瓜都幾夾,翠肉瓜好juice,佢啲黃金都好好味。.馬拉盞通菜炒得岩岩好,唔會太鹹。.佢個花甲有得揀辣道,花甲新鮮清甜,配埋金菇粉絲,好惹味,會再encore。.煲仔飯要時間製作,最後先上。佢啲牛肉有牛味,又唔會韌,配榨菜好好味。

馬拉盞通菜炒得岩岩好,唔會太鹹。

2020-04-05 1505 浏览
之前和友人都有聽聞這間餐廳,去到門口都要等位。疫情下,好多餐廳都冇太多堂食客,這間餐廳依然要等位,不過等位都值得的。雖然外面有人等位,但也不會搭台。我們點了咸蛋蒸肉餅煲仔飯、花甲菜煲、燒馬拉盞通菜、燒牛肉和燒雞肉。咸蛋蒸肉餅煲仔飯好好味,飯蕉唔算多,豬肉鬆軟。餐廳提供了豬油和豉油,我們落了少少豬油,味道香口。飯的份量好大,足夠1.5人吃,我們也吃剩了。最推介是花甲菜煲,個湯很香,有花甲的海鮮味道,花甲也是新鮮,很好味。我們忍不住喝了好幾口湯,哈哈。另外,我們被燒馬拉盞通菜的‘燒’字吸引著,想睇睇如何燒菜。通菜有一點點辣,上面一粒粒配料,味道不錯。至於燒牛串和燒雞串,用椒鹽做調味,味道也不錯。

至於燒牛串和燒雞串,用椒鹽做調味,味道也不錯。

2020-04-05
1K
2020-03-28 1022 浏览
讚1. 煲仔飯固然唔錯,估唔到連煲仔粥都好味,綿滑足料,好多田雞;另外點左雞翼尖,夠肥美,皮好爽,相當入味2. 服務好,哥仔問左我係咪醫護,話可以送野飲咁,好主動噃彈1. 煲仔粥既煲係略為薄身左少少,保溫力弱雞左啲

,皮好爽,相當入味
2. 服務好,哥仔問左我係咪醫護,話可以送野飲咁,好主動噃

1. 煲仔粥既煲係略為薄身左少少,保溫力弱雞左啲
2020-03-09 1180 浏览
江湖小棧,餐牌係武林秘笈,店內有倚天劍同屠龍刀幾有趣,雖然排隊排左差唔多一個鐘,雖然即叫即做,但上菜速度好快,落完單,唔洗十分鐘,好快有野食。我地叫左燒韮菜,避風塘雞翼尖同埋雞軟骨,仲有兩個煲仔飯。先上枱係燒韮菜,呢個好味,又香又有咬口,推介!再嚟係避風塘雞亦尖都幾好食,雞軟骨一般。之後到臘腸雞煲仔飯,另一個冬菇滑雞煲仔飯。由於好肚餓,食食吓先記得影相,最後原來冇影到冬菇滑雞果個,個煲仔飯上枱熱辣辣香噴噴,太吸引了,另外枱上有特製豬油同豉油可以隨便自己加,中意食飯焦可以焗耐少少。打開蓋終於食得,米飯粒粒分明,不過餸既比例少左d,如果多啲餸就好,我又食唔晒d飯價格實惠,良心小店,排下隊我覺得ok
江湖小棧,餐牌係武林秘笈,店內有倚天劍同屠龍刀

