2017-12-05 27 浏览
今天經過大角咀塘尾道,見到一間泰菜館,名叫泰筏味泰國船河專門店,船河?什麼意思?好奇心的我就去看看,餐廳地方整潔,有自助角,放有雞湯和冷熱飲用水,客人有需要可以自己去拎,另外是落單也是自己去收銀處,但送餐就有侍應幫忙送到客人枱上。泰象啤和菠蘿冰泰色海南雞飯:海南雞都好滑,飯軟硬適中又夠味。泰色豬手飯:豬手入味夠林滑,份量也不少。船河:特價的船河有多款選擇,上圖是豬雜船河、下圖是豬腸船河,份量不多,但湯底都濃郁,河粉滑溜,材料也入味,甘平!可以多食幾碗。串燒豬肉片:豬肉片入味,有口感不鞋口,配特製醬汁燒至金黃色,惹味可口。黃金蝦餅:蝦肉鮮甜,外脆內彈牙,點些泰式酸辣醬更美味!千絲蝦卷:香脆可口,中間的蝦彈牙,點些泰式酸辣汁,使味道提升,十分美味!空運直送五星燒雞:半隻份量,斬件後炸熟,燒雞皮脆口,雞肉比較乾身有口感。

泰象啤和菠蘿冰

泰色海南雞飯:海南雞都好滑,飯軟硬適中又夠味。

泰色豬手飯:豬手入味夠林滑,份量也不少。

黃金蝦餅:蝦肉鮮甜,外脆內彈牙,點些泰式酸辣醬更美味!

2017-11-25
  • 泰式海南雞飯
  • 串燒豬肉片
  • 黃金蝦餅
2017-12-05 80 浏览
自從喺泰國番黎之後,一直都好掛住泰國既街邊粉麵檔,細細碗真係要食番三、四碗先夠飽!不過香港好似冇乜哩d泰式粉麵檔。直至遇到哩間,所以急不及待走黎試!過左奧運站條天橋就見到喇原來!個門面都幾大,有隻唔知係咪泰妹既公仔所以都幾突出😂入去搵到位坐底,睇好食乜就可以出去點菜喇!自助調品架泰式生蝦…一碟有四隻,肉質都幾彈牙嫁,我鐘意咩都唔加食原味,蝦味都算鮮甜。牛肉船金邊粉…哩個係朋友叫,眼見牛肉得兩三塊,粉亦唔太多。不過朋友話牛肉都唔錯,唔會好韌。我試左啖金邊粉都幾有咬口。湯底都夠味。脆肉船河…脆肉好似平時食既燒腩仔咁,不過就比較薄身d。但神奇既係脆肉浸過湯之後,面層豬皮都保持到脆口感!(話說我都嗝左五分鐘先食) 半肥瘦既脆肉食落唔油膩,價錢$15得兩塊其實都合理既,但兩都真的不夠喉,如果可以加錢我會叫多幾塊。不過講到唔夠喉,我覺得黎哩度必叫既一定係河粉!同平時既好唔同,哩度既河粉真係泰國街邊食既果d黎嫁!寬身超軟滑!質感有少少煙韌,真係好鐘意哩個口感!食佢可以食四碗都唔誇張呀。海南雞飯…去到泰國一定要叫海南雞飯😂 哩度既雞最大既分別係熱既,雞肉都幾嫩滑,唔會太咸,仲有我最雞既雞翼!底下既飯都

入去搵到位坐底,睇好食乜就可以出去點菜喇!

自助調品架

海南雞飯…去到泰國一定要叫海南雞飯😂 哩度既雞最大既分別係熱既,雞肉都幾嫩滑,唔會太咸,仲有我最雞既雞翼!底下既飯都唔錯,夠味之餘又唔油膩,如果飯身可以乾番少少就更好喇!

