2024-02-18
好難得放假可以入嚟大美督chill下,之前揸車經過見到呢間餐廳出面泊滿車,所以決定入嚟呢間餐廳食晚餐。值得一讚嘅係餐廳可以提供泊車位,車位都唔少,不過就算餐廳車位爆咗,都可以去隔離咪錶位拍,好方便。餐廳職員好好咁俾我哋選擇坐出邊或者入邊,個晚天氣好涼爽,所以決定坐出邊享受吓涼風。有好多唔同嘢食可以揀,基本上越南菜嘅所有嘢都有。因為我哋都幾肚餓,所以就叫咗四款嘢食。雞扒牛肉撈檬撈檬可以選擇好多唔同配搭,而我哋就揀咗雞扒同牛肉。雞扒同牛肉醃得好入味,其他配料食材都好新鮮,加埋醬汁一齊撈埋好惹味。河內番茄牛筋腩湯粉職員一攞上嚟即刻哇一聲,因為好大碗,好粥了。牛筋腩煮得又淋又入味,湯底好濃郁。原來呢度粉麵嘅湯底全部都係自家淆製,係唔用味精嘅。火車頭紅飯上次去越南冇機會試下紅飯,所以今日見到有就即刻嗌。紅番炒得又濃又充滿茄香味,仲配埋好多唔同配料,有雞扒,雞翼,扎肉,雞肉串,墨魚餅,同埋太陽蛋,真係好似嗌咗個小食拼盤咁。馬拉盞通菜食飯點都要叫碟菜食下。通菜炒得好清脆,調味又啱啱好,好好食。
雞扒牛肉撈檬
河內番茄牛筋腩湯粉