2019-05-30 3273 浏览
實在很久很久沒有吃過雞煲要是和朋友特登相約來到旺角這家叫做滾喜的餐廳試一試他的芝士雞煲。除了芝士雞煲以外,仲可以選擇麻辣雞煲。而辣度方面亦都有不同嘅程度。當晚我和朋友選擇了208這個套餐可以升級食安格斯牛肉還有大量的配料。一坐低店員馬上就會給你醬油和醬油的配料選擇也不少飲品方面亦都有很多的選擇也是任飲的他的竹蔗水非常鮮甜,用來做一個中和很合適一開始我們先吃這個芝士雞煲份量超級多而且還可以追加雞件,芝士的香味和雞件非常配合令我們吃過不停還配上洋葱簡直一流吃完雞煲之後就直接打邊爐然後打邊爐的配料非常之多亦非常之新鮮安格斯牛肉配上有芝士香味的湯底非常好吃每一種蔬菜亦都非常之新鮮,這個蜂巢豆腐吸收了湯底的精華完全無法形容那種味道。海鮮方面不得不讚,非常新鮮而且那些蝦很大隻完全出乎我意料之外,魚片也很鮮甜很爽口我和朋友也不停地追加每一台客人都會送上魚皮和脆響鈴,這兩個用來打邊爐真的是絕配另外不得不讚這家餐廳的服務侍應態度非常熱情有禮而且會主動前來幫忙。這家雞煲真的值得一吃!

一坐低店員馬上就會給你醬油和醬油的配料選擇也不少

芝士雞煲

還配上洋葱簡直一流

安格斯牛肉配上有芝士香味的湯底非常好吃

我和朋友也不停地追加

每一台客人都會送上魚皮和脆響鈴,這兩個用來打邊爐真的是絕配

另外不得不讚這家餐廳的服務侍應態度

非常熱情有禮而且會主動前來幫忙。
這家雞煲真的值得一吃!
  • 安格斯牛肩胛
  • 竹蔗茅根
  • 皇帝菜
2019-05-27 92 浏览
第一次來這間店舖吃雞煲,因為雞可以無限任食,對於愛吃雞的我絕對有相當大的吸引力。竹蔗水甜甜的冰冰,喝下去非常舒服,而且能夠解膩。基本上都是雞腿肉,所以肉非常嫰非常多汁,辣辣甜甜的令人停不下來。蛋黃味很香,炸魚片很香脆,非常好吃,就是份量太多了。豬肉片很嫰,牛肉片肉味超濃,牛舌很有彈性豬肝甜甜的比較爽口,水魷魚口感超好~丸類的選擇也很足~有我超愛吃的蟹籽丸!!吃雞煲怎麼可以沒有金菇,湯汁吸好吸滿脆脆的超好吃!蓮藕爽脆又很甜~
竹蔗水甜甜的冰冰,喝下去非常舒服,而且能夠解膩。

蛋黃味很香,炸魚片很香脆,非常好吃,就是份量太多了。
豬肉片很嫰,牛肉片肉味超濃,牛舌很有彈性
豬肝甜甜的比較爽口,水魷魚口感超好~

丸類的選擇也很足~有我超愛吃的蟹籽丸!!
2019-05-25 82 浏览
同屋企人第一次幫襯,我地由旺角過去,行左女人街中間啲攤檔,行過左都唔知,所以下次都係靠登打士街ok嗰邊行去易見到啲。入到去店員都好好招呼,介紹左一輪,我地簡左中間價既升級安格斯。一開始就食左芝士雞煲先,份量係超級多,店員話仲可以追加雞件。我地加左錢要蕃茄湯底,自己再點左好多唔同既菜同菇先,即刻變左雜菜湯底,食左蔬菜打左底先刻感覺健康左10倍😂點左個店員推介既咸蛋魚皮,係啲野未滾之前食,不錯不錯。野食種類多,蔬肉都好豐富安格斯幾塊一齊渌yum yum yum

