餐厅: 渝薌烤魚
资讯:

2023-12-11 30 浏览
辣子雞辣子雞既味道係好令人難忘同非常獨特的香氣同埋辣味可以令味蕾瞬間爆發而且食到停唔到雞粒走過油變成金黃色, 表面就俾惹味包裹鱔串係呢到既招牌菜, 當然要嗌番串試下魚皮燒到好脆, 肉厚多汁老闆果然無介紹錯芥香魚皮魚皮份量多, 質感係爽脆,證明好新鮮呀!辛辣味少少衝鼻涼拌萵荀萵荀超超超超超超脆!!!味道清新無苦味鮮茄雜菌味烤鉗魚平時食得多酸菜同麻辣湯所以想試下其他口味原來鮮茄湯同烤魚都好夾鉗魚唔多細骨好易食而且肉質仲好容易夾起
辣子雞
辣子雞既味道係好令人難忘同非常獨特的
香氣同埋辣味可以令味蕾瞬間爆發而且食到停唔到
雞粒走過油變成金黃色, 表面就俾惹味包裹

鱔串係呢到既招牌菜, 當然要嗌番串試下
魚皮燒到好脆, 肉厚多汁
老闆果然無介紹錯

芥香魚皮
魚皮份量多, 質感係爽脆,證明好新鮮呀!
辛辣味少少衝鼻

涼拌萵荀
萵荀超超超超超超脆!!!
味道清新無苦味

鮮茄雜菌味烤鉗魚
平時食得多酸菜同麻辣湯所以想試下其他口味
原來鮮茄湯同烤魚都好夾
鉗魚唔多細骨好易食而且肉質仲好容易夾起

2023-12-07
渝薌烤魚的烤魚菜式以川菜為主,口味獨特,風味濃郁。同埋佢哋主打的魚湯湯底,大家一定要試,鮮甜濃郁,老闆每日一早起身,熬製新鮮嘅魚湯湯底,好多食客都係為佢哋的湯底而嚟,他們的烤魚的魚類可以選鯇魚同粓魚,服務員姐姐推介我哋,有小朋友嘅選粓魚,因為骨比較少,比較適合Mina食。今次我哋點左以下食品:🌟鮮茄雜菌味烤魚鮮茄雜菌味烤魚,這道菜以新鮮的魚肉為主,搭配蕃茄和多種菇類。這些食材經過烤製後,再配埋老闆每日一早起身,熬製新鮮嘅魚湯湯底,散發出濃郁的香氣和口感,蕃茄和香菇的鮮美與魚肉的鮮嫩相互融合,而且可自選辣度,但因為今次帶Mina嚟試,所以選咗唔辣,但一樣咁好味,我哋一家都好鐘意食!🌟炸鯪魚球其次是炸鯪魚球,這是一道經典的炸魚料理。鯪魚肉質鮮嫩,經過裹粉和油炸後,外皮酥脆,內裡保持著魚肉的嫩滑口感。這道菜可以搭配各種醬料或蘸醬,增添風味。Mina嚟親都點佢,自己擺住1碟嚟食!🌟燒白鱔串燒白鱔串,坊間比較有呢款串燒,白膳燒完後口感彈牙。這道菜將白鱔串在竹籤上,經過燒烤後,表面呈現金黃色,散發出誘人的香氣。燒烤過程中,鱔魚的油脂會融化,使得肉質更加鮮美。渝薌烤魚的串燒都好好味,燒白膳串係我同M

今次我哋點左以下食品:

