2019-01-06 287 浏览
路過數次今天趁下午放假就來試試精選每星期轉餐牌喜歡這個茶盅午市套餐 配例湯、時菜、小食和飲品一杯我揀的是擔擔伴麵,$68這個價我覺得在灣仔區是值的呢!左上方是無味精例湯,是日例湯內裡有紅蘿蔔薏米,很清甜可口,真係無味精呢 想再飲多一兩盅坐在店中最入的座位,可看到整間小店的格局,小巧精簡吃罷辣辣地嘅乾拌擔擔麵,再嚐一口桂花烏龍中和一下味蕾,這個週五午餐很不錯
路過數次今天趁下午放假就來試試

精選

每星期轉餐牌

喜歡這個茶盅

成都擔擔麵(乾拌)

午市套餐 配例湯、時菜、小食和飲品一杯
我揀的是擔擔伴麵,$68

這個價我覺得在灣仔區是值的呢!

想再飲多一兩盅

坐在店中最入的座位,可看到整間小店的格局,小巧精簡

2018-12-04
午餐
2018-12-17 354 浏览
呢排天氣涼,特別偏愛嗜辣,經友人推介灣仔有間水煮魚超出色,我放工即刻去食!一入座已經聞到辣味,因為圍住我哋枱既客人都打緊麻辣邊爐。為咗主角水煮魚,我同朋友就叫小菜~先叫一個大水煮桂花魚,識食一定會加埋薯粉!再加個孜然羊肉、辣子蝦球同豆角肉碎炒飯。期待已久的水煮魚來了,滿滿的辣椒浸滿白滑的魚肉,超辣但你又會想不斷放入口咀嚼的感覺很變態!要立即order可樂降火先可以吃下去!孜然羊肉果然如其名,充滿孜然味、很重慶的味道。吃過水煮魚後,吃其他都不會覺得辣了!朋友說想吃辣子蝦球,我心諗又辣?唔怕你,來就來,其實不算很辣,吃些青瓜還可解解水煮魚的辣呢!最後來個炒飯及解辣的酸梅湯作結!滿足!

最後來個炒飯及解辣的酸梅湯作結!滿足!

2018-12-16 249 浏览
Second time here. First time was ok. We ordered their standard set lunch. Very genuine Chongqing noodle. This time the service was horrible — 1. It turned out that they did not realize their computer system was down and all the orders were not transmitted to the kitchen at all. So we waited for over 50 minutes and got what we ordered after repeated inquiries. 2. The waitress was for some reason very unhappy and showed a very nasty attitude towards all the customers. I would not recommend this re
I would not recommend this restaurant to any friends.

2018-12-14 244 浏览
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於灣仔的渝人碼頭,一於試試!餐廳設計型格,掛滿中式裝飾,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚。等位期間還送上薏米水,細心。餐廳有多種口味魚鍋選擇,我們選了水煮桂花魚($338),一上台才知分量極大,絕對足夠4人用。先試魚肉,肉質結實,完全無骨,加試麻辣香味,極之好味!配料我們加了煙煙靭靭的紅薯粉,索盡麻辣香,食不停口!加點了三道小菜,孜然羊肉($148)有濃濃羊肉味,真正齒頰留香;辣子蝦球($198)帶點微微酸辣,十分惹味,蝦肉肉質實淨,食得出以新鮮蝦製作;熱心店員推介了每枱必點的酸豆角肉碎炒飯($88),果然好吃,炒得乾身香口,雖然很飽但都幹掉一整碟!這間高水準餐廳值得推薦!

