2012-06-14 1356 浏览
是日到尖沙咀午餐,本想一試喬妃齋,最後友人說另有一店想先吃,那就來吃一次好了不太餓,先點了鮮茄牛柳焗飯和一份琵琶豆腐侍應送來了湯,我們沒有點,後來才知道是有套餐,同一款食物相差20多元,友人要求改回點餐但又給拒絕,錢不是問題,但為什麼只給我們主餐牌而拒絕給我們套餐呢.....友人相當不滿意菜乾湯,不錯的琵琶豆腐吃下去和有肉的相差不多,說實在是不錯的,一點都不像在吃素鮮茄牛柳焗飯,新鮮熱辣,其實我自己很喜歡這道,吃得到一粒粒的飯粒,和在吃真的鮮茄牛柳焗飯無異,只是素肉口感不同吧也點了一份五香素肉粽~素肉粽沒有什麼油,吃下去好清,很新奇一般的甜品食物是好吃,不過服務態度不想品評,加上,明明有set menu但又不給那種不誠實的手法,是不太愉快的經驗,10元8塊不是什麼錢,但不誠實真的很趕客吧

不太餓,先點了鮮茄牛柳焗飯和一份琵琶豆腐

菜乾湯,不錯的
也點了一份五香素肉粽~素肉粽沒有什麼油,吃下去好清,很新奇
一般的甜品

2012-06-14
2012-03-08 520 浏览
店舖位置指示唔清晰,我地幾個上去既時候都分別入錯左 SaSa,應該改善一下 signage。齋拼盤:拼盤只得指定兩款齋,味道麻麻,食剩好多。碧綠珊瑚:露筍又細條又老,上面既鮮奶蛋白 “一pat pat”又無味,好難食。蓮藕素鴨煲:主要食到鼓油味, 真係麻麻。金針雲耳冬茹烤麵:同蓮藕素鴨煲既調味好似,只是材料唔同左。日式芥末沙拉骨:芥末味太少,沙拉骨中間有一支甘蔗,感覺似食泰式蝦餅甘。沙嗲什錦串燒:最好食既菜,款色和味道各有特色,唔好似其他幾個菜甘相似既煮法和味道。甜品:紅豆糕和南瓜糕是飯後送既甜品,味道清甜,南瓜糕有一粒粒既南瓜係里面,味道幾好。我地額外點左桂花糕和湯圓,桂花糕清香爽滑,湯圓既糖水就太過甜。食物雖然大碟,但味道一般,而店員服務幾親切。
齋拼盤:拼盤只得指定兩款齋,味道麻麻,食剩好多。
蓮藕素鴨煲:主要食到鼓油味, 真係麻麻。
金針雲耳冬茹烤麵:同蓮藕素鴨煲既調味好似,只是材料唔同左。
食物雖然大碟,但味道一般,而店員服務幾親切。
湯圓
桂花糕
沙嗲什錦串燒
前菜
2011-12-15 343 浏览
每天早上查看電子郵件,最早寄來大多是團購網站發的推廣電郵,由飲食、美容、娛樂,甚至是旅遊也有團購。團購是指團體購買及集體採購之意,透過網站集合一班有相同購買意向的消費者,向賣家要求以較低價錢進行大量購買。買家可以得到優惠價格享用貨品或服務,節約金錢,另一方面賣家又可以薄利多銷。但最近數次的團購經驗,令我有感而發。一般來說,我都只會買吃的團購,除了一次例外,買了巨龍船票,但倒霉地碰上它突然結業,幸好能得以全數退款。即使是買吃的團購,也不敢花太多金額,大多數是買乳酪雪糕優惠卷或餐廳現金卷。雖說是團購,餐廳利潤可能會少一點,但有時候我真不明白,他們不是希望利用團購的較低價錢去吸引客人作出第一次嚐試,吃過對食物感到滿意後會再來光顧或推介給朋友嗎?但每次到餐廳碰上的食物質素都是一般,完全未能勾起我再回頭的意慾。有的甚至乎知道我們是用團購卷時,好像不太想做生意似的,服務員態度冷淡,對我們置之不理也有,這好像達不到餐廳辦團購之目的,反而帶來的更大的反效果。早前從團購網站中買了波羅密素食二人餐,原價$318,現為$128,三菜一湯,某個晚上便來一個素吃晚餐。早兩天致電訂檯時,表明用團購卷用餐,服務員感

