2018-09-14 300 浏览
九龍城就唔係得泰國菜既,日本野一樣有!呢個海膽三文魚子丼夠晒霸氣!三文魚籽同蟹籽多到好似唔駛錢咁,海膽係加拿大海膽,肥美唔腥而且略略燒過更香。同埋份量真心好多好大碗,兩個人食都夠。重點係佢只係$198,對於平時一有海膽就收你天價黎講,我表示覺得好震撼。另外叫左個漁吉特選丼,基本上就咩都有,刺身都幾大件而且種類多,想咩有試下既人真心可以叫呢個。小食叫咗個蒜香厚切牛舌,$38有成六大舊,蒜香味都幾出,牛舌好淋身,熱辣辣都唔錯!總括黎講,呢間日本菜性價比都幾好,真係可以講句幾抵食,下次去九龍城就唔使一定要食泰國野啦!
九龍城就唔係得泰國菜既,日本野一樣有!

• 海膽三文魚子丼
2018-09-11 223 浏览
同朋友已經唔係第一次黎呢到食丼飯平時我地食開 “漁吉特選丼”貪佢配料多,咩魚生都有啲岩晒我地呢啲咩都想食嘅人今次同朋友決定試下新嘢。。。。。。。。。。。。。。“季夏之味 - 木染丼”(間八,三文魚籽,赤蝦,玉子)▸間八都幾厚切,份量都算幾多,而且好新鮮,一啲腥味都無,肉質爽口彈牙,油脂唔算話好勁,所以唔會好漏,而赤蝦亦都好肥美😌。。。。。。。。。。。。。。“龍王丸”(原隻龍蝦,三文魚,帆立貝,蟹籽,玉子)▸一直想試好耐,但每次都咁岩賣哂,一上枱完全無諗過份量咁大,龍蝦肉已預先拆好,真係啖啖肉,同埋都算彈牙😊。。。。。。。。。。。。。。整體兩款丼飯都很不錯但我還是喜歡食開那款“漁吉特選丼”而我很喜歡這裡的味噌湯,仲係無限添飲架同平時個啲唔同,有鮮味,唔會死咸
同朋友已經唔係第一次黎呢到食丼飯
平時我地食開 “漁吉特選丼”
貪佢配料多,咩魚生都有啲
岩晒我地呢啲咩都想食嘅人
今次同朋友決定試下新嘢
。。。。。。。。。。。。。。
“季夏之味 - 木染丼”
(間八,三文魚籽,赤蝦,玉子)
“龍王丸”
(原隻龍蝦,三文魚,帆立貝,蟹籽,玉子)
整體兩款丼飯都很不錯
但我還是喜歡食開那款“漁吉特選丼”
而我很喜歡這裡的味噌湯,仲係無限添飲架
同平時個啲唔同,有鮮味,唔會死咸

2018-09-10 277 浏览
是日筆者工作很繁忙, 疲倦得很. 尖子決定要帶筆者輕鬆一下,專誠來到九龍城, 到訪較早前經過的一間日本餐廳, 全因其裝修很搶眼, 很有日本風.Happy Friday晚上八時半到達, 店內人頭湧湧。剛好有一張二人枱, 不用特別等候便可入座.店內主要提供丼飯和小食. 餐廳並不主動提供茶水,但用上味噌湯代替。最後點選了海賊丼(HK$118), 漁吉特選丼(HK$188), 蒜香厚切牛舌(HK$38). 味噌湯味道十分普通,由於由熱壺倒出,故不能期望有豆腐, 香菇這些配料作咬口. 不消一會, 侍應先送上蒜香厚切牛舌. 試一口, 牛舌燒得很乾, 入口很韌, 蒜香又不夠濃, 不太討好. 之後的丼飯, 是真正惡夢的開始. 驟眼望落去已感覺魚生色澤暗淡,不太新鮮. 一開始食就更加不對路。一個丼飯的靈魂,其實是米飯和魚生。不論是海賊丼還是漁吉特選丼, 那個米飯也做得極差. 其口感極硬, 就像家裏的冷飯放進雪櫃過了一個晚上,第二天再拿出來享用似的. 海膽即使經過燒炙,但都不能夠掩蓋其腥味。玉子是一丁點甜味也沒有, 入口也很乾. 劍魚更加乾到好像橡膠似的. 尖子經常告誡筆者,當遇到不好吃的食物時,也要盡量

一個丼飯的靈魂,其實是米飯和魚生。

海膽即使經過燒炙,但都不能夠掩蓋其腥味。

玉子是一丁點甜味也沒有, 入口也很乾.

