2017-03-19 998 浏览
耐無出深水埗,食耐無食既拉面先,好在星期六唔算人多 唔駛等就入得太餓,我食既係全部入菜菜同背脂都係兩倍,但菜感覺比之前既兩倍少,有機會再去要叫三倍先得,但不再叫全部入了,不然會食唔晒隻流心蛋也不錯 到食飽飽個陣,d侍應開始收碗,隔離有一對講日文的,已經拒絕左一次,我估佢係想飲埋d湯汁啦,但侍應有d纏人囉,直到我走個陣,佢問左人地3至4次, 其實人地唔俾收咪等人走先收囉,都只係個碗啫,會阻你入下一個客幾耐? 俾人感覺不太好囉
耐無出深水埗,食耐無食既拉面先,好在星期六唔算人多
唔駛等就入得
太餓,我食既係全部入
全部入 , 玉子
,但不再叫全部入了,不然會食唔晒
隻流心蛋也不錯

俾人感覺不太好囉
全部入 , 玉子
2017-03-14 908 浏览
好多人都有提過混亂拉麵,行完西九一於去試下!店內位置唔多,十個左右既位,全部對住廚房,可以睇到師傅煮野食。都無太多考慮,揀左混亂拉麵,除左豬背脂全部都都要左兩倍。之前聽雜誌講,芽菜要兩倍既話食5分鐘都未食完。點知碗麵一黎到,有點言過其實。。。芽菜係堆到好高,但其實好少。。。一路見住師傅炒芽菜。只見佢炒熱就算,無落調味,食落口真係無味好清淡。。。拉麵既湯油份好重,但味道好淡。。。麵質正常,但無味。。。最好食係流心蛋。。。得佢見得下人可能好早期佢係好好食既,但今次去到都幾失望。用份量多做噱頭,但其實唔算大碗唔算大。當然唔排除係自己大食,但忽略左味道係最大既問題。
好多人都有提過混亂拉麵,行完西九一於去試下!
都無太多考慮,揀左混亂拉麵,除左豬背脂全部都都要左兩倍。

2017-03-05 994 浏览
咁多年價格都冇變過。但份量就縮小左。但對我地呢d妹仔黎講係妹事黎既。以前一碗食極都食唔曬。依家?!食得曬lu!!( ̀⌄ ́)一定唔係我大食左( ̀⌄ ́)以上係正常份量野菜。以上係2倍野菜。蛋蛋蛋蛋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)流心。好正呀!!味道依然好味!濃味!有香香蒜蓉味! 背脂先生亦加分了。

( ̀⌄ ́)一定唔係我大食左( ̀⌄ ́)
以上係正常份量野菜。
以上係2倍野菜。
蛋蛋蛋蛋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)流心。好正呀!!

味道依然好味!濃味!有香香蒜蓉味!
背脂先生亦加分了。
2017-03-01 972 浏览
放工約左朋友出黎食飯交換手信呢間野之前聽就聽得多,不過因為本人麻麻地芽菜所以又無諗住慕名而來朋友住附近食過幾次都仲話要黎食,我就心諗睇下係咪真係咁好食嗱,個湯係濃郁,麵質都算彈牙,味付玉子都做到溏心效果但個芝士粉呢,我真係覺得好唔夾個湯我係一個好鐘意食芝士既人,我煮麵都好鐘意落芝士(片裝)可能對我黎講芝士粉既味道會比較適合西式用餐可能係我個人口味不同吧而原來我朋友食咁多次都未試過落芝士所以我比一啖湯佢試,佢面有難色咁繼續默默食返自己碗麵即係總括而言,再食我點都唔會加芝士!再食既話
放工約左朋友出黎食飯交換手信
朋友住附近食過幾次都仲話要黎食,我就心諗睇下係咪真係咁好食
嗱,個湯係濃郁,麵質都算彈牙,味付玉子都做到溏心效果

但個芝士粉呢,我真係覺得好唔夾個湯

我係一個好鐘意食芝士既人,我煮麵都好鐘意落芝士(片裝)
可能對我黎講芝士粉既味道會比較適合西式用餐
可能係我個人口味不同吧

而原來我朋友食咁多次都未試過落芝士

所以我比一啖湯佢試,佢面有難色咁繼續默默食返自己碗麵

即係總括而言,再食我點都唔會加芝士!