早前從團購網站中買了波羅密素食二人餐,原價$318,現為$128,三菜一湯,某個晚上便來一個素吃晚餐。早兩天致電訂檯時,表明用團購卷用餐,服務員感度立即大變,不太友善,並說由於人客太多,用餐時段分兩個,那便選了七時半的。來到餐廳後,只有廖廖可數的數檯食客,好像連佔十分之一座位也沒有,這應該不是他們所說的客人太多的情景吧。從特設的團購點餐紙中選了三款菜式,期後跟餐的湯先送來。老黃瓜蘿蔔瘦肉湯,味道吃得出是真材實料,沒有加味精,但可惜湯熱力不夠,變得黯然失色,未能先喝一口熱湯暖胃,感覺就差點。
我喜愛吃芋頭,每次吃素都會點來吃,這碟香芋BB班,份量比想像中的細,外表金黃色的蠻吸引,但一口咬下只帶點點餘溫,既不香口又不酥脆,顯然不是新鮮炸起,令人失望。內裡芋蓉壓得很結實,口感不夠鬆化。
接著的是黑松露涼瓜蛋白,聞下去有點點微薄的松露香,但入口卻淡而無味。幸好蛋白炒得嫩滑,涼瓜帶點爽口,味道甘甜怡人,還算不錯。
藥膳杞子浸菜苗,鮮腐竹、草菇及小白菜,沒有油份,較為清淡的菜式。三道菜,食物份量不多,每人跟上一碗白飯,才吃得飽肚。
最後還有中式甜點,紅豆糕及南瓜糕,兩款中個人較愛吃南瓜糕,糕身內藏有南瓜粒,香甜軟稔,而紅豆糕甜度亦適中。
這趙團購晚餐,價錢$128看起來也抵吃,但要按原價套餐收取加一服務費,算一算,二人平均約$80。食物份量不多,質素平平,抵吃稱不上,服務更來得不太友善,波羅密素食,嚐試過便算。往後的團購,看來也要再小心點,還是集中那些乳酪雪糕較好,至少大多都吃過,質素如何心中有數。

用餐优惠
團購
早前在Groupon購買了一張價值$298的4人套餐券於波羅密素食進食。一直知道這間素食餐廳的存在,卻從未光顧過。因為位置較偏,在港景匯商場內。但原來現已遷到海防道,非常方便,亦很容易找得到。原本只有4人的這頓飯,後來多加了4人。於是,4人套餐,另加數碟餸菜,讓我們吃了一頓豐富兼美味的晚餐。(原本老闆娘以為我們只用一張coupon,共8人吃,因此,對我們的態度不好。但試想想,4人份量又怎會足夠我們8人進食?最後也吃了$298外加$661!)4人套餐的指定菜式有︰金湯海皇翅。即南瓜湯加素魚翅,內有素蟹柳、素火腿和西芹。西芹配此湯有點兒怪。但除了西芹外,其實這湯很美味,南瓜味很濃。京式牛柳。這醬汁很美味,尤其是青菜味很濃的西蘭花,配此醬汁很棒!川椒六和雞。雖然名字有「川」和「椒」,但一點兒也不辣。綠色的好像是海藻,廚師刻意煮得乾而硬,我不太欣賞。鬼馬叉燒。這是我們極力讚賞的菜式。廚師竟然想到以油條扮叉燒,創意十足。味道帶少許甜,少脆但不韌。這道菜感到廚師的用心,以我們由小到大吃過的油條做成這樣特別的菜式。而且,與其他素肉不同,食用者很明顯地知道成份是油條,不會猜想這是否健康、是否素食製成品
一直知道這間素食餐廳的存在,卻從未光顧過。
因為位置較偏,在港景匯商場內。
但原來現已遷到海防道,非常方便,亦很容易找得到。

原本只有4人的這頓飯,後來多加了4人。
但試想想,4人份量又怎會足夠我們8人進食?
最後也吃了$298外加$661!)

