2019-03-22 43 浏览
Hogology is a famous joint for fried pork chop with their first branch at CWB.Now they have a second branch on Wellington Road near the Sheungwan end with a 1960s touch to it with old movie posters etc.There is English on the menu.I ended up ticking for more noodles by mistake because I thought if you wanted noodles instead of rice that box had to be ticked.As well as pork chop, they had other stuff to cater for people who don't feel like having pork chop.Had the pork chop with thick noodles.The

There is English on the menu.
The pork chop was moist whilst the coating was crispy.
For the noodles, you can choose thin or thick.

I found that the sauce tasted different for the thin and thick noodles, the thin noodles tasted sweet while the thick noodles were more savoury.
For the other bowl, had thickly sliced luncheon ham and egg with thin noodles.
This was satisfying with curry sauce and spring onion sauce.
Will be back often as the location is much more accessible than CWB.
2019-03-22 60 浏览
行過餐廳門口嘅時候,覺得門面好有文青feel!l之前經過都想食架啦,但係成日都要排隊,所以都未有機會嚟食。今日係特登早啲去,為咗唔洗等位。雖然好似冇人坐咁,不過係因為啲人坐晒我嗰邊同時間未到姐,因為我5:45記到啦。一到六點,啲人都陸續入嚟,好彩早到一步!講返食物先,我叫咗秘制豬排飯(肉燥汁)再加咗蔥油,飲熱蜂蜜生姜薑茶。個豬排真心好好食!首先,外皮係勁脆,但入面唔會好「鞋」,係有肉汁嘅;而且望到個size係勁大,完全係唔欺場呀!再加上,個鹵肉飯嘅汁係好適中嘅,唔會過鹹,可以match到個豬排。不得不講,當然係個蔥油啦!雖然要加$8先食到,但我真係覺得抵加!個蔥油一落去,成碗飯香口咗好多!正!仲埋都有個小山丘咁高,夠食一碗飯。餐廳好貼心咁有得揀少飯,啱我呢啲扮細食嘅女仔😂😂見到隔離檯食麵,我都好想食,下次一定要嚟食個麵。杯生薑茶又唔會太甜或者太辣,我覺得都幾好飲。個環境其實好有feel,有懷舊海報同裝飾,仲要有埋壞舊歌(唔知係咪咁啱啦),簡直係食個快餐都份外有feel呀!臨走先發現侍應嘅制服上面係有句好正嘅slogan,再後知後覺地發現:全間鋪嘅主食都只賣豬🐷😂😂😂

杯生薑茶又唔會太甜或者太辣,我覺得都幾好飲。

2019-03-21
2019-03-21 58 浏览
第一次寫食評, 係因為呢到啲豬扒實在係太太太太太好食!唔表揚吓佢有啲對唔住自己 豬扒勁大塊,仲要又脆又嫩!! 煎蛋都係超超超脆!!! 我地兩個不停咁話好脆好好食 話說唔記得點解openrice search 到呢間野, 見到零負評就save低咗, 見今日老公竟然唔洗ot, 就由原本嘅hea / 快食變咗來呢到~ 不過小店有啲難搵, 喺威靈頓街凹咗入去, 好容易會miss咗~我地都係叫咗豬扒滷肉汁飯 ($56) + 蛋 ($8)佢個飲品 (+$5) 都唔會hea你 - 我個薑茶啲薑係超多的!唯一希望可以有個選擇係豬扒滷肉飯(唔係得滷肉汁)>> 咁就perfect池啦!!非常surprised中環有咁平靚正嘅餐廳!下次會食蔥油豬扒飯 P.S. "炊豕"原來讀 "吹此"P.P.S. 原來銅鑼灣都有分店hahahahahP.P.P.S. openrice 寫九點閂門, 不過佢地今日八點就唔比人入 (可能因為嗰日咁啱唔乜客啩?) 想晏少少食嘅話可能要留意啦~~

我地都係叫咗豬扒滷肉汁飯 ($56) + 蛋 ($8)

豬扒滷肉汁飯+煎蛋

唯一希望可以有個選擇係豬扒滷肉飯(唔係得滷肉汁)
>> 咁就perfect池啦!!

非常surprised中環有咁平靚正嘅餐廳!
下次會食蔥油豬扒飯

P.S. "炊豕"原來讀 "吹此"
P.P.S. 原來銅鑼灣都有分店hahahahah

2019-03-21
豬扒滷肉汁飯+煎蛋
2019-03-19 58 浏览
平時銅鑼灣店次次都排長龍,上環開左新店就決定嚟搏⼀搏。嘩~正呀竟然冇人!真係未食先興奮! 銅鑼灣鋪⾏開嘅⽂⻘風嚟到上環呢間更有味道,依個鋪位仲做埋個大窗, 咁又比我坐到喺窗邊,望住對面嘅舊建築堅好feel~ 拎起點餐紙第⼀時間係剔蘋果汁 因為真係好好飲,食親都要飲沖繩豬軟⾻骨飯豬軟⾻⼤大舊,菜又⼤大棵,⼤到借住哂啲飯。豬軟⾻好豐富膠質咁,成到後尾有啲嘴黏黏。 ⾁燥汁秘製豬扒飯 個豬扒,好!⿁!正!!豬扒熱辣辣好爽脆,入面又好淋,而且⼀啲都唔乾,可以見到有入⾯面有適當嘅 油份。最正嘅炸豬扒就係依啲! (好食過銅鑼灣店 ) 加左個炒滑蛋。⼈地多數放埋喺飯上面,不過我就叫左另上。淨食就覺得普普通通,撈飯食會好味啲。 酥炸鳳尾蝦,⼀碟有三隻。隻蝦⼜係炸得幾爽,同埋個醬都係好好味。

