2021-12-20 1376 浏览
【🏖️𝔾𝕠𝕝𝕕 ℂ𝕠𝕒𝕤𝕥 海岸扒房‖🍷🎄池畔景】🅕🅞🅞🅓 & 🅕🅔🅔♢烤焗薯皮 hkd78 👍👍👍 酸忌廉醬中和左薯皮嘅厚重感 好fresh🌊♢燒烤拼盤 hkd238 燒雞+豬仔骨👍👍 肉質好嫩, 稍鹹♢烤三文魚扒 hkd218 👍👍👍♢👑龍蝦意粉 hkd188 👍👍👍👍 龍蝦汁好出味🤤好難得唔係個種太濃到喉嚨唔舒服嘅汁♢👑美國肉眼扒 hkd418👍👍👍👍👍 Bearnaise汁同medium絕配🤩 塊扒就算唔點醬都有超濃香草味🌟必試🌟♢芝士蛋糕 hkd138 👍👍👍💡🅣🅘🅟🅢★ 預約時可註明要窗邊池畔位, 環境闊落清幽, 好適合悠閒慢食談心❤️★ 門口有酒樽聖誕樹🎄好啱打卡❤️
【🏖️𝔾𝕠𝕝𝕕 ℂ𝕠𝕒𝕤𝕥 海岸扒房‖🍷🎄池畔景】
♢芝士蛋糕 hkd138 👍👍👍

💡🅣🅘🅟🅢
★ 門口有酒樽聖誕樹🎄好啱打卡❤️
2021-11-21 1318 浏览
食物滿意,好食,叫左個牛扒係好食既。最好味係個三文魚。但order 左之後真係等左好奈先到,比錢都係等左好奈,雖然佢地d服務態度好好,但人手好明顯唔夠,呢個係管理問
食物滿意,好食,叫左個牛扒係好食既。

最好味係個三文魚。

2021-11-20
  • prime rib
2021-11-05 1027 浏览
週五玩訂了黃金海岸的海岸扒房晚餐。酒店旁邊的泳灘有個大型停車場,車位充足,行去酒店很近,非常方便。lobby 大,擺滿鮮花,氣氛不錯。扒房就在lobby的後方,好找。這裏的洋蔥湯頗有名氣,果然不錯。帶子也煎得剛剛好,鮮味十足。牛柳juicy,高質。龍蝦意粉就略嫌龍蝦肉太少了😆😆cocktail 都有很多選擇。絕對是西北區一個不錯的晚餐地方。

帶子
龍蝦意粉
帶子
龍蝦意粉
2021-10-06 1132 浏览
今天與朋友到黃金海岸,撞啱日酒店食個下午茶,識咗三款下午茶點,感覺不錯。沙嗲串燒有三串雞有三串牛,雞肉亂畫,牛略嫌過火,有點老。精粹在乎沙嗲汁,有花生碎粒,不錯。水牛雞翼分量充足,每隻雞翼都比較大,醬汁一般,雞翼皮比較脆,略為回味。凱撒沙律差不多$120 ,但係份量較少,但係麵包脆片非常脆,香口非常。

沙嗲串燒

水牛雞翼

凱撒沙律

2021-10-06
2021-08-22 1507 浏览
一早訂左位,原來都無咩人。其實來左好幾次了,以前牛扒類選擇很多,而家只有燒牛肉和牛柳選擇,牛柳就幾oz也定左無得選。。叫左10oz 牛柳,估唔到味道幾好播~不過10oz女仔未必食得晒。肉質幾好,連medium的生熟度都計得好準,抵讚。仲有跟個白色汁很特別很美味(忘了是甚麼汁了)加左個洋蔥湯好清甜幾好,但來到不是很熱,上面麵包都浸的好林,估計放出來已很久但未有店員取來,而且碗邊都不太美觀!朋友叫左是日餐湯(羅宋湯),佢話味道還可以不過見到有d台底清潔不足,店員話那日太多小朋友一家人來食飯,未夠時間清潔🧐整體來講係幾好既食物方面!
一早訂左位,原來都無咩人。

叫左10oz 牛柳,估唔到味道幾好播~
不過10oz女仔未必食得晒。

肉質幾好,連medium的生熟度都計得好準,抵讚。

仲有跟個白色汁很特別很美味(忘了是甚麼汁了)

