2018-05-19 81 浏览
今日諗住食火鍋。食左呢間。但真係估唔到野食係咁高質。諗住麻甩佬求其食火鍋。呢間入去都完全唔覺得特別既火鍋餐廳,竟然食到我地讚不絕口。叫左個花膠雞煲。好多花膠,湯底可以飲。湯底味道好夠味,好靚既打邊爐湯底。雞肉整到口感好似海南雞咁潤滑。雞煲整到隻雞一啲都唔老,都需要好好功夫。雞肉本身都葉得夠味道,真係好好食。之後黎左個八鮮盤。乜海鮮都齊曬。蟹,蝦,蚌類,生蠔,鮑魚等。可以好肯定咁講,全部都好新鮮,味道超好,好爽口彈牙!特級安格斯牛肉又好肥美。新鮮又爽滑。加埋我自己調既蒜粒沙茶醬,好完美。仲有麻醬,同食日本高質牛肉放題有得fight。食完海鮮,靚牛肉同雞煲其實已經好飽。但因為放題,想叫埋其他野食。雪花肥牛都係高質野。同旺角食既放題唔同,呢個肥牛真係靚肥牛。脂肪同肉分佈均勻。食到真係好興奮。豬頸肉都新鮮,好彈牙。本身湯底靚,其實浸咩落去都好食。但呢度既肉全部都好高質,所以再好味啲!魚滑爽口,墨魚味重,都係好好食既配料。仲有牛坑腩食。煮極都係咁柔軟,好好食。今日真係食左好多好靚既肉。好滿足,下次一定會再去!
今日諗住食火鍋。食左呢間。但真係估唔到野食係咁高質。
諗住麻甩佬求其食火鍋
呢間入去都完全唔覺得特別既火鍋餐廳,竟然食到我地讚不絕口。

之後黎左個八鮮盤。
乜海鮮都齊曬。
蟹,蝦,蚌類,生蠔,鮑魚等。
可以好肯定咁講,全部都好新鮮,味道超好,好爽口彈牙!

魚滑爽口,墨魚味重,都係好好食既配料。
仲有牛坑腩食。煮極都係咁柔軟,好好食。
今日真係食左好多好靚既肉。好滿足,下次一定會再去!
2018-05-18 120 浏览
是晚約了朋友到油麻地,做完野就去搵食啦,本來是打算吃小菜的,但見到餐廳有火鍋放題,由百幾蚊位到二百幾蚊位,豐斂由人。仔細看過餐牌後,決定點$278一位的火鍋放題,有海鮮盤同安格斯牛,好像比較化算。揀完餐,店員先送上前菜小吃,麻辣木耳同酸青瓜,開開胃幾好味。任飲飲品有韓式罐裝仲有無糖嘅茶,Hite啤酒等。醬料都有好幾樣,放題全包價,不用額外加錢的。火鍋爐用上gas爐,不知是否鍋太厚?火力不夠,整晚個鍋都無大滾過。點了澳門花膠雞鍋,如點其他放題價的話是要額外加錢的,咁就當然要揀呢個湯底啦,抵左嘛。鍋內有雞半隻,花膠,螺頭,藥材等,十分足料。湯頭極濃郁,太正了先喝了兩碗湯先開始打,飲完完全係黏口嘅感覺,啫喱狀,哈哈。雞脾,煲完湯都咁湯嘅,幾好味喎,不過食完半隻雞都飽飽地。安格斯牛,靚肉!牛味十足又有咬口。八鮮盤,顧名思義就係八款海鮮啦,好似話晚晚唔同,睇下個日有乜新鮮貨喎。店員加水後做出仙境效果 ,型!第一round嘅任點食物,款式都幾多,上菜快,基本上都無乜漏單。普通肥牛都ok㗎,無安格斯咁正,但都幾嫩滑。羊肉片好有羊味,正喎。豬肉片意外地滑同味濃,encore之選。蝦都好鮮甜蓮藕片同木耳
任飲飲品有韓式罐裝
仲有無糖嘅茶,Hite啤酒等。
醬料都有好幾樣,放題全包價,不用額外加錢的。
雞脾,煲完湯都咁湯嘅,幾好味喎,不過食完半隻雞都飽飽地。
安格斯牛,靚肉!牛味十足又有咬口。
店員加水後做出仙境效果 ,型!
普通肥牛都ok㗎,無安格斯咁正,但都幾嫩滑。
羊肉片好有羊味,正喎。
豬肉片意外地滑同味濃,encore之選。
蝦都好鮮甜
蓮藕片同木耳係至愛
鴨血,雞子,唔係到到有㗎。
鮮淮山滾一陣食得,太耐淋左就唔爽口。
唐生菜,油麥菜,菇等,吸滿湯正呀。
鮑魚好彈牙呀~
蠔肥美,滾熟左都唔係縮水縮好多咋喎。
個唔滾嘅爐……細火炆一樣熟,不過打得唔夠爽囉。

