2021-08-31 80 浏览
下午茶超抵食酸菜魚‼️😍 行吓北角匯就留意到呢間餐廳,今日特登放飯嘅時候去試吓,超驚喜好好食😋酸菜湯魚片米線$52食咗一啖個反應 哇超正😋 酸辣度啱啱好 湯底又唔會好油 越食越開胃 不過應該下午茶所以米線唔算好多 一直食下面有個火一直熱住👍🏻👍🏻👍🏻燕窩黑糖冰粉$28下午茶加甜品有半價 所以係$14咋,冰粉一條條所以好入味 黑糖好濃🤤大家可以download埋佢個apps做會員即時平$10咖!超掋食!😋

酸菜湯魚片米線$52

燕窩黑糖冰粉$28

酸菜魚米線
酸菜魚米線
黎到叫左個2-3人套餐,包括左一個主菜、涼菜、小菜、椰香bb鴿同白灼時蔬五樣野,超級抵食🤣🐽 水煮湯美國牛肉 $378個水煮湯好正好夠味😆辣度揀左小辣,牛肉係用肥牛,都好多塊,底下仲會有啲寬粉、芽菜、豆皮和蓮藕,索哂啲湯,而且仲會有個蠟燭仔烘住個盤,所以食到後面都仲係熱熱地既🙈🐽 蒜泥白肉 涼菜揀左蒜泥白肉,雖然個樣好似好重口味咁,但食落又唔會食到個口臭哂,但上面既蒜泥辣辣地咁,真係好惹味,中間夾左塊青瓜,整體食落都幾清爽😜🐽蒜茸烤鮮鮑魚 小菜揀左蒜茸烤鮮鮑魚,鮑魚有成6隻咁多🤣而且都唔細隻,鮑魚口感都幾彈牙,但如果可以再嫩滑啲就更好,上面既蒜茸都好夠味,呢道菜送飯食一流🐽椰香bb鴿乳鴿就食得多,但椰子味既乳鴿就第一次食,竟然都幾夾,雖然肉唔多,但肉質都幾鮮嫩,唔沾淮鹽都好有味😆🐽白灼時蔬食左咁多肉,要食下啲菜先得,套餐會包埋碟菜,今次係生菜🤩———————————————————————————-滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好味Level:7.5🐷抵食Level: 8🐷

🐽 水煮湯美國牛肉 $378

🐽 蒜泥白肉

🐽蒜茸烤鮮鮑魚

🐽椰香bb鴿

🐽白灼時蔬
食左咁多肉,要食下啲菜先得,套餐會包埋碟菜,今次係生菜🤩
———————————————————————————-
滿分係🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷
好味Level:7.5🐷
抵食Level: 8🐷
2021-08-19
2021-08-18 733 浏览
對上來北角匯呢個地方已經係上年生日staycation,今次有任務在身來到北角一田順便搵食,由北角站A1出口對面已經到非常方便,呢日來到牛牛的姊妹店漁舍,店名講到明係漁人的住處,當然要食魚! 餐廳裝修帶點和式設計,牆壁有大鯉魚壁畫,剛好過了午餐時間也有大半數客未走。=̶麻辣水煮湯鮮魚片淮山麵=̶ $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️據講金牌酸菜魚的麻酸湯底經兩日時間熬製,今日想食辣所以選左麻辣湯的水煮湯,底下有火種點著的大盤子裝載,最滿意就係整個麵由頭食到尾都係暖暖出煙,鮮魚片必份量都唔少,新鮮彈牙,麻度適中有後勁,可以追加配其他材料,麻辣豬紅+$10、東北餃子+$10豬紅爽實合格,餃子飽滿,淮山麵份量都唔少,女仔食的話有可能食唔哂啊。=̶薑汁檸檬蜂蜜特飲=̶ $14 跟餐推介:⭐️⭐️⭐️甜度未算好理想,如果薑汁味有, 如果蜂蜜味重少少會比較好。=̶雪燕黑糖冰粉$28=̶ $28推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️最有驚喜反而係後上的黑糖冰粉,甜品性價比不錯,食落透心涼,一條條冰粉爽口過癮,雪燕絕不寒酸,拌勻冰粉食天加強其口感。簡簡單單一個午餐體驗唔錯,晚市有二人餐睇落好豐富,有機會再來北角晚餐會再試試金牌酸菜魚同埋招牌BB鴿。

