2009-11-10 15 浏览
貴價唔飽肚但好食兩個人前晚行逛大坑搵野食,見到呢間比門口果張野厄左入去,咩 $148/牛宴...坐低左搵黎搵去都唔見 $148/餐,問個侍應,佢話係星期一至四咋,星期日要散嗌,但出面張野無寫囉。整體D食物都幾好,菜籃 $48 好唔抵食,真係數得出只有四大塊生菜、四舊冬瓜、兩"住" 西洋菜 (兩個人岩岩好一人少少)、豆苗 (即係芽菜多左兩塊尾指咁大既葉)、切開左一塊都無既黃芽白。要數最好應該係必嗌既牛粒同肥牛,因為可以用碳爐燒,實係好味。蠔 x 6 隻 $68,超新鮮!超香!好有蠔既味道!加埋七八樣,加個牛腩湯底$68... 是晚兩位埋單 $6xx ......... 同我地原本打算三舊水落樓,點知起個double... 六百幾既邊燼其實應該可以食到飽死...貴貴貴!
貴價唔飽肚但好食

蠔 x 6 隻 $68,超新鮮!超香!好有蠔既味道!

貴貴貴!
2009-11-08
2009-11-06 20 浏览
我住在大坑, 經常光顧位於浣沙街的食店, 而更是『潮民』的常客. 佢地嘅早餐我不知不覺已食咗個多月,由開始做早餐到現在, 差不多每天都去, 原因是物有所值! 此外, 佢地嘅自選餸午餐, 好像車仔飯或面都經濟而味道唔錯. 至於最新推出的brunch我都有試, 好豐富! 但最好味都係晚市火鍋, 夠新鮮.其實我經常會上Openrice睇有咩好食就去試. 但怕煩很小寫食評. 而『潮民』我已光顧了好一段日子, 雖然食物方面不是樣樣滿分, 但各樣平均, 所以他們是一間值得介紹比人去試吓嘅食店

2009-11-03 12 浏览
作為街坊,大坑區一有新食店開門我都會心思思想試.呢間潮民由原來0係我住果條街的隱閉小店"曠充"進駐浣沙街.位置極之當眼有利.不過食物質素先係重點.我試過佢地ge早餐兩次,兩次感覺差不甚遠,嚴格黎講第二次的經驗更差左,因為連最初認為可取的炒蛋都已經平平不奇.更唔好將佢同澳牛之輩相比.實在係唔同層次.其餘的煎腸仔,火腿,午餐肉等其實係唔考功夫,自己做到的貨色.如果你本身要求唔多,但求以抵食價錢來個豐富飽肚ge早餐.呢間店仔都可以係一個幾好選擇.不過對我黎講順興,炳記係更好選擇.再唔係行經TIFF買個蛋撻都足以為新一日打打氣.
$18 (早餐)
2009-10-21 25 浏览
我係一個澳門遊客,通常幾個月來一次香港探親、玩同食,兩週前和朋友來香港,他們帶了我到 “潮民” 試吓d早餐。我們當日11點多到,等了一陣才有位;我真係未食過甘底食嘅早餐!我叫了一份早餐,我選擇了抄蛋+牛肉+午餐肉+多士,飲品叫凍奶茶跟餐不用加錢。接著,伙記同我講話重包一個通粉、丁面或麥皮!!我真係覺得好多野食!樣樣都好大份,抄蛋好滑,多士好厚,通粉大碗湯底好好味,奶茶香濃大杯,最勁係埋單只係$18一位!!我地4個人叫咗4個早餐,我以為餐紙上寫$23一個,見佢地服務唔錯比$100唔洗找,點知個收銀追出來話要找$28比我。佢話今個月特價只係$18一位,重要食唔晒打包都唔洗加盒錢,但我知香港好多地方都要收。甘嘅價錢,响大陸同澳門都食唔到,而且品質唔錯! 我下次會帶我屋企人來試吓佢地晚市火鍋。真係一個驚喜! 我唔係什麼資深食評家,只係分享一吓我為食心得...
2009-10-07
$18 (早餐)
Nothing impressive - the fried eggs were cold and used those like fast food. Quality was far away from our favorite - the Australia Diary of Jordan, Kowloon. The toast was too soft and not crisy at all. The noodle was okay - better than Bing Kee located at the back street. The satay sauce was far too thick. The services was okay.
2009-10-08 49 浏览
今天一大早就要到天后,早餐也來不及吃就出門口了,經過個多小時的車程後終於抵達天后;結果卻又比預定時間早了約半小時,一日之計在於晨,這個時候最好就是找個地方吃頓豐富的早餐。大坑一向有一系列的低調名店,小白屋,民聲冰室及近來火熱的小甜谷。可早上卻顯得異常冷清,開門營業的食肆屈指可數。正自迷茫之際,給我發現一間新開的食肆,當我還在看店外的易拉架宣傳時,侍應已經走出來招呼我入內了(心想也沒太多選擇,試一試也沒差)時近八點半,店內人客不多!隨便找了個位置坐下。枱上沒有餐牌,落單紙卻放了一張;落單紙如下:A:牛肉、火腿、餐肉、叉燒、香腸、芝士、煎蛋、炒蛋及吞拿(任何3種)B:通粉、麥皮或公仔麵(出前一丁加 $3)C:厚多士或厚方包(菠蘿油或腸粉加 $3)D:檸檬茶、檸檬水、奶茶、咖啡、鴛鴦、好立克或阿華田A+B+C+D(每種類一款)$23(凍熱飲同價)A項先選了炒蛋(因為店外易拉架的煎蛋厚多士異常吸引)其餘兩款也的確令我費煞思量(坦白說,首先不太想吃香腸、火腿及午餐肉這些加工食品,因為一般的茶餐廳所提供這類食品的質素也可想而知......吞拿,自己前兩天都是吃吞拿魚三文治,再吃也太密集了,叉燒在燒