這間高水準餐廳值得推薦!
今晚天氣好凍,氣溫只得13度,無辣不歡嘅我今晚同幾個朋友仔去到呢間位於灣仔莊士敦道嘅 渝人碼頭 食麻辣火鍋。餐廳的裝修別具特色,天花吊滿彩色燈籠,牆身也掛滿竹籮做裝飾,感覺優雅。湯底我哋點了鴛鴦鍋,包括有 重慶麻辣大紅鍋(小辣) $108 配 酸蘿蔔老鴨窩 $108。據知呢間餐廳嘅麻辣燙料是由重慶新鮮製造,再經過封密處理直接運送到香港,因此材料特別豐富,別具特色。麻辣鍋聞落好香口,飲落好重麻香味,雖然點了小辣,但是飲落後都十分辣。老鴨窩好香鴨肉味和藥材味,入口清甜,打邊爐之前先來一碗潤下喉。花雕醉雞件 $168雞件肉質鮮嫩幼滑,不是一般的冰鮮雞,浸上花雕味濃郁,放入老鴨窩去淥味道更佳。本地手切肥牛 $238 牛味濃郁,脂肪分佈平均,好咬口。午餐肉 $38午餐肉打邊爐必備,放入麻辣鍋淥一淥就食得,辣辣地,幾好味。鴨血 $78鴨血平時好少食,淥時間要耐啲,吸入麻辣汁好香口。大大件好抵食。有機鮮活松香菇 $88有機鮮活松香菇是由餐廳自家農場種植,食落口又真係好新鮮,好香口。炸豆皮 $32 薄薄地好脆口,淥一淥就食得。另一食法是大約淥十分鐘,吸入湯底,又是另一番風味。窩筍條 $38 窩筍條新鮮

花雕醉雞件 $168

本地手切肥牛 $238

牛味濃郁,脂肪分佈平均,好咬口。

午餐肉 $38

午餐肉打邊爐必備,放入麻辣鍋淥一淥就食得,辣辣地,幾好味。

鴨血 $78

有機鮮活松香菇 $88

炸豆皮 $32

薄薄地好脆口,淥一淥就食得。
另一食法是大約淥十分鐘,吸入湯底,又是另一番風味。

窩筍條 $38

窩筍條新鮮又嫩,淥幾下就食得。

蔬菜拼盤 $78

多款蔬菜配上冬菇,蔬菜新鮮幼嫩,冬菇爽口。

公仔麵 $28

公仔麵$28有兩個,抵食!
吸入麻辣湯底有點食撈麵的感覺,好味。

• 酸蘿蔔老鴨鍋
  • 重慶麻辣大紅鍋
2018-12-12 130 浏览
同班嗜辣嘅朋友仔,久不久都會約埋一齊出嚟食飯。其中一人聽朋友講莊士敦道嘅《渝人碼頭》麻辣火鍋唔錯,呢日我哋就專誠嚟試下。餐廳分上下兩層,地下嗰天花掛有彩色燈籠,牆身亦以竹製品做裝飾,別有一番風味。共有五款湯底可以揀,我哋揀咗重慶麻辣大紅鍋 (鴛鴦鍋$108) 配酸蘿蔔老鴨窩 (鴛鴦鍋$108)。餐牌上面講明呢個重慶麻辣大紅鍋係以鮮牛油、多種辣椒,豆瓣醬及多種中藥熬煮而成。味道鮮、麻、香、辣俱全,油而不膩,十分惹味,推介!酸蘿蔔老鴨窩,以酸蘿蔔僻去老鴨嘅騷味及帶出肉鮮味,侍應建議我哋呢個湯底滾咗之後,先飲一碗,味道果然十分鮮甜。本地手切肥牛 ($238/小) - 油花分佈平均,肉質爽嫩,牛味濃郁,好食!花雕醉雞件 ($168) - 以鮮雞作食材,肉質嫩滑有雞味,不過花雕味就唔係好濃郁,但反而更食到雞嘅鮮味。鴨血 ($78) - 嫩滑煙韌,食麻辣鍋必點。午餐肉 ($38) - 嫩滑好食。有機鮮活松香菇 ($88) - 餐廳自家農場種植,有機新鮮,食嘅時候自己將香菇剪落嚟放入湯底,口感爽滑帶有清香味,必試!炸豆皮 ($32) - 賣相吸睛,索咗湯底嘅味道之後,香口好食!蔬菜拼盤 ($78)

鴨血 ($78) - 嫩滑煙韌,食麻辣鍋必點。

午餐肉 ($38) - 嫩滑好食。

蔬菜拼盤 ($78) - 除咗幾款新鮮蔬菜外,仲有我鍾意嘅冬菇😘

窩筍條 ($38) - 新鮮大份抵食!

