2020-09-27 2373 浏览
深井燒鵝出曬名,好耐無食,一於飛車去😝我地四大兩小,叫左半隻燒鵝,椒鹽鮮魷,咕嚕肉,豉油皇鵝腸,金沙海中蝦,腊味糯米飯。一上菜,見到個碟就知中曬伏🙄燒鵝270蚊半隻,好明顯唔夠半隻,脾得四件,胸得四五件,全部骨,最齊隻翼。最重要係唔好食,無肉汁,鞋爆,但已經最入得口😵椒鹽鮮魷,厚粉,咬落去林嘅🙄金沙海中蝦,唔知好唔好食,因為我見到個樣都唔想掂😂咕嚕肉,同上🙄豉油皇鵝腸,份量細,無味,同白灼無分別🙄糯米飯,飯還飯,腊味還腊味,硬過石頭,飯又一舊舊,仲要唔熱嘅🙄只係感嘆,曾經咁出名嘅品牌,而家垃圾成咁。。。係換左大廚定係換左老闆?食左40分鐘就走,坐都唔想坐,8舊水當跌左😂結論:可一不可再😏相有啲少,影都費事影。我只係普通食客,唔係惡意寫成咁嘅競爭對手。大家可以自己去試。
深井燒鵝出曬名,好耐無食,一於飛車去😝

一上菜,見到個碟就知中曬伏🙄

椒鹽鮮魷,厚粉,咬落去林嘅🙄

金沙海中蝦,唔知好唔好食,因為我見到個樣都唔想掂😂

咕嚕肉,同上🙄

豉油皇鵝腸,份量細,無味,同白灼無分別🙄

食左40分鐘就走,坐都唔想坐,8舊水當跌左😂

結論:可一不可再😏

大家可以自己去試。
椒鹽鮮魷
2020-09-26
2020-06-30 2240 浏览
29/6,遊車河順道想起食燒鵝,已經食過裕記,近惠康的陳記!今次,去試下比較地道,懷舊D,有露天的陳記!由於,下午二點在Red lobster 食完lunch. So,only order 2 dish to share with my husband. 1, 半隻燒鵝!味道很好,略嫌太多肥膏!2,啫啫通菜煲!夠火喉,但蝦乾同漬肉放太多了!略為偏咸同菜吾夠多,减分!
2020-02-10 2949 浏览
深井陳記燒鵝酒家 #深井咁難得去到深井,所以除咗成日都聽嘅裕記之外,去埋另一間Openrice到都有好多好評嘅一間燒鵝🤩因為驚食唔到咁多,所以今次就嗌咗個鵝髀飯🍗🍚呢度嘅價錢比起裕記貴少少㗎。燒鵝髀飯🍗🍚$140嗌完之後師傅即刻切🗡見住佢刀刀鴻運有力,之後見到啲鵝油係咁泌出嚟,已經預計到隻鵝髀會非常juicy。果然一入口,啲肥膩香濃嘅鵝油充斥着成個口🤤🤤🤤而且鵝髀嘅脂肪較多,所以啲肉亦都比較淋,個皮亦烤到好脆,難怪咁多人推薦。味道: 4.2/5性價比: 3.8/5
深井陳記燒鵝酒家 #深井

燒鵝髀飯🍗🍚$140

味道: 4.2/5
性價比: 3.8/5
鵝脾飯
鵝脾飯
2019-12-21 2168 浏览
食燒鵝..梗係去深井食~喺深井..就梗係去老字號「深井陳記」食~佢d 燒鵝堅係正~👍🏻👍🏻👍🏻鵝肉外皮光亮、皮身脆薄、香脆酥香肉質有彈性而嫩滑~🐦🐦唔會太獲,食起嚟更甘香滋味~燒鵝配以特製既梅子醬~酸中帶甜鵝肉配上梅醬,中和了油膩感😋單點一隻$540、半隻$270好軍真~**優惠燒鵝海鮮三寶**(B餐 $638)🐦燒鵝皇(半隻) - 正~🐟清蒸海斑1條 - 好滑嫩㖿~~🦀薑蔥肉蟹煲 - 爆得好香好惹咪~~佢d小炒都好唔錯:《蒜蓉炒豆苗 $88》鮮甜夠嫩~《豉油皇鵝腸 $98》爽口唔韌又入味~《麵醬茄子魚雲煲 $98》魚雲多又惹味~《冰梅醬燒骨 $88》外層香口又酸酸甜甜夠醒胃,肉入味亦唔乾~《椒鹽九肚魚 $88》炸得香口唔油膩,唔會偏咸,魚又滑~最後仲送左蕃薯糖水比我地感覺好warm糖水仲好有薑味又多蕃薯好暖身!📍 陳記燒鵝花園餐廳 (深井)深井陳記商業中心地下後舖

