餐厅: 泰家
资讯:

幾個月前嚟食過,諗住食返呢間實冇死,點知中伏,我嗌咗海南雞油飯,但店員喺購買之前無事先通知冇晒油飯,最後攞餐問佢先話冇。本身買完有問店員要等幾耐,佢話10分鐘,點知個餐等咗半個鐘都未有……到坐低食嗰陣,白飯係硬既,不過個冬瓜湯唔錯,類似普通例湯咁上下水準,不過應該唔會再考慮過嚟食
2024-05-07 173 浏览
泰式豬扒金邊粉 ($48)店員親切友善 ,食物因即刻整,可能要等一等。金邊粉酸酸甜甜幾好食,不過略濕;豬扒都多同入味👍🏻但切得有D細舊同過左火🙈 煎蛋幾好果😍配料都豐富,對得住價錢,仲附有一碗湯,湯就正正常常啦。結論🫰店員有禮🫰味道正常🫰送碗湯⚡️多單要等多一陣CP值:6.5/10餐廳資料餐廳名稱:泰家餐廳地址:深水埗欽州街37K號西九龍中心8樓59號舖
泰式豬扒金邊粉 ($48)

結論

CP值:6.5/10

餐廳資料
餐廳名稱:泰家
餐廳地址:深水埗欽州街37K號西九龍中心8樓59號舖

🌦️暴雨中陽光,平靚正,有水準,有態度“泰家”😋✨後生女店員們精靈醒目又有笑容😀之前傍晚.因為去開的太多人湧,所以試吓呢度?!驚喜✨食品無論陰晴依舊有水準😋濃郁香辣紅油光澤冬蔭功湯嫩滑海南雞金邊粉有水準,也有小草菇,香菜,辣椒和多多香茅$55😋.....鮮艷金黃油雞飯配嫩滑海南雞和惹味辣椒醬黑豉油養眼好味,還有清甜雞湯只售$40😋份量對我來說適量,男人可能僅僅夠?可是連日翻天覆雨,遇上攔路雨入美食廣場避雨兼食嘢下午,卻遇上當值穿灰色衫女店員仍玩手機當客人落單時,就不太尊重無視客人!咁樣或者要試吓其它檔比較吓?!反正此商場滿佈泰式,辣味猶如一個細小微縮泰國街,總會搵到心頭好?!
$55冬蔭功湯嫩滑海南雞金邊粉+$$6就有濃郁香滑柳汁冰
$40海南雞飯+$6蜜桃粒粒冰

因為去開的太多人湧,所以試吓呢度?!

驚喜✨食品無論陰晴依舊有水準😋

濃郁香辣紅油光澤冬蔭功湯嫩滑海南雞金邊粉有水準,
也有小草菇,香菜,辣椒和多多香茅$55😋.....

只售$40😋份量對我來說適量,男人可能僅僅夠?

