2023-12-29 28 浏览
去到呢間越南菜餐廳,第一樣嘢吸引住我嘅眼就係佢嗰個越式鐵板蠔仔煎蛋。食落去真係有驚喜,蠔仔炸得外脆內嫩,味道鮮美得滯,俾佢一個大like👍!再講吓嗰個順化豬肉串,梗係另一個highlight啦!每一串嘅豬肉都咁juicy,入口即溶,滿滿嘅肉香令人止唔住口。至於越式炸蝦春卷,個人覺得炸得再鬆脆啲就正!但係內餡實在太豐富,都幾過癮。燒雞呢樣,哇靠,超級无敌推介🔥!雞皮炸得啱啱好,啖啖肉嘅味道令人回味無窮。至於越式咖喱豬頸肉,啖啖肉,口感腍滑,個咖喱汁呢,香甜得嚟又唔會太辣,真係幾夾飯!最後,個炒椰菜苗,咋咋地,有啲普通。不過啲味道正到不得了,算係普通裏面嘅戰鬥機。總括嚟講,食物有水準,環境又悠閒,坐得舒服,食得開心,老實講,下次我仲會再黎襲呢間越式小天地。😋🌿🥢

以前去大尾督踩單車🚴🏽‍♀️食碗豆腐花就走而家入面開咗超級多餐廳😍之前試過忠誠泰菜已經係唔錯上星期去踩單車試埋湖越🇻🇳位置入少少過哂租單車店就係㗎喇佢menu上面有超多嘢我都好想叫😋😋不過4個人胃空間有限所以叫咗幾樣試住先食完之後發覺係可以再嚟所以下次會試埋其他😌🔸越式牛油雞翼🍗外脆內嫩好香牛油味再加埋炸蒜好邪惡呀😍🔸湖越生熟牛肉湯粉🍜湯底可以揀牛骨湯/特濃雞湯/特濃蝦湯/西貢(越南嗰個)咖喱湯熱辣辣超吸引上星期真係好凍呢個粉啱哂🔥先飲咗啖湯好鮮甜我哋揀咗牛骨湯🥩係用50斤嘅牛骨熬製出嚟好濃郁粉條彈牙牛又有牛味好似溫體牛咁嘅質素👍🏾雖然簡單但係睇得出好有心機我最鍾意落好多金不換一齊食🥳🔸湖越咖喱軟殼蟹焗麵包🥖🥐🥯呢個招牌菜真係不得之了🧡🧡🧡上枱嘅時候係一個平平無奇嘅麵包一切開佢金黃色嘅咖喱汁擁晒出嚟超級澎湃佢嘅咖喱係溝咗蛋汁所以係比較杰身而且個咖喱都唔係好辣仲甜甜地適合一家大細或者唔食辣嘅朋友個麵包烘得好香脆!鍾意食麵包嘅人一定大愛軟殼蟹嘅份量都無姑寒😎呢個真心好食我一個人食咗半個🤣🤣🔸越式炸春卷正宗越南春卷口味🇻🇳包埋塊生菜加點清新嘅感覺冇咁油膩最鍾意佢裏面包着佢嘅粉絲煙煙韌韌爽/脆/
以前去大尾督踩單車🚴🏽‍♀️