🌟鮮茄雜菌味烤魚

🌟炸鯪魚球

🌟燒白鱔串
燒白鱔串,坊間比較有呢款串燒,白膳燒完後口感彈牙。這道菜將白鱔串在竹籤上,經過燒烤後,表面呈現金黃色,散發出誘人的香氣。燒烤過程中,鱔魚的油脂會融化,使得肉質更加鮮美。渝薌烤魚的串燒都好好味,燒白膳串係我同Mina爸最愛!
2023-12-08
2023-12-07 113 浏览
在九龍城屹立18年嘅烤魚 品質一定有保證!同朋友睇完電影 想過去食下烤魚過下口癮 叫左個細邊香麻辣烤魚 朋友唔太食得辣 於是揀咗小辣 烤魚用了鯇魚 條魚雖然多骨但係骨肉非常鮮明 啖啖肉 新鮮魚身夠大條 足夠兩個人嘅份量 裏邊有唔同嘅配菜芫荽、大蒜、娃娃菜同蓮藕等小辣都已經好夠味👍🏻👍🏻魚食得出係經過用心烤製 不是油炸出來我就自己加咗個紅薯粉 好吸味 而蓮藕食到爽爽爽聲 其他小食都好唔錯 例如有辣子雞軟骨非常脆卜卜 唔會太辣 炒埋啲青椒好有火候鑊氣 見到牆身貼上麻辣煮東風螺 都只係$69 東風螺用竹籤慢慢篤 份量算多 肉比較的骰但鮮味有咬口 然後這裏的推介還有燒白鱔串 平時不太愛吃鱔的人這個也會令你改觀 呢種魚雖然有少少骨 但係味道香口 不用添加任何醬料能夠足以帶出鮮味!另外我好欣賞個芥末魚皮可以話係我近期食嘅魚皮當中最好食!絕對係店內嘅熱門首選 最後飲埋支鹹柑桔 解渴滋潤清熱正!
在九龍城屹立18年嘅烤魚
品質一定有保證!同朋友睇完電影
想過去食下烤魚過下口癮

叫左個細邊香麻辣烤魚
朋友唔太食得辣 於是揀咗小辣
烤魚用了鯇魚 條魚雖然多骨但係骨肉非常鮮明
啖啖肉 新鮮魚身夠大條
足夠兩個人嘅份量 裏邊有唔同嘅配菜

芫荽、大蒜、娃娃菜同蓮藕等
小辣都已經好夠味👍🏻👍🏻

份量算多 肉比較的骰但鮮味有咬口
然後這裏的推介還有燒白鱔串
平時不太愛吃鱔的人這個也會令你改觀

呢種魚雖然有少少骨 但係味道香口
不用添加任何醬料能夠足以帶出鮮味!

另外我好欣賞個芥末魚皮
可以話係我近期食嘅魚皮當中最好食!

絕對係店內嘅熱門首選
最後飲埋支鹹柑桔 解渴滋潤清熱正!

2023-12-06
1K
2023-12-03 25 浏览
九龍城一向美食多, 而我比較喜歡中菜,我媽媽便特別喜歡有間人情味濃厚的小店值得支持🧡: 渝薌烤魚 , 所以昨日又帶她到餐廳品嘗美食!我們午餐時間點了皇牌烤魚二人餐,已包半條大魚🐠、前菜、白飯!烤魚新鮮的即叫即製,當烤魚熱騰騰上桌真的是香味俱全! 我們點了少辣,如果喜愛辣的朋友一定要多辣, 相信惹味更濃🧡另外串燒都不容錯過喔,尤其白鱔串真心好味,外皮脆脆,內彈牙可口!渝薌烤魚 地址: 九龍城衙前塱道12號地舖

渝薌烤魚
地址: 九龍城衙前塱道12號地舖
2023-11-24 110 浏览
好耐無去九龍城食野啦!突然想食川菜😋 行過見到間餐廳叫做「渝薌烤魚」!佢哋嘅菜色好吸引🤩!所以就即刻入左去食!🥚 海蜇皮蛋 $60嚟自海洋嘅蜇皮搭配上美味嘅蛋黃,口感爽滑又鮮美!🐠 芥香魚皮 $72脆脆嘅魚皮沾滿芥末醬,辣辣又香口!🐟 新鮮白鱔串 $52鱔魚肉質鮮嫩,拿捏得恰到好處,每一口都是美味!🌶️ 原條香麻辣味烤魚 $368魚肉鮮嫩多汁,烤得恰到好處,入邊仲有蓮藕、豆腐卜同芽菜,增添了口感和層次感,真係一絕!🔥我對「渝薌烤魚」餐廳嘅體驗非常滿意!🥳 菜色豐富多樣,每一道菜都展現了川渝風味嘅獨特魅力😚 服務態度友善周到,環境舒適,Nice!👍得閒再過黎試下先!總括而言 (5個💚係最高)好味指數 : 💚💚💚💚💚服務態度 : 💚💚💚💚🤍環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍回頭指數 : 💚💚💚💚🤍📍渝薌烤魚 (九龍城)🏢 九龍城衙前塱道12號地舖🕗星期一至日 11:30 - 22:30#九龍城美食 #九龍城必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yumm

🥚 海蜇皮蛋 $60
嚟自海洋嘅蜇皮搭配上美味嘅蛋黃,口感爽滑又鮮美!

