2015-03-05 1278 浏览
當日係年初三,要搵地方食飯,又冇訂枱,記起朋友曾經介紹過呢間舖頭,打電話去問過有開,於是就去試下。舖頭係一間小型嘅茶餐廳,位置比較隱蔽,可提供選擇嘅小菜唔算多。不過我哋人數少,可以試嘅菜式亦有限。招牌清湯腩 一層切件嘅牛腩鋪喺數件蘿蔔上面,再配以清湯。牛腩帶有肥膏,好腍好滑,不過湯底就過咸,唔可以當湯就咁飲。以95蚊嘅價錢,份量就真係唔算好足。孜然爆羊腩 羊腩配以香草、中國芹菜同葱爆香,帶有新彊菜式風味,但碟餸一啲都唔乾。羊腩夠腍滑,有頗濃郁羊羶味,香草味十足,超惹味。不過羊腩粒嘅件頭就真係太細同太碎,唔多大體,加埋配菜,其實碟餸用嘅羊腩真係唔多。糖醋班片當日老闆要同廚房確認下有冇材料先落單,以為佢真係咁認真,點知煮咗出嚟先發現碟班片原來係用龍脷柳嚟造。同其他餸菜一樣,碟頭偏細,啲所謂班片一樣係切得好零碎,包埋炸粉都一樣係咁細件,味道過得去。以88蚊嘅定價嚟講,就真係…… 總括嚟講,間店舖嘅招牌菜都幾好味 ,不過以店舖地點,舒適度,餸菜碟頭嚟講,定價就有啲偏高。其實老闆有冇諗過將啲材料切番大小小,坐喺隔離枱嘅都係大男人,真係慣唔慣食嘢好似啄下啄下咁。

糖醋班片
糖醋班片

總括嚟講,間店舖嘅招牌菜都幾好味

题外话/补充资料: 店舖有做私房菜,老闆話早一日打電話嚟問價同落單就得,有機會或者我都會試下佢哋做私房菜嘅手勢。
2015-02-21
2015-01-08 1984 浏览
不諱言我對羊科類動物係有一種偏好,一看到心儀獵物眼子裏就會放光..事源早前有朋友提及道位於牛頭角這間小舖,除了有牛清湯腩還供應羊貴為長情粉絲迷,當然不可走寶、本人已是為食精一名加上本能忠心粉絲迷當釋第二日就走去試試向來對茶記沒甚大興趣的我,長大後以很少踏足不是不愛基層大眾味道,而是年輕時吃多了吃厭了總有一種望門而不會入之感覺,令人裏足不前堂座徹徹實實的一間階層茶記,三數張枱全是街坊茶客偶有又看到一兩名打工仔入座,一坐便可落單、理應是有一班熟客底平日我會企定定睇實有何心水,今回早已鎖定所以一個馬步,坐定定等開餐一碗清湯羊腩湯河索價$55.,講真以茶記格局湯河構做其實定價較高粉層上面放上大約六、七件,切以方型細粒羊腩粒粒咬一口羊肉羶香滿嘴皆是,最抵加分底湯濃而不俗、沒有肥膩感湯底喝多兩口也沒有太大罪惡感腩位部份略帶油脂,嘴嚼間纖維的肉質又将鎖起肉汁引發出來做得不錯,不過未免切得太細太碎有點孤寒... 加多兩蚊要來一杯茶餐廳咖啡,不要渴求會有甚麼咖啡豆味道總之不嚡口,奶夠多收貨吧。
當釋第二日就走去試試

向來對茶記沒甚大興趣的我,長大後以很少踏足
不是不愛基層大眾味道,而是年輕時吃多了吃厭了
總有一種望門而不會入之感覺,令人裏足不前
堂座徹徹實實的一間階層茶記,三數張枱全是街坊茶客

