2015-08-16 347 浏览
地道的印度食物,让我想起在美国的日子,印度男友给我做的咖喱菜。Lunch set份量足够,女孩子吃到撑。推荐咖喱羊肉,正在吃,有一点点辣味,很适合完全不能食辣的我。重点是羊肉炖的非常烂,完全不会塞牙。

2015-08-16
2015-08-16 293 浏览
唔知點解最近久唔久都想食下辣野,今日見完客經過上環,記得之前有朋友介紹"滋味廚房",於是約埋先生一齊去試吓。餐廳嘅裝修比較簡潔,侍應亦都好有禮貌。是日我倆叫了番茄湯,尼泊爾咖哩雞,蒜蓉辣蟹加兩個烤餅(蒜茸烤餅&洋蔥烤餅)Order 完,侍應姐姐馬上送上香辣脆餅加兩個醬汁,一個係酸甜醬另一個係薄荷,餐廳的薄荷汁好特別,初初係薄荷味,跟住慢慢在口腔滲出微辣,我都係第一次食薄荷汁有這感覺. 番茄湯應該是經過廚師特別處理,入口好滑溜。餐廳對時間的管理好好,因為餸菜唔係煮好邊樣上邊樣, 而係全部菜式一次過上枱,而餸菜上枱的時候仍保持適合食用的溫度,我好鍾意這個上菜方式,因為可以想死邊樣夾邊樣,不用等來等去。至於尼泊爾咖哩雞,同我哋平時食開嘅咖喱唔同,除咖喱外, 佢哋用咗好多不同的香料及香草去煮,肉質亦相當鮮嫰。 尼泊爾咖哩雞初初見到餐牌,蒜蓉辣蟹有三隻辣椒,都擔心會食唔到,估唔到食落無想像中咁辣,我唔係一個食得辣的人都可以接受,相信係因為印度的煮法,並唔係只係得個辣,而更重要的係好香, 識得食嘅人,這一點已經值回票價。蒜蓉辣蟹至於烤餅, 我個人就鍾意大蒜味多d,非常香口。吃完這一餐,確定印度野唔

餐廳嘅裝修比較簡潔,侍應亦都好有禮貌。

番茄湯應該是經過廚師特別處理,入口好滑溜。
尼泊爾咖哩雞

蒜蓉辣蟹

至於烤餅, 我個人就鍾意大蒜味多d,非常香口。
吃完這一餐,確定印度野唔只係適合愛吃辣的人,不愛辣嘅人都值得來嘗試一下架。

2015-08-14
  • 蒜蓉辣蟹
2015-08-03 232 浏览
又係小新寫食評既時間啦,最近小新多左野要做,返工個陣成日都偷唔到時間打食評,所以愛麗絲就成日幫手寫啲食評。見到佢咁多野搞,都肯抽時間寫,記錄我地既一點一滴,真係好開心同幸福架 星期六既時間,我地就去左上環個邊行街啦。愛麗絲係個好有藝術細胞既女仔 ,好鍾意好有特色門面既小商店。上次上山頂既時候,發現舊區個邊有好多好靚設計既鋪頭仔,所以就趁呢個星期六,有少少微風既日子去上環行下街 。我地行左一陣,都覺得好滿足,搵到好得意既商品和鋪頭,確係不枉此行 行下行下就去到皇后大道西個邊,發現原來己經七點幾 我地兩個己經餓到姑姑聲,所以我地就決定見到第一間既餐廳,無論係咩都入去食啦,結果就係呢間啦!!  不過有幾好彩wor,門面幾靚,價錢亦合理,而且係小新幾鐘意既印度菜。所以,我地好快就入左去啦。入面有幾幅幾摩登既印度牆晝 ,播著一系列流行既歐美音樂 ,係一間相對較新興既印度餐廳。我地入座既時候,冇太多既人,加上座位好寬敞,所以成個氛圍十分不錯 。到了大約8點既時候,就會開始多人,主要都係外國既客人,令到小新和愛麗絲都以為自己去左外國添!! 另外,就當日所見,有不同

行下行下就去到皇后大道西個邊,發現原來己經七點幾

入面有幾幅幾摩登既印度牆晝
,播著一系列流行既歐美音樂
。到了大約8點既時候,就會開始多人,主要都係外國既客人,令到小新和愛麗絲都以為自己去左外國添!! 另外,就當日所見,有不同種類既客人,有家庭;有情侶;有朋友聚會,可見其客源都幾寬架!!
我同愛麗絲冇用太多時間就決定左食一個二人套餐,一黎兩個人都好肚餓啦
然後就係佢呢個二人套餐真係比較扺食,$230加埋加一,即係$250 可以食到二個前菜加二個主菜,同兩杯野飲,真係相對扺食架!!
所以兩個人黎真係正啲架

