2018-07-29 186 浏览
養生麻辣一次過老友知我好麻辣,就帶我黎呢間新開既渝人碼頭,先叫左個鴛鴦湯底,係皇牌既重慶麻辣湯鍋同酸蘿蔔老鴨湯鍋。皇牌果然係皇牌,重慶麻辣湯鍋一黎到已經聞到濃濃既鮮牛油同辣椒香!另外既酸蘿蔔老鴨湯鍋就好似燉湯咁,係醃製左好耐既酸蘿蔔同老鴨一齊煲,個湯底好似飲得既老火湯,仲有鴨件食添。除左湯底,另外有d食材都好特別,例如鮮活松香菇上枱果時係「原碌」上,畀你meet開一粒粒菇,食落仲幾爽口。另外食左手工丸子拼盤,芝士墨魚丸都幾特別!彈牙既墨魚丸隱約食得出有啖啖芝士味,唔錯。仲有碼頭三寶全部都係爽口野,黃喉我至愛!鋪頭新開冇耐,都值得一去!
養生麻辣一次過

2018-07-26
2018-07-28 201 浏览
朋友生日,喜好食辣野,上網search左呢間新開既麻辣火鍋,所以就卜左位黎試試!餐廳幾體貼,有圍裙唔驚彈到件衫~我地嗌左兩款湯底,一邊係麻辣小辣一邊係老鴨湯,老鴨湯可以飲,仲有鴨食,都唔錯~麻辣湯就堅辣,幾香,唔係一味得個辣字呢度既選擇都算ok,牛肉有幾款,嗌左兩款牛同牛舌,已經唔記得叫咩名XD 不過都好好味,好滑同有牛味,肥瘦適中,牛舌6一6就食得,無騷味跟住仲嗌左碟伊比利亞豬,估唔到呢度有!伊比利亞豬都幾出名好食,所以都唔會令人失望,一人一塊唔夠喉添@@值得一提既係呢個菇超特別,佢係連埋碌木一齊上枱,啲菇係呢碌木度生出黎,大家都覺得好神奇哈哈,味道唔錯無咩草青味^^仲有重點:鴨血!!自重食台灣麻辣火鍋認識左佢之後,就覺得一定要有,而呢間重慶風味既麻辣火鍋竟然都有得食,so surprise! 味道不錯,食落唔覺有腥味,而且夾落唔易散開,真才實料最後食完佢用酒杯俾左個沙冰我地飲,話食完辣野飲最岩喎,係蜜桃味,清清地食物質素總體都唔錯,有少少貴啦,每人400蚊左右,夠哂飽,中意食辣既朋友仔可以一試。

餐廳幾體貼,有圍裙唔驚彈到件衫~

2018-07-24
2018-07-23 190 浏览
早幾個月開嘅重慶店,下晝我哋成班同事成日嚟食set lunch,啱晒我哋班嗜辣人士,不過就從來未試過佢嘅火鍋,所以今晚收咗工,就拉隊帶埋班鍾意食辣嘅朋友,一齊嚟試吓我地挑戰左個中辣,食落口唔係一味得個辣,但有麻麻地感覺,但唔會覺得好油;另外叫咗個老鴨湯,俾我哋緩衝下味覺,呢隻湯真係要讚一讚,我哋成班朋友一人一碗,唔係味精味,似係燉湯咁,飲晒再叫店員加湯本地牛肉好新鮮呢個係黑毛肚、鮮鵝腸同埋鮮黃喉,煮幾下就食得,好爽脆呢隻野生菇好特別,店員特別推介,自己用較剪,一棵棵剪低佢,放入火鍋煮幾秒就食得,啲菇好鬆軟,口感嫩滑係香港好少食到既貢菜,用萵筍根部曬制而成,食落口好爽、好清甜其他嗰啲都係一般火鍋店食到嘅食材

本地牛肉好新鮮

呢個係黑毛肚、鮮鵝腸同埋鮮黃喉,煮幾下就食得,好爽脆

其他嗰啲都係一般火鍋店食到嘅食材

2018-07-20
2018-07-21 239 浏览
近年有不少的麻辣火鍋在香港開幕,要一間接一間的嘗鮮也真是要排不少的時間。這一次看到了在灣仔新開幕的麻辣火鍋,就連不能吃辣的朋友也說要是一試他們家的老鴨鍋,朋友推薦的說。燈籠作為佈置,也挺特別的。最出名的就是這兩個湯底,怎麼能不試呢。醬料部有不少的選擇。先來兩個涼菜。期待已久的兩個湯底,麻辣湯不會太油,而且十足牛油和香料的香氣。酸蘿蔔老鴨湯先喝一口清湯, 十分惹味。湯料十足,有陳年的酸蘿蔔,也有不少鴨肉可以吃。耗兒魚,傳統的麻辣火鍋都可以見到的食材,體型不大,但肉是蠻紮實的。牛肉的脂肪比例分明,而且牛肉味都很夠。彈牙的蝦滑羊肉不算太肥,帶點羶味很好吃。

燈籠作為佈置,也挺特別的。

最出名的就是這兩個湯底,怎麼能不試呢。

醬料部有不少的選擇。

先來兩個涼菜。

湯料十足,有陳年的酸蘿蔔,也有不少鴨肉可以吃。

牛肉的脂肪比例分明,而且牛肉味都很夠。

彈牙的蝦滑

羊肉不算太肥,帶點羶味很好吃。
2018-07-20 217 浏览
灣仔上班族總是幸福的,不但有很多食店,而且新餐廳開幕不斷,這天下班同事們説要試吃一下這家新開幕的麻辣火鍋。餐牌如下可以自己選擇的醬料吧。餐前小食,提醒一下大家,花生十分辣喔,要小心吃。來到這家主打重慶風格的麻辣火鍋,又怎能不試這個以純牛油加三十多種香料熬製的麻辣湯底。我們點了小辣,而表面的辣油亦比較少,感覺比較能接受。而另一邊的是酸蘿蔔老鴨湯,原來酸蘿蔔才是精華,吃之前先喝一碗湯,感覺滋補。耗兒魚新鮮而且不帶腥味,肉質也夠爽。本地手切肥牛有濃郁的牛味,而手切牛也加強了牛肉的口感。蝦滑也算彈牙三秒海帶和炸豆皮最喜歡吃炸豆皮,點一點醬汁更可口。店員介紹的三秒海帶,不過不失。最後的甜品

餐牌如下

可以自己選擇的醬料吧。

餐前小食,提醒一下大家,花生十分辣喔,要小心吃。

耗兒魚

新鮮而且不帶腥味,肉質也夠爽。

本地手切肥牛
有濃郁的牛味,而手切牛也加強了牛肉的口感。

蝦滑也算彈牙

三秒海帶和炸豆皮