餐厅: 泰皇閣泰國菜館
资讯:

2023-05-15 197 浏览
我絕少寫食評,不過試了過十次,並唔係個別情況下,我決定要破戒寫。鋪頭標榜係黃而吸立好多年青人幫襯。正正咁,我都去試下份情義。老實講,食物真係一般。甚至比不上好多附近的泰菜。但可能偶然失手,耐何去了起碼十次,當中亦有外賣。最後都搵唔到藉得再比機會既原因。可能食物份量係大。如你重量不重質,係可以接受。以下係個人意見:-1. 員工態度愛理不理;2. 冇水冇紙巾,要叫先比;3.午市食套餐(平價)既可以去左邊鋪,食正價才可去右邊。耐何午市睇落套餐平,諗住泰式差極有限,而且佢真係泰國菜嫲。點知,午市套餐衰過2餸街市飯,食完超口渴,冇諗過爭咁遠。4. 外賣通菜莖多過葉。多油,叫咗少油都一樣。可想到,已經比了好多次機會。5. 外賣收$1明白的。但估唔到膠袋再收多$1...酒樓都唔會咁。幫襯咁多間外賣,佢係第一間,不如收埋餐具啦。。有時,用黃來做號召力,但唔該唔好亂來。真係會影響晒真黃架。

1. 員工態度愛理不理;
2. 冇水冇紙巾,要叫先比;

有時,用黃來做號召力,但唔該唔好亂來。真係會影響晒真黃架。
2023-05-15
外卖自取
2023-05-09 1729 浏览
想食正宗嘅泰國菜,梗係要去九龍城,位於衙前塱道嘅《泰皇閣》鄰近宋王臺港鐵站,交通好方便。店內裝修都好有泰國特色,擺放了一啲泰國嘅神像,供奉嘅位置,炸蝦餅拼春卷~即叫即做,熱辣辣炸起,非常香口,蝦餅爽口彈牙,春卷唔會炸得太老。冬蔭功海鮮湯~冬蔭功湯有少少辣嘅,唔食得辣嘅可以叫清湯,材料豐富:青口、大蝦、魷魚、秀珍菇...... , 味道夠香濃,酸酸辣辣特別醒胃。燒海盲鰽~朋友特別想試呢個鹽燒,大家要有少少耐性,燒烤做法需要多少少時間呢,上菜時的賣相已經好吸引,打開魚皮就可以清楚見到裏面嘅魚肉,食落軟滑,肉質鮮甜,完全保存到魚肉魚汁嘅香味,沾小小泰國蒜蓉辣椒汁更惹味。龍眼冰~內含大量龍眼肉,有得飲有得食。椰汁冰~呢個都可以嗌小冰,特別喜歡椰汁香甜味道。
店內裝修都好有泰國特色,擺放了一啲泰國嘅神像,供奉嘅位置,
炸蝦餅拼春卷~
即叫即做,熱辣辣炸起,非常香口,
蝦餅爽口彈牙,春卷唔會炸得太老。
冬蔭功海鮮湯~
冬蔭功湯有少少辣嘅,唔食得辣嘅可以叫清湯,
燒海盲鰽~
打開魚皮就可以清楚見到裏面嘅魚肉,食落軟滑,肉質鮮甜,
完全保存到魚肉魚汁嘅香味,沾小小泰國蒜蓉辣椒汁更惹味。

龍眼冰~
內含大量龍眼肉,有得飲有得食。
椰汁冰~
呢個都可以嗌小冰,特別喜歡椰汁香甜味道。
2023-05-08
2023-05-06 168 浏览
一直都聽過九龍城係出名食泰國菜,而網上好多網站亦有推介泰皇閣呢一間餐廳。果然一試就明白點解咁多人推介。牛肉半生熟十分好味,一啲都唔會靭。而且芒果糯米飯啲芒果十分甜。有機會會再嚟食!
2023-05-05 169 浏览
原本因為店家有午市套餐,所以才會進店用餐。但是店員誘導我單點,導致點太多,食物浪費,多收了60蚊。結帳時同店家理論,拒不承認有誘導行為,我只好算自己倒霉,以後再也不會去這家。
2023-04-10 239 浏览
九龍城咁多間泰國菜,對我呢啲鍾意食泰國菜嘅人簡直係天堂,今日就去咗九龍城泰皇閣泰國菜館食晚餐。首先,我們叫咗飛天通菜,即係泰式通菜,以豆瓣醬、辣椒和蒜頭為基礎調味,辣辣地,惹味但唔會太辣。跟住喺燒安格斯牛肉配青檸,牛肉非常嫩口有牛味,上面淋咗泰式醬汁,微微帶點酸味,真係好好食好開胃!最後,我們品嚐咗呢晚最正的一道菜,椰青海鮮焗飯。海鮮用了非常豐富,有青口、魷魚、八爪魚和焗飯蝦。焗飯上面仲有一層厚厚的椰漿,令到成個飯好香椰子味,裝住個飯嘅椰青仲有椰肉,可以慢慢刮出嚟食!椰青海鮮焗飯仲跟一杯椰青水,入面亦都有椰肉,又香甜又好食。
飛天通菜