點左個店員推介既咸蛋魚皮,係啲野未滾之前食,不錯不錯。

野食種類多,蔬肉都好豐富

安格斯幾塊一齊渌
yum yum yum

2019-05-25 74 浏览
最中意係呢到既態度~我book左7點 但朋友未到我又唔敢入去 係門口熱住等左陣有個侍應開門 叫我入去等唔計鐘🥺🥺揀唔同既牛肉唔同既任食價錢我同朋友都唔食牛所以揀左最抵嘅⭐️$188坐底等埋朋友就叫左個三重芝士雞煲🧀🐔滿滿的芝士🤤🤤🤤🤤侍應姐姐會擺低個計時鬧鐘,幾分鐘之後就響。響左佢哋會過嚟搞一搞個煲 之後就開餐啦🤤🤤🤤好多芝士,每一舊雞都黐住芝士🧀🧀🧀而且都幾入味雞好多 好快就已經食到飽飽地,叫人嚟加湯之後就點左啲菜🥗佢哋啲粟米唔知點解好甜,啲菜都算乾淨新鮮,覺得比起其他任食雞煲有誠意!海鮮絕對要讚下,非常之咁新鮮。魷魚煮熟左之後趣卜卜又唔腥🦑啲蝦好大隻仲要有蝦膏添!食落件件都爽口彈牙🦐之後我仲加點咗添啊!而且呢間個服務態度好好,我哋食法奇怪一開始係咁攞芝士汁撈烏冬,店員仲好細心幫我地搞避免癡底,又係咁幫我地加少少湯落去。正!

揀唔同既牛肉唔同既任食價錢
我同朋友都唔食牛所以揀左最抵嘅⭐️$188

坐底等埋朋友就叫左個三重芝士雞煲🧀🐔
滿滿的芝士🤤🤤🤤🤤

好多芝士,每一舊雞都黐住芝士🧀🧀🧀而且都幾入味
雞好多 好快就已經食到飽飽地,叫人嚟加湯之後就點左啲菜🥗

海鮮絕對要讚下,非常之咁新鮮。
魷魚煮熟左之後趣卜卜又唔腥🦑
啲蝦好大隻仲要有蝦膏添!
食落件件都爽口彈牙🦐之後我仲加點咗添啊!

2019-05-20 56 浏览
放工約朋友喺旺角食飯,突然大家癮起想食雞煲,路過「滾喜火鍋專門店」見到有雞煲放題,就是忍唔住入咗去。八點鐘黃金晚飯時段,店內坐無虛席,雲煙四起。翻開餐牌,見到即使係放題,都有好幾款選擇,最後揀咗個「升級任食安格斯」$208一位,而火鍋配料都有成60幾款選擇,唔錯!叫餐完畢後,店員奉上6款調味醬料供客人自己選配,辣椒、生蒜係我必然之選!等咗10分鐘,熱辣辣雞煲送上,雞煲有分麻辣同芝士,我地就揀咗麻辣(bb辣)口味。雞肉一啲都唔嚡口,肉質飽滿,啖啖肉!食哂啲雞後,店員就幫忙倒湯,第二part 火鍋即將開始⋯桌面上有一疊order紙,配料按種類分排列整齊,菇菌類、丸類同重點-安格斯牛肉係我地嘅必叫項目!火鍋料經過麻辣鍋嘅加持,超惹味!特別係安格斯牛肉,忍唔住要encore多一round! 是次邊爐整體不俗,店員們細心殷勤嘅服務,亦加添唔少分數呢!