🐠 芥香魚皮 $72
脆脆嘅魚皮沾滿芥末醬,辣辣又香口!

🐟 新鮮白鱔串 $52
鱔魚肉質鮮嫩,拿捏得恰到好處,每一口都是美味!

🌶️ 原條香麻辣味烤魚 $368

總括而言 (5個💚係最高)
好味指數 : 💚💚💚💚💚
服務態度 : 💚💚💚💚🤍
環境打卡 : 💚💚💚🤍🤍
回頭指數 : 💚💚💚💚🤍

📍渝薌烤魚 (九龍城)
🏢 九龍城衙前塱道12號地舖
🕗星期一至日 11:30 - 22:30

#九龍城美食 #九龍城必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-11-19
2023-04-18 566 浏览
今日lunch嚟咗呢間試吓,叫咗個鮮魚腩湯飯(亦都可以選擇要米線),魚湯好鮮甜,配埋魚腩,超like!可免費加 麻辣/酸菜/泡椒。佢嘅menu亦都有其他選擇,lunch唔怕悶啊😂。真心推介

九龍城隱世鮮魚湯小店~渝薌烤魚____________________________這家小店已在九龍城開業十多年,主打鮮魚湯,川味烤魚~~今次小編來試的午餐時段的魚湯飯/ 湯米線~~小編Order 了炸豬扒泡椒魚湯飯,炸雞翼麻辣甸湯米線以及蕃茄肉碎湯米線~~人均$50元。炸豬扒及炸雞翼香口,魚湯味鮮,另加的泡椒和麻辣味令湯底更惹味~~值得一試。
九龍城隱世鮮魚湯小店~渝薌烤魚

____________________________

2021-12-21 1205 浏览
Ouiii。WeeeEat - 九龍城食過返尋味泡飯🍲 - 渝薌烤魚🌑宵夜Happy Friday 唔係唔食宵夜啊😎😎!第一次去左一間朋友介紹係九龍城由細食到大既餐廳, 估唔到好有驚喜😍~👱🏼‍♀️蕃茄肉碎魚湯泡飯 $42蕃茄迷唔洗擔心😝 蕃茄同魚湯各自嘅鮮味都帶到出黎! 佢d 泡飯唔係就咁湯+飯咁簡單, 而係有少少綿綿既口感🤓 👱🏼‍♀️串燒 - 羊/豬頸肉 $19 @1呢間既串燒一啖肥一啖肉,但上次食嘅辣粉落得比較重手🥺 個人比較prefer泰式串燒~咦~~間餐廳乜唔係食烤魚咩?冇錯!聽講佢啲烤魚都好好食😋但去到個陣我已經10點幾,所以雖有留返下次再試😢 ! 提提大家, 一至四(11:30-22:30)同五至日(11:30-00:00)既營業時間係唔同喔😳#ouigo_food #ouigo_kowlooncity #ouigo_九龍地 #九龍城美食 #kowlooncity #九龍城 #hongkongfoodie #hongkongfood #explore #foodislife #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover
[Hong Kong 🇭🇰- Kowloon City]
🌑宵夜