咁樣
或者要試吓其它檔比較吓?!
题外话/补充资料: 可是連日翻天覆雨,遇上攔路雨入美食廣場避雨兼食嘢下午,卻遇上當值穿灰色衫女店員仍玩手機當客人落單時,就不太尊重無視客人! 咁樣 或者要試吓其它檔比較吓?! 反正此商場滿佈泰式,辣味猶如一個細小微縮泰國街,總會搵到心頭好?!
2024-04-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
$55冬蔭功湯嫩滑海南雞金邊粉+$$6就有濃郁香滑柳汁冰
$40海南雞飯+$6蜜桃粒粒冰
  • 海南雞金邊粉
  • 海南雞飯
2024-04-18 104 浏览
今日晚餐去咗西九龍中心上層個food court。食泰國菜。個泰式海南雞飯加椰子冰特飲$50。點咗要油飯。十分鐘先有得食。個賣相好正。油飯甘香入口。混入去骨白切雞。加入醬汁。好滋味。杯椰子冰好冰凍好重椰子味。個人誠意推介。
题外话/补充资料: 杯椰子冰好冰凍好重椰子味。個人誠意推介。
2024-04-16
椰子冰特飲
2023-08-25 414 浏览
走了一圈,結果選中了這間。叫了豬頸肉炒金邊粉和海南雞飯。炒金邊粉挺好吃,甜甜的,不知道正常不,但挺好吃的,但粉量太少,豬頸肉大約有4,5件左右,有一些芽菜。海南雞飯我很失望,雖然才$40,但相比其它同層同行雞要差一些,給的部位大部份是胸,腿的只有幾片,而且腿和胸都不怎麼嫩滑,份量也挺少,飯正常吧,若想吃海南雞飯不推薦吃這間。最後,服務態度倒是挺好的,有笑容很容氣,等了挺久還會在拿餐時跟你說不好意思。
走了一圈,結果選中了這間。叫了豬頸肉炒金邊粉和海南雞飯。
豬頸肉炒金邊粉
海南雞飯
2023-08-23
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-07-17 283 浏览
深水埗西九龍中心臥虎藏龍,淨係泰國菜,閒閒哋都唔少選擇。試過4、5間都冇中伏,仲要抵食指數爆燈💡💡💡💡💡回頭率極高!👁👁呢間係我其中一間私心推介: 高質《海南滑雞飯$40》平絕全場!質素一啲都唔揸流灘。鍾意食雞皮嘅我將舊肥美雞皮放入口,雞油香爆發!是日幸運地有雞髀,好滑好滑真係好滑!仲要送湯同油飯,冇嘢可以挑剔。我嘅第二最愛《菠蘿鮮蝦炒飯$45》另一高質之作。 鹹鹹甜甜,唔係雪藏蝦,採用新鮮菠蘿,仲有肉鬆舖面,非常惹味。正正子!小店位置離開咗 food court 中心,比較近溜冰場嗰邊,容易錯失唔少人流,值得多啲人留意。

2023-07-11 171 浏览
好少出深水埗行街,今日就去下久違既西九龍中心食飯,聽說 food court 有唔少美食😋上到8樓美食廣場,滿滿都是人,真係想搵個位都唔容易,唯有一邊搵位一邊睇下有咩美食,又睇下OpenRice 有邊間好食,就發現呢間叫泰家既泰國菜,價錢仲相當抵,二人餐 $188就有去骨海南雞拼去骨豬仔脾,飯 x 2個,飲杯 x 2杯,仲有湯,炸魚餅,馬拉盞炒通菜(原本係酸辣鳳爪,但同職員講唔想要鳳爪,所以換咗通菜),每碟餸份量都唔算少飯,可選油飯或者白飯去骨海南雞,雞肉嫩滑炸魚餅馬拉盞炒通菜去骨豬仔脾

飯,可選油飯或者白飯

去骨海南雞,雞肉嫩滑

炸魚餅

馬拉盞炒通菜

去骨豬仔脾
2023-07-02
2023-04-24 179 浏览
平時西九龍中心啲外國菜都算正宗,因為好多外國人自己煮返~ 西九龍中心地方細細,但已經有3間泰菜⋯⋯ 哩間泰家位置相對偏,食品種類相對冇咁多,但味道都唔錯👍🏻起碼今日試左泰式醃豬頸肉飯($48),色香味俱全,咸、酸、辣,仲附送一碗冬瓜湯。食完唔會話好口渴,扺讚👍🏻👍🏻👍🏻

哩間泰家位置相對偏,食品種類相對冇咁多,但味道都唔錯👍🏻

食完唔會話好口渴,扺讚👍🏻👍🏻👍🏻
醃豬頸肉飯
醃豬頸肉飯
2023-02-05 279 浏览
週四下午五時多在附近辦完事,順便到西九龍買埋晚餐返屋企。買咗:1/ 鮮蝦炒金邊粉($48)2/ 冬蔭脆腩跟飯 ($58)3/ 泰式奶茶 ($10)1/ 鮮蝦炒金邊粉蝦新鮮,肉質不會梅。金邊粉調味好好。2/ 冬蔭脆腩跟飯本身已想試吓冬蔭共,見到有得配埋餸同飯(可選配金邊粉),就叫左。脆腩即係平時食既燒肉,落單後有聽到廚房有炸返啲脆腩,食落都有7、8舊,粉量唔少。個冬蔭共不得了。夠酸夠辣,味道非常貼近係泰國飲既冬蔭共。食到有好多香料。可以話係香港飲過最好飲既冬蔭共。3/ 泰式奶茶相對以上兩個食品就較為一般。跟餐仲送咗碗冬瓜湯,正常。
週四下午五時多在附近辦完事,順便到西九龍買埋晚餐返屋企。