燒安格斯牛肉配青檸

椰青水

椰青海鮮焗飯仲跟一杯椰青水,入面亦都有椰肉,又香甜又好食。
2023-03-27
飛天通菜
燒安格斯牛肉配青檸
椰青水
2023-04-05 254 浏览
約左朋友去食泰金閣,本來我們都很期待可以品嚐到正宗的泰國美食,但當我們到達餐廳時,發現它正在進行裝修,只好重新搜尋其他泰國餐廳。睇左啲資料後,我們終於找到了一家看似非常受歡迎的泰國餐廳,這家餐廳的openrice擁有超過300個LIKE,這樣的數字讓我們認為這家餐廳的品質應該是有保證的,於是我們決定去試試這家餐廳。入左餐廳後,裝潢環境很舒適,不過在點餐的過程中,整個點餐過程都是由服務員推銷咖喱炒蟹,而且整個落單過程也不是很愉快,因為服務員似乎一直在強調推銷的菜式,而我們很明顯地感受到他們想賣這道菜的意圖。雖然我明白這樣的菜式可以為餐廳帶來更多的利潤,但對於一般的客人來說,他們可能不會很喜歡這樣的菜式,因為他們可能更想嚐試更多其他的泰國菜式。最後,我們點了其他菜式,燒牛肉、金邊粉都是主打菜式。但是,當食物端上桌時,我們都感到有些失望,因為食物的品質比較一般,而且與我們預期的泰國風味有所不同,更像是茶餐廳的口味。唯一讓蒜茸包味道比較好,但其他的菜式並沒有給我們留下太深刻的印象。綜合以上的經驗,我們下次打算去試試其他更正宗的泰國餐廳,因為我們希望能夠找到更好的味道和體驗。我們希望下次不僅可以
綜合以上的經驗,我們下次打算去試試其他更正宗的泰國餐廳,因為我們希望能夠找到更好的味道和體驗。我們希望下次不僅可以嚐到正宗的泰國美食,還能夠享受到更好的服務和環境,讓整個用餐體驗更加完美。
2023-04-04
呢間餐廳之前其實都幫襯過好幾次,但都有一段時間冇嚟過,以前覺得嘢食唔錯。雖然坐得唔好,服務正正常常,呢個價錢唔會要求好多。今次嚟感覺完全唔同晒,差咗唔會再嚟支持了。晚上6:30去餐廳食飯,當時入座率一半,基本上都係搭枱,中間有隔板。坐低我哋睇到有寫用餐時間1小時15分鐘,冇問題,食完就走啦。我哋好快點好嘢食,嘢食都上得好快。點菜時候已經話叫芒果糯米飯,但店員叫我哋食完之後最後先叫。焗蒜蓉包同以前爭好遠,而家蒜蓉牛油味都唔夠香,而且蒜蓉包唔係話好熱。炸蝦餅呢個新鮮熱辣辣,蝦餅香脆又彈牙,保持到水準。炒金邊粉比較濕,份量夠多。其實成餐飯食到金邊粉左右已經比店員望咗我哋張枱三至四次左右,好似等我哋張枱走咁。望一望錶以為自己食咗好耐,原來只係食咗30分鐘😑😑😑都冇乜點理,因為1小時15分鐘有排都未到。之後金邊粉差唔多食完,聽到佢叫我哋嘅枱號,話我哋張檯差唔多走喇,望一望錶只係食咗45分鐘。我哋都仲未食甜品,之後我哋叫咗芒果糯米飯,芒果都算甜糯米飯椰汁冇乜味,整體味道都非常一般。食完芒果糯米飯即收晒啲嘢,明㗎喇,想我哋走。望望錶到埋單,我哋只係食咗一個鐘,其實我仲有15分鐘呢?駛唔駛咁趕?食得咁