對上來北角匯呢個地方已經係上年生日staycation,
今次有任務在身來到北角一田順便搵食,
由北角站A1出口對面已經到非常方便,
呢日來到牛牛的姊妹店漁舍,

店名講到明係漁人的住處,
當然要食魚! 餐廳裝修帶點和式設計,牆壁有大鯉魚壁畫,
剛好過了午餐時間也有大半數客未走。

=̶麻辣水煮湯鮮魚片淮山麵=̶ $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
據講金牌酸菜魚的麻酸湯底經兩日時間熬製,
今日想食辣所以選左麻辣湯的水煮湯,
底下有火種點著的大盤子裝載,
最滿意就係整個麵由頭食到尾都係暖暖出煙,
鮮魚片必份量都唔少,新鮮彈牙,
麻度適中有後勁,可以追加配其他材料,
麻辣豬紅+$10、東北餃子+$10
豬紅爽實合格,餃子飽滿,
淮山麵份量都唔少,女仔食的話有可能食唔哂啊。

=̶薑汁檸檬蜂蜜特飲=̶ $14 跟餐
推介:⭐️⭐️⭐️
甜度未算好理想,如果薑汁味有, 如果蜂蜜味重少少會比較好。

=̶雪燕黑糖冰粉$28=̶ $28
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
最有驚喜反而係後上的黑糖冰粉,甜品性價比不錯,
食落透心涼,一條條冰粉爽口過癮,
雪燕絕不寒酸,拌勻冰粉食天加強其口感。

簡簡單單一個午餐體驗唔錯,晚市有二人餐睇落好豐富,
有機會再來北角晚餐會再試試金牌酸菜魚同埋招牌BB鴿。
午餐
2021-08-15 67 浏览
今日同朋友食午餐, 揀左北角匯二期的漁舍, 餐廳主打酸菜,水煮火鍋,咁午餐簡簡單單就食米線。是日午餐:墨丸, 豬紅,水餃,水煮湯底米線。先試頭啖湯, 辣度適中, 味道搶口, 湯底精彩。墨丸彈牙, 爽口, 豬紅正常, 水餃材料足夠, 好味。

是日午餐:
墨丸, 豬紅,水餃,水煮湯底米線。

先試頭啖湯, 辣度適中, 味道搶口, 湯底精彩。

墨丸彈牙, 爽口, 豬紅正常, 水餃材料足夠, 好味。
2021-08-13 90 浏览
🐟每逢星期五同男朋友拍拖去揀間餐廳食飯,大家都鍾意食川菜,就上網搵下,咁啱見到呢間餐廳裝修都唔錯,所以就去試下 🏠入到去覺得裝修好靚,好乾淨企理,比起平時街邊既中菜館,呢度環境寬敞,碗碟都好靚,係Tiffany blue💰價錢黎講,我覺得一般,定價都唔係話好貴,一個小菜大約70至$80左右,而酸菜魚既價錢可能就會貴啲,即時入會可以有$10現金卷。😁😁🍖食物方面,我哋叫咗酸菜魚、口水雞同埋麻辣豬紅。口水雞好食,不過我覺得呢樣野好難整得好難食,只要個汁同埋隻雞正正常常其實已經好夾好好食。🐖麻辣豬紅就唔係好夠麻辣,而且定價都有少少貴,我冇記錯加埋一好似要60蚊到,份量唔係話少但都唔多,但係豬紅本身其實好平,加上唔係話好好食,如果唔係好鍾意食豬紅既話,所以可以唔洗特別試。🐟最後就係我我哋每一次都會叫嘅招牌菜酸菜魚,用個爐加熱住都幾得意嘅,不過個紅色邊都幾辣手,所以食嗰陣都要小心。湯底我覺得唔夠酸,而且有少少芝麻其實我係好唔鍾意,雖然我好鍾意食芝麻糊但係個湯底有少少芝麻味我覺得有少少怪。不過入邊嘅配料都好足,例如有蓮藕、萵筍、芫荽、寬粉,全部都係我鍾意食既野。可惜湯底其實好多油,我就覺得有