黄金炸蝦餅…哩個正!兩大塊蝦餅切開左一半,食既時候就更方便喇。蝦餅新鮮炸起保證熱辣辣,咬落彈牙有蝦味,重點係唔油膩!蘸埋甜酸醬更加係冇得彈!

芒果糯米飯…甜品當然唔少得佢,芒果香甜,糯米飯如果冇咁淋就好喇!
調味架
牛肉船金邊粉
海南雞飯
黃金炸蝦餅
2017-12-03 270 浏览
媽媽最愛去旺角街市買水果,對於附近的街坊美食更是熟悉不過,媽媽介紹的泰筏味泰國河專門店很有泰國terminal 21 food court感覺,同時自助形式,味道也跟泰國一樣正宗呢。泰式海南雞飯旁邊伴上蔬菜,還有脆口的青瓜,美味的雞皮入口即化,雞肉有些部位雖較為瘦,但肉質不柴,相當好吃,吃過皆佔據了每個食客的心。油飯乃採用雞油烹煮米飯,所以光吃油飯也是非常濃香。黃金炸蝦餅常常出現在泰式餐廳裡面,也是我最愛的小食之一,媽媽更是讚不絕口。炸蝦餅蠻有厚度的,扎實非常,吃得超爽。蝦餅外表炸得金黃,彈牙無比,就算熱氣也要吃。燒豬頸肉飯份量十分足夠,而豬頸肉那誘人的微焦外皮也是讓人難以抗拒,最重要豬頸肉蠻有風味,並且爽彈之餘帶有肉汁,很下飯呢。泰國魚餅以魚肉打成漿,再混入紅咖哩,檸檬葉後入鍋酥炸,魚餅不沾醬本身就很有味道了,外層炸的酥嫩,內裡充滿魚肉鮮甜,還有檸檬及咖哩滋味,不錯的小食。牛雜船金邊粉牛肉很軟嫩,金錢肚富彈性嚼感,湯頭喝得到香甜的肉甜味,也沒有浮油,吃起來一點都不膩。另外配上蘿蔔,豆卜這些容易吸附湯汁的食材,味道很棒。說真的,香港很少餐廳有榴槤糯米飯供應,看見這裡有榴槤糯米飯供應,也

說真的,香港很少餐廳有榴槤糯米飯供應,看見這裡有榴槤糯米飯供應,也難怪我興奮。熱呼呼的糯米飯本身軟糯的口感已相當討好,沾滿濃醇的榴槤醬汁後味道更令人驚豔。

這裡的特飲很便宜,只需加5至8元就有一杯,我們當然也有加呢。
2017-12-03 27 浏览
大角咀出名多野食,價錢夠貼地質素又高,呢間泰國船麵食完立即變我既心水推介!一碗好麵,湯底同麵質好重要,上面既餸從來只係配角。佢既船河湯底非常清甜,湯汁飲後回甘唔會乾喉,河粉似自家製滑嫩煙韌,唔係出面普通既好易浸到淋既河粉,浸極都仲保持到柔韌既口感,雖然細細碗,但重點係$15一碗(唔知點解3點前會貴d,可能大碗d),配料比例亦有誠意!呢個價錢平到難以置信,貼地如大角咀都好難再揾到咁平又質素咁好既麵!店上建議食完一碗再加追另一碗,我覺得唔錯,一來份量易控制唔會浪費,二來仲可以試另一款配料😋2碗加埋先係$30,為食如我引唔住追多一碗。其他泰國菜呢到都有(係冇冬陰公😂)芒果糯米飯熱上,係飯香唔夠出,但味道平衡得唔錯,只係$28!肉碎生菜頗辣,用生菜包住食沖淡辣味同油膩感岩岩好,都係$48蝦餅就岩岩炸起,肉質鮮甜爽口,細細件岩哂用來過下口癮,$28口喝加個椰青都係$28,夠清甜唔似花園街哂到變酸既貨仔。路經大角咀就記住試下佢!