洋蔥湯

朋友叫左是日餐湯(羅宋湯),佢話味道還可以

羅宋湯

整體來講係幾好既食物方面!
羅宋湯
2021-06-07 2913 浏览
屯門是個令自己留下美好回憶的地方。新婚的頭幾年,就是蝸居在屯門。雖然有人說屯門位置偏遠,但細心一想,卻又有可愛之處。當年兩口子每每在星期天不用上班的日子,去哥爾夫球練習場幾十蚊可以玩玩揮棒,紅樓附近探探幾隻退役馬王,晚媽媽係屯門碼頭釣魚,半夜肚餓走訪大興良景友愛的車仔檔,又可以去黃金海岸逛逛市集,真是樂在其中。今日好多地點已經消失,但黃金海岸酒店仍在,早幾年曾到訪過黃金海岸扒房,實在相當抵食,想不到事隔幾年,價錢都好似無加到,難道是通脹敵人?餐廳靠窗位置可望到泳池景,稍遠處是高聳的亞熱帶植物,好有置身異地的氛圍。若然閣下是享用自助餐,部份餐桌更加可以與泳池近距離接觸,如果有小朋友,餐廳旁邊更有大草地可以比小朋友放電。酒店本身更設有「黃金海岸酒店農莊」,不定期會有親子班,收費大概$200左右,不單會有專人導賞,仲會收割農作物給小朋友回家享用。望望海岸扒房特選燒牛肉套餐,是根據不同扒類的切法來定價,而且附送價值$138或以下的沙律、湯或甜品乙客。配時蔬、約瑟布甸及肉汁。當中包括了香煎特選牛肉滋味薄切(The Starter Cut)(5oz/140g)($358)/ 招牌特色切(The S
屯門是個令自己留下美好回憶的地方。

新婚的頭幾年,就是蝸居在屯門。

雖然有人說屯門位置偏遠,但細心一想,卻又有可愛之處。

當中包括了香煎特選牛肉
滋味薄切(The Starter Cut)(5oz/140g)($358)/ 招牌特色切(The Signature Cut)(8oz/228g)($518)/豐盛厚切(The Jumbo Cut)(10oz/280g)($608)

朋友及自己分別點了薄切及厚切兩款。
薄切在份量上比較適合女士,肉味當然不錯,但比較易熟,伴碟的雜菜份量不少,車厘茄、西蘭花、荷蘭豆、椰菜花及烤蒜,當然更少不了約瑟布甸,若是加上沙律或湯,其實已經好夠飽。
而 Jumbo Cut 當然大得多,比薄切足足大了一倍,但價錢只不過多了$250,近半吋厚肉,中間是誘人的嫣紅色,偶爾有血絲滲出,咬落鬆軟有嚼口,肉味濃,簡單的下點鹽提鮮已經好好。

如果對特選牛肉沒興趣,仲有挪威三文魚扒、香煎北海道帶子、素牛肉漢堡包、紅菜頭意大利飯、龍蝦意式扁意粉、 美國肉眼扒、澳洲草飼羊扒、烤嫩豬排骨及燒烤拼盤,最相宜的紅菜頭意大利飯,都不過由$168起跳,加個前菜同甜品,連10%服務費,三個Course都係$400落樓,以酒店扒房而言,CP值相當高。

Starters 前菜

新奧爾良蟹肉餅($138)

由於蟹肉並非沙律、甜品或湯,所以要另外加錢,一碟共有三件,配上蛋黃醬及牛油生菜,蟹肉上檯時仍是熱辣辣,夾起來質地鬆軟,蟹肉的份量不少,蘸點蛋黃醬更覺甜美可口。

其他前菜仲有烤焗薯皮(6pcs/$78)配熱溶車打芝士及水牛芝士、煙肉碎、酸忌廉及青蔥、墨西哥芝士脆片($128)配熱溶車打及水牛芝士、橄欖、烤紅甜椒及墨西哥辣椒及水牛雞翼(8pcs/$148)配青瓜、西芹及藍芝士醬

Soup 湯

是日精選餐湯或法式焗芝士洋蔥湯($98/款)

西湯中,洋蔥湯可說是其中一種最愛,尤其是洋蔥煮至軟腍,自然散發甜美,放上法式麵包及芝士,麵包蘸滿了湯汁變得海綿狀,食落滿口都是湯汁,超正。

Salad 沙律

本地水耕雜菜沙律($138)