食燒鵝..梗係去深井食~
喺深井..就梗係去老字號「深井陳記」食~

佢d 燒鵝堅係正~👍🏻👍🏻👍🏻
鵝肉外皮光亮、皮身脆薄、香脆酥香
肉質有彈性而嫩滑~🐦🐦
唔會太獲,食起嚟更甘香滋味~
燒鵝配以特製既梅子醬~酸中帶甜
鵝肉配上梅醬,中和了油膩感😋
單點一隻$540、半隻$270好軍真~

**優惠燒鵝海鮮三寶**(B餐 $638)

🐦燒鵝皇(半隻) - 正~
🐟清蒸海斑1條 - 好滑嫩㖿~~
🦀薑蔥肉蟹煲 - 爆得好香好惹咪~~

佢d小炒都好唔錯:

《蒜蓉炒豆苗 $88》鮮甜夠嫩~

《豉油皇鵝腸 $98》爽口唔韌又入味~

《麵醬茄子魚雲煲 $98》魚雲多又惹味~

《椒鹽九肚魚 $88》
炸得香口唔油膩,唔會偏咸,魚又滑~

最後仲送左蕃薯糖水比我地
感覺好warm
糖水仲好有薑味又多蕃薯
好暖身!

📍 陳記燒鵝花園餐廳 (深井)
深井陳記商業中心地下後舖
2019-12-05
成日聽人講深井燒鵝,終於有機會入深井試下啦!可能係我人生第3次入深井,原來係有好多間餐廳賣燒鵝的,朋友帶我來陳記,算係最旺場的一間。來到這裡,當然要試一下燒鵝,和例牌只差$40,所以就選了馳名深井陳記燒鵝下庄($208)好大碟啊~~鵝很大隻很肥,調味不錯,肥膏的就要花點時間挑走了。鹹菜胡椒豬肚湯($88)份量也是巨型啊!這裡適合家庭或大班人聚餐啊。胡椒豬肚湯味道濃郁,微辣暖胃,鹹菜切得很大塊。蒜子魚肚浸時菜 ($82),選了白菜仔,有紅椒作點綴,魚肚索哂湯,份量都係4人食也沒問題!這裡另收茶芥$6/位,而且要加一呢,服務勤快,也會幫手分湯。

胡椒豬肚湯味道濃郁,微辣暖胃,鹹菜切得很大塊。

2019-11-27 893 浏览
深井燒鵝做到遠近馳名,最近發覺自己愛上了吃中式野,一於就係由荃灣搭十幾分鐘巴士就到嘅哂既陳記晚膳,貪佢又正宗又好食!入到去覺得非常之舒服,整潔企理,仲見到佢十分之旺場。打開餐牌,應有盡有,一於樣樣都叫啲先!花生雞腳湯其實老火湯系一樣非常難預備的菜式,估不到佢可以準備到咁足料同好味,調味又剛剛好,吃得出老火湯的鮮味,足足有六大碗同埋一大碟湯渣,正!馳名燒鵝來到梗系要叫一碟遠近馳名嘅深井燒鵝,鮮鵝汁絕對非常之好,又入味之餘又無味精的感覺。深井燒鵝味道夠香濃及有口感,令人有一吃再吃的衝動。果然係香港美食星級之選!配以瀨粉,令味道更為昇華!蒸聖子聖子非常鮮甜味美,加上特製嘅調味,令人胃口大增,比人一股很Fresh的感覺,推介!黃金蝦估唔到佢嘅黃金蝦一樣認真不錯。份量絕對唔少,啖啖金黃味美。相信啲一度嘅海鮮係另一個好選擇。