口水雞
麻辣豬紅

酸菜魚

不過入邊嘅配料都好足,例如有蓮藕、萵筍、芫荽、寬粉,全部都係我鍾意食既野。可惜湯底其實好多油,我就覺得有少少難飲,全部都係油黎,只要你唔係校到最熱,個湯面就會有少少白點,我本身都有少少怕油膩㗎,所以我應該下次都未必會再點。

🧑🏻‍💼不過我覺得服務都唔錯嘅,例如我哋食唔晒想打包嘅時候,就有個哥哥主動幫我哋打包,我諗應該係店長嚟嘅,侍應都好快手,上菜速度都叫快。

口水雞
2021-08-12 70 浏览
漁舍 - 酸菜魚專門店今日嚟到北角一間川菜專門店,環境光猛舒適,有點日式風格的感覺,主打酸菜魚,另外也有提供水煮魚、蕃茄湯煮,多款涼菜、小菜。酸菜魚首先當然要點招牌的酸菜魚鍋,採用鮮魚片,魚肉嫩滑不鞋身,酸菜魚湯底十分開胃,辣度又夠晒刺激,當中更加入寬闊條、豆皮等材料,索滿酸菜魚湯的精華。椰香BB鴿很久沒吃乳鴿了,皮香肉嫩,油份又夠,惹味的BB鴿。蒜泥白肉香濃的蒜蓉泥佈滿在五花腩肉上,當中夾着爽脆的青瓜,開胃的涼菜。拔絲香醋豬肉柳香甜的拔絲脆皮,加上香醋的調味的軟腍豬肉柳。白灼時菜最後有白灼時菜,清清地很不錯。
漁舍 - 酸菜魚專門店

酸菜魚

椰香BB鴿
很久沒吃乳鴿了,皮香肉嫩,油份又夠,惹味的BB鴿。

蒜泥白肉

拔絲香醋豬肉柳
香甜的拔絲脆皮,加上香醋的調味的軟腍豬肉柳。

白灼時菜
最後有白灼時菜,清清地很不錯。

2021-08-12 42 浏览
喺Harbour North嘅漁舍,除咗酸菜魚出名之外,水煮湯都好好味㗎!晚市都有優惠套餐,2-3人餐5道菜,相當豐富!晚市2-3人套餐 $378美國肥牛水煮湯好大盤水煮湯,紅色嘅湯就咁睇都直係好刺激!可自選辣度,小辣充滿辣椒香但唔會太Hot,麻度適中有後勁!美國牛肉軟腍肉味濃,入面仲有大量配料,包括萵筍、蓮藕、芽菜、寬粉等,寬粉比一般嘅厚身,滑溜溜得嚟更見Q彈!而且仲要Heat住上,保持最佳食用溫度!蒜泥白肉蒜香出眾,豬腩片肥瘦相間,夾著青瓜片,清爽又開胃!拔絲香醋豬肉柳一上菜就傳嚟陣陣醋香,豬肉柳夠軟腍,香醋味恰到好處,仲帶住一絲絲嘅甜!椰香BB鴿比傳統嘅燒乳鴿多咗陣椰香,特別得嚟仲幾討好!用上比乳鴿更細嘅BB鴿,肉質更幼嫩!白灼時蔬翠綠生菜,營養均衡!

晚市2-3人套餐 $378
美國肥牛水煮湯

蒜泥白肉

蒜香出眾,豬腩片肥瘦相間,夾著青瓜片,清爽又開胃!

