2018-12-30 5642 浏览
好掂的酒店👍👍👍👍👍✌️✌️✌️✌️✌️年尾親朋戚友飲宴//一間好方便到的位置,黃埔地鐵站就到,超方便,環境又靚,服務又好,絕對是擺酒的一個好地方🥂🍾🍷🍸服務—-每位待應都好有禮貌,又有笑容,無時無刻幫你斟茶換碟good😊食物——乳豬皮係好脆,肉嫩好味😊————🐟蒸得剛好,肉夠滑✌️————大致上其他食物都👌👌合桃酥——-最欣賞係最尾個甜品,上台熱辣辣的吃,鬆脆口感顯得合桃香味夠突出😉唯一美中不足就是洒店分好曬比你,想影張未食前食物全相都影吳到😅😅😅😅
好掂的酒店👍👍👍👍👍✌️✌️✌️✌️✌️
食物——乳豬皮係好脆,肉嫩好味😊
————🐟蒸得剛好,肉夠滑✌️
————大致上其他食物都👌👌
2018-09-21 4157 浏览
發現大部分大媽級女職員,只會專心招待一坐落黎有比「利是」嘅客,當其他客完全冇到,水又唔加、叫人寫嘢又唔應、叫人比碟醬點嘢食,聽完左耳入右耳出。食物雖然係酒店質素,但職員完全冇酒店服務水平,大媽級茶樓service, 再加上最近打風,爆左玻璃窗,冇海景,職員又唔掂又冇禮貌,食完一肚氣,飽哂。建議大家唔好去呢間所謂酒店級嘅中菜廳,因為只係美心集團,酒樓出品,完全掛羊頭賣狗肉。要同人慶祝食餐好,千祈唔好去呢度。
2018-09-04 3115 浏览
今日同老闆見客食飯,一行七人,叫左唔少野食!(不過就唔可以光明正大咁逐樣食物影相啦!)平時幾靜,但今日多人,有少少嘈~右邊係磨菇包,表面有磨菇樣,入面真係有菇!食落好得意~面前係砂鍋鮑魚雞粒炒飯,係幾好味!不過偏重口味,食完要飲多2啖茶啦~遠處係蜜汁叉燒王,夠燶夠蜜汁夠juicy,我既最愛!整體黎講好吃,添茶水的速度快,果然係酒店入面的餐廳,真係有番咁上下既質素呀!

平時幾靜,但今日多人,有少少嘈~

遠處係蜜汁叉燒王,夠燶夠蜜汁夠juicy,我既最愛!

午餐
2018-08-19 2587 浏览
老人家93歲大壽宴,一定要夠排場夠氣派夠開心,於是揀嚟酒店。屋企人多,擺兩圍。每圍食左18道菜,再加壽包。可惜openrice只可以放12張相,唯有放少幾張... 連環境相都放唔到 😅扁皮鴨勁正辣齋卷夠惹味,仲有焦鹽豆腐,燒腩仔都香口海蜇頭又厚又爽脆炸大腸配菠蘿,原來幾夾幾好食雙色蛋覓菜南乳粗齋好多料,非常豐富炸子雞皮脆啖啖肉雙龍出海,又滑又鮮味賽磅蟹仲加料有帶子😋士多啤梨炒豬肩肉酸酸甜甜幾開胃冬瓜盅海鮮湯,鮮甜美味仲有蛋黃豉椒豆腐鍋,椒絲炒通菜😋 肉末生菜包😋 黑松露炒飯 😋 鮮蝦炒蝦子麵 😋 樣樣精彩👍🏻最後當然係蓮蓉壽包啦 👍🏻兩圍枱坐窗邊海景位,環境優雅好舒服。而最緊要係老人家同屋企人食得開心 😊

扁皮鴨勁正

辣齋卷夠惹味,仲有焦鹽豆腐,燒腩仔都香口

海蜇頭又厚又爽脆

炸大腸配菠蘿,原來幾夾幾好食

雙色蛋覓菜

南乳粗齋好多料,非常豐富

炸子雞皮脆啖啖肉

雙龍出海,又滑又鮮味

賽磅蟹仲加料有帶子😋

士多啤梨炒豬肩肉酸酸甜甜幾開胃

冬瓜盅海鮮湯,鮮甜美味

最後當然係蓮蓉壽包啦 👍🏻

• 清蒸大石斑
  • 海蜇頭
  • 燒腩仔
2018-08-01 1846 浏览
月尾同一班同事慶功♥️去咗酒店內的中菜餐廳食lunch,非常好食!(老闆係度,唔敢太張揚影相)先每人上一碗湯,夠清甜!燒賣,不錯腸粉都好入味蝦餃個皮都算薄,好食左邊條魚夠滑~最尾食埋個甜品,銀耳燉萬壽果,即係木瓜😂滿碗都是,好足料,好豐富的膠質!同事的芒果布甸,好特別呀個碗,同埋據說好食!環境舒服清幽,人客唔算多,整體不錯!記得點燕窩撻同鮑魚撻~

先每人上一碗湯,夠清甜!