公仔麵 ($28) - 公仔麵加入麻辣湯底,吸收左湯底嘅味道後,惹味好食,必試!

呢餐食材同味道,都係正宗嘅重慶火鍋,湯底食材味道出色,鍾意食麻辣嘅朋友,一定要嚟試下!

• 酸蘿蔔老鴨窩
  • 重慶麻辣大紅鍋
2018-12-12 134 浏览
和朋友按摩完,約了一起吃火鍋,便選擇了新開的重慶火鍋。這裡有地下和樓上,裝修簡約而光猛。我們點鴛鴦鍋:重慶麻辣大紅鍋拼酸蘿蔔老鴨窩,麻辣鍋是正宗的重慶味道,如置身重慶吃火鍋,就算點了少辣的辣度都很辣,不過又很香,令人吃到停不下來。酸蘿蔔老鴨,鴨肉鮮甜又香,湯底非常好味,忍不住喝了兩碗湯,要店員加湯才可以吃火鍋。本地手切肥牛,牛肉帶點嚼勁而不會靭,是一級肥牛,配鴨湯更突出牛肉的鮮味。有機鮮活松香菇,這個是自家農埸培植的,松香菇🍄,菇味不算濃,反而放在鴨湯,松香菇會鮮甜。花雕醉雞,花雕酒味不算濃,雞肉放在鴨湯內待六分鐘,雞肉嫩滑,雞味十足。萵筍條,我喜歡吃爽口的萵筍,所以淥的時間不會太長,就可以吃到萵筍的鮮甜味道。炸豆皮,這個豆皮可以淥一淥就吃,吃到脆脆的,不過店員建議要淥長些時間,待豆皮變成腍身,豆味更濃郁,我試過這個方法,果然是非常滋味。
和朋友按摩完,約了一起吃火鍋,便選擇了新開的重慶火鍋

這裡有地下和樓上,裝修簡約而光猛。

2018-12-12 94 浏览
友人知我鐘情麻辣火鍋,她推介這裡的麻辣火鍋重慶麻辣大紅鍋$108拼酸蘿蔔老鴨窩$108,麻辣大紅鍋,以純牛油加三十多種香料熬製湯底,果然是集麻、辣、香於一身,而酸蘿蔔老鴨窩的酸蘿蔔是不會酸,反而帶點醎味。而鴨湯沒有羶味,只有鮮甜味道。不太吃辣的朋友極喜歡這個湯底。本地手切肥牛細$238,這個手切肥牛是店員極力推薦的,果然沒有令人失望,牛肉味十足,脂肪均勻,吃麻辣是必然選擇。鴨血$78,鴨血比豬紅好吃,鴨血吸收了麻辣,更覺得鮮甜。午餐肉$38,午餐肉是我每次吃麻辣鍋必點的,因為午餐肉和麻辣非常匹配。蔬菜拼盤$78,內有冬菇🍄、油墨菜、生菜🥬、津白,由於蔬菜吸麻辣汁能力相當高,我用了酸蘿蔔老鴨湯㡳淥菜,蔬菜變得更鮮甜。公仔麵$28,這個是我每次吃麻辣鍋必點,只要將公仔麵放在麻辣湯底內,待公仔麵散開就可以吃,公仔麵吸收了麻辣,簡直好食到一個點👍💯。
友人知我鐘情麻辣火鍋,她推介這裡的麻辣火鍋

