2022-07-12 61 浏览
行完鴨寮街買電器後,已經到下午茶時間,於是往汝洲街找下午茶醫肚。但見很多茶餐廳已坐滿食客,只有這間有位,於是入內叫了一碟蔥油雞脾飯配奶茶。雞脾炸得很深色,雖然皮還算脆,可惜太多面積炸成黑塊,要咬走不能吃,吃得到的部分又不覺嫩滑。好好的雞髀就這樣浪費掉了。奶茶太細杯不夠喉。再叫熱糖水薑汁燉鮮奶。原來只是從雪櫃取出一碗薑汁奶放入微波瀘叮熱,不但完全破壞中式糖水熱辣辣的精神,而且叮完也不夠熱!以後再也不去光顧了!
奶茶太細杯不夠喉。
以後再也不去光顧了!
2022-07-12 29 浏览
大食妹超級鐘意食冰室,定期會搜索D好味冰室食食食去開深水埗,見有間冰室幾是正,一於試試蔥油豬扒飯加蛋$62蔥油好香撈飯食一流,加$8有兩隻流心煎蛋,一定要加,撈埋蛋仲正豬扒葉得夠,唔會成陣冰鮮味芝士蕃茄豬扒飯$56焗飯相對無咁出色,蕃茄味唔太出,不過勝在夠多汁同豬扒夠淋瑞士雞翼$26瑞士雞翼好重瑞士汁味,正炸馬介休球$33呢個超級推介,薯蓉勁淋身又夠滑凍雙皮奶$26/熱薑汁撞奶$28大食妹鐘意薑汁撞奶多D,熱食系match ge
大食妹超級鐘意食冰室,定期會搜索D好味冰室食食食
去開深水埗,見有間冰室幾是正,一於試試

蔥油豬扒飯加蛋$62
豬扒葉得夠,唔會成陣冰鮮味

芝士蕃茄豬扒飯$56
焗飯相對無咁出色,蕃茄味唔太出,不過勝在夠多汁同豬扒夠淋

瑞士雞翼$26
瑞士雞翼好重瑞士汁味,正

炸馬介休球$33
呢個超級推介,薯蓉勁淋身又夠滑

凍雙皮奶$26/熱薑汁撞奶$28
大食妹鐘意薑汁撞奶多D,熱食系match ge

• 炸馬介休球
2022-07-11 259 浏览
【Background】深水埗吾止多Coffee Shop,茶餐廳一樣多到數吾哂🤣 最近,係汝州街新開嘅「澳葡牛奶餐室」與一般港式茶餐室不同,主打澳門及葡國菜,得閒轉下葡式,果然有不少驚喜呢😍────────────────────.【餐牌】【價咖哩牛坑腩飯 $55】首先,米飯份量好多,身為一個女仔,係食吾哂的😂 相比起其他咖哩,葡國咖哩咖味比較溫和,醬汁幼滑,椰汁濃郁🥰 而牛坑腩燜至熟透,入口香軟彈牙帶嚼勁,香滑椰香推上濃厚嘅咖哩,令人欲罷不能,仲好下飯一流😂.【蔥油豬扒飯 $53】茶餐廳系列中,最邪惡之一🤣 豬扒醃至入味,金香酥脆,外酥內嫩,一啖豬扒飯,一啖蔥油,真係香氣迫人😈.【瑞士雞翼 $26】瑞士雞翼上哂色,望落吸引❤️肉質嫩滑入味,吾會鞋,一份已有四隻😘.【香炸韭菜餃 $28】香炸韭菜餃,真係人見人愛🥳 外皮酥脆不油膩,咬落係滿滿嘅韭菜餡,韭菜味特別濃厚!.【葡撻 $12/冰杏汁燉奶 $28】估吾到茶記都有葡撻食🤣 撻皮好似千層酥般鬆化脆口,咬落「擦擦」聲架😆 值得一提嘅係,葡撻售完即止,見到就要即係order啦🙊最後,以冰杏汁燉蛋作結,整體而言,燉蛋口感細嫩順滑,杏仁香同蛋
【Background】