btw,因為愛麗絲唔想食太辣既野啦,所以我地就諗左好耐食邊一樣會好啲啦
結果,就問一問靚女待應邊樣會岩我地食多啲啦。佢真係好好態度,幫我地介紹晒所有野食wor
而且笑容好好,服務一流。
一開始就會上左啲小菜先啦
,就係一啲傳統印度胡椒餅,同坊間大部分坊間的印度餐廳類近,都係好脆口既。另外,佢會配上二款醬,一個綠綠的薄荷醬,辣辣地,相當醒胃。啡啡地個隻燒烤醬,就會有少少果甜味。總體黎講都係唔差既。
兩個前菜好快亦就拎到我地面前啦,我地分別叫左Masala Papad(香辣薄脆)和 Chicken Tikka(串燒五香雞件)。
個Masala Papad 就係放一啲切粒既香料起個薄餅上一起食既小菜,用料不多,但食落有好清新with微辣既感覺
,我就會推介大家可以卷起個餅,一次過食晒入面啲料,相當滋味
。而且呢個菜十分開胃,而且份量不多,幾適合食量不太大既女生。
呢個Chicken Tikka 就係烤燒既雞肉,有大約四件,另附上一小舊檸檬。雞肉外皮烤得略焦,並塗上一啲紅色醬料,看起來己經係相當開胃
。而雞肉就相當嫩滑,唔會烤得過老,處理得十分細心
。大家可以落少許檸檬於雞肉外皮上,可以中和微焦既味道,食起來更加吸引。

主菜方面,我同愛麗絲分別叫左Mixed Seafood Curry (咖喱海鮮)和Chicken Makhani(牛油蕃茄雞)
Mixed Seafood Curry呢個菜以鐵碗盛起,當中有蝦,有魚柳,種類相當多,而且份量亦好足夠。這個菜的咖喱十分香口,有微辣,但絕不會有攻鼻,相當易入口,就算平食不食辣既朋友都可以試一試,一定會有驚喜。唯一可改良既地方係漁鮮味不多,咖哩味蓋過了漁鮮味。不過,都係一碟相當好食既菜餚。
Chicken Makhani 則較Mixed Seafood Curry 既份量為少,不過雞肉照舊係又多又好味,絕對食到人
 愛麗絲一向喜歡蕃咖既醬汁,呢個蕃咖既醬汁比較甜,配上飯確是一絕!!

另外,二人set dinner 會送飯/Naan ,我地就各叫左一個啦。 上左個桶飯個陣,真係嚇左一嚇,小新少見多怪,頭一次見到用桶裝飯,令人留下好深印象。飯係印度飯,飯身較長,而且有少許椰香味,連埋main dish 既汁食,真係無得頂!!

Naan 方面,小新就覺得相當厚身,但是可以keep住軟身,配上咖哩汁,更加係更佳組合。所以,我地好快就清晒lu
呢個印度餐廳,食物質素好,唔會太辣,而且環境清靜,一大班人黎食得,好似我同愛麗絲咁,小口兩子黎食,亦係妥當。所以,我地極力推介呢間餐廳俾喜歡歎印度菜既大家
2015-08-01
2015-07-27 275 浏览
因為最近愛上左食印度菜,所以時不時都會去唔同地方覓食今次依間有唔錯既好評,相信其水準都唔錯~不過就咁睇店名同環境,都唔似係食印度菜既餐廳呢環境幾寬大,而且企理乾淨,感覺舒適又自在,餐廳背景會播放英文歌,同朋友、家人、約會都好適合~店員服務貼心,每次招呼我地,面上都會有笑容,讚!二人既dinner set都抵食,$230就有四款選擇加兩杯飲品,不過我地驚太飽太多野食xd食物都未決定好,店員已經放上印度胡椒餅,配上薄荷醬同燒烤醬比我地享用,印度胡椒餅,香脆但偏咸,配搭埋薄荷醬會覺得辣辣地,但本身薄荷醬較清涼,燒烤醬則帶甜,可以中和番胡椒種味雜菜咖哩角,一份有四件,咖哩角既size對比起香港果種大得多,而且都好足料,餅皮較厚,咖哩味有夠香,材料大多係薯仔,同咖哩角好搭,大件夾好食,係抵食之選~串燒雞件,肉質鬆軟又香口,有微微既烤焦感令到烤雞更惹味,雞塊既份量都幾大,味道不淡不濃,做得岩岩好~值得推介~咖哩海鮮鍋,有魷魚、魚柳、海蝦、薯仔等材料,非常足料,而且配飯亦好大碗好抵食,咖哩香料味好重,濃味而唔辣,咖哩稠得黎易入口,配飯整食冇咩味,所以配上咖哩則香濃又好味咖哩唔太辣,照顧到唔同人口味,
因為最近愛上左食印度菜,所以時不時都會去唔同地方覓食
今次依間有唔錯既好評,相信其水準都唔錯~
不過就咁睇店名同環境,都唔似係食印度菜既餐廳呢
店員服務貼心,每次招呼我地,面上都會有笑容,讚!
胡椒餅
串燒雞件
咖哩海鮮鍋
咖哩唔太辣,照顧到唔同人口味,食完後都好飽喇~
椰子水
椰子水,估唔到係成個椰子上~又大又超值!清涼又解渴!而且椰子肉好易刮,非常舒服~
串燒雞件
椰子水
2015-07-25 428 浏览
It was great for a night out with a friend I met over 10 years for a relaxing Nepalese-Indian dinner. It's name 'Namaste' is a greeting widely used in India and the Nepal Himalaya, meaning 'I bow to the god within you'. Sheung Wan is somewhere I don't go unless I have to buy dried seafoods or hike up Mid Levels. This time we happened to crash into Namaste ---  neat-and-simple Nepalese interior design of soothing blue. Comfortable seating with enough space for everyone, unlike most of the restaur
Nepalese Dumpling, 55HKD

Sheung Wan is somewhere I don't go unless I have to buy dried seafoods or hike up Mid Levels. This time we happened to crash into Namaste ---  neat-and-simple Nepalese interior design of soothing blue. Comfortable seating with enough space for everyone, unlike most of the restaurants in HK always lack of space and hence lack of privacy.

