2023-12-24 73 浏览
滿屋定食,位於美食集中地粉嶺聯和墟,環境寬落,卡位舒適,參觀聯和市場後來光顧再合適不過。這次黎試嘅有冬陰功海鮮蜆米粉同埋地道海南雞,仲有啲跟餐小食同餐飲特飲。除咗嗰啲,仲試咗佢哋嘅燒豬頸肉拼盤同小食拼盤,畀人嘅感想係名稱雖然係有定食字眼,但主要係食東南亞菜式,非常出色。 冬陰功海鮮蜆米粉嘅湯底夠香濃,蜆同米粉都煮得啱啱好,唔會太腍或者太硬,食落好順口。再加上跟餐嘅芝麻八爪魚仔同泰國炸蝦餅,清爽唔油膩,啲小食入口脆口,好開胃。地道海南雞啲雞肉鮮嫩多汁,配合嘅木耳帶子裙邊同素菜絲網春卷,口感香脆,好搭配。飲品方面,斑蘭椰漿同斑蘭咖啡都好香濃,飲落幾滋味。燒豬頸肉拼盤同小食拼盤都係份量十足,一盤可以滿足唔同口味嘅食客。燒豬頸肉質地鬆軟多汁,同埋串燒都燒得啱啱好,唔會太過焦或者太生,岩岩好。小食拼盤入面有鳳尾蝦書卷蒜蝦春卷炸雞軟骨同蟹籽沙律,每樣嘢都有佢嘅特色同風味,好適合同朋友一齊分享。 總括黎講,滿屋定食雖然名稱有定食字眼,但主打嘅係東南亞菜式,味道出色,份量又十足,值得一試。
飲品方面,斑蘭椰漿同斑蘭咖啡都好香濃,飲落幾滋味。

2023-12-17
2023-12-23 54 浏览
餐廳以卡位為主,基本上私隱度極高亦坐得非常舒適👍用qr code落單快捷方便,當中套餐非常抵食!除咗主食之外,仲可以有三款前菜/小食選擇😁款式同份量亦都非常多,整件事超級愉快👍冬陰功安格斯Prime Grand牛小排河粉~牛小排喺上枱時依然呈現粉紅色,肉質額外香嫩幼滑,湯底更加比我飲住一滴不留!非常惹味!酸辣度啱哂香港人口味😍西班牙杜洛克黑豚肉金邊粉~船湯非常濃郁,配料中,炸豬皮吸湯後,又脆又入味,更加令人回味無窮!豚肉份量亦非常多,真係超級抵食!燒豬頸肉沙律~豬頸肉非常爽口、彈牙!配上旁邊嘅沙律,絕對可以解膩!豬頸肉所沾嘅醬汁,更加可以話係畫龍點睛!燒牛肉串~燒至外層帶有焦香,內裏多汁的確唔容易!用嘅調味料亦都唔會過量,可以食到食材嘅原味!小食拼盤E~小食拼盤可以試到餐廳唔同嘅小食,而呢度嘅小食拼盤有好多款可以選擇,總有一個組合係啱曬口味!當中鳳尾蝦金絲薯卷具有不同口感,薯仔嘅香脆加上鮮蝦嘅彈牙,層次感突出,係最為推介!香桃乳酸梳打、藍天乳酸梳打~梳打嘅口感較為清爽,食辣嘢/濃味嘢後用嚟清味蕾一流!
餐廳以卡位為主,基本上私隱度極高亦坐得非常舒適👍

2023-12-14 44 浏览
早排去完泰國旅行一直都對又平又好食嘅泰國菜念念不忘🥹見呢間價錢吸引入左去試下超級多嘢食可以叫,定食包湯同小食,超級抵👍🏻巨人套餐有兩款主食,男人都夠唒食🙈豬頸肉燒得好香好入味👍🏻有啲炭燒味有幾個唔同嘅小食拼盤,我哋叫呢個有香蒜鮮蝦春卷、雞軟骨、椰汁流心球~春卷同雞軟骨好脆🩷好鍾意食佢嘅椰汁流心球!咬落去係爆漿嘅,勁香椰汁味仲帶少少煙韌😆我哋叫咗燒牛肉串、燒豬柳串同埋巨人燒雞肉串~串燒火候啱啱好,唔會難咬,而且冇任何肥肉啱唒我食😋巨人餐真係勁開心🤣超級抵冬陰功湯比較辣,另外泰式魚餅好好食!豬髀多汁,好軟熟同入味👍🏻食完碗飯其實都飽😂船河湯底亦唔錯,九層塔味好重😋酸酸甜甜好清新👍🏻幾解渴👍🏻

