2023-09-11 68 浏览
旺角既野食食得多, 冇咩新鮮惑, 以前返工成日經過勝利道,比較多小店不過已經好多都變左寵物店行出少少見到呢間野好似幾吸引,叫火鳳凰好有氣勢咁吸引既仲有呢隻牛另外, 佢早午荼市都係有得飲荼食點心既我地一上到去就已經見到有人叫左至尊牛魔王, 好大隻打卡一流所以未諗到叫咩湯底我就決定必叫呢個湯底方面,都有好多唔同特色野有個係南瓜配雞, 但我地唔想淨食肉好似叫其他好d見到雪山飛狐鍋好似幾得意又較為清D, 所以就叫左佢啦配料既選擇都唔少架座位都幾闊落,我地個位仲有得睇電視醬料就自助吧自己拎,有少見既沙薑同陳醋野食方面,我地主要都係食左海鮮同牛,仲有甜品糍粑個鍋底係蛋白同海斑既魚湯店員都有嗌我地D魚湯可以試下先,先再攪拌D蛋白又真係幾鮮味喎同埋條魚都幾大,明明我都食左好多仲有半條咁呢個係至尊牛魔王$398真係物超所值有幾款唔同牛既部位,紋理色澤都唔錯仲有牛胸爽呀,唔好睇佢好似肥油咁,其實係多數係軟骨部位黎,爽口我地仲叫左花膠仔、鴨血等等呢個廣島蠔都幾飽滿鮮甜糍粑我一個人食左大半碟我鐘意佢唔係好甜,煙韌得黎唔算黏口人均五百蚊左右就食到咁多啦好在男朋友唔做大嘥鬼,包底食埋D野個牛必嗌,野食份量都幾多下
不過已經好多都變左寵物店
行出少少見到呢間野好似幾吸引,叫火鳳凰好有氣勢咁
吸引既仲有呢隻牛
另外, 佢早午荼市都係有得飲荼食點心既
我地一上到去就已經見到有人叫左至尊牛魔王, 好大隻
打卡一流
所以未諗到叫咩湯底我就決定必叫呢個

湯底方面,都有好多唔同特色野
有個係南瓜配雞, 但我地唔想淨食肉
好似叫其他好d
見到雪山飛狐鍋好似幾得意又較為清D, 所以就叫左佢啦
配料既選擇都唔少架
座位都幾闊落,我地個位仲有得睇電視
醬料就自助吧自己拎,有少見既沙薑同陳醋
野食方面,我地主要都係食左海鮮同牛,仲有甜品糍粑
個鍋底係蛋白同海斑既魚湯
店員都有嗌我地D魚湯可以試下先,先再攪拌D蛋白
又真係幾鮮味喎