入座計用餐時間兩小時,不過是晚唔多人等位,同朋友食左三個幾鐘吹下水咁,不亦樂乎。
2018-05-17
2018-05-15 98 浏览
今晚約咗朋友行朗豪坊, 之後一直沿住砵蘭街行到差不多到油麻地, 都冇心水食乜好,經過見到呢間 門口有游水海鮮,原來係任食火鍋,啱曬我哋呢班為食一族!試吓店外宣傳的一個花膠雞鍋,呢個雞窩同麻辣雞煲完全兩回事,入口很鮮甜,原來用成隻雞嚟煲, 仲有黨參, 杞子, 紅棗等等配料,果然足料!海鮮拼盤海生蝦十分新鮮,咬落爽口,鮮甜味美!蟹肉有很多膏,而且肉質紮實,連啲腳位都一串串肉出嚟!桶蠔很大隻很有海水味道,咬落口蠔味十足!仲有記得要打卡仲送鹽燒乳鴿免費食!呢度啤酒汽水任飲的,啱曬我兩位老友,佢哋係無酒不歡的!其他火鍋配料都係任點 任叫, 韮菜餃,韮菜顏色翠綠,豬肉平均沒有太多肥膏,好食!上菜速度算快及店員態度都很友善,價錢合理,絕對值得推介给各方胃食好友。
今晚約咗朋友行朗豪坊, 之後一直沿住砵蘭街行到差不多到油麻地, 都冇心水食乜好,經過見到呢間 [澳門仔] 門口有游水海鮮,原來係任食火鍋,啱曬我哋呢班為食一族!試吓店外宣傳的一個花膠雞鍋,呢個雞窩同麻辣雞煲完全兩回事,入口很鮮甜
2018-05-15 43 浏览
今日約咗契爺同契媽去買一些按摩用品,經過旺角與油麻地交界,發現成條街都係食肆,行下畀呢間澳門仔串燒火鍋專門店嘅 banner 吸引了,佢哋兩位都鍾意食火鍋,所以我哋就入去試試了!我們點了三位火鍋牛肉海鮮盤 @$278,呢個餐仲包括埋 [ 花膠雞鍋 ] ,侍應話一定要好好品嚐呢個雞鍋……除咗有半隻雞去淆製,仲有花膠都融化了,好入味好鮮甜,仲有幾件大螺肉!我們每人都飲咗兩至三碗,這個雞鍋 好清甜,唔會有太多藥材味,真係好好飲,我哋差不多將成煲雞鍋嘅湯都飲曬……才叫侍應加水準備打邊爐,侍應嘅時間剛剛好 ,隨即奉上一盤放了乾冰冒著煙的大海鮮拼盤,有生海蝦,蝴蝶蚌,大生蠔同一隻肉蟹 等等……而安格斯上等牛肉,紋理分明,憑我經驗只需要躺躺10至15秒漸變粉紅色就可以入口,牛肉味十足而且很柔軟,牛肉汁滲透口腔!而海鮮拼盤嘅蝴蝶蚌很新鮮很有咬口肉蟹肉質實淨亦有少量蟹膏,剛好不算太膩!海生蝦 稍為灼一灼,時間剛好,蝦殼很容易 脫去,肯定新鮮,入口爽甜!蟹子墨魚滑 很爽口,墨魚膠打得很勻循,鮮味!基本上我們都飽了七成有多,只隨便點了些 韮菜餃及魷魚……除咗有一般罐裝汽水之餘仲有啤酒及雪糕。 呢個價錢食到

……

而海鮮拼盤嘅蝴蝶蚌很新鮮很有咬口
肉蟹肉質實淨亦有少量蟹膏,剛好不算太膩!