燒豬頸肉沙律

豬頸肉燒得好香好入味👍🏻有啲炭燒味
小食拼盤D

串燒

巨人餐真係勁開心🤣超級抵
冬陰功湯比較辣,另外泰式魚餅好好食!
秘製豬髀飯拼雞絲船河

豬髀多汁,好軟熟同入味👍🏻食完碗飯其實都飽😂
秘製豬髀飯拼雞絲船河

船河湯底亦唔錯,九層塔味好重😋
香茅柳橙茉莉花茶

酸酸甜甜好清新👍🏻幾解渴👍🏻
燒豬頸肉沙律
小食拼盤D
串燒
香茅柳橙茉莉花茶
2023-12-11 35 浏览
燒牛扒咖哩飯 $92跟配套餐味噌湯 蟹籽沙律 鹽酥雞牛扒嫩滑 肉汁豐富 由辣椒、薑、蒜、洋蔥、咖哩葉等香料混合而成濃郁咖哩香氣 提供埋刀碟俾你方便切個咖喱唔係好辣,惹味居多 夠香所以唔食得辣嘅都唔使驚地道海南雞 $62一道色澤鮮亮、口感細膩海南雞 切成片狀擺放薑蓉、蒜蓉唔少得 薑蓉和蒜蓉可以增添一種微辣和清新的味道當然黃油飯不少得 精華所在班蘭椰醬特飲 $24濃香的班蘭香氣和椰醬的濃稠口感 班蘭葉既獨特香氣釋放出綠色天然色素 味道濃郁而甜美冬蔭功安格斯牛小排金邊粉 $105芝麻八爪魚仔 日式芝士魚肉卷牛乳炸脆奶串燒系列雞肉串 $15巨人燒雞肉串$22豬柳串(2pcs)$26
燒牛扒咖哩飯 $92
跟配套餐味噌湯 蟹籽沙律 鹽酥雞
濃郁咖哩香氣 提供埋刀碟俾你方便切
個咖喱唔係好辣,惹味居多 夠香
所以唔食得辣嘅都唔使驚

地道海南雞 $62
一道色澤鮮亮、口感細膩海南雞 切成片狀擺放
薑蓉、蒜蓉唔少得 薑蓉和蒜蓉可以增添一種微辣和清新的味道
當然黃油飯不少得 精華所在

雞肉串 $15
巨人燒雞肉串$22
豬柳串(2pcs)$26
2023-12-09 55 浏览
最近屋企人話聯和墟有間好抵食嘅泰國嘢餐廳名叫滿屋定食平時食日本嘢定食就食得多泰菜定食真係未試過一於去試吓係咪真係咁正餐廳都幾寬敞 有好靚嘅吊燈 仲好多卡位坐 都幾舒服店員都好有禮貌又好好笑容T180 冬蔭功鳳尾蝦魚蛋($88)(可選河粉、米粉、金邊粉)跟配:熱柚子蜜作為冬蔭功控,梗係要叫碗冬蔭功金邊粉,跟餐仲可以揀三款定食,我哋叫咗芝麻八爪魚仔、炸雞軟骨同泰國炸蝦餅冬蔭功湯底好濃郁,酸酸辣辣又帶點椰香,非常開胃!而且非常足料,鳳尾蝦好滑好新鮮,魚蛋又好彈牙!芝麻八爪魚仔係平時日式冷盤紅色嗰種,好彈牙,而且芝麻味好突出!雞軟骨同蝦餅都炸得好香但又唔會油膩!A101 地道海南雞 ($85)跟配:地道班蘭椰特飲 ($12)想知一間泰國嘢好唔好食,一定票試吓佢哋嘅海南雞飯!跟餐一樣跟三款定食,我哋叫咗冬蔭功湯、單骨雞翼同椰汁流心球海南雞有驚喜!肉質超級滑,完全冇冰鮮味,點埋秘製醬汁,真係好惹味!飯粒口感有彈性,充滿油香,好味到好想添飯添!雞翼醃得好香,啖啖肉,而且因為係單骨,食落就更方便,啱晒我呢啲懶人!椰汁流心球爆晒漿,外層酥脆,內裏充滿椰香,勁正!C264 燒雞肉串(2pcs) ($26)
最近屋企人話聯和墟有間好抵食嘅泰國嘢
餐廳名叫滿屋定食
平時食日本嘢定食就食得多
泰菜定食真係未試過
一於去試吓係咪真係咁正