既然是套餐所包的上限,當然要點選。

沙律菜配上鮮芒果肉及松露炒野菌,吃起來清新爽脆,正好先清清味蕾,準備享受之後牛扒。

其他可供選擇的沙律有十青沙律配芝麻汁($118)配牛油果、青露筍、青瓜、西芹、青甜椒、西蘭花、青蘋果及胡麻醬;又或者經典凱撒沙律($128)另加$60可升級為煙三文魚凱撒沙律

Dessert 甜品

可以選擇Häagen-Dazs 雪糕(三球)($98)/無奶雪糕(二球)($98)/ 蘋果金寶配雲呢拿雪糕($138)(製作時間約需三十分鐘)或秘製香滑芝士蛋糕配時令莓果($138)。

如果同另一半各自點套餐,The Starter Cut 都係$358,仲可以一齊share,幾好吖!

2021-05-14 1855 浏览
最近不能去旅行所以一直儲埋儲埋的飛行里數唯有用作eatcation酒店下午茶最重要當係食氣氛當日安排坐在窗邊對著個無水的游泳池雖然酒店裝潢偏舊亦不時尚但綠意盎然人不多亦夠清靜食物方面份量很足放滿一整張枱而且係和風下午茶有種去左日本的錯覺味道也比想像好吃ps 下午茶需要提早預訂旁邊的食客見到我哋個餐咁豪華想加點但侍應表示每日的數量有限必須預訂我很難得地:強烈推薦👍🏻
最近不能去旅行

侍應表示每日的數量有限
必須預訂

我很難得地:強烈推薦👍🏻

2021-04-02 2354 浏览
訂咗復活節住宿package,為免到時餐廳full booking搵唔到野食,提早預訂晚餐為上。見官網扒房的四位用套餐$1688,網上買飛有75折另加一,折實$1434.8。以為咁多味菜份量會係咁意,點知😱…唔使講,一個字“抵”…有圖有真相🔎!龍蝦湯濃郁,每種扒兩件有手掌咁大件,特色甜品緊貼復活節主題,平均消費三百幾份量咁足,今餐大快朵頤。講真以一般人食量 ,真係6人都夠食
節日晚市四人套餐
2021-04-01
節日晚市四人套餐
年初六🧧適逢小俐俐10個月👶🏻我地一齊安在家中🏠品嚐香港黃金海岸酒店以農曆新年為主題既外帶賀年下午茶☕️一次過品嘗好多種唔同款式美味又可口既咸甜美點😋仲可以慶祝埋農曆新年添🎈呢個下午茶嘅甜點都充滿着新年氣息勁吸睛😍💗恭喜發財朱古力爆炸糖慕斯,係兩枝爆竹朱古力慕絲!連埋爆炸糖一齊,一啖放喺口兵兵蹦蹦好似係我口入面放緊炮仗咁🧨勁貼題!💗花開富貴茉莉花慕絲配雲呢拿脆餅!幼滑嘅慕絲夾雜茉莉花香🥰小公主食完即刻心情開朗!💗五福臨門櫻花芝士餅濃郁嘅芝士香味夾雜淡香櫻花🌸一啖一個好滿足😍💗金玉滿堂芒果柑橘慕絲!金錢朱古力片上面印咗乾隆通寶真係好精緻,慕絲甜甜酸酸好醒神!💗英式鬆餅配奶油忌廉&雜莓果醬英式鬆餅係小兄妹既至愛😍佢哋仲配埋兩個唔同口味嘅醬!真係好貼心!一人一個啱啱好😝💗馬卡龍上面印左個福字🧧淨係食個意頭已經好開心🍊💗旺來酥食落似鳳梨酥🍍酸酸甜甜好開胃!💗蛋撻係我最鍾意嘅牛油酥皮😍一啖咬落去皮脆蛋香!多重口感,諗返起都想食多個!💗挪威煙三文魚三文治砌到好似玫瑰花咁靚,三文魚仲散發煙燻幽香!💗芝士火腿三文治四四方方一啖一個,加埋青瓜絲點綴!食落都冇咁邪惡😝💗北京填鴨卷配海鮮醬第一次食下午茶會有北

💗恭喜發財

💗英式鬆餅配奶油忌廉&雜莓果醬

💗馬卡龍
上面印左個福字🧧淨係食個意頭已經好開心🍊

💗旺來酥
食落似鳳梨酥🍍酸酸甜甜好開胃!