八點鐘黃金晚飯時段,店內坐無虛席,雲煙四起。

雞肉一啲都唔嚡口,肉質飽滿,啖啖肉!
食哂啲雞後,店員就幫忙倒湯,第二part 火鍋即將開始⋯

是次邊爐整體不俗,店員們細心殷勤嘅服務,亦加添唔少分數呢!
2019-05-17
  • 麻辣雞煲
  • 頂級安格斯
2019-05-16 45 浏览
提早食母親節飯所以就揀咗食雞煲因為屋企人唔太鍾意食西餐食返啲中式嘢就啱晒啦叫咗個芝士雞煲同埋一個中辣嘅雞煲芝士雞煲都幾好食但係有啲溜怡中辣嘅雞煲係覺得有啲難所以叫小辣就OK
2019-05-14 87 浏览
我自己其實真係好鍾意打邊爐,咁其實漸漸都覺得旺角嘅鋪頭都唔算太好味,但係呢間火鍋店令我覺得出人意表,係鮮有有質素嘅火鍋店。咁入到去啦我哋就食咗雞煲之後先至打邊爐咁。其實我想講雞煲好多地方都有得食但係做得好食嘅真係好少有,記得之前食過一間雞煲虛有其表係真係好差。呢度有芝士同麻辣雞煲揀咁就揀麻辣。因為同其他人一齊食所以咁就要食小辣。如果我自己我會食中辣嘅。咁對於麻辣亦都一樣囉其實麻辣要做到麻同埋辣。同香辣絕對係兩回事。有啲餐廳整麻辣變成香辣,其實係唔合格。咁我呢就覺得麻同辣都要兼備咁先至係頂級。我其實都好耐冇食過覺得好好食嘅麻辣。嘩,呢一度真係好驚喜,係超級驚喜!佢嗰種辣係超級入味,麻香係四溢。麻同辣兩種比例恰到好處,兩種味道係一同呈現,完完全全入晒去個雞到。我嫌唔夠食添啊,之後就開始打邊爐我哋要咗$208安格斯套餐。咁其實有五六張紙就揀火鍋配料嘅。我最難忘嘅係食鋪頭自家製嘅鹹蛋黃炸魚皮。我本身其實自己都好鍾意食炸魚皮嘅。鹹蛋黃就更加鍾意啦。佢食落去真係好香鹹蛋味,唔會話太濃或者太淡味,佢係啱啱好。鹹蛋黃包住個魚皮仲要係超級脆。普通魚皮你一陣落去打邊爐可能幾秒已經會淋但係佢呢個係浸足十幾秒
麻辣雞煲

鹹蛋黃就更加鍾意啦。佢食落去真係好香鹹蛋味,唔會話太濃或者太淡味,佢係啱啱好。鹹蛋黃包住個魚皮仲要係超級脆。普通魚皮你一陣落去打邊爐可能幾秒已經會淋但係佢呢個係浸足十幾秒都唔會即刻淋晒,外脆內軟,係食極唔停嘅。
咁仲有我最鍾意食嘅紅薯粉啦!佢呢度嘅紅薯粉呢係扁新但係幼嘅。咁初頭諗住會唔會唔會好有咬口呢?點知又唔係喎,佢一落落去已經好快熟。即刻食得,佢都係好煙韌嘅有咬口。
我最鍾意呢啲㗎啦!之後仲有好特別嘅皇帝菜啦,好少地方有呢個火鍋配料揀,其實皇帝菜有啲似茼蒿嘅,但係味道就相對易入口啲。食唔慣嘅人都可以食下皇帝菜試吓先。