我地叫左燒韮菜,避風塘雞翼尖同埋雞軟骨,仲有兩個煲仔飯。

先上枱係燒韮菜,呢個好味,又香又有咬口,推介!
再嚟係避風塘雞亦尖都幾好食,雞軟骨一般。

之後到臘腸雞煲仔飯,另一個冬菇滑雞煲仔飯。
由於好肚餓,食食吓先記得影相

臘腸雞煲仔飯

價格實惠,良心小店,排下隊我覺得ok
臘腸雞煲仔飯
  • 燒韮菜
2020-03-03 961 浏览
約咗朋友喺荃灣食飯,佢話成個冬天都無食過煲仔煲,所以就同佢嚟咗呢度食啦😁鋪面唔算大,坐位唔多,但以少少古代嘅風格嚟裝修,都幾吸引㗎。兩個人叫咗個啫啫芥蘭煲 未上菜,離遠已經聞到香味同朋友都諗緊一粒粒嘅配菜係咩嚟,食落發覺原來係炸好咗嘅豬油渣,配搭都幾特別黑椒豬手分量都幾多,而且豬手炆到非常之淋,但個人認為唔太夠味重頭戲~煲仔飯 連埋豬油撈👍🏻砵仔煲魚腸入面加咗啲油炸鬼,相對其他食店比較與別不同,整體嚟講比較濃味

兩個人叫咗個啫啫芥蘭煲 未上菜,離遠已經聞到香味

黑椒豬手
分量都幾多,而且豬手炆到非常之淋,但個人認為唔太夠味

重頭戲~煲仔飯 連埋豬油撈👍🏻

砵仔煲魚腸
2020-02-26 847 浏览
原來荃灣都有間咁有風味嘅菜館😌仲要咁有骨氣 野食都好高質 一定會翻桌🥰·🍲北菇田雞煲仔飯🍲有得落自家豬油+豉油 份外香口飯粒水份剛好 粒粉分明又飽滿田雞同冬菇份量都好足飯焦可以成翻起😍性價比好高👍🏻·🥘砵仔焗魚腸🥘好罕見嘅功夫菜 但價錢咁平民😭係用咗巨多魚腸 蛋 同少量油炸鬼第一次食魚腸 好軟口 ermm唔太識形容總之唔會腥嫁 放心🤭鐘意蛋個表面焗得好金黃焦香真係必點🥰.🍜花甲🍜一上枱就feel到酒味好重 花甲洗得乾淨 肉質又彈牙有好多洋蔥同粉絲 好惹味🤙🏻·🥬炒菜同酸菜煲🥬唔多講啦 都係好好食 .全家公認 一定會再食嘅菜館🥰🥰
原來荃灣都有間咁有風味嘅菜館😌
🥬炒菜同酸菜煲🥬
唔多講啦 都係好好食
全家公認 一定會再食嘅菜館🥰🥰
2020-02-25 477 浏览
今次介紹係呢間荃灣街坊推介嘅煲仔飯店。唔係旺區嘅小舖,weekend黎到都等咗陣位。推介加埋豬油豉油撈煲仔飯臘味滑雞煲仔飯👍🏻 足料好味欖角排骨煲仔飯 👍🏻👍🏻欖角好香有特色惹味炒蜆😋 夠辣夠香飛天通菜 🤭 有驚喜

推介加埋豬油豉油撈煲仔飯

臘味滑雞煲仔飯👍🏻 足料好味

欖角排骨煲仔飯 👍🏻👍🏻欖角好香有特色

惹味炒蜆😋 夠辣夠香

飛天通菜 🤭 有驚喜

2020-02-15 431 浏览
情人節都可以簡單過,其實之前都嚟過一次,感覺唔錯所以再嚟,今次食過後我肯定會再返嚟食😛唔記得影,有啲肉酸,叫左個三餸煲仔飯,分別係:蒜蓉,窩蛋,肉餅肉餅分量唔太夠,原來蒜蓉配煲仔飯係咁夾,好香好濃蒜味,飯焦要即食先脆黑椒豬手,豬手煮到好腍好入味,個人認為黑椒味可以再加強,咁就完美燒蒜蓉通菜,可能係燒嘅關係,通菜有些小乾,但蒜蓉嘅香味搭夠雞軟骨好香黑椒同孜然味,軟骨夠脆,唔駛好似出面啲餐廳咁加檸檬汁都好味