餐廳都幾寬敞 有好靚嘅吊燈
仲好多卡位坐 都幾舒服
店員都好有禮貌又好好笑容

T180 冬蔭功鳳尾蝦魚蛋($88)
(可選河粉、米粉、金邊粉)
跟配:熱柚子蜜

T180 冬蔭功鳳尾蝦魚蛋

A101 地道海南雞 ($85)
跟配:地道班蘭椰特飲 ($12)
地道海南雞

D15 地道班蘭椰特飲

C264 燒雞肉串(2pcs) ($26)
雞肉有陣陣炭香,外皮燒係幾香脆,唔會乾柴,鎖得住肉汁。
C264 燒雞肉串

S216 小食拼盤C(泰式魚餅、炸雞軟骨、椰汁
流心球、木瓜沙律)($58)
S216 小食拼盤C(泰式 魚餅、炸雞軟骨、椰汁 流心球、木瓜沙律)

S218小食拼盤E(鳳尾蝦金絲薯卷、香蒜鮮蝦春卷、炸雞軟骨、和風蟹籽沙律)($68)
S218小食拼盤E(鳳尾蝦 金絲薯卷、香蒜鮮蝦春卷、炸雞軟骨、和風蟹 籽沙律)

我哋仲叫多咗兩個小食拼盤,除咗有炸物之外,仲有沙津中和下,等自己冇咁有罪惡感

總結:大力推介!會再幫襯
地道海南雞
D15 地道班蘭椰特飲
C264 燒雞肉串
2023-12-09 780 浏览
平時住上水嘅我哋都會不時喺粉嶺覓食呢一間主打日式同泰式嘅fusion 餐廳就係第一次食Menu嘅種類多到不得了完全唔知從何入手最後我哋樣樣都叫少少但真係要留意個份量,因為真係好多😂😂泰式海鮮沙律味道偏辣啱晒鍾意食正宗泰國嘢嘅人海鮮都幾新鮮同埋海鮮嘅份量都好多炒嘅生菜包味道非常之唔錯上菜嘅時候,佢仲有用啲冰凍住啲生菜保持佢嘅新鮮非常之有心機和風蟹籽沙律作為一個開胃嘅小菜都唔錯青瓜好清新同好爽口巨人燒雞肉串同燒牛肉串油脂比例都唔錯配埋調味好惹味我哋再叫咗兩個煮食,分別係黃咖哩牛坑腩飯拼香葉肉碎船河,仲可以揀多1個湯同2個小食呢個我就揀左冬蔭功湯,南瓜脆薯餅同鹽酥雞個份量真係大到嚇死人二另一個就叫咗燒牛扒甲拋丼,都係揀咗冬蔭功湯小食就揀咗木耳帶子裙邊同泰國炸蝦餅主食嘅發揮都相當唔錯,份量大得來味道唔錯加上佢嘅肉類份量都好多同埋佢嘅汁都係非常之惹味同埋要值得一讚嘅係佢嘅上菜速度真係非常之快落咗order 15分鐘內已經上晒所有嘢地道斑斕椰特飲同泰國凍青檸梳打都好還原到泰式口味,同時間亦都唔會有過甜嘅情況出現

平時住上水嘅我哋都會不時喺粉嶺覓食
呢一間主打日式同泰式嘅fusion 餐廳就係第一次食

Menu嘅種類多到不得了
完全唔知從何入手
最後我哋樣樣都叫少少
但真係要留意個份量,因為真係好多😂😂

泰式海鮮沙律味道偏辣
啱晒鍾意食正宗泰國嘢嘅人
海鮮都幾新鮮同埋海鮮嘅份量都好多

炒嘅生菜包味道非常之唔錯
上菜嘅時候,佢仲有用啲冰凍住啲生菜保持佢嘅新鮮
非常之有心機

和風蟹籽沙律作為一個開胃嘅小菜都唔錯
青瓜好清新同好爽口

巨人燒雞肉串同燒牛肉串油脂比例都唔錯
配埋調味好惹味

呢個我就揀左冬蔭功湯,南瓜脆薯餅同鹽酥雞
個份量真係大到嚇死人

二另一個就叫咗燒牛扒甲拋丼,都係揀咗冬蔭功湯
小食就揀咗木耳帶子裙邊同泰國炸蝦餅
主食嘅發揮都相當唔錯,份量大得來味道唔錯
加上佢嘅肉類份量都好多
同埋佢嘅汁都係非常之惹味
同埋要值得一讚嘅係佢嘅上菜速度真係非常之快
落咗order 15分鐘內已經上晒所有嘢