They offer 2-person dinner with 2 starters and 2 maindishes, drinks and naans included for 230HKD, but we chose to try dishes more exotic to us HongKongers instead.

Spacious and soothing color

The Nepalese dumplings are juicy, hot and unexpectedly excellent with tomato saucing! Wanted to order one more!

Strawberry Lassi, 38HKD

It was surprising they have many more Indian/Nepalese drink options than a typical Indian restaurant. Look, I rarely see banana/stawberry Lassi in HK. I only seen them in Chiang Mai. They also have various Indian style alcohols.

Cheese Naan, 28HKD

The cheese naan is also a delight. The cheese inside was sticky and yummy!

With this economic pricing, spacious relaxing environment located in the relatively calm neighborhood of Sheung Wan, it's a great option for those living or working nearby.

Chickem Curry, ~60HKD
Nepalese Dumpling, 55HKD
Strawberry Lassi, 38HKD
  • Nepalese Dumpling
2015-07-24 533 浏览
下雨天來到上環一帶,實在不想多花心神選吃甚麼,隨意在街上走走,來到了這間滋味廚房門前,看見能即時入座就選定它了,沒想到原來是一家不錯的印度菜哦!先來一杯蘋果汁清清口腔,冰冰的夠凍跟餐的還有個《蕃茄雜菜湯》,喝得出加了不少印度香料,但仍是十分好喝茄味很濃郁!醬料就跟一般的印度餐廳一樣,不過就略嫌少了點,如若有忌廉會更佳。先上一味《Chicken Tikka》,Ⓢ本以為Chicken Tikka應該是鐵板上的,但是這裡卻沒有。然而吃下去才覺雞肉特別滑呢,可能是因為這樣才不加鐵板的呢!然後來了個特大size的跟餐《烤餅》,初時看見真的嚇了一跳,比平常餐廳的起碼多出一倍而且質感很好,是脆脆的,別家很少見,平常多數都是軟軟的然後上了個《雜菜咖哩角》,雖說是咖哩角,但不是Ⓢ怕怕的辣咖哩,只有少許微辣很開胃而且形狀也很特別,不是三角,而是水滴形的,很有特色最後就是Ⓢ今天最喜歡的一道菜《尼泊爾香料炒薯仔》。雖然這裡是印度餐廳,但竟然能夠點到尼泊爾菜式,起初只是抱著貪玩心態而點,豈料原來很美味的,香料是甜甜的,與薯仔很配又飽肚,最後我們都把這道菜吃光光

先來一杯蘋果汁清清口腔,冰冰的夠凍
蘋果汁
茄味很濃郁!
蕃茄湯
醬汁
Chicken Tikka
而且質感很好,是脆脆的
,別家很少見,平常多數都是軟軟的
Naan
而且形狀也很特別,不是三角,而是水滴形的,很有特色
尼泊爾香料炒薯仔
2015-07-03
蘋果汁
蕃茄湯
Chicken Tikka
Naan
尼泊爾香料炒薯仔
2015-07-24 391 浏览
話說有個周末好想吃傳統的糖水, 但當時連晚餐都未食....於是我們打算先到那邊逛一會, 吃過DINNER 才去食那"心癮起的蓮子茶"。自從港鐵通車到這區, 已經慢慢改變了容貌, 新的特色商戶取代了舊式小店。我們左看右看閒逛了一會後終於決定了是晚開餐地點: 滋味廚房看餐廳的中文名以為是間食西餐或中式小菜的小店, 但原來英文名NAMASTE KITCHEN 已經滲出陣陣印度咖喱味。坦白說, 我是被這個實惠的二人晚餐吸引而在這兒開飯的。滋味廚房不像我們之前幾次吃很傳統的咖喱, 我覺得他偏向東南亞一點, 原來是尼泊爾菜式, 適合不太好辣的人試試。二人餐內的選擇不算少, 不過今晚我們不想冒險試太"古怪"的東西。點完餐後, 很快餐飲便送上。青檸梳打和鮮橙汁都是加錢($10@) 的餐飲, 青檸梳打基本上很難唔好味, 但杯橙汁真的好淡, 我無諗過杯"果汁先生"好像溝了半杯水咁, 開始有點驚之後的食物會否不對版...STARTER 我們揀了羊肉沙嗲和串燒五香雞件, 送上來每款都是熱哄哄的。沙嗲羊肉一點也不算羶, 半肥瘦的不會太乾身, 還留有少少肉汁, 配埋惹味不太濃味的沙嗲醬, 好味。串燒五香雞件用上多
坦白說, 我是被這個實惠的二人晚餐吸引而在這兒開飯的。