花生雞腳湯

馳名燒鵝

蒸聖子

黃金蝦
2019-10-27
2019-11-06 615 浏览
其實細細個都成日聽人講深井燒鵝係好出名,仲有好多明星都會特登叫助手去買深井燒鵝比佢哋食🤫所以今次我特登同我老婆屋企人一齊入去品嚐一下燒鵝先🤭🤭野都唔使講必食就一定係叫咗燒鵝先啦呢度啲燒鵝面陣嗰塊皮真係好趣好趣真係好趣呀......🙊同埋啲燒鵝真係肉亂多汁冇得頂👍👍仲有呢度啲小菜同海鮮都好新鮮有水準,首先我哋叫咗個蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,聖子新鮮再加上蒜蓉粉絲味道非常之唔錯值得一試😋再來椒鹽九肚魚炒得非常之有鑊氣椒鹽未很出色👍黃金海中蝦金黃色食落去又唔會太鹹海中蝦又非常新鮮配搭得很好👍欖菜肉崧四季豆平時好鍾意食呢度仲要肉碎非常之多四季豆爽脆好味😋😋總括來講呢度啲嘢食真係快,靚,正仲要新鮮有水準👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2019-11-05 284 浏览
深井係冇咩野食,唯獨是好出名既陳記是不得不吃。之前入黎食過又返尋味再次光顧,對佢既海鮮 念念不忘,於是一家4口行完山一齊再去。😍😍蒜蓉炒豆苗 之前曾經想試而家終於有,豆苗新鮮嫩口,係當做季節。😊😚😚😙白灼生海蝦蝦肉彈牙鮮甜,份量唔細但好食到4個人都食唔夠。😏😙清蒸石斑勁大條好新鮮, 火候啱啱好,肉質嫩滑。😎😎燒鵝例牌家人說幾好,但我冇咩大感覺 。😃😃砵酒美國桶蠔上次食過既,今次再返撻,少少酒味帶出濃郁桶蠔味。😋😋

蒜蓉炒豆苗
之前曾經想試而家終於有,豆苗新鮮嫩口,係當做季節。😊😚😚😙

白灼生海蝦
蝦肉彈牙鮮甜,份量唔細但好食到4個人都食唔夠。😏😙

清蒸石斑
勁大條好新鮮, 火候啱啱好,肉質嫩滑。😎😎

燒鵝例牌
家人說幾好,但我冇咩大感覺 。😃😃

砵酒美國桶蠔
上次食過既,今次再返撻,少少酒味帶出濃郁桶蠔味。😋😋

2019-11-05 629 浏览
深井燒鵝咁出名,我咁大個女都係第一次特登入總店食。 我同細佬兩個湯皇,叫左是日例湯,木瓜雞腳湯,超大壺 。 好多料。 絕對十分自家湯水。冇味精! 當然就緊係要有個例牌燒鵝啦! 呢個例牌多到好似出面成份咁多! 而且,果然名不虛傳,靠燒鵝起家! 燒鵝皮又脆d油脂好平均! 肉質唔會燒過籠硬邦邦。 係好諗好大件! 媽咪啊!好想再食! 晚飯時段真係絡繹不絕! 好多附近一家大細都係呢度食! 到個聖子啦! 好大條! 而且炒得好香口! 到蒜蓉炒豆苗啦! 好嫩! 好多! 豆苗本身都貴,呢度絕對唔係兩住夾晒😂 成餐飯,絕對係高質! 家常飯黎講絕對係會經常回頭再食再食。

深井燒鵝咁出名,我咁大個女都係第一次特登入總店食。
到個聖子啦! 好大條! 而且炒得好香口!
成餐飯,絕對係高質! 家常飯黎講絕對係會經常回頭再食再食。
2019-11-02 260 浏览
My parents asked to meet up for dinner, and since it has been a long while, we suggested to go Sham Tseng Chan Kee Roasted Goose for dinner. It was located at Sham Tseng, an area known for having roasted goose. They served a wide range of Cantonese cuisine, ranging from their signature roasted goose, seafood, meat, rice/noodles and vegetables etc.   Pea sprouts - It was juicy and crunchy, fresh as well. The gravy helped to make it flavourful too. Roasted goose - It was very juicy and oily, and t

Roasted goose - It was very juicy and oily, and the skin was roasted till crispy and thin in texture.