────────────────────
【餐牌】

【價咖哩牛坑腩飯 $55】

【蔥油豬扒飯 $53】

【瑞士雞翼 $26】

【香炸韭菜餃 $28】

【葡撻 $12/冰杏汁燉奶 $28】
估吾到茶記都有葡撻食🤣 撻皮好似千層酥般鬆化脆口,咬落「擦擦」聲架😆 值得一提嘅係,葡撻售完即止,見到就要即係order啦🙊最後,以冰杏汁燉蛋作結,整體而言,燉蛋口感細嫩順滑,杏仁香同蛋香互不搶味,加上入口冰涼,有消暑嘅效果🥰

【華田鮮奶/冰鎮奶茶 $12】
每份主食都包一杯熱飲,轉特飲都只係加多$12😎 華田細細個就飲開,大個左就少飲左好多🙊 而呢個進擊版嘅華田鮮奶,比傳統版更香更滑,啖啖都帶著奶香,更有層次感😆 而冰鎮奶茶最正嘅地方係吾怕冰融變淡,飲到最尾都係茶香濃厚既冰凍奶茶🥰
2022-07-07 302 浏览
和朋友在鴨寮街買完嘢,行到去西九龍廣場附近找餐廳食飯。呢間有燉奶幾吸引。我們三個人叫了兩個飯餐和幾款小食,之後再叫甜品。整體來說價錢合理,小食質素較佳。*********🔸蔥油生炸雞髀飯($53)+流心煎雙蛋(+$8)🔸葡汁牛脷焗飯($66)🔸小食:金沙雞翼($26)、炸馬介休球($33)、香煎魚餅配馬介休($33)🔸甜品:杏汁燉奶、薑汁撞奶($26),葡撻($12)🔸飲品:無糖可樂+檸檬冰底(+10),熱奶茶(+$0)**********🔸炸雞髀雖然好大隻,但炸得偏乾;蔥油雖然好夠味但太少,唔夠送曬全部白飯。若蔥粒能切得幼細些和份量多些就更好。🔸葡汁牛脷焗飯有不少牛脷,而且想當軟腍。炒飯底也炒得夠乾身。🔸金沙雞翼外皮香脆夠薄,睇到粒粒鹹蛋黃,雞肉也嫩滑。🔸炸馬介休球外脆內軟,口感creamy的同時又吃到洋蔥粒和薯仔粒。🔸香煎魚餅真係煎鯪魚肉餅,無乜特別,所配的馬介休醬似腐乳醬。甜品我們本來想叫熱的,但見店員只是攞入廚房叮熱,咁食凍的好了。可能因此味道唔係太香濃,滑度還可以。另一個朋友叫了葡撻,雖然細細件,不過酥皮層次分別,只係唔夠熱。

我們三個人叫了兩個飯餐和幾款小食,之後再叫甜品
整體來說價錢合理,小食質素較佳。
*********
🔸蔥油生炸雞髀飯($53)+流心煎雙蛋(+$8)
🔸葡汁牛脷焗飯($66)
🔸甜品:杏汁燉奶、薑汁撞奶($26),葡撻($12)
🔸飲品:無糖可樂+檸檬冰底(+10),熱奶茶(+$0)
**********
🔸炸雞髀雖然好大隻,但炸得偏乾;
蔥油雖然好夠味但太少,唔夠送曬全部白飯。
若蔥粒能切得幼細些和份量多些就更好。
蔥油生炸雞髀飯

