2023-10-05 139 浏览
從網路上看見這間餐廳,充滿特色的小吃,定必品嚐一下。炸雲吞、炸雞軟骨和蒸餃子,就是我點選的菜餚。炸雲吞,每一口都充滿了滿滿的鮮味。外皮炸得酥脆金黃,咬下去卻發現裡面的餡料仍然保持著鮮嫩的口感。餡料中的肉香和蔬菜的清甜完美結合,讓整個雲吞都充滿了層次感。炸雞軟骨,雞軟骨經過炸製後,外皮酥脆,內裡卻保持了軟嫩的質感。每一口咬下去,都能感受到雞肉的鮮嫩和脆皮的香脆,難以抵擋。蒸餃子,展現了餃子的簡單和精緻。餃子的皮薄而滑嫩,餡料鮮美多汁。蒸的過程使得餃子的香氣得以完美釋放,每一口都充滿了滿滿的肉汁和鮮味,一口接一口,停不了口。
從網路上看見這間餐廳,充滿特色的小吃,定必品嚐一下。

炸雲吞、炸雞軟骨和蒸餃子,就是我點選的菜餚。

2023-10-04 122 浏览
沙縣小吃以閩菜為主,當中的扁肉、拌麵、蒸餃、燉罐稱為沙縣「四大天王」。聽聞「沙縣特色小吃」為全港唯一一間吃到沙縣小吃的餐廳,於是經過黃埔行街,一定要進來一試,果然非常有驚喜😋😋而且亦十分抵吃!餃子拌麵($38)🥟🥟選了麻辣中辣風味。麵條具有彈性和嚼勁,搭配麵條的還有具餡料豐富的餃子,餃子皮薄而有彈性,咬上一口時有獨特的嚼勁。餃子內餡的肉提供豐富口感,帶來多層次的飽足感。而拌麵的醬汁更是靈魂,麻辣中辣的口味具有辣椒的刺激和麻辣調味料的香氣。售價$38,非常抵食。炸雲吞($20/小份)🫔🫔外皮經過油炸至金黃酥脆,內餡以肉類和蔬菜混合而成,使雲吞在炸製時能夠保持一定的濕潤度,吃起來口感豐富而多汁。搭配甜酸醬一起食用,使整體味道更加豐富。花旗參竹絲雞盅($38)☕️☕️以花旗參和嫩雞肉為主要材料,竹絲雞鮮嫩,與滋補效果極佳的花旗參搭配燉煮,具滋補效果,湯汁濃郁。沙縣特色小吃 (紅磡)地址:紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖

餃子拌麵($38)🥟🥟

炸雲吞($20/小份)🫔🫔

花旗參竹絲雞盅($38)☕️☕️

沙縣特色小吃 (紅磡)
地址:紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖
2023-10-02 98 浏览
沙縣特色小吃👻紅磡開咗新既特色店今日放工無煮飯就去咗試下沙縣小吃係閩南一帶既小吃幾有特色香港少見.🔅豬手撈麵 HKD 48幾有特色既豬手用香料醃過好惹味個撈麵亦都唔少配料有榨菜花生同埋豆🔅雞中翼飯 HKD 53酥炸雞翼夠香口套餐仲有配一個前菜揀咗木耳絲幾開胃☺️🔅招牌蒸餃 HKD 35包得幾靚既蒸餃新鮮蒸起熱辣辣餡料夠多夠飽滿😆🔅雪梨豬肺湯 HKD 38好清既豬肺湯可以止咳又潤肺仲要好足料又多豬肺🔅生菜 HKD 18清清地叫多咗個菜健康第一😎.整體黎講:特色小店 款式幾多😋.🎈 沙縣特色小吃 (紅磡)紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖
沙縣特色小吃👻

