🐻之前去咗潮藝館食晚餐覺得好好食,今日放假同老公就試吓佢哋個午市,有點心亦都有餐🐻食物都係比預期好食好多,不枉我哋喺大西北過嚟食個晏晝,蘿蔔絲酥個酥皮好香入面嘅蘿蔔絲唔會過濕,亦都好夠味🐻五小福拼盤話梅涼瓜,炸粿肉,醉鮑魚,椒麻糖心帶子 串茄合桃沙律,話梅涼瓜好特別喺出面唔會食到,酸酸加埋苦瓜小小嘅苦澀好特別,個醉鮑魚好味到想食埋🐻👨🏽嗰件😅,其他小食都唔錯,出面都小食🐻荷花酥之前食過一次食就覺得好好食,個外層酥皮一如既往香脆 ,入面個餡係甜而不漏嘅蓮蓉餡😋🐻點心拼盤有👇🏻每樣有一粒,咁就可以乜都試吓,我覺得最值得一提嘅係佢個酸菜魚餃,真係好似食緊一盤酸菜魚咁🤣⭕️筍尖蝦餃⭕️鹹蛋黃墨魚燒賣 ⭕️潮州粉粿 ⭕️松露野菌晶瑩餃 ⭕️酸菜魚餃🐻總括嚟講呢間都係我哋會回頭嘅餐廳,食物水準非常好👍🏽

⭕️筍尖蝦餃⭕️鹹蛋黃墨魚燒賣 ⭕️潮州粉粿
⭕️松露野菌晶瑩餃 ⭕️酸菜魚餃

🐻總括嚟講呢間都係我哋會回頭嘅餐廳,食物水準非常好👍🏽
最近去咗一間叫「潮藝館」嘅潮州菜餐廳,佢喺香港尖沙咀嘅iSQUARE國際廣場。呢度嘅食物真係有驚喜!😍我點了幾款招牌菜,每一道都讓我驚艷不已!😍✨1️⃣ 鴨屎香單叢茶 - 結合茶葉和鴨屎香的獨特風味,清爽中帶著淡淡的香氣,絕對是一款必嚐的茶品!🍵2️⃣ 潮式粿肉 - 粿皮軟糯,內陷鮮美的潮式肉餡,豐富且有層次的口感讓我回味無窮!😋🥟3️⃣ 糖醋排骨 - 排骨外酥內嫩,醋香和甜味的完美結合,絕對是酸甜口味的愛好者不可錯過的一道菜!🍖🍚4️⃣ 西芹炒帶子 - 鮮嫩的帶子與脆爽的西芹搭配,口感豐富,清新的味道讓我欲罷不能!🍽️🌿5️⃣ 菠菜蟹肉羮 - 鮮甜的蟹肉與嫩滑的菠菜結合,湯汁鮮美,每一口都充滿濃郁的風味!🦀🍲6️⃣ 桂花糕 - 香氣四溢的桂花糕,甜而不膩,是完美的結尾甜點!🍰🌸

我點了幾款招牌菜,每一道都讓我驚艷不已!😍✨

2024-04-15 43 浏览
自從上次係潮藝館食過晚餐後,老婆話想試下飲茶係點,今日特地再訪,品嘗下質素如何。未到食飯時間來到門口,估唔到閒日都差唔多全院滿坐,睇嚟下次來都要打電話訂枱先得。一坐低服務員已經奉上餐牌同安排好茶茗,我哋點左幾個點心同一個前菜,慢慢品茶等開餐。首先來既係五小福頭盤,分別有五香前菜。串茄核桃沙律,酸甜蕃茄內釀入核桃,相當開胃。話梅涼瓜既涼瓜入口冰凍,然後係一股濃烈話梅味,咀嚼幾口,苦瓜甘味先滲出來,入味但依然保持口感。潮式炸粿肉食落好香口,薄薄一層炸粉,恰到好處,一口一件,令人回味無窮。酒香醉鮑魚 採用用新鮮鮑魚切半,口感軟糯,淡淡花雕香又唔會搶走鮑魚既鮮味。椒麻糖心帶子,淡淡椒香又唔會嗆口,以魚子醬輕輕添上咸鮮味,外脆內軟兩種口感一次過比到你。食完個前菜個胃打開哂,可以慢慢品嘗點心。首先來客蘿蔔絲酥,外皮酥脆,蘿蔔絲細切,有種入口即融既感覺,香甜味慢慢滲出,由於啱啱炸好,所以小心燙口。鹹蛋黃墨魚燒賣,咬開內藏蛋黃,搭配彈牙墨魚,十分惹味。松露野菌晶瑩餃,松露味十足,食到出野菌餡切得相當細緻,加上外皮薄嫩 ,完全唔費勁就吞落肚。酸菜魚餃,將一窩酸菜魚包係一粒餃到,相當有驚喜。潮州粉粿同筍尖