劍魚更加乾到好像橡膠似的.

尖子經常告誡筆者,當遇到不好吃的食物時,也要盡量完成食物,避免浪費。

但今晚尖子也舉手投降, 只是吃了一半左右, 真是吃不下去.

這個價錢這個質素, 居然能夠在九龍城厄立不倒,真是令人費解.

2018-09-07
2018-09-07 186 浏览
蜜桃小丸子再戰九龍城,今次就試日本菜。漁吉嘅裝修好新淨,舖頭唔算大,但因為我地嚟得早,所以可以坐四人枱坐得舒舒服服,食到後尾已經愈來愈多人了。枱面有用保溫器盛着暖的味噌湯,可以隨便飲,仲有溫馨小提示教你要先搖一搖,令到佢均勻啲。味道對於蜜桃小丸子嚟講咸咗啲,但都幾有鮮味。餐紙上主要有丼物、蒸蛋同一啲小食比你揀,款式唔算多。首先叫咗個豪快海鮮丼。賣相好靚,啲甜蝦都幾新鮮;帆立貝得一片薄薄的,少少燒過,香香地;有種唔知是什麼嘅直送鮮魚,味道有啲古怪,酸酸地;三文魚唔肥,但切得都算厚厚地;油甘魚都新鮮;最厲害係佢有勁多蟹籽,鋪滿係飯上,亦有好多我最愛嘅葱葱,不過啲飯真係太多,幾努力都食唔哂。另外叫咗個龍王丸,貴在個原隻龍蝦,但其實好少肉,食唔出鮮味,只係隻蝦好夠霸氣;其餘嘅餸好似三文魚、帆立貝同我上面講嘅差不多,比目魚一粒粒都新鮮。下次叫其他丼應該會化算啲。

餐紙上主要有丼物、蒸蛋同一啲小食比你揀,款式唔算多。

2018-09-06 117 浏览
某程度上食刺身飯我好少會揀蟹肉,因為都會比吞拿魚腩三文魚子海膽等等吸引了。可惜嘅係今日開心自己要食佢嘅三文魚子海膽丼,為咗唔撞我決定選擇呢個蟹肉的。蟹肉量豐富,不會是沒有味道的那種,是鮮甜有味道的那種,份量多到吃不完啊!配上三文魚子,和海膽,略嫌海膽不夠多,二百多元的價錢十分合理。雖然蟹肉不是新鮮的但也很正啊!強烈建議再加點青檸汁,口感層次會增加啊!底層的飯不會太酸,配上蟹子做底。份量超大。海量剌身丼啊!這裡的小食是超值,份量很多,才三十八元,這個牛舌份量就是九十八元吧!配上香蒜和柚子醬,正!還有多款的日本汽水。這個桃味完熟汽水好甜好香。能在下雨天吃個剌身丼也是賞心樂事。

強烈建議再加點青檸汁,口感層次會增加啊!

底層的飯不會太酸,配上蟹子做底。份量超大。海量剌身丼啊!

還有多款的日本汽水。這個桃味完熟汽水好甜好香。

能在下雨天吃個剌身丼也是賞心樂事。

2018-08-22 171 浏览
去九龍城不一定要食Thai food, 今晚意外地找到一間突破日本野傳統的小店,  任飲miso soup, 多款丼選擇.  大件抵食餐前小食, 十分令人讚嘆, 值得再來!
牛舌
2018-06-18
牛舌
2018-08-07 232 浏览
最近得知這家餐廳在元朗開分店,而且有不錯的評價,可惜的是元朗對我來說的確有點遠。不過它的總店在九龍城就一點也不遠。可能是星期日的關係,晚上六點才開門,但已經有人排隊入座,內裡的坐位其實也不算多,但以日式丼飯的規模其實已很足夠。餐牌上丼飯的種類也很多,美中不足的是今天沒有龍王丸供應。海膽三文魚子丼 $198以加拿大海膽配三文魚籽、蟹籽、玉子,中間再用上原隻雞蛋黃畫龍點睛,賣相非常吸引。加拿大海膽輕輕炙過,香味更突出。三文魚籽和蟹籽令丼飯的口感更豐富。中間的蛋黃篤穿後令蛋汁流入飯中,令丼飯有更香滑的口感。漁吉特選丼 $188這個丼飯用料豐富,有比目魚、三文魚、產地直送鮮魚、油甘魚、櫻花魷魚、帆立貝、赤蝦、星鰻、三文魚籽、海膽、蟹籽和玉子。其實以這個價錢可以吃到多種刺身已經值回票價,再加上丼飯的份量也非常豐富,一直吃到飽也吃不完。蒜香厚切牛舌 $38這裡的牛舌絕對是重點推介,首先牛舌大件又厚,在滿滿的蒜粒襯托之下蒜香長非常突出。牛舌即使厚身,但入口的爽口程度絕對有驚喜,份量又多,非常抵食。白提子汽水 $28靜岡哈蜜瓜汽水 $28最後當然要飲日式地道飲料。「入門的價錢,大件夾抵」食真是很適合形
不過它的總店在九龍城就一點也不遠。
餐牌上丼飯的種類也很多,美中不足的是今天沒有龍王丸供應。
海膽三文魚子丼 $198
漁吉特選丼
漁吉特選丼 $188
蒜香厚切牛舌
蒜香厚切牛舌 $38
白提子汽水 $28
靜岡哈蜜瓜汽水 $28
最後當然要飲日式地道飲料。