羊肉沙嗲及烤雞塊
串燒五香雞件用上多款香料醃製無骨雞件, 食起來很方便, 肉質亦嫩, 洒上少少檸檬汁更可解肉的肥膩感。
幸好這兩款小食真的幾好味, 挽回不少分數。
胡椒薄餅
每次吃咖喱都會送上免費的胡椒脆餅, 和其他店的沒有太大分別, 所以不詳說了。
套餐中有白飯或薄餅來配咖喱, 我們繼續點了NAAN。
圖中的是咖喱海鮮, 看顏色是較濃味的一款。
內有魚塊、蝦仁、青口和魷魚的咖喱海鮮味道是不錯的, 當然, 那些海鮮是茶餐廳雪藏貨的貨素。但火候都控制得幾好, 不會過老變韌。
咖喱海鮮
魚柳亦有處理油泡過才放入咖喱中, 不會一切就散。每款海鮮都有兩三件, 總叫每人都可吃到不同的。
還有另一款是咖喱海鮮牛油蕃茄雞, 這款一點也不辣, 大人小朋友都會吃到。
番茄牛油雞
醬汁可以說是沒有什麼咖喱味, 反是帶有濃濃番茄醬, 酸酸甜甜, 幾開胃的。雞塊不算太肥, 肉質還KEEP 到滑, 我個人喜歡這碟多一些。
這兒的薄餅烤得不錯, 不會燶到有黑邊, 而且它是很鬆軟的, 點咖喱最合襯。
這兒我不覺得它是一間傳統咖喱店, 反是一間很"街坊"的餐廳。侍應妹妹的態度很親切, 收碟或添水都很勤快。值得支持的小店~
雖然食物分量不算大, 但剛可以讓我還容下一個飯後甜品, 是日目標達成。
2015-07-11
2015-07-22 170 浏览
我和媽媽都嗜辣,所以泰國菜韓國菜印度菜我們都非常愛吃。今天來到一間非常local的印度餐廳,性價比相當高!晚餐有dinner set提供,二人餐只是要價$230。包含兩個starter ,兩個main course,兩杯飲品,再可以選擇配飯或烤餅(naan)。點完餐不久,店員首先奉上這個印度的胡椒脆餅,搭配薄荷醬和類似BBQ醬的醬汁。 薄荷醬帶點透心涼的感覺,淡淡的薄荷味湧進味蕾;BBQ醬是帶微甜及一點點辣。唯一不足就是胡椒脆餅可能放久了,已經不太脆口。工作完喝點小酒放鬆一下,實在是人生樂事,cheers!Starter我們分別選了沙嗲羊肉和蔬菜煎餅,兩樣原來是放在同一個碟子一起上哦。沙嗲羊肉絕對是意外的好吃!首先外層是燒得香脆微焦,非常香口,但裏面的羊肉汁仍然滿滿的鎖住。一口咬下去就會有肉汁湧出,很juicy,另外配上它的沙嗲醬能起到畫龍點睛的作用。至於蔬菜煎餅,我有點被這個名字騙了(笑)。蔬菜煎餅其實就是加了印度香料的薯餅,裏面都是滿滿的薯仔蓉,煎得很脆口。main course挑了咖哩海鮮和炒時菜。海鮮很足料,裏面分別有魚塊、大蝦和魷魚等等,不會因價就貨。咖哩汁很濃郁,呈橙棕色,

晚餐有dinner set提供,二人餐只是要價$230。

工作完喝點小酒放鬆一下,實在是人生樂事,cheers!
Starter我們分別選了沙嗲羊肉蔬菜煎餅,兩樣原來是放在同一個碟子一起上哦。
沙嗲羊肉絕對是意外的好吃!
main course挑了咖哩海鮮炒時菜
海鮮很足料,裏面分別有魚塊、大蝦和魷魚等等,不會因價就貨。
咖哩汁很濃郁,呈橙棕色,賣相頗爲吸引,味道是香、濃而不太辣。
我想辣度只有十小辣左右,所以不太能吃辣得朋友也可以一試哦。

炒時菜很夠鑊氣,而且蔬菜種類很多,適合健康飲食的我(笑)。
2015-06-16
2015-07-21 214 浏览
今日趁住放假同朋友悠閒咁食個tea...平時做yoga成日都會經過...今日就試一試佢先!!!滋味廚房門面比起一般既印度餐廳光鮮...感覺不錯!!!我地2點半左右去到...餐廳冇咩人客...食食下仲我返我地...好似包左場咁!!!我地就叫左2個set!!!個set有沙律,什菜咖喱角,主菜一款跟飯或薄餅同飲品都只係$80!!!超抵呀!!!我地就叫蕃茄牛油雞跟薄餅,同埋雞肉炒麵!!!先黎左個沙律...沙律菜都幾新鮮...醬汁係芝麻醬加醋...感覺幾清新!!!之後就係什菜咖喱角... 配埋兩2個醬汁... 綠色果個係薄荷帶點辣...紅色果個就甜甜地既!!!因為我好鍾意食蕃茄既食物...所以就諗都唔諗就叫蕃茄牛油雞!!!蕃茄醬帶d酸...感覺好唔同...又有d cream...雞肉仲要幾滑tim...配上薄餅就真係一流啦!!!雞肉炒麵好有鍋氣...酸酸甜甜好野味...雞肉都係幾好滑既!!!10個like!!!當然大熱天時我就緊係叫返杯可樂...涼透心!!!而朋友就叫左杯Masala Tea...有少少辣...好特別!!!食咁多野埋單都唔洗2百....真係好抵!!!
滋味廚房門面比起一般既印度餐廳光鮮...感覺不錯!!!
我地就叫左2個set!!!
我地就叫蕃茄牛油雞跟薄餅,同埋雞肉炒麵!!!
當然大熱天時我就緊係叫返杯可樂...涼透心!!!
食咁多野埋單都唔洗2百....真係好抵!!!

