「泰金鍋」係荃灣🚇海之戀入面嘅一間極具🔥人氣嘅火鍋店,佢哋主打多款🇹🇭泰式火鍋湯底、泰式小食🥢、流水蝦同埋飲品,十分之有🤩特色!呢度係一人一鍋🍲乾淨衛生。冬陰公湯底酸辣🤤美味,湯底濃郁,一上枱就散發出☺️撲鼻嘅香氣,真係令人食指大動。叻沙湯底🌶️辣度適中,椰香十足,充滿南洋🏝️風味。我哋食嗰個餐主打🇦🇺澳洲產M6和牛片,肉質軟嫩🥰,另外佢哋仲有一般放題比較少有嘅牛胸爽😋,牛味濃郁又爽口真係好正👍!自助區💪除咗火鍋配料之外仲有多款泰式🇹🇭美食,我尤其鍾意佢哋嘅海南雞🐓,一大盤任你揀邊個部位都可以😍,肉質鮮嫩多汁,配埋佢哋特製嘅🍚雞油飯,簡直係一個天作之合。另外佢仲有多款🇹🇭泰式小食同埋串燒任食,尤其係🔥串燒有牛豬雞三款,每一款都烤得啱啱好👏,同埋特製嘅沙爹醬,味道一流🤤。自助區💪仲有多款飲品、🍨雪糕、雪條同埋泰式甜品🍮,真係十分之多元化!

2024-12-28 162 浏览
天氣咁凍,打邊爐就最啱!今日就去咗荃灣海之戀商場嘅泰金鍋任食放題。八款湯底,四款套餐,價錢$200-400,仲有活蝦放題,可以食幾多就睇下大家嘅手氣同運氣捉到幾多嘞!今晚一人一鍋揀咗青檸椰奶雞湯鍋藥膳豬骨白湯鍋。藥膳豬骨白湯鍋,用料足、豬骨味濃;青檸椰奶雞湯鍋有濃濃香茅同青檸香,酸酸甜甜又有椰奶香味,特別開胃!肚餓又未捉到蝦,可以先食住熱葷。呢度種類好多:海南雞、泰式油飯、炒飯、蝦餃、蟲草花燒賣、流沙包同合桃包,真係應有盡有。又可以試埋泰式奶茶同香茅水,都好香好好飲。仲有糖水、小食、水果同雪糕雪條。酒水都有好多選擇,一定可以揀到啱心水。今次叫咗C餐,食澳洲產M6和牛餐,牛味香濃,點埋泰式邊爐醬甜甜地辣辣地,更加惹味。牛胸爽同牛舌都好爽口。特別喜歡西班牙伊比亞豚肉,肉味香又唔會韌,打邊爐一流。仲有日本扇貝、泰式炸蝦餅、泰式沙嗲串燒同燒菠蘿,包羅萬有,足120分鐘有得食有得玩,最適合一家大細,過節慶生嚟刷返餐。

2024-12-25 217 浏览
泰金鍋打邊爐、食羊腩煲都試過啦,咁不如今次我哋就試吓泰式嘅火鍋啦,位於荃灣海之戀商場嘅「泰金鍋」,餐廳環境好整潔舒適,雖然當晚滿晒座,但都唔會覺得擠迫。Refill 食材都好快👍餐廳提供有多種火鍋放題,而我哋就係揀咗「120分鐘🔥火鍋+大頭蝦🦐放題-Set C 澳洲產M6和牛餐🐂」😋👍播放埋位之前就要揀好自己鍾意嘅火鍋湯底(有8 款選擇,一人一爐👍),我地揀左藥膳豬骨白湯鍋及馬來娘惹叻沙鍋✅🙌🏻QR code 落單非常方便,除左大塊軟腍嘅M6和牛之外,仲有多款牛、豚肉等選擇,又有海鮮如扇貝、鮮墨魚仔、墨魚滑超彈牙,而唔少得嘅就係可以喺大大個魚缸任夾新鮮生猛嘅大頭蝦嚟做火鍋食材👍蔬菜區都有大量新鮮蔬果任揀,連羽衣甘藍都有,我都係第一次淥呢種菜嚟食😝甜品方面除咗有雪糕之外,仲有泰國特色嘅甜品,我最就鍾意食椰汁西米糕🎉調味醬油區,除咗有我哋平日嘅多種不同醬料之外,仲有泰式海鮮醬、泰式邊爐醬、泰式綠椒醬等,另外仲有泰國麵餅、印尼撈麵等。飲品方面,亦有不同嘅罐裝飲品任君選擇,其中就揀咗泰國Chang啤酒🍺👍👍
泰金鍋