同埋條魚都幾大,明明我都食左好多仲有半條咁
呢個係至尊牛魔王
$398真係物超所值
有幾款唔同牛既部位,紋理色澤都唔錯

我地仲叫左花膠仔、鴨血等等
呢個廣島蠔都幾飽滿鮮甜
糍粑我一個人食左大半碟

我鐘意佢唔係好甜,煙韌得黎唔算黏口
人均五百蚊左右就食到咁多啦
好在男朋友唔做大嘥鬼,包底食埋D野

個牛必嗌,野食份量都幾多下,同埋質素都對得住個價錢
如果多D人黎就可以試多D款啦
2023-09-03
  • 至尊牛魔王
  • 南國糍粑
2023-09-08 70 浏览
椰子雞鍋湯底椰子雞鍋用新鮮椰青汁,所以入口非常清甜。眼看果然真材實料,鮮甜無比。附加半隻走地雞,放入鍋內煮了好一陣子也非常嫩滑有雞味,這個椰子雞鍋真不錯!當煲滾這個椰子雞鍋後,會加入一整個椰青汁,椰青汁和雞十分夾,越食越好味,入口帶椰香瓷食得出這些就是走地雞,皮下脂肪很少,而且食入口雞肉有嚼勁。手切安格斯牛頸脊,有細微的嚼勁,口感肥嫩而具彈性,適量油花,入口肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁,不錯。加拿大象拔蚌,即叫即劏, 一物兩食刺身和打邊爐,店員放低日本豉油芥辣可以刺身,肥美鮮甜、口感爽脆,而打邊爐,只需輕輕一灼熟,也非常鮮甜爽口,超正!桶蠔好新鮮,洗得乾淨脹卜卜,入囗沒有多餘嘅腥味, 肉質肥美鮮味,很重的蠔香,正!萵筍入口爽脆清甜。
食得出這些就是走地雞,皮下脂肪很少,而且食入口雞肉有嚼勁。
萵筍入口爽脆清甜。
今天去旺角探訪朋友,朋友推介一間開業約半年的火鍋餐廳。友人指它早市還有精緻點心吃,但一直未試過它的晚市火鍋。今天有我作伴,決定一試。食火鍋,當然要先選一個湯底啦。由於我不食辣及太濃味的食物,所以便揀選了最廉價的湯底:霸王藏嬌鍋。雖然連加一只是約兩百元的湯底,但份量、擺盤、味道卻絕不馬虎。單是這個足份的半隻雞,和少量飲這火鍋湯底,已經令我有四五成飽足啦。 再多點兩款小份量食材:1)鳳尾黃金蝦==>即叫即炸,香脆好食;2)鮑魚質素中上;3)北海道黑毛豬腩片==>日本豬一如預期,豬味濃郁。 壓軸當然就是牛啦,沒有牛的火鍋餐,個人是唔會歡喜。 由於用餐之時並未進入晚市黃金時間,所以店內客人不多,我一直未能見到其它人點選同款菜色。 嘩,當侍應從不遠處抬著巨型牛魔王來的時候,真是被它的份量所震撼:以未計加一只是400元的薄片火鍋牛肉,其份量及種類,是我在香港品嚐過同價位水平,最多片及種類的一次。 餐單明明只寫了三個牛的部位,最後送到餐桌時卻變成五個部位,今次真係好口福。由於未食勁量版的牛魔王餐時,已經有四、五成飽,所以和友人最終要邊聊天邊慢食近3小時才能徹底"消滅"牛魔王。

重型牛魔王

• 牛魔王
2023-09-07 50 浏览
旺角真係有好多火鍋店但係想食高質嘅火鍋我今日就有好推介位於太平道6號地下有旺角火車站行過去只需幾分鐘,今日揀咗個超級抵食,性價比有極高嘅套餐餐廳非常闊落樓底又夠高。最重要咁炎熱嘅天氣冷氣仲夠晒凍,令我食得舒舒服服豪華必選餐$698鮮椰子滋補雞鍋(半隻)雞嘅份量有半隻,雞皮唔會太厚,令到湯底都唔會特別肥膩,加咗椰子湯底非常香濃,當湯底滾咗之後,原個椰子嘅椰子汁水倒入湯入面,令到所有食物都非常鮮甜原條加拿大野生象拔蚌(細)叫咗細size嘅象拔蚌份量都算多,每一片都切到較為厚身,非常有鮮味,入口爽口,連埋Wasabi一齊食,令味道更加出眾,有兩種食法,可以直接生食係其中一種,而另一種食法就係放入鍋滾一至兩秒,依然都仲好鮮味,有咀嚼咁手切安格斯牛頸脊,牛肉鮮紅色脂肪同牛肉嘅比例非常平均,容易入口,香濃嘅牛肉味,非常滿意萵筍$28,蔬菜非常新鮮,嫩綠,入口又爽口,清甜台山桶蠔$138, 蠔嘅size非常大隻,入口仲冇腥味,仲有好清新既海鮮味,質素非常好,夠晒肥美,又有口感

豪華必選餐$698

鮮椰子滋補雞鍋(半隻)

原條加拿大野生象拔蚌(細)