鴨血$78,鴨血比豬紅好吃,鴨血吸收了麻辣,更覺得鮮甜。

2018-12-11 97 浏览
平時喺灣仔返工,經過渝人碼頭都想入去試,所以特登搵日放工約朋友嚟!舖面裝修好靚,好有中國風。我地揀咗酸蘿蔔老鴨湯底,酸味唔會太重,肉味鮮濃,飲完即刻暖笠笠。至尊牛肉拼盤,有齊唔同部位嘅牛肉,厚切牛肉無論質感同肉味都比一般肥牛出色好多。綜合手工丸子拼盤,有齊手工墨魚丸蝦丸等四種丸子,鮮味十足又夠彈牙!🤓碼頭三寶,有黑毛肚、鵝腸同黃喉,灼熟咗非常爽口彈牙!!新鮮菜苗直情成個盆栽咁上,即場剪落嚟放入鍋,好似去咗農場即摘即食咁!😀😀三秒海帶顧名思義淥三秒就ok! 超爽口!整體質素好滿意,尤其湯底超級真材實料,食材全部都好新鮮,絕對值得再嚟😋😋

舖面裝修好靚,好有中國風。

碼頭三寶,有黑毛肚、鵝腸同黃喉,灼熟咗非常爽口彈牙!!

三秒海帶顧名思義淥三秒就ok! 超爽口!

2018-12-11 104 浏览
成日都會返深圳, 係深圳食水煮魚, 酸菜魚丫個D~ 但係唔知點解香港係好少見哩類型既餐廳, 可能香港人唔太仲意食淡水魚啦~ 但係朋友介紹我, 係灣仔莊士敦道文熙大廈 , 新開咗一間"渝人碼頭" 佢話佢個度D酸菜魚,水煮魚都幾好食, 所以今晚約埋朋友一齊去試下... 開心開心~ 去到環境真係好唔錯, 好時尚, 好有中國特色既地方, 卡位好濶, 坐得好舒服~~ 我地點咗一個必食水煮桂花魚(大, 四人用) $338, 加咗薯粉$38 孜然羊肉$148, 辣子蝦球$198 酸豆角肉碎炒飯 $88 ........ 水煮桂花魚 (開頭覺得有D貴, 上枱原來洗面盤咁大碗, 足夠4人食) 因為有朋友唔食辣我地點咗減辣, 未食聞到已經流哂口水~ 魚好滑, 但肉質好實淨好新鮮~ 仲 開始後悔頭先點咗咁多野~ 有D驚食唔哂~ 面頭D花椒好惹味~ 好好味~ 好辣既朋友必定要試既餐廳~~ 全給滿分~~ 正~
2018-12-05 149 浏览
天氣開始愈黎愈凍 最啱就係食下辣野暖身朋友係灣仔做野 話有間麻辣野一直想試於是就相約一齊去暖下身呢間麻辣野除左火鍋外 亦有小菜供應例如水煮魚/酸菜魚甚至有一人前火鍋我地一行三人被安排坐係最既卡位店鋪有混醬可以自便亦有茶提供 桂花味既 幾好飲幾解辣一心黎食麻辣火鍋 但又怕太辣 所以叫左鴛鴦鍋 麻辣加松茸叫左小辣 個湯可以食到最後 唔會話辣到食唔到松茸湯 好好飲 個味好似忌廉雞湯等湯滾之時間就叫左個酥肉食下先味道啱啱好 酥炸既碎肉條午餐肉 (半份)如果有煎/炸過就更加好啦牛肉拼盤(大)牛柳粒最有驚喜 好淋完全唔會咬唔到 又有肉味手切牛肉味濃牛胸爽口鮮淮山煲得太耐有啲溶左爽口既皇帝菜 正常既 唔會太老麻辣鍋一定要食薯粉(寬粉)煲到透透地之後吸晒湯 勁好味 必點呢度服務好好 主動加湯 收野而且隔離格上錯小菜 明明食到7788先發現上錯 但老闆都話如果有肚 可以上返個啱既 服務好好呢!
天氣開始愈黎愈凍 最啱就係食下辣野暖身

鮮淮山
煲得太耐有啲溶左
爽口既

皇帝菜 正常既 唔會太老

麻辣鍋一定要食薯粉(寬粉)