室外嘅就chill啲
有圓形嘅Tiffany blue梳化
對住成枱美食同埋個湖泮靚景
坐一個下晝都唔成問題😌😌😌
大家下次行入啲可能發現到更多正嘢㗎!
湖越咖喱軟殼蟹焗麵包
越式炸春卷
越式牛油雞翼
菠蘿雞粒炒飯
2023-11-29 83 浏览
湖越餐廳位於一個寧靜的角落,提供了豐富多樣的越南美食選擇。我最近在這裡品嚐了他們的順化黑豚豬腩肉濃蝦湯粉以及芒果軟殼蟹米紙卷,還有他們的椰青,讓我留下了深刻的印象。首先,讓我來談談順化黑豚豬腩肉濃蝦湯粉。這道湯粉以越南順化風味為基礎,加入了黑豚豬腩肉和新鮮的蝦仁,湯底濃郁鮮美。湯粉本身有著彈牙的口感,配上豬肉和蝦的鮮嫩,味道層次豐富。湯底的香氣令人著迷,讓我一口接一口地享受這道美食。接下來是芒果軟殼蟹米紙卷。這道菜以新鮮的軟殼蟹為主角,搭配了甜蜜的芒果和煙靭的米紙。軟殼蟹炸得香脆,外層煙靭內裡香脆,與芒果的酸甜味形成了完美的對比。米紙的煙靭增添了不同的口感,整個組合非常和諧。每一口都讓我感受到了越南料理的獨特風味。最後是椰青。湖越餐廳的椰青是我在城市裡品嚐到的最好喝的椰青之一。椰子汁清涼爽口,帶有淡淡的甜味,喝起來非常解渴。椰肉鮮嫩可口,增添了口感的層次。整個椰青讓我彷彿置身於海灘的度假勝地,享受著大自然的恩賜。總結來說,湖越餐廳的順化黑豚豬腩肉濃蝦湯粉及芒果軟殼蟹米紙卷及椰青給我留下了極為美好的印象。這裡的食物不僅味道美味,而且注重食材的新鮮和品質。服務態度友好,環境舒適,給人一種放

總結來說,湖越餐廳的順化黑豚豬腩肉濃蝦湯粉及芒果軟殼蟹米紙卷及椰青給我留下了極為美好的印象。這裡的食物不僅味道美味,而且注重食材的新鮮和品質。服務態度友好,環境舒適,給人一種放鬆愉悅的用餐體驗。如果你對越南美食感興趣,我強烈推薦你來湖越餐廳一試,相信你也會愛上這裡的美食。
2023-11-28 1639 浏览
趁陽光普照,天氣又涼涼哋喎,跟老友踩單車,目的地入大美督,呢條線對我哋嚟講比較輕鬆,可以hea住踩。踩到入去,想搵個好地方嘆個好啲嘅下午茶,老友推介對住湖畔呢一間越南小餐館「湖越」,貪其環境好。單睇鋪門嘅設計,模擬到成隻木船,已經好有心思。餐廳分為室內及室外位,先介紹室內,裝修比較精緻,以鮮黃色為主調,望上去比較醒目。而牆上黑白嘅畫作,四周嘅掛飾,都充滿越南色彩。再嚟介紹吓室外,一排露天位,雖然拉起簷篷,絕對冚唔住嗰一份寫意,點點西斜嘅陽光,令帶涼意嘅秋風滲進點點溫暖,爽到爆;而兩張馬蹄形梳化位,既舒服,又可以對住個湖同一片樹林景,景致一流,好有渡假感,寫意到不得了。露天位旁仲放咗張人力車,絕對喺打卡位,更可以話俾啲後生仔知咩喺人力車。香港就無乜機會坐喇,去越南旅行就仲可以試吓嘅。順帶一提,你見鋪外一大片空地,喺可以免費泊車,啱晒啲揸車人士入嚟嘆吓越菜。檯面除咗餐具之外,仲放咗幾款越式越南特色醬料,自由取用,不過,辣醬呀呢類我哋就唔喺好食,所以未有試。食物嘅選擇,先講講個餐牌,由封面到底,製作真喺好精美,成本雜誌咁:先有餐廳嘅介紹,跟住,有小食、湯粉、撈檬、越式法包、越式薄餅、米紙卷、
。單睇鋪門嘅設計,模擬到成隻木船,已經好有心思。
:先有餐廳嘅介紹,跟住,有小食、湯粉、撈檬、越式法包、越式薄餅、米紙卷、蔬菜類、越式咖喱、特色主菜、海鮮類、越式火鍋、飯類……等等,飲品方面亦有唔少特色嘢,總之選擇非常之多元化
煙三文魚牛油果米紙卷 $118

先嚟講米紙卷,一客有6大件,晶瑩薄透嘅米紙卷睇得到真材實料,捲住大大片鹹香油潤嘅三文魚,以及牛油果、甘筍絲、青瓜絲、生菜絲、米粉,加上啲米紙卷咬落去煙煙韌韌,所以,口感非非常之豐富,不論沾上魚露或自家製帶微微甜嘅醬汁,食落去感覺都非常之清爽、清新,又夠晒健康。
煙三文魚牛油果米紙卷
煙三文魚牛油果米紙卷
典越南法包配薯條 $88