葡汁牛脷焗飯

🔸金沙雞翼外皮香脆夠薄,睇到粒粒鹹蛋黃,雞肉也嫩滑。

香煎魚餅

薑汁撞奶、杏汁燉奶

葡撻
身為半個澳門人既我,突然好想食返餐澳門葡國菜~ 之後比我搵到間位於深水埗一間澳門茶餐廳 好似幾唔錯咁於是今晚收工後同爸爸到澳葡牛奶餐室試個究竟未入去之前已經比佢既甜品櫃深深吸引住! 有大量港式及澳門風既甜品~我地被安排坐係卡位~ 兩個人坐好大好舒服同堆餐廳入面設計好新潮 內籠超乾淨,讚!未打開menu之前,我同爸爸已叫左兩個葡撻!一人一個,邊食邊揀晚餐食咩 葡撻焙焗得好好 甜味恰到好處 蛋撻皮亦好酥脆~ 澳門人approved 點左野食後,兩杯飲品最先端上~爸爸叫左杯華田鮮奶(左, $12) , 我則揀左碟豆花鮮奶(右,$12) (P.S. 不跟餐正價一杯$24!)華田鮮奶連爸爸都話唔會過甜, 好香麥芽味!而碟豆花鮮奶首先賣相已經贏曬  奶味亦得十分香濃!小食亦都慢慢送上枱~第一款小食是巨人豬排包(上, $36), 同埋香炸韭菜餃(下,$28)巨人豬排包,如其名 非常大件! 豬排真係巨型,大到連個包都夾唔曬成個包味道好正宗!而韭菜餃亦都十分優受~ 炸得好香!配埋特調既sweet and sour sauce,簡直就是絕配~亦一碟小食是金沙雞翼($26)雞翼被裹上滿滿既咸蛋碎 炸得香口!

於是今晚收工後同爸爸到澳葡牛奶餐室試個究竟

未入去之前已經比佢既甜品櫃深深吸引住!
有大量港式及澳門風既甜品
我地被安排坐係卡位~ 兩個人坐好大好舒服
同堆餐廳入面設計好新潮 內籠超乾淨,讚!

未打開menu之前,我同爸爸已叫左兩個葡撻!
一人一個,邊食邊揀晚餐食咩

點左野食後,兩杯飲品最先端上~
華田鮮奶連爸爸都話唔會過甜, 好香麥芽味!
而碟豆花鮮奶首先賣相已經贏曬
 奶味亦得十分香濃!
小食亦都慢慢送上枱~

成個包味道好正宗!

而韭菜餃亦都十分優受~ 炸得好香!
亦一碟小食是金沙雞翼($26)
雞翼被裹上滿滿既咸蛋碎 炸得香口! 入口既感覺極為幸福

主食方面,我點左一碟蔥油豬排撈丁($45)
撈丁加上勁足料既蔥油汁 超好味~ 豬排同樣高質

爸爸就叫左一客葡汁牛脷焗飯($66)
牛脷飯焗得好精彩~ 葡汁仲配上芝士 牛脷亦好好食 一流

清曬所有咸食後,我忍唔住再叫多左杯忌廉鮮奶($24)
依杯真係好經典! 味道好懷舊好正宗~ 帶返我去90年代!

甜品方面, 點少得一入餐廳門外就見到既雙皮奶! ($26)
我同爸爸share一配凍原味雙皮奶
雙皮奶整得好純香奶味 口感也很棒 完美地結束了今晚既美食之旅!
  • 忌廉鮮奶
  • 蔥油豬排撈丁
  • 葡汁牛脷焗飯
  • 巨人豬排包
  • 碟豆花鮮奶
  • 香炸韭菜餃
2022-07-04 15 浏览
這天下班,跟女朋友到深水埗購置些電腦設備後,在找吃的途中見到這間新開的茶餐廳,被它的裝璜吸引了,就進去用膳了。餐廳以澳門的口味作招徠,看得出餐廳的裝璜很用心,於一般茶餐廳不同,其裝璜很是富麗富皇,空間感十足,蔥油雞扒撈丁配流心煎雙蛋:雞扒十分大件,烹煎火喉恰當,外皮脆、內裏肉嫰多汁,而麵底亦略有靭感,伴上惹味的蔥油,將味道提昇一個層次。唯略嫌麵底去水功夫做行不夠。蔥油豬扒飯配流心煎雙蛋:豬扒同樣份量十足,亦夠厚身而油脂均勻,所以不會煎得太乾身。再配上流心蛋兩顆,十分滿足。葡撻 及 正宗雙皮奶:餐廳唯甜品方面稍嫌美中不足,葡撻及雙皮奶應該都是翻叮出來,而且熱度不夠,需要改善。意外驚喜是餐廳竟然有小時候愛喝的忌廉鮮奶,充滿童年回憶。
這天下班,跟女朋友到深水埗購置些電腦設備後,
在找吃的途中見到這間新開的茶餐廳,
被它的裝璜吸引了,就進去用膳了。