燒賣,不錯

腸粉都好入味

蝦餃個皮都算薄,好食

左邊條魚夠滑~

同事的芒果布甸,好特別呀個碗,同埋據說好食!

環境舒服清幽,人客唔算多,整體不錯!記得點燕窩撻同鮑魚撻~

午餐
2018-07-22 944 浏览
假日同家人試下去飲茶,點心係好食,但一試到甜品,即大打折扣,薑汁雙皮奶係暖、焗布甸都是暖、香芒布甸 室溫應熱食的唔夠熱,要涼浸浸食的是室溫,食完後心想回家會可肚痛,是番熱的、還即即製

蓮容西米焗布甸
2018-04-12 1703 浏览
餐廳:一早訂左2 人枱, 侍應安排左我地係落地玻璃窗側邊, 可以飽覽維多利亞港既景色, 不過由於餐廳地點關係, 唔係直接望到灣仔至中環既繁華地區, 而係香港島冇咁燈火通明既港島東. 所以同我地原先想像有小小出入. 不過餐廳裝潢算唔錯, 唔失禮.可能由於我地係星期一黎, 同埋餐廳位於黃埔區近海邊比較偏遠既地方 (餐廳仲要係酒店既第二層), 黎食晚飯既人唔係多.我地下午6:30左右到, 唔夠1/4 滿. 高風期都唔似有1/3. 初頭都有D驚係伏.記得如果唔要前菜小食記得叫佢拎番走, 你一坐低佢就會擺低, 如果唔係唔知會收多你幾錢.食物: 1 – 椒盬豆腐粒 (HKD$58)味道偏淡, 冇乜椒盬味, 豆腐質地實實地,唔軟滑 ---- 唔會再叫佢.2 – XO醬煎釀帶子 (6件) (HKD$218)帶子都算大粒, 好似釀左D蝦膠係佢上面 ---- 食得過.3 – 咕嚕蝦球(6件) (HKD$248)隻蝦好厚身同大隻. 不過除非你係女人啦, 實在落得太多醋啦, 擺入口果一刻好攻鼻, 會忍唔住想咳 ----唔會再叫佢.(雖然我覺得無論男定女都會咳….)4 – 鮑魚焗釀響螺 (1件) (HKD$10
餐廳:

食物:
1 – 椒盬豆腐粒 (HKD$58)
椒盬豆腐粒
2 – XO醬煎釀帶子 (6件) (HKD$218)
帶子都算大粒, 好似釀左D蝦膠係佢上面 ---- 食得過.
XO醬煎釀帶子 (6件)

3 – 咕嚕蝦球(6件) (HKD$248)
(雖然我覺得無論男定女都會咳….)
咕嚕蝦球(6件)
4 – 鮑魚焗釀響螺 (1件) (HKD$105)
佢用葡汁焗, 略甜 鮑魚,
響螺肉唔算多, 個響螺入面塞左一球西蘭花 ---- ok既.
鮑魚焗釀響螺
5 – 金牌焗蟹蓋 (1件) (HKD$118)
好多蟹肉釀, 上面有芝士, 簡單講 ---- 好食. 早知叫多個, 都唔要 ‘鮑魚焗釀響螺’.
金牌焗蟹蓋
6 – 竹笙鼎湖上素 (HKD$178)
超淡味, 適合素食者, 素食黎講佢係合格至超班, 亦唔油膩.  但係如果你想食香口野送酒既, 就唔好叫啦.
竹笙鼎湖上素
飲料:
1 – 茶茗 (1人) (HKD$20)
有其他酒水選擇, 不過食中菜都係覺得飲茶襯D,又可以冇咁滯.