越式法包都喺越南菜嘅特色之一,咁作為下午茶就啱晒嚟「些牙」,落單時店員更專登問我哋需唔需要一開四,咁呢個當然最好啦,咁我哋就易啲食,唔使自己再切咁麻煩,更意外地喺仲將每一件搵紙、橡筋砸住,方便我哋拎嚟食。而法包入口外脆內軟,裡面包住厚厚嘅越南豬耳扎肉、大大量嘅雞絲,仲有酸青瓜同甘筍絲,確喺幾好食,而香脆嘅薯條自然喺增值位啦!
經典越南法包配薯條
經典越南法包配薯條
湖越牛魔火車頭 $108

餐牌中有一處介紹店家嘅七大湯粉,我哋覺得又喺唔可以錯過,所以,揀咗以店家命名嘅牛魔火車頭。單睇牌面都覺得非常豐富,包括有安格斯牛肉、牛丸、牛筋、牛柏葉同牛展,仲伴以白蘿蔔、洋蔥,加上辣椒碎、青檸、銀芽、蔥、九層塔作為佐料。而啲牛肉非常之嫩滑,牛丸彈牙,牛筋又夠腍滑,牛柏葉就好爽口,牛展亦炆得鬆化,啲河粉多到真喺可以夠兩至三人共享,令人食得非常滿足。
椰子咖啡 $48

曾經晌深井一家咖啡店試過椰子咖啡,覺得幾正,正正呢度都有,雖然各師各法,未必一樣,但晌咁舒服嘅環境,揀呢杯椰子咖啡就最襯。杯咖啡好大杯吓,店員話喺用上新鮮椰汁做,比用椰奶更清甜,而越南咖啡味道香醇,椰汁跟咖啡又好平衡,唔會一方味道冚過另一方。
椰子咖啡
食吓傾吓,傾吓又食吓,秋風送爽,時間過得好快。其實,香港仲有好多值得周末逛逛嘅地方,在於你有無發掘,還是選擇行大商場啫。
2023-11-28 54 浏览
湖越放假入咗大尾篤踩單車。踩到攰攰哋搵咗間越南菜餐廳食吓先。坐低咗戶外座位。好舒服😌睇吓menu 食咩先湖越牛魔火車頭(L)火車頭河粉出名大碗多料有安格斯牛肉、牛丸、牛筋,牛柏葉、牛筋、牛骨湯、河粉。牛骨湯賣哂轉咗雞濃湯。雞味香濃正。牛肉好味😋。越南撈檬可以選一款或兩款餸好多選擇。香茅牛肉,香茅雞扒撈檬。最愛撈多啲汁食。好多胃。牛肉同雞扒都好鮮嫩。越式小食拼盤有幾款越式小食,每樣都可以食到。仲有我最愛既越南炸春卷同炸蝦餅。大愛😍
湖越
放假入咗大尾篤踩單車。
踩到攰攰哋搵咗間越南菜餐廳食吓先。
坐低咗戶外座位。好舒服😌

