2021-09-22 138 浏览
食台灣菜,雖然不是我飲食上的首選,但有時候,吃上一碗牛肉麵、吃下一碗鹵肉飯,又係一件幾開心的事。在香港,間唔中都會遇到不錯的台灣 "過江龍" 餐廳。是日,一個人在沙田食中午飯,我就看中了這《洪師父牛肉麵》。據說是5屆冠軍牛肉麵啊,咁就值得一試啦。肚很餓,心想一碗牛肉麵係會唔夠飽的。所以,我多點了一份炸物拼盤。有台式的鹽酥雞,有燒蝦丸,仲有台式香腸。這是一個充滿了台灣街頭小食風味的拼盤,令耐冇去台灣掃街的我們感到一點點的滿足。紅燒半肚半肉麵,單是看那湯底已經令人感到非常之滿意。少少辣,但充滿了濃香的牛肉味。再配合了非常腍的紅燒牛肉同金錢肚,加埋掛滿了湯汁的關廟麵。令很久沒有食台灣牛肉麵的我感到大滿足。飲了半碗湯,味道鮮甜又香。最後,就來一杯店自家手搖的綠茶拿鐵。因為是綠茶,入口比較淡;而奶味算是不錯的。這一杯算好飲,但不算出色的出品。麵食同牛肉,令我得到滿足。也令我感覺到,這是一間可以多來的台灣麵食店。
2021-09-21 85 浏览
7點就嚟咗食,唔洗等位點咗個牛肉面 小食拼盤 加個菜唔知係咪無咩人,上菜好快牛肉好淋,面質都唔錯小食拼盤有台灣腸、鹽酥雞、墨丸加少少沙律菜除咗個墨丸無咩味之外,其他都ok好食菜加魯肉,個人覺得太多水食食下開始多人企出面等,想食就要早少少
7點就嚟咗食,唔洗等位點咗個牛肉面 小食拼盤 加個菜
唔知係咪無咩人,上菜好快
牛肉好淋,面質都唔錯
小食拼盤有台灣腸、鹽酥雞、墨丸加少少沙律菜
除咗個墨丸無咩味之外,其他都ok好食
菜加魯肉,個人覺得太多水

食食下開始多人企出面等,想食就要早少少
2021-09-11
2021-09-18 160 浏览
等左一個鐘都出唔到單,結果只俾左$9俾左杯咖啡錢。隔離枱個姐姐仔都忍唔住搭咀話真係遲得過份,睇住我催左3次都無人理我。其實隔離枱已經換左兩枱客,醒水都知可能漏左單啦!約左11點做treatment,等到你11:05已經好俾面,結果頂呀緊,即走啦!勸大家如果好似我咁,諗住輕鬆食個輕量早餐,再去做facial,就千祈唔好幫趁。因為會令你所有放假好心情都無埋!唔好挑戰自己容忍嘅底線,一定會令你非常失望!

其實隔離枱已經換左兩枱客,醒水都知可能漏左單啦!

2021-09-18
午餐
見到「得獎」兩個字,就好想去試吓,想睇下有咩咁勁~🍜半筋半肉麵:筋肉只係一般淋,份量都叫足。麵質正常,湯底無乜特別。成碗麵食完會好口渴,會不停想飲水。諗唔到點解「得獎」🐔滷肉鹽酥雞蓋飯:望落去好吸引,色彩繽紛,有沙律菜,唔錯👍🏽鹽酥雞好味,唔會炸到老曬,不過個滷肉飯就,醃菜過多,滷肉過少~只係得中間個少少,無左個飯既精粹,有啲失望🙍🧋QQ鮮奶茶:得奶味,無乜茶味。🥤冬瓜茶:飲唔到冬瓜茶味,只係飲到甜味。整體得個鹽酥雞好食,其他就好一般~
見到「得獎」兩個字,就好想去試吓,想睇下有咩咁勁~