👱🏼‍♀️蕃茄肉碎魚湯泡飯 $42

👱🏼‍♀️串燒 - 羊/豬頸肉 $19 @1

2021-07-03 1831 浏览
今日好掛住,好想食呢間烤魚。已經幫襯過好多次的我,咁岩朋友由中意食辣同食魚。一於帶佢地黎試一試。呢間既魚主要分為兩種:魽魚和鯇魚。今次我地食比較少骨既魽魚。湯底:叫左香麻辣烤魚(小辣)🌶配料:叫左豆卜、薯粉、腐皮、生菜小食:叫左新鮮白鱔串、原條燒茄子首先,我要講一講佢既湯底和條魚,佢既湯底夠麻亦夠辣,且飲到魚湯的鮮甜味😋。魽魚新鮮,肉質嫩滑,啖啖肉,無咩骨,小朋友食都唔怕哽骨。而且愈食愈辣,對於中意食辣既我們仨,表示食到停唔到口,尤其是放埋豆卜、薯粉、腐皮及生菜這些吸汁吸味的配菜,簡直一流,愈食愈入味,愈惹味。強烈推介大家要嗌薯粉、腐皮。接著,我要講既係每次黎我必定會叫佢既新鮮白鱔串,仍然保持水準。將鱔串的皮燒都脆卜卜,唔會燒都好乾,燒都岩岩好😋😋😋平時唔中意食茄子既我,因為朋友中意食所以嗌左。一試味道都唔錯,勁多蒜,幾惹味。超級滿足😁 朋友試完都話好食,CP 值超高既一間烤魚店,我地一定會再幫襯。尤其是最近屯馬線開通後,就比以前更方便。👏🏻

湯底:叫左香麻辣烤魚(小辣)🌶

配料:叫左豆卜、薯粉、腐皮、生菜

小食:叫左新鮮白鱔串、原條燒茄子

香麻辣烤魚(鉗魚)

原條燒茄子和膳串

尤其是最近屯馬線開通後,就比以前更方便。👏🏻
2021-07-02
香麻辣烤魚(鉗魚)
原條燒茄子和膳串
  • 新鮮白鱔串、
  • 香麻辣烤魚(鉗魚)、
  • 薯粉
2021-07-03 1206 浏览
經常食烤魚嘅我又去試唔同餐廳嘅烤魚,今次就試位於九龍城嘅渝薌烤魚🤩 一見到古色古香嘅餐廳門口就知冇去錯,餐廳有兩層,上層環境寬敞,坐得舒服☺️第一次黎老闆推薦食中小辣嘅香麻辣烤魚🤣特別推薦揀鉗魚,比較少骨,同啖啖肉。一條全條大已經夠晒三、四個人食👍🏻 佢地嘅麻辣湯用黎煮任何嘢都好入味,特別係豆卜同薯粉😛 最值得一提係佢地加湯係加魚湯,所以煮極都仲係重魚味🌶香麻辣烤魚(全條大鉗魚)$358新鮮白鱔串 $49全餐晚餐最推介係白鱔串,白鱔外皮燒到好香脆,但魚肉唔會燒到乾爭爭,加埋孜然粉做調味,正😋🍆原條燒茄子 $49佢地嘅茄子偏濕潤,如果食慣乾身同重孜然粉、七味粉嘅燒茄子,渝薌烤魚嘅燒茄子就未必岩你了整體黎講,成餐飯坐得舒服,用餐時間冇限制,岩晒同朋友、同事happy Friday黎呢度一路食烤魚,一路吹下水👍🏻 聽人講佢地嘅魚湯米線好出名,有機會會再黎一試😍

最值得一提係佢地加湯係加魚湯,所以煮極都仲係重魚味

🌶香麻辣烤魚(全條大鉗魚)$358

新鮮白鱔串 $49

🍆原條燒茄子 $49

2021-07-02
  • 香麻辣烤魚
  • 新鮮白鱔串
2020-10-13 1602 浏览
今日好掛住個泡飯,所以特登入左九龍城去食😍同媽咪兩個人去食lunch,叫左三樣野,分別係🍅蕃茄肉碎🐷魚湯泡飯、貢丸魚湯米線、麻辣豬耳🐷👂🏻。香港好少地方有得食泡飯,而呢間泡飯既選擇好多,例如有:蠔仔肉碎魚湯泡飯、鮮茄豬潤魚湯泡飯、鮮田雞魚湯泡飯、鮮魚片魚湯泡飯等等,而你亦可選擇食米線!個蕃茄肉碎魚湯泡飯真係好正,魚湯味好足,而肉碎又好足,成件事食落去好順,口感好豐富,一個字個麻辣豬耳都好推介,食落去好爽口,辣度麻度啱啱好,又唔會太辣好推介大家去試!#渝薌烤魚#九龍城
今日好掛住個泡飯,所以特登入左九龍城去食😍
,而你亦可選擇食米線!