Steamed grouper fish - It was steamed till soft and smooth, and was fresh as well. It was huge in portion, and the meat was easy to break off from the bone.

Steamed scallops with vermicelli - Vermicelli was smooth and chewy, and scallops was steamed till flavourful and chewy, as garlic was added onto it.

Glutinous rice with steamed prawns - Glutinous rice was cooked till fragrant and chewy, and steamed prawns were fresh and chewy too.

After we have finished our meal, they served us a big pot of sweet potato soup, free of charge. It was sweet and clear, and sweet potato was really sweet and chewy.
2019-11-01 285 浏览
上次和男友家人黎食過一次,覺得好好食。今次和家人去荃灣行山,行完就帶佢地黎呢間深井必食燒鵝試下 燒鵝例牌黎深井唔食燒鵝就好似冇去過咁。呢度的燒鵝就算係例牌都已經一大碟。鵝肉質好厚好甜,皮脆,多脂肪,好食! 砵酒美國桶蠔上次試過呢個桶蠔真是一試難忘,今次就再點多次,水準和上次一樣那麼高!甜甜的砵酒配上大量惹味洋蔥,令到本身鮮甜的桶蠔更上一層樓,超好食。 蘿蔔牛腩煲這個反而比較平凡,蘿蔔算軟亦算甜,牛腩都入味,不過不太驚喜。 清蒸石斑石斑很大條,肉實,新鮮,呢個價錢真的超值。 白灼生海蝦海蝦肉質好結實,食得出非常新鮮,所以白灼這種簡單的做法更能凸顯海鮮本身的味道。記得上次係呢度食聖子都好新鮮,下次黎都要食海鮮呀! 蒜蓉炒豆苗豆苗好嫩,都好大碟,呢度自己係街市買都幾貴。 今次啊爸媽好滿意,食完覺得行山既疲倦都冇埋!仲大讚超值

燒鵝例牌

砵酒美國桶蠔

蘿蔔牛腩煲

清蒸石斑
石斑很大條,肉實,新鮮,呢個價錢真的超值。

白灼生海蝦

蒜蓉炒豆苗
豆苗好嫩,都好大碟,呢度自己係街市買都幾貴。

今次啊爸媽好滿意,食完覺得行山既疲倦都冇埋!仲大讚超值
2019-10-27 229 浏览
今天表哥由美國返黎香港,已經很多年無見,今天揸車陪他遊車河,有3間餐廳他說一定要去吃,其中一間就是深井陳記燒鵝,這間他十年前回來時吃過已經讚口不絕。我們大約6點半來到,店內都坐滿客人,檯上放滿各式各樣餐牌,除了招牌燒鵝,還有多款小菜、糯米飯等等…..我們點了燒鵝半隻$270、紅燒豆腐$58、竹笙魚肚浸勝瓜$$78、白飯$12、瀨粉$12、汽水$10。燒鵝半隻 – 深井燒鵝聞名世界,這間陳記有多年歷史,肥厚又嫩滑的燒鵝,豐腴的肉汁從指縫間流出,每啖都油香四射,邪惡得來卻令人非常滿足,賣相超靚,顏色均勻,鵝皮香脆,加上自家製酸梅醬甜酸適,梅肉清香,無得頂。紅燒豆腐 – 每件豆腐都很豐滿,爆香料調出紅燒醬汁,豆腐煨煮出香嫩入味。竹笙魚肚浸勝瓜 – 吃了那麼多肉,這導菜可以平衡一下,湯底味鮮。