買咗:
1/ 鮮蝦炒金邊粉($48)
2/ 冬蔭脆腩跟飯 ($58)
3/ 泰式奶茶 ($10)

1/ 鮮蝦炒金邊粉
蝦新鮮,肉質不會梅。金邊粉調味好好。

2/ 冬蔭脆腩跟飯

3/ 泰式奶茶
相對以上兩個食品就較為一般。

跟餐仲送咗碗冬瓜湯,正常。
Intro: 去西九龍中心嘅感覺好似去左九十年代嘅香港咁,而佢地8樓嘅foodcourt嘅斜凳出哂名難坐,但其實呢到都有多好野食嘅,今次就揀左食泰國野,連埋野飲$60蚊都有找呀~___________________🍽泰家去骨海南雞飯💰 40 ⭐️8.5/10✍🏻 海南雞真係好滑好出色;✍🏻 再點佢地嘅秘撈醬汁更加正,一隻汁甜,另一隻比較辣,視乎個人口味;✍🏻 油飯好香,但飯質偏硬。🍽 菠蘿鮮蝦炒飯💰 45 ⭐️8/10✍🏻 炒飯炒得粒粒分明,仲要係即叫即炒咁上;✍🏻 炒飯配料好多,有青瓜、大蝦、菠蘿粒、腰果同提子乾;✍🏻 蝦好新鮮又大隻,仲有好多粒;✍🏻 飯嘅菠蘿味冇咁突出,腰果炒冧左,而炒飯炒得偏乾,個人比較喜歡炒得乾啲嘅飯。🍹 龍眼冰💰 加配$10 ⭐️8/10✍🏻 龍眼味夠而甜度岩岩好;✍🏻 飲到最底有龍眼肉食,微微地帶點甜。🍹椰汁冰💰 加配$10 ⭐️8/10✍🏻 椰汁味真係好重,但就太甜;✍🏻 而口感真係幾滑。___________________🏠 泰家📍 深水埗欽州街37號西九龍中心8樓59號舖⭐️ 8/10___________________
Intro:
🍽泰家去骨海南雞飯
💰 40 ⭐️8.5/10
✍🏻 海南雞真係好滑好出色;
✍🏻 油飯好香,但飯質偏硬。

🍽 菠蘿鮮蝦炒飯
💰 45 ⭐️8/10
✍🏻 炒飯炒得粒粒分明,仲要係即叫即炒咁上;
✍🏻 炒飯配料好多,有青瓜、大蝦、菠蘿粒、腰果同提子乾;
✍🏻 蝦好新鮮又大隻,仲有好多粒;