餐廳以澳門的口味作招徠,
看得出餐廳的裝璜很用心,於一般茶餐廳不同,
其裝璜很是富麗富皇,空間感十足,

蔥油雞扒撈丁配流心煎雙蛋:
雞扒十分大件,烹煎火喉恰當,
外皮脆、內裏肉嫰多汁,
而麵底亦略有靭感,伴上惹味的蔥油,
將味道提昇一個層次。
唯略嫌麵底去水功夫做行不夠。

蔥油豬扒飯配流心煎雙蛋:
豬扒同樣份量十足,亦夠厚身而油脂均勻,
所以不會煎得太乾身。
再配上流心蛋兩顆,十分滿足。

葡撻 及 正宗雙皮奶:
餐廳唯甜品方面稍嫌美中不足,
葡撻及雙皮奶應該都是翻叮出來,
而且熱度不夠,需要改善。

意外驚喜是餐廳竟然有小時候愛喝的忌廉鮮奶,
充滿童年回憶。
2022-06-28 24 浏览
今日嚟咗澳葡牛奶冰室食飯🤣門面已經好吸引,室內裝修好新好乾淨,座位闊落,坐得舒服👍🏻餐牌多圖,啲嘢食睇落全部都好吸引😋我哋有選擇困難症所以揀咗好耐😂金沙雞翼 $26外皮好酥脆😋咬開啲肉又好嫩幾入味咖哩牛坑腩飯 $56汁唔算太多😂但味道唔錯 肉嘅份量都好足夠!吉列魚柳蛋蓋飯 $58滿滿一大碟😋塊魚柳超大塊😂睇落已經好有食慾正宗雙皮奶 $26奶味重🤣我哋叫咗凍嘅 行到熱食一碗真係好正!華田鮮奶 $24宇治金時鮮奶 $24最後嚟張全家福😚係性價比好高嘅一間餐廳~

金沙雞翼 $26
外皮好酥脆😋咬開啲肉又好嫩幾入味

咖哩牛坑腩飯 $56
汁唔算太多😂但味道唔錯 肉嘅份量都好足夠!

吉列魚柳蛋蓋飯 $58
滿滿一大碟😋塊魚柳超大塊😂睇落已經好有食慾

正宗雙皮奶 $26
奶味重🤣我哋叫咗凍嘅 行到熱食一碗真係好正!

華田鮮奶 $24
宇治金時鮮奶 $24

最後嚟張全家福😚係性價比好高嘅一間餐廳~

2022-06-27 29 浏览
今日嚟到深水埗搵食,見到呢間澳葡牛奶餐室!門面啲薑汁撞奶,雙皮奶超吸引~我同朋友就入咗去喇😋😋😋我叫咗個咖喱牛坑腩飯,夠晒多汁,味道比較偏甜同少少微辣,牛坑腩亦好夠淋👍🏻👍🏻👍🏻再加埋杯冰鎮奶茶!簡直完美配搭😎😎😎我朋友叫咗個蔥油豬扒撈丁,豬扒煎得好香,少少濃邊,好入味,蔥油撈丁唔使講~絕配😂😂😂襯杯宇治金時鮮奶,唔錯~唔會好甜👍🏻👍🏻👍🏻最後當然我哋要嗌個薑汁撞奶😆😆😆好濃郁嘅薑味,加上佢上面有少少薑蓉,都成件事再昇華❤️大家行過路過唔好錯過丫🤣🤣
今日嚟到深水埗搵食,見到呢間澳葡牛奶餐室!
門面啲薑汁撞奶,雙皮奶超吸引~我同朋友就入咗去喇😋😋😋

