2021-06-19 260 浏览
晚餐見無乜人,唔洗等,就入咗去。叫咗個小食併盤,唔錯,幾好食。但係上菜嗰陣,幾碟醬料叠埋一齊上,唔擺開不特止,啲碟底仲揩晒啲醬。好彩我唔點嘅,但係咁樣就唔得啦。另外又叫咗炒飯同通菜,都幾好。最好係個炒飯可以走蔥,唔洗嚟到慢慢揀。最後叫咗杯青檸梳打,以為唔記得叫走甜,實甜死啦但係原來係無甜嘅,正啱我。
晚餐見無乜人,唔洗等,就入咗去。叫咗個小食併盤,唔錯
。最後叫咗杯青檸梳打,以為唔記得叫走甜,實甜死啦
但係原來係無甜嘅,正
啱我。
2021-06-18
點了一個海南雞飯套餐,個例湯夠熱好飲,冇味精感覺,但係少許胡椒,本人喜歡!另外有飲品,跟咗龍眼冰加8元,大大杯,正!👍另外叫了一個乾炒肉片河粉,有鑊氣,但係肉片是火鍋肉片那隻,冇味道,一樣跟埋例湯!冇加錢,要了杯中國茶,竟然用了真空杯,全程保留熱力兼夾也相當大杯,是浸茶包的,所以飲完,仲可以問加熱水!下次一定再次光臨試下其他的食品,如串燒,濕炒牛/雞/豬河粉!我哋在星期六一時多到達,但係等一會便有位了,仲要係四人座位給兩個人座, 非常闊落!
2021-06-12
2021-05-08 348 浏览
叫咗兩個lunch:泰式青咖哩雞飯;燒豬頸肉冬陰功粉,酸辣鳳爪。 1. 青咖哩偏辣,雞肉好大雪味。2. 個冬陰功好難食,好似只係將街市買嘅冬陰功醬開水煮湯,湯稀而且得個酸字係好酸係好酸係好酸完全冇椰奶香味,香料味都唔多,一大堆菇,冬陰功嚟講係我食過頭三難食,真係唔好食3. 酸辣鳳爪唔酸,鳳爪唔入味,又係有雪味4. 上菜慢,漏單,送錯台,唔止一台客,幾台都係,一句唔好意思都冇,有咩資格收加一?成餐飯最好食係餐飲,
1. 青咖哩偏辣,雞肉好大雪味。
3. 酸辣鳳爪唔酸,鳳爪唔入味,又係有雪味
2021-05-08
2021-04-22 339 浏览
放工後同朋友食飯,佢提議呢間餐廳。無問題吖,還掂我都未試過。七點前入座嘅好處係可以自己揀坐邊張枱,我同朋友就坐咗最入面嘅半卡座,貪佢夠靜可以食住傾(傾住食?)菜牌價錢唔太貴,都係六七十蚊起。朋友食過話份量係細少少,所以我哋兩位女士連甜品都叫咗五樣。泰式金柚沙律 - 金柚肉多又甜,係令人食到好開胃嘅前菜。炭燒豬頸肉 - 豬頸肉好冧,配埋個酸酸哋嘅醬無咁肥膩,食多幾舊都得,只不過唔似係炭燒啫。蒜蓉炒椰菜苗 - 正正常常一碟菜,不過就唔多似苗。味道對我嚟講有啲重,蒜同鹽都略多。炸蝦餅 - 好有蝦味,又夠彈牙,好好味。炸到外皮有啲脆,上枱時係熱到食唔倒嘅,要攤一陣先可以入口。芒果糯米飯 - 好多芒果,暖暖哋嘅糯米飯夠軟熟。唯獨係我覺得椰醬好似稀咗少少。第一次食,樣樣都好味,下次嚟可以再試其他食物。

泰式金柚沙律 - 金柚肉多又甜,係令人食到好開胃嘅前菜。

第一次食,樣樣都好味,下次嚟可以再試其他食物。
  • 金柚沙律
  • 炸蝦餅
2021-03-21 352 浏览
星期六下午,去荷里活廣場shopping一下,shopping前去食返個下午茶,因為星期六午餐冇下午茶供應。我哋叫咗兩個午餐,一個係無骨海南雞飯,一個係喇沙燒雞金邊粉,再加兩個小食。無骨海南雞飯 - 賣相吸引,飯就比較普通,油飯味唔係咁重,雞就好香滑。燒雞冬陰功金邊粉 - 燒雞好乾,味道唔夠濃,金邊粉比較酸,辣係一般。沙嗲豬肉 - 個汁好好味蝦餅 - 個皮唔夠鬆脆,有啲over cook嘢食一般,坐得舒服,價錢OK,兩個人,每人大約$110的午餐。