🍹 龍眼冰
💰 加配$10 ⭐️8/10
✍🏻 龍眼味夠而甜度岩岩好;
✍🏻 飲到最底有龍眼肉食,微微地帶點甜。

🍹椰汁冰
💰 加配$10 ⭐️8/10
✍🏻 椰汁味真係好重,但就太甜;
✍🏻 而口感真係幾滑。
🏠 泰家
📍 深水埗欽州街37號西九龍中心8樓59號舖
⭐️ 8/10
  • 菠蘿鮮蝦炒飯
  • 泰家去骨海南雞飯
深水埗西九龍中心8樓,位置唔算最就腳,勝在性價比高,幾十蚊食到正宗泰國廚師手世😋,唔洗吓吓去食裝修餐廳比人當水魚,食物質素屬ok以上,海南雞飯份量都足加個煎蛋🍳好食到跳起,所以我成日當飯堂同朋友吹水食飯。自己唔係特別食得太辣🌶,有時鐘意食炒飯🍲炒金邊粉同串燒。最最最正嘅其實係杯龍眼冰🍹同泰式奶茶🧋真係夏天必備解暑聖物👍🏻唔趕時間可以選擇食串燒派對再加個黃油飯😍😍可以梘豬,牛,雞😊配埋沙嗲汁🤩絕配😏
2023-01-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 泰式醃豬頸肉配飯
2022-07-01 456 浏览
西九龍中心的 food court ,是我們一家人最 like 的地方。選擇多,甚少中伏,各國美食都有就是令大家最喜歡來西九用餐的原因。這一次來,我想起了海南雞飯,而場內就有好幾間泰國菜的小店供我選擇。結果,因為我們找到的座位就在《泰家》的附近,所以我就先試一試這小店的出品。第一次來,看中了他們的海南雞,也看中了他們的豬髀飯。泰式鹵水去骨豬髀飯,加埋一整隻鹵水蛋,味道香滑可口,豬皮固然是最精彩的一 part,豬肉同鹵水汁,用來伴白飯也是夠美味。食用時,再加點那微微辣的汁,更加惹味。當日,我點了一個青檸梳打同埋跟餐的一個冬瓜湯,整個感覺就是夠涼爽。因為這一餐是要同仔女一齊分享的,所以另叫了一份海南雞。這一份雞,可以用皮嫩肉滑來形容。而且很難得,這雞直頭是由雞皮開始到雞肉內心,都充滿了雞油香。點一點醬油,點一點辣醬,更添香口及可口的味道。時隔幾個月了,又想起食泰國菜了。這一次決定正正經經地來一個海南雞飯。兩次來,店方都俾好多好多飯。這次食的海南雞飯就感覺到小店想將該日的黃油飯清倉的一般。當然,這黃油飯有雞香,雞肉同上一段介紹的一樣,香口嫩滑,是一個大滿足。其實,這一次 trigger 我想

其實,這一次 trigger 我想食泰國菜的主要原因就是我想食返個冬陰公。於是,叫了一碟飯之餘,也點了一大碗海鮮冬陰公湯來滿足一下自己。夠香、夠辣,香茅同芫茜的香味直接令到這一個冬陰公湯散發出令人感開心的香味。湯內有蝦,有魷魚等等 (主要是蝦),增添了這冬陰公湯的鮮味。鮮香味十足,也令我感到好滿足。
豬肉好食,雞肉好食,冬陰公也好食。喜歡簡簡單單食一餐泰國菜的 "We and Us" ,這兒會給予你我的一個大滿足。
2022-05-14 251 浏览
西九龍中心 8 樓 food court 有非常多嘢食,價錢實惠之餘,種類又超多,每次去到,都有選擇困難症。早前試咗泰家嘅香茅燒豬頸肉飯,平靚正之餘,份量亦夠,豬頸肉彈牙得嚟都算 juicy,唔錯。至於個餐湯就冇咩特別,唯獨隻腳好頂癮,無奈我唔鍾意吮腳趾,嘥咗😂。

2022-03-02 244 浏览
離遠見到大大個招牌寫住招牌鮮蝦蝦頭膏炒飯,望落好似好吸引,叫招牌嘢通常實冇死,於是就放膽一試。點知好失望,一個五十幾蚊既招牌炒飯,咩都冇,一兜米飯,極少量罐頭粟米粒,幾粒臘腸,大約五舊蝦 ,蝦膏見唔到,亦食唔到蝦膏味,味道淡,料又少,獲氣又冇,餐牌上邊仲話「香口惹味」,真係完全相反。 呢個招牌菜真係……. 連招牌菜都搞成咁,其他嘢更加可以唔使試。 佢仲有個冬瓜湯送,反而個冬瓜湯好飲,夠味。好過一般例湯。服務方面就一般啦

,真係完全相反。

佢仲有個冬瓜湯送,反而個冬瓜湯好飲,夠味。好過一般例湯。

服務方面就一般啦

所謂的招牌鮮蝦蝦膏炒飯
外卖自取
2021-08-29 394 浏览
路過,隔離有間九份茶舍,朋友買茶,我聞到隔離好香既炒飯味決定試下,叫咗泰式鮮蝦炒飯,份量超多,蝦好新鮮,味道都好好,飯每一粒都好乾身,炒得好好,最有驚喜係個跟餐冬瓜湯,好有冬瓜既天然香味,有驚喜仲試咗泰式炒金邊粉,味道都好好,濕炒的感覺,辣椒粉同花生碎放喺一邊,可以根據自己口味調整,非常好
路過,隔離有間九份茶舍,朋友買茶,我聞到隔離好香既炒飯味
泰式鮮蝦炒飯

泰式鮮蝦炒飯