4人套餐的指定菜式有︰
金湯海皇翅
金湯海皇翅。
即南瓜湯加素魚翅,內有素蟹柳、素火腿和西芹。
西芹配此湯有點兒怪。
但除了西芹外,其實這湯很美味,南瓜味很濃。
京式牛柳、川椒六和雞
京式牛柳。
這醬汁很美味,尤其是青菜味很濃的西蘭花,配此醬汁很棒!

川椒六和雞。
雖然名字有「川」和「椒」,但一點兒也不辣。
綠色的好像是海藻,廚師刻意煮得乾而硬,我不太欣賞。
鬼馬叉燒。
這是我們極力讚賞的菜式。
廚師竟然想到以油條扮叉燒,創意十足。
味道帶少許甜,少脆但不韌。
而且,與其他素肉不同,食用者很明顯地知道成份是油條,不會猜想這是否健康、是否素食製成品等等。
黑松露牛蒡飯
黑松露牛蒡飯。
也是很美味的食物。
不是因為黑松露(其實根本吃不出來),而是油份很少,配料亦很簡單,所以吃後不覺油膩。
中式糕點
中式糕點。
這應該是每天不同的。
今天的是桂花糕和紅豆糕。
桂花糕很清淡,不黏口,多吃數件也可。
紅豆糕比桂花糕甜,但並不是過甜,好像還嚐到花奶味。

這4人套餐份量也不小,應該讓顧客吃得很滿足。
而我們人數多,再多加數款菜式︰
波羅密招牌拼盤、賽螃蟹
波羅密招牌拼盤。
等待最後兩位朋友到來期間,我們先點了一碟前菜以果腹。
有美味爽脆的海草和素海蜇、素螺肉、素魚生和素燻蹄。
後來,那兩位也想吃,加單時再多點一碟。
是很醒胃的前菜。

賽螃蟹。
蛋白很滑,清淡而美味。
五柳黃花魚、咖喱蝦
五柳黃花魚。
魚是紫菜腐皮卷。
其中一位朋友很喜歡它的酸甜汁。

咖喱蝦。
這道菜我們不太喜歡,因為蝦的外皮是脆漿,但泡在咖喱汁內已變軟。
反而是薯仔美味。
泰式炒飯
泰式炒飯。
沒有泰國香料味,但味道依然不錯。
也是沒甚麼油份。
而且有紅米,很健康的炒飯。

吃完這頓飯,大家都很滿意素菜的款式和味道。
惟一不滿的是老闆娘的待客之道。

2011-11-21
泰式炒飯
  • 波羅密招牌拼盤
  • 賽螃蟹
2011-10-19 195 浏览
今日facebook素食青年 搞唱K,但我無時間去,就去食晚餐坐下,環境唔錯,大,靜,服務ok點菜同一般素食店,價錢差不多不過上菜就發現個量好小,食唔飽個十谷飯味道ok,都係量小鬼馬X燒,外面用油炸鬼,ok好食,但只有幾件個芋頭都幾好食,佢有個汁伴,好開胃個雜菜煲,量幾多,但可惜每樣菜都幾條,味道同家中的差不多最後一個個樣好靚,但食左覺一般三個男仔一個女仔,食完覺唔多飽...
坐下,環境唔錯,大,靜,服務ok
點菜同一般素食店,價錢差不多

