2017-08-06 1670 浏览
湘餚世家餐廳係正彌敦道,都幾就腳,而且仲係我最中意既辣野,但因為要上一層樓梯先到,懶人如我就一直都無去。今日終於的起心肝跟同樣嗜辣既老豆去食喇.食湘菜當然必食口水雞,平時食開既地方都有一層芝麻舖係面,依度無,取而代之既係辣椒溶.濕濕地,顏色比蒜溶深,磨得比蒜溶細,大概只係中小辣程度。整體沖汁料只有辣味,有啲寡雞係主角,又就係致命傷.雞本身無乜味,雞肉應該無醃過,咁都正常既.最大問題係雞肉相當梅,絕大部分餐廳都用冰鮮雞,都有相同問題,其實如果唔特別嚴重都唔會專登提起.鴛鴦魚頭係將魚頭左右切半,2邊既煮法係一樣既,最後再係各自灑上唔同既配料,分別係紅/綠辣椒,侍應介紹果陣話紅辣椒果邊係純辣,綠辣椒果邊既酸辣,可能因為食咗紅色,即係濃味果邊先,再食綠色果邊時又唔覺酸辣喎,紅色綠色其實味道差別不大,辣度比口水雞再輕一啲,所以仲食到魚既味道。依種水庫鯇魚都幾滑喎,唔錯.豬手煮到林曬,夾上筷子有啲甩皮甩骨,我比較中意好咬口既豬手,依種質感應該較適合老人家喇,而且完全唔辣.男侍應非常勤力,一個人走全場,相反幾個女侍應成日圍埋傾計唔望枱,搞到叫餸,酙水,擺餐牌都要搵男侍應,真係唔係咁好意思.
鴛鴦魚頭
口味豬腳

2017-07-11
2017-08-02 1422 浏览
諗緊午餐食咩好,行過比個易拉架吸引木桶飯感覺極具風味,而且價格合理抬頭看看餐廳的門面走典雅中國風決定一試呢間位於二樓的餐廳店鋪位於熱鬧的彌敦道上若非細心留意都唔會發現呢間鋪頭店內的裝潢為中國古典風格餐椅餐桌都係木製,紅燈籠、窗花等等,加上侍應大多講普通話剎那間仲以為自己返左大陸睇一睇個餐牌,隨意叫左個小炒肉木桶飯叫之前我對小炒肉係咩冇咩慨念,只見餐牌上的圖案好似非常惹味木桶飯黎到,第一印象係非常大桶!然後再睇真啲先發現我叫錯食物了🤦🏻‍♀️原來小炒肉係大量青椒炒半肥瘦豬肉個人麻麻地青椒同肥豬肉,不過既然叫左就不妨一試小炒肉炒得香口,配上絲苗白飯,飯的質地偏硬,而我又要不斷挑走青椒,所以食得頗為吃力飯菜偏油膩,小炒肉的確唔啱我口味整體我非常滿意餐廳的環境,難得係鬧市仍然有典雅寧靜既角落而食物我相信若非我叫錯了餐點,整體評價會更高一點
諗緊午餐食咩好,行過比個易拉架吸引