清清地叫多咗個菜
健康第一😎
整體黎講:
特色小店 款式幾多😋
🎈 沙縣特色小吃 (紅磡)
紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖
2023-09-19 178 浏览
究竟係唔係同一間呢?有啲人話係有啲人話唔係,記得以前有間同名嘅餐廳在黃大仙,餐牌都係差唔多一樣,好多年前好喜歡食,之後就消失咗幾年!今日來到紅磡再見到真係有一陣驚喜!一於坐入去睇下正唔正!叫咗蒸餃、撈麵!仲有之前餐牌未見過嘅高湯米線!三樣嘢都幾好味,蒸餃同埋撈麵都能夠「維持」當年在黃大仙的水準(我仲未確定係同一間)而呢一間舖頭見到嘅高湯米線,我比較嫌佢啲湯唔夠濃,可以改善!如果行過紅磡,值得入去試一試!

今日來到紅磡再見到真係有一陣驚喜!一於坐入去睇下正唔正!

叫咗蒸餃、撈麵!仲有之前餐牌未見過嘅高湯米線!

如果行過紅磡,值得入去試一試!
2023-09-16 121 浏览
沙縣的特色小吃絕對讓人垂涎欲滴,其中酸辣粉、蒜泥白肉和麻辣拌餃子是三道令人難以忘懷的美食。首先是酸辣粉,這是沙縣非常受歡迎的一道小吃。酸辣粉的湯汁酸辣開胃,配上彈牙的粉條和各種配料,如豆芽、黃豆芽、花生碎和蔥花,給人一種口感豐富的享受。不論是夏天還是冬天,都能品嚐到這道美味的酸辣粉,絕對是一道令人回味無窮的小吃。接下來是蒜泥白肉,這是一道經典的沙縣特色菜。蒜泥白肉的豬肉片口感嫩滑,搭配上濃郁的蒜泥醬汁,讓人垂涎欲滴。每一口都能品嚐到肉的鮮美和蒜的香氣,絕對是一道令人難以抗拒的美食。最後是麻辣拌餃子,這是一道辣味爆炸的小吃。麻辣拌餃子的餃子皮薄而富有彈性,內餡豐富多樣,例如豬肉、蔬菜或海鮮。它們被拌上辣椒油、花椒粉和其他調味料,讓每一口都充滿香辣的風味。這道小吃的辣味和口感絕對能夠滿足喜愛辣食的人的味蕾。總的來說,沙縣的酸辣粉、蒜泥白肉和麻辣拌餃子都是非常值得品嚐的特色小吃。它們各自擁有獨特的風味和口感,能夠帶給你一次美味的體驗。如果有機會再次到訪沙縣,我一定會再次品嚐這三道美食,因為它們給我留下了深刻的印象,讓我回味無窮。

2023-09-16
自黃大仙的沙縣小吃於2021年悄悄的結業後,我就一直念念不忘他們得乾撈紅薯粉。(之前食評也有大力推薦)我以為我這輩子都沒機會再吃到了。殊不知前幾天途經紅磡時,發現蕪湖街上突然新開了一家沙縣小吃。第一反應是「是舊時黃大仙那家嗎?!」但卻沒有抱有太大希望,總覺得是跟內地一樣,周遭勢必有一家「沙縣小吃」。心大心細的,今天終於下定決心跟朋友去試試!一進門,那熟悉的酸辣味道撲鼻而來。朋友立即說:「是它啦!」再來就看見一張老舊的面孔!黃!大!仙!店!的!老!闆!我跟朋友都雀躍得跟中了頭獎似的!沙縣小吃果然重開了!新店比以前大、員工多了,裝潢也變得企理、燈光佈置也亮了不少,更想不到的是現在要用手機下單!我跟朋友二話不說的每人點了一碗摯愛-雞中翼麻辣薯粉乾撈,又點了招牌蒸餃及酸辣無骨鳳爪。先來無骨鳳爪,外皮爽脆,味道酸酸辣辣非常入味。無骨的感覺就是爽,搭上伴碟的花生芽菜又是另一個口感,是個很好的開胃前菜。重頭戲薯粉來了,香辣椒麻的醬汁拌勻後充份地裹住每一條薯粉;薯粉爽彈嫩滑,不用多嘴嚼就直奔喉嚨了。雞中翼更是無懈可擊,熱騰騰的外酥里嫩,一咬下去汁水四噴,教人滿足不已。可惜的是,雞翼由原來的四隻變了三隻