2015-07-04
某日,友人興致勃勃地說帶我去食「好野」~搵食搵到去上環,原來就係帶我食印度菜~滋味廚房位置不算難搵,從上環站行5至10分鐘,就在皇后大道西街尾位置~我們一行三人走進,因為我們很早到達,所以店餐廳內都未有人~環境乾淨整潔,一點印度味也沒有,反而我覺得有點像西餐廳~坐下來就開始點餐,餐牌中英對照,清晰易明~這個就是Set Dinner和Brunch套餐的餐牌~餐牌內還有很多款式選擇,原來這裡還有尼泊爾菜的~基於我們三個都有選擇困難症,所以最後決定我們就Order了Set Dinner再加小吃~就應該夠我們吃吧~在正式用餐前,餐廳送了印度薄脆作為開胃菜~再配上兩款不同的醬料一齊食用就更加惹味~綠色那款有少少薄荷味,而啡黃色的就帶酸酸甜甜的味道~先上Set Dinner內的Starter「凱撒沙津」~比平時吃到的凱撒沙津有少許不同,不過味道也算易入口,菜很爽甜~大家有見到上面有少少啡黑色的東東,完來是醃左的鹹魚味,味道有點腥,不喜歡的可以不吃就可以了~Set Dinner的另一款Starter就是「串燒五香雞件」~仲以為串燒是一串上,他們好貼心地把串燒好後就擺得美美上碟~方便Share食,好意
某日,友人興致勃勃地說帶我去食「好野」~
搵食搵到去上環,原來就係帶我食印度菜~
我們一行三人走進,因為我們很早到達,所以店餐廳內都未有人~
環境乾淨整潔,一點印度味也沒有,反而我覺得有點像西餐廳~
坐下來就開始點餐,餐牌中英對照,清晰易明~
這個就是Set Dinner和Brunch套餐的餐牌~
餐牌內還有很多款式選擇,原來這裡還有尼泊爾菜的~
在正式用餐前,餐廳送了印度薄脆作為開胃菜~
再配上兩款不同的醬料一齊食用就更加惹味~
綠色那款有少少薄荷味,而啡黃色的就帶酸酸甜甜的味道~
先上Set Dinner內的Starter「凱撒沙津」~
仲以為串燒是一串上,他們好貼心地把串燒好後就擺得美美上碟~
方便Share食,好意外,這件雞出奇地好味~
肉質不算嫩滑,但好易咬開,味道剛剛好,不會太重口味~
來到Main Course啦~
其中一款就是「牛肉翻炒」~好特別的菜名~
所以我地就膽粗粗試下佢點翻炒呢~
原來就是汁炒牛肉,醬汁似燒汁味,好惹味,呢個時間好想來碗白飯一齊食~應該混白飯食好味~
肉質很軟林林,易於咬開,唔會因為煮太耐而變韌~剛剛好~
食印度餐又點可以唔叫烤餅呢~
Set Dinner加$10就有一份「蒜味烤餅」~好香蒜蓉味~好開胃~
因為套餐內我們沒有點菜吃,所以另外單點了一份「蒜蓉炒西蘭花」~
好好味~好香的蒜蓉味~一點印度風味都沒有~好驚喜呀!
「瑪莎拉燴蝦」是朋友極力推介的~這也算是咖喱的一種~
不過只是有少許微辣香~我不能得太辣覺得好惹味~
不過配飯或用烤餅沾汁一齊食用~好好味~
朋友真是沒有介紹錯~
Set Dinner最後一份主菜「咖喱海鮮」~
此咖喱明顯比剛剛是再辣一些~醬汁比瑪莎拉稀一些~
內有很多不同的海鮮,份量好多~正~
原來Set Dinner是跟了一”桶”飯~真係一”桶”咁上,份量好多~
這是印度米,比平時吃到的飯粒比較長一點,也比較硬一點~
Set Dinner跟了飯品~因為我吃得太飽,就沒有飲了~
留返俾兩位朋友飲~
後記:
其實我不太好印度菜,基本上不會自己去食~
唔係朋友帶我去都唔會試~
印象中的印度菜是比較重口味,所以我也不太喜歡~
但這間餐廳的印度菜真是另我對印度菜改觀了~
他們的食物份量很多,味道總括而言都比較好味,不是太重口味的~
怪不得餐廳愈入愈多人,差不多坐滿一半坐位,證明餐廳也幾吸引到附近街坊去食!
所以真係值得推介你們去試試這間隱世好味印度菜餐廳吧!
真的會令你對印度菜改觀架!
2015-07-04
最近無獨有偶, 食得最多嘅就係印度菜. 搞到我都有少少膩!!不過朋友話今次呢間一定唔會令我失望, 所以我又再次踏足印度餐館.滋味廚房Namaste Kitchen , 淨係聽個名係唔會估到佢係一間印度食館.店內格局同普通餐廳無異, 裝修都唔係偏向太印度風格.不過就好整齊, 枱與枱之間有足夠空間, 感覺唔會局促.我地一行3人6:30pm去到, 可能太早, 只得我地呢一枱.餐牌上菜式選擇多, 有中英對照. 部分更附有圖片參考,.晚市套餐價錢很合理, 內里的餸菜看似也很合胃口, 所以我地決定order套餐, 再散叫少少, 可以3個女仔share.好多印度餐廳都會免費送一客胡椒薄脆, 而我最欣賞嘅係個帶有梅子味嘅甜酸醬.套餐前菜揀左凱撒沙律個 沙律味道大致跟平時西餐館食過嘅沙律差唔多. 不過呢個沙律頂頂個喥加左少少鹹魚, 個D鹹魚真係超腥. 平時最怕魚腥嘅我真係投晒降.如果你唔想食鹹魚味凱撒沙律, 只要唔好拌勻, 直接”不”走頂頂個少少鹹魚就無問題, 唔會影響整個沙律味道的.再來串燒五香雞件見到雞件外層燒得有D乾, 仲以為肉質會好嚡.但正好相反, 雖然稱唔上嫩滑, 但都算肉比較軟, 不會過硬.
店內格局同普通餐廳無異, 裝修都唔係偏向太印度風格.
不過就好整齊, 枱與枱之間有足夠空間, 感覺唔會局促.
餐牌上菜式選擇多, 有中英對照. 部分更附有圖片參考,.
套餐前菜揀左凱撒沙律
再來串燒五香雞件
見到雞件外層燒得有D乾, 仲以為肉質會好嚡.
但正好相反, 雖然稱唔上嫩滑, 但都算肉比較軟, 不會過硬. 所以還不錯.
主菜其中之一有牛肉翻炒, 好特別嘅菜味
呢個超惹味,味道好似燒汁咁, 醬汁濃郁, 而且肉質不韌. 配飯食一流.
唯一不足嘅係比較鹹.
主菜其中之二, 有咖喱海鮮
呢個海鮮味比較淡, 而且香濃味較輕. 個人感覺一般, 不過朋友就好推介.
另單叫一個大蝦瑪莎拉咖喱, 呢個咖喱顏色比較紅, 而且相比海鮮咖喱就味帶酸, 唔知當中係未加左蕃茄去煮. 但就比較開胃, 稠密程度也較高.個人喜歡呢個多一點.
套餐選左一個跟飯, 飯粒是較硬, 而且加入左香料, 食個時會不時咬到硬粒香料.
所以牙齒不太好嘅要注意一下.
蒜味烤餅, 沾以咖喱一齊食真係無得輸.
另單叫一個蒜蓉炒西蘭花, 雖然簡單, 但我地一致認為係最好味嘅, 因為真係炒得好香.
  • 牛肉翻炒
  • 蒜蓉炒西蘭花
2015-07-13 260 浏览
好忙呀,好耐好耐冇出去食飯啦,不過忙都要陪屋企人family day 一下先 今日行程好簡單,去西環行海味鋪同食好野。今日三母女一齊行街購物,一定係填飽個肚先 呢間好野係一位識食朋友介紹,價錢合理食品質素高既一間印度餐廳。西環其實我好熟路,話曬我都係度返左好幾年工,而且開始食印度野都係因為舊老闆係印度人,一食就愛上,本人覺得正宗印度野係偏辣,香港好多都減辣迎合返本地人口味。網址話係上環站出行十分鐘,我就揀係西營盤站出,雖然係地底有一大段距離先上到地面,五分鐘到啦,不過大熱天時都係做下地底人好,做人都係唔好太辛苦自己,上左地面再行五分鐘都幾快到,而家真係好方便,我會推介係西營盤站出。我以前就冇咁幸福啦 ,果時冇港鐵下下都行餐死, 西環好多好野食,以後就有福了  我地叫左2個lunch set加一個小食,每個lunch set 80+10%,我覺得lunch來講有少少貴,如果好食就冇計,我要信我既識食朋友。媽媽唔係太食得辣就等靚女侍應生小姐介紹,我地叫左椰汁咖喱魚(Fish Madras)同串烤雞肉(Chicken Tikka),一個跟飯一個跟Naan,小食係尼泊爾餃子55+10%。