拔絲香醋豬肉柳

白灼時蔬

翠綠生菜,營養均衡!
2021-08-05 69 浏览
前排去咗食酸菜魚😍 第一次來呢間漁舍 @thefishhouse.hk ,餐廳幾大,環境乾淨。裝修新淨,有啲似和式設計,牆壁上有一條大大嘅鯉魚壁畫🤩 我哋叫咗酸菜湯石斑魚 $428半份,有一份涼菜,一份小菜, BB鴿,白灼蔬菜,好豐富好抵食。酸菜湯石斑魚湯底香濃好味,魚肉好多,仲好大件,肉質實在。酸菜配菜都好多,寬粉,腐皮嗰啲都有,足料。 乾燒蝦脆麵有配特定醬汁,倒落脆卜卜嘅麵來食,辣辣地,幾好口感架。下面有個蠟燭燒住個麵保持溫度,每一口食落都熱辣辣。麻辣豬紅豬紅唔係太入味,不太推薦。BB鴿細細隻用手套拎住食,好方便。皮脆肉嫩,又多汁,好香口,仲有椒鹽點來食,幾好味😋生菜生菜清甜,有少少豉油調味,健康好味😋#酸菜魚 #北角 #北角匯 #漁舍 #foodiehk #外賣

酸菜湯石斑魚

乾燒蝦脆麵

麻辣豬紅
豬紅唔係太入味,不太推薦。

BB鴿

生菜
生菜清甜,有少少豉油調味,健康好味😋

2021-08-04 66 浏览
Sichuan Style Fish Fillet🐟🌶🌶🌶🥢💫..平日去開北角匯行街食飯都主要黎食韓燒,今次試試新意❤️ 想吃個川菜🐟 酸菜魚呢。行到樓層盡頭,發現一間裝修簡潔明亮既中式餐廳,決定拉埋愛吃辣既朋友來試試。晚市設有套餐選擇🥢:酸菜魚、水煮魚、毛血旺、美國牛肉。而我呢。。目標明確是來吃酸菜魚喔👻。ll (5道菜式) $428酸菜魚:酸菜石班魚涼菜:蒜泥白肉小菜:蒜蓉烤鮮鮑仔 (6隻)燒味:椰香BB 鴿蔬菜:白灼時蔬每份套餐都可以揀選湯底:酸菜湯 or 水煮湯 or 蕃茄湯,有辣🌶 有唔辣,而我喜歡酸菜湯帶酸辣味道。今次想食得好D 就揀選左石班魚🐟,不過肉質卻沒想像中鮮味,但肉質還可以呢。不過其他菜式有驚喜❤️:蒜泥白肉🐽精緻,加上中間夾住青瓜🥒,惹味肥美肉肉帶出清新味道而且增加口感,挺愛吃呢;烤鮮鮑🐚,雖然細細隻,但算新鮮而且肉質爽彈;椰香BB鴿🦆,肉不多但仍細嫩多汁,皮脆不膩又惹味,不用蘸點淮鹽已經很夠入味。而我作為一枚飯筒🍚,套餐沒跟白飯,加個拌餸吃少不了喔 $15 算大碗呢。...×××××ש北角渣華道123號北角匯2期1樓112號舖..

l[晚市2-3 人套餐]l (5道菜式) $428

酸菜魚:酸菜石班魚

涼菜:蒜泥白肉

小菜:蒜蓉烤鮮鮑仔 (6隻)

燒味:椰香BB 鴿
蔬菜:白灼時蔬

×××[漁舍The Fish House]×××
©北角渣華道123號北角匯2期1樓112號舖
1K
2021-07-31 76 浏览
“晚市2-3人套餐:毛血旺”($378)“金蕎麥冷泡綠茶”($20)北角匯入面都有唔少餐廳🤩今次嚟咗呢間食川菜嘅漁舍🐟🌶睇咗一陣menu發現晚市個2-3人餐幾抵食包咗一個湯鍋,小菜,涼菜,椰香BB鴿,白灼時蔬🥬湯底可以揀酸菜湯/水煮湯🌶/蕃茄湯🍅而主食就可以揀石班魚/鮮魚片/美國牛肉🐮/毛血旺我地就揀咗比較少見嘅水煮湯毛血旺😍毛血旺嘅配料有牛柏葉,豬大腸,豬紅,鴨血,豬潤,牛肚,豬皮,午餐肉,萵筍,寬粉等等真係十分之豐富😋辣度因為驚太辣所以揀咗小辣🌶食落都好夠香好惹味🤤下次一定會叫中辣😆小菜揀咗乾燒蝦脆麵🦐麵餅炸到脆卜卜,淋上酸酸甜甜嘅汁好開胃☺啲蝦都大大隻好夠彈牙😚涼菜就要咗我嘅最愛蒜泥白肉🐷每片白肉都包住咗一片青爪🥒濃味之餘又加返點清新,很不錯😍另外第一次食椰子味嘅乳鴿🥥椰香味真係幾突出,好特別😝乳鴿size都唔會太細太少肉🤩白灼時蔬用上油麥菜🥬啲菜淥得岩岩好仲好爽脆而且一碟份量都超多!飲品叫咗樽金蕎麥冷泡茶茶味十分清香,食完濃味嘢飲返啖岩哂😇餐廳仲有個會員Apps下載即刻送優惠券,仲可以即場使用🤩外賣都有八折😝真心幾抵🤑
“晚市2-3人套餐:毛血旺”($378)
“金蕎麥冷泡綠茶”($20)