2023-12-05
  • 炒嘅生菜包
2023-12-08 31 浏览
行過幾次,之前以為係日式定食,因中午時段長期爆場,連行過睇下餐牌都唔想,之後上openrice望望,原來係食泰國菜。終於有機會一試。建議12點左右食晏會好d,12點半之後9成要等位。午餐紅咖喱牛腩賣相正常,問朋友仔好唔好食,話味道正常,好mild唔辣,有椰汁味帶甜。豬扒雞扒意粉正正常常,好茶記feel,因為全院滿坐,都等左一陣先到,賣相ok,個茄醬又唔hea,份量滿瀉,扒又煎得幾好。巨無霸定食登場海南雞飯+冬蔭公湯底肉丸河+3樣小食,海南雞冇隔離果間咁滑,冬蔭公湯底都幾好味,小食種類配搭多(我揀左炸帶子,雞亦,冬蔭公湯細碗/比朋友試下),+$6又有泰式冰類飲品,記得記得記得.......好重要講3次,食得晒先好嗌呢個,真係堅大份。午餐性價比好高既餐廳,但我覺得隔離餐廳味道好食d,但就細份小小,不過呢邊就組合多+有巨人定食。多個選擇/良性競爭都係好事。希望兩間都做得更好。

午餐紅咖喱牛腩

豬扒雞扒意粉

巨無霸定食登場
海南雞飯+冬蔭公湯底肉丸河+3樣小食,

2023-11-29
2023-12-04 21 浏览
今日經過粉嶺見到呢間餐廳超多人食,我就同朋友諗住入去試下。個餐牌有好多野食,我地用qr code叫左以下食物:-安格斯牛小排飯 $105-海南雞飯配冬陰功魚蛋河 $105-生菜包 $52-白桃乳酸梳打 $12-柚子蜜 $2特別推薦牛小排飯,真係好好食,啲牛燒到啱啱好,上面仲有木瓜沙律,仲有粒溫泉蛋,撈飯一流,正!至於海南雞飯配冬陰功魚蛋河,真係好抵食,一次過試曬2樣想食嘅野。仲要好高質,雞飯啲雞仲要去骨,魚蛋河個魚蛋好彈牙,都好好味。生菜包都好正,辣辣地好開胃!啲生菜好新鮮,仲要啲菜連冰上,好特別,令到啲菜凍凍地,好正!仲要兩個餐都包2款小食我地揀左炸鮮奶,炸蠔,炸春卷同雞翼唔錯!可以encore! 服務態度好好!野食好食又好大份!正!
-安格斯牛小排飯 $105
-海南雞飯配冬陰功魚蛋河 $105
-生菜包 $52
-白桃乳酸梳打 $12
-柚子蜜 $2
仲要兩個餐都包2款小食
我地揀左炸鮮奶,炸蠔,炸春卷同雞翼
唔錯!
可以encore! 服務態度好好!野食好食又好大份!
正!