平日我會企定定睇實有何心水,今回早已鎖定
所以一個馬步,坐定定等開餐

一碗清湯羊腩湯河索價$55.,講真以茶記格局
湯河構做其實定價較高
粉層上面放上大約六、七件,切以方型細粒羊腩粒粒
喝多兩口也沒有太大罪惡感
腩位部份略帶油脂,嘴嚼間纖維的肉質又将鎖起肉汁引發出來
做得不錯,不過未免切得太細太碎有點孤寒...
加多兩蚊要來一杯茶餐廳咖啡,不要渴求會有甚麼咖啡豆味道
總之不嚡口,奶夠多收貨吧。
题外话/补充资料: 如果為的是試清湯羊腩,亦可一試 但抵食就講不及。
2015-01-07
午餐
2014-12-06 1079 浏览
我們一家是街坊常客,差不多每餐出街食,所以真的很感激老闆在我們這個小區開了這所店,因為牛腩粉麵抵食之餘,小炒亦有水準。招牌牛腩食得出係用靚料,麵底亦好,比附近的店水準高出太多。茄湯用足料褒,值得推介。另外川醬炒牛河係我至愛,$50碟,比同區小小貴,但物有所值。或許,如果 閣下住得遠,未必值得您登山涉水去幫趁,但如果係官塘、牛龍灣街坊,食大商場的店食到悶,不妨去試試,應有驚喜。

招牌牛腩食得出係用靚料,麵底亦好,比附近的店水準高出太多。
茄湯用足料褒,值得推介。

2014-12-04
2014-11-29 1304 浏览
平時黎食都係牛腩, 魚蛋粉麵, 有一日見到一個自己黎食麵嘅大叔, 見佢一個咁寂寞, 留意到佢嗌咗一份羊腩麵, 其間同店員講佢去過邊到食羊, 點樣煮會好食, 一聽就知係專業食家haha, 天氣咁凍, 我都嗌返碗會一會佢先, 全餐所有食物都禁用味精, 保証原汁原味, 食完唔會口乾 自上次之後就對佢念念不忘, 可惜冇帶相機, 今日就拉大隊黎試埋其他炒粉麵先 清湯羊腩河$55羊腩唔算好大舊, 一層肥一層瘦, 羊皮無毛, 清得好乾淨, 煮得夠淋, 湯底濃郁, 食一啖已經好暖喇 另有咖哩羊腩, 都好想食 各款炒粉麵都可以加辣, 師傅提醒我地真係好辣架, 炒麵黎到好香, 我地嗌小辣, 食開中辣雞煲嘅同事都算頂得順乾炒牛河$47星洲炒米$47每樣粉麵飯+$2有凍熱飲或蕃茄薯仔湯紅酒燴牛尾飯$55牛尾切得薄啲, 食嘅時間方便, 煮得入味又腍*呢間餐廳晚市會做私房菜, 有多款小菜, 開始入冬喇, 可以黎試下羊腩煲