口喝加個椰青都係$28,夠清甜唔似花園街哂到變酸既貨仔。

路經大角咀就記住試下佢!
2017-11-28 256 浏览
講緊泰式船河,唔係遊船河泰式船河細細碗,一次可以食幾碗,試多幾款!雖然圖解點餐話要點4碗,不過我覺得女仔食2碗都夠飽!因為仲有好多小食同飲品可以揀。一入到去就會見到餐牌,揀完嘢食就喺counter落單。落單之後就可以坐定定等人送餐!鹹檸七最先出場,大大杯,夠冰凍!呢度有一碗牛丸金邊粉,一碗大腸金邊粉,一碗海南雞米粉。船河湯底幾濃味,但又唔會好鹹,每碗都有豆卜、蘿蔔、芽菜等大腸嗰碗得兩件大腸,唔多夠喉囉,不過先至$15一碗,點計都係抵食海南雞嗰碗比較多餸,而且雞肉都幾滑,唔錯啊!豬頸肉米粉都幾多料,不過如果豬頸肉如果切厚身啲口感會更好。呢碗係扎肉船河,船河嘅口感幾特別,比普通嘅河粉有彈性同滑溜之後仲食咗幾款小食!$28嘅炸蝦餅抵食又好味,新鮮熱辣炸起,爽口彈牙,必食推介檸檬雞翼冇乜檸檬味,不過炸得非常香脆,而且係單支骨雞翼,食起黎好方便串燒豬肉燒得幾香口,調味足,好好食但肥膏多咗少少最後仲叫左生蝦刺身,味道幾鮮,個酸汁同辣椒蒜頭吊味一流!食咁多樣嘢先二百幾蚊,開心
講緊泰式船河,唔係遊船河

泰式船河細細碗,一次可以食幾碗,試多幾款!

一入到去就會見到餐牌,揀完嘢食就喺counter落單。

落單之後就可以坐定定等人送餐!

鹹檸七最先出場,大大杯,夠冰凍!

呢度有一碗牛丸金邊粉,一碗大腸金邊粉,一碗海南雞米粉。
船河湯底幾濃味,但又唔會好鹹,每碗都有豆卜、蘿蔔、芽菜等

海南雞嗰碗比較多餸,而且雞肉都幾滑,唔錯啊!

豬頸肉米粉都幾多料,不過如果豬頸肉如果切厚身啲口感會更好。

呢碗係扎肉船河,船河嘅口感幾特別,比普通嘅河粉有彈性同滑溜

之後仲食咗幾款小食!
$28嘅炸蝦餅抵食又好味,新鮮熱辣炸起,爽口彈牙,必食推介

串燒豬肉燒得幾香口,調味足,好好食但肥膏多咗少少

最後仲叫左生蝦刺身,味道幾鮮,個酸汁同辣椒蒜頭吊味一流!

食咁多樣嘢先二百幾蚊,開心
2017-11-28
2017-11-27 318 浏览
你有去過泰國吃船河嗎?在水上市場,很細小的一碗,熱燙燙,很滋味!現在你不用走到泰國,更不用泛舟河上,都可以嘗到這碗好滋味,說的是「泰筏味」的mini size泰式湯河! 雖說是大角咀,但從旺角地鐵站走過去只需要十分鐘,算是方便。餐廳採快餐店自助購票形式,除船河以外,還有其他泰國美食,價錢很相宜,多吃也不「肉赤」。 牛雜船河金邊粉、牛丸船河金邊粉、豬肉丸船河、脆肉船河 ($15@)就以船河為例,每碗只15元,但屬mini size (午市為方便趕時間的打工仔,湯河轉回正常size,售$40-$45)。如果你吃圖中這款mini size,就可以跟餐牌指示的,吃四碗也不算多,還可以多選幾碗不同口味,很適合我這種有選擇困難症的人!湯河的餸主要分兩類:豬肉、牛肉,例如是牛雜、牛腩、牛丸、豬手、脆肉、豬頸肉等等,麵底亦可選河粉、金邊粉、綠茶麵、米粉,價錢相同。我特別喜歡吃牛丸,彈牙有肉味,湯底很惹味,喜歡的還可以加點魚露。麵底的話,河粉很滑,綠茶麵雖然完全沒有綠茶味,但質地煙靭,我也覺得不錯。 肉碎生菜包 ($48) 很喜歡吃生菜包,這個價錢確是相當抵食,而且味道絕對不差,香辣惹味,必點