仲有牛舌啦,都係比較少餐廳可以選擇。雖則佢薄薄一片又快熟。同埋其實佢都好重牛味非常之好味,我哋都再encore。

其實如果嫌啲火鍋配料唔夠揀嘅,其實仲可以自己自費額外叫其他配料,有花膠筒啦珊瑚螃等啦。其實仲可以食278貴一個價錢嘅套餐咁就可以食到美國筒蠔啦!
呢間鋪頭令我最深刻嘅食物當然係其中之一啦。但係令我最最深刻嘅其實係佢鋪頭嘅服務員嘅態度。因為我覺得其實香港好多鋪頭都係比較欠奉禮貌同埋應有嘅服務態度。反而呢度鋪頭係待人有禮啦,用心服務,謙誠態度。唔會俾人感覺唔舒服突兀。香港仲有好多人其實默默耕耘值得我哋唔止一句讚賞嘅!多啲讚賞多啲包容世界會變得更美好!
2019-05-13 77 浏览
去旺角滾喜食火鍋雞煲,一行四人。點咗208元安格斯牛肉套餐,雞煲先上,份量啱啱好,打開煲蓋香氣四溢,麻辣味勁香,雖然係少辣但適合大家口味。雞肉鮮嫩入味,令人回味無窮。接住加咗上湯就點火鍋料,一般的材料都齊備,安格斯牛肉即滾即食,稔甜惹味,食過不停。而牛舌薄薄一片,一口又一口。跟住羊肉片嫩滑冇羶味。飽滿餓腸,鮮魚片爽滑,鮮蝦甜美。任食任飲冇得輸。再黎有我最鍾意嘅雲吞水餃,仲有魚片頭,響鈴,最值得推介必定係鹹蛋黃魚皮,自家製!甘香濃郁,必食!!之後有皇帝菜,味道特別新鮮好食,配上湯汁就更加惹味。值得一讚服務員眼明手快,殷勤侍候,食得舒服。
去旺角滾喜食火鍋雞煲,一行四人。

麻辣雞煲

而牛舌薄薄一片,一口又一口。跟住羊肉片嫩滑冇羶味。

牛舌

飽滿餓腸,鮮魚片爽滑,鮮蝦甜美。任食任飲冇得輸。

海鮮

鹹蛋魚皮

之後有皇帝菜,味道特別新鮮好食,配上湯汁就更加惹味。

值得一讚服務員眼明手快,殷勤侍候,食得舒服。
2019-05-08
牛舌
海鮮
鹹蛋魚皮
2019-05-07 76 浏览
今日同朋友行旺角, 原來女人街 兩旁都是食肆, 不用走到創興華唔 瓊華 食晚飯最後 揀選了 滾喜 自助雞煲加火鍋, 落地玻璃設計望見裏面簡潔光亮雞煲加火鍋有188, 我要咗208元的 安格斯牛任食加雞煲飲品要了 免費 竹蔗茅根水和加錢要了一支藍妹啤酒, 茅根水可以清下熱氣雞煲打開香噴噴, 吃起上嚟未到不算太濃 剛剛好, 少少辣刺激味蕾令到 吃到雞的嫩,鮮, 和爽口, 分量不算少, 剛好兩個人吃食完雞煲加少少湯開始打邊爐, 這裏非常好,揀選牛都可以 要多少塊, 避免浪費食物, 反正吃完可以再叫, 值得一讚牛片 滾六秒已經可以吃, 有牛味, 其他蔬菜和肉類也非常新鮮, 食到我們兩人捧住個肚這裏的招呼也不錯, 座位也寬敞, 下次一定再嚟幫襯
最後 揀選了 滾喜 自助雞煲火鍋, 落地玻璃設計望見裏面簡潔光亮
雞煲火鍋有188, 我要咗208元的 安格斯牛任食加雞煲
這裏的招呼也不錯, 座位也寬敞, 下次一定再嚟幫襯
2019-04-30
2019-05-07 51 浏览
在旺角附近下班,看到這間火鍋店有雞煲~還有我最愛的芝士,不得了!!!😱😭對上一次食芝士雞已經係三年前喺韓國旅行嘅時候食~~今次就試吓佢~點知完全冇令我失望🤤芝士好香好濃,店員服務態度好到不得了😳😳😳見到我哋個計時器響起⏱即刻走過來幫我地揭起個蓋,又問我地夠唔夠芝士,俾佢睇穿左我心中想講嘅說話👅😂我咁鍾意食芝士梗係想加多啲啦~~之後店員就幫我去加多一碗芝士🧀🧀🧀不得了!!啲雞又滑芝士又香👍🏻重頭戲來了!嚟到一定一定一定要叫鹹蛋炸魚皮~~~💯💯💯外面一包炸魚皮都唔平🤔佢依家仲要係放題任你點🤣完全唔係Hea你,好夠鹹蛋味。我點左個番茄濃湯同麻辣火鍋,將個魚皮加上麻辣火鍋,完美到一個點🥺完全停唔到口!