沙嗲豬肉 - 個汁好好味

蝦餅 - 個皮唔夠鬆脆,有啲over cook

2021-03-20
2020-12-29 414 浏览
今日中午,見呢間唔係甘多人咪入去,點知中伏,叫左個$58的青咖喱雞飯,得果3,4𡚒雞,仲要係好似手指尾甘細,同個職員好聲好氣講點解甘少,個職員好負氣,攞走左,需然係加返,但就比說話我聽,又唔係我比你,頂,又話食市唔好景,又甘既服務,永冇下次

到荷里活商場行街,順便午餐,好多舖週末都唔用排隊,這間之前晚餐試過2/3次,印象唔差,見到週週末有午餐,一於再式試,叫了香茅豬扒冬陰功湯粉, 湯同粉還可以,軟辣適中,不過豬扒品質及賣相認真麻麻地,考落切得唔完整,比較薄,味道一般,油膩少少,有好大改善空間,未加一68元,豬扒質量可以給好d🙁如果給這個價錢,可以選擇其他舖😅朋友叫了蟹肉芒果炒飯,還可以,料唔算多。反而小食蝦餅keep到少少水準。跟餐有2杯普通嘢飲,汽水或者茶,我地叫了中國茶,用茶包,普普通通。
香茅豬扒冬陰功湯粉
2020-12-05
2020-11-21 1047 浏览
荷里活商場 泰亭 (第100篇食評)星期二晚上7點也不用等位,可直入卡座。雖然戴上口罩,都feel到職員有殺氣,未致於黑面,但餐飲服務黎講,態度可以更好。裝修清雅淡淡綠,有點點叢林feel. 四人家庭套餐,套餐無跟飯或飲品甜品,真的不完美可接受,相計比二人餐划算。4款 二選一 青木瓜沙律or沙嗲串燒(豬/雞)半打 (讚)明爐香草烏頭魚原條 or原條青檸辣汁蒸烏頭魚豬頸肉or招牌海南雞半隻泰式炒雜菌 or 飛天通菜白飯靚仔($15):甘香軟糯,唔錯。椰青($38):阿女自己一個飲曬,唔分享。串燒不錯,唔覺有碳香味,雞肉較嫩 。烏頭不夠新鮮,還好肉碎添了味道。無骨海南雞大讚,擺盤靚,雞肉嫩滑,果然係招牌菜。炒雜菇:口感層次豐富,調味適中。加一服務費埋單500大元有找,452。
荷里活商場 泰亭 (第100篇食評)

星期二晚上7點也不用等位,可直入卡座。
裝修清雅淡淡綠,有點點叢林feel.

4款 二選一
青木瓜沙律or沙嗲串燒(豬/雞)半打 (讚)
明爐香草烏頭魚原條 or原條青檸辣汁蒸烏頭魚
豬頸肉or招牌海南雞半隻
泰式炒雜菌 or 飛天通菜

白飯靚仔($15):甘香軟糯,唔錯。

椰青

椰青($38):阿女自己一個飲曬,唔分享。

沙嗲串燒

串燒不錯,唔覺有碳香味,雞肉較嫩 。

檸檬香草蒸烏頭

烏頭不夠新鮮,還好肉碎添了味道。

招牌海南雞

無骨海南雞大讚,擺盤靚,雞肉嫩滑,果然係招牌菜。
泰式炒雜菌

炒雜菇:口感層次豐富,調味適中。

加一服務費
埋單500大元有找,452。

2020-11-17
沙嗲串燒
招牌海南雞
泰式炒雜菌
2020-11-16 256 浏览
咖哩雞飯係我嘅最愛,出街的時候,見到都會吃,今天吃的這款,都幾好吃,它的雞肉切得小小的,例外還有豆角和紅蘿蔔加上一個雞蛋,最主要的是它的咖哩汁,加了椰奶,顯得既香又滑,加在熱噴噴的飯上,吃起來,很滿足,最後,當然要喝埋凍奶茶啦!整個人都精神曬。
下午茶
2020-10-23 304 浏览
落咗單吃海南雞飯和香茅豬扒飯。賣相不錯,當喝湯時、啲味道意想不到地極鹹,鹹到苦!講比服務員聽,她只是和同僚講一下並沒有反應,還以為這客人諸多挑剔!當找數時,再告知給服務員那湯極之鹹!她態度冷淡還講「為何不告訴我們聽!」....好像是我的錯呢!一定不會再去!
落咗單吃海南雞飯和香茅豬扒飯。
賣相不錯,當喝湯時、啲味道意想不到地極鹹,鹹到苦!
一定不會再去!
2020-09-24 386 浏览
好耐無黎荷里活廣場,原來開左間新的泰國餐廳,咁岩唔洗等位就試一試好唔好啦Lunch 黎講價錢正路,追加小食價錢都合理諗緊食咩途中聽到侍應之間的對話,原來有幾個係泰國人,仲要唔識聽廣東話,要落單係要搵另一D侍應先得豬頸肉冬陰功金邊粉冬陰功湯底偏酸,但合我口味豬頸肉燒得幾香唔算太肥海南雞飯配雞湯雞肉好嫩滑,份量都算多雞湯好好飲又唔會好油膩蟹肉芒果炒飯配雞湯芒果同蟹肉超少,炒飯無味,炒飯真係好難炒得難食囉追加的炸蝦餅同酸辣無骨鳳爪呢兩款都係好食的除左炒飯好失敗之外,整體都算唔錯