北角匯入面都有唔少餐廳🤩
今次嚟咗呢間食川菜嘅漁舍🐟🌶
睇咗一陣menu發現晚市個2-3人餐幾抵食
包咗一個湯鍋,小菜,涼菜,椰香BB鴿,白灼時蔬🥬

湯底可以揀酸菜湯/水煮湯🌶/蕃茄湯🍅
而主食就可以揀石班魚/鮮魚片/美國牛肉🐮/毛血旺
我地就揀咗比較少見嘅水煮湯毛血旺😍
毛血旺嘅配料有牛柏葉,豬大腸,豬紅,鴨血,
豬潤,牛肚,豬皮,午餐肉,萵筍,寬粉等等
真係十分之豐富😋
辣度因為驚太辣所以揀咗小辣🌶
食落都好夠香好惹味🤤下次一定會叫中辣😆

小菜揀咗乾燒蝦脆麵🦐
麵餅炸到脆卜卜,淋上酸酸甜甜嘅汁好開胃☺
啲蝦都大大隻好夠彈牙😚

涼菜就要咗我嘅最愛蒜泥白肉🐷
每片白肉都包住咗一片青爪🥒
濃味之餘又加返點清新,很不錯😍

另外第一次食椰子味嘅乳鴿🥥
椰香味真係幾突出,好特別😝
乳鴿size都唔會太細太少肉🤩

白灼時蔬用上油麥菜🥬
啲菜淥得岩岩好仲好爽脆
而且一碟份量都超多!

飲品叫咗樽金蕎麥冷泡茶
茶味十分清香,食完濃味嘢飲返啖岩哂😇

餐廳仲有個會員Apps
下載即刻送優惠券,仲可以即場使用🤩
外賣都有八折😝真心幾抵🤑
2021-07-29 468 浏览
呢排好似開多咗專食酸菜魚嘅地方,啱晒我😍唔駛番大陸都可以係香港食到叫咗個*晚市2-3人套餐 $388*,有半份酸菜魚、涼菜、小菜各任選一款、椰香bb鴿一隻、白灼時蔬一份。主角*酸菜魚*,我地揀咗鮮魚片上枱賣相都唔錯,仲有個爐仔係下面熱住,雖然我地選咗中辣,但係都嫌唔夠辣🤣鮮魚片肉質嫩滑,又無咩骨,食魚怕骨嘅人可以放心叫😆配菜都算多,有豆皮、蓮藕、扁薯粉等等涼菜我地揀咗*口水雞*估吾到雞嘅份量都幾多,我地以為只係前菜既size,點知都有半隻雞,我覺得呢碟仲出色過酸菜魚,辣椒🌶️夠香,非常入味,切雞又大大舊,滑捋捋👍🏻*椰香bb鴿*呢隻bb鴿比起口水雞就瘦削啲喇🤭外皮燒得香口,不過同平時食開嘅味道唔同,我哋開頭以為係搽咗牛油去燒,有陣牛油嘅香味,後尾睇返餐牌原來叫做椰香乳鴿,食唔食得慣就睇個人口味喇😌*拔絲香醋豬肉柳*呢碟小菜我又幾欣賞,味道其實就係咕嚕肉嘅味,不過豬柳啖啖肉,唔駛吐骨
主角*酸菜魚*,我地揀咗鮮魚片