睇吓menu 食咩先

湖越牛魔火車頭(L)
火車頭河粉出名大碗多料有
安格斯牛肉、牛丸、牛筋,牛柏葉、牛筋、牛骨湯、河粉。
牛骨湯賣哂轉咗雞濃湯。雞味香濃正。
牛肉好味😋。

越南撈檬
可以選一款或兩款餸
好多選擇。

香茅牛肉,香茅雞扒撈檬。

最愛撈多啲汁食。
好多胃。牛肉同雞扒都好鮮嫩。

越式小食拼盤
有幾款越式小食,每樣都可以食到。
仲有我最愛既越南炸春卷同炸蝦餅。大愛😍

2023-11-17 100 浏览
今日好天氣去下郊游,見呢間餐廳環境唔錯,經過就入左黎試下越南菜簡左坐出面,食埋個靚景店員好好會推介同介紹餐牌 好nice叫左個柚子鮮蝦沙律個汁好好味食完一啖又一啖,超級推介!花生好香+埋啲柚子酸甜醒胃叫左個順化黑豚豬腩肉濃蝦湯粉,我地轉左河粉,因為可以索汁食更加正一黎到比碗野驚艷到超級大碗 有兩隻手掌咁大,非常適合2個人share食蝦湯好香甜同埋濃郁會忍唔住係咁飲仲超級足料,啲蜆大隻鮮甜,好推介呢個粉,性價比好高lunch仲可以優惠價加配野飲,叫左個凍椰子咖啡超大杯有椰味得黎又唔會搶左咖啡味,勁正另外再散叫左個椰青,唔錯唔錯~芒果軟殼蟹米紙卷,出面個米紙煙煙unun,加埋入面炸到好脆嘅軟殼蟹,仲有好爽脆嘅沙律菜,舊芒果又可以refreshing返成件事,口感層次豐富,仲好好味仲大大舊,不得了下次去開大美督一定返黎再回味整體性價比都好高

簡左坐出面,食埋個靚景
店員好好會推介同介紹餐牌 好nice

鮮蝦柚子沙律

叫左個柚子鮮蝦沙律
個汁好好味
食完一啖又一啖,超級推介!花生好香+埋啲柚子酸甜醒胃

一黎到比碗野驚艷到
超級大碗 有兩隻手掌咁大,非常適合2個人share食
蝦湯好香甜同埋濃郁會忍唔住係咁飲
仲超級足料,啲蜆大隻鮮甜,好推介呢個粉,性價比好高

lunch仲可以優惠價加配野飲,叫左個凍椰子咖啡
超大杯
有椰味得黎又唔會搶左咖啡味,勁正
另外再散叫左個椰青,唔錯唔錯~

仲大大舊,不得了

下次去開大美督一定返黎再回味
整體性價比都好高

鮮蝦柚子沙律
  • 順化黑豚豬腩肉濃蝦湯粉
  • 芒果軟殼蟹米紙卷
2023-11-11 164 浏览
越式鐵板蠔仔煎蛋 $148叫蠔仔煎蛋,但係蠔仔勁大隻,炸得好鬆脆,但係又唔油膩,仲要勁大碟,配啤酒,perfect,推薦💯順化豬肉串(6件) $78未食過豬肉串咁爽口彈牙,濃濃豬肉味,好好味,必食💯越式炸蝦春卷(5件) $98春卷餡豐富,如果炸耐多少少就更鬆脆越式燒雞(半隻) $178燒得好有焦香,難得雞肉仲好嫩,超級好味,必食💯越式咖喱豬頸肉 $128豬頸肉份量多,咖喱好香偏甜唔辣,撈飯一流蒸蓉炒椰菜苗 $98菜算嫩,好夠味有誠意嘅小店,食物有驚喜,服務態度好友善,又Pet friendly,坐得舒服,仲可以門口泊車,勁方便,一定會再嚟食👍👍
越式鐵板蠔仔煎蛋 $148
越式鐵板蠔仔煎蛋

順化豬肉串(6件) $78
未食過豬肉串咁爽口彈牙,濃濃豬肉味,好好味,必食💯
順化豬肉串(6件)

越式炸蝦春卷(5件) $98
春卷餡豐富,如果炸耐多少少就更鬆脆
越式炸蝦春卷(5件)

越式燒雞(半隻) $178
燒得好有焦香,難得雞肉仲好嫩,超級好味,必食💯
越式燒雞(半隻)