牛腩:D
清湯羊腩河$55

另有咖哩羊腩, 都好想食
清湯羊腩
乾炒牛河$47
乾炒牛河
星洲炒米$47
星洲炒米
每樣粉麵飯+$2有凍熱飲或蕃茄薯仔湯
紅酒燴牛尾飯$55
牛尾切得薄啲, 食嘅時間方便, 煮得入味又腍
紅酒燴牛尾
2014-11-21
清湯羊腩
乾炒牛河
2014-09-01 1644 浏览
俗語有道大隱隱於市,即使閣下練上了十八般武藝,亦無需鋒芒畢露,單求置家存活的話,只需幾道基本板斧,已足以大派用場,但若有時技癢的話,倒不妨於適當時候,顯露幾手真功夫.......近期最佳的例子,莫過於韜著食友的鴻福,去了一間主售清湯腩、咖喱的小店,吃的卻是豐盛的私房宴。多得Google Map的指示,我亦知悉在牛頭角一帶,有一條名為定富街的地方,期間也多得住在該區的朋友相助,行了一小段路後,終於在安老院的附近,找到了這間澳門咖喱王清湯腩,如果單看店名的話,原以為與坊間那些麵店無異,但入到之後,但除了格局相差不大之外,明顯於菜單上的選擇,可比同類店舖多出不少,除列出多道小炒菜式之外,牆內亦有蔡San的題字,既然連名家也看得上,可想而知絕非池中物.........既然店名寫上了澳門兩字,自然與當地有點淵源,期間也問過現任的店主,原來其伯爺就曾於濠江起家,上世代的馬交,可與現在的不一樣,隨便找上一家「平凡」小店,也能吃著高水準的食品,而且更是價廉物美。順道談談當晚的酒水內容,個人只帶上一枝紅酒前來,期間遇上相識的食友,還是可以喝著來自泡菜國的米漿酒及燒酒的。由於早到關係,除了與數位舊雨聊天之
俗語有道大隱隱於市,即使閣下練上了十八般武藝,亦無需鋒芒畢露,單求置家存活的話,只需幾道基本板斧,已足以大派用場,但若有時技癢的話,倒不妨於適當時候,顯露幾手真功夫.......近期最佳的例子,莫過於韜著食友的鴻福,去了一間主售清湯腩咖喱的小店,吃的卻是豐盛的私房宴。
蕃茄薯仔湯
由於早到關係,除了與數位舊雨聊天之外,店方亦順道呈上一碗蕃茄薯仔湯,看似是普通之物,但因為火候充足關係,加上於湯底之內,亦混入了炆完牛腩後的湯汁,結果喝起上來之時,味道確比平時的更加濃郁,也不是甚麼限定供應,平常來到這裡點個主餐,加多兩塊錢就可以喝到,對於缺少湯水的食客來說,確是一項重大功德。
泡椒三寶
到了正式開席時間,所送上的第一味菜式,正是這道泡椒三寶,用上湖南泡椒,當中的味道辣中帶酸,期間再用來醃製牛筋牛腱金錢肚等下欄部位,據知浸製時間可超過一日時間,吃著的口感可為爽口軟熟,既吃出食材鮮味之同時,亦挾上來自泡椒的醋漬辣勁,再配以爽口的酸蘿蔔片,嚐起上來也是開胃,是一道不俗的前菜小吃。
清燉獅子頭
吃完一道湖南小吃之後,接著的卻是屬於准揚菜系清燉獅子頭,在原窩的黃芽白清湯之下,只看內裡合共十個的圓球;用上人手刴製的肉團,期間也不落生粉凝固成形,所憑的只是刀功手勢、與及累積多時的經驗。再配合文武得宜的火候來燉製,在盡得鮮味之餘,這肉團的口感,還是偏向於酥軟,可接近入口即化的境界,配合肥瘦適中的比例,吃上這種佳品,正是可遇不可求也!
清湯牛腩
既然稱得上為清湯腩店,席上自然亦有此道供應,也想試試「招牌菜」的功架。合共一大碗的份量,自己亦有幸吃上多件,只覺無論所揀選的食材,與及烹調時所用的火候,都屬於令人滿意的程度。吃著的腩肉整體軟熟,同時亦保留著應有嚼頭。據知店內所吃的出品,正用上了奄割公牛腩來炆製,無論於鮮味、與及肉質也有一定的保證。期間於腩邊也挾著些許軟筋,也接近入口即溶的質素。
但這碗清湯牛腩,還是再有一點可改善的地方,最大問題還是所吃著的蘿蔔,雖然未致於十分差勁,就是多了一份微微的苦澀感,若與全港幾間名氣老店比較,還是比了下去,店方不妨找些上佳來貨的供應商,以增加應有的競爭力。期間也喝過了一點湯頭,可能有人會覺得油膩了一點,也有點偏鹹,但論及火候來說,可不遜於中環九記,整體來說,若想吃清湯腩的話,可多了一個好選擇。(若果平時也沒走樣的話)
紅酒炆燴紅尾