凍冰冰想打邊爐又唔想咁悶~決定去泰金鍋泰國火鍋試下由泰籍廚師主理,多款泰國特色湯底🇹🇭有檸檬香茅、冬陰公、馬來娘惹叻沙、青檸椰汁雞湯、泰麻辣鍋等,好有泰式風味啊!我分別揀咗檸檬香茅🍋同馬來娘惹叻沙鍋推介檸檬香茅~味道酸酸地,好清新,係一般火鍋店少有嘅😋馬來娘惹叻沙鍋加咗豆卜,好惹味!澳洲產M6和牛餐除咗有羊肩肉、牛小排、牛胸爽、牛胸腹等仲有M6和牛都係任食!和牛雪花紋分佈平均,香濃牛味淥一淥就食得,好滿足啊🤩自助區有多款蔬菜、各式各樣丸類同泰國公仔麵,每款試哂都好飽啊😂一定要去親自夾海蝦🦐海蝦任夾任食,隻隻都好生猛肥美!除咗火鍋配料,仲有無骨鳳爪沙律、泰式雞寶、炸蝦餅、沙爹串、海南雞、香辣甲拋肉碎飯、菠蘿海鮮炒飯等~真係多到一次都食唔哂啊🥄而飲品亦有泰式風味泰式奶茶、香茅水同樣好飲正宗🧋最後一定要留肚食甜品~多款雪糕雪條之外,仲有泰式椰汁糕香濃椰汁係我至愛啊~😳
凍冰冰想打邊爐又唔想咁悶~

決定去泰金鍋泰國火鍋試下
由泰籍廚師主理,多款泰國特色湯底🇹🇭

我分別揀咗檸檬香茅🍋同馬來娘惹叻沙鍋

推介檸檬香茅~
味道酸酸地,好清新,係一般火鍋店少有嘅😋
馬來娘惹叻沙鍋加咗豆卜,好惹味!

澳洲產M6和牛餐除咗有羊肩肉、牛小排、牛胸爽、牛胸腹等

仲有M6和牛都係任食!
和牛雪花紋分佈平均,香濃牛味
淥一淥就食得,好滿足啊🤩

一定要去親自夾海蝦🦐海蝦任夾任食,隻隻都好生猛肥美!

真係多到一次都食唔哂啊🥄
而飲品亦有泰式風味
泰式奶茶、香茅水同樣好飲正宗🧋

最後一定要留肚食甜品~
多款雪糕雪條之外,仲有泰式椰汁糕
香濃椰汁係我至愛啊~😳

現夾海鮮打邊爐近排好hit 不過要訂位要等成個月 🥲🥲有朋友推薦我呢間泰金鍋不過現夾雖然得蝦,不過原來勁好食!新鮮蝦真係好新鮮好彈牙,蝦肉好鮮甜!🤩🤩 (而且夾蝦都幾好玩,充滿挑戰性)🤪而以泰式做主題,由鍋底都有驚喜!泰式味道好濃烈!超推薦 泰式冬陰公湯底!酸酸辣辣勁好食🫶🏻🫶🏻泰式麻辣湯底,比起台式有既藥材味又或者四川既既麻又辣,泰式既多一份香料味,而辣又比較柔和,值得一試而仼叫既食物種類都好多,我哋食既m6和牛,肉香十足,又唔會太肥 👍🏻👍🏻 而佢更有多款泰式小食!蝦餅係大推 🫶🏻 仲有串燒!有好好食既花生醬真係無得輸出面除咗蝦之外,更加有中式點心,泰式甜品,新鮮蔬菜生果,飲品等等泰式火鍋做主題認真特格!不過食落又堅符合又好食 👍🏻特別係新鮮蝦,真係食多幾轉都回本 🤩🤩推介大家一齊嚟玩吓食吓 😎
現夾海鮮打邊爐近排好hit
不過要訂位要等成個月 🥲🥲
有朋友推薦我呢間泰金鍋
不過現夾雖然得蝦,不過原來勁好食!