煲到透透地之後吸晒湯 勁好味 必點

呢度服務好好 主動加湯 收野
2018-12-05
打邊爐既季節又到la 同朋友仔約埋放工打個暖笠笠邊爐(大)酸蘿蔔老鴨鍋$198 養生之選湯底材料有杞子、紅棗、酸蘿蔔、仲有好入味既鴨肉,湯底味道清甜帶少少酸好開胃碼頭至尊牛肉拼盤 半份$248有牛肉粒、手切肥牛、五花腱、牛舌、牛腩頭、牛胸爽全部都好鮮紅色非常新鮮,有牛味肉汁多有機豆苗 一份$68豆苗係成盤上枱 店員提供剪刀俾我地親手剪有機豆苗都幾特別碼頭三寶 半份$118有鮮黑毛肚、鮮鵝腸、鮮黃喉全部都係勺水幾下就食得口感非常爽脆綜合手工丸子拼盤 一份$118有鯪魚丸、墨魚丸、鮮蝦丸、豬肉丸全部都好彈牙碼頭三秒海帶 一份$48炸豆皮 一份$58鮮炸岀黎既豆皮放入熱湯底唔會即刻變冧吸曬湯既精華好惹味
打邊爐既季節又到la 同朋友仔約埋放工打個暖笠笠邊爐

碼頭至尊牛肉拼盤

碼頭三寶 半份$118
碼頭三寶

綜合手工丸子拼盤 一份$118
有鯪魚丸、墨魚丸、鮮蝦丸、豬肉丸全部都好彈牙

碼頭三秒海帶 一份$48
炸豆皮 一份$58
鮮炸岀黎既豆皮放入熱湯底唔會即刻變冧吸曬湯既精華好惹味
2018-11-23
碼頭至尊牛肉拼盤
碼頭三寶
秋冬最適合打邊爐朋友灣仔工作 帶我們到呢間火鍋店銅底沒有味精 鮮甜食物比較特別 美味可口而且服務都好好酸蘿蔔老鴨鍋(大)$198老鴨湯配料豐富以酸蘿蔔、紅棗、杞子、冬菇燉煮係養生滋補的鍋底!非常適合秋冬暖身用鴨肉肉質腍而嫩滑湯底沒有加任何味精非常濃郁帶少少酸味清甜味道不錯!適合唔食辣的朋友!推介!碼頭三寶(半份)$118有鮮黑毛肚、鮮鵝腸及鮮黃喉三種配料黑毛肚嫩滑好牛味 非常爽口鮮鵝腸有咬口煙韌爽脆 特別惹味鮮黃喉涮煮幾分鐘已腍而嫩滑 彈牙爽口推介!碼頭三秒海帶(1份)$48海帶放置在木竹上呈上煮數分鐘海帶已非常入味有入口即溶的感覺!碼頭至尊牛肉拼盤(半份)$248有牛展、手切肥牛、牛舌、牛肉粒等牛肉粒肉juicy嫩腍入味手切肥牛重牛味 肉質爽嫩推介!綜合手工丸子拼盤(1份)$118墨魚丸、花枝丸、鮮蝦丸及鯪魚丸足料鮮味十足!魚腐(半份)$28炸豆皮(1份)$58份量多 豆皮大大件煮2-3分鐘已非常入味咬落去有口感 惹味可口!推介!有機豆苗(1份)$68一般店舖都是選用普通菜呢度就特別揀選了有機的蔬菜新穎有趣!連根成盤上碟進食豆苗時可先剪下才放落鍋不用剪到低的根部非常新鮮有營養 推介!
秋冬最適合打邊爐
朋友灣仔工作 帶我們到呢間火鍋

銅底沒有味精 鮮甜
食物比較特別 美味可口
而且服務都好好

酸蘿蔔老鴨鍋(大)$198

老鴨湯配料豐富
以酸蘿蔔、紅棗、杞子、冬菇燉煮

係養生滋補的鍋底!
非常適合秋冬暖身用
鴨肉肉質腍而嫩滑

湯底沒有加任何味精
非常濃郁帶少少酸味

清甜味道不錯!
適合唔食辣的朋友!推介!

碼頭三寶(半份)$118

有鮮黑毛肚、鮮鵝腸及鮮黃喉
三種配料

已腍而嫩滑 彈牙爽口

碼頭三秒海帶(1份)$48

海帶放置在木竹上呈上
煮數分鐘海帶已非常入味
有入口即溶的感覺!