🧋QQ鮮奶茶:得奶味,無乜茶味。

🥤冬瓜茶:飲唔到冬瓜茶味,只係飲到甜味。

整體得個鹽酥雞好食,其他就好一般~
2021-07-28 537 浏览
記得先前在東涌,看見這間洪師傅的下午茶都有牛肉麵,比較划算,不用正價個過牛肉麵加杯嘢飲可能要$80-$90 ,不過現在沙田,看看餐牌,下午茶就已經沒有牛肉麵這個選擇。那麼取而代之,如果當下午茶作為一餐正餐,就只好點個小滷肉飯加雞蛋卷這個選擇。本身我不太喜歡雞蛋卷,不過它的內容是煙肉芝士肉鬆就會比較好,比較吸引,因為我覺得雞蛋卷通常都將雞蛋煎得比較熟,好像糟蹋了雞蛋,不過這個雞蛋卷,配合肉鬆,另外都有少許沙拉醬,調味都算得宜。小滷肉飯雖然自稱是小的,不過份量都不算太少,應該有家中吃一碗飯那個份量,上面的滷肉,其實和肉燥沒有大分別,因為不算吃到太多肥膩的豬肉。這次來洪師傅就發現,有時想吃珍珠,都不一定要點珍珠奶茶,因為它本身那種茶,茶味都挺為香濃。如勉強要奶茶,明知道台式奶茶多冰就會淡化了茶味,而冰粒溶化之後更加會淡到好像豆漿一般,沒有意義;這是我點了這個阿薩姆茶,再加珍珠,茶味夠濃,珍珠夠彈牙煙木手韌,味道相當之好。這個美食廣場,其實全部都是獨立的店舖,例如是Euro gogo、米線陣、靠得住、8番拉麵屋、太平洋咖啡、定還是越式餐廳,都是貴價連鎖餐廳,好像這間洪師傅已經算是比較可取了

那麼取而代之,如果當下午茶作為一餐正餐,就只好點個
小滷肉飯加雞蛋卷這個選擇。

本身我不太喜歡
雞蛋卷,不過它的內容是煙肉芝士肉鬆就會比較好,比較吸引
配合肉鬆,另外都有少許沙拉醬,調味都算得宜。

洪師傅

阿薩姆茶,再加珍珠,茶味夠濃,珍珠夠彈牙煙木手韌
,味道相當之好。

下午茶
2021-07-14 341 浏览
今晚去到沙田連城,決定幫襯係1樓尾鋪嘅 洪師父牛肉麵!獨當一麵除左有手工拉麵做底外,更用上唔同嘅材料去炮製呢碗麵🙊 🦌牛的部份,選用郁得最多嘅腱子肉同埋脂肪分布最均勻嘅牛小排,咬落口感寧舍不同🤩飲品就65-70分左右,比街上的飲品平,一啖牛肉麵一啖奶綠,好不過癮🤗🤗店內有少量卡位,其他則是四人枱,尚算乾淨企理,想食牛肉麵嘅,經過不妨一試🤤
今晚去到沙田連城,決定幫襯係1樓尾鋪嘅 洪師父牛肉麵!

獨當一麵

除左有手工拉麵做底外,更用上唔同嘅材料去炮製呢碗麵🙊

2021-07-04
2021-06-16 523 浏览
有時候工作太忙過了午餐時間才吃午餐,就會出現下午茶可能不夠飽的情況😂這天去了台灣過江龍餐廳吃下午茶,終於不用餓!🥰Q版魯肉炸台式香腸便當 $45下午茶配搭非常多,自己喜歡吃台式便當,所以放棄了湯麵。份量來說非常夠,雖然樣子食一碗飯,但味道依然香濃,香腸和酸蘿蔔都有很多,香腸更是充滿咸香,基本上上面的材料是滷味最常出現的食材,還有增加口感的蘿蔔絲,每一口都是慢慢的台灣味😋古早沙茶牛肉麵配台式香腸煎蛋  $46有點常餐感覺的牛肉麵水準依然,牛肉麵條彈牙有嚼勁,相比便當,這份牛肉麵似乎份量偏少,不過沙茶濃郁味道令牛肉本身的肉味更鮮明,最喜歡是皮脆肉彈的香腸,整體算不錯。來台式餐廳最開心就是可以喝到台式飲品,建議大家都和我一樣點冬瓜茶,因為夏天到,冬瓜茶可以消暑又降膩😚