而以泰式做主題,由鍋底都有驚喜!
泰式味道好濃烈!超推薦 泰式冬陰公湯底!
酸酸辣辣勁好食🫶🏻🫶🏻

2024-12-17 261 浏览
中式·台式·日式火鍋都試過就嚟試吓泰式火鍋放題+夾活蝦任食除咗order之外,自助區熟食、點心、沙律、甜品、配料及飲品…食物一啲都唔普通間澳洲M5和牛$338/120分鐘任食肉質極為嫩滑,紋理較瘦,套餐選肉款式都幾多 勝在特別肉類豬、牛、羊;油花唔算過多,澳洲產草飼羊肩肉薄嫩唔so ,正揀咗✨泰金冬蔭功鍋底✨ order咗紅皮魚、扇貝、仲有夾活虾生猛又大隻,咁就可以自製海鮮喇!另一鍋 ✨藥膳豬骨白湯✨滋補膠原雪濃前菜~泰式鳳爪、泰式木瓜沙律辣得過引熟食~串燒豬、牛、雞燒得唔柴沙嗲汁好惹味;皮薄嫩滑海南雞啖啖肉甜品椰汁西米糕、水果、雪糕
中式·台式·日式火鍋都試過
就嚟試吓泰式火鍋放題+夾活蝦任食

澳洲M5和牛$338/120分鐘任食

另一鍋 ✨藥膳豬骨白湯✨滋補膠原雪濃

前菜~泰式鳳爪、泰式木瓜沙律辣得過引

甜品椰汁西米糕、水果、雪糕
2024-12-12
之前好多人去深圳食海鮮火鍋,原來荃灣都有新鮮活蝦火鍋🍲,呢間餐廳係走泰式主題嘅,火鍋方面都有八款選擇,當然最有特色係冬陰功湯底🌶️🌶️,但今次我哋怕辣,點咗:🤎馬來娘惹叻沙湯底🌶️🐷藥膳豬骨白湯湯底一人一鍋真係好方便獨食,推薦喇沙湯底比較香濃 ,入面仲有香茅、車厘茄,一入口非常充滿泰式風味,配所有肉類都好適合,特別配牛肉同埋泰式公仔麵都好夾,肉類唔點醬油都好夠味!C.澳洲產M6和牛(120分鐘)放題 $338 (120分鐘)放題有咩食?放題應該要有嘅嘢都齊齊全,但一定要活撈🦐🦐海蝦先抵食,不停食大頭蝦足夠回本,蝦都夠大隻,隻隻新鮮夠晒彈牙!🐃澳洲M6和牛以放題嚟講合格,其中比較高質素嘅係極上牛舌同埋特級牛胸爽,牛舌爽脆,牛胸爽入口充滿油香味,兩款打邊爐都超正!另外有一啲配料都幾好食!🤍蟹籽墨魚滑入面即係加咗啲墨魚肉,所以幾好食又夠彈牙,有驚喜!海鮮方面仲有日本扇貝、墨魚仔同紅皮魚柳。熟食嗰方面走泰國風味,選擇都唔少喎:泰式雞腳、海南雞、水餃、菠蘿海鮮炒飯、咖喱雞,當然仲有冬陰功湯,當中海南雞竟然幾嫩滑,配搭嘅醬汁辣得惹味,揀雞髀肉勁好食!🤎串燒嗰隻沙嗲醬幾好食,推介!🍜公仔麵都用返泰國牌子,

🤎馬來娘惹叻沙湯底🌶️
🐷藥膳豬骨白湯湯底

放題有咩食?

另外有一啲配料都幾好食!

🤎串燒嗰隻沙嗲醬幾好食,推介!

🍜公仔麵都用返泰國牌子,配合香辣嘅湯底一流!另外仲有泰式米粉!

生果:西瓜夠甜🍉🍉

雪條竟然有童年回憶嘅🧡旺寶,甜品就有椰汁糕同椰子糖,充滿泰國回憶!