木桶飯感覺極具風味,而且價格合理
抬頭看看餐廳的門面走典雅中國風
決定一試呢間位於二樓的餐廳

店鋪位於熱鬧的彌敦道上
若非細心留意都唔會發現呢間鋪頭

店內的裝潢為中國古典風格
餐椅餐桌都係木製,紅燈籠、窗花等等,加上侍應大多講普通話
剎那間仲以為自己返左大陸

睇一睇個餐牌,隨意叫左個小炒肉木桶飯

叫之前我對小炒肉係咩冇咩慨念,只見餐牌上的圖案好似非常惹味
木桶飯黎到,第一印象係非常大桶!
然後再睇真啲先發現我叫錯食物了🤦🏻‍♀️
小炒肉木桶飯

原來小炒肉係大量青椒炒半肥瘦豬肉

個人麻麻地青椒同肥豬肉,不過既然叫左就不妨一試

飯菜偏油膩,小炒肉的確唔啱我口味

整體我非常滿意餐廳的環境,難得係鬧市仍然有典雅寧靜既角落

而食物我相信若非我叫錯了餐點,整體評價會更高一點

2017-08-02
2017-07-11 1049 浏览
早前剛開業時,曾經上過這裏看看,但由於當時沒有午市客飯,只有主菜牌可點,便沒有惠顧。今次經過,看見樓下的傳單有午市客飯,便上來試試。這裏前身是和亭,以前覺得個舖都幾大,但經過裝修變身後,不知為何感覺少了許多。午市餐牌有兩種,一種是小菜配飯,一種係木桶飯,兩種都不包飲品,但可以點一壺茶,好似係八蚊壺,唔計人頭,可以免費添水,所以人多都抵飲。我今次試了孜然牛肉,一上桌就有好濃既味道,雖然好多辣椒乾,但不算太辣,但好香。可惜的是太油喇,食完好似食了半碗油,但川菜都無可避免。價錢就好抵,只需$48,所以經過都可以試試。

今次經過,看見樓下的傳單有午市客飯,便上來試試。

孜然牛肉木桶飯
2017-07-07 682 浏览
打開菜單,選擇非常多,每樣菜也很有特色,看得出大廚用心設計過。在席有不好吃辣的,故下單時叫了微辣,起先怕不辣會影響味道,但到上了菜,一點也沒有失望,那口水雞非常好吃,魚也很鮮味!那土豆球甜品也見心機,整體來說,香港來說,真的是很不錯的湘菜!一定會再來!

一定會再來!

2017-07-06
2017-05-13 838 浏览
水煮魚片 ($268)-次次經過油麻地都會見到呢間餐廳,門面已經好吸引😂,司令咁中意食中國菜梗係要plan下時間,同班fd子去食食佢。-入到去連侍應都講普通話,睇黎來頭唔少喎🤔。點左個最近比較少食既魚片,見到成兜都係辣椒🌶又唔洗驚,司令今次就返朋友口味,叫左小辣試試佢!辣度調較得唔錯👍🏻,魚肉夠滑,厚身而且份量多😏,乾辣椒提升左水煮魚既香同鮮🐟。同埋值得一讚既係菜式出到黎同menu相片簡直係一模一樣😂,份量亦同樣地多,四個人都唔係幾食得晒,所以性價比都好高架。-
水煮魚片 ($268)

2017-04-14 582 浏览
因為呢間嘅廚師摞過獎 所以特燈同2個朋友過黎食嘢 浦頭好隱蔽 喺M記隔離 不過裝修好靚 我好中意個feel d樓面姐姐服務態度幾好 問佢有咩好推介都介紹咗好多比我地揀 因為我地得3個人 所以叫咗4個送
水煮魚片
樟茶鴨
水煮魚片
2017-04-01 548 浏览
偶然路过,看到新装开业的这家馆子,决定试试。点了午市套餐里的辣子鸡饭和笋炒腊肉木桶饭。前者菜量不小,辣椒不多,炸的很通透。后者加了小米辣椒和蒜,很辣很香。一个川菜一个湘菜,以58刀和48刀的价格来说,性价比不错~
偶然路过,看到新装开业的这家馆子,决定试试。

