一向都幾鐘意荷里活廣場,貪佢近公共車站,商場大又有晒得想行既店鋪,食物種類都唔少今晚同朋友行完街想食泰菜,見到泰亭是是正正,決定一試😆餐廳環境幾好,空間大,燈光明亮,環境整潔乾淨座位夠闊大,坐得舒服😌幾適合行完行坐企食野休息傾計👍🏻食物種類餐牌選擇都幾多,花多眼亂😍😍😍我地行完好肚餓,叫左兩個小食兩個主菜兩杯飲品沙爹半打(🐔🐷各半)熱辣辣既沙爹賣相幾吸引!🤤店家好有心思地提供左幾款醬料,分別係串燒上既香矛椰汁,食落有濃濃椰香配淡淡香矛味點埋沙爹醬,花生味道都幾突出,沙爹調配得非常香口,質感唔會太厚好漏另外仲有酸酸甜甜既調汁,辣辣地解膩開胃雞肉同豬肉既肉質都幾好,軟腍易咬得黎有口感燒到金黃色熱辣辣又香口👍🏻👍🏻👍🏻炸軟殼蟹🦀軟殼蟹係我同朋友既至愛😍見到即刻叫上到黎原來係蒜蓉炸軟殼蟹!有海量既炸蒜同炒過既蒜,仲有大量既蔥,一上枱已經非常香🤤餐廳亦好好地幫我地切左件,唔洗大大舊食到好混亂炸蒜非常香口,入口漏漏蒜香🧄配上酥脆可口既炸軟殼蟹🦀軟殼蟹脆而不膩,咬落咔咔聲但又唔會炸得太硬外層既酥脆加上軟殼蟹既軟糯,口感一流😋配埋香口既炸蒜更加無得輸😚🐟原條明爐香草蒸烏頭全多配料既明爐烏頭😍😍打火一滾
今晚同朋友行完街想食泰菜,見到泰亭是是正正,決定一試😆
餐廳環境幾好,空間大,燈光明亮,環境整潔乾淨
座位夠闊大,坐得舒服😌幾適合行完行坐企食野休息傾計👍🏻
食物種類

餐牌選擇都幾多,花多眼亂😍😍😍
我地行完好肚餓,叫左兩個小食兩個主菜兩杯飲品

沙爹半打(🐔🐷各半)
熱辣辣既沙爹賣相幾吸引!🤤
另外仲有酸酸甜甜既調汁,辣辣地解膩開胃

雞肉同豬肉既肉質都幾好,軟腍易咬得黎有口感
燒到金黃色熱辣辣又香口👍🏻👍🏻👍🏻

炸軟殼蟹🦀
軟殼蟹係我同朋友既至愛😍見到即刻叫

餐廳亦好好地幫我地切左件,唔洗大大舊食到好混亂
炸蒜非常香口,入口漏漏蒜香🧄配上酥脆可口既炸軟殼蟹🦀
軟殼蟹脆而不膩,咬落咔咔聲但又唔會炸得太硬
外層既酥脆加上軟殼蟹既軟糯,口感一流😋
配埋香口既炸蒜更加無得輸😚

🐟原條明爐香草蒸烏頭
全多配料既明爐烏頭😍😍打火一滾起已經聞到酸香既味道
湯汁香料味道濃厚,香茅、羅勒味道出眾,令湯底既層次幾豐富,而且酸酸地非常開胃
配埋有滿滿既肉碎、秀珍落同埋蔥,全部都係我鐘意既配料😋😋

烏頭都幾新鮮,魚肉爽口唔會腥,肉質軟腍,配埋湯汁酸酸地唔經唔覺食晒成條😆
朋友極愛跟埋既海鮮醬汁,因為辣得非常惹味,令整體味道既辣又香👍🏻

濕炒牛肉河粉🐮
非常足料夠份量既濕炒,有芥蘭、西蘭花、粟米仔、菇、甘荀等等
主角牛肉同河粉都幾唔錯,牛肉質感軟腍,份量都幾多

河粉有用醬油炒過,食到炒過醬油微焦既香味,份量亦係十分之足夠👍🏻

荔枝沙冰🍹
非常清爽清甜既特飲!飲落係濃濃荔枝香,唔會太甜,非常清甜
食完濃味既泰菜飲番杯清爽荔枝冰可以解膩舒服晒😚

椰青沙冰🥥
第一次飲椰清沙冰佢個份量真心嚇親我!🧉
上枱係滿滿一杯椰汁沙冰另外跟一隻椰青,椰青入面都係滿滿椰汁沙冰😳😳😳
兩個人先飲得晒既椰汁沙冰$60都唔洗真心非常抵
當然味道都好重要,一飲有驚喜😍
椰青天然既味道呃唔到人,一飲就飲得出
入口係滿滿椰香,有椰青水既鮮同埋清甜,亦有椰青肉鮮榨既奶香,淡淡既甜味,味道好天然
飲晒成杯好舒服😌

