2020-09-02 2230 浏览
同屋企人幫襯左好多次,我們又好鐘意的將軍澳區的一間食店,差不多每個星期六/日都會有1天去,但受疫情影響而少左去,大部分時間我都是為了食芒果軟腳蟹壽司而去食,差不多次次都是叫呢個餐,而屋企人就叫另一款壽司餐,套裝有包飲品、甜品(雪米池)、沙律(但今次居然無比沙律我,比左2舊壽司我🤣)無記錯好似呢個芒果軟腳蟹壽司套餐係叫《花之戀》,平時都是星期六或日先去食,所以唔會享用到$2一件壽司的優惠,就會叫串燒、雞翼等小食。今次係星期二去食,所以就享用到優惠,叫了4件壽司(右邊果碟)。牛肉烏冬、6件芒果軟腳蟹壽司,綠色係未開的雪米滋(最初時係配啫喱的),平時係會比沙律,唔知點解今次轉左做2件玉子燒壽司。價錢其實升左價一段時間了,以前約$63,依架大約65至68蚊左右,因為係屋企人埋單,實際幾錢要睇返餐牌先知。飲品係套裝包的,有部分係可以加錢轉凍飲或特飲,杯橙汁係我的,另一杯凍檸茶係屋企人加錢換的,橙汁以前細杯啲,今次轉左大杯比我👍🏻呢款壽司套裝比我果款貴少少,約70幾蚊,但屋企人鐘意食,又是差不多次次叫呢個套餐,佢果份又配返沙律wo,右邊塊餅佢都好鐘意食,味道咸咸地又脆身。呢間店的食物質素幾好,但需

呢間店的食物質素幾好,但需要耐心等位和等佢上菜,因為差不多每次去都好多人,而且今次去,見到啲服務員完全係生面口,之前都仲有位短髮女服務員係做得最耐,唔知係咪無做了,今次去都唔見佢。不過見啲新服務員都算熟手,基本上佢地的服務態度都好。等下次再去幫襯!
  • 芒果軟腳蟹壽司
2020-06-25 2283 浏览
喺將軍澳可以食到嘅放題並唔係好多選擇要帶住小朋友100cm以下唔使收錢嘅更加少呢間刺身之中都算係多選擇 新鮮冇雪味長腳蟹屬酒店級數 自己開殼 鮮甜美好鍾意食佢個海膽三文魚子壽司🍣仲有燒扇貝 好juice 味道亦很好清酒煮蜆 大大隻有四隻一份 值得一食仲有極多選擇嘅飲品 冇酒精同有酒精 熱嘅凍嘅韓國 aloe , mango , soda milk ..etc..龍眼蜜 水果茶基本上嚟咗兩次 每次都係食唔晒提供的所有選擇會再次幫襯😋
喺將軍澳可以食到嘅放題並唔係好多選擇