什菜沙律& 什菜咖喱角Samoas
Lunch set有什菜沙律酸酸甜甜好醒胃,咁熱天氣最岩食,食完好開胃
仲有什菜咖喱角Samoas,我好鐘意食Samoas差d想叫一份,睇清楚個set有就唔叫費時食唔曬。
我都好鐘意食印度米,口感好得意長長幼幼好似米粉咁但就係飯既味道。
椰汁咖喱魚
Naan一份有三件份量都幾多下,咖喱魚甜中帶點香辣,感覺似沙嗲,配Naan美味配飯一樣咁美味。
串烤雞肉
串烤雞肉表面乾身但內裏嫰滑,看似冇味但實質有烤肉既香辣味。我覺得呢個幾好食真係幾滿意。
尼泊爾餃子
第一次食尼泊爾餃子,餃子係雞肉冇雪味感覺新鮮,用蒸方法更健康,味道比印度野清淡。
總括來講我地三母女係非常滿意,埋單二百二食到好飽,食物質素高,實而不華,坦白講本身一入門口覺得餐廳裝修麻麻,但坐低之後覺得餐廳都幾舒服整潔,光線充足,好多餐廳想迎做氣氛專登用射燈其實就令到餐廳好熱,同埋裝修得靚咪又係放返係消費者身上價錢又會貴d,不如簡簡單單乾乾淨淨幾好。侍應又靚女又有禮貌,真係好大既加分位,而家好多餐廳侍應都牛下牛下好似遊魂咁又冇口禮貌。。。
2015-07-11
什菜沙律& 什菜咖喱角Samoas
椰汁咖喱魚
串烤雞肉
尼泊爾餃子
  • 椰汁咖喱魚(Fish Madras)
  • 串烤雞肉(Chicken Tikka)
  • 什菜咖喱角Samoas
2015-07-13 400 浏览
我最近發覺原來印度餐廳是一定無豬肉出現的,所以原來非常啱我這個不吃豬肉的人放心食!怪不得我咁鍾意去啦!今日來到滋味㕑房試下有幾滋味!因為是中午,就點了一個brunch來食,即是早餐和午餐的混合體~brunch方面,包了一個salad,炸菜,和主食,和我最like的烤包,一杯drink,我加了25元轉了新鮮椰青♡椰青多汁青甜而且天然有益,夏天酷熱天氣下來一口,真是爽到痹呀!salad都好清新,由青瓜乳酪來dressing,好fresh的組合。炸菜原來就是炸薯角,非常脆的皮我就覺得有點硬,朋友則好like,可以沾青色的辣醬或紅色的酸甜醬。我較喜歡加了芒果肉的酸甜醬,開胃之餘又可中和炸物的膩感。主食我選擇了羊肉。主食都可以有烤包或飯跟餐,麵包控的我當然是烤包啦!尤其烤包會狠狠的吸收醬汁,而又仍能保持到包的彈性和質感,難怪我會愛上。羊腩也煮得不錯,肉質夠淋,不過如果再肥小小會更好食。