2021-12-23 118 浏览
好耐冇去泰國,好掛住泰國菜,今日嚟試吓呢間泰國餐廳☺️裝修格局舒適寬躺,好有泰國特色,服務員招呼都唔錯👍🏻仲介紹咗我哋新春盆菜,睇落都幾正喎,等我試咗覺得OK新年一於訂番個先🥰首先叫咗個沙嗲串$88(半打),可以揀雞或豬,又或者一樣一半,嘩!真係食返泰國嘅味道,即時開心好多🥰蒜蓉通菜$68,炒得又香又惹味,必點菜式👍🏻泰式金柚沙律$78,夠凍又甜又醒胃,好正👍🏻泰式蟹肉炒飯$98,炒飯最緊要係乾身,蟹肉夠多,入口層次感豐富,真係唔錯😊我嘅自愛炸蝦餅 (4件)$58,又香又脆,夠香兼彈牙,配特製醬汁更加好味😋咖喱炒軟殼蟹$178,食得過癮梗係唔俾佢停,呢個咖喱炒軟殼蟹,真係必食推介,脆卜卜,熱辣辣,嗰啲咖喱汁惹味到吖,真係連手指都啜埋👍🏻👍🏻👍🏻招呼服務都唔錯,上菜夠快,效率高😊呢間餐廳真係令我覺得好似去咗泰國咁🥰
好耐冇去泰國,好掛住泰國菜,今日嚟試吓呢間泰國餐廳☺️
裝修格局舒適寬躺,好有泰國特色,服務員招呼都唔錯👍🏻
蒜蓉通菜$68,炒得又香又惹味,必點菜式👍🏻
泰式金柚沙律$78,夠凍又甜又醒胃,好正👍🏻
招呼服務都唔錯,上菜夠快,效率高😊
呢間餐廳真係令我覺得好似去咗泰國咁🥰
2021-12-23 86 浏览
飽飽地又想快食少少野~黎試下泰式金柚沙律同炸蝦餅小食~跟個勝獅泰國梳打水~襯返個冰杯都幾靚~環境都ok~好多位坐~沙津有少少炸魚仔同腰果~炸蝦餅跟酸甜醬味道香口。
飽飽地又想快食少少野~
黎試下泰式金柚沙律同炸蝦餅小食~
跟個勝獅泰國梳打水~
襯返個冰杯都幾靚~
環境都ok~
好多位坐~
沙津有少少炸魚仔同腰果~
炸蝦餅跟酸甜醬味道香口。

2021-12-23 117 浏览
平時好少去荷里活廣場覓食,星期日下午行過見好多間餐廳門口都好多人等位,反而呢間泰國餐廳可以直接安排入座,望餐牌見價錢唔算貴,一於就呢間。海南雞飯 $68 有成十件無骨雞,而且肉質幾嫩滑。黃油飯幾大碗都唔錯,仲有埋碗冬瓜湯,雖然感覺有啲味精,但成個套餐都算抵。跟餐另外有小食及飲品,一件炸蝦餅無咩特別;當日特飲係咩柚子特飲,幾甜幾難飲下…本身對餐廳感覺都唔錯,但食完碟飯,第二個餐都仲未上,結果追單兩次先有,好彩呢碟泰式肉片炒河 $68都算有驚喜。因為呢碟唔係平時食開果種條狀河粉,而係一塊塊粉皮咁,炒到每塊都有上色,唔會痴住一叠,味道唔會好鹹,亦唔會好油,不過肉片就有啲老。
海南雞飯