• 辣子鸡
2017-02-05 1846 浏览
係屋企附近開左呢間湘肴世家🏠,所以就上去試試😋😋,佢地招牌都未開,應該仲係試業緊。佢樓梯夾正係m記中間,好搞笑。樓梯口,就見到好多獎🏅🏆🎖🥇🥈🥉,但無詳細睇係咩黎,見佢門口有易拉架,話個廚師拎過湘菜獎🥇就即管去試下,因為食譚仔食得太多佢有一間間套房,環境都幾好,因為我一行十人,侍應就俾左間房,啲 枱呀椅都係木製,好有中國風味。我地十個人,所以就叫多啲野食,總共叫左十三樣野,食涼盤緊係要食豬耳同埋口水雞我地叫左其他雞類 所以口水雞叫左半隻,隻雞係其中一樣野我覺得最好食既餸,但因為我怕會太辣 叫左小辣,下次食叫辣啲應該會更爽另外有水煮牛都係 勁!好!食! 下次我一定會必定會再點既野,水!煮!牛! 好香滑,好好味!佢啲水煮既野下面有薯粉,好好味!好軟,唔同平時譚仔果啲,佢呢隻好入味,唔會好硬。總之水煮牛真係必食!推介大家要食。另外要推介既係孜然寸骨,好香孜然味,好夠肉汁,一定要襯熱食先好食!仲有鐵板水晶粉都好正,好夠辣,連埋蛋食最好,有唔同口感,好特別!水煮魚我嫌佢唔夠滑,同埋我唔鍾意魚咁多骨唔識吐骨 ,但其他朋友話好好味,成兜清曬。 最後我地叫左酒釀丸子做糖水 ,酒釀好香 仲有蛋花,但太大
係屋企附近開左呢間湘肴世家🏠,所以就上去試試😋😋

口水雞  半隻
,但因為我怕會太辣 叫左小辣,下次食叫辣啲應該會更爽
水煮魚
孜然寸骨
另外要推介既係孜然寸骨
,好香孜然味,好夠肉汁,一定要襯熱食先好食!仲有鐵板水晶粉都好正,好夠辣,連埋蛋食最好,有唔同口感,好特別!水煮魚我嫌佢唔夠滑,同埋我唔鍾意魚咁多骨唔識吐骨 ,但其他朋友話好好味,成兜清曬。 最後我地叫左酒釀丸子做糖水 ,酒釀好香 仲有蛋花,但太大兜,個個太飽剩返啲啲。

我地叫左十三個餸,另外仲叫白飯
,氣水 王老吉果啲,總共2000幾,咁食法,除返開都係每人二百幾,差唔多啦
大盤長豆角
老乾媽排骨
乾鍋花螺
鐵板土豆片
毛氏紅燒肉
夢想雞煲
其他野食都係好好食,土豆片 好熱辣辣 好好味!下次黎都會再叫
2017-02-05
鐵板土豆片
夢想雞煲
  • 口水雞
2017-02-04 1089 浏览
朋友介紹嘅湘菜館,一入到房就有砂糖桔食,應節得黎又十分細心。環境幾好,有獨立房,成班人幾嘈都得,冷氣又好夠,食到成身熱辣辣個時咁岩可以散下熱!我地一黎就點左幾個餸,我地一行八人個個都食到讚不絕口,辣道岩岩好,對我一個本身吾係太食得辣嘅人黎講 叫小辣 就啱啱好。原本都幾十分擔心水煮牛 水煮魚 香芋地瓜圓依d要油炸、滾油。依家出面好多地方都用萬年油,次次食親地瓜圓見到外皮深啡色都好擔心,但依到嘅地瓜圓外皮金黃色,食落冇油益味,睇到都十分放心。水晶粉係勁辣推介,第一啖食落去以為冇野,之後個幾啖勁辣嘅香味慢慢係個口到滲出黎紅燒肉雖然都係辣,不過食到一半個口已經超辣個時食返少少腩肉個感覺中和咗其他野食嘅辣味絕對值得再黎,今次係同朋友來食,下次必定帶同親朋戚友光臨。