鹹蛋黃墨魚燒賣,咬開內藏蛋黃,搭配彈牙墨魚,十分惹味。松露野菌晶瑩餃,松露味十足,食到出野菌餡切得相當細緻,加上外皮薄嫩 ,完全唔費勁就吞落肚。酸菜魚餃,將一窩酸菜魚包係一粒餃到,相當有驚喜。潮州粉粿同筍尖蝦餃 粒粒都稱得上皮薄餡靚,餡料十足 。

黑金流心包,食落口感軟棉,一咬開奶黃餡流出來,淡淡咸香味 。

荷香酥,層層酥皮清楚分明,足見功架,蓮蓉餡甜而不漏,仲食到豬油香。

食完成餐老婆同我都相當滿意,點心精緻美味,仲好有特色,下次來到尖沙咀唔知食乜都會來潮藝館食返餐。
約了友人食生日午餐,知友人是點心控,於是選擇了近期網絡上有些名氣的潮藝館。酒家位於商場6樓,有玻璃幕牆的位置,進食時可以俯瞰彌敦道車來人往的街景,陪增用餐時慢活的感覺。來到的時候見有$168元(未計加一)點心放題,雖然只得90分鐘,但是比起單點食物,應該省下不少,我和友人於是選擇這個。食物選擇大約只有十多款點心,但全是即叫即蒸,而且份量更可以按喜好加多或減少,這個做法非常好。一來不會浪費食物,二來,喜歡的食物又可以加量享受。以個人為例,對粵式蝦餃情有獨鍾,於是首次便點了4件淺嚐。嘩,咬開之後,發覺餡料中大約有兩隻原隻偏肥美的蝦肉在內,蝦味濃郁,這質量及份量是甚難遇到,而且調味恰到好處,因此便再額外要求多8件蝦餃。當然,隨後我以極速將它們送進肚子消化。潮州粉粿 ==> 皮薄餡料足,不會有食皮多過食料的感覺酸菜魚餃 ==> 個人不能食辣,所以少少一口便放下松露野菌晶瑩餃 ==> 應該將黑松露醬加入餡料,味道+造型特別。鹹蛋黃墨魚燒賣 ==> 會爆蛋黃汁的燒賣,小心弄污衣服。羅蔔絲酥 ==> 一口黃金豆腐 ==> 外脆內軟+熱騰騰,豆腐軟滑白灼

潮州粉粿 ==> 皮薄餡料足,不會有食皮多過食料的感覺
酸菜魚餃 ==> 個人不能食辣,所以少少一口便放下

鹹蛋黃墨魚燒賣 ==> 會爆蛋黃汁的燒賣,小心弄污衣服。

羅蔔絲酥 ==>

一口黃金豆腐 ==> 外脆內軟+熱騰騰,豆腐軟滑
白灼時菜

碗豆桃子
笑口叉燒包
黑金流沙包 ==> 小心熱辣辣的微甜奶皇汁燙傷口呀!