「入門的價錢,大件夾抵」食真是很適合形容在這裡的用餐體驗。
2018-08-06
漁吉特選丼
蒜香厚切牛舌
2018-08-05 136 浏览
九龍城有很多食肆給顧客選擇,平時來到通常都會選擇泰國菜,今天我例外選擇了日本菜🤩平時都日本餐廳的面試湯通常都是跟餐有一碗,但這一間竟然麵豉湯可以任飲,我飲了四碗,味道鹹鹹地👍🏻不太濃,清清地,幾好味😁主菜我選擇了海膽三文魚子丼,最出色當然是海膽🤩海膽上做了一層火焰的效果,味道很鮮甜,平時去食的海膽壽司沒有火焰在面😌所以覺得較為特別!有一件玉子在壽司飯上面,玉子的味道就較甜,我不太喜歡!第一次蟹子和三文魚子👍🏻再加一隻先雞蛋混在一起,好味到不能形容,蟹子粒粒爽口,三文魚子也非常新鮮,完全沒有腥味👍🏻值得一讚😍
麵豉湯
2018-07-11 241 浏览
終於可以解禁,諗住唔好虧待自己,點知……食咗餐貴夾唔包,仲要味道一般嘅晚飯。$288嘅邪虎丸係打著北海道名號嘅海膽拖羅丼,海膽夠鮮甜,拖羅鮮味較遜色,口感還可,入口溶,都叫做可以,不過感覺好像不太值$288,可能來貨價高啦;至於龍王丸承惠$238,雖然看似好豐富美味,但實則無嚟文味,鮮甜味欠奉幸好飯質還可以。另外叫咗個小食-赤城金粟可樂餅,無咩特別。舖頭較細,人多嘅時候感覺較焗促。可能期望過高,有啲失望
2018-04-26
2018-06-07 191 浏览
母親節前夕,帶母親大人去試一間,我想試好耐既舖頭~魚生丼之前見到呢個期間限定,勁想試,點知去到已經轉左,但都堅持試當日既期間限定 😬 都係我最愛既海膽+拖羅 😋😋 好食到不得了,雖然真係貴左啲~幫母親大人點左個有好多款既什錦魚生丼,都一樣好正 😋😋,呢個超抵食!總括都好好食,無失望。
母親節前夕,帶母親大人去試一間,我想試好耐既舖頭~魚生丼

總括都好好食,無失望。
2018-05-12
2018-05-28 198 浏览
环境:地处旺铺,装修中规中矩,可同时容纳大约50人就餐服务:茶壶里装的不是茶是味曾汤,可以自己无限续添食物:材料还算新鲜,摆起来非常养眼,服务员还会提醒你饭量较大,可以order少饭量价格:价格不便宜,lunch set并不见得特别抵食,图片这份帆立贝海老当都要178元。另需加一服务费
环境:地处旺铺,装修中规中矩,可同时容纳大约50人就餐
服务:茶壶里装的不是茶是味曾汤,可以自己无限续添
2018-05-10 229 浏览
九龍城一向都多野食呀啦喇,不過我地今次唔係食泰國野而係食日本魚生丼。呢間魚生丼係距離九龍城街市一兩個街口既街角,相信係相當易搵到。 呢間舖既特色就係海鮮味噌湯任添。所以係等緊魚生丼黎既時間,就可以飲住個湯等食。而且佢既味道都算正常。我地當日叫左一個海賊丼($118),生魚丼($138)同櫻花蝦炸豆腐($38)。先講一下櫻花蝦炸豆腐,出面包左一層櫻花蝦,炸得好脆口而家唔油,唔似係翻炸。生魚丼-比目魚,三文魚,油甘魚,櫻花魷魚,蟹籽,玉子。首先個賣相已經好吸引,油甘魚,比目魚都好肥美而且好新鮮。魷魚都好唔錯(啲相無tune過相)加左青檸檬仲多個層次。基本上就啖啖都有魚生。唯一一個唔太滿意既地方就係飯唔夠軟熟,有幾啖仲要痴啱左一舊整唔開。同佢既飯量就有啲多,女仔都可能會食餘一半既飯,男仔就可能會食餘四分一。海賊丼-油甘魚,櫻花魷魚,海膽,蟹籽,玉子。(留意返張相係錯版黎,師傅多左三文魚籽)基本上就同生魚丼差唔多都係咁新鮮肥美,唯一唔同既就係個海膽。海膽就的確就係個亮點,鮮甜,creamy,香濃。而飯就同生魚丼一樣有啲唔夠軟熟。