2019-10-25
2019-10-14 182 浏览
陳記嘅燒鵝,真係有一種魔力令人一食愛上,繼而愈食愈想食😍今日突然好想回味一番於是就接埋女朋友收工,一齊向深井出發🤣·除左燒鵝,果到既人情味亦都係吸引我既原因之一一張張既大圓木桌,一家人齊齊整整熱熱鬧鬧咁食晚餐真係睇到都覺得溫馨!餐牌方面除左主打曉燒鵝亦有吾少風味小炒,老火湯,煲仔飯,炒飯炒麵等等款款都好吸引呀🙈·木瓜雪耳豬展煲雞腳湯 $88星期一至日,日日都有吾同老火靚湯以瓦煲煲成既老火湯,慢火將湯中配料既精華迫出每啖都飲到木瓜雪耳既香甜同豬展雞腳既肉香再講,足足有三至四人份量,好抵呀!·燒鵝例牌 $145最愛既燒鵝,當然吾少得佢🤣我一個人都可以食哂成碟呀!鵝皮非常薄,目測有0.2CM厚再講下色澤,赤紅色又帶網紋係燈光照射下,好有光澤鵝肉顏色偏紅,肉質結實咬落既口感,酥香又富肉汁,一D都吾韌,仲好嫩滑添鵝味好香濃,油脂又豐盈,好正呀!加埋一碟酸梅醬,正到冇朋友🤣.蒜茸粉絲蒸海中蝦 $168蒸蝦同樣都好有水準👍切邊蝦為底上層鋪滿大量既粉絲中蝦鮮味十足又香甜肉質爽口彈牙又結實可見海蝦夠新鮮,吾係死蝦😋粉絲吸收哂大蝦既鮮味,送飯一流,好惹味!.可樂$10。加多寶$12p.s. 茶位每人$5
陳記嘅燒鵝,真係有一種魔力
令人一食愛上,繼而愈食愈想食😍
今日突然好想回味一番
於是就接埋女朋友收工,一齊向深井出發🤣
除左燒鵝,果到既人情味亦都係吸引我既原因之一
一張張既大圓木桌,一家人齊齊整整熱熱鬧鬧咁食晚餐
真係睇到都覺得溫馨!
餐牌方面除左主打曉燒鵝
亦有吾少風味小炒,老火湯,煲仔飯,炒飯炒麵等等
款款都好吸引呀🙈

木瓜雪耳豬展煲雞腳湯 $88
星期一至日,日日都有吾同老火靚湯
以瓦煲煲成既老火湯,慢火將湯中配料既精華迫出
每啖都飲到木瓜雪耳既香甜同豬展雞腳既肉香
再講,足足有三至四人份量,好抵呀!

燒鵝例牌 $145
最愛既燒鵝,當然吾少得佢🤣
我一個人都可以食哂成碟呀!
鵝皮非常薄,目測有0.2CM厚
再講下色澤,赤紅色又帶網紋
係燈光照射下,好有光澤
鵝肉顏色偏紅,肉質結實
咬落既口感,酥香又富肉汁,一D都吾韌,仲好嫩滑添
鵝味好香濃,油脂又豐盈,好正呀!

加埋一碟酸梅醬,正到冇朋友🤣

蒜茸粉絲蒸海中蝦 $168
蒸蝦同樣都好有水準👍
切邊蝦為底
上層鋪滿大量既粉絲
中蝦鮮味十足又香甜
肉質爽口彈牙又結實
可見海蝦夠新鮮,吾係死蝦😋
粉絲吸收哂大蝦既鮮味,送飯一流,好惹味!

可樂$10。加多寶$12

p.s. 茶位每人$5
2019-10-12
2019-10-14 184 浏览
識食梗係去深井陳記燒鵝酒家為了討爸爸開心, 住港島的我們搭巴士入深井食燒鵝. 唔塞車其實好快,45分鐘內到. 總店位於陳記商業中心地下, 大馬路旁, 位置方便. 室內座位夏天不怕熱,冬天不怕寒. 裝修懷舊.非鵝脾不食.鵝皮燒得香脆肉滑, 鵝肉肥瘦均勻,啖啖油香.酸梅醬加入梅肉煮, 梅香清新,中和肥膩感. 燒鵝每台必點, 晚飯時間師傅密密燒, 短短2小時已經有6隻出爐. 無視膽固醇下點了豉油皇鵝腸.家禽內臟食材價廉但處理需時,屋企唔會煮,真係只有出街先食到. 爽脆但不韌,無臊味. 再來一碟椒鹽九肚魚. 表皮炸得酥脆,第二次回油鑊返炸迫油做得極好.魚肉如豆腐般嫩但不碎. 人間美食. 除了燒鵝外,小菜水準為意料之外的高.魚肚浸菠菜.大碟又抵食.最後老闆仲送薑汁蕃薯糖水.
識食梗係去深井陳記燒鵝酒家

魚肚浸菠菜.大碟又抵食.

最後老闆仲送薑汁蕃薯糖水.