炸蝦餅

泰式肉片炒河

下午茶
海南雞飯
泰式肉片炒河
2021-12-19 110 浏览
今日午市分別叫咗碟炒辣雞意粉同炒飯,意粉好快上,雞嘅份量都唔少,但好勁雪藏味。食哂碟意粉,友人嘅炒飯都仲未嚟,落單後15分鐘催第一次,30分鐘後,隔離幾枱遲過我哋落單,啲嘢食都到哂,我哋再催第二次,都係完全無職員覆返係咪漏單定炒緊,到我哋話唔再等,要cancel碟炒飯埋單嘅時候,碟炒飯啱啱好上,但我哋都已經等到心情好差,唔想再食,點知個職員都係照出張有埋碟炒飯嘅單俾我哋🙃 我哋再講,就有個著黑衫、疑似經理嘅女職員過嚟話:「取消返就得啦!」完全一啲抱歉嘅意思都無🙃🙃🙃大家想以身試伏就去啦😂

大家想以身試伏就去啦😂

2021-12-19
又回到星期一,我為了節省時間,所以把星期一裡面的晚餐,包括「雞肉」食品跟 「白飯」食品,選擇了留在「新蒲崗」,跟「鑽石山」區裡面的食店享用,結果我去了「鑽石山」大型購物商場「荷里活廣場」裡面找食店享用「雞飯」。看來「荷里活廣場」近年的舖位,和店舖又出現變動,結果我在「荷里活廣場」一樓裡面,找到一間我之前從來未在「荷里活廣場」所有舖位裡面發現到的泰國菜餐廳,餐廳名稱叫做「泰亭」。我在星期一晚餐時間光顧「泰亭」,當時光顧「泰亭」的食客實際數目不多,所以我很快就能夠入座,反而之後在點餐,選擇食品的過程期間遇上始料不及的事,令實際點餐時間變長了。我在「泰亭」晚餐裡面的點餐過程,所需要的總時間之所以變長,主要是因為我始料不及原來「泰亭」晚餐餐牌裡面,是沒有製作提供「泰國海南雞飯」,跟泰式「咖喱牛腩飯」的。所以我在「泰亭」點餐過程期間,知道「泰亭」沒有「海南雞飯」和「咖喱牛腩飯」,只有單點食品「海南雞」和「咖喱牛腩」之後,只能夠選擇退而求其次,改點單點食品,另外再點一碗「白飯」。到了選擇享用飲品,「泰亭」雖然也有提供「泰國奶茶」,可惜我光顧「泰亭」時已經是晚上七時有多,所以最後沒有選擇享用「泰國奶

到了選擇享用飲品,「泰亭」雖然也有提供「泰國奶茶」,可惜我光顧「泰亭」時已經是晚上七時有多,所以最後沒有選擇享用「泰國奶茶」,改為享用沒有「咖啡因」的「芒果沙冰」。

除了飲品「芒果沙冰」之外,我另外還有在「泰亭」選擇留到最後享用甜品「芒果糯米飯」,所以把「芒果糯米飯」「叫起」,直至晚餐去到尾聲的時候,我才開始享用「芒果糯米飯」。

先說一下「泰亭」的泰式沙冰飲品「芒果沙冰」,餐廳廚房安排利用導熱能力不差的金屬餐杯去作為「芒果沙冰」餐具,所以「芒果沙冰」飲品的實際口感十分冰涼,沙冰磨得頗為幼細,沙冰在杯裡面遲遲未有融化的跡象。

至於「芒果沙冰」飲品的實際味道方面,「芒果沙冰」飲品實際製成品裡面,充滿來自「芒果」濃厚而純粹的甜味,而且「芒果沙冰」的「芒果」甜味裡面,沒有夾雜太多的「糖漿」甜味感覺。

至於新鮮「芒果」原本應該有的酸味,隨著「芒果」果肉跟冰凍的冰塊互相攪拌,合而為一攪拌變成甜味「沙冰」之後,而逐漸被「芒果」甜味掩蓋消失,不是太能夠喝到「芒果」酸味了。

「泰亭」廚房製造的「芒果沙冰」,選擇使用有耳朵的金屬杯作為餐具,而且有為食客提供匙羹,讓食客一方面能夠慢慢攪拌飲品,防止沙冰在享用期間意外洩漏跌出來,另一方面也可以用匙羹慢慢刮起享用甜味沙冰。

晚餐食品方面,我意外發現「泰亭」晚餐沒有提供「海南雞飯」,只有價錢比較昂貴的「半隻海南雞」跟「全隻海南雞」。「半隻海南雞」售價需要港幣一百零八元,遠遠超出我個人的晚餐預算,所以我沒有選擇享用。