炒金邊粉比較濕,份量夠多。

食完芒果糯米飯即收晒啲嘢,明㗎喇,想我哋走。望望錶到埋單,我哋只係食咗一個鐘,其實我仲有15分鐘呢?駛唔駛咁趕?食得咁辛苦,成日俾人望望吓好似要你走咁,真係以後唔會再嚟幫襯。

離開餐廳見到只係有四個人等緊位,唔講以為有成村人。
2023-03-30 161 浏览
最近有個朋友搬左去九龍城住,九龍城既泰國菜咁岀名,趁去揾佢玩,當然要順便食啦 朋友話呢間性價比高,一於入去試下先食物有好多選擇,我地揀左沙律,燒烤類,炒海鮮同甜品。。燒安格斯牛肉( 青檸)($115)賣相好吸引,牛肉燒至表面焦香但肉質依然係粉嫩,加上砌至小山丘擺碟幾有心思。 燒安格斯牛肉上面放有青檸同辣汁等調味,整體又酸又辣好開胃,加上燒牛肉入口嫩滑又充滿牛肉香味,令人忍唔住一舊接一舊!肉之下有好多爽脆既生菜絲,整體平衡得好好,好味又唔油膩 !。泰式木瓜絲沙律 ($60)份量唔少,醬汁份量適中而且分佈平均,每啖都好夠味,味道酸酸甜甜又辣辣地好刺激,超級開胃。木瓜絲口感爽脆,加上有花生增加香氣同埋有紅蘿蔔絲等既蔬菜增加口感,層次感好豐富。。芒果糯米飯 ($60)芒果份量好多,又香甜又多汁,果肉軟腍!微甜既糯米飯口感煙韌,搭配香濃微稠既椰漿,再加上脆卜卜既粒粒同芝麻,一口食匀所有材料,口感同層次勁豐富,就算食飽都難以抗拒,輕鬆食哂總結:環境乾淨整潔,食物唔貴,惹味之餘份量唔細,加上甜品有煙韌好味既芒果糯米飯食,好滿足既一餐會再幫襯
朋友話呢間性價比高,一於入去試下先

食物有好多選擇,我地揀左沙律,燒烤類,炒海鮮同甜品

。燒安格斯牛肉( 青檸)($115)

。泰式木瓜絲沙律 ($60)

。芒果糯米飯 ($60)

會再幫襯

2023-03-30 87 浏览
尖東開完會,因為而家有屯馬綫,搭幾個站就到宋王臺,所以突然想食泰國嘢,七點半先尖東出發,15分鐘已經到餐廳坐低咗,勁方便。今次去嘅餐廳叫泰王閣,响正金寶隔離,佢同金寶或者好多九龍城泰國菜館一樣,都係有兩個鋪位,睇嚟生意都唔錯。因為今次得兩個人,我哋只係點咗四樣餸,生蝦刺身、燒安格斯牛肉(青檸)、馬拉盞炒椰菜苗、泰東豬肉生菜包,同埋餐廳寫明用餐時間1小時15分,所以我哋只係點咗三支啤酒。生蝦刺身絕對有驚喜,如果會食生蝦嘅人一定要點。反而見到好多人推介嘅燒安格斯牛肉(青檸),我個人就覺得普普通通,雖然菜名有(青檸),但唔覺青檸味有幾突出,想食好味嘅泰式燒牛肉,我推介同區嘅泰禾美,但果邊環境就無呢邊咁企理。馬拉盞炒椰菜苗都可以,大路嘢。反而個生菜包要特別講一講,因為餐廳原來有分清邁同泰東兩種口味,我叫生菜包嘅時候,店員問我鹹辣定酸辣,我响冇睇餐牌嘅情況下,猶豫咗兩三秒揀咗酸辣,後尾睇返餐牌先知原來係泰東口味,第一啖食落怪怪地,但食食吓又覺得幾好味,值得推介。
  • 生蝦刺身
  • 泰東生菜包
2023-03-29 128 浏览
又去到九龍城 又試下唔同既泰國野 之前同同事黎食過一次 今次帶屋企人黎試下 岩岩好坐到最尾一張近門口既枱 爭少少就要等位 好運叫一個燒安格斯牛肉($115) 份量唔少 上面已經淋左啲醬汁 本身預左辣辣地 點知越食越辣 但個辣汁好惹味 辣都想繼續食仲叫左半打串燒($85)叫左兩串豬 兩串雞 兩串雞腎 雞腎好有咬口 但無燒得過火 粒粒都咬到 豬同雞無咩特別 無燒到黑媽媽 點埋沙嗲汁都okay今次試下另一間既鐵板蠔仔蛋($96)呢個比較似一粒粒既炸蠔仔 都脆卜卜 熱辣辣 但蛋味唔夠 不過蠔仔好大粒 亦都唔腥 送酒一流本身叫左明爐清湯大蜆 不過姐姐話無蜆 就改左做盲鰽 ($150)淋落去啲湯都夠味 魚都唔係太細條 夠4人食既呢個炒金邊粉($78)個賣相好靚 但炒得唔算好食 啲粉癡埋左一舊 調味又甜左少少 同埋份量可以多少少 其他野下次經過再試