今日來到滋味㕑房試下有幾滋味!

羊腩也煮得不錯,肉質夠淋,不過如果再肥小小會更好食。
  • 椰青
2015-07-07 298 浏览
趁放假悠閒食個午餐. 早前就去了位於上環的滋味廚房食嘢. 單單聽個名以為是食小菜, 其實是食印度嘢.我點了個Brunch,包括沙律, 什菜咖喱角, 主菜一款跟飯或薄餅和飲品, 價錢$80,不算太貴. 我點了蕃茄牛油雞跟薄餅, 加$20轉了芒果特式飲品.先奉上沙律.蔬菜幾新鮮, 所以好脆, 配上薄荷醬料, 感覺幾清新.芒果特式飲品不用多說, 每次去食印度嘢, 我都會點. 芒果算幾甜, 所以杯特飲也好味.什菜咖喱角, 跟上兩個醬汁, 綠色那個是薄荷帶點辣. 另一個是芒果醬.我就兩款也有試, 味覺一辣, 一甜, 幾特別. 咖喱角外皮幾脆, 內裡的什菜饀料味道也夠, 即使不點醬也好味.由於我只食得微辣, 見到不辣的蕃茄牛油雞就想一試.這個蕃茄醬同平日食帶酸不同, 有點cream, 用來點薄餅好夾.雞肉肉質尚算滑身, 味道調教得不錯.薄餅我就覺得外皮脆身一點會更好味.另外, 也點了燒烤拼盤, 當中有雞, 羊, 魚和大蝦.因為用鐵板上枱, 所以上枱時已聞到好香.雞肉和魚的肉質幾嫩滑, 是我鍾意食的口感.大蝦的內質夠彈牙, 可惜得一隻, 有兩隻會好一點.這個午餐真是好豐富.

我點了個Brunch,
不算太貴.

我點了蕃茄牛油雞跟薄餅, 加$20轉了芒果特式飲品.

先奉上沙律.

蔬菜幾新鮮, 所以好脆, 配上薄荷醬料, 感覺幾清新.
由於我只食得微辣, 見到不辣的蕃茄牛油雞就想一試.

雞肉肉質尚算滑身, 味道調教得不錯.
薄餅我就覺得外皮脆身一點會更好味.
另外, 也點了燒烤拼盤, 當中有雞, 羊, 魚和大蝦.