我退而求其次,改為享用「泰亭」晚餐裡面的「椰汁黃咖喱牛腩」。「泰亭」不單只沒有「海南雞飯」,甚至連「黃咖喱牛腩飯」也沒有提供,食客只能夠選擇享用單品「黃咖喱牛腩」或者「椰汁黃咖喱雞」。

所以我最後只好,選擇享用食品「椰汁黃咖喱雞」。「泰亭」製造的單品「椰汁黃咖喱雞」售價賣港幣九十八元,只比單品「半隻海南雞」便宜港幣十元,便宜賺到的港幣十元對我來說只是聊勝於無而已。

由於「泰亭」晚餐裡面沒有提供「椰汁黃咖喱雞飯」,所以我選擇「椰汁黃咖喱雞」食品之後,需要另外在「泰亭」裡面點一碗「白飯」,「泰亭」廚房製造的「白飯」價錢不便宜,售價需要港幣十八元一碗。

換言之食客如果光顧「荷里活廣場」「泰亭」,想在晚餐時間裡面享用一客「椰汁黃咖喱雞飯」的話,未計算「加一服務費」之前,至少需要付出偏向昂貴的港幣一百一六元價錢。

「泰亭」廚房製造的食品「椰汁黃咖喱雞」實際味道,因為「椰汁黃咖喱雞」裡面加入「椰汁」作為調味料,所以「椰汁」甜味令「椰汁黃咖喱雞」實際製成品裡面的味道變得非常之甜,相反不是太能夠食到強烈辣味。

雖然「泰亭」廚房製造的單品食品「椰汁黃咖喱雞」裡面有「椰汁」甜味,而沒有明顯的「辣椒」辣味,但是正正因為沒有辣味,反而令我容易感受到「黃咖喱」汁裡面的「咖喱」香料原有香味。

「泰亭」廚房製造的「椰汁黃咖喱雞」咖喱汁裡面沒有食到明顯辣味,除了因為廚房加入「椰汁」之外,「椰汁黃咖喱雞」裡面的其他蔬菜配料,也有屬於自己的功勞。
芒果沙冰

因為我發現「泰亭」廚房在製造「椰汁黃咖喱雞」期間,在「椰汁黃咖喱雞」裡面加入很多蔬菜,包括「洋蔥」、「蕃茄」、「青豆」、「青椒」在內,而且「青椒」已經完全去籽,所以令「黃咖喱」汁完全沒有辣味,反而食到甜味。

「泰亭」「椰汁黃咖喱雞」不單只已經去籽的「青椒」裡面沒有辣味,就連「洋蔥」裡面也沒有食到明顯的辣味,「青椒」在浸完甜味黃咖喱汁之後才享用,反而從「青椒」裡面食到甜味。
椰汁青咖喱雞

至於「椰汁黃咖喱雞」裡面的配料新鮮「蕃茄」,「蕃茄」也沒有食到明顯的酸味,「蕃茄」實際味道在浸淫過甜味「黃咖喱汁」之後,最後也變甜了。

最後是時候評論一下「椰汁黃咖喱雞」裡面的主要肉類食材「雞肉」,「雞肉」是已經完全去骨的「雞腿肉」,所以「雞肉」實際上已經是無骨啖啖肉,肉質和口感尚算偏嫩,而且容易用牙齒撕開和咀嚼。

至於我在「泰亭」晚餐裡面,安排「叫起」留到最後才享用的泰式甜品「芒果糯米飯」,我點餐時看見「泰亭」「芒果糯米飯」只售港幣十八元,我的潛意識已經預料到「泰亭」「芒果糯米飯」實際份量應該不會太多。

結果我在享用完「泰亭」晚餐裡面的食品「椰汁黃咖喱雞」跟「白飯」之後,通知「泰亭」裡面的侍應,是時候把「甜品」「芒果糯米飯」送過來了。
芒果糯米飯(1件)

「泰亭」在製造甜品「芒果糯米飯」這方面,可算真的成功做到「貨真價實」,售價只賣港幣十八元,價錢看似非常便宜的「芒果糯米飯」實際製成品,原來真的只用一個細小偏闊的正方體膠碗作為餐具。

至於「泰亭」甜品「芒果糯米飯」實際製成品裡面的份量,大約四五粒的切粒「芒果」跟甜味椰汁,鋪在新鮮滾熱辣的「糯米飯」表面上。食客如果使用餐廳提供的木匙羹享用「芒果糯米飯」,結果大概應該只享用到,不到十匙羹的份量吧?