桂花糕 ==> 製作成玫瑰花形狀,別樹一格。

2024-04-07
午餐
庆祝纪念
生日
2024-04-14 58 浏览
今日我要同大家分享一個位於尖沙咀的潮藝館。呢間餐廳嘅午市任食點心放題只需要每位$168,真係超抵食!首先試吓酸菜魚餃,酸菜嘅酸味同魚餃嘅鮮味完美結合,令人回味無窮。筍尖蝦餃皇,皮薄餡多,鮮蝦同筍尖嘅鮮甜味道一齊爆發,真係太好食喇!松露野菌晶瑩餃,餃子皮透明晶瑩,入口即化,松露同野菌嘅香味令人垂涎三尺。繼續享受鹹蛋黃墨魚燒賣,鹹蛋黃嘅鹹香同墨魚嘅鮮味,加上燒賣嘅彈牙口感,太過癮啦!唔好忘記試埋一口黃金豆腐,炸得金黃酥脆,入口即化,鹹香十足。白灼時菜,簡單清爽嘅蔬菜,保留咗佢嘅原汁原味,加上蠔油提升鹹香,健康又開胃。濃湯蠔仔泡飯湯底濃郁,蠔仔嘅鮮味同埋豬肉嘅香味融合在一齊,配上熱騰騰嘅飯粒,真係令人食得好過癮。甜嘢方面,唔好錯過黑金流沙包!流沙餡濃郁香滑,一咬入口,流沙即刻爆出,真係忍唔住要再食多幾個!桂花糕(玫瑰花形狀)超級打卡,口感彈牙,桂花香味爆滿清甜。唔只係食物,環境同樣重要!潮藝館嘅裝潢簡潔時尚,舒適嘅座位同埋柔和嘅燈光,營造出一個放鬆嘅用餐環境。潮藝館真係一間物超所值嘅餐廳,多種口味嘅點心任食,加上優雅舒適嘅環境同周到嘅服務,絕對值得一試!快啲約埋朋友,一齊嚟潮藝館享受一個美食

潮藝館真係一間物超所值嘅餐廳,多種口味嘅點心任食,加上優雅舒適嘅環境同周到嘅服務,絕對值得一試!快啲約埋朋友,一齊嚟潮藝館享受一個美食之旅啦!
2024-04-13 62 浏览
今午我們去試試90分鐘任食點心放題,預訂第二論時間1:15--2:45pm,被安排坐靠窗單邊卡位✌️,地方小座位不多,裝修優雅,沿邊全是窗户,光猛開揚。首次我們先把memu上首12款鹹點全點上,之後試吃完後,才加添我們的喜愛,再試餘下3款甜點。😄今天memu上的荷花酥換上咸水角,試少一款特色點心😅,但侍應沒提醒,來到才知道🫣。~~以下是我們再添加的4款特色點心😋💥酸菜魚餃>>魚餃上層是一片酸辣魚,川辣衝擊着味蕾🤤💥松露野菌餃👉雜菌足,松露味濃,紫色餃子造型吸睛。💥鹹蛋黃墨魚燒賣👉內層是流心鹹蛋黃,外層是彈牙的墨魚。✌️😋💥沙爹牛鬆煎腸粉👉腸粉煎熬剛好,又香又滑,底層舖上沙爹牛鬆,軟腍juicy,配上菜粒,口感豐富。其餘8款點心味道屬正常,而桂花糕則造型美觀。值得一提🤔由入門口到坐下,這裡3女1男侍應生都是木納,唔多主動招呼客人,唯一個送點心上枱的男侍應較熱心👍

~~以下是我們再添加的4款特色點心😋
💥酸菜魚餃
>>魚餃上層是一片酸辣魚,川辣衝擊着味蕾🤤
💥松露野菌餃
👉雜菌足,松露味濃,紫色餃子造型吸睛。
💥鹹蛋黃墨魚燒賣
👉內層是流心鹹蛋黃,外層是彈牙的墨魚。✌️😋
💥沙爹牛鬆煎腸粉