再來一個紅酒炆燴紅尾,不外是用上茄膏混合紅酒的醬汁,倒是這店所用的家傳秘方,所調教的味道確是特別濃郁,見過之前那數道菜,相信於火候方面,也是「無需置疑」了。吃著的牛尾固然入味,內裡的肉質也是軟熟鬆化,配合尾骨的筋位,與及其獨有的酥燥之味,整體味道固然不俗,如果多份飯底相輔,其效果可更加明顯,但個人還是略嫌牛尾斬得較碎,缺少應有的豪邁感覺,還是原件呈上為佳。
果味咖喱海中蝦
既然吃過清湯腩,還是要順道一試店方的咖喱,才能吃盡「招牌」的味道。今次吃的是果味咖喱海中蝦,固名思議,在原煲的咖喱膽當中,亦加入了不少鮮果入內烹調,出來的味道香濃而不辛辣,而且更帶上不少源自鮮果的甜香。至於配料方面,說的也是海中蝦,其實每隻的件頭甚足,肉質亦屬於爽口鮮甜,而且頭膏也多。除了香濃的咖喱汁底之外,期間再配以油酥餅等物,整體雖然不差,個人還是覺得可以再好一點,可能就是差了那份「辛辣」的緣故吧。
酸辣爆炒雞什的小炒
期間再來一個酸辣爆炒雞什的小炒,上桌時已明言採用鮮貨為食材,有時任你說得天花龍鳳,到了入口的時候就知道真偽。吃著的雞肝腎片、與及嫩腸諸款內臟,除了出應有的口感之外,當中所呈現出來的食味,確是冷藏貨帶不出來的,否則就和吃上橡筋無異;再配以爽甜的京蔥炒之,在鑊氣甚佳的情況下,加上酸辣皆宜的芡汁,出來的味道甚見開胃。有時即使是下欄貨,只要處理得宜的話,都可以變為「上菜」
豉汁蒸蟠龍鱔
輪到這一條豉汁蒸蟠龍鱔,當端上桌前之時,席上眾人不禁發出驚嘆之聲,因這種「粗身」貨色實在少見,同時更不負蟠龍之名。聽得店家的老太太所言,為得到這數條靚貨,可要於逾日之前,找相熟的街市預留一下,可知絕不能少覷。除了揀選得宜之外,蒸製的時間亦是恰到好處,論鮮味固然不在話下,口感亦是滿有彈性,至於當中的所用的豉芡,整體也是偏向乾身,吃起上來香濃之餘,也不會蓋過食材的原味,套用桂神的口肳,如果要用一個字來形容的話,精彩呀!
口水鮮雞
所謂龍鳳呈祥,既然出了魚類菜式,自然也要來碟家禽類別,才能算作成雙成對。這一道口水鮮雞,如果鍾情斺四川菜的話,相信絕不陌生,想今餐所包括的菜系實在不少......既然菜名亦作點題,論鮮味還是不容置疑,整體肉質也是見嫩,只嫌個別部位稍老而已。至於調味用的醬汁,也稍為淡了一點,倒是同場亦多了一碗秘製辣汁,一不小心的話,包保你嗆親喉腔,相對於其他菜式來說,還是未見太大的突出。
三色椒洋蔥爆炒腊肉
來到中後段的時候,倒不妨吃上一味小炒,這個三色椒洋蔥爆炒腊肉,用上湖南家鄉臘肉,再配以的三色椒片、與及大量洋蔥炒之,憑著出色的鑊氣炒功,入口下的臘肉,口感於嫩身之餘,亦帶出應有的鹹味油香,味道自然極是香濃惹味,而源自味蕾的慾望,又再次被點燃起來........
川味炒河
來到尾段時刻,這一味看似乾炒牛河的東西,其正名應是川味炒河,雖然內裡確有牛肉的成份。吃的也不是傳統的沙河粉,反而是時下流行的玻璃河粉;既然標示了「川味」兩個字,自然亦加入了相關的香辣醬汁,上桌時已見炒得甚為乾身,趁鑊氣未散前挾入碗中,只覺入口下的河粉,爽滑而不黏身,同時亦帶出相關的辣勁,確是香辣惹味之選擇,至於面層的芝麻與及牛肉等物,還是堪作綠葉之用。
酒糟煎肉餅
還有這味壓軸的酒糟煎肉餅,是屬於滬幫的名菜之一,用上人手刴的肉餅,可煎得外脆內嫩,雖然未見太重的彈性,但肉質還是見著軟熟,亦帶出鬆化之口感,當中最為精彩的部份,亦加入了陳年酒糟於肉餅之內,所以在嚐出鮮味之同時,亦帶上了芬芳的香氣,只是菜式雖然精彩,卻放在最後的時段才上場,期間不少食友亦已見頂,套用最近常說的老話,可錯過「最佳的時光」了。
上湯木耳浸絲瓜
滿以為已經完結,誰知還是呈上這碟上湯木耳浸絲瓜,說起來也差了菜蔬類的款式,正值時令之選,味道是不錯的,但不多作陳述了。最後每人以二百八十元付帳,很少以三百元以下的價錢,吃著多款精心烹飪的菜式,吃得捧著肚子離開之餘,而且超過九成也是水準之選,套用同時另一位食客所言,正是實而不華物超所值。如果硬要挑剔的話,場內的餐桌佈置實在一般,坐起上來擠迫之餘,亦是不太舒適,純以造尋味道為題的話,還是不應太大介懷。