重頭戲薯粉來了,香辣椒麻的醬汁拌勻後充份地裹住每一條薯粉;薯粉爽彈嫩滑,不用多嘴嚼就直奔喉嚨了。雞中翼更是無懈可擊,熱騰騰的外酥里嫩,一咬下去汁水四噴,教人滿足不已。可惜的是,雞翼由原來的四隻變了三隻,但味道還是完勝數量。

新店好像也多了些新菜式。吃完薯粉後我們還是意猶未盡,於是點了個黃燜雞。黃燜雞就略嫌普通,味道有點單一,比較像豉油炆雞。雞肉,就算是黑肉,也是比較柴,感覺已經燜了很久。

沙縣小吃雖然停業將近兩年,但重開後味道依然維持高水準。現在還要開在我家附近,我猜我應該很快就能吃到成為VIP吧。

2023-09-05 136 浏览
約左朋友係紅磡交收,咁就當然食埋個午餐先。行經見到有間以蒸餃子為主嘅新開小店,見又好似幾抵食,所以就入去開餐啦!鋪面都好闊落而且又光猛,我地安排坐梳化位都係舒服嘅。食物類型都算多,入得嚟就當然係食出名嘅蒸餃子同雲吞。先嚟 招牌蒸餃子, 餃子脹卜卜嘅,而且最好就係皮薄得嚟内裡有滿滿嘅豬肉餡,仲要唔少得佢鮮甜多汁,推介呀!另外仲有 爽脆高湯雲吞,煙韌嘅小雲吞配埋紫菜湯底,一啖一粒口感唔錯哦。我仲叫左碗 胡椒粒豬肚盅,佢嘅胡椒味重得嚟係好香口,而豬肚爽口得嚟份量又多,飲完個盅湯個胃暖笠笠,好養生呢。再嚟一碟超爽口嘅拍青瓜,佢個汁底做得唔錯,少少麻帶有丁丁辣,絕對係有驚喜嘅開胃前菜。仲有炸得脆卜卜又餡肉滿滿嘅炸雲吞最後嚟多碗 豬頸肉湯麵,豬頸肉厚切有咬口,湯底濃但又唔會好咸。麵都好煙韌彈牙,整體上都係唔錯嘅!

鋪面都好闊落而且又光猛,我地安排坐梳化位都係舒服嘅。

食物類型都算多,入得嚟就當然係食出名嘅蒸餃子同雲吞。

仲有炸得脆卜卜又餡肉滿滿嘅炸雲吞

2023-08-28
午餐
  • 招牌蒸餃子
2023-09-03 172 浏览
一直都對沙縣小食好有興趣難得經過見到 即刻比佢餐牌上嘅蒸餃吸引到主打蒸餃•雲吞•湯麵•拌麵•燉湯•涼菜等等選擇都真係幾多 而且晚餐時段都好旺場!______________________________ / 招牌蒸餃 / ʜᴋᴅ35一客6隻 餃子皮薄帶韌度 喜歡內餡有 紅蘿蔔•豬肉•韭菜等等 鍾意佢多菜少肉調味唔重偏清淡口 重口味人士可能唔滿足鐘意配埋帶醋香醬汁 鮮香更加突出🤟🏿/ 花生醬拌餃 / ʜᴋᴅ38同蒸餃子一樣 只不過表面再淋上花生醬花生醬滑而香 同偏淡嘅蒸餃加埋一齊剛好呢個配搭係幾正 終於食到真好🤣另一係餃子大隻啲就perfect!🥳______________________________ 另外仲有乾拌麵/米綫/薯粉系列可以自己揀花生醬/酸辣/麻辣/香蔥口味價錢$30-60左右 試咗佢嘅蔥油乾拌麵都幾唔錯!小食涼菜性價比就還好 比較推佢哋嘅主食!

