2021-12-25
一向都幾鐘意荷里活廣場,貪佢近公共車站,商場大又有晒得想行既店鋪,食物種類都唔少今晚同朋友行完街想食泰菜,見到泰亭是是正正,決定一試😆餐廳環境幾好,空間大,燈光明亮,環境整潔乾淨座位夠闊大,坐得舒服😌幾適合行完行坐企食野休息傾計👍🏻食物種類餐牌選擇都幾多,花多眼亂😍😍😍我地行完好肚餓,叫左兩個小食兩個主菜兩杯飲品沙爹半打(🐔🐷各半)熱辣辣既沙爹賣相幾吸引!🤤店家好有心思地提供左幾款醬料,分別係串燒上既香矛椰汁,食落有濃濃椰香配淡淡香矛味點埋沙爹醬,花生味道都幾突出,沙爹調配得非常香口,質感唔會太厚好漏另外仲有酸酸甜甜既調汁,辣辣地解膩開胃雞肉同豬肉既肉質都幾好,軟腍易咬得黎有口感燒到金黃色熱辣辣又香口👍🏻👍🏻👍🏻炸軟殼蟹🦀軟殼蟹係我同朋友既至愛😍見到即刻叫上到黎原來係蒜蓉炸軟殼蟹!有海量既炸蒜同炒過既蒜,仲有大量既蔥,一上枱已經非常香🤤餐廳亦好好地幫我地切左件,唔洗大大舊食到好混亂炸蒜非常香口,入口漏漏蒜香🧄配上酥脆可口既炸軟殼蟹🦀軟殼蟹脆而不膩,咬落咔咔聲但又唔會炸得太硬外層既酥脆加上軟殼蟹既軟糯,口感一流😋配埋香口既炸蒜更加無得輸😚🐟原條明爐香草蒸烏頭全多配料既明爐烏頭😍😍打火一滾
今晚同朋友行完街想食泰菜,見到泰亭是是正正,決定一試😆
餐廳環境幾好,空間大,燈光明亮,環境整潔乾淨
座位夠闊大,坐得舒服😌幾適合行完行坐企食野休息傾計👍🏻
食物種類
餐牌選擇都幾多,花多眼亂😍😍😍
我地行完好肚餓,叫左兩個小食兩個主菜兩杯飲品
沙爹半打(🐔🐷各半)
熱辣辣既沙爹賣相幾吸引!🤤
另外仲有酸酸甜甜既調汁,辣辣地解膩開胃
雞肉同豬肉既肉質都幾好,軟腍易咬得黎有口感
燒到金黃色熱辣辣又香口👍🏻👍🏻👍🏻
炸軟殼蟹🦀
軟殼蟹係我同朋友既至愛😍見到即刻叫
餐廳亦好好地幫我地切左件,唔洗大大舊食到好混亂
炸蒜非常香口,入口漏漏蒜香🧄配上酥脆可口既炸軟殼蟹🦀
軟殼蟹脆而不膩,咬落咔咔聲但又唔會炸得太硬
外層既酥脆加上軟殼蟹既軟糯,口感一流😋
配埋香口既炸蒜更加無得輸😚
🐟原條明爐香草蒸烏頭
全多配料既明爐烏頭😍😍打火一滾起已經聞到酸香既味道
湯汁香料味道濃厚,香茅、羅勒味道出眾,令湯底既層次幾豐富,而且酸酸地非常開胃
配埋有滿滿既肉碎、秀珍落同埋蔥,全部都係我鐘意既配料😋😋
烏頭都幾新鮮,魚肉爽口唔會腥,肉質軟腍,配埋湯汁酸酸地唔經唔覺食晒成條😆
朋友極愛跟埋既海鮮醬汁,因為辣得非常惹味,令整體味道既辣又香👍🏻
濕炒牛肉河粉🐮
非常足料夠份量既濕炒,有芥蘭、西蘭花、粟米仔、菇、甘荀等等
主角牛肉同河粉都幾唔錯,牛肉質感軟腍,份量都幾多
河粉有用醬油炒過,食到炒過醬油微焦既香味,份量亦係十分之足夠👍🏻
荔枝沙冰🍹
非常清爽清甜既特飲!飲落係濃濃荔枝香,唔會太甜,非常清甜
食完濃味既泰菜飲番杯清爽荔枝冰可以解膩舒服晒😚
椰青沙冰🥥
第一次飲椰清沙冰佢個份量真心嚇親我!🧉
上枱係滿滿一杯椰汁沙冰另外跟一隻椰青,椰青入面都係滿滿椰汁沙冰😳😳😳
兩個人先飲得晒既椰汁沙冰$60都唔洗真心非常抵
當然味道都好重要,一飲有驚喜😍
椰青天然既味道呃唔到人,一飲就飲得出
入口係滿滿椰香,有椰青水既鮮同埋清甜,亦有椰青肉鮮榨既奶香,淡淡既甜味,味道好天然
飲晒成杯好舒服😌