其餘8款點心味道屬正常,而桂花糕則造型美觀。

2024-04-05
  • 鹹蛋黃墨魚燒賣
  • 沙爹牛鬆煎腸粉
2024-04-13 44 浏览
之前見有KOL介紹點心放題,價錢合理,$168 90分鐘,諗住去試吓。點知去到個玩法又唔同咗。第一轉就話要食咗頭嗰九款嘢,食完先至準再嗌第十款下面(蠔仔泡飯等)嗰啲嘢食!仲要所有蒸嘅嘢要等15分鐘!催單都仲係未嚟。下下又要叫侍應過嚟點餐😳我哋係食早上11:30嗰轉,最快嚟嘅係啲炸蘿蔔酥同埋炸蓮蓉酥😏又油膩又甜,食完已經飽咗一截⋯⋯最後啲蒸餃嚟到我覺得味道係OK嘅。腸粉就同之前人哋介紹嘅少咗一大截!一碟得六小條🤣想加嘢就真係等好耐😔我見有人話追咗半個鐘都仲未嚟加單嘅食物😓自問食量唔多,所以冇乜所謂,但係如果諗住食返夠本嘅就唔好傻啦🤣🤭同埋佢哋啲茶都係茶包,仲要啲水係唔熱嘅🫣如果冇呢個任食套餐應該冇乜人幫襯。

2024-04-13 36 浏览
同事話發現iSquare佢之前食過嘅呢一間潮州菜做緊午市任食點心放題,價錢好抵食,放假即刻約咗一齊去試下。.首先地段黎講$168/1嘅放題,價錢真心唔貴,而且佢哋晚市係做高檔潮州菜,所以都幾surprise晏晝咁抵。.餐廳窗邊位採光很不錯,可惜我哋嚟嘅時候已經滿座,所以坐咗吧枱位置。.點心放題一共有15款點心比大家選擇,而且好多都幾有特色,例如有酸菜魚餃、鹹蛋黃墨魚燒賣等等。.食咗唔同嘅種類,當中個人最中意就係皮好薄,餡料好多嘅潮州粉粿,裡面有粒粒香口花生同肉碎等等,口感好豐富。筍尖蝦餃皇亦好質,同樣係皮好薄,裡面嘅蝦肉好爽彈,材料用得好唔錯。.中意香口野的話,蘿蔔絲酥同鹹水角亦值得一戰,蘿蔔絲酥好juicy,外層口感分明。鹹水角就係綠色波波型嘅,一口一粒,鹹中帶點甜。.甜品方面,玫瑰🌹型嘅桂花糕味道好清甜,而且打卡一流,另一款碗豆桃子亦係低甜之選,綿密嘅蒸包加上碗豆蓉,口感上同迷你壽包大同小異,但比起蓮蓉餡更低甜。

2024-04-12 24 浏览
呢間餐廳位於尖沙咀國際廣場入面,地點方便易揾,入面係主打潮州菜中午都有點心食既,我地叫左一碟蘿蔔絲餅,外層係鬆脆既外皮好鬆化,入面係好軟熟既蘿蔔絲涵料好多,呢個酥皮師傅應該用左好多功夫去包。另外叫左一碟椒鹽脆炸豆腐,豆腐外脆內軟口感嫩滑。桂花糕,清淡幽香清新既桂花香味,少甜又唔會死甜果種仲要有玫瑰花造型好吸睛,食落幾fresh松露餃子外皮顏色顯眼獨特藍紫色甘,加埋好多松露涵料味道清新入面都好多汁。濃郁既松茸味道。

另外叫左一碟椒鹽脆炸豆腐,豆腐外脆內軟口感嫩滑。

今天周日見早場有怪盜上映,於是空著肚子看電影,省下一些票價幫補吃一頓豐富午餐都不錯。完場後細看商場食店目錄,發現這間只和戲院入口相差一層的酒家似乎不錯:廣告相中見新派點心賣相精緻,即是飛奔前往。正門驚見$168元(未計加一)點心放題,嘩不得了,絕不能錯過。餐牌中的點心選擇雖然不多,但是這十多款點心/小食全是即叫即蒸。侍應端上的點心全是熱騰騰,加上部份是新派樣子的非傳統點心。未曾到訪過的點心迷必定要來一試。評價如下:--------潮州粉粿 ==> 外皮異常薄和通透,不會是外皮多過餡料酸菜魚餃 筍尖蝦餃皇 ==> 足料松露野菌晶瑩餃 ==> 餡料放有足量的黑松露醬添加提味鹹蛋黃墨魚燒賣羅蔔絲酥 ==> 外表精緻一口黃金豆腐 ==> 外脆內軟+熱騰騰,豆腐軟滑白灼時菜濃湯蠔仔泡飯沙爹牛鬆煎腸粉 ==> 味道較一般單用甜豉油提味更突出,有新鮮感。笑口叉燒包黑金流沙包桂花糕碗豆桃子店內環境:

評價如下:
--------

潮州粉粿 ==> 外皮異常薄和通透,不會是外皮多過餡料
酸菜魚餃

黑金流沙包

碗豆桃子
店內環境:
2024-04-11 32 浏览
朋友推介呢間中西合壁的新派潮州菜館係尖沙咀ISQUARE 6樓 地點方便 餐廳環境寛敝 裝修有格調 坐落舒服先點左一壺鴨屎香單叢茶 好香 紅燒潮州翅潮州翅同平時食既廣東翅真係好唔同潮州翅個湯濃郁鮮香 翅既份量十足飲完真係大滿足韭菜豬紅潮州打冷必點的小食之一醬汁好濃稠多到好似一碗湯豬紅吸哂醬汁既味道完全無腥味潮洲咸蛋酥這道前菜小食咸咸香香蘸點提供既醬汁更好味獅頭鵝片鵝腸食潮州菜必點菜之一鵝片好厚肉唔會羶鵝腸好爽口滷水汁好香又唔會太咸金不換炒牛河夠鑊氣又夠味牛肉份量唔少牛河乾身得黎唔會太油桂花糕擺盤好靚 兩朵花形桂花糕加上花瓣桂花糕較硬身唔會一夾就散淡淡的香味食落涼浸浸
朋友推介呢間中西合壁的新派潮州菜館
擺盤好靚 兩朵花形桂花糕加上花瓣
桂花糕較硬身唔會一夾就散
淡淡的香味
食落涼浸浸

週末去了一家潮州菜餐廳吃自助點心放題。覺得頗有特色,想跟大家介紹一下。 .潮州粉粿裡面有豐富的餡料,口感爽脆。酸菜魚餃辣得挺爽的,很特別。筍尖蝦餃皇內新鮮的蝦仁與筍尖的清脆交互融合,挺高質的。而松露野菌餃則香菇味濃郁,亦不錯。.個人喜愛的順序為筍尖蝦餃皇>酸菜魚餃>潮州粉粿>松露野菌餃。如果喜歡更不一樣的話,流心的鹹蛋黃墨魚燒賣也不錯,鹹鹹香香。.白灼時菜是生菜,口感爽脆,加上少許醬油就很不錯。最經驗的還要數潮州蠔仔粥,鮮甜鮮甜,米粒亦沒有太爛,口感味道均佳,沒有因為是任食而質素不到位。.另外想要推薦的還有一口一粒的酥脆黃金豆腐,搭配濃郁的鐵觀音感覺分外合拍。愛包人士可以狂刷爆汁黑金流沙包,個人亦非常喜歡,結尾再來個美艷玫瑰型桂花糕收結,滿足。

2024-04-10 74 浏览
呢間潮藝館真係一流!喺尖沙咀 iSquare試咗佢哋嘅午市任食,真係食到飽飽!舖頭整體裝潢細緻有品味,潮州風格喺入面處處體現咗出嚟。講返菜色啦,呢個任食任點應有盡有!酸菜魚餃,酸酸甜甜帶住微辣,點都好開胃。一份蝦餃皇Q彈滑潤,勁新鮮勁嫩滑。松露野菌晶瑩餃就更加正宗有驚喜喇,整個餃子油香勁之外,一嚟個q彈口感同時仲有啖啖松露味逐層遞進口腔入邊,超過癮啊!燒賣款式就叫咗個鹹蛋黃墨魚燒賣,每粒蛋黃都勁濃郁加埋隻滑身嘅墨魚真係好吸引。一口黄金豆腐當然都不能錯過,就係豆腐嗰種彈牙嘅口感已經好稀有,入面啲豆腐更加勁嫩勁靚勁 q 彈!生菜當然當係開胃菜嚟伴吓其他嘢,不過至啱就係濃湯蠔仔泡飯。個飯勁粒粒鬆化,而且加埋蠔仔,又有啲免治肉碎,食落好有層次感。最後嚟到甜品時間啦,黑金流沙包就好正宗,有嗰陣流心奶黃包嘅味道。仲有個桂花糕都好特別,用玫瑰花模造型,酸甜開胃。一陣都食左咁多,飽!咁就可以貪心啲輕鬆一次過試到10幾款菜式啦!
舖頭整體裝潢細緻有品味,潮州風格喺入面處處體現咗出嚟。