💗蛋撻

💗挪威煙三文魚三文治
砌到好似玫瑰花咁靚,三文魚仲散發煙燻幽香!

💗芝士火腿三文治
四四方方一啖一個,加埋青瓜絲點綴!食落都冇咁邪惡😝

💗北京填鴨卷配海鮮醬
第一次食下午茶會有北京填鴨!就算平時出去食最少都要叫半隻!今次可以係下午茶嘅時間一齊品嚐真係別具風味!

💗鮑魚撻
新年又點可以唔食鮑魚呢!
新春菜色,又點可以無鮑魚呢?鮑魚軟熟之餘仲好入味添!

💗叉燒酥
叉燒酥真係飲茶必食嘅經典!酥皮鬆脆,叉燒餡料仲好惹味添!

💗和牛酥
呢個我都係第一次食😝 肉質軟嫩多汁!和牛果然非同凡響!

💗迷你雞肉漢堡配泡菜醬
泡菜醬好惹味🍔漢堡包皮仲好軟熟添!

而家外帶有7折優惠!$411.6呢個份量真係好抵!
2021-02-17
庆祝纪念
生日
  • 外帶賀年下午茶
今個新年相信好多人免得過都不會去拜年,留係家中自行製造結界避疫,但始終都要有新春氣氛,今次就介紹屯門黃金海岸「Gold Coast Prime Rib」推出既「Chinese New Year afternoon tea set take away 賀年外帶下午茶」(原價$588/兩位,七折後折實價$411.6/兩位)。廢話少講,一於入正題。由於酒店內有粵、沙嗲軒及Prime Rib等好幾間餐廳,所以下午的陣容,可說是涵括了幾間餐廳的精心設計。除了基本鹹甜點外,更加插了新元素。挪威煙三文魚三文治賣相有如一杯嫣紅的玫瑰花,三文魚肉帶柔和的煙燻幽香,不錯。芝士火腿三文治很平穩紮實,丁方大小,OK啦!北京填鴨卷配海鮮醬想不到下午茶會有北京填鴨,加埋青瓜絲同京蔥一齊食,建議叮返熱,好讓鴨油更香。鮑魚撻新春菜色,又點可以無鮑魚呢?鮑魚細細粒咬落柔軟入味,放入微波爐略為加熱,撻皮依然酥化,好味。叉燒酥可能酒店本身有中菜廳,所以下午茶中注入不少中菜元素,放得落menu,當然有信心,叉燒酥就算凍食依然可口,真係要搵次去飲茶,試下其他點心。和牛酥似乎都幾多酥皮菜色,相比之下,個人會喜歡和牛酥多一些,因為
今個新年相信好多人免得過都不會去拜年,留係家中自行製造結界避疫,但始終都要有新春氣氛,今次就介紹屯門黃金海岸「Gold Coast Prime Rib推出既Chinese New Year afternoon tea set take away 賀年外帶下午茶」(原價$588/兩位,七折後折實價$411.6/兩位)。

廢話少講,一於入正題。

除了基本鹹甜點外,更加插了新元素。
挪威煙三文魚三文治

賣相有如一杯嫣紅的玫瑰花,三文魚肉帶柔和的煙燻幽香,不錯。
芝士火腿三文治

很平穩紮實,丁方大小,OK啦!
北京填鴨卷配海鮮醬

鮑魚撻

新春菜色,又點可以無鮑魚呢?
叉燒酥

和牛酥
似乎都幾多酥皮菜色,相比之下,個人會喜歡和牛酥多一些,因為有點新意,和牛份量啱啱好,牛味突出。
迷你雞肉漢堡配泡菜醬

漢堡包幾鬆軟,雞肉塗上泡菜醬辣辣地好惹味。
恭喜發財(朱古力爆炸糖慕斯)

終於入正題了,先來兩枝好似爆竹的朱古力慕絲,連同爆炸糖一齊,在口中「霹靂拍勒」作響,加些少聯想,係咪好有放爆竹的感覺呢?
花開富貴(茉莉花慕絲配雲呢拿脆餅)

慕絲質地滑溜,又有茉莉花香味,相信會得到女士們的歡心。
五福臨門(櫻花芝士餅)

平實的外表,但入口是好豐腴的芝士味,最啱配杯香濃的咖啡。
金玉滿堂(芒果柑橘慕絲)