Q版魯肉炸台式香腸便當 $45

古早沙茶牛肉麵配台式香腸煎蛋  $46
古早沙茶牛肉麵配台式香腸煎蛋

2021-06-10 350 浏览
琴日(平日)大約7:00嘅時候我去到餐廳,唔使等位就入到去~餐廳環境都唔錯,坐得幾舒服,又寬敞,光線充足,唔會太嘈!店員服務唔差,都抵俾嗰加一服務費(*¯︶¯*)食物方面,我覺得份量啱啱好,冇加小食就八成飽。個麵幾彈牙,牛肉正常發揮,湯底唔錯,但食到後面我覺得有少少咸,不過整體嚟講喺香港食到呢個質素嘅牛肉麵已經好好!價錢又唔算太貴~飲品嘅選擇都唔少,我叫咗杯薑茶飲都ok~ 我男朋友就話個炸雞飯都唔錯,幾香口,整體嚟講,呢間餐廳都幾值得試下😋

2021-05-29 313 浏览
沙田睇完早場 大約1點半時間 沙田周圍都要等位突然想食台灣野 就黎左洪師父今日叫左紅燒牛肉麵 同 鹽蘇雞扒飯紅燒牛肉麵湯汁夠濃郁 牛肉有咬口 粗麵唔會太軟身鹽蘇雞扒飯 我覺得比較抵食 有沙律菜伴碟 鹽蘇雞夠大塊 可能lunch hour比較忙 切件大小不一飯方面 有肉燥 菜甫等等 就咁送飯已經可以食完全碗飯
今日叫左紅燒牛肉麵 同 鹽蘇雞扒飯

紅燒牛肉麵湯汁夠濃郁 牛肉有咬口 粗麵唔會太軟身

飯方面 有肉燥 菜甫等等 就咁送飯已經可以食完全碗飯
肉燥鹽蘇雞扒飯
紅燒牛肉粗麵
肉燥鹽蘇雞扒飯
紅燒牛肉粗麵
2021-05-20 236 浏览
其實有時叫佢都係因為杯嘢飲,Oreo朱古力奶昔嘅感覺有係英國飲嘅shake咁正❤️ 好濃郁嘅朱古力味❤️ 但始終你比唔上我飲過最好飲嘅Shake係Ed’s 嘅Nutella shake,去英國真係必飲😂 呢嗰雖然好飲,但好感唔覺creamy因為飲杯野都真係已經好飽,所以我每次叫呢個飲品,都只係會叫八隻餃子食咁就啱啱好啦佢啲餃子唔係特別好食,但係啲配菜簡直一流嗰個類似XO醬嘅物體令餃子嘅味道昇華,同埋隔離嗰啲唔知咩嚟,但係就咁食好開胃😍😍

咁就啱啱好啦
佢啲餃子唔係特別好食,但係啲配菜簡直一流
外卖送餐
2021-05-19 205 浏览
落單成半個鐘,一個女侍應A先給單我同先生,但是時間係即時,先生問點解隔半個鐘先落單,唔怪得茶水都冇一杯,跟住個又肥又大隻嘅女侍應被女侍應A叫過來問,佢粗粗魯魯話唔記得跟住走入廚房避世,完全抱歉之意都冇!唔知係玩緊顧客,定係公司未出糧,佢完公司,整個餐廳侍應都反應遲鈍咁,絲毫冇管理可言,就算幾好食,我應該都唔會幫襯!大家唔信,不妨有興趣試下餐廳服務質素如何!差過大排檔晚市最繁忙時段!
2021-05-16 146 浏览
本身就知洪師父有名的,在台也吃過食物質素ok, 牛肉很淋,不油,ok 的!付款先見櫃台貼了hsbc card 6點後10%off用了匯豐咭付款,並有收銀員說用hsbc card.當時沒有為意對單,回家才發現無折,翌日打去查詢,佢話,已埋數。😤😤
本身就知洪師父有名的,在台也吃過
用了匯豐咭付款,並有收銀員說用hsbc card.
😤😤
2021-05-16 183 浏览
藤椒湯底香濃惹味😋,有麻的感覺,但個人覺得幾辣。麵質不錯,彈牙,半筋半肉好食,但件數不多。不在regular menu內,可能是限定產品?有興趣定要趁機會試下飲品香芋鮮奶綠,無茶香,無奶味。有芋頭粒,但無芋頭香👎🏻最後無飲哂。不推薦,不值30蚊。無興趣再試其他飲品,因為價錢不便宜。我之後在外賣平台叫外賣自取,有折扣優惠。同一款麵,回家大概15分鐘路程,依然好食。有折,又不用加一,感覺抵食好多。
藤椒湯底香濃惹味😋,有麻的感覺,但個人覺得幾辣。
麵質不錯,彈牙,半筋半肉好食,但件數不多。
不在regular menu內,可能是限定產品?
有興趣定要趁機會試下