不過上菜就發現個量好小,食唔飽

個十谷飯味道ok,都係量小
鬼馬X燒,外面用油炸鬼,ok好食,但只有幾件
個芋頭都幾好食,佢有個汁伴,好開胃

個雜菜煲,量幾多,但可惜每樣菜都幾條,味道同家中的差不多
最後一個個樣好靚,但食左覺一般

三個男仔一個女仔,食完覺唔多飽...
2011-09-25 30 浏览
今次用既coupon 係 Babybamboo 買既 "【波羅密素食二人餐】 $128 享價值 $318 三菜一湯二人餐 " .買呢張coupon 既主因係之前一路都想去試呢間店既齋菜, 不過又未有機會, 見網上有promotion , 所以就順理成章買左. 睇個表題, 大家既理解都應該係用一個平d既價錢, 就可以食左價值$318 既三菜一湯二人餐. 無錯, 我同大家既諗法都係一樣, 不過今晚就令我有一個意外驚喜.七點半去到, 大約一半座位full, 入到去坐低, 檯面已經有張order 紙,比我地可以係十個菜裡面揀三個菜. 睇過menu 一陣, 望過下 menu 裡面既相, 就決定叫左呢三個菜 :”鬼馬叉燒”,”黑松露涼瓜蛋白”同埋”五柳素王魚”, 每個平均價錢係八十蚊. 落完order, 個侍應好快就上左兩碗湯, 湯味道尚可. 飲完湯之後, 第一道菜就放左係檯面. 一眼望落去, 真係俾佢嚇左一嚇, 我第一個反應係:有無咁少呀. 見到既就係得四舊既 ”鬼馬叉燒”. 一碟面值八十大元既"叉燒"只係得四舊, 咁平均一舊咪成要二十蚊?跟住好快, 另外兩碟菜都上埋, 食呢幾碟菜, 真係好似

七點半去到, 大約一半座位full, 入到去坐低, 檯面已經有張order 紙,比我地可以係十個菜裡面揀三個菜. 睇過menu 一陣, 望過下 menu 裡面既相, 就決定叫左呢三個菜 :”鬼馬叉燒”,”黑松露涼瓜蛋白”同埋”五柳素王魚”, 每個平均價錢係八十蚊. 落完order, 個侍應好快就上左兩碗湯, 湯味道尚可. 飲完湯之後, 第一道菜就放左係檯面. 一眼望落去, 真係俾佢嚇左一嚇, 我第一個反應係:有無咁少呀. 見到既就係得四舊既 ”鬼馬叉燒”. 一碟面值八十大元既"叉燒"只係得四舊, 咁平均一舊咪成要二十蚊?跟住好快, 另外兩碟菜都上埋, 食呢幾碟菜, 真係好似自己去左一間五星級裡面既餐廳食飯咁, 碟碟菜價錢就貴一貴, 但係份量就細一細. 未食前其實都預左特價野既份量會比正價既少, 不過真係少得有d可憐.

講返果三碟菜:
鬼馬叉燒
用油炸鬼整成既叉燒, 無叉燒味, "肉"身比較硬, 食完第一舊已經唔想食第二舊.
五柳素王魚, menu 中應該係原條上, 不過優惠套餐只係得四件. 味道都係一般, "肉"質比較"實"..個五柳汁唔錯.酸中帶小甜.
黑松露涼瓜蛋白, 有黑松露味, 涼瓜煮既時間唔錯, 唔會太"淋", 不過個蛋白就煮過火.

加埋兩碗XS size 既白飯, 就算慢慢品嚐, 成餐飯唔使一個鐘就食"飽", 最後個侍應再上埋兩粒紅豆糕, 我一啖唔使就KO 左佢.

原本諗住來試食, 好味既就再幫襯, 不過經過今次, 我估都應該無下次!
2011-09-21
2011-09-05 8 浏览
好友在團購中購入了這裡的二人餐,只需$138 (?忘了),很便宜,便上來一試~這裡地方不大,裝修沒甚麼特別,播著佛教歌,也從廚房滲出一些流行歌... 來到二話不說於二人餐中選了幾道菜,便乖乖的等候食物來臨...跟餐例湯 - 沒甚麼特別,味精例湯一盅~草莓醬燒骨 - 肉質做得不太好,而且中間好像蔗蝦般有蔗於中間,基本上只有薄薄的一層肉,味道也吃不出草莓味,有如一般的沙拉骨~鬼馬叉燒 - 這個是油炸鬼作外層,內裡包著一些不知名的素菜,但入口口感覺不錯,脆脆的又有咬口,這個可以一試~黑松露涼瓜蛋白 - 全晚最好味的,蛋白炒得很嫩,整道菜也有很香的黑松露味,相信應該是用黑松露醬炒的,這個也可以一試~跟餐甜品 - 坦白說真的不太知道是甚麼,吃後相信應該是南瓜羔吧﹖不過實在太甜,只吃了一口便放棄了雖然這裡的素菜煮得不錯,可是這個餐這麼便宜是因為份量小得驚人,而正價來說食物也是中上價錢,沒甚麼特別也不會來這裡吃了
好友在團購中購入了這裡的二人餐,只需$138 (?忘了
),很便宜,便上來一試~