再食既話
2017-02-24 863 浏览
我是meter Chan 的忠實粉絲。他的每一間拉麵店只要一開業我都立刻去嘗,也感謝他把不同形式的拉麵帶來香港。混亂拉麵是我最喜歡之一,由他當初開業到現在一直幫襯,有看見他們一直想改良。只可惜今天去到已大不如前。當初菜的份量是偏多,這也是二郎拉麵的特色,但可能太多人叫兩倍時吃不完,店方改了份量,這我都明白。今天去到叫兩倍野菜,竟然少得只一撮,而且野菜沒有用鐵板炒走水份,只是微微加熱,在麵中無任何味道,我只能說這是大退步,非常懷念當初的那碗炒得香噴噴的野菜。服務態度更嚴重走樣,一間日本拉麵店,侍應說話完全沒有禮貌,一邊吃麵,她在一邊抹枱,一句唔該多謝都沒有,走過來叫我們/埋左張單先/,叫埋單找錢眼尾也沒有看你一眼,連基本禮儀都沒有希望他們除了改良現有的粗麵外,也做回一些基本堅持

希望他們除了改良現有的粗麵外,也做回一些基本堅持
2017-02-24
午餐
2017-02-13 1211 浏览
男朋友見到近排係Facebook 係咁宣傳,話好想去試,又近近地,其實我見佢開左咁多年從來都無念過食去到要排隊,排隊吾係問題,都係傾住計咁等,不過都等左半個鐘餐牌無中文,唯有看圖估,再上openrice 睇下食評問個女侍應又勁敷顯,我要左普通既叉燒拉面 $88um...勁難食,又油(正常油脂份量)仲慘過我食魚旦粉男朋友要左混亂拉面 $98多左芝士同粟米,好我果碗少少,但D配料勁難食有陣宿味,好難食我都唔明點解咁難食都要排隊係深水埗呢個價錢大把好野食味千拉面都好食過佢10倍永遠都唔會再食

去到要排隊,排隊吾係問題,都係傾住計咁等,不過都等左半個鐘

餐牌無中文,唯有看圖估,再上openrice 睇下食評

問個女侍應又勁敷顯,
我要左普通既叉燒拉面 $88

um...

勁難食,又油(正常油脂份量)

仲慘過我食魚旦粉

男朋友要左混亂拉面 $98

多左芝士同粟米,

好我果碗少少,但D配料勁難食

有陣宿味,好難食

我都唔明點解咁難食都要排隊

係深水埗呢個價錢大把好野食

味千拉面都好食過佢10倍

永遠都唔會再食
2017-02-12 819 浏览
一直都想試,但聽講依間只適合胃口大既人試,所以終於搵到幾個胃口大既老友記一齊去試下喇我叫左3倍野菜,2倍大蒜,正常豬背脂,拉面到既時候第一下見到其實都唔算好震撼,因為我之前上網睇3倍野菜高到小山岳咁,依個量對我黎講小case啦放係面既大蒜冇咩味,唔似平時食果啲,有好強烈既香味,食完個口一陣味果種半熟蛋好食,好流心,但有啲啲過咸豬背脂好香,但係好邪惡,叫正常份量就足夠有餘叉燒,唔鞋,唔會乾爭爭,但好淡口冇咩味,同行老友記覺得有啲生既感覺野菜其實冇咩味,但個湯夠濃,浸住黎食就岩岩好我個人雖然好鍾意食芝士,但就覺得個面加左芝士粉唔係好夾面底都ok,彈牙爽口,掛湯都ok湯底唔似我之前食開既咁杰咁漿口,偏油,但整體ok同行老友記食完唔飽加左個底,食埋個加底都係唔夠飽,仲要出去再掃街,其實佢個量冇網上講既咁驚人

半熟蛋好食,好流心,但有啲啲過咸
豬背脂好香,但係好邪惡,叫正常份量就足夠有餘
野菜其實冇咩味,但個湯夠濃,浸住黎食就岩岩好
我個人雖然好鍾意食芝士,但就覺得個面加左芝士粉唔係好夾
面底都ok,彈牙爽口,掛湯都ok
湯底唔似我之前食開既咁杰咁漿口,偏油,但整體ok