🧋飲品都好多款,最特別係有泰式奶茶同香茅水,當然其他普通飲品汽水都齊全!

仲未講完...🥟點心任食,仲有時日糖水

✨如果本身鍾意食蝦嘅話非常推薦,嘢食方面款式都足夠,喜歡食泰國嘢嘅我哋真係食得好開心,建議一定要點泰式湯底,泰式湯底味道做得好正宗!
  • 馬來娘惹娘叻沙湯底
前身係Gyu Gyu Shabu Shabu,而家改咗名做泰金鍋(同一集團),本身冇諗住食呢間(因為佢改咗名冇乜興趣),不過阿女好耐冇食(係前身嗰間),諗住都去試吓呢間轉咗名嘅火鍋舖。見佢哋有職員喺門口派傳單叫人哋入去食,咁我就問佢哋做會員有乜優惠,佢只係話有$50優惠,但係冇提及過現在仲有一個優惠好着數,就係姓名順序出現<APT>即享全單八折;姓名包含三個字即享全單八五折;姓名包含其中兩個字即享全單九折(活動日期由2024年11月20日至2024年12月20日)。呢個優惠係我同阿女出去攞食物嘅時候,睇到貼咗張綠色紙喺攞食物嘅地方嗰幅牆度,仲係好似得一張。後來埋單嘅時候,詢問左兩個職員,啲職員話你可以出去俾錢同佢講轉返做呢個優惠。到咗去俾錢嘅時候,同個負責人講,佢話冇得做,因為張單印咗出嚟,跟住問我係咪俾咗錢,我話仲未俾錢,你啲同事話可以改做上面嗰個特別優惠,但係佢話你已經用咗個coupon冇得改用上面嗰個特別優惠,我同佢講你哋都冇張貼個優惠出嚟,佢仲好串咁話已經擺咗喺收銀前面啲櫃上面,我望來望去都冇我頭先影嗰張綠色優惠紙喺度!!嗰一刻好唔忿氣,焗住要俾多$ 45.4,

,我同佢講你哋都冇張貼個優惠出嚟,佢仲好串咁話已經擺咗喺收銀前面啲櫃上面,我望來望去都冇我頭先影嗰張綠色優惠紙喺度!!嗰一刻好唔忿氣,焗住要俾多$ 45.4,唔怪之得而家啲人唔鍾意喺香港食飯啦,咁樣做生意真係離晒譜,有啲伏囉,一係就唔好做優惠,做優惠就大大方方同人講,有啲俾人呃嘅感覺
,我真係唔信唔可以取消嗰張單再出過。

因為我好唔忿氣,比完錢後就同佢講,我喺度睇唔到你個架有張優惠紙喺度,佢就出嚟望吓見到冇,跟住就話俾返啲$10優惠我,但係就搵唔到有優惠紙!我都唔稀罕啦,咁咪即係叫我繼續幫襯你!多鬼餘,俾得$10優惠,倒不如你做返嗰個優惠俾我好過啦!

所以都唔使旨意再有下次幫襯你哋呢間咁嘅舖頭

📍 又到咗打邊爐的季節!🙌🏼 每次行過都充斥住酸辣湯香氣 裝修細節散發泰式風情 已經Bookmarked🫶🏼 餐廳由資深泰籍廚師主理 最特別係有泰國大熱活捉鮮蝦元素😻 俾客人體驗之餘 又有得食~ 🌀 湯底: 椰奶雞湯湯底 & 娘惹喇沙一人鍋形式 可以分開揀湯底✅ 8款湯底 包括檸檬香茅鍋/ 泰金冬陰功/ 馬來娘惹喇沙/ 青檸椰奶雞湯等 我就揀咗喇沙湯底 椰汁味頗重 所以微辣得黎幾惹味! 椰奶雞湯加入香茅葉 味道唔會太油膩🌀 自助區 & 熱食自助區同熱食選擇中 有唔少泰式小食 例如海南雞飯/ 青咖喱雞/冬陰功大蝦.. 秘製沙嗲雞/豬/ 牛串燒淋上麻醬後 好香口! 泰式炸蝦餅同炸魚皮都水準之上~🌀 活捉鮮蝦放題 自助區海鮮池放滿海蝦🦐 好生猛 一夾就係到彈彈跳😹 雖然水花濺起 但係過程好玩! 記住要預先準備裝滿冰塊的鐵桶 夾到蝦放入去先會乖乖地冬眠 蝦肉彈牙鮮甜🌀 肉類 & 配料 & 蔬菜區揀咗C餐澳洲和牛餐 開鍋時會順便送上幾碟肉備用 牛味頗重 豚肉大塊少油脂 幾岩減脂期食🉑 蔬菜類選擇豐富 油麥菜/生菜/花生荳芽/ 菜苗 甚至係羽衣甘藍都有 健康滿分✅ 配料大推手打墨魚丸同泰式魚蛋
📍