味噌湯

生魚丼

2018-05-06
生魚丼
2018-05-01 185 浏览
多數黎九龍城都係食泰國野,今日行過見到幾吸引,一於試下丼飯!店舖好有日本小店感覺,有漁民feel🤣,好中意牆上面幅畫。呢度好特別嘅係,可以refill湯,好窩心。刺身丼飯一黎到,我地都哇咗出聲,比想像中"澎湃"!我地叫咗海膽三文魚子丼(韓國及加拿大雙色海膽、三文魚䰵、原隻雞蛋黃、玉子)、豪快海鮮丼(三文魚、油甘魚、白玉豚、甜蝦、帆立貝、蟹籽、玉子)、春季限定醬油漬吞拿魚丼(醬油漬吞拿魚、玉子)、北海帆立海老丼(帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、蟹籽、玉子)。海膽一試難忘!個面有少少火炙過,好香好鮮甜❤️刺身份量好夠,食完碗飯仲有刺身剩😍三文魚籽同蟹籽撈飯一流~推介白玉豚,好鮮甜!醬油漬吞拿魚丼太咸,無醬汁有點dry..總結: 刺身新鮮,性價比高,下次會再黎!

刺身丼飯一黎到,我地都哇咗出聲,比想像中"澎湃"!

總結: 刺身新鮮,性價比高,下次會再黎!

2018-04-20
  • 豪快海鮮丼
2018-04-29 174 浏览
前幾日去九龍城攞淘寶貨,經過呢間漁吉海鮮丼日本店,見到坐無虛席,好似好好食咁。結果忍唔住今晚叫男朋友陪我去,順便慶祝我language oral test滿分😊我地六點去到,只有一枱客人,食到七點左右已經滿座。餐單有好多唔同價錢既刺身丼,價錢由98-238不等,豐儉由人。好窮既我唔捨得叫太貴既丼,結果揀左豪快海鮮丼 ($128),而男朋友揀左海賊丼($118)店內冇水或茶供應,不過可以任飲麵豉湯。麵豉湯同平時個d唔同,呢個好飲d。不過始終都係鹹,飲得太多都會口渴😂豪快海鮮丼刺身新鮮,女仔可能會食唔曬,因為飯既份量都幾多。有好多蟹子,撈飯好正,每啖都有蟹子👍海賊丼海膽好似燒過黎,我個人唔係太鍾意。而飯既質地亦比較一舊舊,唔係一粒粒。整體黎講唔錯,如果我有錢既話會想試最貴個款😂到而家仲未係好接受到二百幾蚊食一碗飯😂

豪快海鮮丼

2018-04-12 290 浏览
原本想食泰國菜但係冇開。行過漁吉鋪面見到好大間,好多人食所以就去試吓。一坐低侍應就遞上一壺麵士湯,紙住有一份好細嘅點菜紙,細到都差啲睇唔到d字,刺身飯大概有10幾款,仲有季節限定。季節限定相對較每碗$238-288.好啦,到主菜上嚟啦!感覺好豐盛、好大碗,好多料!但係刺身嘅顏色偏向無光澤,好明顯唔夠新鮮!再試埋佢個玉子。嘩咁硬既!咁難食嘅就唔好印自己鋪頭個名上去啦。好!再試個飯!完全令人陷入失望中伏嘅感覺!有咩理由啲飯唔係軟林林同癡既呢?!點解係咁鬆散咁硬嘅呢?刺身質素就唔使再多講,普通超市買嘅刺身貨色啦!好彩我地唔叫最貴刺身飯,淨係食$200樓下嘅款式。否則真係揼心!總括來說中伏伏伏伏伏!

總括來說中伏伏伏伏伏!