B:通粉、麥皮或公仔麵(出前一丁加 $3)
C:厚多士或厚方包(菠蘿油或腸粉加 $3)
D:檸檬茶、檸檬水、奶茶、咖啡、鴛鴦、好立克或阿華田

A+B+C+D(每種類一款)$23(凍熱飲同價)

A項先選了炒蛋(因為店外易拉架的煎蛋厚多士異常吸引)其餘兩款也的確令我費煞思量(坦白說,首先不太想吃香腸、火腿及午餐肉這些加工食品,因為一般的茶餐廳所提供這類食品的質素也可想而知......吞拿,自己前兩天都是吃吞拿魚三文治,再吃也太密集了,叉燒在燒臘飯店吃會穩妥一點吧!)結果最後選了牛肉及芝士。B項則選了麥皮(通粉或公仔麵也只會是一般貨色,麥皮最少也比較健康吧!)C項要了厚多士(菠蘿油或腸粉暫時未有供應)最後D項則要了一杯熱奶茶(見到易拉架上的黑白淡奶杯又挑起了喝奶茶的心癮)

奶茶

奶茶先來,可惜並非黑白淡奶的牛牛杯,只是普通的不銹鋼杯(其實我是最討厭這類不銹鋼杯的)說回奶茶的味道,先看茶的顏色已經比較奇怪,顏色很淡,味道方面,更是淡而無味如開水,遑論其他如淡奶的配合,單單是茶膽的問題,已註定這杯奶茶返魂乏術的了。

麥皮

麥皮用的是不銹鋼碗盛載,麥皮質地很稀薄,味道亦非常淡,想找些麥片的痕跡殊不容易(其實我亦忘記了叫走甜,不過不知幸或不幸,麥皮實在太稀太淡,基本上是沒有什麼味道的,就更遑論會太甜了)

厚多士

多士相信應該是一磅切成六塊的厚切麵包,但烘的時間不足,麵包仍然很腍身,一點也不脆口,加上上面塗的牛油少得可憐,確是沒什麼味道。

炒蛋,牛肉及芝士

為何我會將炒蛋,牛肉及芝士寫在一起,因為他的確是將三款食品獨立放於一個分了三格的不銹鋼盤上(我以為他們會按客人的選擇而製作出三文治或麵食,例如,我選了麥皮,當然就不可能將炒蛋,牛肉及芝士放到麥皮內,我以為他們會將其製作成三文治,因為本身包了一片厚多士)可看來只是我自己的一廂情願。說回食物,一片芝士獨立放於一格,真令我啼笑皆非(那塊應該是一般三文治用的芝士,我真想問一下店主,他覺得客人可以怎樣去吃這片芝士呢!)再來是牛肉,並非我想像的鮮牛肉,而是火鍋用的肥牛肉,而且牛肉是白烚出來,沒有任何味道可言。當我看到如此狀況,坦白說胃口已經大減;接著最正常的要算炒蛋了,炒蛋色澤淡黃,感覺已經不太吸引,吃起來既不嫩滑也不夠香(請別想到了「澳洲牛奶公司」的炒蛋,這只會令感覺更難受)

食味也就不再計較,但當我將炒蛋吃到大半的時候,我發現了一件令我目瞪口呆的事,實在不吐不快......