再加埋杯冰鎮奶茶!簡直完美配搭😎😎😎

襯杯宇治金時鮮奶,唔錯~唔會好甜👍🏻👍🏻👍🏻
薑汁雙皮奶

大家行過路過唔好錯過丫🤣🤣
2022-06-27
薑汁雙皮奶
2022-06-27 21 浏览
同事介紹我去一間澳葡牛奶餐室,佢仲話千祈唔好錯過咁話喎,我心諗葡國食物我都食唔少啦,有冇咁犀利呀,我今日約埋朋友一齊去試下佢。我哋點了幾款食物,第一款番茄牛肉濃湯意粉,果然不錯,滿滿一大碟,湯底濃郁非凡,吃得出要不短時間餚製出來,番茄香氣芬芳,嫩嫩的牛肉片濃香撲鼻,汁液滿滿的,呢款非常滿意。另一款炸馬介休球,呢個大廚廚藝非凡,有香脆嘅外皮,咬下去內心載滿醬汁,正宗葡國廚藝,香噴噴,超嘢味,從未食過咁高水準嘅馬介休球。瑞士雞翼蜜甜幼滑,肉質稚嫩,多汁又肥美,火路控制得宜。一杯宇治金時鮮奶,賣相吸引,奶味香濃,滋潤舒服,大大杯餐廳絕不吝嗇。最後有熱薑汁撞奶,熱正宗雙皮奶,呢兩碗真係冇得輸,熱騰騰嘅薑汁撞奶,薑味醒神鼻蕾通氣,令人精神為之一振,蛋面平滑如鏡,口感滑捋捋,兩碗都不遑多讓,各有千秋。其他環境相:

瑞士雞翼蜜甜幼滑,肉質稚嫩,多汁又肥美,火路控制得宜。

其他環境相:
2022-06-20 237 浏览
放工與同事買完電腦,見到呢間茶餐廳,以澳門美食為主,我哋見到有卡位,即刻入去試一試,一坐低,舒服晒。先點返隻「葡撻$12」,微溫的口感,表皮酥脆,蛋汁香甜,唔錯😋。🐥金沙雞翼$26炸得香脆嘅雞翼,再用鹹蛋黃包住, 十分邪惡😈,十分好味🤭。🐟香煎魚餅配馬介休醬$33一客三件,魚餅口感帶點煙靭彈牙,配埋鹹香惹味嘅馬介休醬,好惹味。🥟香炸韭菜餃$28一咬落去,外皮好脆,韭菜餡料亦飽滿。🐷蔥油豬扒飯$53☕️飲熱好立克🍳加流心煎雙蛋+$8豬扒醃得好入味,朋友話最開心蔥油多多,啱晒佢,撈飯一流。而且個價錢包埋熱飲,幾抵食。🐣香煎雞扒牛奶濃湯意粉$46🧋飲冰鎮奶茶+$12雞扒塊煎得好香,湯底標榜住加入牛奶烹調🥛,都幾濃郁;再飲啖冰鎮奶茶🧋,冰凍香滑,因為冇加入冰塊,由頭到尾都好好飲。🍮熱杏汁燉奶$28、🍮熱薑汁撞奶$28未點餐,我哋兩個睇到餐牌嗰陣,已經話要食甜品😆;無論係杏汁、薑汁,兩個都做得好香滑,各有風味。欣賞那二位侍應兼顧埋收銀,在全院滿座下,一腳踢之外也很勤快,上菜亦快。

