2012-06-27
一間小店被評為「米芝蓮」級,好奇驅使要去試試。位於旺角總店之添好運,真係嚇人,門口積聚成班人,攞了籌,等入去食既時間同去急症室相若,無兩個鐘真係唔駛止意排到你;門口阿姐做到鬧人。我攞完籌去附近掃小吃,食臭豆腐,飲貢茶,食壽司再行街消磨時間,返轉頭比一間雜誌訪問點解來添好運,如是者過一個鐘有多都未到,頂唔順轉外賣就亦去了半小時;攞到外賣飛的返屋企試:招牌酥皮焗叉燒包:醬汁無傳說之濃香,汁份量不足,叉燒量少;咸水角:真係食唔出有乜特別黃沙豬潤腸:豬潤太薄太碎,無口感,味道尚可;潮州粉果及牛肉球,普通過普通;鮮菰棉花雞:雞算滑,不過食到最後竟發現有一小曱曱腳,真係驚嚇!比較好係杞子桂花榚:清香好味!用大眾化既價錢,只能說比返大眾化既水準,我心目中既「米芝蓮」級不是這個水評,我去開既4、5間中價酒家點心質素,絕不亞於添好運;算是到此一遊,嚐到所謂「米芝蓮」一星級食肆!
招牌酥皮焗叉燒包:醬汁無傳說之濃香,汁份量不足,叉燒量少;
咸水角:真係食唔出有乜特別
黃沙豬潤腸:豬潤太薄太碎,無口感,味道尚可;
潮州粉果及牛肉球,普通過普通;
比較好係杞子桂花榚:清香好味!