當我差不多將炒蛋勉強吃完的同時,我見到不銹鋼盤上有一個不沉常的痕跡,我正覺得其怪(我想了想,終於給我想到了...)原來那個痕跡就是那些撕掉貼紙後留下的黏貼層的痕跡,我再用叉去刮一下那個痕跡,的確是可以刮走的,這更令我相信自己的推斷。

坦白說,發現了那個貼紙的痕跡,不單胃口全失,而且更有想嘔的感覺。剛巧身旁有兩夫婦吃飽後結帳,有個看似是店鋪負責人的問一下兩夫婦對食物質素的評價,二人很厚道的說:奶茶及咖啡的味道都比較淡......負責人說店舖新開張,而且是第一天做早市之類云云(由此我可以肯定,那些碟內的痕跡正是撕掉貼紙後留下的黏貼層;新開張的店舖,用的是新的盤,那些新盤的貼紙撕掉後沒洗乾淨就成為我正在用的盤中的痕跡了)再看清楚枱上的墊枱紙,才知道這店原來是做火鍋的,怪不得早餐的牛肉會用上火鍋用的肥牛肉......

食物好吃與否,其實相當主觀,但說到清潔衛生做得不到位,盤子上留有未洗乾淨的貼紙痕跡實在令人作嘔;管你是做火鍋為主還是第一天做早市也不是一個藉口,這點確實無法原諒;做了白老鼠,一次也嫌多。

Berlin
店外的易拉架
落單紙
奶茶
麥皮
厚多士
炒蛋,牛肉及芝士
炒蛋,牛肉及芝士盤上的貼紙痕跡
貼紙痕跡特寫
$23 (早餐)
2009-10-07 12 浏览
最近在好幾本Magazine看到介紹一間新式火鍋店“潮民”,又係朋友口中聽到這間店子好食,終於忍唔住去試。這是一間令我感覺有個人特色的火鍋店,他們的海鮮種類繁多特別是花蛤、蟹同蠔都好鮮。我比較喜歡他們的雜菜籃,樣樣疏菜同菇都有D,重有超甜粟,而疏菜又夠新鮮,其他食物及湯底都好味。鹹零七個鹹零好大個,溝極汽水都好有味,而一般火鍋店有的傳統酸梅湯,他們就有花茶及人參茶都好特別,我個friend飲過話正,我下次去都會試吓! 他們重有炭爐比我地玩吓迷你BBQ。In general - GOOD! 我會介紹朋友去試!
2009-10-04
庆祝纪念
生日
(非会员)
試過好多間話有秘製湯底.牛丸.魚..等等的火煱店,但其實都係大同小異.... 但經朋友介紹昨晚去試呢間火煱店,真係俾我好大驚喜! !首先, 好多火煱店都係用豉油+紅辣椒或者加隻新鮮蛋做調味料..但呢間火煱店好特別, 我地坐底無幾耐,侍應拿左兩個長架裝住一格格唔同材料醬料香料出來,叫我地自選材料''混醬''... 呢啲新元素對我地食開傳統火煱的人來講已經好有新鮮感了,而且我自己調製出來的調味料好好味!!跟住,經侍應介紹下我地叫左好多特別的食物.. 湯底要配隻蟹的, 再加牛根奶湯底. 我要十級推介隻蟹!! 十級鮮甜味美!! 雖然唔知佢係乜品種,但真係好好味.. 我開頭對佢不以為然,當佢係普通蟹,,仲怕佢唔熟,所以滾左好久..忘記左食佢.. 到撈起的野候以為已經熟透了..以為佢的鮮味没了,,但估唔到~~~滾左甘耐,仲係甘鮮甜!! 一問之下,侍應先同我地講隻蟹係佢地的招牌,係貴價品種,毎日限量入貨,售完就要明天請早... 真好彩我地食到,真係好鮮甜!!仲要特別一講的係牛丸魚丸!! 真係秘製! 我係出面無食過! 牛丸魚丸有香濃的牛肉味魚味之餘, 一邊咬一邊有汁滲出來.. 令到味道更香濃!!..