對上一次食芝士雞已經係三年前喺韓國旅行嘅時候食~~
今次就試吓佢~點知完全冇令我失望🤤

重頭戲來了!嚟到一定一定一定要叫鹹蛋炸魚皮~~~💯💯💯

鹹蛋炸魚皮
鹹蛋炸魚皮
2019-05-05 68 浏览
有日好想吃雞煲和邊爐,上網找來這間來試,大家都可以一試!我們吃最便宜那個美國肥牛餐$188+星期日去$10+10%=每人$218👍🏻👍🏻👍🏻三重芝士雞煲真的超級無敵好吃,雞件連同紫洋蔥一起爆香過,芝味香濃,見圖就知芝士有多千絲萬縷!雞件有雞味又嫩滑,不手想吃那麼多肉的我都忍不住多吃幾件😍至於火鍋,相對地沒那麼出色。豬骨湯底,配料蒙古羊肉卷食蘇蘇地,幾有羊味,我喜歡!白膳片多骨但幾爽脆。自家製的鮮蝦雲吞和水餃是必試,因為非常足料。菜心苗都頗乾淨和鮮甜,最後吃多個出前一丁就Perfect啦🤤

2019-04-21
2019-05-02 52 浏览
滾喜火鍋專門店麻辣雞煲 $208 安格斯牛肉放題套餐雞件醃製入味,先把雞肉油炸,雞皮色澤更金黃,加上花椒,麻辣醬等醬汁炒香,令整個雞煲更香濃,雞件是雞腿肉,不是雞頭雞尾沒有肉吃那種雞煲,雞肉嫩滑,夾雜些嗆辣,麻辣的後勁也不俗,可以再加雞件真是不錯。配料的選擇也不少,可以選擇貴價的牛肉或海鮮,不過208套餐也足夠。配料也比較多選擇,食物質素也不差,最有驚喜當然是蟹柳,是採用高質素的那種,牛栢葉則爽彈滿滿醬汁味。最難得是飲品連涼茶類也有,啤酒也有。
滾喜火鍋專門店

麻辣雞煲 $208 安格斯牛肉放題套餐

最難得是飲品連涼茶類也有,啤酒也有。
Book 咗枱,但大家都遲咗!店員仍願體諒,感覺出奇良好👍用餐中細心的服務真心要讚;亦直接讚了👍👍👍。店務員亦坦誠道出左隣右里的競爭,服務質素好重要。真替老闆高興,能有願意為自己打拼的員工「們」!食品質素正如標題所述,唔係要求米之蓮級數嘅,絕對係合乎等價交易。可能因今日天氣比較熱,肉類我們冇添加,(其實都好味㗎)。唯一係豬皮太白,點了也狠心浪費了!桶蠔亦略有少少沙!但蔬菜類感覺十分鮮甜所以多添了幾次🤤整體只係略嫌啲雞太過啖啖肉,唔會食到成碟骨😅對女士來說,有點比較再難添食😂