跟餐例湯
跟餐例湯 - 沒甚麼特別,味精例湯一盅~
草莓醬燒骨
黑松露涼瓜蛋白
跟餐甜品

2011-08-24
黑松露涼瓜蛋白
開會至2點,各人都十分肚餓,建議去吃齋,大家都有點新奇,他們都是從多倫多回來的,那會想到去吃齋呢,有這麼的一個建議,就去吧。很久未有來波羅密,只是3分鐘路程。星期六下午,只有1枱客人仍然用餐,不用等位就坐在面向九龍公園的窗前的桌子。環境內外都十分好,望著外面的綠悠悠大樹進餐,一樂也。一行六人全女士呢,竟然點了8個菜。有2個朋友嚷著要吃竽頭魚,以為五柳素黃魚就是,結果要再落單多一客香竽BB班。哈哈,最後全部9個餸,勁。先來一客齋鹵味 $38 味道剛好,沒有多餘的醬汁,令每欵齋的味道保留恰當,麵筋齋煙韌度得宜。最喜歡吃的腐皮卷,脆脆的,不油膩。南瓜雲耳百合炒甜豆 配搭賣相漂亮吸引,南瓜及雲耳略過淋,喜歡爽口點;百合及甜豆皆爽脆;味道適中。紅米蛋白炒飯 $65 至愛食品之一,米飯煙韌,不油膩,紅白之餘亦配上綠色的苜蓿伴碟,舖上略烘的杏仁片,各人都停不了咀,讚!香燒琵琶豆腐 $78 一般,略乾。五柳素黃魚 $78 魚身是大豆纖維,外層紫菜包裹再有一層腐皮(?)吧,魚身"肉質"略乾硬,五柳配料甜酸恰當,汁液亦稠濃得宜。麵醬炒油麥菜 味道好香竽BB斑 $58 細細件,略小於手掌大小,好