2023-11-29 68 浏览
行見聯和墟見到依家嘢食勁多人等外賣,我哋就入咗去食👍🏻👍🏻👍🏻入到去環境都好乾淨,好光猛👍🏻同埋座位,一啲都唔擠迫,我地坐左個卡位。望見餐牌,價錢都好便宜。我地叫左6樣野食,同2杯野飲。地道海南雞set $85海南雞set ,有2個小食自選,我就揀螺肉,同日式帶子,另外有碗冬陰功湯。海南雞好滑👍🏻,醬汁有兩款,一個係薑蓉,一個係泰國海南雞醬。我比較鍾意泰國海南雞醬,因為佢辣到啱啱好👍🏻👍🏻。另外油飯,軟硬適中。冬陰功湯好重椰子味比較唔辣,同埋都好多料係入邊。泰式鳳爪沙律$48泰式鳳爪比較爽,唔算辣。另外,佢哋係用咗木瓜沙律撈埋一齊,木瓜沙律都比較爽脆。整體嚟講,係幾好食😋豬頸肉沙律$48豬頸肉沙律$48真係好抵。但估吾到豬頸肉好有肉質,好香口,好好味🤤巨人串燒雞串$22牛肉串$16串燒得好香口,而雞串重要係外脆內嫩,加上辣椒粉更加惹味。另外牛肉串,用咗蜜糖燒,更加突出牛香味🍡生菜包$52佢哋整嘅生菜包,好細心。生菜係用冰鎮住戶。而肉碎,係半肥瘦豬肉炒成。口感一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻斑斕醬特飲$24好重既椰汁味,相信係沒有溝水的👍🏻👍🏻👍🏻椰汁裏面充滿滿滿嘅斑斕醬,每一啖都好香斑斕嘅味。白桃

望見餐牌,價錢都好便宜。我地叫左6樣野食,同2杯野飲。

地道海南雞set $85

生菜包$52

斑斕醬特飲$24

白桃乳酸梳打$12
因為係海南雞飯set ,所以加特飲係$12
完全成杯嘢飲都充滿白桃加乳酸既味道,而且仲要唔係好甜🥂

唔怪得呢間餐廳,咁多人排隊囉外賣,又平又好食👍🏻👍🏻👍🏻
去完體育館打波,海聯附近有間食定食嘅餐廳,即係1個價錢有齊幾個選擇,有埋野飲啦,所以就入左去食。講講個格局,全部都係卡位,私隱度高,唔會嘈親人又唔驚比人嘈親,好過而家d餐廳放枱放到勁埋,仲要冇得挨,坐得唔舒服。店員提醒QR落單,亦有傳統餐牌有圖有真相,用手機落單,D選項組合好容易就明白。Total 叫左2個set,串燒,生菜包及沙律汁燒黑豚肩飯set:冬蔭公湯泰式雞座紫心香芋丸熱薑蜜(+$2)個定食份量好抵,豬肉超多塊,木瓜絲同流心蛋撈飯一流。雞座即係圓身雞粒,香芋丸暖身及煙韌,唔錯唔錯😜熱飲就薑味足,暖笠笠,轉天氣飲剛剛好汁燒安格斯牛小排飯set:冬蔭公湯南瓜脆薯餅巨型金絲網春卷班蘭椰醬特飲(+$12)個main的牛肉薄身及牛味足,看似辣辣地,但食落其實唔辣,薯餅堅大塊,南瓜蓉滿滿🥰春卷就硬身脆口,正正常常。飲品幾特別,作為班蘭控未係香港見過咁嘅整法,椰漿同班蘭出奇地夾🫡蟹籽沙律蟹籽、蟹柳條及青瓜絲都幾fresh生菜包佢個生菜大大兜,每塊都洗得乾乾淨淨同埋完整一片,仲有冰粒震住,確保佢夠凍,真係非常有誠意👍 豬肉碎就好足料,炒完亦特別香燒豬頸肉拼盤一個價錢,數個願望,豬頸肉大大件,燒

Total 叫左2個set,串燒,生菜包及沙律

汁燒黑豚肩飯set:
冬蔭公湯
泰式雞座
紫心香芋丸
熱薑蜜(+$2)

熱飲就薑味足,暖笠笠,轉天氣飲剛剛好

汁燒安格斯牛小排飯set:
冬蔭公湯
南瓜脆薯餅
巨型金絲網春卷
班蘭椰醬特飲(+$12)