蟹子墨魚滑 很爽口,墨魚膠打得很勻循,鮮味!

基本上我們都飽了七成有多,只隨便點了些 韮菜餃及魷魚……

除咗有一般罐裝汽水之餘仲有啤酒及雪糕。 呢個價錢食到靚牛肉及靚火鍋配料之餘,仲可以嘆靚雞湯,可謂物超所值!

另外,呢度啲夥記真係態度殷勤,笑容十足,抵讚
2018-01-12 568 浏览
凍凍地食羊腩㷛,$348味道唔錯,羊肉數量ok,支竹唔夠淋,用咗荀干,有沙,生菜一大碟。另外叫了椒鹽脆骨腩,等好耐,勁咸。即刻要叫大 檸茶,但茶味太澀。整體質素平平。
凍凍地食羊腩㷛,$348
羊腩㷛

整體質素平平。
2017-05-24 1734 浏览
早兩日做完嘢,梗係同朋友去食個宵夜慰勞下自己。朋友仔推介去澳門仔,去到門口只係見到海鮮,心諗……我食素唔食海鮮,係咪去錯地方呀?入到去地方都舒適,一行5人就坐左張圓枱,然後就由朋友安排,原來澳門仔係火鍋、串燒、餐廳小廚,就算唔食海鮮同火鍋都仲有好多嘢食架!首先嚟個涼拌窩筍,又清甜又爽脆,加上辣辣地好開胃,食到停唔到口。之後到黄金涼瓜,咸旦黄搓成蓉然後包住涼瓜炒香,味道係非常之香口。涼瓜嘅甘味更慢慢係咸旦黄嘅咸味中滲出嚟。椒鹽豆腐,好似平平無奇,不過食落都唔錯架,豆腐夠滑,炸皮又薄,細細粒放入口,唔覺唔覺又一粒。咁少邊夠食丫,當然點埋串燒啦!!!燒日本甜薯,一串6粒,細細粒又甜又好味~不過重點推介係呢度嘅飲品同甜品……凍咸檸7,車~~~有咩咁特別呢?我同朋友一齊叫左3杯,佢先嚟6罐 7up,我心裡面已經覺得奇怪,我地叫左3杯,點解會嚟左咁多罐嘅?但當個杯嚟埋……您就會明白點解咁多,因為佢一杯係一個大玻璃樽,真係勁搞笑丫!!!大size咸檸7,正呀~~~最後叫番個椰汁大菜糕,當我以為又係無咩特別,加上我唔好大菜糕,所以無特別理會。點知佢一上枱……原隻椰青上,仲要啲大菜糕係原隻椰青水整,口感
早兩日做完嘢,梗係同朋友去食個宵夜慰勞下自己。

不過重點推介係呢度嘅飲品同甜品……

最後叫番個椰汁大菜糕,當我以為又係無咩特別,加上我唔好大菜糕,所以無特別理會。點知佢一上枱……原隻椰青上,仲要啲大菜糕係原隻椰青水整,口感一啲都唔硬,仲要好清甜,食到我同朋友都忍唔住要再 Encore多1個。

2017-03-26 1734 浏览
幾個人約食飯~打邊爐真係最好的選擇~但唔係個個想打爐邊~呢一到就可以幫你解決唔同朋友想食唔同野的問題喇~呢到有串燒,小菜同火鍋選~可以話係滿足哂你三個願望呀~係落完個鍋之後,店員就拎左呢個配料俾我地混醬喇~雖然佢唔係有好多款,但其實係唔需要豉油,因個湯已經好夠味個煲一黎,嘩!左一聲,好大煲同好多海鮮呀~BTW我地叫左胡椒豬肚海鮮煲~個湯好重胡椒味,飲完就好暖~正係個煲未黎之前,我地仲叫左燒魷魚筒釀糯米~糯米好入味~好食~燒牛柳粒~個牛好淋,好易咬~燒豬頸肉~唔太特別,但都唔錯燒茄子~好多蒜容~燒到岩岩好大大杯檸檬茶~其實飲完都飽哂~lol~真係好大杯,兩個人一杯斬得呀~茶味好夠,佢差唔多有半個檸檬係入面GE我地仲叫左其他火煱配料,整體唔錯GE~
幾個人約食飯~打邊爐真係最好的選擇~