結論
訂位容易 (唔多人)
食物不過不失
侍應招呼唔錯
不過留意到佢早上11時先開, 所以冇得飲早茶
某信用咭有半價優惠, 可先打去查詢再訂位. 如果正價去食略微嫌貴.
2018-04-09
用餐优惠
信用卡優惠
XO醬煎釀帶子 (6件)
金牌焗蟹蓋
2018-01-30 849 浏览
今天一家人來吃飯,順道慶祝生日🎂因為閒日關係,所以客人不多,正好靜靜的享受一下悠閒四個人選了個六位套餐,不打緊,有兩位精壯的年輕人包底極品珍珠晚餐,有八道菜:🐷海逸五彩盆🐤金瑤鳳絲燴花膠羹🦐XO醬爆蝦仁蚌片🦀金牌焗釀蟹蓋🐟清蒸花尾斑🐔當紅脆燒雞🍚油雞㙡菌义燒炒飯🍉彩虹鮮果盆每道菜的食材選料精,廚藝高,碟碟都是用心之作,食得稱心滿意,侍應的服務水準高,每上一道菜都讓客人慢慢品嚐,認真抵讚
今天一家人來吃飯,順道慶祝生日🎂
因為閒日關係,所以客人不多,正好靜靜的享受一下悠閒

四個人選了個六位套餐
,不打緊,有兩位精壯的年輕人包底

極品珍珠晚餐,有八道菜:
🐷海逸五彩盆
清蒸花尾斑
當紅脆燒雞
油雞㙡菌义燒炒飯
彩虹鮮果盆

每道菜的食材選料精,廚藝高,碟碟都是用心之作,食得稱心滿意
侍應的服務水準高,每上一道菜都讓客人慢慢品嚐,認真抵讚
2018-01-23
海逸五彩盆
金瑤鳳絲燴花膠羹
XO醬爆蝦仁蚌片
金牌焗釀蟹蓋
清蒸花尾斑
當紅脆燒雞
油雞㙡菌义燒炒飯
好友結婚,還請我當姐妹👭當然答應,可惜最近工作繁重,連休息的時間也沒有,所以喉嚨還有腫痛,抱病在身,貼心的新娘最後找了其他人,真心抱歉,還告訴我不收人情,叫我不用準備禮金我良心過意不去,最後還是封了人情,畢竟結婚的祝福一生一次今次婚宴位於黃埔站,幸好有地鐵,要不然坐的士黃埔始終不是旺區,車程要50分鐘幸好離地鐵站只有5分鐘路程,位置不難找,酒店冠冕堂皇,很氣派婚宴在一樓宴會廳,走樓梯上去就到。宴會廳很有氣派,有一盞盞的水晶吊燈,星光閃閃裝修富麗堂皇👍🏻燈光設備也不俗。職員亦很足夠,不停穿梭各席補給飲品,服務殷勤,現場竟然有幾位外籍人士侍應,他們也來炒散嗎?不過舞台就比較小家,不夠大方,如果舞台再闊一點就更好。婚宴8時35開始,期間播放新人相片時,音響失靈,斷斷續續,還發出噪音,令在場賓客愕然,如是者過了2分鐘,才切斷音樂🎵,沒有新人希望出現此敗筆吧?我還是第一次見識😅餐布用金絲刺繡紗布面,底層是紫色餐布,盡現高貴,起碼看不到裂口的杯杯碟碟最後8時50分開開席,餐牌的菜單看下去很不錯呢!我對是次的菜式有期待一共有12道菜,1-2位職員服務一台客。首先會讓你看看菜式然後再入廚房分菜,一來一
我良心過意不去,最後還是封了人情,畢竟結婚的祝福一生一次

今次婚宴位於黃埔站,幸好有地鐵,要不然坐的士
黃埔始終不是旺區,車程要50分鐘

婚宴在一樓宴會廳,走樓梯上去就到。

宴會廳很有氣派,有一盞盞的水晶吊燈,星光閃閃
裝修富麗堂皇👍🏻燈光設備也不俗。

不過舞台就比較小家,不夠大方,如果舞台再闊一點就更好。

一共有12道菜,1-2位職員服務一台客。首先會讓你看看菜式然後再入廚房分菜,一來一回,速度不算快。

金豬耀紅袍
我每次婚宴都很期待吃這道菜,因為每間酒店酒樓都製造得很出色。脆豬皮配上一片白麵皮,麵皮有點厚度,軟軟糯糯,豬皮脆麵皮軟,絕配
不過豬皮下還有豬肉,略顯鹹

醬爆花姿象拔蛘
這碟菜的靈魂就是「脆」。花姿很爽口,象拔蛘也很脆口,扁豆更是無敵,吃下卜卜脆,強調食物的爽脆,不俗。

金酥黃金球
很大一顆,用刀叉切開再用筷子夾比較方便。奇怪的是沒有提供紅醋
一般都是沾紅醋吃,不過不要緊,這樣吃蝦球的味道也很滋味。

百子銀湖伴鴛鴦
時菜沌菇,再加些蟹醬。時菜清甜可口,伴了些蟹醬,味道很搭,我不一會就吃完了
吃慣山珍海味,吃點白菜能養胃

雞蓉燴燕窩
現在很多餐廳都響應環保,少吃了魚翅。今次換來燕窩,也是我滿心期待的一碟菜式。
這碗湯羹有點像粥,很好喝,味道很清淡,最上面有一撮燕窩,非常矜貴
推薦推薦