放上金錢形狀的朱古力片,非常好意頭,芒果與柑橘的甜酸平衡得好好。
英式鬆餅配奶油忌廉及雜莓果醬

叫得下午茶,又點可以無英式鬆餅?尤其是塗上Clotted Cream或者果醬,邊食邊嘆茶,同朋友傾計就最正。
馬卡龍

畢竟是新年,加了「福」字,過年氣息更濃烈,外形漲卜卜,咬落微脆,內裡軟綿,而且甜度適中,個人幾鍾意。
旺來酥

聽個名又幾有趣,食落感覺似鳳梨酥,翻查資料,原來是新加坡的賀年食品,因為閩南語將鳳梨叫作「黃梨」,取其諧音「旺來」,真係好啱新年氣氛,而且在下午茶供應期間有得另外購買,大概$100/15粒,用作拜年送禮又幾好喎!
蛋撻

當然是迷你版本,牛油酥皮可能掛住影相,放得太耐,所以未夠鬆化,但非戰之罪,反而蛋香不俗,相信堂食會表現更好。

整體是充滿新春氣息,但有一點要注意,如果路途遙遠,拎到返屋企最好第一時間享受,否則賣相會有些少出入,賣相就無咁吸睛啦!

早前參加咗一個本地團「文化翠野遊」,主要造訪北區一啲名勝,包括錦田壁畫村、水頭村水尾村樹屋、本土出產嘅香印提子園,又真喺無諗過香港都有啲咁嘢,而沿途導遊姐姐亦介紹咗好多香港嘅歷史,以及一啲特別嘅資訊,如香港唔同大橋嘅分別呀、歷史建築嘅獨特點呀,總之對整個行程都有好深嘅體會,感覺相當唔錯。最後一站喺食晏,安排嚟到黃金海岸酒店內嘅「海岸扒房」,享用3道菜嘅午餐。印象中,黃金海岸酒店嚟嘅次數一隻手掌數得晒,因為位置相對我嚟講都喺有隔涉,之前嚟過兩次都喺食自助餐,所以,今次到訪「海岸扒房」實屬第一次。由於餐廳位處大堂後方,所以,依然有高樓底,環境闊落開揚,枱與枱之間嘅空間感極大,又有偌大嘅落地玻璃窗對住出面嘅園林景,景觀相當唔錯。簡單嘅餐桌佈置,而枱上又放置咗鮮花作點綴,感覺立時唔同晒。由於疫情關係,雖然喺跟團,但盡量都安排相熟嘅坐埋一枱,否則,就二人一枱減低交叉感染風險。話就話喺團餐,但一啲都唔失禮,都喺正統嘅三道菜午餐,不過,跟餐廳是日三道菜午市套餐嘅內容唔同,但即管影埋出嚟俾大家參考。而我哋所享用嘅套餐,可以講都喺大同小異,湯品或沙律一樣任擇其一,主菜就四選一,加上甜品,並奉送咖啡或茶。
麵包籃

應該叫麵包盒,以小木盒載住3款麵包,都喺比較硬身嘅歐陸或麵包,雖然,唔喺人人都鍾意呢類包,但就啱晒我,煙韌有麵粉香,搽牛油,或者伴湯都好。
麵包籃
松露忌廉湯

餐湯、沙律只可以二揀一,不過,我哋兩個人就可以一人嗌一樣,試晒兩款。酒店級即喺酒店級,個忌廉湯打得細緻綿滑,菌香極之突出,而且,夠熱辣,老婆勁欣賞。
海鮮芒果沙律

好意外喺個份量,道沙律大大碟又有不少海鮮食材,甚有睇頭。啲芒果切成薄片墊底,十分香甜,而海鮮有大蝦、三文魚、魷魚、青口配上火箭菜及櫻桃蘿蔔,又豐富,又好食。
煎挪威三文魚配配莧菜、甘筍茸、烚薯及香草忌廉汁

主菜方面,老婆揀咗挪威三文魚,賣相好精緻,甘筍茸做成好似個汁底咁,啲三文魚沾上甘筍茸或香草忌廉汁都得,同樣好夾,就算喺啲烚薯,唔止裁過嚟,更調咗味,唔會「淡茂茂」;而件三文煎得一流,外脆內嫩,魚肉柔滑得很,仲充滿油香,卻不覺得好膩。
焗菠菜磨菇意式粉卷配芝士忌廉汁