呢間野係路過見到試下~因為有d似台風拉麵~而台風我係幾中意食~首先門口無餐牌=3= 完全見唔到入面有咩食~anyway試下入到去average 係80蚊到既日式拉麵~ok我叫左碗黎試~見到佢講唔岩食量少既人我食量算大... 但佢碗麵我食完都唔飽..麵好少...不過都算.. 我最中意既既半熟蛋~佢整得好差T_T 類似係過熟~同埋無咩味.....麵身都唔太大特別~唔彈牙,,普通食公仔麵feel....= =我真係好少俾負評~但我覺得呢間野唔抵~湯底方面係用豬油做湯多~有小小特別~但味道不怎樣~同埋我驚豬油食得多~會唔健康~因為食大量油對身體唔好..之後佢要係芽菜任加~但芽菜講唔上係咩特色... 我食芽菜唔洗係到食=_= 麵,湯底,半熟蛋,送無樣ok~

首先門口無餐牌=3= 完全見唔到入面有咩食~

anyway試下

入到去average 係80蚊到既日式拉麵~

ok我叫左碗黎試~見到佢講唔岩食量少既人

我食量算大... 但佢碗麵我食完都唔飽..麵好少...

不過都算.. 我最中意既既半熟蛋~

佢整得好差T_T 類似係過熟~同埋無咩味.....

2016-12-29
在網上看到深水埗有間一定吃得飽的混亂拉麵,就相約朋友來挑戰。門口已有親切的提點告示 XD晚上六點幾到步不算多人,馬上就有位置坐只有材料,沒有湯底可選,最後我們都選了混亂玉子拉麵,再加三倍野菜!等了約十分鐘,成座山咁高的拉麵送到 (店員拿下來時還有點抖)真的.......好混亂啊!!所說的三倍野菜,其實就是芽菜,我覺得光吃芽菜都夠飽了...湯底很濃郁,適合重口味的朋友,芽菜和麵吸收湯汁,啖啖滋味叉燒中規中距,塘心蛋就做得剛剛好朋友覺得有點鹹,我覺得剛剛好,各人口味不同啦努力食完後埋單每人HK$85,飽到行返屋企別洗再食宵夜
晚上六點幾到步不算多人,馬上就有位置坐
真的.......好混亂啊!!
朋友覺得有點鹹,我覺得剛剛好,各人口味不同啦
努力食完後埋單每人HK$85,飽到行返屋企別洗再食宵夜
2016-12-03
  • 混亂玉子拉麵
2016-11-30 1912 浏览
自問係食得好濃既人,香港既沾麵代表三田同富士山55,遠至日本既無敵家既特濃湯底,我都飲曬卓卓有餘.但係今次挑戰呢間 混亂拉麵真係要唱出黎,《只能說我輸了》。講返個拉麵先,麵質ok 係q既,湯既濃厚度我好鍾意既,仲有最愛既蒜同芝士 理應冇得輸.叫左2倍芽菜,覺得同過湯吾係好夾.蛋好流心但係不是糖心蛋,都吾知係咪重口味既關係都係遍鹹.問題開始出現啦....飲第一啖湯(連芝士粉)ok 既好有蒜香同芝士味(平時綠色一樽食菜記果隻,應該係果隻味)同鹹味. 叉燒散而乾,好有去左食雲南米線feel.食到最後只剩肉碎,麵同湯. 湯味只剩下鹹味同鹹味.成碗麵我係一d豬骨味都食吾到.好想挑戰完成整個湯,可惜失敗. 比起佢2間子母店,混亂都算係比較差....好希望下次再黎既時候吾只係得鹹味🙏🙏🙏
但係今次挑戰呢間 混亂拉麵真係要唱出黎,《只能說我輸了》。
叫左2倍芽菜,覺得同過湯吾係好夾.
蛋好流心但係不是糖心蛋,都吾知係咪重口味既關係都係遍鹹.
問題開始出現啦....
叉燒散而乾,好有去左食雲南米線feel.
好想挑戰完成整個湯,可惜失敗.
2016-11-29 1253 浏览
一間最難色拉麵,唔寫唔得,大家千萬不好去!不要像我上當,之前因為朋友臉書介紹過,見到門口和個名字得意,有日本feel, 所以就慕名而去,這碗麵很難忘的差差差,價錢又好貴,要85至95元,好食我唔介意價錢,但實在係好難食,我今次第一次寫食評,因為真心覺得好鬼差,麵條好難消化,湯底又太重味,芝士又蘇,個人食完就唔多舒服,千萬不要像我一樣上當