好推介大家去試!

#渝薌烤魚
#九龍城
2020-09-22 1069 浏览
🔸香麻辣味烤魚 🌶小辣⁣💰348⁣👅7.6⁣⁣鯇魚新鮮 魚肉結實🐋鮮甜🤩⁣烤魚叫左小辣 應該係為咗迎合香港人嘅口味 所以比較清淡 下次會試中辣應該就更加正喇🤪⁣⁣店內環境好有食烤魚既風味 尚算坐得舒服😌
🔸香麻辣味烤魚 🌶小辣⁣
💰348⁣
👅7.6⁣

鯇魚新鮮 魚肉結實🐋鮮甜🤩⁣

店內環境好有食烤魚既風味 尚算坐得舒服😌
2020-02-12 1748 浏览
魚嘅選擇有鯇魚同魽魚.鯇魚軟為少骨!鯇魚可選擇(大半條、小半條)至於味道:(酸菜、香蔥、蒜香、香辣、香麻辣、泡辣同剁椒)酸菜烤魚:鯇魚好大條,酸菜份量好足!酸菜唔太酸.酸菜加埋魚嘅鮮味令到湯汁酸酸甜甜好味!魚肉唔會霉.鯇魚魚骨大大條唔洗怕啃骨!香辣烤魚:加酸菜.香辣唔會有好厚油層!香辣汁加酸菜令到湯底變左酸辣湯底,咁又另一口味!魚食左一半之後再加湯汁煮薯粉同烏冬!如果食薯粉記得早啲加入烤盤到!薯粉吸晒烤魚汁好好味!鳥冬無薯粉咁吸汁!
魚嘅選擇有鯇魚同魽魚.鯇魚軟為少骨!
鯇魚可選擇(大半條、小半條)
至於味道:(酸菜、香蔥、蒜香、香辣、香麻辣、泡辣同剁椒)

魚食左一半之後再加湯汁煮薯粉同烏冬!
如果食薯粉記得早啲加入烤盤到!
薯粉吸晒烤魚汁好好味!鳥冬無薯粉咁吸汁!
2020-01-10 1312 浏览
烤魚有鯇魚或魽魚。叫鯇魚可分大半條(有包尾部)、細半條,或原條魽魚因不太吃得辣,便叫了酸菜烤鯇魚大半條,員工說如果想有些少辣味,可加放幾隻辣椒,於是便照佢講加少許辣了。一個不銹鋼大盆連架放在gas爐上一路煑住吃。湯唔算太多,酸菜混在魚湯要滾吓才出味,酸度適中,醃得相當唔錯,真係加咗少少辣椒更惹味,最重要是吃完沒有覺得特別口乾。鯇魚肉無泥味,肉質偏軟中帶硬,酸菜味沒有蓋過魚味。送配菜$23的一碟。選了水晶薯粉,員工介紹此與薯粉比較無咁依靱,有咬勁中又帶有些軟滑,不錯的。大荳芽菜,總覺烤魚盆中應有芽菜,吸收湯汁後,又入味又爽口。其實想吃埋什菇類、菜等,如果有什錦蔬菜拼盤方便2-3位的顧客便好了。

一個不銹鋼大盆連架放在gas爐上一路煑住吃。

大荳芽菜,總覺烤魚盆中應有芽菜,吸收湯汁後,又入味又爽口。
2020-01-02 920 浏览
📍 渝薌烤魚 九龍城衙前塱道12號地下第一次係香港食烤魚🐟酸菜味原條鉗魚 (大半條)💰$239原本係吾辣 亦可以揀辣度 我揀小辣包一款$25既配菜 我揀蓮藕 另外再加秀珍菇 腐皮 薯粉湯底有d鹹 但酸菜味好足 配菜份量剛好 夠爽 鉗魚肉質嫩滑 冇咩骨 三個人食都夠飽另外嗌左d小食老干媽炒生菜🥬💰$48吾辣但夠哂惹味 新鮮涼拌萵芛💰$42 前菜一流 清清地
📍 渝薌烤魚
九龍城衙前塱道12號地下