小弟就揀咗款少食到嘅意式粉卷,一上枱,已感受到嗰份滾燙,熱力逼人,芝士嘅香味四溢。意式粉卷有啲似千層麵,不過,喺捲起咗、薄身咗嘅千層麵,口感有咬口,裡面填滿菠菜及蘑菇,加上掛滿溶透嘅芝士,食味一流。
熱咖啡、熱檸茶

主菜過後,就送上餐飲,不外乎一般嘅茶啡。可能由於團餐關係,加快個服務流程,所以,喺唔喺都擺碟檸檬片,之後先問你飲啲咩。由於仲有甜品,所以,一於襯番杯咖啡,而咖啡感覺就普通啲,好似平常食自助餐時嗰啲質素。
熱咖啡、熱檸茶
藍莓芝士餅配士多啤梨雪糕

最後上枱嘅甜品一啲都無「求其」,賣相都無「馬虎」。芝士餅嘅質感好夠挺,但不失軟滑,面頭嘅鮮藍莓醬做得酸甜細緻,士多啤梨雪糕亦唔哋普通貨,入口有奶香,仲有微微果肉。唯挑剔餅喺消化餅底略嫌厚咗少少。
藍莓芝士餅配士多啤梨雪糕
一頓既豐富,又美味嘅午餐,為是次嘅本地小旅遊劃上完美句號。若非老婆稍後仲有行程,可以選擇晌度離隊,再晌黃金海岸周邊行吓,話晒平常真喺好少會入嚟。
2020-11-30 1460 浏览
偷偷地飛到亞熱帶地區😝係咪好似去咗渡假呢?其實呢度係黃金海岸呀🥰呢度真係好靚好舒服,好似去咗旅行咁✨黃金海岸酒店嘅下午茶其實第一次食,原來呢度環境咁靚架,靜係嚟打卡影相都夠晒開心。今年餐廳亦推出聖誕特別版蜂蜜主題下午茶,甜點都以蜜糖入饌,讓您甜蜜過聖誕!賣相都相當可愛💓💓✨聖誕特別版蜂蜜主題下午茶✨蜜糖火腿芝士配迷你牛角酥蜜糖焗迷你紫薯松露蜜糖煎帶子菠菜包照燒雞肉三文治配檸檬蜜糖醬煙鴨胸配水㰖包及薰衣草蜜糖香梨慕絲配雲呢拿香梨醬及蜜糖啫喱紅石榴乳酪配蜜糖伯爵茶慕絲配檸檬蜜糖醬香蜜雜果仁曲奇條蜜糖綠茶泡芙配蜜糖啫喱波蜜糖鬆餅配果占及奶油忌廉價格: HK$548起 (兩位用)早鳥優惠:12月13日或之前預訂並全數付款,可享85折優惠;於12月14至20日全數預付則可享9折優惠。於12月22日或之前預訂並全數付款,可享85折優惠 (不適用於下午茶)。海岸扒房訂座及查詢: 2452 8636
偷偷地飛到亞熱帶地區😝
係咪好似去咗渡假呢?
其實呢度係黃金海岸呀🥰
呢度真係好靚好舒服,好似去咗旅行咁✨

✨聖誕特別版蜂蜜主題下午茶✨
伯爵茶慕絲配檸檬蜜糖醬
香蜜雜果仁曲奇條
蜜糖綠茶泡芙配蜜糖啫喱波
蜜糖鬆餅配果占及奶油忌廉

價格: HK$548起 (兩位用)

早鳥優惠:

海岸扒房
訂座及查詢: 2452 8636
2020-10-04 2072 浏览
10月1號中秋佳節,同老公去了黃金海岸的海岸扒房,點選了四道菜的晚餐。因為特別假日關係,所以只有這個套餐選擇。不過,食物選擇方面都很大路, 應該都適合大部份人的口味。首先大堂已經裝滿晒燈籠景色很優美,有濃厚的節日氣氛。首先上了兩個餐包配牛油,然後就上了Starter - 這個前菜的主角是煎海蝦,10分香口, 彈牙肉滑。配菜有炸脆了的薯仔粒和一些類似芋頭絲,醬汁是鹹鹹的,口感有層次,味道適中,溫度是暖暖的然後就係餐湯,蒜蓉雜菇湯,內有蘑菇鮮冬菇。這個湯相對來講簡單,有濃厚的蘑菇味,有蒜蓉味,味道是不錯的,而且有別於正常配有的忌廉蘑菇湯。然後到主菜:我選擇了煎鱸魚,魚嘅外皮炸得鬆脆,有別於外邊的鱸魚煎法,配有四季豆和香煎過的椰菜花。不錯👍🏻另外一個主菜選擇了羊架, 六成熟, 剛好冇出血水。 肉質林身, 個人認為酥味不太濃。令配有蕃茄汁和烤薯仔, 配合得很好,不會太乾。然後就是兩個甜品,我們選了芝士蛋糕和紅桑子拿破崙,不算太甜拿破崙夾餅很香脆, cream味濃厚,芝士蛋糕唔會太溜, 亦有香濃嘅忌廉芝士味。由於中秋節的關係所以令附送月餅一個和朱古力。