仲要特別一講的係牛丸魚丸!! 真係秘製! 我係出面無食過! 牛丸魚丸有香濃的牛肉味魚味之餘, 一邊咬一邊有汁滲出來.. 令到味道更香濃!!..同爆醬丸唔同,爆醬丸一咬開,裡面熱到傷舌的醬汁一下就噴出來.. 但呢兩種丸係一邊咬一邊慢慢滲出來...好滋味~~一定要order!

整體的感覺,我可以講,,係一間好有心思,材料上乘的非傳統火煱店. 值得試,值得再去!

2009-09-23
裝修可以話有特色亦可以話簡陋7:30去到竟然話清湯牛腩湯底賣哂,有少少屈人叫貴湯底之嫌蕃茄海鮮+1隻肉蟹$180,味道很好,牛奶根+1/2隻清酒雞十分一般,冇味angus牛吃不出很有牛味,$200,12oz都唔算少其他配料不外如是,什麼手打,秘製全都比較一般,只是合格菜少得離譜,complaint後送多一份總算以客為先未有酒牌可以自攜酒水,對我們來說是一喜訊,平好多9個人HK$1100,ok,唔貴可能會再去一次因為有coupon....俾多次機會佢
裝修可以話有特色亦可以話簡陋
7:30去到竟然話清湯牛腩湯底賣哂,有少少屈人叫貴湯底之嫌
angus牛吃不出很有牛味,$200,12oz都唔算少
其他配料不外如是,什麼手打,秘製全都比較一般,只是合格
菜少得離譜,complaint後送多一份總算以客為先
未有酒牌可以自攜酒水,對我們來說是一喜訊,平好多
9個人HK$1100,ok,唔貴

可能會再去一次因為有coupon....俾多次機會佢

2009-09-05
庆祝纪念
生日
2009-08-31 6 浏览
經朋友介紹話li間潮民打邊爐唔錯, 上星期一行8人去試, li 間店仔細細, 但食物的確唔錯. 主要係食物好新鮮又多種類, 湯底應該冇味精, 因為飲咗好多都唔覺口乾. d食物唔會好似平時打邊爐一堆堆上, 佢地係一個個唔同大細殜上,好精緻. 我地食咗好多海鮮, 其中花蛤同蠔真無得彈, 北海道帶子同聖子 勁大隻又夠滑, 第一次打鮑魚仔幾得意. 另外丸同餃類都好得! 尤其係d 牛. 老闆好nice, 送咗d炭燒粟米比我地試, 佢係全晚焦点所在, 超甜, 好香, 真係名乎其實的 - 粟 一燒. 地方乾淨, 我們坐樓上都幾有 privacy. 價錢每位食咗$300左右, 單是海鮮都叫左7、8樣.

2009-08-19
  • 花蛤
  • 牛丸
  • 北海道帶子
  • 燒粟米
2009-08-28 5 浏览
此店以潮州兵食品作招來,牛丸,豬丸都係潮州手揤......同其他火鍋店好唔一樣另外, 仲有炭爐可以用來燒安格斯牛肉粒...因為比較大粒, 燒好過滾值得一提, 佢地有一種漿,係新彊辣椒, 應該得呢度先有 (唔係太辣).....

2009-08-26
  • 牛奶根雞湯底
  • 潮州牛丸
2009-08-25 11 浏览
今曰同幾個朋友去試這間新開的打邊爐.地方雖然細, 但坐得好舒服, 服務又'親切, 真係唔錯.今晚覺得最好的係個湯底 (牛奶根雞湯), 可以一邊食一边飲個湯, 好正!!牛奶根係一種草藥, 好有午奶香味, 好真得試試.洛神花茶亦好特別我地叫咗一大隻蟹, 好甜好多肉.自家製的愛心餃和小籠包餃好大隻, 好多料.. 正正黑牛好有牛味蛤: 正正正正最後BBQ鱔片, 加點 honey 耒燒, 又係另一種口味.. 唔錯唔錯總括耒講, 要再去.今次唔知幾多錢, 因有人請
今曰同幾個朋友去試這間新開的打邊爐.
地方雖然細, 但坐得好舒服, 服務又'親切, 真係唔錯.

牛奶根係一種草藥, 好有午奶香味, 好真得試試.

洛神花茶亦好特別
我地叫咗一大隻蟹, 好甜好多肉.
自家製的愛心餃和小籠包餃好大隻, 好多料.. 正正
黑牛好有牛味
蛤: 正正正正

總括耒講, 要再去.