所以即使「芒果糯米飯」裡面的「芒果」跟「椰汁」實際味道十分之甜,「芒果」跟「糯米飯」的實際口感也被廚房煮得十分軟熟,「糯米飯」實際製成品裡面的溫度感覺十分灸熱。

但是「泰亭」甜品「芒果糯米飯」實際製成品,即使完全齊合味道、口感跟溫度這三大優點,但是如此味道、口感、溫度兼備的「芒果糯米飯」實際份量不多,只享用到十啖左右就已經食完,無法繼續享用下去了。

加上我從「泰亭」晚餐餐牌裡面,看不到有碟頭飯「咖喱牛腩飯」或者單點食品「咖喱牛腩」,覺得下次即使還有機會光顧,我又不太想食價錢比較昂貴的「咖喱牛肉」配「白飯」,只能食「咖喱雞」,感覺有點可惜。
2021-11-22
芒果沙冰
椰汁青咖喱雞
芒果糯米飯(1件)
2021-11-01 324 浏览
自己一個人去咗荷里活行街,順道午餐,是但入咗一間餐廳就係呢一間,第一次去食,餐廳座位舒適,我叫咗個午市套餐,有飲品、小食酸辣無骨鳳爪、香茅豬扒飯、仲有個湯。酸辣無骨鳳爪,完全唔酸亦唔辣無乜味、另外主菜香茅豬扒,好難食口感好核突完全唔覺得自己食緊豬扒,軟林林到化開,仲有個醬汁又係超難食,唔會再去食了。
2021-10-25 222 浏览
中午商場川流不息,間間食肆都擠滿人,唯獨呢間唔使等,此情此境,經驗話我知好易中伏,結果又證明多一次!叫碟青咖喱雞飯,鹹而不香,雪藏雞柳冇骨落地唔在講,連配料都欠奉。冬蔭公湯底就得個鹹字;豬扒則霉霉地,最離譜杯每日特飲,唔寫明係乜,任佢酙乜要飲乜,只分冷熱飲,結果杯嘢有啲似酸梅湯,又似八香果,或者係兩溝卦,咁點解唔寫明送乜?有啲取巧,成70蚊仲要加一畀啲咁嘅嘢人食?再望望隔離枱一家人叫咗成枱食物,仲有伙記殷勤招呼,原來係熟人!明白哂!見微知著,從佢地親疏有別嘅「另類」服務模式,就知佢地點樣經營了。

2021-10-13 253 浏览
落咗波,天氣涼涼哋,最啱食辣野。呢間泰菜店嘅室內設計唔行傳統泰國feel,而係現代輕盈風。係附近家庭聚餐嘅熱門選擇。而我最鍾意佢嘅濃味作風,因為夠地道,不過屋企人就覺得太濃味。私心精選:1)冬陰功湯 ($188)湯底夠濃味,🈵️足我重口味嘅口味,夠酸夠辣先係thai style~飲得出佢用咗好多料去意個湯底,味道豐富。仲有,佢啲蝦係大隻,新鮮,爽口,彈牙!應該係泰國黎嘅河蝦。同埋佢份量足,4人份量嘅portion可以裝到8-10碗!2)焗香草粉絲老虎蝦煲 ($168)另一濃味之選。正蝦,濃味,多粉絲,啱晒送飯。(不過啲蝦似乎唔係老虎蝦🤭)3)香草豬肉乾炒河($68)夠乾身,啲河粉又吸晒汁,夠鑊氣(係商場店食到大排檔式鑊氣!)4)明爐香草蒸烏頭魚($168)熱辣辣嘅魚,啲汁酸酸甜甜,微辣,烏頭魚冇泥土味,加埋啲菇、耶菜、大蔥等配菜,好豐富嘅感覺。5)蒜蓉炒椰菜苗($65)純粹因為自己鍾意食椰菜苗,而佢嘅椰菜苗炒得有火氣,甜甜地,加埋蒜香,好好味。我自己一個人都可以KO成碟。
落咗波,天氣涼涼哋,最啱食辣野。

私心精選:
1)冬陰功湯 ($188)

2)焗香草粉絲老虎蝦煲 ($168)
另一濃味之選。正蝦,濃味,多粉絲,啱晒送飯。
(不過啲蝦似乎唔係老虎蝦🤭)
3)香草豬肉乾炒河($68)