肉碎生菜包 ($48)

很喜歡吃生菜包,這個價錢確是相當抵食,而且味道絕對不差,香辣惹味,必點!

泰式豬手飯 ($45)

去泰國也喜歡吃豬手飯,這個豬手夠肥美,肉質算嫰滑,不過味道帶鹹,和我想像中的甜甜豬手汁有點不同。

榴槤糯米飯 ($28)

最後再點一個甜品,以為會有榴槤肉,$28元,我也太naive了!只有榴槤汁,糯米飯煮得較腍,有點失望,但價錢便宜,也不能要求太多了。
2017-11-26
2017-11-27 110 浏览
第一次食船面。面質比較彈牙。湯底都幾濃,幾重牛骨牛肉味。啲料都幾多,不過學佢地話,船面一般吾係好大碗 所以面既份量比較少,如果大食嘅人或者要叫兩碗先夠食喇。入面叫做半自助 買完飛會有人送過黎俾你 不過個流程有啲啲古怪 同埋買飛得一個人相對會慢少少
牛腩船河
2017-11-12
2017-11-24 504 浏览
最近我愛上左泰國船河,周圍搵下邊到有正宗既船河食發現左大角咀呢間主打食船河,而且下晝三點起只係$15碗雖然係大角咀,其實係旺角mtr行過去都好近入到黎,自己好自助咁搵位,有d似 food court,揀好食咩後,去counter 落order俾錢,之後有個牌仔放枱,侍應就會送餐俾你睇到個簡單介紹,一個人食四碗唔過份,因為船河係泰國水上市場既小食,份量都係細細碗,我地先叫左一人一碗船麵,同因為想食埋佢豬手飯 同小食脆肉船河,脆肉仲有少少脆,用左闊身河粉,質感嫩滑;而牛腩金邊粉,牛腩味濃又軟腍,金邊粉爽口,河粉同金邊粉,各有千秋兩碗船麵河,湯底都係深啡色,非常濃郁,帶鹹香而唔油膩,配菜有豆卜, 蘿蔔,芽菜再配搭唔同香葉,感覺正宗泰式豬手飯, 滷得好深色好入味,質感軟腍,而且豬毛清得好乾淨肉碎生菜包,係我最喜愛小食之一,豬肉碎辣辣地好惹味,用新鮮生菜包住食,用手食特別有風味見炸蝦餅咁平,加一份先,蝦餅炸得好鬆脆,唔會好油,蝦膠彈牙豬丸串,又係好平喎,叫埋先味道正常,不過唔太夠熱飲品方面,大多數都已經整定係雪櫃,我叫左杯泰式奶茶,由於無冰既,不但唔會沖到味都淡哂,而且都夠凍,不過茶味唔夠濃榴槤
最近我愛上左泰國船河,周圍搵下邊到有正宗既船河食

發現左大角咀呢間主打食船河,而且下晝三點起只係$15碗

雖然係大角咀,其實係旺角mtr行過去都好近

睇到個簡單介紹,一個人食四碗唔過份

牛腩金邊粉

再配搭唔同香葉,感覺正宗

泰式豬手飯

肉碎生菜包

見炸蝦餅咁平,加一份先,蝦餅炸得好鬆脆,唔會好油,蝦膠彈牙
炸蝦餅

豬丸串,又係好平喎,叫埋先
味道正常,不過唔太夠熱
豬丸串

榴槤愛好者既我,見到有榴槤糯米飯,都心郁郁想食
最後,雖然我係高估左以為會有榴槤肉,但榴槤汁蓋滿軟腍糯米飯,榴槤汁味道都幾香濃,唔算假
撈埋糯米飯都幾好食既
榴槤糯米飯