我吃完燕窩已經接近10點了,最後提早離場,因為明天還要上早班
我也想有機會把12道菜吃光

最後祝福新人白頭到老,早生貴子

2017-08-05 5504 浏览
🌺近來經常來這裡,都是午間的家庭聚會,吃的都是點心或粉麵飯之類的東西。今晚一家人都有空,選了在這裡吃頓晚餐。🌼記得孩子還小的時候,晚飯後都會出來散步,每次逛到這裡,因為酒店有室外茶座,又有歌手駐場演唱,就好外國feel ,感覺到了外地旅行一樣,而他們最喜歡在酒店的旋轉門內轉一轉,就樂上半天!🤣今天重遊舊地,他們竟然說一點印象都沒有!用滙豐信用卡的優惠,選了85折食在老廣州系列的四人套餐,懷舊一下吧!菜單如下:半新還舊鴨腳包白雲山上凍豬手鳳城拆魚羹 雲腿玻璃蝦球媽姐蒸魚雲(因為售罄,所以改為桂花炒仿翅)荔浦香酥鴨(半隻)羊城伴五秀上湯燴飯(四位)妹仔蓮子羹(四位)鴨腳扎的懷舊版本,一塊薄薄的煙肉包著鴨腳,鴨潤和义燒,以蜜汁烤香,甘香豐腴,好吃😋白云豬手皮爽肉滑,補充骨膠原一流!鳳城拆魚羹 ,順德名菜,是考師傅的刀工之作,將魚拆肉,加上冬菇絲、筍絲、絲瓜絲、紅蘿蔔絲、陳皮絲、木耳絲等等材料,統統切得幼如髪絲,每一啖都包含了所有材料,清鮮爽滑,非常和味!雲腿玻璃蝦球蝦球炒得鮮香爽脆,中間釀入火腿,吃起來甘香味濃,一絕!桂花炒仿翅菜名改得很靚,其實材料只是雞蛋、芽菜、瓜條配以蟹肉炒之,材料平實
🤣今天重遊舊地,他們竟然說一點印象都沒有!

菜單如下:
雲腿玻璃蝦球
媽姐蒸魚雲(因為售罄,所以改為桂花炒仿翅)
荔浦香酥鴨(半隻)
羊城伴五秀
上湯燴飯(四位)
妹仔蓮子羹(四位)

白雲山上凍豬手

白云豬手皮爽肉滑,補充骨膠原一流

雲腿玻璃蝦球
蝦球炒得鮮香爽脆,中間釀入火腿,吃起來甘香味濃,一絕

桂花炒仿翅
菜名改得很靚,其實材料只是雞蛋、芽菜、瓜條配以蟹肉炒之,材料平實,但做出來卻是美味佳餚
荔浦香酥鴨(半隻)

荔浦香酥鴨
將芋頭包著炆得入味的鴨件上粉炸,食落有幾種層次,鴨肉軟滑甘香,芋蓉軟糯鬆化,配上酸甜滋味的沾醬,醒胃菜式

羊城伴五秀
將蓮藕、荷蘭豆、馬蹄、鮮草菇和紅蘿蔔五種時蔬炒在一起,清爽怡人,健康有益

上湯燴飯
夏天胃口呆滯,吃個泡飯一定是好得多,其實湯料和冬瓜盅相差無幾,是夏日佳品
!
妹仔蓮子羹

妹仔蓮子羹
這是第一次吃的甜湯,雖然看得出是心機之作,但味道卻似蓮蓉放在糖水中煮,加上幾顆沒有除去蓮芯的蓮子,吃過便算了!
整體而言,這個老廣州系列,菜色用的不是甚麼名貴食材,卻能造出精緻菜式,有粗有細,可作便飯也可當大宴
2017-08-04
用餐优惠
信用卡優惠
2017-07-02 3516 浏览
因為家住附近約5分鐘路程,而且質素穩定,近年家人喜歡到這裡午飯。是日點心:都是常吃的。尤其喜歡其海蜇多肉又乾淨; 棗蓉糕甜味很適中! 春卷今天則略嫌淋了一些。另今天同樣選了蟹籽燴麵,清清酒香,正!其他推介: 如果有外國嘅朋友,亦都可以點一人嘅點心拼盤另外仲有一個龍鬚糖扭麻花之類特別又好味👍🏻入咗海逸Diners club平日八折,假日九折。有個無敵海景,心曠神怡,值回票價!👍🏻

是日點心:

另今天同樣選了蟹籽燴麵,清清酒香,正!