2016-10-28 1579 浏览
I've been here many times and it's the most value for money and taste good ramen I've had around hk... and portions are big.. choice of 6 different types and choice of 3 different stage of extras with no added cost.. but make sure your up for an hungry ramen experience... and can be very messy when eating this ramen. if your choice is to top up with all the extras.. I added extras with stage 2 veg and is already this big....
2016-10-26
  • 混亂豚肉拉麵
  • 混亂玉子叉燒拉麵
  • 混亂拉面
2016-10-16 9266 浏览
近年我去得最多的拉麵店,應該是深水埗,屬於拉麵陳旗下的混亂拉麵。走重口味路線的二郎系拉麵,沒有存在中間路線,喜歡的就義無反顧,討厭的就被其濃得要命的湯頭嚇怕,永不回頭。之前幾次的食後感,不是寫在個人網誌,便是寫了上我在年前推出的個人作品裡面,知定就自行搜尋,不說太多。近年拉麵陳不時推出期間限定出品,剛過去暑假,以蔥華拉麵來應節,上個月秉承混亂拉麵的重口味風格,玉蔥芝士醬油拉麵,吃過就知有幾重。今次又摸到黃色招牌上門,趁去高登買電腦之前,還原基本步,來個招牌混亂拉麵。包羅萬有的混亂全部入,由兩年多前開業至今,依然賣$95。芽菜,背脂,生蒜均可加大,這晚我每樣 X2好了,不敢托大。每人都有一座斷背山,那麼,拉麵山呢?由芽菜,叉燒堆砌而成的拉麵山兵臨城下,加上正在流心的半熟蛋作點綴,如果事前沒做功課,不知頭不知路誤闖進來,在吧檯前見狀,肯定嚇死。混亂賣的,就是這些。來得這裡,就要有心理準備。肥到出汁,質感鬆軟的叉燒,沾上芝士粉味道更香濃,生蒜的惹味,非人人可接受,但我卻照單全收。一個人,怕甚麼?或者,與臭味相投的另一半前來,事後大家惹來一口蒜,情到濃時已分不清甚麼味了。濃得要命的湯頭上,浮沉

混亂賣的,就是這些。來得這裡,就要有心理準備。

濃得要命的湯頭上,浮沉著的透明啫哩狀,正是湯頭的精華所在:背脂。
油香四射,連帶湯頭一口過,幸福到滿瀉,還是那一句,你誤打誤撞入來的話,吃罷可能XX晒鬼。

粗壯的麵條,面對著重口味的湯頭,當然予取予攜。
喝到一滴湯不剩,不得不說爽YY。

月前友人E小姐對我說過,一直想試混亂拉麵,但找不到伴。
我:(我成日去,你幾時得閒?)

結果,拖了兩個月,直到今天,依然一個人混亂。
2016-10-15 1232 浏览
今晚放假, 路經門外見冇乜人, 終於入去一試, 試左招牌混亂拉麵, 再加三倍野菜, 老實講, 佢地個粗麵相當水平以下, 我好喜歡吃麵, 但佢個粗麵太碎, 條條都斷開得4-5cm一條, 本身又粗煮得唔夠淋, 麵身又唔索水, 湯味入唔到去, 剩講個麵的話, 係失敗幸好, 豬骨湯頭救回極多分數,湯頭豬骨咪濃厚,而且應該有海鮮類既野加左入去, 略有點鮮甜味回響, 至於叉燒,味道根本比湯頭蓋過, 除非專登飲啖清水再食, 不過不失吧。 整體水準足夠而且重口味的個性突出

2016-10-14
  • 混亂拉麵
2016-10-01 1369 浏览
我平時好小出街食飯,今日同3個舊同學一齊食 lunch, 兩個叫 $95, 兩個叫 $85。如果問,食唔食得飽人,只要你點多 d 芽菜就一定飽,但喺深水埗食飯,$95 已經算好貴,食客既要求唔會係飽肚咁簡單。拉麵 : 我係點幼麵,食第一淡,我感覺同 759 買返黎一包包既日本拉麵,無大分別,口感都係一般。豚肉 :只有兩塊,厚度,好老實講,同普通肉乾差唔多,而且無物肉味,好淡。野菜  :其實係芽菜,你鐘意既,可以點好多,無賣點,普通野。湯底 :油分多,個味係同出錢一叮豬骨濃湯味好似。我食完口乾左 5 個鐘。總結,$85唔值。

拉麵 :

豚肉 :

野菜  :

其實係芽菜,你鐘意既,可以點好多,無賣點,普通野。

湯底 :

總結,$85唔值。
2016-10-01