越式咖喱豬頸肉 $128
豬頸肉份量多,咖喱好香偏甜唔辣,撈飯一流
越式咖喱豬頸肉

蒸蓉炒椰菜苗 $98
菜算嫩,好夠味
蒸蓉炒椰菜苗

越式鐵板蠔仔煎蛋
順化豬肉串(6件)
越式燒雞(半隻)
越式咖喱豬頸肉
蒸蓉炒椰菜苗
  • 越式燒雞
2023-11-06 90 浏览
星期日,我帶太后黎到大尾篤湖畔既一家越南小店。全因喱到環境優美,湖景一望無際,裝修風格充滿越南特色。我哋2個叫左牛魔王火車頭河粉、芒果軟殼蟹米紙卷同越南香茅牛肉豬頸肉法包。喱到既待應態度都好好,好nice! 牛魔王火車頭河粉。湯底鮮美,無味精,口感豐富,搭配著細緻河粉,嫩滑既牛肉,味道十分吸引。而且仲有好多配料,有牛柏葉,彈牙多汁嘅牛丸,牛腱牛筋,此外,配料中香草提供左清新口感!而芒果軟殼蟹米紙卷。算係幾創新既搭配。軟殼蟹好酥脆,芒果好甜,米紙好軟熟。呢度菜夾雜咗好多口感。我們仲叫多左份越南香茅牛肉豬頸肉法包。麵包做到外脆內軟,內裡包裹著香氣四溢既牛肉和燒香既豬頸肉,口感鮮嫩多汁,美味可口!最後,我們對服務人員既態度都非常滿意。佢們熱情友好,耐心解答我們既問題,而且佢哋既菜品推薦都岩口味!

2023-11-04 81 浏览
周末又係時候帶毛孩出動搵野食啦,今次來到大尾篤,找到呢間隱世越南餐廳。有美麗的湖景,室外可以帶毛孩一齊共餐,門口有免費泊車,對住美麗的湖景,眼球也豐收。秋冬時間坐在室外也份外清涼,因為室外是有蓋的,而且天花裝有吊扇,特別清爽舒服。特別推介帶毛孩來呢,湖水藍梳化椅也坐得非常舒服。湖越牛魔火車頭:以安格斯牛肉、牛丸、牛筋、牛柏葉和牛展為主菜,配合羅白、芽菜和越南香菜,讓整碗湯河粉的層次豐富,口感豐滿。牛肉的鮮嫩和牛筋的彈牙交織在一起,帶來了滿滿的滿足感。火車頭鍋的湯底足料無增加味精,健康又美味。炭燒新鮮鱔片。厚切的鱔片經過炭燒保留了鱔魚的鮮嫩和獨特的口感。入口帶來了淡淡的炭火風味,口感脆嫩爽口,絕對能夠滿足對鱔魚獨特風味的追求。芒果軟殼蟹米紙卷,每份有6件。成熟的芒果肉帶來天然的甜味和炸過的軟殼蟹帶來香味,米紙的薄脆質地為整道菜增添了口感上的層次感。青瓜絲、紅羅白絲和生菜帶出健康元素,同時也讓食材的鮮味更加突出。每一口咬下去,米紙輕薄的口感與芒果和軟殼蟹的鮮甜完美交融,令人愛不釋口。

特別推介帶毛孩來呢,湖水藍梳化椅也坐得非常舒服。

今日入大尾篤搵朋友食飯,嚟左大美督村呢間越南菜餐廳嚟試試佢😆座位有入邊同出邊揀,今日天氣都幾涼爽,所以我哋就坐咗喺出邊張大圓枱到,好舒服~如果日頭嚟應該會仲靚,前面就對住個湖😆呢度都好多唔同嘅菜式可以選擇,好多都好吸引呀😆🥘越式咖喱牛腩配香酥餅 - $138首先個份量好大,好多舊牛腩🤣個咖喱係唔辣嘅,好重嘅椰奶香同埋甜味,配個香酥餅食真係一流👍🏻我哋仲忍唔住嗌多咗個白飯溝咖喱汁嚟食😋🍜西貢椰香咖喱鴨肉湯河粉 - $86本身係鴨肉,但老闆話最近個Menu轉咗做鴨髀‼️仲好貼心咁用個錫紙包住,用手食都唔怕整污糟😙個咖喱湯好濃郁,配上個河粉索晒啲湯汁,好正👍🏻同樣地碗湯河都非常之大碗😂🍖越式炆豬手 - $278個豬手嚟之前,我哋先啱啱嗌咗個飯嚟送個咖喱汁,個豬手一嚟到,即刻好後悔嗌多咗個飯😂因為個豬手真係非常之大份😂😂😂豬手炆得好腍,啲肉好嫩滑,個豬皮都好彈牙👍🏻-總結:呢間餐廳嘅價位可能同你喺出邊食嘅越南菜餐廳差唔多,但係呢度嘅份量真係每樣都好大份🤣同埋質素都非常之出色😋我哋兩個人食左$572連加一~不過其實我哋食唔晒啲嘢,所以另外仲問咗老闆娘攞咗個外賣盒打包拎走,剩返嗰啲豬手同牛腩分兩餐食