蟹籽沙律

蟹籽、蟹柳條及青瓜絲都幾fresh

生菜包

燒豬頸肉拼盤

一個價錢,數個願望,豬頸肉大大件,燒烤火喉也剛好,仲有埋其他串燒🫶

巨人燒雞肉串

睇size係寧舍大串,雞肉1d都唔孩,少少焦岩岩好
2023-11-18
2023-11-13 59 浏览
近排Vivian有食福😋😋呢間應該係近排新開🤔經過見到幾多人食,就入去幫襯下,一開始睇menu以為中伏(Vivian食過幾間fusion餐廳都係九唔搭八)佢有日本丼飯同泰國菜食,但 係 原 來 超 好 食~ ~仲 要 抵 食~ ~野 食 又 足 料~ ~真 正 大 件 夾 抵 食~ ~超 級 推 薦Menu👉🏻👉🏻QR code落單喔汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯 $105套餐包括湯、2款小食、溫泉蛋牛肉好嫩,係咪睇相都見到好足料呢😎最估唔到隻溫泉蛋又蛋香,撈埋d飯食,不得了,食完超滿足,仲有好重要,既然話呢間餐廳係fusion菜,係丼飯面頭有泰式青瓜絲&紅蘿蔔絲,撈埋d飯超惹味,真係未試過咁食,好正浦燒日式鰻魚飯 $105鰻魚肉質好軟,好嫩,加埋個醬汁濃厚帶少甜,真係好正叫左2杯野飲,凍泰式奶茶 $6 & 地道班蘭咖啡 $12泰式奶茶好飲,香奶茶味,都幾滑,唔會死甜,甜度適中。另外!!超級推薦:地道班蘭咖啡,班蘭香味唔假,同咖啡好夾,入口好香好滑,好天然泰式鳳爪沙律 $48酸辣帶少甜,鳳爪又脆又軟,食得好爽呢餐食完好開心😚😚😚

Menu👉🏻👉🏻QR code落單喔

汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯 $105
套餐包括湯、2款小食、溫泉蛋

浦燒日式鰻魚飯 $105

鰻魚肉質好軟,好嫩,加埋個醬汁濃厚帶少甜,真係好正

叫左2杯野飲,凍泰式奶茶 $6 & 地道班蘭咖啡 $12

泰式奶茶好飲,香奶茶味,都幾滑,唔會死甜,甜度適中。

另外!!

泰式鳳爪沙律 $48

酸辣帶少甜,鳳爪又脆又軟,食得好爽

呢餐食完好開心😚😚😚
2023-11-11
  • 地道班蘭咖啡
  • 汁燒澳洲Prime Grade安格斯牛小排飯
  • 泰式鳳爪沙律
  • 浦燒日式鰻魚飯
2023-11-05 74 浏览
難得今日放假就做個孝順女帶媽咪去食晚飯,見到聯和墟有間叫「滿屋定食」嘅餐廳,餐牌有好多選擇,就決定入去試下。餐廳好闊落,有好多卡位,坐得好舒服,員工嘅態度都好友善,值得一讚。媽咪叫咗個地道海南雞定食,而我就叫咗個冬陰功澳洲安格斯牛小排定食,跟餐小食有好多選擇,包羅萬有。兩份定食都大大份,海南雞飯味道鮮美,雞肉嫩滑多汁,油飯大大碗,兩個人食都絕對夠食,米飯吸收雞油風味,口感豐潤。至於冬陰功澳洲安格斯牛小排定食,聽個名都知道不得了,由於媽咪係唔食牛嘅,所以我可以一個人獨食冬陰功湯汁濃郁,辣辣地好開胃,牛小排肉質細嫩,岩晒牛魔王我。另外仲叫咗個燒豬頸肉拼盤、小食拼盤同埋幾串串燒。我勁中意豬頸肉同串燒嘅炭燒味道,食到停唔到口小食拼盤方面,我哋就揀咗F(北海道牛乳炸脆奶、日式芝士魚肉卷、炸雞軟骨、和風蟹籽沙律)。炸物全部都炸得好脆,但食落又唔會好油膩,沙律味道清新。而我最鍾意嘅就係炸鮮奶。嘢飲方面,除咗普通茶餐廳有嘅咖啡、茶之外,仲有一啲特色飲品。媽咪叫咗青檸梳打跟餐只需加$8。總括黎講,「滿屋定食」選擇多,份量大,價錢實惠,服務態度好,身為粉嶺街坊會再幫襯