4)明爐香草蒸烏頭魚($168)

5)蒜蓉炒椰菜苗($65)
2021-10-13 187 浏览
#鑽石山 #泰亭 聽我fd講,呢間野新開,又係佢最愛嘅泰國菜,又見入座幾滿咁,就去試下,點知伏咗,cp值低,極度overpriced😓#馬拉盞通菜 馬拉盞係夠咸香,不過通菜老,分量就ok 啦,少少偏少🤨#泰式黃咖喱雞 味道無層次,淡味,又稀,似咖喱磚開水only,雞件一啲都唔入味,得少少咸,又有雪味🙄#泰式椰子雞湯 雞又係唔入味,湯底得少少椰子水味,但唔多椰子嘅香味😑仲要#牛油酥餅 成32蚊,得呢8塊細細塊酥餅,我一個人食先啱啱好,如果一枱人食,就真係攝牙罅咋🤯味道: 4/10味精: 7/10價錢: 3/10環境: 5/10服務: 6/10

味道: 4/10
味精: 7/10
價錢: 3/10
環境: 5/10
服務: 6/10
下午茶時段去,見佢環境OK,唔洗等入得,同個朋友入去食Tea傾計。我叫左個香茅豬扒飯,豬扒又乾又咸+唔熱,汁唔夠,飯又硬,好少話D嘢難食,呢味真心係好難食,跟住個FD碗扎肉湯粉係冇味,份量係正常嘅。依個價位咁嘅食物質素實在真係太差。本身想去吹水,點知餐廳有個位半山埋左門好似係度開PARTY咁,細聲講大聲笑嘈住曬,諗住傾計都冇曬MOOD,我哋走佢哋都未走,轉場算數,極度討厭。總之呢間嘢,永遠BLACK  LIST!

我叫左個香茅豬扒飯,豬扒又乾又咸+唔熱,汁唔夠,飯又硬,
依個價位咁嘅食物質素實在真係太差。

總之呢間嘢,永遠BLACK  LIST!
2021-08-24
2021-08-26 356 浏览
今日口痕想試吓泰式芒果糯米飯,行開鑽石山荷里活,見呢間新新地,佢門口個芒果糯米飯的圖片上有;紫色糯米飯、白色糯米飯、同埋芒果,賣相都好似好吸引😀咁就入收銀俾錢,等咗大概10分鐘,攞外賣是只見到白色糯米飯,我就問店員紫色糯米飯呢?!我擔心佢一時唔記得冇俾我,店員就話冇㗎🤨我繼續追問,出面個圖片上面係有個喎👆🏻有雙色糯米飯㗎喎。個店員仲一面神態自若地說:「張相好多年前㗎啦,而家冇㗎啦,成幾年前㗎啦張相。」下!你間野都開左無幾耐🥴我都無謂坳就返屋企啦。返屋企一打開盒糯米飯,見到芒果是淺黃色,我心裏面都會覺得佢好酸,事實證明我是對的🤦🏽‍♂️一句到尾,呢個糯米飯係唔好食嘅,芒果是酸的,椰汁不夠,糯米飯也比較硬,唯一可取之處就係個糯米飯是暖的🤷🏻‍♀️呢$59糯米飯,我覺得係跌左,覺得如果係呢間野嗰度食甜品,大家都係唔需要考慮㗎啦。🙅🏻‍♀️🙅🏼🙅🏼‍♂️🙅🏻‍♀️🙅🏼‍♂️🙅🏻‍♀️🙅🏼‍♂️

我都無謂坳就返屋企啦。

2021-08-26
10 分钟 (外卖自取)
2021-07-17 422 浏览
有日去咗荷里活廣場食下午茶,兜咗一個圈決定試吓呢間泰國菜餐廳,原因係見到佢下午茶套餐都幾吸引,同埋想食鹹食唔想食甜野啊我叫咗燒雞髀配青木瓜沙律下午茶餐。青木瓜沙律辣辣地幾開胃,個汁酸酸辣辣令人一啖接一啖咁樣好快食晒成個沙律燒雞髀就麻麻哋,好乾好柴,下次我可能會叫第二個餐試佢嘅串燒。有啲可惜嘅係套餐冇跟飲品,要加錢先有。