最後套用電影一代宗師的情節,其中劉家勇師父就提到,我的功夫是「玩雜」的,但又有甚麼不好?! 有時在東邊學得一招,又在西邊套到兩手,只要配搭得宜的話,也可以自成一個「體系」的。作為一頓盛宴,今餐就說到這裡為止,下次途經裡的話,也不難想像得到,會單獨吃上一碗牛腩河之類的東西的。

陵之微調:優良之選(單以食物來說)

評分(以10分為滿分):味道 9 環境 6.5 服務 7 衛生 7 抵食 9

品嚐於二零一四年八月廿三日晚上
题外话/补充资料: 註:此餐廳亦會承辦私房菜之服務,當中菜式不少,有興趣不妨致電商議,同時此餐亦包括了每人餐飲一杯,不過酒興一起之下,最後還是沒有點選而已。
2014-08-22
川味炒河
酒糟煎肉餅
上湯木耳浸絲瓜
2014-07-21 753 浏览
自己都算幾鍾意同幾食得辣, 市面上亦都有好多食湖南菜同四川菜嘅地方,但係講到至愛都莫過於哩間 "澳門咖哩王清湯腩平時唔夠人所以都唔多機會可以嗌小菜, 不過今晚啱啱好湊夠人可以一齊品嚐到lu坐底即刻睇睇菜牌有咩可以揀, 整份菜牌當中以辣口味為主, 不過都有少部份俾唔食得辣嘅朋友選擇最後我地揀咗:麻辣爆炒煙臘肉京蔥炒牛肉孜然炒牛肉宮保雞丁白灼薑蔥牛柏葉田園三劍客等咗大概10分鐘, 首先嚟嘅係"京蔥炒牛肉", 牛肉口感味道新鮮, 同京蔥味道非常配合, 之後嚟嘅係"孜然炒牛肉", 牛肉一樣口感味道新鮮, 整碟都充滿住濃郁嘅孜然味(後尾問過老細原來佢地唔係用孜然粉, 而係用原粒孜然)等多一陣再嚟嘅係"宮保雞丁", 配料有青紅辣椒、乾指天椒同埋老細喺四川人貨嘅花椒, 雞丁口感嫩滑, 同配料亦都好夾再嚟就係"麻辣爆炒煙臘肉", 配料有紅辣椒, 乾指天椒, 大蔥同洋蔥等等, 令胃口大增,至於煙臘肉除咗有臘肉嘅口感之外, 仲多咗一種煙燻嘅味道之後再嚟嘅係"田園三劍客", "三劍客"其實係指三種唔同嘅瓜, 分別係苦瓜, 青瓜同矮瓜,再配以少量嘅辣椒碎同蒜粒清炒, 三種瓜食落都好爽口, 而苦瓜更加冇咗嗰種苦
但係講到至愛都莫過於哩間 "澳門咖哩王清湯腩

品嚐到lu

俾唔食得辣嘅朋友選擇

最後我地揀咗:

配合,

然味(後尾問過老細原來佢地唔係用孜然粉, 而係用原粒孜然)

人貨嘅花椒, 雞丁口感嫩滑, 同配料亦都好夾

至於煙臘肉除咗有臘肉嘅口感之外, 仲多咗一種煙燻嘅味道

再配以少量嘅辣椒碎同蒜粒清炒, 三種瓜食落都好爽口, 而苦瓜更加冇咗嗰種苦澀味,
唔太食得辣嘅朋友用嚟解辣啱哂

最後大家都唔夠喉, 於是嗌多咗碟"白灼薑蔥牛柏葉", 牛柏葉新鮮彈牙爽口, 未被漂白,
所以每啖都食到牛柏葉本身嘅鮮味

除咗哩幾樣小菜之外, 我地仲每人嗌多一碗足料蕃茄湯, 蕃茄湯用料充足, 每一啖都品嚐到
濃郁嘅蕃茄味, 湯內亦都有好多湯渣, 確係真材實料!

今次之後唔知幾時先至可以湊夠人一齊再食lu, 希望快啲可以再嚟食啦

麻辣炒煙臘肉
足料蕃茄湯