冬陰功澳洲安格斯牛小排定食

另外仲叫咗個燒豬頸肉拼盤、小食拼盤同埋幾串串燒。
我勁中意豬頸肉同串燒嘅炭燒味道,食到停唔到口

北海道牛乳炸脆奶
小食拼盤

青檸梳打

北海道牛乳炸脆奶
小食拼盤
青檸梳打
2023-10-30 53 浏览
今日去粉嶺探舊朋友,佢話聯和墟開左間新餐廳,茶餐廳為主,又有D泰國菜,一於去食下!週未午飯時間黎到,都幾滿場。食物款色有好多款,每款都好吸引,定食價錢相宜,所以我地都叫左set。黃咖哩牛坑腩飯定食可以有3個類別,A就係湯,朋友簡左冬陰公湯。類別B就似前菜,簡左芝麻8爪魚仔,最後既C類別簡左炸蝦餅。定食感覺真係好豐盛! 黃咖哩香得黎,唔會話辣,應該好多人接受到。牛坑腩炆煮到好淋,好入味。冬陰公湯感覺好足料,好香!燒豬頸肉甲拋丼平時食泰國野都鐘意食香葉肉碎既我,今次滿足曬我2個願望,仲有埋燒豬頸肉。定食類叫左冬陰公湯 ,泰式雞座 同埋泰式魚餅。雞座幾特別,第一次食。燒豬頸肉好好食! 有焦脆邊,唔會好難咬! 香葉肉碎好夠味,配飯食岩岩好,仲有隻好靚既太陽蛋。燒雞肉串既炭燒味好重,唔錯! 野飲都好多選擇,叫左泰奶同埋凍美綠朱古力,係聯和墟既餐廳比較少見,幾好飲。

黃咖哩牛坑腩飯

燒豬頸肉甲拋丼

燒雞肉串既炭燒味好重,唔錯!
2023-10-14 72 浏览
住北區,鍾意去聯和墟呢個美食小天堂😋~ 其中一間成日食嘅就係 滿屋定食~ 啲餐可以揀三款小食/湯,好多元化,成日食都唔會悶~🍜🌶️冬蔭功澳洲安格斯 Prime Grade 牛小排:冬蔭功湯底酸酸辣辣,飲到椰香甜味,有菇菌🍄、車厘茄🍅等,酸辣度剛好;麵底配金邊粉,麵量蠻多,索咗湯汁後好惹味&開胃。薄切牛小排,由生肉慢慢熱到熟,質地肥嫩柔軟,牛肉味濃🐮。🍚🍜 香葉辣椒肉碎飯拼雞絲船河:$98 有兩碗 + 3款自選小食,兩個女仔食都得😆!香葉辣椒肉碎好惹味,又唔會太辣,仲有隻煎太陽蛋🍳,我鍾意將蛋黃汁拌肉碎,有蛋香又有肉味。雞絲船河嘅湯底好鮮甜,河粉又薄又滑😋。兩個餐總共嗌咗 6 款小食,啲炸物炸到金黃色好靚,又香脆。🥗 泰式海鮮沙律:酸酸爽爽好開胃,有青木瓜絲、幾隻大蝦🦐、青口&蜆🐚,好足料。🍡燒牛肉串:火喉控制好好,內裡保持到肉質嫩&Juicy~ 今日幾個人食咗好好嘢,傾咗好多傾,非常滿足呀!

啲餐可以揀三款小食/湯,好多元化,成日食都唔會悶~

兩個餐總共嗌咗 6 款小食,啲炸物炸到金黃色好靚,又香脆。

🍡燒牛肉串:火喉控制好好,內裡保持到肉質嫩&Juicy~

今日幾個人食咗好好嘢,傾咗好多傾,非常滿足呀!

2023-10-13 47 浏览
今日山長水遠去到粉嶺聯和墟,搵左間越南河粉食,專誠來食佢嘅定食套餐,出名抵食,性價比高!因為佢一個正式除咗包煮食同飲品之外,仲有三個小食送!真係好抵食!叫咗一個安格斯牛肉冬蔭功檬粉飲品,當然係叫龍眼冰啦,定食餐可以喺ABC三種類別入邊各揀一樣,所以今次我就揀咗蝦餅,墨魚同埋單骨雞翼。野食都好快到,仲係成個餐盤送上,可以一次過食到小食同主菜。冬陰功湯好濃郁,好地道,唔會好辣,但係酸酸地都幾開胃,撈埋檬粉食唔覺唔覺就成碗食晒,安格斯牛肉有好多塊,入口即溶,同平時打邊爐嘅肥牛爭好遠,一食落口就知道係靚嘅牛肉。小食方面都唔錯,單骨雞翼都覺得好入味。杯龍眼冰超多龍眼,呢個天氣天時暑熱飲落真係好解渴!最後餐廳係每次惠顧都可以儲印花,啱晒我依啲精打細算嘅人!埋單總共$110!抵!
野食都好快到,仲係成個餐盤送上,可以一次過食到小食同主菜。