2019-04-20 59 浏览
成日都出旺角但係只係經過呢間舖頭而今次就專登去試一試,因為有芝士雞煲🧀🧀名為滾喜火鍋❤️❤️————————————————對比其他任食嘅舖頭,呢間價錢已經唔算太貴最抵正價時段$188(美國肥牛)(7pm前離座或9:30pm入座可以減$20)(星期五、六、日及公眾假期加$10)根據你揀牛肉質素(美國肥牛$188,安格斯牛肩胛$208,高級安格斯牛小排+美國桶蠔$278)而有唔同價錢呢間最吸引之處係可以任食芝士雞煲⭐️⭐️,市面上真係搵唔到太多可以任食芝士雞煲嘅舖頭,反而麻辣雞煲就比較多(呢間其實都可以揀食完芝士雞煲之後再食麻辣雞煲👍👍或者一直食麻辣雞煲),而且係真心好食,雞肉好嫩滑,芝士嘅份量亦都十分足夠,所以我地都加多左兩轉芝士雞煲食完雞煲之後,就當然係打邊爐嘅部分啦‼️‼️我地雖然係揀左美國肥牛,但係其實質素都幾唔錯,又唔會太肥膩,雪花比例平均,牛味幾濃郁,肉質都好鮮嫩,入口即溶😍😍另外亦都有牛舌供應,亦都好值得Encore‼️而且最特別嘅係呢度有鹹蛋炸魚皮供應😱😱,呢個確實幾罕見,而且鹹蛋炸魚皮同嗰湯底好match
成日都出旺角
但係只係經過呢間舖頭
而今次就專登去試一試,因為有芝士雞煲🧀🧀
名為滾喜火鍋❤️❤️
————————————————
對比其他任食嘅舖頭,呢間價錢已經唔算太貴

• 雪花肥牛
2019-04-17 42 浏览
前排約左個朋友去旺角行街,行經女人街的時候,有一個叫滾喜的火鍋店待應在門口介紹我地去食,原來佢地有三重芝士雞煲同麻辣雞煲食,而且見火鍋料有成60款揀,最平都係188,個日係平日可以食2.5小時,有充足時間,所以我地就決定食呢間。我地揀左三重芝士雞煲,之後就係等雞煲的同時就去揀飲品,飲品都有甜有無甜的揀,亦有自家製竹䉀茅根可供選擇。待應亦推薦我地試小食,有自家製咸蛋魚皮和響鈴,咸蛋魚皮都很香脆,同一般市面買到的咸蛋魚皮有分別,建議大家可以叫一客來開心share,一路等雞煲一路食住先,而且share完不會太飽,夠位食雞煲和火煱,而響鈴如果想就咁當小食,會先建議食左響鈴先再食咸蛋魚皮,否則會覺得唔夠鹹,但用嚟淥就好好食了。之後好快就有芝士雞煲了,佢會提供了一個timer嚟計時,要焗7分鐘芝士先會溶化,時鐘一響,職員就嚟幫你攪拌,因為三重芝士可以拉絲,而且味道好好食,不過食完芝士都有啲半飽。之後開始試火鍋,豬骨湯不用加錢,但因為我地想要唔同湯底,所以加38蚊揀鴛鴦鍋,配料試左自家製雲呑同水餃,我比較鍾意食水餃多啲,因為水餃有雲耳係入面,增加口感。之後嚟左牛舌和一客安格斯牛,牛舌好爽口,所以我之

之後嚟左牛舌和一客安格斯牛,牛舌好爽口,所以我之後都有再叫多次,安格斯牛好滑,可能因為脂肪比例好,所以不會鞋,而且牛味十足,加20蚊食呢個安格斯牛真超值。

之後海蝦、鵝腸、水魷魚、牛柏葉上枱,樣樣都好新鮮,而且真係超爽超好食,估唔到任食有咁的質素。之後白鱔片同脆肉鯇同一樣好新鮮好好味,特別白鱔片真係好正,好有鮮味,脆肉鯇就比較薄身,好快就熟,不過相對起脆肉魚腩口感唔同。

食到咁上下已經好飽,所以第二輪主打叫上輪偏好的食物,再叫了個羊肉、西班牙黑豚肉,仲有叫了一個美國肥牛同升級的安格斯牛比較。羊肉因為都係薄片上,所以很快淥熟,不會太鞋,而且不會太騷,鍾意食羊的朋友可以選擇,而黑豚肉也是薄切上,所以都一樣好易淥同入口淳滑。

因為我地升級食安格斯牛,但都想試下無加錢的美國肥牛如何,安格斯牛的確係比較嫩滑一啲,但其實美國肥牛質素也不差,一樣好濃牛味,當然安格斯牛好味好多,但就算大家唔加錢升級,一樣食到高質牛肉。