碼頭至尊牛肉拼盤(半份)$248

有牛展、手切肥牛、牛舌、牛肉粒等

牛肉粒肉juicy嫩腍入味

手切肥牛重牛味 肉質爽嫩

綜合手工丸子拼盤(1份)$118

墨魚丸、花枝丸、鮮蝦丸及鯪魚丸
足料鮮味十足!

魚腐(半份)$28

炸豆皮(1份)$58

份量多 豆皮大大件
煮2-3分鐘已非常入味

咬落去有口感 惹味可口!

有機豆苗(1份)$68

一般店舖都是選用普通菜
呢度就特別揀選了有機的蔬菜

新穎有趣!連根成盤上碟
進食豆苗時可先剪下才放落鍋

不用剪到低的根部

非常新鮮有營養 推介!

2018-11-22
  • 碼頭至尊牛肉拼盤
  • 炸豆皮
  • 碼頭三寶
  • 酸蘿蔔老鴨鍋
2018-11-15 789 浏览
早兩日係我同男友拍拖三周年!🥰呢鋪威啦可以攞正牌屈佢陪我食火鍋~😈😈(肥佬怕熱,平時我想打只會比人拒絕-.-)呢間野開左大半年,我係為左可以試下親手剪有機鮮菇而來-3-😈✂️😈✂️·店員好主動招待,會介紹下有咩特色野,點餐紙都整得好用心,所有食物隔離都有建議淥幾耐,牛類仲有詳細介紹,邊啲係嫩D、邊啲係味道濃D之類,幾細心!👍🏻👍🏻. 鴛鴦湯底重慶麻辣HKD108 & 松茸鍋HKD108山長水遠黎到🤣當然點都要試哂兩大特色湯底,所以揀左鴛鴦鍋,尤其係松茸湯我係第一次見,店員仲介紹可以先飲下個湯、之後再淥野食,咁有自信真係要一試啦,真係無味精而且好鮮甜,仲好有菇香味。😋🥣.碼頭至尊牛肉拼盤(半份) HKD248懶人表示,叫拼盤唔洗揀來揀去咁煩,乜都有得試下。😛呢個拼盤已經包含曬手切肥牛、牛腩頭、牛胸爽、五花腱、牛舌同埋牛肉粒🐮🐄🐮🐄擺盤好靚而且好新鮮❤️無加調味,可以食到牛既原汁原味。我最中意就係牛胸爽,比一般牛肉肉質爽口,而且唔油膩。👍🏻.綜合滑類拼盤 HKD158蝦滑拼鯪魚滑,仲整成兩個大心心❤️❤️好鬼Sweet咁🤣蝦滑超彈牙岩哂我,鯪魚滑都彈架~不過我係蝦滑控嘛😌.手工芝士墨魚丸(半份) H
(肥佬怕熱,平時我想打只會比人拒絕-.-)

鴛鴦湯底
重慶麻辣HKD108 & 松茸鍋HKD108

山長水遠黎到🤣當然點都要試哂兩大特色湯底,所以揀左鴛鴦鍋,

碼頭至尊牛肉拼盤(半份) HKD248

手切肥牛、牛腩頭、牛胸爽、五花腱、牛舌同埋牛肉粒🐮🐄🐮🐄

綜合滑類拼盤 HKD158

蝦滑拼鯪魚滑,仲整成兩個大心心❤️❤️好鬼Sweet咁🤣
蝦滑超彈牙岩哂我,鯪魚滑都彈架~不過我係蝦滑控嘛😌

手工芝士墨魚丸(半份) HKD68

四大粒放係球拍形木板度,勁似打波!🏓🏓
不過我地掛住談心💏四粒野淥到爆開左,啲芝士漏出來都未知😭😭
手工制大大粒,亦都打得好彈好爽口,不過淥到爆左所以試唔真佢個芝士味~Sad~😢

