2015-06-28
整個星期..日日都落雨係依兩日先好天少少~依日仲超級暴曬+勁熱昨日買定食材..朝早係屋企整Home Brunch順便避開猛烈陽光~等晏d先出去食飯+行街下午比兩間食店另一半選擇~1.烤魚 2.中菜館擺明兩款都係揀岩佢食既呢~最終佢揀"烤魚"反正去開九龍城~行完街就去"渝薌烤魚"食晚餐食店地方唔算大..但有2層~我地安排坐2人座檯比較細~基本上放條烤魚..其他野都放唔到咁滯烤魚有3款Size..原條($268)/大半條($199)/細半條($169)味道有4款.."酸菜味/香麻辣味/香辣味/泡椒味"(大/中/小辣)另送一款配菜~我地點"香麻辣味烤魚(大半條&中辣)"配大豆芽豉味醬好香..辣椒越滾越火辣~大蔥&芫茜多d更好阿姐話原條有2斤幾至3斤~2個人食大半條份量都夠魚肉好新鮮..鯇魚就比較多骨~煎過皮層帶焦香麻辣味方面~夠辣..但麻味欠少少~可以重一點好少烤魚店用珍珠米..夠粒粒黏韌一般配料($18/款)..部份豬皮/酸菜等($34/款)點金菇菜($18) & 蓮藕片($18)~金菇菜好入味..越滾越辣蓮藕片爽脆~另點啤酒($28 x2)另一半話暫時食過最好味既一間~加上佢本身唔lik
係依兩日先好天少少~依日仲超級暴曬+勁熱
昨日買定食材..朝早係屋企整Home Brunch
順便避開猛烈陽光~等晏d先出去食飯+行街
下午比兩間食店另一半選擇~1.烤魚 2.中菜館
擺明兩款都係揀岩佢食既呢~最終佢揀"烤魚"
反正去開九龍城~行完街就去"渝薌烤魚"食晚餐
食店地方唔算大..但有2層~我地安排坐2人座
檯比較細~基本上放條烤魚..其他野都放唔到咁滯
另送一款配菜~我地點"香麻辣味烤魚(大半條&中辣)"配大豆芽 豉味醬好香..辣椒越滾越火辣~大蔥&芫茜多d更好 阿姐話原條有2斤幾至3斤~2個人食大半條份量都夠
魚肉好新鮮..鯇魚就比較多骨~煎過皮層帶焦香
麻辣味方面~夠辣..但麻味欠少少~可以重一點 好少烤魚店用珍珠米..夠粒粒黏韌 一般配料($18/款)..部份豬皮/酸菜等($34/款)
點金菇菜($18) & 蓮藕片($18)~金菇菜好入味..越滾越辣 蓮藕片爽脆~另點啤酒($28 x2)
另一半話暫時食過最好味既一間~加上佢本身唔like炸烤魚方式
煎烤魚就食到新鮮魚味~整體食物好味..服務都好好