食左咁多野,價錢好平
每款份量唔多, 勝在可以食多幾款
牛腩金邊粉
泰式豬手飯
肉碎生菜包
炸蝦餅
去泰國,我最鐘意食既唔係魚翅,唔係榴槤 而係街邊一檔檔既金邊粉 最記得以前成日一袋袋咁外賣返酒店食 之前FACEBOOK 介紹有間食泰國船河既餐廳 就趁星期日出去旺角行街時去回味下先 呢間位於塘尾道既餐廳,老實講,有少少吊腳 如果唔係有心黎,真係好少機會黎到呢頭~ 不過為左呢個粉,行遠少少又點話~ 雖然係食泰國野,店內除左個四面佛外(神像唔好影相嘛),其他都同一般餐廳無乜分別~ 佔地都幾廣,有2邊廳,加埋都成50-60個位~ 入門口就看到呢個餐牌啦,基本上全部既野食都係哂度 睇啱食咩就去櫃位落單,之後就可以坐低等食~ 今日黎到時啱好係3點,下午茶時間~ 嘩,下午茶 竟然係15蚊麵 同正常既40蚊差3倍咁多 @@ 問左待應,原來40蚊就係正常份量,15蚊就係細碗份量 除左粉麵外,呢度仲有好多泰式小食,雖然無下午茶價 但全部都係廿幾蚊至4X幾蚊,超級抵食~ 呢度仲有個靚湯任裝 實材實料,勁似阿媽靚湯~ 呢度既醬料籃都超級齊料,有齊哂泰式既辣椒粉/魚露/酸醋同糖 而且全部干淨整齊清潔,值得一讚~ 食粉麵加5蚊或8蚊就可以有野飲 有多種泰式特色飲品,好似龍眼冰/珍多冰/菠蘿冰
去泰國,我最鐘意食既唔係魚翅,唔係榴槤
而係街邊一檔檔既金邊粉
最記得以前成日一袋袋咁外賣返酒店食
之前FACEBOOK 介紹有間食泰國船河既餐廳
就趁星期日出去旺角行街時去回味下先

呢間位於塘尾道既餐廳,老實講,有少少吊腳
如果唔係有心黎,真係好少機會黎到呢頭~
不過為左呢個粉,行遠少少又點話~

佔地都幾廣,有2邊廳,加埋都成50-60個位~

入門口就看到呢個餐牌啦,基本上全部既野食都係哂度

睇啱食咩就去櫃位落單,之後就可以坐低等食~

今日黎到時啱好係3點,下午茶時間~
嘩,下午茶 竟然係15蚊麵
同正常既40蚊差3倍咁多 @@
問左待應,原來40蚊就係正常份量,15蚊就係細碗份量

除左粉麵外,呢度仲有好多泰式小食,雖然無下午茶價
但全部都係廿幾蚊至4X幾蚊,超級抵食~

呢度仲有個靚湯任裝

實材實料,勁似阿媽靚湯~

呢度既醬料籃都超級齊料,有齊哂泰式既辣椒粉/魚露/酸醋同糖
而且全部干淨整齊清潔,值得一讚~

食粉麵加5蚊或8蚊就可以有野飲

有多種泰式特色飲品,好似龍眼冰/珍多冰/菠蘿冰等等

叫左珍多冰/凍啡
珍多冰既綠豆條條有D過淋,但椰奶底唔太甜,幾香滑~ 咁既價錢都抵飲
凍咖啡反而有D驚喜,有啡味,奶香,又唔太死甜~
呢度上菜都超快,話咁快已經上左八八九九啦~ 開餐啦~