萵筍$28,蔬菜非常新鮮,嫩綠,入口又爽口,清甜

2023-09-06 119 浏览
前排同朋友途經何文田,見到間火鍋店有得飲茶同埋食點心,餐廳裝修有茶居的感覺,設計十分別緻高雅,我們坐在窗邊卡位嘆茶,特別寫意,座位寬敞舒適,,坐係到傾計又幾舒服,我哋食左好多款不同點心,睇的出是廚師用心出品的手工點心。水準好好👍值得一推。愛狗的我就推一推呢款泰迪狗慕斯,造型十分趣致,唯一缺點就係你會吾捨得食,佢味道方面真係做得好好,滋味濃郁飽滿,口感卻輕盈細滑又涼爽,入口Q彈柔軟瞬間融化在嘴裡,真係好好食。我哋都試左幾款不同嘅點心,睇的出係點心師傅用心出品的手工點心,水準好好值得一推,服務員態度亦都好好,下次有經過何文田會再光顧。
2023-09-02 63 浏览
勝利道位於市區,而又比較寧靜這裏有不少餐廳,朋友推介這店的牛肉,所以試一試。湯底 :霸王藏嬌鍋 $188很有氣勢湯底,原隻雞插在南瓜內,加上金箔。待我們打完卡後,職員親自在我們面前切件。雞已經熟得剛剛好,所以可以立即吃。職員還叮囑我們南瓜最後吃,因為煮得較淋,湯也變得比較甜至尊牛魔王$398這個真的很有份量啊!!!!有五款牛肉:牛白肉(橫隔膜)、牛板建、牛肩、封門柳、牛小排牛肉很新鮮,切得也很薄,打邊爐一流這個真的超值,如果分開點應該不平北海道黑毛豬腩片 $108薄切黑毛豬,夠肉味😊滋味鮑魚 $56平時打邊爐鮑魚比較韌,這個肉質柔軟😊鳳尾黃金蝦 $48新鮮即炸,這個價錢來說不錯啊店內環境:座位寬闊舒服餐牌:
勝利道位於市區,而又比較寧靜
這裏有不少餐廳,朋友推介這店的牛肉,所以試一試。

湯底 :霸王藏嬌鍋 $188

至尊牛魔王$398
這個真的很有份量啊!!!!

有五款牛肉:牛白肉(橫隔膜)、牛板建、牛肩、封門柳、牛小排
牛肉很新鮮,切得也很薄,打邊爐一流
這個真的超值,如果分開點應該不平

北海道黑毛豬腩片 $108
薄切黑毛豬,夠肉味😊

滋味鮑魚 $56
平時打邊爐鮑魚比較韌,這個肉質柔軟😊

鳳尾黃金蝦 $48
新鮮即炸,這個價錢來說不錯啊

店內環境:座位寬闊舒服

餐牌:

冇打邊爐一段時間,今次同兩個朋友dinner揀咗呢間,火鍋配料同湯底幾唔錯,3個人食到飽埋單只係$1000,平均每人3百幾蚊,幾抵食!呢度都有幾多特色湯底,不過我地最後揀咗人人都啱口味嘅沙嗲湯底,估唔到呢個湯底咁濃咁足料,入面有好多沙爹醬,而且仲有好多花生碎,兼做到起沙嘅效果我哋點咗7款火鍋配料,估唔到份量都夠3個人食🌟至尊牛魔王呢個上枱嗰刻好震撼,冇諗過係咁大盤,仲要個盤係成隻牛咁樣,入面有美國封門柳、安格斯牛肩胛、頂級牛板腱,牛嘅雪花幾靚,肥瘦適中,切到好薄,肉質又嫩滑又夠淋,而牛味都夠濃,好少可打邊爐食到咁正嘅牛🌟手打芝心墨魚丸呢個都係另一必食之選,墨魚丸一來彈牙,二來入面真材實料有好多墨魚,而芝士雖然未至於爆漿,但就混咗喺粒丸入面,增添咗層次,而冇搶咗墨魚嘅鮮味我仲叫咗下面呢堆配料,價錢唔貴,份量都算多🌟三星蔥香爆漿貢丸🌟士林鴨血🌟炸支竹🌟娃娃菜🌟海鮮菇野飲就叫咗一jar竹蔗茅根,甜度適中,啱哂用黎清熱,而最後仲叫咗個南國糍粑,外面炸到幾脆,入面好煙韌呢間環境唔錯,坐得幾舒服,下次會再約朋友食

我哋點咗7款火鍋配料,估唔到份量都夠3個人食

🌟至尊牛魔王

🌟手打芝心墨魚丸
手打芝心墨魚丸

我仲叫咗下面呢堆配料,價錢唔貴,份量都算多
🌟三星蔥香爆漿貢丸

炸支竹

🌟娃娃菜
🌟海鮮菇
海鮮菇

竹蔗茅根(一札)