今次唔知幾多錢, 因有人請
2009-08-24
  • 黑牛
  • 牛奶根雞湯底
2009-08-17 5 浏览
最近在屋企附近開了一間新的火煱店, 睇過份傳單, 好似幾吸引, 所以去試吓。去之前上openrice睇咗食評, 有唔同嘅食評都推介洛神花茶, 所以叫了杯試吓, 真係幾好飲喎!我地叫咗個set, 揀潮式牛腩清湯底, 伙記話除了牛腩外, 另外再加黄牛骨、芹菜等煲左6小時, 味道好正!另外值得推介嘅係佢地嘅愛心餃, 話係老闆自己係屋企包嘅, 唔知係咪真啦, 不過都有好多料, 好香!牛丸同墨魚丸都好彈牙, 話係手打過喎。另外我地又叫咗一隻蟹, 都幾大隻, 味道幾鮮, $128原隻;價錢算係ok啦。最後我覺得最值得讚嘅係佢地嘅服務態度, 好親切, 佢地有成10幾種醬料, 我地唔知溝邊種醬好, 店員同我地慢慢解釋, 重幫我朋友溝埋。所以我咪寫篇嘢上嚟讚吓佢地囉。總括來說,食物都好新鮮, 幾特別同幾多選擇, 都值得介紹比人試吓。老闆好好傾, 臨走重問我地嘅意見, 重話下次幫襯如有3位叫set會送1位呀。

牛丸同墨魚丸都好彈牙, 話係手打過喎。

• 潮式牛腩清湯底、愛心餃、牛丸
2009-08-11 5 浏览
去大坑踫吓運氣睇下有無位食飯. 去到呢間剛好有人走, 地方好細,有d迫。知道冇味精, 最好就係有羊, 因為有兩個 Friend 唔食牛.我覺得d羊很穌,話青海來,不果有d friend話好正。 黑牛肉粒有勁勁牛味.手打魚蛋, 話香港冇呢啲魚, 好香!牛胸口, 之前有食評話 “un” 但係好似牛味象抜蚌 wow”, 都算ok啦!至愛啲洛神花茶好似利賓立, 攪鬼!其他野食就普普通通啦。有好多醬揀, 可以自由發揮,點溝都得。仲有個小磨好好玩! $250

我覺得d羊很穌,話青海來,不果有d friend話好正。

黑牛肉粒有勁勁牛味.

手打魚蛋, 話香港冇呢啲魚, 好香!

至愛啲洛神花茶好似利賓立, 攪鬼!
其他野食就普普通通啦。

有好多醬揀, 可以自由發揮,點溝都得。仲有個小磨好好玩!
2009-08-09 10 浏览
我老公响U-magazine見到呢間”潮民”被推介專食牛的火煱店, 叫我一齊去食, 本來我麻麻地食牛, 又唔鐘意火煱店太嘈, 但我老公鐘意, 咁就去試下囉。到了店外, 我沒留意到這一間就是火煱店, 重以為係一間食fusion菜嘅餐廳,入到去, 感覺好warm, 年輕店員介紹原來除了牛, 重有好多其他嘢食,包括我最鐘意嘅海鮮: 有廣島蠔、海參、原隻蟹、鮑魚、花膠、花蛤、北海道帶子(超大)、鱔片等....我order咗4款,因為這裏可以叫雙拼, 所以價錢化算得多,又可以試多D唔同嘅嘢,好啱我和一般怕肥的女仕。而我老公叫咗一個set,包括牛奶根拼海鮮蕃茄鴛鴦湯底,食物方面有幾款唔同嘅安格斯牛、五花腩、羊肉、豆腐 、菜、 粟米、 菇 、牛腳根、手打牛丸及魚蛋, 只係$148包十幾種漿油任溝,而我就最鐘意個種秘制泰式漿。老公話樣樣都好食,D牛味好濃,而我就最鐘意食牛腳根"好淋"。另外老闆介紹我地飲落神花茶同靈芝茶,佢話可養顏,我覺得味道好清,好過飲酸梅湯!最後埋單$400有找。不過要改善嘅地方係上菜比較慢同埋冷氣唔夠。值得一讚係食物同地方都好乾淨,侍應很有禮貌,可惜地方細了一點,要預約,不過老闆

不過要改善嘅地方係上菜比較慢同埋冷氣唔夠。
值得一讚係食物同地方都好乾淨,侍應很有禮貌,可惜地方細了一點,要預約,不過老闆話已籌備緊新舖開張。我地會再去試佢地嘅潮式湯底。
2009-08-05
  • 極上安格斯牛、牛腳根、廣島蠔、北海道帶子、海鮮蕃茄湯底和落神花茶