🐥金沙雞翼$26
炸得香脆嘅雞翼,再用鹹蛋黃包住, 十分邪惡😈,十分好味🤭。

🐟香煎魚餅配馬介休醬$33

🥟香炸韭菜餃$28
一咬落去,外皮好脆,韭菜餡料亦飽滿。

🐷蔥油豬扒飯$53
☕️飲熱好立克
🍳加流心煎雙蛋+$8

🐣香煎雞扒牛奶濃湯意粉$46
🧋飲冰鎮奶茶+$12

🍮熱杏汁燉奶$28、🍮熱薑汁撞奶$28

2022-06-20
2022-06-03 67 浏览
試吓呢間新開消防澳門葡國菜嘅茶餐廳因為嗰日仔仔瞓晏咗試唔到佢嘅早餐唯有散叫但佢所有食物都係跟飲品最終嗌咗一個豬扒濃湯通粉本來係佢意粉嘅但係店員好好可以幫我轉通粉今日天天BB比較鍾意食通粉你都份量真係嚇死我嗰碗通粉大到呢仲有塊香茅豬扒媽媽同BB一齊都食唔晒碗通粉講返個豬扒用香茅醃成再半煎炸香口嫩滑新鮮出爐葡撻意料之外既好味酥皮好似有千層咁香脆,比起另一名店作招牌嘅葡撻更勝一籌下次應該再試吓佢啲杏仁燉蛋雙皮奶應該會幾出色
試吓呢間新開消防澳門葡國菜嘅茶餐廳

媽媽同BB一齊都食唔晒碗通粉
講返個豬扒用香茅醃成再半煎炸香口嫩滑

新鮮出爐葡撻
意料之外既好味
酥皮好似有千層咁香脆,比起另一名店作招牌嘅葡撻更勝一籌

下次應該再試吓佢啲杏仁燉蛋雙皮奶應該會幾出色

2022-05-30 41 浏览
估唔到喺深水埗嘅呢間茶餐廳🍴咁特別係主打澳葡美食!真係好有澳門嘅感覺🇲🇴嗌咗個招牌巨人豬扒包 個豬扒真係勁厚肉 又大塊 炸到好香脆 食落又唔會好乾身 個脆脆豬食落都唔錯 外面好脆但入面都好軟熟 而且價錢仲超級抵!
2022-05-29 226 浏览
🍴想搵間性價比高嘅餐廳食過簡單晚餐🥣呢間澳葡牛奶餐廳就一定係一個唔錯嘅選擇喇🍴呢度嘅餐牌食物選擇相當之豐富😍仲有好多澳門地道嘅小食添❤巨型豬扒包🍔正宗雙皮奶🍮葡撻🥧應有盡有🥳而且食物份量仲好大份添👍🐂葡汁牛脷焗飯 $66:若果你同我一樣都好鍾意食牛脷嘅話😍呢個就一定要推介俾你喇👍佢呢個牛脷炆得好琳😋而且仲夠厚身添🥳🍤吉列大蝦蛋蓋飯 $62:呢個我揀咗照燒汁❤吉列蝦炸得好香脆🔥🈶️驚喜呢👍🔥炸馬介休球 $33:入面似有薯蓉🥔口感一流👍味道啱啱好呀😍🥟香炸韭菜餃 $28:咬落去脆卜卜🔥仲有好多韭菜喺入面❤唔錯👍🧁葡撻$12:澳葡菜必食葡撻❤信心保證😋🍮熱杏汁燉奶$28+熱正宗雙皮奶$26:估唔到仲可以係食埋咁正宗嘅甜品🍮大滿足呢☺️🍵+ $12 宇治金時鮮奶:估唔到茶餐廳都會有宇治綠茶🍵多拉少甜❤️味道適中👍☕️熱韓國有子蜂蜜茶:跟餐包埋🥳食完煎炸嘢🔥潤喉一流👍