呢度都好多唔同嘅菜式可以選擇,好多都好吸引呀😆

🥘越式咖喱牛腩配香酥餅 - $138

🍜西貢椰香咖喱鴨肉湯河粉 - $86

🍖越式炆豬手 - $278
總結:呢間餐廳嘅價位可能同你喺出邊食嘅越南菜餐廳差唔多,但係呢度嘅份量真係每樣都好大份🤣同埋質素都非常之出色😋我哋兩個人食左$572連加一~不過其實我哋食唔晒啲嘢,所以另外仲問咗老闆娘攞咗個外賣盒打包拎走,剩返嗰啲豬手同牛腩分兩餐食都得😂😂😂非常推薦入到嚟大美督嘅人可以去試吓~
2023-10-25
  • 越式炆豬手
  • 西貢椰香鴨肉咖喱湯河粉
今日去大埔龍尾沙灘玩,玩左陣行左去大尾篤搵野食。見到哩間餐廳食越南野,老公想食牛肉河就入去餐廳有分露天同埋室內,當日天氣非常好而且仲有好靚嘅湖景,所以我哋就揀咗室外。打開餐牌我老公點咗一份生熟牛肉湯河, 我叫咗一份蝦湯豚肉檬粉, 再加一份小食拼盤。食物到來賣相ok👍, 味道亦有驚喜! 老公話牛肉相當唔錯,生牛食落口嘅時候 夠滑夠爽,熟牛係牛𦟌, 牛味濃郁。我最欣賞嘅 就係我嗰碗又有蝦又有扎肉同埋豚肉 真係大滿足😋。上菜之前店員 話湯係冇味精,可以放心飲用。即刻試一啖飲下,果然與出面嘅餐廳嗰種味精湯完全不一樣,味道 足夠之餘並不會飲完好口乾個種 🤣叫左細size小食拼盤,份量好足夠,我最鍾意食咖哩角同蝦餅。另外,龍眼冰甜度剛好,椰子咖啡都好香。除了食物丶環境之外, 親切有禮嘅店員亦應記一功。 順便一題,餐廳地方闊落丶環境清幽 食嘢之餘你亦可以順道畀自己身心靈休息一下,誠意推薦大家去試。

除了食物丶環境之外, 親切有禮嘅店員亦應記一功。

小食拼盤
2023-10-09 73 浏览
係工業村返工,有同事話開咗間越南嘢好食,原來都開咗成年我都未試過,其實都食咗好多次,不過都真係好好食跳特登上嚟讚吓呢間嘢。我哋lunch基本上都好多時會過嚟食,因為門口又可以泊車,我哋三個人叫咗三碗粉,有埋嘢飲都唔使$300,因為同事有coupon食夠$100減$20,佢有成疊,唔知佢點嚟。叫咗兩個撈檬,同一個咖喱鴨肉湯粉,熱辣辣食呢個撈檬真係透心涼,佢哋啲香茅豬扒好重香茅味,超正另外春卷都唔錯個咖喱鴨肉湯瞓好足料不過我就冇試下次試吓先。