2023-03-29 112 浏览
放工同老公來到九龍城附近,看到這家泰皇閣,九點鐘都好多人,於是打算嘗試一下。餐牌種類好多,都不知道試哪一樣好啦!.我們選了沙爹串燒,半打可以兩種不同的,我則選了雞同豬、我更喜歡豬肉,更滑嫩,雞肉也都好食🤤。.另外黃咖哩豬,裏面還有薯仔,薯仔也煮的軟軟的很開胃。而且咖哩撈飯味道更是一絕👍。我吃了兩碗。.就連蔬菜,馬拉盞通菜,也都非常入味,菜又好嫩!.另外的鹹檸七也很解膩!.整體飯店空間也夠大,座位都不會擁擠,而且有兩個房間,位置都很寬敞。
就連蔬菜,馬拉盞通菜,也都非常入味,菜又好嫩!
另外的鹹檸七也很解膩!
2023-03-23 97 浏览
今日同朋友夜晚專登入咗九龍城食泰國嘢,因為好多人都推介過呢間係良心嘅泰國菜!餐廳就下一宋王臺地鐵站行幾分鐘就到,地點都唔算好偏僻。而且餐廳裝修座位都坐得非常舒服!我哋今次一共帶咗三樣唔同嘅嘢食,首先有一個非常之豐富嘅拼盤,仲叫咗一個蝦醬撈飯,同埋椰汁大蝦!佢哋嘅拼盤有四款唔同嘅小食,每款都有3至4件!自己最鍾意食佢哋嘅春卷,春卷嘅外皮非常香脆,春卷入面嘅餡非常熱辣辣!佢哋嘅蝦醬撈飯亦都非常之出色,佢哋嘅蝦醬好惹味,而且佢哋會加埋蝦片,令到成個口感非常之豐富!椰汁大蝦佢哋嘅椰汁味亦都非常之濃郁!

2023-03-02
2023-03-22 282 浏览
這天晚上我約了朋友在九龍城吃晚飯,經過網上的介紹,我們便決定來到這間泰國菜餐廳試一試,店內環境清潔衛生和明亮,客人需要輪候入座,證明食物的質素有一定的保證柚子沙律($78)很多配料襯托,有泰國洋蔥,蝦干,細碎的蔥粒,炸蒜頭,從柚子剝下的柚子肉十分酸甜和爽口,非常新鮮泰式魚肚羹($94)雞蛋十分軟身,芽菜爽口,茹軟彈煙韌,雞肉嫩滑細密,魚肚十分軟綿綿,整體份量非常多,非常抵食燒安格斯牛肉($115)用細碎的沙律菜鋪底,用青檸汁調味,味道酸中帶一點辣,令人十分開冑,安格斯牛肉嫩滑細密,非常新鮮,質素非常高芒果糯米飯($60)糯米飯的温度很暖,十分煙韌,椰漿黏口和清新淡雅,芒果非常鮮甜炸蝦餅($78)用新鮮蝦肉炸成的蝦餅,炸到金黃色,外脆內軟,配上酸甜醬,味道酸酸甜甜,令人十分開冑整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇非常多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度,積極和有禮貌,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

柚子沙律($78)

泰式魚肚羹($94)

燒安格斯牛肉($115)

芒果糯米飯($60)

炸蝦餅($78)