燒雞髀配青木瓜沙律
燒雞髀配青木瓜沙律
2021-07-12 287 浏览
𝒯𝒽𝒶𝒾 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒟𝒾𝒶𝓂𝑜𝓃𝒹 𝐻𝒾𝓁𝓁𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘩𝘰𝘶𝘳黎鑽石山揾野食,好多間都要等位,見到呢間個裝修靚靚地又比較少人就入黎試下。𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵 既跟餐飲品主要係罐裝飲品/中國茶。🌟燒豬頸肉冬陰功湯粉($68)湯粉可以揀米粉、河粉、金邊粉,今次試左金邊粉。抵讚既係豬頸肉有分開上,唔會浸到淋晒,而家味道唔錯,不過略嫌太乾同埋薄左少少。碗面既份量都算多,而且顏色相當吸引,男仔都應該夠食。😂 可惜佢既冬陰功既味道唔多似傳統冬陰功,得酸同咸味,同埋食唔到其他香料味,個感覺好稀好單薄。金邊粉就正常,但總係好似兩樣野分開左,𝘮𝘪𝘹唔到一齊既感覺。🥲-🌟泰式青咖喱雞配飯($58)可能因為咖哩汁好稀既關係令到咖哩既賣相有少少頹。食落去都係不過不失,填飽左個肚,但就冇好滿足既感覺😔食完終於明點解繁忙時間都唔洗排隊😅📍 𝗦𝗮𝗹𝗮 𝗧𝗵𝗮𝗶 泰庭鑽石山龍蟠街3號荷里活 廣場1樓173B-174號

🌟燒豬頸肉冬陰功湯粉($68)

🌟泰式青咖喱雞配飯($58)

📍 𝗦𝗮𝗹𝗮 𝗧𝗵𝗮𝗶 泰庭

鑽石山龍蟠街3號荷里活 廣場1樓173B-174號
燒豬頸肉冬陰功湯粉
泰式青咖喱雞配飯
2021-07-12
午餐
2021-06-21 419 浏览
/ 父親節梗係要帶埋爸爸👨🏻一齊去覓食啦,我地行行下荷里活廣場,有小小餓意,見到呢間泰國野好似都唔錯,就好隨便咁行左入去食🤣!(連openrice同埋menu都無睇🙈)我地叫左幾樣野食黎作為我地父親節既下午茶:📍燒豬頸肉 $78📍(串燒) 沙嗲 - 雞 (半打) $78📍泰式蝦餅 (4件) $48📍泰式齋春卷 (5件) $48💬豬頸肉都唔錯,幾好食,但個醬汁無乜味,一d都唔辣!💬沙嗲都唔錯,而且配青瓜粒都幾開胃!💬蝦餅略嫌有d細舊,但都幾鬆脆,幾好食😋💬反而春卷就麻麻地,比較一般!喺飲品方面,我地叫左:📍珍多冰 (左) $28📍泰式青檸梳打 (右) $28💬兩杯飲品都正正常常,唔伏🤪!整體上我地覺得都唔錯,幾好食,服務態度都ok,不過價錢就略貴,份量唔算多!
/ 父親節梗係要帶埋爸爸👨🏻一齊去覓食啦,
我地行行下荷里活廣場,有小小餓意,
見到呢間泰國野好似都唔錯,
就好隨便咁行左入去食🤣!
(連openrice同埋menu都無睇🙈)

我地叫左幾樣野食黎作為我地父親節既下午茶:
📍燒豬頸肉 $78
📍(串燒) 沙嗲 - 雞 (半打) $78
📍泰式蝦餅 (4件) $48
📍泰式齋春卷 (5件) $48
燒豬頸肉

💬豬頸肉都唔錯,幾好食,
但個醬汁無乜味,一d都唔辣!

(串燒)沙嗲  -  雞  (半打)

💬沙嗲都唔錯,而且配青瓜粒都幾開胃!

泰式蝦餅  (4件)

💬蝦餅略嫌有d細舊,但都幾鬆脆,幾好食😋

泰式齋春卷  (5件)

💬反而春卷就麻麻地,比較一般!

喺飲品方面,我地叫左:
📍珍多冰 (左) $28
📍泰式青檸梳打 (右) $28

💬兩杯飲品都正正常常,唔伏🤪!

整體上我地覺得都唔錯,幾好食,
服務態度都ok,不過價錢就略貴,份量唔算多!
2021-06-20
下午茶
燒豬頸肉
(串燒)沙嗲  -  雞  (半打)