講返菜色啦,呢個任食任點應有盡有!

2024-04-10 36 浏览
✨紅燒潮州翅紅燒潮州翅 好足料 湯汁濃稠魚翅爽口彈牙 啖啖滿足✨避風塘炒蟹賣相唔錯 隻蟹幾好肉 肉質結實 避風塘味道蒜香帶辣勁 夠晒香口✨凍魚(馬友)魚子醬配馬友 喺面加左魚子醬點綴馬友魚 冇骨啖啖肉 肉質結實 味道鹹鮮✨韭菜豬紅份量都幾多 芡汁濃郁 豬紅滑溜脆口 夠入味✨沙茶玉蘭炒河炒得唔錯 每條河粉都掛到汁唔會太乾或太濕 沙茶醬惹味牛肉份量唔少 肉質軟嫩 ✨桂花糕玫瑰花造型 打卡一流桂花糕口感彈牙 有啖啖桂花清香總結:食物可以 份量都足環境別緻 座位闊落 舒服好坐 服務唔錯 價錢可以
✨紅燒潮州翅

總結:食物可以 份量都足
環境別緻 座位闊落 舒服好坐
服務唔錯 價錢可以
2024-04-10 325 浏览
今日去尖沙咀shopping行街、行到有D累想揾好嘢食、去到isquare望到呢間潮藝館係一間樓上鋪、整間店面環境感覺高級都有酒吧坐位、同時每一款點心價格$48起.潮州粉粿 整款潮州粉果賣相都唔錯、通透煙糯外皮、包裏豐富餡料味十足、入口味道都幾好!.鹹蛋黄墨魚燒賣整件墨魚燒賣望見細細件、金金黄黃外皮、包裹煙韌墨魚肉、入口好香鹹蛋黃味道!.筍尖蝦餃皇呢一款蝦餃皇煙煙韌韌滑口外皮、入口濃味汁液、爽口鮮味蝦肉配埋筍絲雙重爽口感!.松露野菌晶瑩餃呢一款松露野菌晶瑩餃、賣相色澤特別嘅外皮、包裹松露野菌入口散發啖啖松露香味!.蘿蔔絲酥呢一款蘿蔔絲酥望著金黃酥脆賣相、整個一層層外皮食到入口、夠哂酥脆包裏一條條蘿蔔絲口感豐富!.沙嗲牛鬆煎腸粉呢一款煎腸粉望著色香味都幾好、整份沾滿濃郁美味醬汁、上面洒滿蔥花及芝蔴、食到入口香而軟滑!.濃湯蠔仔泡飯呢一碗蠔仔泡飯好有地道風味、用咗用濃湯烹煮及其它配料、蠔仔泡飯帶點鮮湯味道、配埋蠔仔口感鮮而嫩滑、泡飯入口粒粒口感、整體嚟講都幾好! .黑金流沙包呢一款金流沙包望見到幾好、流沙包外皮口感鬆而軟綿、包裏咸香味好黃、入口香甜都唔錯!.桂花糕呢一款甜點桂花糕賣相吸引又

潮州粉粿

鹹蛋黄墨魚燒賣

筍尖蝦餃皇
松露野菌晶瑩餃
蘿蔔絲酥

沙嗲牛鬆煎腸粉

黑金流沙包

桂花糕

呢一款甜點桂花糕賣相吸引又特別、整個桂花糕通透淺紅玫瑰花造型、食到入口清香口感甜度適中!
2024-04-08
午餐