另外春卷都唔錯

個咖喱鴨肉湯瞓好足料不過我就冇試
下次試吓先。
2023-10-08 77 浏览
大美督好有度假嘅感覺,可以遠離煩囂,相比起離島嗰啲,我更加鍾意呢度,夠方便。今次比我碌到呢間餐廳,搵咗個夜晚嚟同朋友食。環境乾淨,室內外都有寛闊嘅空間,我當然揀坐出面,好舒服,有自然風。門面已經好有「湖」 feelmenu都太靚了成本雜誌咁芒果軟殼蟹米紙卷特別在於好多沙律菜,大大件,之前睇過有食評話失望,唔怕試伏嘅我嚟到都係決定一試,覺得ok呀,唔差的。火車頭紅飯呢碟仲大份,每款小食都有兩件。最鍾意食墨魚餅,好爽口彈牙。但太多飯,最後食唔晒呢。湖越火車頭好多牛筋牛肉~分開上嘅芽菜同配料,幾好可以自行調節個人口味點少得越南咖啡鍾意苦啲嘅就咁飲都得,攪吓個底再飲會甜啲,又得,好香濃牛油果奶昔都好新鮮好飲,唔太甜又唔多冰如果返工就咁叫一杯加個米紙卷都好夠,健康啲。即使夜晚嚟睇唔到湖景,依然有旅行嘅感覺別有一番風味啊擺設精簡有特色都係食物以外我欣賞之處

門面已經好有「湖」 feel

menu都太靚了
成本雜誌咁

芒果軟殼蟹米紙卷

火車頭紅飯

湖越火車頭
好多牛筋牛肉~

分開上嘅芽菜同配料,幾好
可以自行調節個人口味

點少得越南咖啡
鍾意苦啲嘅就咁飲都得,攪吓個底再飲會甜啲,又得,好香濃

牛油果奶昔都好新鮮好飲,唔太甜又唔多冰
如果返工就咁叫一杯加個米紙卷都好夠,健康啲。

即使夜晚嚟睇唔到湖景,依然有旅行嘅感覺
別有一番風味啊

擺設精簡有特色
都係食物以外我欣賞之處

2023-10-07 53 浏览
就嚟完夏天,緊係要捉緊夏天尾巴,去龍尾灘玩下游下水,游完見到間環境好好嘅越南餐廳,最好係可以免費泊車係餐廳門口,又有户外有簷蓬,都有室內(冷氣),我哋緊係坐室外,微風輕輕吹,風景望住個湖,見到啲雀仔飛來飛去,真係好舒服,好寫意!越式炸蝦春卷(5件)大大條熱辣辣,春卷係成隻蝦,香脆可口入面嘅蝦肉好有咬口。湖越生熟牛肉湯粉(安格斯牛肉,牛展,牛骨湯,河粉)湯係100%冇落味精去煲,啖啖都是濃郁精華,湯頭鮮甜濃郁,安格斯牛肉鮮嫩多汁口感嫩滑,牛𦟌比較少脂肪同乾身,不過一啲都唔韌,非常好食!自選湯麵-我揀咗咖喱湯底,雞肉,檬粉吃麵先喝湯,咖喱湯底比較濃郁,好香椰奶味,但係一啲都唔會漏,會想食完一啖再一啖,加埋檬粉雞肉,非常合拍,正。最正係可以自選湯底,好似越南式車仔麵咁!薰衣草荔枝梳打越南滴漏咖啡

越式炸蝦春卷(5件)
大大條熱辣辣,春卷係成隻蝦,香脆可口入面嘅蝦肉好有咬口。

湖越生熟牛肉湯粉
(安格斯牛肉,牛展,牛骨湯,河粉)

自選湯麵-我揀咗咖喱湯底,雞肉,檬粉

薰衣草荔枝梳打

越南滴漏咖啡
上星期放假同朋友黎大埔海濱公園野餐,夜晚揸車入黎試試呢間越南野😍門口有得泊車非常方便。有分室外同室內,環境非常加分!不過我地黎到已經19:00,望唔到個湖景,建議大家黃昏時段黎,慢慢嘆住個景享受晚餐😆🌟湖越生熟牛肉湯粉 $82湯底好香甜,河粉都好軟糯,配上生熟牛肉及軟淋牛展,本人超級十分中意飲佢個湯,忍唔住飲左半碗湯😋!🌟越式生菜包 $128豬肉好新鮮,生菜好爽脆,同泰式生菜包調味相比完全唔同,食落去好開胃,絕對係夏日開胃首選🤍🌟辣椒羔炒鮮魷 $148魷魚好彈牙,辣椒嘅辣味刺激味蕾,送飯一流,同平時大排檔啲椒鹽鮮魷完全唔同!🌟椰青 $52🌟椰汁三色冰

🌟湖越生熟牛肉湯粉 $82

🌟越式生菜包 $128