有機鮮活松香菇 HKD88

店員話係獨家供應,其他地方無架!
咁家陣啫係要我一定試啦!我剪你!😈✂️😈✂️
大大個,上面超級多松香菇,就算大多人一齊食都夠分,我地仲要得兩個人😆👍🏻
菇身無平時啲冬菇咁厚身,不過就食佢有機同埋即剪即淥啦~
淥一陣就好快食到,唔算好爽但真係好鮮!
放返去松茸湯度淥會好啲,擺重慶湯會比啲蓋過左啲鮮味。

粟米🌽唐生菜🥬手工拉麵🍜
無乜特別野,不過店主比個篩子你隔開D麵黎淥,唔洗淥完又要慢慢搵返D麵。
呢間野啲服務真係幾貼心。❤️

• 有機鮮活松香菇
2018-11-15 228 浏览
《渝人碼頭Pier 18》 #食在灣仔📍灣仔莊士敦道6-12及12A號文熙大廈地下F舖-早兩日收工約左朋友係灣仔附近食火鍋,朋友話想試下親手剪有機鮮菇haha店員好主動介紹下特色菜,點餐紙都好用心,食物隔離會有寫埋淥幾耐,牛肉仲有詳細介紹,不同肉質或者味道濃淡之類,都幾細心!🔹鴛鴦湯底重慶麻辣$108 拼 松茸鍋$108我鐘意食辣,朋友想試松茸湯,於是揀左鴛鴦鍋。侍應仲叫我地先飲下個湯再淥其他野,好鮮甜幾有菇香味,同埋最緊要無味精。🔹碼頭至尊牛肉拼盤(半份) $248拼盤包括:手切肥牛、牛腩頭、牛胸爽、五花腱、牛舌同埋牛肉粒擺盤都幾靚,牛肉好新鮮,而且原汁原味。個人獨愛手切肥牛,朋友就中意牛胸爽個肉質爽啲。🔹綜合滑類拼盤 $158蝦滑同埋鯪魚滑雙拼,仲切兩個心形🔹手工芝士墨魚丸(半份) $68見佢手工製就試下、大大粒滑類同丸類都好彈好爽口,不過有啲唔夠喉~Sad~🔹有機鮮活松香菇 $88聽講係全港獨家供應,咁就試下啦。 原來都幾大棵,都有好多菇,多幾個人都夠食~菇身算厚肉,不過淥一陣就食得,味道真係幾鮮!用松茸湯淥會好啲,試到佢原本既鮮菇味。🔹香甜粟米、唐生菜、手工拉麵蔬菜類無乜特別野
《渝人碼頭Pier 18》 #食在灣仔
📍灣仔莊士敦道6-12及12A號文熙大廈地下F舖
早兩日收工約左朋友係灣仔附近食火鍋
朋友話想試下親手剪有機鮮菇haha
不同肉質或者味道濃淡之類,都幾細心!

🔹鴛鴦湯底
重慶麻辣$108 拼 松茸鍋$108
我鐘意食辣,朋友想試松茸湯,於是揀左鴛鴦鍋。

🔹碼頭至尊牛肉拼盤(半份) $248
拼盤包括:手切肥牛、牛腩頭、牛胸爽、五花腱、牛舌同埋牛肉粒
擺盤都幾靚,牛肉好新鮮,而且原汁原味。
個人獨愛手切肥牛,朋友就中意牛胸爽個肉質爽啲。

🔹綜合滑類拼盤 $158
蝦滑同埋鯪魚滑雙拼,仲切兩個心形

🔹手工芝士墨魚丸(半份) $68
見佢手工製就試下、大大粒
滑類同丸類都好彈好爽口,不過有啲唔夠喉~Sad~

🔹有機鮮活松香菇 $88
聽講係全港獨家供應,咁就試下啦。
原來都幾大棵,都有好多菇,多幾個人都夠食~
菇身算厚肉,不過淥一陣就食得,味道真係幾鮮!
用松茸湯淥會好啲,試到佢原本既鮮菇味。

🔹香甜粟米、唐生菜、手工拉麵
蔬菜類無乜特別野,不過佢另外提供有機菜比客人揀。

煮麵類既話,侍應仲會比個篩,隔開麵同其他配料,幾方便,服務都幾細心。

🍴9/10