呢到有串燒,小菜同火鍋選~可以話係滿足哂你三個願望呀~

個湯好重胡椒味,飲完就好暖~正
燒牛柳粒~個牛好淋,好易咬~
燒豬頸肉~唔太特別,但都唔錯
燒茄子~好多蒜容~燒到岩岩好
我地仲叫左其他火煱配料,整體唔錯GE~
2017-03-22
2016-12-20 1866 浏览
雖然澳門沒甚麼好吃,然而快離職的同事一場約到,無奈一嚐甚麼澳門仔火鍋。整整一煲的海鮮鍋,上枱時很是矚目,又蟹又蝦又肉,以為好豐富……誰知膏蟹少膏,蝦肉不爽甚至乎梅,吃完這個鍋就是覺得腥囉……海鮮打邊爐到處有,何必難為自己。

海鮮火鍋
海鮮打邊爐到處有,何必難為自己。
2016-07-31 3204 浏览
今次是第二次光顧,因為上次是食雞煲,看見人家食海解鍋很吸引而其他人食評都不錯,所以打算帶台灣朋友來食海鮮鍋。帶著期待來到,一坐下來就先點一個花甲蟹鍋,因為我們只有三個人,沒多點其他。當個鍋來到時賣相相當吸引,但味道就完全不吸引,首先是海鮮唔新鮮,相信一個海鮮鍋如果海鮮是新鮮的,味道一定會是100分。蝦是死的,蟹是無肉的,湯重味精,當我食完餐飯要不斷飲水。所以我不會再想光顧。
所以我不會再想光顧。
2016-07-30
2016-05-25 3517 浏览
朋友食完話好食,話有間打邊邊,好特別叫一個窩入面已經好多海鮮食,出地鐵站好容易就揾到間舖頭,門口仲有部電視!海鮮乳豬豬骨鍋~窩入面配料真係好多,黎到幾個女仔一齊嘩一聲,乳豬皮仲係脆卜卜的,而且肉質好嫩口!蟹肉鮮甜,蟹蓋仲有蟹膏!蜆同蝦都係大大隻,一樣都係好鮮甜!食完D海鮮入面仲有好多豬骨係入面!真係剩係叫個煲都夠我地三個女仔食!Yummy
  • 澳門海鮮乳豬豬骨鍋
2016-04-18 3076 浏览
以前打邊爐淨係冬天既事,而家四季都唔少得!澳門仔豬骨就出名,今日試試個海鮮先。澳門海鮮豬骨鍋有大量既大蜆、仲有隻膏蟹添~大蜆好鮮味,好大隻!個湯底都唔錯,幾鮮甜,海鮮加豬骨係甜啲既。等個湯底滾既期間食住啲小食先,原條蒜蓉燒茄子辣辣地,滑溜溜咁~燒牛利就不得了囉~厚切~其餘火鍋配料都幾好,有靚烏冬食就更開心啦~~響鈴食得出係鮮炸,好新鮮,過一過水就食yummy!鍾意飲檸茶既朋友仲可以飲杯大檸茶添~爽!
2016-04-07 1902 浏览
唔知由幾時開始,香港既澳門食肆由如雨後春荀盤愈開愈多。朋友話去呢到食晚飯,本身都冇乜期待,點知最後就喜出望外。首先要講一定係澳門名物花甲蟹煲,由當件係澳門台山水佬榮仲未出名果時已經食緊,花甲蟹煲得唔得我隔住個芒都睇得出。而澳明仔呢個花甲蟹煲都相當出色,花甲大隻、肉厚而且冇沙,鮮甜。蟹夠大隻,肉實,上等貨色。加埋有豬骨同蝦等等,淨係食個花甲蟹煲都已經飽左一半。另外講到另一個澳門名物,豬扒包一定榜上有名,估唔到呢到主打打邊爐都竟然有豬扒包食,當然要會一會佢啦。豬扒醃得夠入味,而且又鬆軟,配上洋蔥絲實屬佳品。最後不得不提既係佢有水吧,可以飲大大杯凍檸茶同奶茶之類既茶記飲品,對於我呢個凍檸茶之鬼黎講絕對大大加分!