一直都對沙縣小食好有興趣
難得經過見到 即刻比佢餐牌上嘅蒸餃吸引到

主打蒸餃•雲吞•湯麵•拌麵•燉湯•涼菜等等
選擇都真係幾多 而且晚餐時段都好旺場!

/ 招牌蒸餃 / ʜᴋᴅ35

呢個配搭係幾正 終於食到真好🤣
另一係餃子大隻啲就perfect!🥳

另外仲有乾拌麵/米綫/薯粉系列
可以自己揀花生醬/酸辣/麻辣/香蔥口味
價錢$30-60左右 試咗佢嘅蔥油乾拌麵都幾唔錯!

小食涼菜性價比就還好 比較推佢哋嘅主食!
2023-08-27 107 浏览
上星期經過見有新店開張,今個星期又係出開黎呢度,順便就去試下新野啦。店內都幾大,環住都係卡位,店員示意可以隨便坐。揀左張卡位,睇下餐牌先,可用qr code落單的,介面幾易用。🥢花生醬伴餃沙縣小吃嘛…好似餃子同雲呑出名?試下花生醬餃子先,餃子大大隻很飽滿,餡料是菜肉餡,個花生醬好香口,原來同餃子好夾喎,花生醬伴餃第一次試嘛,有驚喜😋🥢麻辣汁伴雲呑再來個雲呑試下,今次就揀麻辣口味,個汁唔太辣,少少麻仲帶少少酸,都幾好味喎,雲呑係肉餡,有啲似扁肉咁。🥢鹿茸菇排骨盅近排少湯水就點返壺燉湯先,好足料,湯色清澈唔油膩,入口鮮味,湯要襯熱飲先特别正🤭🍋凍檸水最後仲叫左凍檸水,天氣太熱了,一入餐廳既刻飲杯凍飲降溫,爽😆店內冷氣足,加上卡位好坐,食物有水準,值得再黎喎,下次試下麵食先。
店內都幾大,環住都係卡位,店員示意可以隨便坐。
🥢花生醬伴餃
🥢麻辣汁伴雲呑
🥢鹿茸菇排骨盅
🍋凍檸水
2023-08-26
2023-08-26 115 浏览
🎈沙縣特色小吃返深圳玩成日見到沙縣小吃呢間平民美食店而家香港都食到喇,而且價錢同樣親民😚餐牌有特色嘅拌麵、餃子、小食等而且有多款燉湯,適合繁忙嘅都市人☺️🎈花生醬拌麵 $30私心推介平時少機會食到嘅花生醬拌麵🍜醬汁有濃郁花生香🥜配上煙韌又掛汁嘅麵底加上酸菜、芽菜等配料增加口感簡單美味,絕對係大滿足🎈香烤雞腿 $50/2隻雞腿大大隻好吸引😍雞皮微脆口感唔錯煮得入味,內裡滑嫩有滿滿肉汁🎈鹿茸菇排骨盅 $38材料豐富,排骨燉得又軟又腍湯料仲見到有鹿茸菇、紅棗等,用料十足👍🏽🎈花旗參竹絲雞盅 $38竹絲雞湯味道清甜帶點點花旗蔘嘅甘香,夠晒養顏❤️🎈麻辣汁拌餃 $38香港人鍾意食麻辣,連餃子都有麻辣汁選擇🤤餃子外型飽滿🥟内裡豬肉餡鮮甜多汁麻辣汁有不同辣度,揀咗中辣辛香惹味辣度十足🌶️鍾意食辣嘅必試!🎈爽脆高湯雲吞 $30有別於港式鮮蝦雲吞,呢度嘅雲吞細細粒雲吞皮夠薄又夠滑,係大陸小店食到嘅風味😍
🎈沙縣特色小吃