先來一客齋鹵味 $38

五柳素黃魚 $78

麵醬炒油麥菜
味道好

香竽BB斑 $58
細細件,略小於手掌大小,好得意,一人一件唔使爭。因我不吃竽頭,我未有吃。但見她們吃得津津有味。

黑松露燴百靈菇 $98
好味道,略鹹及有點油。配有泰國籚筍,顏色靚,讚。

喇沙湯餃子
特別,餃子餡料爽口,好。

嘩,那有可能全部吃掉,當然打包3大盒。

最後,還要了椰汁紅豆糕
,送的,免費。甜度濃度適中,喜愛之一。

個個都攬住個肚返公司見客,歡天喜地,滿載而歸。

公司的小王子仍在努力中,只可以消滅2盒,好。連這位不喜歡吃素的男仕都讚好呢!
2011-07-02
  • 紅米蛋白炒飯,椰汁紅豆糕。
2011-05-06 23 浏览
我有位朋友是食素人士, 我也不討厭食素的, 因為吃完後腸胃真的較沒負擔, 但香港很難找到合我心意的素食店, 她便推薦我不妨到此一試.她常去的是銅鑼灣的總店, 所以不確定尖沙咀的分店, 廚房師傅水準是否一樣高, 那我就先做白老鼠吧~尖沙咀的樓面面積不算很大, 但有開陽玻璃窗, 可以看到大樹, 坐椅也是很舒適的厚墊椅, 坐得舒服, 用膳都開心D~我第一次是去食晚飯, 內行人推介'黑松露牛油果炒飯', menu上沒有的~但服務員說沒有準備牛油果, 問我黑松露菜粒炒飯是否OK, 當然OK啦!我跟男友又了叫了個炒素翅, 湯及素點心, 2個人食還有剩打包, 份量算不少. 松露菜粒炒飯很好吃, 2-3人食飯的話, 必點菜式, 菜粒甜, 炒飯粒粒分明, 又不油, 一點點黑色應是松露粉, 很香, 價錢好像是$98一碟, 但絶對是不二選擇 炒素翅就沒啥特別, 不難吃, 也不油膩, 味道是寡了一點, 但食素本來就不是求刺激味道, 所以還可以 他們的例湯很好渴, 基本上沒有味精味道, 所以湯得特別開心健康 腐皮卷做得很好味, 煎得剛剛好, 煮過飯就知要煎得剛好金黃色又不過火的話, 手藝也得練一下, 不是那麼容

腐皮卷做得很好味, 煎得剛剛好, 煮過飯就知要煎得剛好金黃色又不過火的話, 手藝也得練一下, 不是那麼容易的.

那次晚飯後, 我也去過吃午餐, 他們的午市套餐很不錯, 價錢不算特別平宜($68), 但2個人, 叫一個套餐, 再加些點心, 每位也不過50多元, 還有例湯及甜品送, 在尖沙咀海防道上這麼方便的位置, 算是愛食素人士的心水選擇.

2011-05-02
  • 黑松露菜粒炒飯; 腐皮卷; 例湯
2011-03-08 33 浏览
Went to the Lee Theatre Plaza 7/F location for lunch; takeaway. The man at the podium recommended a fish dish that specifically said "deep fried" on the menu. I said that I did not want anything that was deep-fried and was leaning toward a soup. He said the soup served multiple bowls; was for sharing, so I shouldn't get it. He encouraged me to get the fish dish and told me that it was really not deep fried; was fried whole (Ii.e., the oil doesnt really penetrate the fish) and served w/a sweet/sour sauce. I said okay. The dish was 78 HKD and rice was 10 HKD.

When I got back to my office and opened the container the "fish" (mock fish) was thinly sliced and deep fried, through and through! I could have lived with that if the taste was good, but the "fish" was chewy/rubbery and had no fish flavor at all, except maybe a little in the mock fish skin. It's really not good by any stretch of the imagination and yet I'm sitting here, eating it because I'm starving, but I'm envying all my co-workers, who are eating 27 HKD bowls of delcious, steaming soup and I'm feeling really annoyed that I just spent 88 HKD on something that is essentially crummy, rubbery tofu.
2011-03-08
10 分钟 (外卖自取)
2009-09-07 11 浏览
1. 滷味大拼盤$32 ~ 一次過叫兩碟, 我覺得此店的染色指數不算高, 而且齋滷味不算油膩, 齋燒鵝亦不太硬還幾好味添.2. 菠蘿咕嚕肉$45 ~ 炸起圓波波的, 顏色幾可亂真.3. 薑汁豆豉涼瓜炒豬肚$45 ~ 其實無薑味, 苦瓜又無味, 只是得豆豉味.4. 鮮茄南瓜煮鮮竹$45 ~ 個人認為最不油膩是此碟, 南瓜沒煮爛, 仍是一件件, 反而鮮竹得好少, 成碟我都食唔到鮮竹.5. 西檸什果素蝦球$45 ~ 我都無食呢碟餸, 因為一碟得六/七件. 見到炸蝦的形狀及顏色也很像鮮蝦. 而什果當然是罐頭出品.6. 沙嗲粉絲素牛煲$45 ~ 沒什麼特別, 沙嗲味的餸一碟.7. 雞脾菇乾燒豆腐$45 ~ 類似紅燒豆腐, 啡啡黑黑般.8. 滑蛋豆角炒帶子$45 ~ 家常餸的炒蛋, 不過呢碟炒蛋炒得很乾身, 沒有油光鋪面.9. 白湯什菌浸菜苗$45 ~ 是日用上白菜仔苗, 不過我覺得湯底過咸, 可能味精重左.10. 炸春卷$15 ~ 較平時酒樓的細條.11. 千層糕$15 ~ 並不是酒樓般的黃色, 是白色的, 中間夾住南瓜蓉及吉士, 餡料非常甜.
2. 菠蘿咕嚕肉$45 ~ 炸起圓波波的, 顏色幾可亂真.
10. 炸春卷$15 ~ 較平時酒樓的細條.
2009-09-04
2009-08-14 30 浏览
同齋妹會合了, 睇完野, 本來打算食咖喱, 但二人是日都對辣野冇興趣. 便去海防道找那兩家齋鋪. 喬妃齋我食得多, 準備下次帶同世伯伯母來食. 而波羅密, 開係佢隔離, 相信搶左喬妃齋不少生意.我們得兩個人, 叫一碟個飯加個小點已經很足夠. 齋妹心怕唔夠食, 但問過侍應姐仔意見, 果然同我預算一樣. 佢話一個飯夠哂兩個人食, 不要叫太多浪費了食物.於是, 我們叫了一個鮮茄焗牛柳飯, 再追加一客灌湯餃. 本來預計焗飯需時, 但可能是素食的關係, 好多食材已經係半熟, 要焗, 焗熱了需要幾耐呢. 當然比起焗真正的肉類食品用既時間少.茄味好香, 而且帶有好重的"美極"味. 素牛柳亦好好咬口. 而飯, 是炒底飯. 整體上質素不差. 素灌湯餃, 用了木耳, 冬菇粒, 同一些菜絲. 湯帶有鮮味. 素翅夠爽夠彈牙. 傳統齋鋪之中, 佢算係做得不錯.香港素食店不多, 做得好食的也不多, 離開前, 店方部長給了我一張Voucher, 原來九月份, 銅鑼灣分店開張.