基本上嚟咗兩次 每次都係食唔晒提供的所有選擇
會再次幫襯😋

2020-06-25
2020-06-14 1446 浏览
We went here for dinner buffet. The sashimi was just ok, we can't say it was not fresh but we can't say it was very fresh and impressive. I would say the quality was just like 爭鮮 or just a bit better than that... With this price, I would definitely recommend 爭鮮 if you want to have sashimi and sushi. What I liked the most was grilled veggies and ice-cream which I could have bought from any supermarket.
2020-06-02 1950 浏览
这家日餐路过很多次都没时间去吃,今天正好有空就过去了。进去之前会量体温和用酒精洗手。 里面的装饰是日式的风格,中午的菜式也很多,都是常见的寿司,生鱼片,炸物等等等等。 服务生不少,但是不是很容易叫到, 终于点了菜了,上菜速度还可以。 但是说实话,很失望,寿司和生鱼片没有特别的出差,就是很常见很一般的味道。 重点是猪排,里面的酱超级超级咸,真的是没办法吃的程度,但是感觉他们都挺忙的,又不想麻烦他们再和厨房沟通去换了,非常非常的一般,没什么特别
2020-02-13 3919 浏览
嚟呢間漁之部屋食飯,貪佢啲魚生壽司靚,選擇又多以往都係嚟食晚市放題,但係今日平日放假,帶媽咪嚟食午市叫咗個極上刺身,原本係配飯,但係+$12可以轉綠茶蕎麥麵個刺身拼盤好巨型!搞到好似食放題咁,有三文魚,油甘魚,牡丹蝦,甜蝦,長腳蟹,帶子,海膽,仲有三文魚籽,一次過滿足哂全部願望仲要比起放題嘅質素更高級!另外海膽,三文魚,飛魚籽丼飯都有好足夠滿滿嘅材料!啲海膽好甜,食落滿口濃郁幼滑,好creamy又唔腥每個午餐都配有黃桃沙律,仲有海量蛋黃醬而且仲有粒雪米糍(但係粒雪米糍太早上,連主食一齊上,所以當你食完個刺身飯,啲雪糕已經溶哂)$2壽司好吸引,不過一啲啲,蝦類,貝類,魚類,軍艦甜蝦好大隻又甘甜,赤貝唔新鮮,好似有瘀青咁,隻色唔多開胃其餘嘅都幾好食,特別推介黑松露吞拿魚
嚟呢間漁之部屋食飯,貪佢啲魚生壽司靚,選擇又多
以往都係嚟食晚市放題,但係今日平日放假,帶媽咪嚟食午市

叫咗個極上刺身,原本係配飯,但係+$12可以轉綠茶蕎麥麵
仲要比起放題嘅質素更高級!

每個午餐都配有黃桃沙律,仲有海量蛋黃醬

$2壽司好吸引,不過一啲啲,蝦類,貝類,魚類,軍艦

甜蝦好大隻又甘甜,赤貝唔新鮮,好似有瘀青咁,隻色唔多開胃

其餘嘅都幾好食,特別推介黑松露吞拿魚
翻食篇。金菇肥牛卷拉麵金菇肥牛卷本來就件數不多,我指就算岀面邊間食都咁話。但估唔到,一黎見到薄薄四五件😭好傷心 (睇埋落去先😏唔系會走寶),金菇頭尾都煎得香,肥牛薄片,燶燶地但好惹味。。。可惜得咁少正當我憸住憸住咁食,突然打算夾埋金菇卷下面塊生菜食,咦?😱😭😳🥳🥳🥳🤪原來生菜下面仲有好多件金菇卷。。。見圖4,已經系食左啲先影,原來老闆無欺場😭🥳🤝好感動。好好味。值返晒。另外,拉麵幾爽口彈牙,配料足有粟米,豬骨湯底同堅魚湯底分別系,堅魚湯底可以見底(我對面果碗就系)。一個餐有沙律仔,提子都要切開兩半😂,有卷物,有奶茶,仲有個甜品仔(😏個甜品仔外軟內凍好正)。驚喜 金菇肥牛卷 無得彈!
翻食篇。