前菜
生蝦刺身
HKD 48

隻隻生蝦都超級肥美有肉,肉質爽得黎又有膠~
再點埋呢個清新的生蝦辣汁,真係想再ENCORE~

因為姐姐話份量唔多,又平,於是一口氣叫左四個粉
雖然係下午茶特價,但一D都唔馬虎
每個碗都有齊哂九層塔等既香料

個湯底看似很濃味,但味道濃淡適中~

牛肚金邊粉牛肚好入味,仲超淋~
札肉有厚厚的三塊,爽口又有勁,有少少胡椒辣~

豬雜每樣都好入味,而且份量都唔少~

再黎個牛丸,爽口彈牙,可惜我食得半粒,因為俾囡囡KO哂了~HAHA ~

金邊粉好有O趙勁~好煙韌

當然唔少得最重要個舊蘿蔔啦,見到D色都知佢入哂味~ 最重要係無渣

除左金邊粉,仲有呢個創新的綠茶麵,雖然綠茶味無乜,但竟然同個泰式湯底好夾
麵身扁扁地,感覺有D似福字麵既感覺
當然,師傳都煮得好好,條條分明又爽口~

呢個泰式魚餅都只係28蚊,有成4塊咁多,仲要係新鮮熱辣~

最後黎個海南雞飯~
HKD 45

雞肉真係好有驚喜,超級滑同嫩,比起好多出名的海南雞仲要滑~
但又唔會生勾勾出哂血,正~

飯既份量都好多~
唯一差少少係個飯比較糊,多水左少少,改善下就PERFECT 啦~
P.S. 沾雞的姜蓉都超級好味~

呢個甜品芒果糯米飯,睇樣就普普通通,但芒果唔酸又無渣
椰汁夠香,糯米飯係綠色的,好特別,而且口感超煙韌

初入黎呢間鋪時,感覺的確唔太好,好似普通茶記,又無乜泰式靚裝修,
但估唔到食物都幾出色,而且價錢亦好超值~

如果地點好D,再包裝下,應該可以大賣~
2017-11-19
  • 船河
  • 生蝦刺身
  • 魚餅
  • 芒果糯米飯
2017-11-20 208 浏览
在公司附近,行5分鐘就到,之前食過$15下午茶船河餐, 湯底濃,似肉骨茶味,蘿蔔又甜又淋,份量少左D,今次食lunch份量$45,比下午茶多好多,上次食過豬手唔錯,今次食牛雜,朋友食豬雜,金邊粉仍舊好彈牙,湯底濃,水準無變,好多牛雜,叫多左個小食share,生蝦$45有4隻,個醬同平時食開既唔一樣, 呢個係綠色,少少辣,生蝦大隻,有膠質,好抵食又好味道!無熱飲只有凍飲,叫左洛神花茶,一叫即到,唔洗等, 入面無冰,只係雪凍左,唔會愈飲愈淡!除左船河,仲有好多小食,甜品,飯,總有一款岩食

除左船河,仲有好多小食,甜品,飯,總有一款岩食
午餐
2017-11-13 332 浏览
見到Facebook介紹呢間餐廳 $15一碗麵 細細碗可以試多幾隻味 又有唔同湯底同餸 胃口細細嘅女仔叫咗一兩碗麵仲可以試多幾款小食 啱晒😛😛😛 最好食係佢個小食!不過唔記得咗叫咩名🙈😂 大家睇相叫啦🙉🙉🙉 味道好香口感彈牙🤓
2017-10-30
2017-11-12 211 浏览
今次試佢地嘅牛雜船河 (beef-mix boat noodle). 45蚊大大碗、份量底食。湯底ok, 好多河粉。不過冇咩牛味,不算太濃牛雜大約每樣有一舊,可惜牛腩帶有碎骨。而且比較難咬、其他牛肚和牛肉亦只有少少。希望品質可以改善加多5蚊仲有杯凍泰奶茶。再order咗碟黃金蝦餅 、依個賣相幾好,味道也不錯👍🏼 , 不過食落乾咗d。值得一贊佢地d員工服務有禮貌,店內環境尚好如果佢地既signature 船河再好食d會更好。