2009-08-13 12 浏览
同媽出尖沙咀行街之前成日出親黎都食沙嗲王媽話心血來潮想去樓上食齋因為媽聽d朋友話依度d齋唔差一入到去 媽愣然 佢以為係d快餐店形式既齋店所以依度要收茶位$5個 同加一~佢依度d裝修都唔差既~用餐日期為星期六但係佢比我地個lunch set餐牌話星期六係暫停不過佢地比得個依個餐牌 就叫得既~~~叫左2款有10.翡翠香芒龍鳳柳同埋16.鳳梨咕嚕班球每個食送都有包1個湯、1個飯同1個甜品個湯係老黃瓜湯平時飲開媽煲既老黃瓜煲瘦肉湯而家依度就冇肉......不過味道唔叫差既 ok啦!首先黎左碟翡翠香芒龍鳳柳芒果好香甜!西芹也不錯但果個蝦同埋唔知咩肉就真係麻麻地個蝦睇落已經整得唔似 食落仲唔似 怪怪的之前去海南島旅行果陣食過齋宴 佢d蝦真係好似 好好味架/"\但係依度真係食唔番..............果個唔知咩肉我都唔知點形容好因為我唔知佢扮緊咩肉-0-食唔出好不滿既係食晒成碟野 飯都食晒咁制都未黎另外一碟食送飯都冇晒 撈唔到個汁/"\鳳梨咕嚕班球個汁好味!調較得唔錯~依個班球就真係似似地啦~~食晒之後就上甜品係南瓜蕃薯糕我覺得唔錯 有質感 有d南瓜蕃薯粒粒係入面但媽話略嫌甜左少少埋單之前我已
同媽出尖沙咀行街
之前成日出親黎都食沙嗲王
媽話心血來潮想去樓上食齋
因為媽聽d朋友話依度d齋唔差
一入到去 媽愣然 佢以為係d快餐店形式既齋店
所以依度要收茶位$5個 同加一~
佢依度d裝修都唔差既~

用餐日期為星期六
但係佢比我地個lunch set餐牌話星期六係暫停
不過佢地比得個依個餐牌 就叫得既~~~

叫左2款
有10.翡翠香芒龍鳳柳同埋16.鳳梨咕嚕班球
每個食送都有包1個湯、1個飯同1個甜品

個湯係老黃瓜湯
平時飲開媽煲既老黃瓜煲瘦肉湯
而家依度就冇肉......不過味道唔叫差既 ok啦!