金菇肥牛卷拉麵
金菇肥牛卷本來就件數不多,我指就算岀面邊間食都咁話。
正當我憸住憸住咁食,突然打算夾埋金菇卷下面塊生菜食,

)。

驚喜 金菇肥牛卷 無得彈

2020-01-24
2019-12-27 2101 浏览
第一次食係尼到見到天晉有間日本放題一定吾會差點知食物一般 前後枱都有d逼我地就訂座有兩個小朋友入座個陣冇聽到佢話小朋友洗唔洗比錢我地坐低左之後就問大d個個洗唔洗比一個員工睇完話要之後佢搵第二個員工黎睇多次就話唔洗之後兩個都話吾洗.聽到佢地係到笑住講邊度夠140呀.咁我地就話咁好140以下唔洗錢..到比錢個陣個呀姐就話4大1細咁我地就好奇話e..岩岩你同事又話唔洗比?佢就話一米高 咁個小朋友岩岩就系樂園度完高得95 咁佢就叫小朋友出去度 咁我地話算啦 行黎行去比錢咪比錢囉又唔係冇錢比 之後佢就話去改單 之後再黎多個肥呀姐大大聲同我地講野 係咁叫小朋友出去度高 玩咩而家錢又唔係比唔起真係嚇親d小朋友態度極差仲要係我地面前大嗌叫個個話小朋友唔洗比錢個員工幫我地比 真係好肉酸..比完錢我地行出去度高個小朋友好成功由95cm變左115cm 我都好成功長高了 我地都算 個兩個呀姐仲係咁鬧個員工 我地都同佢講 比錢真係冇問題 做咩要鬧個員工 佢地話唔洗我地比 話系到教緊佢做野 態度真係極差 食物落枱時候已經好差張枱無位佢求其擺係小朋友前面既枱邊😑都已經冇出聲 人頭3百幾蚊無問題 不過受氣就好唔抵囉
第一次食係尼到見到天晉有間日本放題一定吾會差
點知食物一般 前後枱都有d逼
我地就訂座有兩個小朋友
入座個陣冇聽到佢話小朋友洗唔洗比錢
我地坐低左之後就問大d個個洗唔洗比
一個員工睇完話要之後佢搵第二個員工黎睇多次就話唔洗之後兩個都話吾洗.聽到佢地係到笑住講邊度夠140呀.咁我地就話咁好140以下唔洗錢..到比錢個陣個呀姐就話4大1細咁我地就好奇話e..岩岩你同事又話唔洗比?佢就話一米高 咁個小朋友岩岩就系樂園度完高得95 咁佢就叫小朋友出去度 咁我地話算啦 行黎行去比錢咪比錢囉又唔係冇錢比 之後佢就話去改單 之後再黎多個肥呀姐大大聲同我地講野 係咁叫小朋友出去度高 玩咩而家錢又唔係比唔起真係嚇親d小朋友態度極差仲要係我地面前大嗌叫個個話小朋友唔洗比錢個員工幫我地比 真係好肉酸..比完錢我地行出去度高個小朋友好成功由95cm變左115cm 我都好成功長高了 我地都算 個兩個呀姐仲係咁鬧個員工 我地都同佢講 比錢真係冇問題 做咩要鬧個員工 佢地話唔洗我地比 話系到教緊佢做野 態度真係極差 食物落枱時候已經好差張枱無位佢求其擺係小朋友前面既枱邊😑都已經冇出聲 人頭3百幾蚊無問題 不過受氣就好唔抵囉 野食又吾係話好食
2019-12-26
2019-11-08 2582 浏览
吃晚市,買六送一,都幾抵!..用app落單好方便,不過就要睇清楚會唔會同啲朋友同步落單有Overlap8..小驚喜係:有時刺身嚟到仲會送幾隻牆腳蟹。..款式好多😆😆😆,淨係甜品都有以下這些⋯⋯⋯⋯..另外餐廳內設有小型Candy corner,放有一些小膠袋、小貼紙、四款糖果。.
吃晚市,買六送一,都幾抵!
小驚喜係:有時刺身嚟到仲會送幾隻牆腳蟹。
款式好多😆😆😆,
淨係甜品都有以下這些⋯⋯⋯⋯
另外餐廳內設有小型Candy corner,
放有一些小膠袋、小貼紙、四款糖果。
2019-11-07 1697 浏览
同朋友仔一齊叫左個烏冬加壽司食。個烏冬係會配一個主菜+沙律+紫菜卷+一粒好似糯米糍既甜品個烏冬湯底我哋揀咗豬骨,好濃,仲有好多配料。沙律就普普通通,因為加左芝麻醬,所以唔會輸。紫菜卷都唔差,主要係包瓜同蘿蔔。甜品煙煙韌韌出奇地好味😋金菇肥牛卷配烏冬,金菇肥牛卷煮得好入味,又好淋,加少少芝麻好香。吉列豬扒配烏冬,個豬扒唔得,個皮超級厚,好粉,中伏!跟餐可以加兩蚊配一件壽司,超抵!雖然平但係質量唔差,新鮮,甜!好抵!好抵!好抵!
同朋友仔一齊叫左個烏冬加壽司
。個烏冬係會配一個主菜+沙律+紫菜卷+一粒好似糯米糍既甜品

吉列豬扒配烏冬,個豬扒唔得,個皮超級厚,好粉,中伏!