南國糍粑

呢間環境唔錯,坐得幾舒服,下次會再約朋友食

2023-08-25
手打芝心墨魚丸
三星蔥香爆漿貢丸
士林鴨血
炸支竹
海鮮菇
南國糍粑
2023-08-28 66 浏览
何文田,貴價地方估唔到都有咁性價比高嘅火鍋店價錢唔貴,份量超大,水準一d 都唔低泊車又方便,勁多咪位係附近menu 都幾多野食,價錢一d 都唔貴調味醬勁多選擇,有沙薑比較小見覇王藏嬌鍋 $188比你打完卡,店員會幫你切好隻雞至尊牛魔王 $398咁大隻牛,d 肉仲要係靚肉平時出面咁嘅價錢都係得果一碟仔八吋帝皇蟹柳 $48勁大條盤籽鮮蝦滑$88勁大舊,出面嘅一倍有多菲菜餃 $48又係勁大舊,真係好揸食白鰭片 $98超新鮮,又係份量超夠地址: 何文田太平道6號太平居地下1號舖
何文田,貴價地方估唔到都有咁性價比高嘅火鍋

價錢唔貴,份量超大,水準一d 都唔低

泊車又方便,勁多咪位係附近

menu 都幾多野食,價錢一d 都唔貴

調味醬勁多選擇,有沙薑
比較小見

覇王藏嬌鍋 $188
比你打完卡,店員會幫你切好隻雞

至尊牛魔王 $398
咁大隻牛,d 肉仲要係靚肉
平時出面咁嘅價錢都係得果一碟仔

八吋帝皇蟹柳 $48
勁大條

盤籽鮮蝦滑$88
勁大舊,出面嘅一倍有多

菲菜餃 $48
又係勁大舊,真係好揸食

白鰭片 $98
超新鮮,又係份量超夠

地址: 何文田太平道6號太平居地下1號舖
2023-08-27 58 浏览
至尊牛魔王入場😆🤤依間何文田火鍋店,網上見到評價好好所以今日一行三人嚟到幫襯!呢度嘅環境好清靜又幾好坐,好啱朋友嚟呢度聚會傾偈!一埋枱就見到喼度嘅招牌牛魔王,當然就一定要叫佢嚟食吓啦!湯底方面我哋就揀咗經典港式沙嗲鍋,味道非常之濃郁,食得出落咗好足料😍牛魔王味道我完全俾佢震懾左,本身以為三百幾蚊牛嘅份量唔會好多,但係見到上台嘅評判大到嚇死人🤯呢個拼盤包括左好幾款牛肉,你見到啲花紋就知道啲肉係靚,每一款都有好香嘅牛肉味,正啊😄🫶🏻除此之外我仲叫咗好幾款嘅配料:⭐️士林鴨血⭐️三星蔥香爆漿貢丸⭐️手打芝心墨魚丸⭐️娃娃菜⭐️炸枝竹⭐️海鮮菇當中我想特別推介手打芝心墨魚丸,呢個可能係我食過最好味但彈牙嘅墨魚丸。口感一流,我食到嗒嗒既墨魚肉,超級好味😋最尾我仲叫咗南國糍粑,識落好煙煙銀銀。嘢飲方面呢度都有好多選擇,我就揀咗打邊爐一定唔少得嘅竹蔗茅根,完全係手工自家製,好鮮甜的味道。整體嘅歌好推薦一間嘅火鍋店,三個人嚟食,大概只係$1000左右就買到單,非常之抵食😋

除此之外我仲叫咗好幾款嘅配料:

⭐️士林鴨血
⭐️三星蔥香爆漿貢丸
⭐️手打芝心墨魚丸
⭐️娃娃菜
⭐️炸枝竹
⭐️海鮮菇

2023-08-26 42 浏览
今日同朋友去痕食火鍋,選了在旺角東站附近,太平道6號的「火鳳凰火鍋」。店內有多款套餐供大家選擇,無論喜歡海鮮或是喜愛肉食,都大把選擇。加拿大象拔蚌爽口到不得了,鮮味一流,無論刺身或火鍋,都吃不停口。手切安格斯牛頸脊紅紅的肉色,已經知道夠哂新鮮,口感嫩滑,牛肉味濃。鮮椰子滋補雞鍋雞件嫩滑,椰子味香濃,飲咗兩碗湯才打邊爐,不會錯過咁好味的椰子雞湯。手拍青瓜青瓜爽爽脆,少少辣,最佳開胃菜。手打墨魚丸手打當然新鮮,口感QQ彈,而且很有墨魚的鮮味。鮮淮山新鮮淮山帶有一種獨特的甜味,爽口又有營養。鮮蝦滑當然新鮮,有嚼勁,蝦味濃,加埋蟹籽,咬落去爆珠珠,口感更加特別。餐廳內有獨立房間,其他都以卡位形式,座位寬敞,三五知己慢慢食傾吓計,非常舒適。選擇多,總有啱口味的。

加拿大象拔蚌
爽口到不得了,鮮味一流,無論刺身火鍋,都吃不停口。

手切安格斯牛頸脊
紅紅的肉色,已經知道夠哂新鮮,口感嫩滑,牛肉味濃。

鮮椰子滋補雞鍋

手拍青瓜
青瓜爽爽脆,少少辣,最佳開胃菜。

手打墨魚丸
手打當然新鮮,口感QQ彈,而且很有墨魚的鮮味。

鮮淮山
新鮮淮山帶有一種獨特的甜味,爽口又有營養。

鮮蝦滑

選擇多,總有啱口味的。

2023-08-25 37 浏览
係旺角想食高質火鍋,我有好推介,位於太平道6號太平居地下,旺角站步行7分鐘就到。我們叫了一個豪華必選餐 $698:加拿大象拔蚌(細)鮮椰孑滋補雞鍋手切安格斯牛頸脊真係超抵食😍鮮椰孑滋補雞鍋雞隻嫩滑,湯底濃郁,還有一個鮮椰青,最後放入鍋中,令到椰子香味十分特出。加拿大象拔蚌象拔蚌新鮮,有鮮味之餘,非常爽口。我一半食刺身,一般放鍋滾幾秒,兩種食法都很鮮味,很有咀嚼感。手拍青瓜 $48微辣,口感清新。手切安格斯牛頸脊牛肉新鮮,肉質嫩滑,牛味十足。手打四寶丸 $98手打丸,除了新鮮,特別彈牙爽口。墨魚丸的口感彈牙有嚼勁,味道鮮美。牛肉丸、豬肉丸都很有肉味。鮮淮山 $28鮮淮山的口感柔軟,咀嚼時會有一種獨特的脆脆感,帶有一點點甜味,而且營養豐富。餐廳內環境
我們叫了一個豪華必選餐 $698:
加拿大象拔蚌(細)
真係超抵食😍

加拿大象拔蚌
象拔蚌新鮮,有鮮味之餘,非常爽口。

手拍青瓜 $48
微辣,口感清新。

手切安格斯牛頸脊
牛肉新鮮,肉質嫩滑,牛味十足。

手打四寶丸 $98
手打丸,除了新鮮,特別彈牙爽口。
墨魚丸的口感彈牙有嚼勁,味道鮮美。
牛肉丸、豬肉丸都很有肉味。

鮮淮山 $28

餐廳內環境

2023-08-21 59 浏览
呢間打邊爐餐廳的性價好高!無論價格、食物美味程度定係份量,都完全超乎了期望!———————————-這家餐廳的價格非常平實,人頭$500已經食到非常飽。特別推介牛肉只需$368就有咁多,絕對物超所值今次湯底揀左南瓜雞湯,南瓜的甜味和雞湯的鮮美完美融合,每一口都讓人感到舒適和滿足。食材選擇都非常豐富,我地叫左鱔片、韭菜餃、蟹柳和牛胸爽等。牛肉切得薄而嫩滑,鱔片口感彈牙且帶有淡淡的海味,韭菜餃和蟹柳也各自有著獨特的風味,而牛胸爽則有著濃郁的牛肉香氣——————————-呢家餐廳的湯底和食材份量都十分豐盛總結來說,這家打邊爐餐廳真的是一個超值的選擇。價格平實,食物美味且份量十足同朋友食飯絕對值得試一試
呢間打邊爐餐廳的性價好高!
無論價格、食物美味程度定係份量,都完全超乎了期望!
———————————-