2015-12-17
2016-02-19 1606 浏览
天氣漸冷,同朋友出街打邊爐當然係首選!這間火鍋店地方整潔,枱和枱中開都坐得濶落,又有電視睇!不錯!餐牌上不少特色鍋底,新奇獨特!另外還有不少其他小炒和串燒。先點了些小吃分享!先來個炸金菇,炸得十分酥脆,薄薄的脆漿配上椒鹽調味食得不停口。如果有啤酒送就真係十分好了!Pizza 菇拼白汁芝士菇用上了大大的啡菇,切開很juicy ! pizza 和白汁芝士各有特色,pizza 味較香口,白汁則香滑點!自己認為白汁較好吃!還有原條蒜蓉燒茄子,很香蒜蓉且帶點辣味,配上稔滑的茄子肉,十分惹味!我們愛吃海鮮,點了澳門花甲蟹蕃茄鍋 ($328)。大鍋端上枱時,份量大得太吸睛了!鍋上堆滿海蝦,花甲和蟹,大大隻又新鮮,底下還有不少菇,蘿蔔,西芹,椰菜,滾起來是一鍋很鮮味的海鮮蕃茄湯,忍不住飲了一碗又一碗,毫不浪費!我們還點了一份芋絲打爐用,索曬海鮮湯的鮮味,很滋味呢!順帶一把,服務員態度都算隨和有禮,不時加湯和添水,不知不覺吃了兩小時,過了滿足的一晚!

餐牌上不少特色鍋底,新奇獨特!另外還有不少其他小炒和串燒。

Pizza 菇拼白汁芝士菇

2016-01-04
2016-02-11 1389 浏览
很久沒有在旺角吃飯,也不知吃什麼看見-間非常之燈火燦爛的餐廳, 外貌類似茶餐廳, 原來是吃火鍋的。椒鹽金菇菜 還以為是椒鹽白飯魚,是一道非常適合佐酒的小吃😋, 會令你上癮吃個不停。炭燒豬扒包 肉質鬆軟調味適中, 麵包香脆👍椒鹽豆腐是細細粒版豆腐外層鬆脆內裡卻很幼滑,口感很creamy, 還以為内有芝士,原來是豆腐的幼滑😝燒茄子,切開的茄子上面鋪滿了蒜蓉,少许葱花和醬汁,吃時非常治味。蘑菇超厚肉,啖啖肉燒得又juicy加上蕃茄芝士成了一道美味小食。秘制五香牛雜煲 很喜歡吃內臟的我, 今次可以盡歡而吃牛雜洗得很乾淨,尤其是腸沒有異味, 牛雜煲内的腐竹及蘿蔔索哂牛雜精華非常鮮甜美味,如果可以加点生菜就完美了。
炭燒豬扒包 肉質鬆軟調味適中, 麵包香脆👍

椒鹽豆腐是細細粒版
秘制五香牛雜煲 很喜歡吃內臟的我, 今次可以盡歡而吃

2016-01-05
2016-01-17 1492 浏览
有無諗過一間鋪頭會集齊哂打邊爐,海鮮塔,雞煲,羊腩煲,串燒,豬扒包,仲有乜乜乜...今日就試左海鮮湯底黎打邊爐: 個煲成座山咁,入面全部都係海鮮,個底當然有啲菜類,因為呢個係胡椒豬肚湯,所以仲有豬肚,冬天打邊爐呢個湯底簡直一流!啲海鮮好新鮮,隻蟹仲有羔嫁😍 唔記得係咩牛,有啲瘦但牛味幾重,細細塊幾岩女仔食! 我地真係好中意嗌鱔片,因為好好食,好滑,一個人可以食哂一碟! 嘩啲蠔大隻到你唔信!真係大過我隻手掌的,鮮甜肥美,不得了! 硬係覺得澳門就要同豬扒包捏上關係,所以都嗌左兩個每人分啲黎食下!都幾好味,豬扒夠爽口,個包又唔會太乾。 燒茄子好吸引呀!一睇就知落左勁多蒜蓉同芝然粉,好淋好入味! 最後好欣賞佢有咁大杯檸茶打邊爐一杯正常size野飲真係唔夠喉,呢個size就大fit啦!

今日就試左海鮮湯底黎打邊爐:

唔記得係咩牛,有啲瘦但牛味幾重,細細塊幾岩女仔食!

嘩啲蠔大隻到你唔信!真係大過我隻手掌的,鮮甜肥美,不得了!

燒茄子好吸引呀!一睇就知落左勁多蒜蓉同芝然粉,好淋好入味!

最後好欣賞佢有咁大杯檸茶