其他推介: 如果有外國嘅朋友,亦都可以點一人嘅點心拼盤

另外仲有一個龍鬚糖扭麻花之類特別又好味👍🏻

2016-11-02 6271 浏览
今晚同親戚一起食晚飯, 佢地住響黃埔, 又有老人家, 於是便就近去海逸軒晚飯.近排天氣轉涼, 親戚有點咳嗽, 點了窩杏汁白肺湯比佢補下個肺. 佢飲咗兩碗, 杏仁味好濃, 但唔知療效如何.個個都有點病樣, 清清地點了荷葉蒸雞和瑤柱馬碲蒸肉餅. 雞都滑但味道略咸, 一定要叫碗白飯來食.肉餅也是略咸.三色蛋蒸得不錯, 好滑味道剛剛好. 上湯豆苗正常一般.是晚菜式全是普通家庭菜(尤其係三色蛋), 除了白肺湯比較突出, 其它也是一般但價錢卻不是一般收費.

肉餅也是略咸.
三色蛋蒸得不錯, 好滑味道剛剛好.
上湯豆苗正常一般.
2016-06-28 6427 浏览
只有文字,沒有相片。掙扎咗一段時間,諗緊好唔好寫呢個食評(因為比喊)話哂呢度曾經係我喜歡食中菜的地方,經常來飲茶亦食過多次晚飯。屈指一算,晚飯對上一次應該約兩三個月前左右。今次媽媽生日,佢貪方便又唔想煩,提議來返呢度食餐飯。今次其實都係ORDER 返平時食開嘅菜式,先發現唔知做乜鬼退步神速。長話短說,以下是各方面的summary:小洋甘菊茶: 飲咗一啖,發生乜嘢事? 再聞下有陣押押地的怪味,即時叫其他人飲下睇下係唔係自己問題,佢地都同意有啲怪味,於是即叫換返正常中國茶比我地。(本來佢仲想話啲味係咁,但我地強調飲過多次好明顯唔係咁既味,最後佢都幫我地cancel)焗響螺: 以前食過幾次。今次一放低已發覺size縮哂水。釀落去既螺殼由以前螺「爸爸」變咗螺「仔仔」。釀的螺蓉仲要係兩三啖(用佢的小茶匙仔)食完!個螺殻都細啦,佢仲要塞咗舊西蘭花喺入面,基本上啲螺蓉係薄薄咁抺咗少少喺個面到而已。差!差!差!其他啲小菜有素鵝,帶子兩食(炸同炒)等。味道正常,但都係一樣,食物似乎薄咗細咗,但未至於個螺咁過份。明白物價指數上升,但作為酒店內的餐廳,唔可以將貨就價。我自己就寧願餐廳加價比返啲有素質的食物比
只有文字,沒有相片。

掙扎咗一段時間,諗緊好唔好寫呢個食評(因為比喊

明白物價指數上升,但作為酒店內的餐廳,唔可以將貨就價。我自己就寧願餐廳加價比返啲有素質的食物比顧客。

寫呢篇食評,希望海逸軒作出檢討與改善。暫時唔會再來晚餐了。
2016-06-20
2016-06-15 4368 浏览
同親戚食飯總會來到這里首先叫左個炆水魚煲 其實係我生平第一次食水魚 質感有d似豬手 同樣係有豐富骨膠原但比豬手更滑溜一点 感覺係用了長時間炆製 所以係非常之入味 個汁亦非常濃郁另外叫左道屈鯉魚 應該是母魚 因為係有勁多魚春 食洛又唔鞋 啖啖肉添
同親戚食飯總會來到這里
2014-12-13 7109 浏览
本来是和女朋友一家吃饭,结果从头到尾气到死。四个人给的桌子很小,上菜速度真是快。刚刚上一分钟凉菜结果就把所有热菜端出来,要我们把凉菜给每个人分了。就像命令一样,结果凉菜没吃就打包了。热菜也摆不下台,烤鸭上来都是凉的。让他们慢点上菜说不可以!由于满桌子都是菜,让服务员帮忙倒一下茶,服务员说你自己不会倒啊!天啊!要的高汤燕窝最后当甜品上!要不是女朋友在,我真的会让他们后悔死。不要再来了。