涼菜我地揀咗*口水雞*
*椰香bb鴿*

*拔絲香醋豬肉柳*

2021-07-24 81 浏览
去開北角滙行街,見到商場入面呢間「漁舍」裝修唔錯~晚市仲有個好抵食嘅2至3人套餐💗套餐有我好鍾意食嘅水煮魚啊🥳🔶晚市2至3人套餐($378-428)套餐有5道菜,仲包埋小菜丶涼菜,都幾豐富~▫️鍋1款半份可以揀酸菜湯/水煮湯/番茄湯配石班魚/鮮魚片/美國牛肉💗或者水煮毛血旺,而價錢有些少分別,喺菜單寫得好清楚。我地揀咗水煮鮮魚片($388),辣度選了小辣。水煮魚以一個好靚靚嘅鍋盛載,下面有小火一直溫著😋魚片入口好嫩滑,湯底有麻香。▫️小菜1款有12款選擇,我地揀咗蒜蓉烤鮮鮑仔😋一客有6大隻,鮑仔烤得剛剛好,肉質彈牙~上面嘅蒜蓉好鬼惹味。▫️椰香BB鴨BB鴨非常入味香口,肉質嫩滑👍🏼▫️涼菜1款有12款選擇,見到有我好鍾意嘅鴨舌😋二話不說我就揀咗「泡辣鴨舌」鴨舌入口爽腍💗好有麻香~唔會太辣,正呀!▫️白灼時蔬🔶洛神花冷泡紅茶 ($20)食辣野飲番支洛神花紅茶,清下熱氣又解渴👍🏼酸酸地唔會甜,好清爽。

🔶晚市2至3人套餐($378-428)

套餐有5道菜,仲包埋小菜丶涼菜,都幾豐富~

▫️鍋1款半份

▫️小菜1款

▫️椰香BB鴨

BB鴨非常入味香口,肉質嫩滑👍🏼

▫️涼菜1款

▫️白灼時蔬

🔶洛神花冷泡紅茶 ($20)

2021-07-21 66 浏览
最近酸菜魚食上癮😆😆前幾日就同朋友黎到北角既漁舍食晚飯~~佢地既2人套餐都幾抵,同埋有好多選擇😍😍-🍱晚市2-3人套餐(5道菜) $388✨📍鮮魚片半份🐟我地揀左酸菜湯同鮮魚片半份~另外都有水煮湯同蕃茄湯可以揀💕💕食落都好足料,裡面有好多鮮魚片、酸菜、蓮藕、豆皮同寛粉等~~鮮魚片份量都好多,肉質厚身得黎又好嫩滑!!寛粉都好好味!口感好煙韌,仲索哂湯汁🤤🤤即使揀左小辣都唔會好辣,會偏麻少少,但都可以接受😋😋📍椰香BB鴿一隻🥥皮脆肉嫩,仲好香椰子味🤤🤤唔好見佢細細隻,咬落都有好多肉同多汁架~~店員仲會提供手套,方便大家拎住黎食😆😆📍蒜蓉烤鮮鮑仔🧆一共有6隻,每隻都爽口彈牙好新鮮!!面頭舖滿蒜蓉,十分香口😋😋📍蒜泥白肉🥓一直都好想試佢地既蒜泥白肉,果然好出色👍🏻👍🏻五花肉肉質半肥瘦,口感軟腍好好味~~食完覺得好邪惡但又忍唔住係咁食🤣🤣📍白灼時蔬🥬食左咁多肉,當然要食返d菜啦~~時令蔬菜係豉油生菜,味道正常都ok👍🏻👍🏻
最近酸菜魚食上癮😆😆
前幾日就同朋友黎到北角既漁舍食晚飯~~
佢地既2人套餐都幾抵,同埋有好多選擇😍😍
🍱晚市2-3人套餐(5道菜) $388✨