——————————-
呢家餐廳的湯底和食材份量都十分豐盛
同朋友食飯絕對值得試一試
2023-08-19 69 浏览
餐廳的裝飾簡潔大方,營造出放鬆和友好的氛圍,同三五知己一齊暢飲暢食,十分舒適。菜單上的選擇非常豐富多樣,包括各種肉類、海鮮、蔬菜和豆腐等。而且有很多套餐可以選擇,性價比十分高,包括有至尊牛魔王、豪華必選餐、超值海鮮盛、游龍金池戲火鳳、霸王藏嬌鍋、雪山飛狐鍋、雞煲、烤魚。牛肉可以揀佢哋嘅平天大聖拼盤,份量好足,而且有三個唔同部位嘅牛肉,性價比高。鴨血切得夠厚身,唔似得其他店超薄,一如既往嘅滑。餛飩裡面有大大隻蝦,皮又很薄,咬下去幾爽。蔬菜拼盤和萵筍的菜類很新鮮,又很大份,別家的蔬菜拼盤都很小的,這一家有幾種菜,又很大份,真的很抵,對於我呢D什麼菜都想食解解油膩,值得一叫。

鴨血切得夠厚身,唔似得其他店超薄,一如既往嘅滑。

餛飩裡面有大大隻蝦,皮又很薄,咬下去幾爽。

2023-08-17 62 浏览
火鳳鳳位於旺角站附近,餐廳位於二樓,店內裝潢非常時尚,很寬敞,枱與枱之間的空間很足夠,全部都是卡位,坐得很舒適。火鍋湯底的選擇有很多,我們選擇了椰子清遠雞鍋,清遠雞件另上,份量很多,椰子雞鍋很香甜入味,我們當湯喝了幾碗,十分暖身。雞件啖啖肉,十分嫩滑。餐廳的安格斯雪花肥牛非常優秀,不僅入口即溶,牛味還非常濃郁,吸收清甜的湯底後鮮味倍增,兩種層次的味道水乳交融,牛肉滾10數秒便可拿起,非常嫩滑,一大碟的牛肉轉眼間便吃清光,還有種「喔!這麼快就吃完了!」的感覺。另一美食推介是餐廳的大連鮑魚,非常彈牙有口感,肉質也非常鮮味,與餐廳的蝦滑和雲吞一樣都是招牌菜,必試之選!蝦滑內真的有蝦,絕不欺場,鮮味和口感都提升到另一層次~總括而言,餐廳的食物質素非常高,價錢也很合理,絕對物有所值~火鳳凰火鍋料理📍何文田太平道6號太平居地下1號舖

火鳳凰火鍋料理
📍何文田太平道6號太平居地下1號舖
2023-08-17 43 浏览
最近同男友係何文田火鍋店食左餐可以回頭既火鍋。喱家火鍋店以其特色的椰子雞湯底聞名,其中包含左新鮮的椰青和半隻清遠雞,為整個湯底帶來鮮甜風味。首先講下個椰子雞湯底。一上桌,就俾湯底中飄散的椰子香味所吸引。椰子既自然甜味融入左湯底,與鮮嫩既雞肉完美結合。湯底本身濃郁而清爽,帶D微妙椰香。喱種湯底不僅能提升其他食材鮮味,還帶來了一種獨特的口感。除左湯底,仲點了一D其他配料。其中最引人注目的是黑松露墨魚滑,豐富既黑松露香味以及嫩滑既墨魚滑。每一啖都充滿了黑松露的香氣,令人回味無窮。墨魚滑的質地細膩,口感滑順,與湯底完美融合。另外,我還點了雲吞、竹笙、牛柏葉和牛板健等食材。雲吞皮薄餡多,內餡鮮美,配合左成個火鍋。竹笙的爽脆和牛柏葉的鮮甜味道相得益彰。牛板健則嫩滑多汁,肉質鮮嫩,融入湯底後更加美味。最後,讓我來講講價格和份量。我同男友2個一共食左大概九百幾蚊。考慮到所點既食材種類和品質,我地都認為算相當抵食既價格。而且,火鍋的份量都好充足,我們食得好飽,物超所值。總的來說,誠意推薦喱間何文田火鍋店,特別係椰子雞湯底!

總的來說,誠意推薦喱間何文田火鍋店,特別係椰子雞湯底!