湯底ok, 好多河粉。不過冇咩牛味,不算太濃
牛雜船河

加多5蚊仲有杯凍泰奶茶。

值得一贊佢地d員工服務有禮貌,店內環境尚好

如果佢地既signature 船河再好食d會更好。
2017-10-29 419 浏览
今日同fd去屋企附近傾開計,然後肚餓,就去左呢間泰式餐廳食下午茶每碗麵都係$15,加多$8飲泰式奶茶,餐廳係用自助既形式。買完之後好快就有野飲同豬頸肉金邊粉雖然細碗左啲,但味道一流,行開大角咀既朋友可以試下!
雖然細碗左啲,但味道一流,行開大角咀既朋友可以試下!
2017-10-24 436 浏览
媽媽睇到某報既廣告又話想試下呢間船面餐牌環境幾好,尚算寬敞此店係半自助形式的,自己去買票等專人送食物過來。泰國魚餅因為冇蝦餅,轉左魚餅本來對魚餅冇興趣,外面食既都好重香料味但呢個味道適中。串燒豬肉&泰國雞寶串燒豬係腩肉來的,略甜。雞寶係腐皮包住雞肉同紅蘿蔔我個人較喜歡女神好難飲,吹波膠溝奶咁味,又甜。泰色奶茶&龍眼冰泰色奶茶又係好甜,奶精味好重。龍眼冰係最正常。豬手船河/ 豬雜船河/ 脆肉船金邊粉船河配料都係得一兩舊,都預左既但豬手就一舊豬皮一舊肉,好似又真係少左D喎。脆肉就三舊燒肉;最抵食係豬雜,咩都有D。河粉好似陳村粉,軟滑彈牙。金邊粉未熟透,好硬。食物都幾抵食既,但飲品期望改進
媽媽睇到某報既廣告又話想試下呢間船面
餐牌
環境幾好,尚算寬敞
此店係半自助形式的,
自己去買票等專人送食物過來。
泰國魚餅
因為冇蝦餅,轉左魚餅
本來對魚餅冇興趣,外面食既都好重香料味
但呢個味道適中。
串燒豬肉&泰國雞寶
串燒豬係腩肉來的,略甜。
雞寶係腐皮包住雞肉同紅蘿蔔
我個人較喜歡
女神
好難飲,吹波膠溝奶咁味,又甜。
泰色奶茶&龍眼冰
泰色奶茶又係好甜,奶精味好重。
龍眼冰係最正常。
豬手船河/ 豬雜船河/ 脆肉船金邊粉
船河配料都係得一兩舊,都預左既
但豬手就一舊豬皮一舊肉,好似又真係少左D喎。
脆肉就三舊燒肉;
最抵食係豬雜,咩都有D。
河粉好似陳村粉,軟滑彈牙。
金邊粉未熟透,好硬。

食物都幾抵食既,但飲品期望改進
2017-10-21
2017-09-28 1302 浏览
平日去泰國餐單,見到樣樣都想食。但兩個人食實在叫唔到咁多款。今次試嘅呢間泰國船麵餐廳,每款平平地細細份,就算兩個女仔黎都可以叫多幾款唔怕食唔晒晚市每款船麵都係$15一碗,有豬同牛嘅不同部位揀。如果加埋飲品都係$5-8,都幾抵。假如你胃口細細,一碗麵一杯泰式飲品,埋單都只需要$20!
平日去泰國餐單,見到樣樣都想食
。但兩個人食實在叫唔到咁多款

。假如你胃口細細,一碗麵一杯泰式飲品,埋單都只需要$20

船麵