首先大堂已經裝滿晒燈籠景色很優美,有濃厚的節日氣氛。

2020-10-01
2020-05-17 3207 浏览
首先,黃金海岸餐廳嘅侍應態度十分惡劣,安排左一個角落頭嘅位俾我哋,完全冇人理我哋,啲侍應全部去晒自助餐嗰邊招呼客人,跟住個位又好熱,簡直係叫天不認、叫地不聞。本來訂左酒店嘅房係有套餐嘅,侍應冇問過我哋係咪呢度嘅住客,搞到我最嬲尾散嗌左啲嘢食,比起嗰個套餐貴左幾百蚊。嗌咗幾杯嘢飲,青島生啤係無氣既。炸芝士,個酸梅醬好唔夾個芝士,一般。洋蔥湯夠熱,都幾甜嘅,我覺得呢個OK。呢個jumbo set幾抵食,有一隻春雞加豬肋骨,薯條都夠脆,cherry tomatoes 好甜,粟米好乾好硬,個豬好嚡口,雞夠滑。影相嗰陣時太快手,牛扒張相有啲䑃,牛扒係幾好食嘅,五百幾蚊10安士一個套餐,包左頭先嗰個芝士小食。另外叫咗個龍蝦汁扁意粉,味道偏鹹,我覺得唔好食。最後叫咗一個Apple crumble ,我覺得份量都幾多,適合三至四人食,個皮都幾脆,入面有好多蘋果。埋單係$1700,我覺得一啲大型嘅西餐廳好食過佢,服務又差,我唔會再食呢間餐廳囉。本來諗住住酒店方便先至落嚟食嘢,但係感覺係完全側重左係自助餐嗰邊,西餐部呢邊係冇人理嘅,酒店真係要反省下係咪為咗慳資源,搞到唔夠人手!

嗌咗幾杯嘢飲,青島生啤係無氣既。

炸芝士,個酸梅醬好唔夾個芝士,一般。

洋蔥湯夠熱,都幾甜嘅,我覺得呢個OK。

另外叫咗個龍蝦汁扁意粉,味道偏鹹,我覺得唔好食。

2020-05-06 2597 浏览
經酒店網站購買了滋味龍蝦下午茶,折扣後約四百多元2位,其實不算便宜,更令我寄寓厚望。由於疫情下生意艱難,原本坐於lobby樓層的海岸餐廳,可能因不夠客人及侍應生,改了在Cafe lagoon內享用,可幸經已重新裝修,座位及1.5距離的要求令我們坐得舒適。幾年前嚐過他們的下午茶set, 他們做的鬆餅軟棉鬆化,配上牛油及果醬簡直一絕,令我一試難忘。但今次難得再次幫親,望著茶架上又扁又方的疑似鬆餅簡直晴天霹靂,一望便知不是傳統款式,救命,傳統便是傳統,不要變成四不像好不好!還要他們漏了奉上牛油及果醬,要我追回才給我,請問我是不是置身在酒店餐廳呀?下午茶用了龍蝦做主題,內裏有幾款咸甜加了龍蝦肉,沒有太大驚喜,醬汁也沒調得出色,好像普通三文治加了蝦肉罷了。其他款式普通,果兩塊好似方塊階磚的物體原來是蘋果酥,雖然幾好吃,但可惜外觀不夠吸引。選比較好吃還有朱古力棒,外脆但內裏充滿濃郁的朱古力班尼,好味。有一點要稱讚,酒店入座時會每位送上一個信封,可將我們的口罩放好,確實夠晒細心及注意各位客人的衛生。希望他們會將傳統的afternoon tea set重現。

希望他們會將傳統的afternoon tea set重現。