因為用鐵板上枱, 所以上枱時已聞到好香.
雞肉和魚的肉質幾嫩滑, 是我鍾意食的口感.
大蝦的內質夠彈牙, 可惜得一隻, 有兩隻會好一點.
這個午餐真是好豐富.

• 蕃茄牛油雞
話說呢排成日去中上西環個頭食野其實原因好簡單個邊多野食,仲要有唔少好野/特別野食今日就去左滋味廚房(Namaste Kitchen)開初聽名真係諗住港式風味餐廳但原來係印度同尼泊爾菜睇返佢英文名會易D 估到(哈)入到去坐低原先想睇下睇晒餐牌先叫但見佢個晚飯套餐都幾吸引,同埋本身都幾肚餓下咁就落左先,佢個晚飯套餐係供二人可以兩個前菜、兩個主菜再配野飲($230)咁就叫左個沙嗲羊肉同串燒五香雞件主菜要左牛肉翻炒同咖哩海鮮一個跟左芝士薄餅(Cheese Naan) (+$20),另一個就跟左飯飲品就要左杯Mango Lassi (芒果特式飲品) (+$20)印式既芒果特式飲品比較偏甜入口比較接近糊既感覺有芒果既甜味,甜得黎唔會令個口乾不過想解口渴,比較推介大家直接飲水想飲下甜野,呢杯就係唔錯,可以試下飲品左之前就有個小食老老實實唔係好知佢叫咩名不過大部份食印度菜既餐廳都有佢可以同綠色個個薄荷乳酪醬一食薄荷唔重,只係淡淡係後面另外個個醬甜甜地,都幾過癮但食呢個小食要小心,因為真係好脆一咬第一下會碎開之後個前菜都黎埋個沙嗲羊肉同串燒五香雞件一齊上每樣都係兩份雞件整得好好,雞係鬆軟而滑而且入左味,
話說呢排成日去中上西環個頭食野
其實原因好簡單
個邊多野食,仲要有唔少好野/特別野食
今日就去左滋味廚房(Namaste Kitchen)
開初聽名真係諗住港式風味餐廳
但原來係印度同尼泊爾菜
睇返佢英文名會易D 估到(哈)
入到去坐低原先想睇下睇晒餐牌先叫
但見佢個晚飯套餐都幾吸引,同埋本身都幾肚餓下
咁就落左先,佢個晚飯套餐係供二人
可以兩個前菜、兩個主菜再配野飲($230)
咁就叫左個沙嗲羊肉同串燒五香雞件
主菜要左牛肉翻炒同咖哩海鮮
印式既芒果特式飲品比較偏甜
入口比較接近糊既感覺
有芒果既甜味,甜得黎唔會令個口乾
不過想解口渴,比較推介大家直接飲水
想飲下甜野,呢杯就係唔錯,可以試下
飲品左之前就有個小食
老老實實唔係好知佢叫咩名
不過大部份食印度菜既餐廳都有佢
可以同綠色個個薄荷乳酪醬一食
薄荷唔重,只係淡淡係後面
另外個個醬甜甜地,都幾過癮
但食呢個小食要小心,因為真係好脆
一咬第一下會碎開
之後個前菜都黎埋
個沙嗲羊肉同串燒五香雞件一齊上
每樣都係兩份
雞件整得好好,雞係鬆軟而滑
而且入左味,唔加檸檬汁都好食
至於沙嗲羊肉,個羊肉無晒羶
加埋沙嗲汁幾好食,肉保持到肉汁
入口易咬
食完前菜,就到主菜
不過一開始餐廳意外上錯左個咖哩牛肉
但佢自己好快發現都俾返個牛肉翻炒我地
算反應快,因為我地自己個下都未發覺 =P
咖哩海鮮入面都多料
另外,跟佢個芝士薄餅都好食
入面個種芝士食落有D 必_客芝心批個種芝士
唔跟咖哩就咁都好食
但呢餐重點係個牛肉翻炒同個飯到
牛肉翻炒大概就係牛肉粒同炸蒜跟埋洋蔥、三色椒一齊炒
其實一上"木台"已經好香
同佢一齊上個飯都好特別
應該係印度米,比平時食既米長身,口感比較硬物少少
最勁既係佢個後勁...食落好似平時D飯
但食完一陣會係個胃入面好似吸完個汁漲左少少
呢桶飯仔真係好飽肚 lol
千奇唔好睇小佢...食量唔大既各位都係食薄餅好D
唔係可能真係食一半已經飽晒
不過如果人多,可以試下,因為都幾特別
另外叫左個尼泊爾蒸餃子($55/8隻)
因為好似無咩聽過有咩地方有佢食
餃子入面係用雞肉同少少菜整成
由於餃子皮比較厚身,有少少硬硬地
不過係熟晒,皮厚身個隻硬
另外,呢幾隻餃子都幾飽肚
最後都叫埋甜品試下
要左個印度芝士伴凍奶($40)
食個下佢地職員都提醒左食完會比較口乾
俾定左水我地,呢樣幾細心
甜品本身有D nuts,口感上有軟、有硬
印度芝士本身係軟身D
食落幾特別,唔係好識形容 (哈)
题外话/补充资料: 服務方面,餐廳職員好有禮貌 而且都幾細心下
2015-06-26
  • 芝士薄餅