📍鮮魚片半份🐟
鮮魚片份量都好多,肉質厚身得黎又好嫩滑!!
寛粉都好好味!口感好煙韌,仲索哂湯汁🤤🤤
即使揀左小辣都唔會好辣,會偏麻少少,但都可以接受😋😋

📍椰香BB鴿一隻🥥
皮脆肉嫩,仲好香椰子味🤤🤤
唔好見佢細細隻,咬落都有好多肉同多汁架~~
店員仲會提供手套,方便大家拎住黎食😆😆

📍蒜蓉烤鮮鮑仔🧆
一共有6隻,每隻都爽口彈牙好新鮮!!
面頭舖滿蒜蓉,十分香口😋😋

📍蒜泥白肉🥓
一直都好想試佢地既蒜泥白肉,果然好出色👍🏻👍🏻
五花肉肉質半肥瘦,口感軟腍好好味~~
食完覺得好邪惡但又忍唔住係咁食🤣🤣

📍白灼時蔬🥬
食左咁多肉,當然要食返d菜啦~~
時令蔬菜係豉油生菜,味道正常都ok👍🏻👍🏻
2021-07-20 140 浏览
近年愈來愈多人鍾意食酸菜魚,我地都唔例外,所以之前行過見到北角呢間新開既酸菜魚,就記低左去試下😚-我地叫左個晚市2-3人套餐 (五道菜 $388)•鮮魚片半份•涼菜一碟•小菜一碟•椰香BB鴿一隻•白灼時蔬-🎣酸菜魚 - 鮮魚片半份本來我地諗緊食石斑魚定鮮魚片,店員同我地介紹話鮮魚片係鱸魚🐟會滑d,所以就毫不猶豫揀左鮮魚片,果然真係好滑,再加上係酸菜湯入面其他材料,例如寛粉、蓮藕、豆皮等等入哂味,酸酸辣辣咁,就連唔食得辣既W小姐都接受到,仲覺得幾正tim(我地揀左少辣少麻😙)-🐤涼菜 - 醬麻手撕雞手撕雞既麻醬好開胃,醬汁顏色比較深,但係又唔會太重口味,H先生好鍾意🤤👍🏼-🥚小菜 - 鳳尾蝦蒸水蛋蒸水蛋嫩滑,蝦隻🦐都新鮮唔老,而且數量都唔少,諗諗下叫番碗白飯就正喇🍚-🐦椰香BB鴿椰子味都幾出,估唔到配乳鴿都幾夾,做到外脆內軟,作為配菜好正😋-🍹洛神花冷泡紅茶 $20🍹無糖咸青檸梳打 $28食完酸菜魚,飲返啖冷泡茶或者無糖咸青檸梳打,解辣解渴都一流👌🏼
我地叫左個晚市2-3人套餐 (五道菜 $388)
•鮮魚片半份

🍹無糖咸青檸梳打 $28
醬麻手撕雞
鳳尾蝦蒸水蛋
2021-07-20 46 浏览
難得約咗friend食晚飯,就去食平時同囡囡唔食得嘅辣嘢先🌶️🌶️見屋企附近既北角匯開左間🐟🐟漁舍The Fish House, 一於試下佢啲酸菜魚😋餐廳有會員Apps,下載左即送優惠券可以即場使用👍外賣亦有8折。叫咗晚市套餐 $388,包半份酸菜鮮魚片, 一個小菜,一個涼菜,一隻椰香bb鴿同白灼時蔬。好鍾意個酸菜魚🐟,鮮魚片超級滑,冇骨唔使咬,食完覺得唔夠喉添,下次再嚟幫襯❤️❄️❄️涼菜揀咗蒜泥白肉,好肥美嘅腩肉,包住爽脆青瓜。小菜就係水煮田雞腿,有驚喜😍田雞肉超juicy,連平時唔食田雞嘅朋友,都大讚好食💯😍😍椰香bb鴿都好特別,第一次食椰子味嘅乳鴿,我好鍾意,非常香,又夠多肉汁😋😋😋🥬🥬白灼時蔬 本身係好健康嘅,但係佢成個底都喺豉油, 咸到食唔到😭😭好想食菜但食吾到。下次再來我會醒目啲叫侍應走調味🤗

❄️❄️涼菜揀咗蒜泥白肉,好肥美嘅腩肉,包住爽脆青瓜。

🥬🥬白灼時蔬

2021-07-19