返深圳玩成日見到沙縣小吃呢間平民美食店
而家香港都食到喇,而且價錢同樣親民😚
餐牌有特色嘅拌麵、餃子、小食等
而且有多款燉湯,適合繁忙嘅都市人☺️

🎈花生醬拌麵 $30
私心推介平時少機會食到嘅花生醬拌麵🍜
醬汁有濃郁花生香🥜配上煙韌又掛汁嘅麵底

加上酸菜、芽菜等配料增加口感
簡單美味,絕對係大滿足

🎈香烤雞腿 $50/2隻
雞腿大大隻好吸引😍雞皮微脆口感唔錯
煮得入味,內裡滑嫩有滿滿肉汁

🎈鹿茸菇排骨盅 $38
材料豐富,排骨燉得又軟又腍
湯料仲見到有鹿茸菇、紅棗等,用料十足👍🏽

🎈花旗參竹絲雞盅 $38
竹絲雞湯味道清甜
帶點點花旗蔘嘅甘香,夠晒養顏❤️

🎈麻辣汁拌餃 $38
香港人鍾意食麻辣,連餃子都有麻辣汁選擇🤤
餃子外型飽滿🥟内裡豬肉餡鮮甜多汁

麻辣汁有不同辣度,揀咗中辣
辛香惹味辣度十足🌶️鍾意食辣嘅必試!

🎈爽脆高湯雲吞 $30
有別於港式鮮蝦雲吞,呢度嘅雲吞細細粒
雲吞皮夠薄又夠滑,係大陸小店食到嘅風味😍
2023-08-24 86 浏览
約咗朋友喺紅磡 咁啱阿爸都係呢邊放工一齊去晚飯,見到有間有間新開幾抵食又多選擇嘅舖頭,開冇幾耐嘅沙縣特色小吃👏晚間時間都幾多人食😆😆 招牌雲吞、餃子之外 有好多唔同口味選擇難定係花生醬伴、醬汁😚營養炖盅湯 📌花旗參竹絲雞湯幾足料嘅 👍👏燉湯特別清甜🤤養顏竹絲雞📌鹿茸菇排骨湯阿爸想飲鹿茸菇👍👍見溫補腎臟🤣📌招牌蒸餃子擺到幾好靚啲👏入面啲餡都多👏唔同顏色雜菜📌高湯雲吞最傳統沙縣小食👍小雲吞配紫菜湯底📌水煮牛肉水酸菜好似酸菜魚整法 肥牛碎對於唔係好食辣嘅人微辣有少少辣🫢小食📌無骨仙爪📌豬耳啲小食超爽口👍🤤無骨鳳爪雞腳&豬耳仔🤤👏👏👏 🏷️沙縣特色小吃 (紅磡) 📍紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖#紅磡 #沙縣小食

營養炖盅湯

小食
📌無骨仙爪
📌豬耳
啲小食超爽口👍🤤無骨鳳爪雞腳&豬耳仔🤤👏👏👏

🏷️沙縣特色小吃 (紅磡)
📍紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖

#紅磡 #沙縣小食
  • 無骨仙爪
  • 豬耳
2023-08-24 74 浏览
高湯雲吞❤湯底清甜唔死咸,雲吞皮好薄好嫩滑,個餡係純豬肉,但食起黎好煙un好彈口,一D都唔鞋口,但又唔會話好重肥豬肉味同口感,所以食起黎一粒接一粒,雖然細細粒,但食多幾粒都飽飽地,2個人share岩岩好!😉招牌蒸餃❤另一個招牌菜,呢隻餃皮較有質感,但食起黎係好有口感,唔會覺好硬好厚,而且師傅包餃既手法,上面一接接,所以咬起黎好實在。個餡係撈左豬肉 韭菜 蔥花 紅蘿蔔等配料,食起黎好滿足,仲唔會覺得好heavy!😎黃燜雞👅呢個如果有碗飯撈埋食就更好,雖然唔算好多雞,但雞肉好入味,咸咸甜甜,肉質都唔鞋口,而且仲有D菜係底浸住D醬汁,送飯一流~☺香烤雞腿😎一黎到已經覺得好香,size一個人食岩岩好,雞皮烤得香脆,成隻雞腿會較為干身小小,但係小食黎講,係好惹味😆水煮魚片 (大) ❤湯底係老壇酸菜小辣,魚片鮮甜冇骨,如果份量可以再多小小就更好,湯底夠酸辣,夾埋D菜食,唔該黎多碗白飯🤫豬肝湯麵❤麻辣味小辣 中意重口味既必試! 唔會太辣好香麻味,而且豬肝係有輕煎過,所以食起黎好香口,再加埋其他配料,同彈牙既麵條,好滿足!🥰