首先黎左碟
翡翠香芒龍鳳柳
芒果好香甜!西芹也不錯
但果個蝦同埋唔知咩肉就真係麻麻地
個蝦睇落已經整得唔似 食落仲唔似 怪怪的
但係依度真係食唔番..............
果個唔知咩肉我都唔知點形容好
因為我唔知佢扮緊咩肉-0-食唔出

好不滿既係食晒成碟野 飯都食晒咁制
都未黎另外一碟食送

飯都冇晒 撈唔到個汁/"\
鳳梨咕嚕班球
個汁好味!調較得唔錯~
依個班球就真係似似地啦~~

食晒之後就上甜品
係南瓜蕃薯糕
我覺得唔錯 有質感 有d南瓜蕃薯粒粒係入面
但媽話略嫌甜左少少

埋單之前我已經計好條數
結果佢拎張單比我地果陣 貴左既
明明係$128 2款
佢張單就逐款計 即係$68x2
唔太老實喎!我唔相信真係計錯囉~
入單條數都係一入就入2款 $128條數架啦~

我覺得唔太值 食齋要咁既價錢 質素又唔太高
服務方面 食食下叫個waitress比個餐牌我
應左我之後又唔比我
果陣得果幾台人 佢唔係忙架喎!
之後就要搵另外一個人比我!!
overall 一次就夠lu~
2009-07-25
2009-08-03 30 浏览
周日飯局,決定前往尖咀區,本意人多可以一嚐北京填鴨,可惜2間老字號一早己經Full Booking .在突然其來的刺激下,決定放下屠刀,就地食齋 ,朋友B君推介~波羅密素食,餐廳位置比較難找,所以周日黃金時段也不見人頭湧湧,但裝修舒適,一洗舊式齋鋪的土氣,開飯!友人B君點菜,全是他上一次美味的回憶 齋老味:外表己给我感覺到沒有老式齋鋪的美味.一啖入口,果然!味道偏淡,有些寡.只可以說少油菜式,比較健康.黃金甲:新派素食,也可以叫小食,脆米餅上有芝士及素肉.芝士加素肉及脆米,變得非常香口鬆脆,好食也特別.上海烤夫:由細到大食慣媽媽的頂級烤夫,所以其他的一定不能相比.只能說請用新鮮笋,較果會好些.炒素翅:只能說素翅口感真實.但歸功於生產商.鬼馬义燒:油炸鬼配素肉,口感得意,味道也絕頂,但絕對不似义燒,反正是食素,為何要似义燒?罪過..五柳魚:紫菜包素雞,素雞一向不是小弟杯茶.只能說酸甜汁美味開胃.一頓少油的健康素食,我會再來光顧,原來餐牌上還有很多創意之作,下次等我叫菜
.在突然其來的刺激下,決定放下屠刀,就地食齋

友人B君點菜,全是他上一次美味的回憶

炒素翅:只能說素翅口感真實.但歸功於生產商.

齋老味
2009-08-02
鬼馬义燒
  • 黃金甲
2009-04-19 31 浏览
4月頭,我與幾位朋友,一行四人,在尖沙咀行街,本想吃沙嗲皇,但去到要等好久,有朋友提以不如上樓上的素食店,一上到去,見到十個和尚仔的畫像,覺得幾得意,如事行入去,發覺裝修唔錯,入座後,前孚菜時"炸菜花生",樓面介紹了"金針雲耳炆燒夫,金榜提名,炸竽頭鱼,羅白絲烙"都幾好味,唔錯,埋單都算合理.但在櫃面四眼的女士,見我們小費比得少就好像有些微言,這最吏我們不快,我的朋友話下次不再來.
就好像有些微言,這最吏我們不快,我的朋友話下次不再來.
2009-04-03
  • 金針雲耳炆燒夫