Lunch 黎講價錢正路,追加小食價錢都合理

豬頸肉冬陰功金邊粉
冬陰功湯底偏酸,但合我口味

豬頸肉燒得幾香唔算太肥

海南雞飯配雞湯
雞肉好嫩滑,份量都算多
雞湯好好飲又唔會好油膩

蟹肉芒果炒飯配雞湯
芒果同蟹肉超少,炒飯無味,炒飯真係好難炒得難食囉

追加的炸蝦餅同酸辣無骨鳳爪
呢兩款都係好食的

除左炒飯好失敗之外,整體都算唔錯
2020-09-13
2020-09-23 216 浏览
某日同朋友去荷李活中心行街,行到咁上下想坐一坐,竟然比一浸香味吸引住,要兜返轉頭搵吓個源頭!原來就係呢間泰國嘢!餐牌都唔睇就沖左入去!講吓杯招牌泰式奶茶先!飲開正宗泰式奶茶都知道,係甜到糖尿嘅!呢度呢杯都有80分!另外叫咗一杯珍多冰,啲料多幾多唔錯唔錯!今次試咗泰式豬頸肉沙律!非常惹味辣辣地,幾開胃!不過本身以為有沙律菜,點知係以豬頸肉為主!依然係正嘅🤭仲試咗個泰式咖喱,今次叫雞!係黃咖喱雞!有驚喜~~另外叫多咗個薄餅!襯埋一齊簡直欲罷不能!同埋見到隔離位叫咗海南雞,賣相唔錯!下次會想食🥳
2020-09-11 214 浏览
路過荷李活見到下午茶都算好吸引試試星洲米一上菜感覺好精緻平時好少見到咁靚嘅星米廚師應該係好精心擺盤,讚👍唔係平時粗米對於我呢個超級鍾意食米粉嘅人覺得呢款米好好食見到其他人個個都叫海南雞飯下次要試試先
路過荷李活見到下午茶都算好吸引

試試星洲米

一上菜感覺好精緻
平時好少見到咁靚嘅星米
廚師應該係好精心擺盤,讚👍

唔係平時粗米
對於我呢個超級鍾意食米粉嘅人覺得呢款米好好食

見到其他人個個都叫海南雞飯
下次要試試先
2020-08-12 381 浏览
疫情下想快速的找家食店快速用餐,剛好看到很久沒有吃的泰菜,看過門外的餐牌就決定好。 餐廳推出假日下午茶,看到心儀的迷你海南雞飯及迷你泰式豬手飯,可以多試好幾款小食。先來的是迷你海南雞飯,雖說是迷你版但份量卻不迷你,海南雞都有十幾件, 飯更是一碗的份量,抵食。味道不錯,雞肉沒有雪味而且很滑,海南雞油飯及配搭的醬料都是想像到的味道,不差但沒有驚喜。 再來的是迷你泰式豬手飯,份量亦是大大份的,豬手味道偏咸配搭的滷水蛋卻味,是送飯之選。 另點了兩款小食,炸蝦餅熱辣辣又脆口,單骨蝦餅也是炸得香口不油,兩款炸物小食炸得不錯,味道是可想像的炸蝦餅雞翼。唯獨要讚的是配搭的醬汁。一般餐廳只提供橙色的甜酸醬, 但這店卻供應三款,當中黃色的酸辣醬特別合心水,辣味較強,酸味帶濃濃果香,配著炸物吃另有清新的味道。 飲品點了新鮮椰青,味道清甜椰肉滿滿。另外點了龍眼冰,用乾及新鮮龍眼肉調配甜味比龍眼味強

迷你海南雞飯

迷你泰式豬手飯

炸蝦餅單骨雞翼

新鮮椰青
龍眼冰

2020-07-05 348 浏览
勁抵食嘅泰國餐廳冇太大期待咁入去食,點知質素出乎意料之外嘅好。首先佢啲菜式都算多,價錢唔係太貴,我哋4個人叫咗4個菜,1個湯,1個甜品同兩個椰青埋單每人約$170,超級抵食。食泰國菜必食嘅金邊粉質素都十分滿意,都幾大碟。冬陰功湯都十分足料,有好多隻大蝦,十分好飲。冰凍椰青又大又多椰肉,飲哂仲可以挖埋啲肉食。全晚最好食嘅就係個甜品,芒果糯米飯,芒果超級甜而且份量多,4個人都夠食,椰汁又香又濃,唯獨啲飯可以再多少少就好。下次會再去食!
勁抵食嘅泰國餐廳

冇太大期待咁入去食,點知質素出乎意料之外嘅好。

2020-05-05