泰式魚肚羹
泰式魚肚羹
炸蝦餅
芒果糯米飯
柚子沙律
  • 炸蝦餅,芒果糯米飯,燒安格斯牛肉,泰式魚肚羹
2023-03-21 184 浏览
👨🏻‍🍳泰皇閣泰國菜館 (九龍城)📍九龍城衙前塱道15號地舖 🍽️蛋包鮮蝦金邊粉好有泰國街市地道金邊粉味🤤芽菜、花生、青檸🤤金邊粉好煙韌,成個味道好豐富❤️不過吾系好夠熱🙈🙈 🍽️燒安格斯牛肉 (青檸)好開胃,好惹味!!😻辣辣地,成個味道勁夾🤤 🍽️沙嗲串燒(半打) : 雞/墨魚丸/雞腎吾系好夠熱🙈雞腎好似吾系好熟,不過同返仳地講,都有幫我地再燒過🙈串燒無咩特別🙈汁都無咩特別🙈 🍽️泰式奶茶好飲的🤤系thai tea既味道開頭我個杯吾甜,之後幫我加左D甜,就好飲了🙈🙈 整體都吾不錯的🤤❤️又無嫌我地煩🙈又加熱又加甜🙈 #泰皇閣泰國菜館
👨🏻‍🍳泰皇閣泰國菜館 (九龍城)
📍九龍城衙前塱道15號地舖

🍽️蛋包鮮蝦金邊粉
好有泰國街市地道金邊粉味🤤
芽菜、花生、青檸🤤
金邊粉好煙韌,
成個味道好豐富❤️
不過吾系好夠熱🙈🙈

🍽️燒安格斯牛肉 (青檸)
好開胃,好惹味!!😻
辣辣地,
成個味道勁夾🤤

🍽️沙嗲串燒(半打) : 雞/墨魚丸/雞腎
吾系好夠熱🙈
雞腎好似吾系好熟,不過同返仳地講,都有幫我地再燒過🙈
串燒無咩特別🙈
汁都無咩特別🙈

🍽️泰式奶茶
好飲的🤤系thai tea既味道
開頭我個杯吾甜,之後幫我加左D甜,就好飲了🙈🙈

整體都吾不錯的🤤❤️
又無嫌我地煩🙈
又加熱又加甜🙈

#泰皇閣泰國菜館
蛋包鮮蝦金邊粉
燒安格斯牛肉
沙嗲串燒  (半打)
泰式奶茶
蛋包鮮蝦金邊粉
泰式奶茶
2023-03-20 123 浏览
☙ 泰皇閣💛 ❧九龍城有好多出名的泰國餐廳,競爭好大,原本想食泰𝘅閣但條隊太誇張,所以臨時轉去✨泰皇閣,意料之外的高質🤩食物選擇多,仲有出面較少見的地道菜式,價錢相宜,而且環境闊落、衛生。最重要係‼️小店非常有良心,做好多善事幫人,例如初一十五派飯、蝦片義賣等,泰國菜黃店亦唔多,好食又有良心真係加晒分,下次嚟九龍城一定會𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲😆࿐🐮燒安格斯牛肉 $𝟭𝟭𝟱💫牛肉烤得剛好,質地軟腍、唔會過韌,肉味重,帶微微炭燒味,配埋青檸醬汁酸酸辣辣好惹味🤤難怪差唔多每枱都叫,加埋搭成一座小山望落好精緻✨🥗酸辣鳳爪沙律 $𝟳𝟬💫鳳爪數量偏多,唔會用配料呃份量,味道酸酸辣辣,好開胃,感覺上比外面的更辣🥵🥬馬拉盞炒芥蘭 $𝟲𝟲💫芥蘭炒得好爽口又夠鑊氣,味道帶咸香,相對外面的更辣,非常惹味~🧄蒜蓉包 $𝟮𝟲烤得香脆,上枱時帶微暖,味道同外面的差不多🤌🏻🍹提子沙冰/青檸沙冰 $𝟯𝟰份量超多,兩款的味道都好出,唔係好假的果汁味👍🏻個人較喜歡提子味,味道香甜、易入口,青檸味就有點太酸,比較少糖,要視乎個人接受程度🫡
☙ 泰皇閣💛 ❧

🐮燒安格斯牛肉 $𝟭𝟭𝟱💫

🥗酸辣鳳爪沙律 $𝟳𝟬💫
酸辣鳳爪沙律

🥬馬拉盞炒芥蘭 $𝟲𝟲💫
馬拉盞炒芥蘭

🧄蒜蓉包 $𝟮𝟲
烤得香脆,上枱時帶微暖,味道同外面的差不多🤌🏻

🍹提子沙冰/青檸沙冰 $𝟯𝟰
提子沙冰/青檸沙冰