活蝦

蔬菜區
配料區
活蝦
成日打邊爐多數都係港式或者日式🧐~今次就試下泰式用冬蔭功做湯底❤️‍🔥湯底料好足~怕辣另外都仲有好多湯底可以揀~實有一款啱你🤤🤤同埋係一人一鍋唔怕唔啱食~揀咗個Set C澳洲產M6和牛餐🥩呢個set係包澳洲產M6和牛&特級牛胸爽,d牛超有質素👍🏻👍🏻👍🏻,幾款牛係咁不停loop住食,另外都好推薦西班牙伊比利牙豚肉🫶🏻重點嚟喇~呢度有即撈大頭蝦🦐🦐🦐都係任食㗎!!!!勁鮮甜~~仲有海南雞/串燒/炸物等…食足120分鐘超滿足💃🏼💃🏼💃🏼

2024-12-03
2024-12-10 440 浏览
為咗吸引大家留港消費,近日好多餐廳都愈做愈抵,食材又愈嚟愈靚,HKD300-400 嘅放題/任食邊爐成巷成市。今次就試下位於海之戀嘅金泰鍋,揀咗佢嘅C 餐澳洲產M6和牛餐,有得選擇90/120分鐘。唔想咁趕就揀咗120分鐘,加埋10% 每人大概HKD400出面有得自己撈蝦,亦有d 泰式熱葷,但款式就唔多,例如有海南雞,小量點心,冬蔭公湯,各式丸同菜,泰國mama 麵/米粉,椰汁西米糕/班蘭糕,飲品雪糕等。湯底揀咗冬蔭公同壽喜燒,味道都唔錯,幾惹味,食完亦無話好口渴。QR code 落單部分都唔多選擇,亦無特別印象深刻嘅食物。牛肉質素,非常普通,甚至可以話係差,食咗兩碟已經唔想食。反而伊比利亜豬就幾好,有甜味,兩個人前後食咗5碟。至於蝦亦係紮紮跳,新鮮彈牙嘅。老實講除咗個豬同蝦之外,樣樣野都係中下水平。HKD400 呢個價位,真係唔太值,出面亦有更好嘅選擇。

牛肉質素,非常普通,甚至可以話係差,食咗兩碟已經唔想食。
反而伊比利亜豬就幾好,有甜味,兩個人前後食咗5碟。

至於蝦亦係紮紮跳,新鮮彈牙嘅。

而家香港間間泰式嘢都係播緊流行歌曲,但係呢間就播d唔知咩奇奇怪怪泰文歌,食過好幾間泰式餐廳,都係播緊d流行歌曲,我想問播d泰式歌10個有9個聽唔明甚至覺得難聽,點解唔搵d流行歌曲黎播 可能仲吸引到客…..🥲🥲
2024-12-09 257 浏览
荃灣泰式火鍋放題澳洲產M6和牛餐 $338/位 120分鐘首先一人揀一個湯底 有八款湯底可以揀我哋揀咗 酸酸辣辣幾開胃嘅泰金冬蔭功鍋 同 小小辣嘅泰麻辣鍋澳洲產M6和牛/特級牛胸爽西班牙伊比利亞豚肉 / 極上牛舌套餐提供四款精選肉任食唔嬲!自己最鍾意食和牛同埋牛舌!真心高質色澤紅潤又亮麗,食落軟嫩入口即溶吾硬而且充滿牛香~自助區都有好多配料:揀好似丸類⚪️蔬菜🥬泰式甜品🍧海鮮飲品🥤等等選擇非常豐富 最有驚喜係有泰式奶茶任飲!可以用電子落單嗌泰式熟食,例如泰式串燒、炸蝦餅、魚皮等等。我就最鍾意食佢個串燒 沙嗲醬好惹味再加少少辣 豬牛雞嘅肉質都好嫩滑 唔錯~泰金鍋 (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1010號舖
荃灣泰式火鍋放題
1915 浏览