2023-08-24 57 浏览
沙縣小食聽就聽過,食就第一次,見香港開咗有咁近我,擺明要食啦餐廳主推蒸餃同雲吞所以我兩樣都食咗!蒸餃好好食,而且好足料,一定要加花生醬,絶配!仲追加多一籠!開頭以為雲吞係香港嗰啲蝦雲吞,結果唔係食落去好爽口,大陸應該叫扁肉?味道都唔錯。仲嗌咗炸醬麵,還可以啦,面就冧左啲同鹹得滯,反而可以試吓其他款。涼拌青瓜比想像中有驚喜,個汁做到係麻同埋辣,好食過出邊嗰啲好多。豬潤就由細到大我都唔食嘅,因為朋友想食,咁就俾面食一啖,食完冇諗過我唔鍾意食豬潤都鍾意食,係好爽口完全唔腥,唔係粉個隻,我Like!!!

餐廳主推蒸餃同雲吞
所以我兩樣都食咗!

2023-08-21 55 浏览
水煮酸菜魚飯酸菜魚肉質嫰滑,完全起晒啲骨~ 湯底做得好好多,夠晒酸辣惹味!酸酸辣辣勁開胃!水煮牛肉飯滑牛相當軟腍柔嫰,一啲都唔會鞋口,而且好足料,份量好多!夾夾埋埋應該都有10幾舊~ 孜然雞軟骨雞軟骨表面炸到香脆可口,面頭灑上孜然粉,食落超香口,質感香脆,值得一試手拍青瓜青瓜超爽口,味道清新,係唔錯嘅開胃前菜豬肚豬肚口感爽脆,清洗得好乾淨,一啲腥味都無!沙縣特色小吃 (紅磡)紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖
水煮酸菜魚飯

水煮牛肉飯

孜然雞軟骨

手拍青瓜
青瓜超爽口,味道清新,係唔錯嘅開胃前菜

豬肚
豬肚口感爽脆,清洗得好乾淨,一啲腥味都無!

沙縣特色小吃 (紅磡)
紅磡蕪湖街63號兆寶閣地下C號舖
2023-08-13 134 浏览
晚餐時間無意間在紅磡發現,開遍內地大街小巷的沙縣小吃開來香港了,選擇幫襯一下。店內裝潢尚算整潔,就坐空間也算寬裕,還算比較舒適。餐牌方面與內地相比有不小的出入,但基本還是保留了蒸餃、雲吞、麵/拌麵、燉湯,但是內地常見的滷味、炒飯等完全不見。🥟 招牌蒸餃:餃子的皮薄、也比較有彈性,餡料包含豬肉、韭菜,口感豐富。配以醬汁提升了整體風味。醬汁有明顯的醋味,具體不知道什麼醬汁。我原本以為是內地普遍使用的芝麻醬與醬油的混合物,有點失望。🥜花生醬拌雲吞:雲吞皮薄餡大,是標準的沙縣小吃的雲吞。搭配花生醬,帶來濃郁的滋味。🍗 孜然雞軟骨:雞軟骨油炸至酥脆,孜然調味突顯焦香香風味,但部分雞軟骨稍顯油膩。🍲 豬肚拌米粉:豬肚有彈性切片薄且入味,搭配米粉和特製調味汁,提供了多層次的口感和味道。整體來說味道不錯,兩個人叫了牛百葉麵、豬肚拌粉、孜然雞軟骨、花生醬拌雲吞、外加一杯套餐搭配的奶茶,埋單總計兩百二十餘元,性價比還是應該的。