2019-11-02 1421 浏览
住喺將軍澳 星期六唔想去咁遠但係又想食放題 就只有呢度選擇上菜速度第一round好快 跟住就慢左啲但係上齊既 但係飲品就比較慢可能人手不足 都有啲甩漏Buy the way都食得高興😊野食方面大致同出邊放題差唔多但係有啲驚喜會有鵝肝多士雖然唔同得酒店嗰啲比但係都有得食又唔太細🤣最鍾意佢嘅大蝦三文魚忌廉炒烏冬每次必定食 可惜唔記得咗影相😍😍😍同埋佢哋呢度嘅嘢飲都幾多款出邊都未必有佢哋咁多不過價錢就唔太平所以都叫不過不失👍🏻
住喺將軍澳 星期六唔想去咁遠

出邊都未必有佢哋咁多

不過價錢就唔太平
所以都叫不過不失👍🏻
2019-10-31 4717 浏览
在週年紀念的一天,老伴終於偷得浮生半日閒,可以真正地放一個非是純粹於系統裡提交之紙上「偽假期」的真休息。庭院靜好,歲月無聲,小的向來不追求光輝璀㻧的大事鋪張,只倆小口子的悠然靜寂,相濡而沫便於願足矣!於是咱們捨卻了甚麼高級餐廳的典型晚宴,卻在中午時段吃一頓豐富的自助午餐。一貫地睡個日上三竿,小的起床梳洗已進入午市。二人正疇躇吃甚麼是既滿足又不太離地?知道小的愛和風,老伴忽然想起不遠的放題。於是倆小口便前往PopWalk裡頭曾品嚐過的「漁之部屋」去。這家「漁之部屋」在早一陣子曾有食物中毒個案上了新聞頭條,不過小的認為這都屬彩數的問題,況且有了負面事件食環大概會嚴加巡查,反而變得更衛生一點。於是咱倆便以大無畏的精神投入再闖。上回品嚐「漁之部屋」是店子剛開業不久的晚市時段,那時候餐廳其門如市,而鋪頭供應的刺身壽司亦相當新鮮。這次中午到臨,餐廳當然人流稀少。只幾檯食客而且全部都只叫單點。查問一下是否有午市放題,職員熱情地點頭。安坐以後便叫咱們下載一個app。小的最討厭被硬逼下載或轉載甚麼甚麼,然而若不下載原來根本沒得下單。於是老伴與小的分別進行下載,有著一番的不情願,登入以後才發覺非常方便。咱

查問一下是否有午市放題,職員熱情地點頭。安坐以後便叫咱們下載一個app。小的最討厭被硬逼下載或轉載甚麼甚麼,然而若不下載原來根本沒得下單。於是老伴與小的分別進行下載,有著一番的不情願,登入以後才發覺非常方便。咱們只需在app的菜式架裡不斷點選,毋須經過樓面,廚房便直接收單。而精明的程式還會提示老伴與小的重覆點叫的菜式,確認是否繼續落單。

食物之選項多不勝數,第一盤刺身出場有三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、赤貝與牡丹蝦。刺身透出晶瑩的光澤,其新鮮的程度超乎所想。雖然菜單上稱這紅紅色的吞拿魚為拖羅,入目所見自然貨不對辦,而且這塊吞拿有許多難咬的筋,不過既是放題,咱們只會下趟不點算了。吃的放題便預了食材絕非一等一,帶子乃小粒品種、油甘非常細薄,不過味道乃是性價比高。