澳洲產M6和牛餐 $338/位 120分鐘

首先一人揀一個湯底 有八款湯底可以揀我哋揀咗
酸酸辣辣幾開胃嘅泰金冬蔭功鍋 同 小小辣嘅泰麻辣鍋

澳洲產M6和牛/特級牛胸爽
西班牙伊比利亞豚肉 / 極上牛舌

選擇非常豐富 最有驚喜係有泰式奶茶任飲!

泰金鍋 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1010號舖
2024-12-07 219 浏览
餐廳位於海之戀商場, 主打泰式流水蝦火鍋放題, 這間火鍋湯底款式有八款, 其中泰金冬蔭功鍋及馬來娘惹叻沙鍋是店內招牌之選✨店內設有自助火鍋配料, 丸類及蔬菜類多達四十多款, 材料非常新鮮, 還有醬料區、雪糕及飲品櫃, 還有泰式熟食吧及泰式甜品, 最大特色有捕捉活蝦, 非常生猛一人一鍋衛生又方便, 專屬個人口味湯底選了🍲泰麻辣火鍋🌶️配料有燈籠椒、小辣椒, 花椒味香氣四溢, 味道濃郁, 辣度適中, 非常惹味藥膳豬骨白湯鍋清甜又暖胃我們點了澳洲產M6和牛餐🥩肉類是無限供應, 自行掃ǫʀ下單, 非常方便, 最喜歡M6和牛, 牛味濃郁, 沾上湯汁一流, 特別推介泰式沙嗲串燒及蝦餅, 全部都可以任食, 絕對是大滿足120分鐘絕對能慢慢食到飽, 環境寬敞舒適、自助區域整齊企埋, 設有多個卡座, 服務態度親切, 店員比較多, 上菜有效率快又主動收碟

一人一鍋衛生又方便, 專屬個人口味

湯底選了🍲
泰麻辣火鍋🌶️

藥膳豬骨白湯鍋
清甜又暖胃

我們點了
澳洲產M6和牛餐🥩

• 澳洲產M6和牛餐
  • 泰麻辣鍋
🌟港鐵荃灣西站C4出口🌟#泰式火鍋 #泰菜 #泰國菜 #海之戀 #火鍋放題荃灣西海之戀新開咗一間泰式火鍋放題今日同朋友兩個人揀咗呢度嘅set C - 澳洲產M6和牛餐任食120分鐘!🤤🤤一去到就揀咗火鍋湯底先 原來係每人一鍋 總共有八個口味 🧡#泰式冬陰功🧡#檸檬香茅一開始就提供咗兩碟M6 和牛然後就可以掃QR code 根據自己喜好落單呢度做得好嘅其中一樣係 個QR code只會show可以揀ge款式 唔怕揀錯今次揀呢個set有唔少牛嘅選擇🧡#M6和牛🧡#澳洲產下肩胛肉眼🧡#嚴選特級牛胸腹🧡#美國產極選肩胛牛小排🧡#極上牛舌❣️和牛真係好好食🧡#日本扇貝🧡#墨魚仔都係呢個set可以嗌嘅👍🏻👍🏻仲有呀 呢度有生猛活大頭蝦 可以自己親自夾 但講真唔係用容易架!😂😂 大頭蝦隻隻生猛 一夾就跳起😂😂 熟咗之後好彈牙鮮甜除此之外 配料區都好豐富 有好多唔同嘅選擇!仲有海南雞 糖水 雪條任食😋😋
🌟港鐵荃灣西站C4出口

❣️和牛真係好好食

🧡#日本扇貝
🧡#墨魚仔
都係呢個set可以嗌嘅👍🏻👍🏻

除此之外 配料區都好豐富 有好多唔同嘅選擇!

仲有海南雞 糖水 雪條任食😋😋

2024-12-04