2021-04-14 255 浏览
吃貨小妹-下午茶篇今日去完拜山,順便去沙田睇下有咩食! 最後因為我想食湯麵,見佢個圖好吸引,所以去試吓!一飲個湯底:「嘩! 好鹹呀!」再試下個麵:「佢係咪用鹽水浸,好鹹呀」再試埋個牛肉,即刻覺得佢冇味,連牛肉味都冇! 唉! 我覚得茶木個紅燒牛肉麵好食啲! 名:洪師父牛肉麵地點:沙田連城廣場環境: 🌻(滿分5個🌻)服務:⭐️⭐️ (滿分5個⭐️)食物:👅 (滿分5個👅)~~~~~~~~~~~~~整體:💖(滿分5個💖)👉🏻👉🏻小妹不推介👈🏻👈🏻#吃貨小妹日常 #唔好味牛肉麵#依家啲食材質素真係差左好多
吃貨小妹-下午茶篇

今日去完拜山,順便去沙田睇下有咩食!

最後因為我想食湯麵,見佢個圖好吸引,所以去試吓!

名:洪師父牛肉麵
地點:沙田連城廣場

環境: 🌻(滿分5個🌻)

服務:⭐️⭐️ (滿分5個⭐️)

食物:👅 (滿分5個👅)
~~~~~~~~~~~~~
整體:💖(滿分5個💖)
👉🏻👉🏻小妹不推介👈🏻👈🏻

#吃貨小妹日常
#唔好味牛肉麵
#依家啲食材質素真係差左好多
紅燒牛肉麵
2021-03-29 252 浏览
飛唔到去台灣食✈️,唯有喺香港食住先!台灣「洪師父牛肉麵」近年登陸香港,主打佢哋冠軍級紅燒牛肉麵,標榜香港分店使用嘅主要食材由台灣直送🛒,將正宗台灣風味帶到香港。睇睇餐牌先,居然有三百幾蚊嘅高級牛肉麵😱!好彩其他菜式都正常價錢,店面仲有出售唔同嘅台灣零食,好掛住鄉下可以買啲食住先~————————————————👅紅燒牛肉麵 ($68)👍🏻聽講係冠軍級嘅牛肉麵,紅燒牛肉嚴選牛腱肉🐮,帶筋肉位反而比較軟嫩,但有一舊粗嚡到似湯渣。湯頭係經典紅燒口味,鮮甜湯底係有底蘊嗰種,粗麵條尚算Q彈滑嫩,配有香蔥同酸菜👅滷肉香酥雞扒飯 ($62)👍🏻台式滷肉飯配料好豐富,有滷肉、多款醃菜同滷水蛋🥚,醃菜酸辣爽口,口感豐富。不過男朋友就覺得太多醃菜,食唔到滷肉。香酥雞扒略嫌油膩厚粉,伴以芝麻醬沙律👅黑糖桂圓甜粥 ($28)👍🏻 嗰晚好想食一個熱甜品,呢款睇落咁養生好啱女仔食👧🏻。甜粥可配芝麻湯圓/芋圓,凍熱皆可~用紫米同豆類熬煮,有黑糖同桂圓香味,係甜口嘅綿粥~————————————————🚩總結:OK食得過嘅,位於沙田黃金地段,價格都唔算貴———————————————— 🌟注意:堂食措施到10點,9點

————————————————
👅紅燒牛肉麵 ($68)

👅滷肉香酥雞扒飯 ($62)

👅黑糖桂圓甜粥 ($28)

————————————————
🚩總結:OK食得過嘅,位於沙田黃金地段,價格都唔算貴

🌟注意:堂食措施到10點,9點半需要離座
📍洪師父牛肉麵