貴價的海膽當然沒有刺身,卻提供手卷,只是手卷出場發現是一小束疑似海膽淺棕色的醬物,幸好入口仍屬過得去。及至小的另外追加的海膽手卷卻有較佳的賣相,然而另一件醬燒火炙拖羅好明顯屬另一中伙的作品。

為了過隱小的點了一粒炸榴蓮,榴蓮的氣味極濃,未上枱便率先嗅到。試一口算不過不失,是有豐富榴蓮香味的甜膩醬料。

反而海膽魚子金箔花之戀與海膽魚子軍艦都真材實料,細細件一口征服,配搭出來相當滋味。而小的喜愛的炙燒左口魚同樣只得壽司,然而效果同是值得一讚。

燒鰻魚、雞軟骨、三文魚鮫件件精彩氛呈,而且小的還發現有熱清酒!兩隻小杯子自斟自飲已自得其樂。

那麼美味的海膽魚子軍艦又豈能不追加?而且小的還點了一件火炙帶子品嚐品嚐。

由於美食太多,咱們開始小心選取,春卷與雞翼這些浪費腸肚空間的食物小的只淺嚐一口便留給要飽肚兼熟食的老伴了。

竹笙碗仔翅的味道與街邊稍有不同,有著竹笙更能提升口感。

一次在餐廳吃過炸沙甸魚覺得惹味醒神,這回特意點的天婦羅多春魚卻因外皮太厚,魚身太腥而有點失色。

老伴點的牛肉鍋亦用料十足,味道不錯,只可惜小的著實已太飽了!

飲品尚有啤酒、椰青水與烏龍茶,埋單以後更每人送一小杯Movenpick的雪糕。能夠以午市價享用如廝豐富多樣的美食,咱倆滿足程度直爆燈,甚至連晚餐也可略去呢!

庆祝纪念
纪念日
2019-10-10 1885 浏览
第一次嚟,都本住試吓嘅心態,因為佢都算平民價錢,今次寫食評係因為食到一陣,突然從後有暖暖嘅液體撥過來...「利申:唔知係D乜嘢液體?食咗會唔會有事?」同行幾位都中招,中招包括頭髮、食物、飲品...職員當時冇即時了解情況..點行掂過,到我出聲嘅時候佢只回應:「你都食曬咁滯,唔可以換...頂多換其中一客俾你和免加一服務費。」我馬上回應:「個飯我食咗幾啖、一大條鰻魚仲係度喎!…」佢黑面離開我心諗今時今日咁嘅服務態度態可以呀!!!咁啱時勢要好好珍惜每一位客人。客人先至最重要。最後我同經理講完,佢冇收到我錢!!!P.S大家千祈唔好幫襯,伏中之伏...我個人認為食物質素差都算,服務態度先最緊要。

我心諗今時今日咁嘅服務態度態可以呀!!!
咁啱時勢要好好珍惜每一位客人。
客人先至最重要。
最後我同經理講完,佢冇收到我錢!!!

2019-10-10
汁燒牛肉拉麵,一黎到個碗勁大隻!!以為會份量少?點知勁足料!仲可以轉烏冬。有壽司,芒果沙律配菜,芒果幾鮮,仲有甜品(食完勁清新。。。個口😂),本來就已經款式豐富到爆,最後仲有咖啡飲。咖啡勁細杯,表面有層泡,但有浸淡淡香味!拉麵直條爽身,牛肉長身而且有少少乾,反而系加汁吊起個味,配濃味豬骨湯。芽菜勁爽。配料如常!食得勁爽快!不過,午餐都勁多人食刺身,一盤盤咁上,睇黎刺身比較岀名。另外仲有2蚊件壽司加上去真系唔到你唔服。

汁燒牛肉拉麵,一黎到個碗勁大隻!

!食得勁爽快!