絕對值得再黎,今次係同朋友來食,下次必定帶同親朋戚友光臨。

2017-02-04
  • 鐵板土豆片
2017-02-03 3426 浏览
我很喜歡食辣,所以川菜,泰菜也是首選,這間餐館是有一次開車經過彌敦道時看到的,外觀裝修不錯,很故式故鄉的感覺,相信食物也不差,所以看完電影就前往一試。大概十點到達餐廳,一個人也沒有,可能是太夜,所以我們怕太夜阻人收工,快快食完就走先來了干鍋豬腸,但我叫的是干鍋鵝腸,退回去了⋯⋯香辣蝦來到立刻食一串,因為很餓了,畢竟也十時多了,先食一串,肉很霉,完全不新鮮!連急凍貨都不如,很失望!然後叫的干鍋魚雜到了,魚雜不是很多地方可以食到,圖片是滿滿的魚春吸引了我,所以非叫不可先吃一口還不錯,但第二口第三口吃真就吃出除了調味的麻辣外,魚春不是很新鮮,帶微酸,辣味也蓋不住⋯⋯這味拆骨小炒肉是最差的肉充滿油益味!肯定不是拆肉,是急凍肉切片,所以切口很整齊,一片片的,確實味道很差!我很少在食評給一星,一星代表很差了全晚最正常就是這個豬肝,只是有點乾及硬,但味道也不錯正常的白飯,加了粟米粒🌽説真的,我第一次吃到差的川菜湘菜,對於我這個嗜辣者,只要食材加了辣都一定會更惹味更美味,可是這店的食材太差,可能是過年買不到新鮮的食材吧!

先來了干鍋豬腸,但我叫的是干鍋鵝腸,退回去了⋯⋯
連急凍貨都不如,很失望!
香辣蝦
,辣味也蓋不住⋯⋯
干鍋魚雜
這味拆骨小炒肉是最差的
拆骨小炒肉
全晚最正常就是這個豬肝,只是有點乾及硬,但味道也不錯
麻辣豬肝
正常的白飯,加了粟米粒🌽
白飯
2017-02-02
2017-01-24 716 浏览
正宗湘菜,強烈推薦大家去試下。問過先知原來老闆同廚師系湖南人,每日所需食材从內地新鮮購買。辣度可以根據自己所需選擇,對於中意吃辣的朋友來講多咗个選擇。並且環境古色古香俾人感覺好舒服
2017-01-23
  • 鴛鴦魚頭王
2017-01-23 688 浏览
第一次試這間店 (其實它應該開了業不久),是賣湘菜的,平時不吃辣的,但這裏新開張,最緊要是有元碲 (媽媽喜歡)及近屋企人。我們 3 人叫了元碲 (預定$2xx), 炒豆角(正宗湖南菜)及鐵板水晶粉,共$5xx。太好味,忘記影相 今次寫這個食評主要是讚一讚這家餐廳的用料,我媽媽是一個對食材要求很高的人,有時去貴的餐廳食飯(每人$5xx以上)她都會投訴肉有雪味,用化學品“拿”過,等等。但今次媽媽竟然讚這家店用料一流良心經營,所以一定要來這裏讚一讚。好啦,講一講味道。因為食材好,所以很好味。湘菜本身味濃,但沒有蓋過本身食物的鮮味。元碲:雖然好多辣椒,但只是一級辣,喜歡辣相信要加辣。肉嫩味鮮皮滑。如果要多點味道,碟上的汁是比較濃味。我個人喜歡原汁原味,但上多點汁也很好,多點湘菜味道。炒豆角:二級辣,再辣點,我應該食唔到。雖然辣到要喝水,但好野味,豆角火喉剛好,唔會太淋,還是脆脆的,好食:)水晶粉:上菜時在鐵板上,熱騰騰,應該剛炒好。這個味道也很好,軟軟的比較滑身,因我原本以為是硬身一點(好像韓個粉絲),所以有點失望。本身味道沒有問題,是期望問題姐。環境干淨清潔(新店基本都是沒有大問題),也不會

今次寫這個食評主要是讚一讚
,所以一定要來這裏讚一讚

元碲
炒豆角

環境干淨清潔(新店基本都是沒有大問題),也不會坐的太迫,好舒服;服務也很好,可能還未係太多人

本來不太食辣,打算試一次就算。但食完之後,三個人都認為一定要 encore
,由其我的高要求麻煩媽媽。
  • 元碲,豆角