燒蒜蓉通菜,可能係燒嘅關係,通菜有些小乾,但蒜蓉嘅香味搭夠

2020-02-14
2020-02-03 529 浏览
【黃店推介 - 荃灣自家製豬油煲仔飯 - 江湖小棧🧨】🐷🐷 💭大家好!大家新年快樂🍾豬仔喺度祝大家食好訓好!身體健康!心想事成!萬事如意!恭喜發財!(利是逗來!🤩🧧)🐷🐷💭最近天氣凍左好多!又有強國流感😷!大家要注意個人衛生呀!凍冰冰嘅天氣最岩就梗係食煲仔飯啦!之前介紹過光榮煲仔飯,以為已經係唯一嘅黃色煲仔飯?今次介紹嘅呢間絕對係煲仔飯迷嘅恩物!佢嘅豬油撈煲仔飯真係無得輸!🐷🐷💬1⃣佢嘅煲仔飯係自選3餸,豬仔好努力💪係咁食係咁試都未試齊!但暫時覺得較為正嘅分別有臘腸、臘肉、滑雞、排骨、鯰魚、窩蛋、滑牛等等!全部揀三款都係$78!佢嘅蒜茸排骨煲仔飯都好吸引!而最特別嘅當然係自家製豬油,記得煲仔飯嚟到時開蓋用豬油圍住煲邊落一個圈!(唔怕肥落多啲都唔怕,因為真係好好食🐷🥰)再加適量豉油,閂埋個蓋幾分鐘等佢入味啲!然後開蓋開餐!你會發現豬油令飯香更出,而且飯焦唔痴煲唔痴牙,一定要試下呀!🐷🐷💬2⃣除左必食煲仔飯,豬仔仲同大家試左好多煲仔菜、小菜同串燒!怕煲仔飯太頂胃可以加個燒茄子🍆、馬拉盞通菜或者炒芥蘭,個茄子平平哋但又好大條,燒得啱啱好唔燶,配上蒜茸好惹味!🐷🐷💬3⃣再介紹多個
【黃店推介 - 荃灣自家製豬油煲仔飯 - 江湖小棧🧨】

🐷🐷💬3⃣再介紹多個小菜比大家!就係花甲!豬仔試左兩款,分別係鐵板花甲粉絲煲同埋春菜花甲煲!鐵板花甲粉絲煲係用錫紙上,會有小小辣,但就惹味好多!花甲係比平時食嘅大隻炒蜆,所以好有口感!而且好多粉絲,索晒花甲同醬汁味,非常好食!至於春菜花甲煲就較為健康,佢個湯都好濃味,春菜平時比較少食,係比較苦甘味重啲嘅菜,花甲數量較少!(兩樣花甲都有個缺點,就係有少量沙,咬到嘅會影響成碟嘢嘅口感,希望日後有所改善啦!)

🐷🐷💭豬仔已經當左間野係飯堂,佢哋唔歡迎警察入內(陰公豬啦!佢哋而家連海底撈都冇得食😂)而且發表支持學生嘅文宣,仲會免費送XO醬比學生啊!佢係一間低調嘅黃店,歡迎大家去懲罰佢啦!

(注意⚠️:小店煲仔飯全部即叫即整,所以等候時間閒閒地都個幾鐘,可以考慮5:45到場排隊,因為小店六點開門!)
2020-01-16 516 浏览
涼涼地大少想食煲仔飯,搵左間近近地荃灣既推介「江湖小棧」地址: 荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖 一人一個煲仔飯 + 焗魚腸真係好飽我揀左個自選3餸煲仔飯,麵鼓醬(醬都當一個餸😒)鯰魚、膶腸!鯰魚好滑,不過多骨,配個麵鼓醬好夾,呢到仲有豬油畀你撈,鐘意食飯焦既朋友岩哂,我就食到個口好累😅臘尾煲仔飯- 大少揀既,一d都冇咩特別焗魚腸-味道同我之前食有d唔同,魚腸入面應該混左冬菜、薑絲、蔥絲,所以食落口感覺好豐富,唔覺得腥!#江湖小棧 #煲仔飯🍲
涼涼地大少想食煲仔飯,搵左間近近地荃灣既推介「江湖小棧」
地址: 荃灣鱟地坊30號寶成大厦1號地舖

一人一個煲仔飯 + 焗魚腸真係好飽

臘尾煲仔飯- 大少揀既,一d都冇咩特別

#江湖小棧
#煲仔飯🍲