真系唔到你唔服。
2019-02-15
2019-09-10 1423 浏览
之前食過呢間既放題原來平日lunchset都好抵只要每人叫一份lunchset仲可以優惠價加配小食同壽司壽司好吸引,但系我比較細食,最後只加配左個炸蠔lunchset選擇亦都好豐富,最少有二三十個餐,真系花多眼亂最後叫左一個芝士火灸刺身丼刺身燒完幾香,飯有d油脂撈埋芝士一流大蝦鰻魚石頭鍋飯蝦開邊炸左,加埋我最鐘意既鰻魚,味道一流最正系佢個飯系有好多菜加上石頭鍋煮有d焦焦地飯同菜夾埋超正最後仲叫左個粒粒海鮮丼刺身都唔少,雖然都系切粒但有齊三文魚、吞拿魚、帶子、蟹子、玉子、蝦仲要每個set都跟前菜、湯、甜品同飲品物超所值,lunchset大約都系五十幾六十蚊一份整體食物質素唔錯,份量都唔少選擇又多,如果大食既優惠價加壽司、小食更加抵豐儉由人,下次放假lunch都會再去仲要原來假日都有lunchset添,冇得輸
之前食過呢間既放題
原來平日lunchset都好抵

只要每人叫一份lunchset仲可以優惠價加配小食同壽司
壽司好吸引,但系我比較細食,最後只加配左個炸蠔

最後叫左一個芝士火灸刺身
刺身燒完幾香,飯有d油脂撈埋芝士一流

大蝦鰻魚石頭鍋飯
蝦開邊炸左,加埋我最鐘意既鰻魚,味道一流
最正系佢個飯系有好多菜
加上石頭鍋煮有d焦焦地
飯同菜夾埋超正

最後仲叫左個粒粒海鮮丼
刺身都唔少,雖然都系切粒
但有齊三文魚、吞拿魚、帶子、蟹子、玉子、蝦

仲要每個set都跟前菜、湯、甜品同飲品
物超所值,lunchset大約都系五十幾六十蚊一份

整體食物質素唔錯,份量都唔少
選擇又多,如果大食既優惠價加壽司、小食更加抵
豐儉由人,下次放假lunch都會再去
仲要原來假日都有lunchset添,冇得輸
2019-08-28 1771 浏览
一行7人去左屋企附近呢間漁之部屋食放題 ,近近地唔洗出旺角呢間放題之前都食過兩三次,但呢次感覺好食左環境唔大,坐位有少少迫,但都接受到,落單呢就要掃qr code, 但個網有少少慢第一輪刺身都黎得幾快,刺身點幾多,都黎得算足刺身~4.5/5 幾新鮮幾好食,赤蝦夠大隻,三文魚都幾夠味,帶子鮮甜鵝肝多士~4/5好食冇異味,但太薄唔夠香刺身encore4/5炸野好食,炸蠔隻蠔都ok大串燒 4/5有鰻魚,正呀燒蝦 4/5不錯天婦羅 3/5個皮有點兒太硬壽司 3/5不過不失羊架4/5幾惹味鰻魚炒飯5/5呢個真係大推!!飯粒粒分明,有焦香,個味都好好炸野4/5總結來說,唔算平,但質素真係唔差
一行7人去左屋企附近呢間漁之部屋食放題 ,近近地唔洗出旺角
呢間放題之前都食過兩三次,但呢次感覺好食左

第一輪刺身都黎得幾快,刺身點幾多,都黎得算足

刺身~4.5/5
幾新鮮幾好食,赤蝦夠大隻,三文魚都幾夠味,帶子鮮甜

鵝肝多士~4/5
好食冇異味,但太薄唔夠香

刺身encore

4/5
炸野好食,炸蠔隻蠔都ok大

串燒 4/5

不過不失

羊架4/5
幾惹味

鰻魚炒飯5/5
呢個真係大推!!飯粒粒分明,有焦香,個味都好好

炸野4/5

總結來說,唔算平,但質素真係唔差