🧁葡撻$12:澳葡菜必食葡撻❤信心保證😋

☕️熱韓國有子蜂蜜茶:跟餐包埋🥳食完煎炸嘢🔥潤喉一流👍

• 葡撻
  • 葡汁牛脷焗飯
  • 吉列大蝦蛋蓋飯
澳葡牛奶餐室地址: 深水埗汝州街278號地舖電話: 35681230★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*`疫情前每年都會去至少一次澳門🇲🇴飲飲食食。必食馬介休、葡撻、豬扒包、雙皮奶。每次都飽到爆炸先捨得返香港。呢日同朋友講開好耐無食,佢介紹我深水埗呢間餐廳話可以幫我搵番澳門原味道。餐廳光猛企理,價錢超實惠。我地嗌好多嘢食都唔肉痛。💫巨人豬扒包配薯條($42)煎豬扒夠juicy,真·巨人極大塊,生菜同蕃茄都好fresh,薯條食得出新鮮即炸。麵包鬆軟唔會乾爭爭。💫吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁($62)好大份量一啲都唔孤寒,吉列蝦有成四隻咁多!炸到脆卜卜。蛋好滑整整蓋在飯面上,配有大量照燒汁,食到最後一啖都有汁撈飯!💫炸馬介休球($33)馬介休球外脆內軟,表面酥炸脆口,入口咸咸香香,口感好似偏淋嘅薯蓉咁,完全係澳門食開果隻味。💫金沙雞翼($26)沾滿咸蛋黃嘅炸雞翼,好邪惡。入口好香咸蛋黃味,雞翼肉汁豐富質地嫩滑。💫杏汁燉奶及雙皮奶(分別$28及$26 )去澳門臨走一定係燉奶作結,呢度嘅雙皮奶奶味香濃,質感細滑。甜度剛好唔算好甜。叫
澳葡牛奶餐室
地址: 深水埗汝州街278號地舖
電話: 35681230

餐廳光猛企理,價錢超實惠。我地嗌好多嘢食都唔肉痛。

💫巨人豬扒包配薯條($42)

巨人豬扒包配薯條

💫吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁($62)

吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁

💫炸馬介休球($33)

炸馬介休球

💫金沙雞翼($26)

金沙雞翼

💫杏汁燉奶及雙皮奶(分別$28及$26 )

去澳門臨走一定係燉奶作結,呢度嘅雙皮奶奶味香濃,質感細滑。甜度剛好唔算好甜。叫熱嘅味道會再突出啲。

雙皮奶

💫蝶豆花鮮奶(特飲跟餐+$12)& 宇治金時鮮奶(特飲跟餐+$12)

蝶豆花顏色搶眼,紫藍色好📸️able!宇治金時紅豆粒粒飽滿,抹茶夠香。兩杯奶味都夠濃!大大杯加$12都覺得好抵飲。

2022-05-23
巨人豬扒包配薯條
吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁
2022-05-26 42 浏览
又發現到深水埗CP值高既小店, 而且仲係主打澳門葡國菜, 睇佢既格局本身以為係普通冰室, 點知食落好有驚喜。巨人豬扒包 $36講起澳門, 冇理由唔食豬扒包, 果然冇令我失望。淨係塊豬扒已經夠哂睇頭, 大塊到要切開先順利食到個包! 入面夾左生菜同蕃茄, 麵包烘到表面微脆, 一啖咬落去, 成口都係個感覺好滿足, 豬扒亦好香, 出色!咖哩豬扒飯 $56咖哩顏色望落以為淡口, 點知入口出奇既濃香, 如果加埋辣應該仲正! 豬扒一樣出色, 又厚又大塊, 口感易咬唔會韌!炸馬介休球 $33以為係蜆介鯪魚球D friend, 點知原來入面係綿滑既薯蓉, 表皮薄而香脆, 薯味濃郁, 而且即炸起超熱辣辣!金沙雞翼 $26好好好好食!好多餐廳都會整到蛋黃還蛋黃, 雞翼還雞翼, 依個真係必點, 佢既咸蛋黃融入到外皮, 鬆脆得黎亦食到蛋黃既金沙口感, 雞肉JUICY嫩滑, 味道一流!飲品方面亦都高質, 美祿鮮奶同埋宇治金時鮮奶, 兩者都做得濃郁兼質感濃厚, 就算加左冰都唔會溝淡哂!最後食埋個味道香甜既雙皮奶, 樣樣野都好好食, 真係值得回頭既一間平民店!

巨人豬扒包 $36

咖哩豬扒飯 $56