拎起點餐紙第⼀時間係剔蘋果汁 因為真係好好飲,食親都要飲

沖繩豬軟⾻骨飯

⾁燥汁秘製豬扒飯

2019-03-16
2019-03-09 185 浏览
人氣餐廳開到嚟中環啦!呢間炸豬排店係銅鑼灣長年都係要排隊的!中環新開點可以唔試下😮😮 Menu basically same! 叫左最愛咖哩汁豬排撈粗加午餐肉🤤🤤 豬排一樣鬆軟多汁又脆皮!食落粉唔厚,好大件!撈粗有d花生芝麻粒粉,咬口十足👅👅咖哩汁入面有件薯仔,幾入味💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ 個人覺得豬排今次食落干身左d.但加翻咖哩汁食會補翻濕潤嘅口感:-D加嘅午餐肉厚到不得了!又煎得香口,同咖哩汁又幾match呀😽😽另一個叫蔥花豆角叉燒炒蛋飯,炒蛋好嫩冇過熟😸😸而豆角都幾多,加上叉燒粒粒一齊食好好送飯😍😍 話說d飯真係好多,男朋友都食到10分飽咁濟:-D小食都係個幾款,所以要左海蟄,呢度係凍d同爽d架!食落好好送飯!飲品大推柚子蜜🤤🤤一樣咁足料同滋潤🌞🌞

另一個叫蔥花豆角叉燒炒蛋飯,炒蛋好嫩冇過熟😸😸
而豆角都幾多,加上叉燒粒粒一齊食好好送飯😍😍
話說d飯真係好多,男朋友都食到10分飽咁濟:-D

飲品大推柚子蜜🤤🤤一樣咁足料同滋潤🌞🌞
2019-03-08 202 浏览
豬扒飯店@炊豕店 網址: https://s.openrice.com/QrbS0zAY4W0地址: 中環威靈頓街148號地下 自從在銅鑼灣食過大大塊豬扒飯已念念不忘,在中環都開左分店啦!大感動要去食,因中午超多人排勁耐,索性改放工先去食。剔剔紙簡單方便,交比店員下單快靚工一大碗$56跟肉汁,豬扒水準仍是高水準,不單止大過過碗,另外多肉汁又嫩口。少飯仲減一蚊 因無乜菜我都跟碟$20 大豆芽,爽口又可以平衡豬扒那飽滯
豬扒飯店@炊豕店

地址: 中環威靈頓街148號地下

剔剔紙簡單方便,交比店員下單快靚工

是日小肥趁放假同隻豬黎中上環拍拖拖🙈適逢Dinner Time我倆未食野又還掂近近地🤪一於黎撐枱腳醫下肚先☺️👫🍴位於中環威靈頓街既炊豕店😆雖然距離上環站比較遠🙇🏻‍♂️但有空閒時間黎附近散下心行下街過黎亦是不錯☺️呢度環境裝修簡約之餘☺️牆身掛滿著懷舊電影海報既設計☺️亦盡顯香港地道傳統特式😆以地道傳統既香港特式環境做襯托😆煮出甚具風味食材亦盡顯特式😆秘製豬扒飯配肉燥汁經慢煮烹調後豬扒肉質嫩滑Juicy之餘🐷🤤脂肪比例均勻食落唔會太油膩😆外皮炸得酥脆配合嫩滑肉質😋更煮出外脆內軟既絕佳口感🐷🤤而肉燥飯更係小肥由細到大既最愛🍚😚🙇🏻‍♂️🐷經慢火細熬富鹹香既肉燥汁☺️肉燥汁中既魯肉肥肪比例均勻🤪🐷淋上飯中每一口都回味在心☺️🍚沖繩豬軟骨飯經滷水慢火熬煮既入味豬軟骨🐷🤤🔥👨🏻‍🍳濃香肉質更為滑嫩Juicy之餘😋配合爽口蓮藕能中和豬軟骨既膩感☺️絕佳既飯丼配搭😆🍚炒滑蛋 vs 滷水雞蛋滷蛋食落都算滑嫩之餘😋🥚配合五香滷水慢煮亦夠入味的☺️🔥如果有埋流心效果會更佳更好口感🙈😆但相比之下以中式西煮既奶滑炒蛋最吸引了🤤滑嫩Juicy既絕佳蛋香口感係無得輸🍳🤤涼拌大豆芽爽口健康既大豆芽😆配合微微酸香既涼拌醬汁食落更為開
是日小肥趁放假同隻豬黎中上環拍拖拖🙈

2019-03-06
炒滑蛋
滷水雞蛋
2019-03-06 136 浏览
其實好幾年前在銅鑼灣就食過炊豕店的豬扒飯,但因為懶得排隊,所以已經好久沒有光顧了。前陣子炊豕店在威靈頓街開了分店,收到消息後,馬上決定收工去食豬扒飯!平日收工時間,店裡只有小貓三四隻,所以也不用搭檯。中環分店的裝修和銅鑼灣本店相若。碗飯一上枱,賣相非常吸引。豬扒切成三大塊,蓋住了底下的白飯和肉燥,還有一條小棠菜。豬扒有一定厚度,炸漿酥脆香口而不油膩,肉質鬆軟。飯粒濕潤飽滿,粒粒分明,少飯後份量剛剛好(少飯可減$1)。肉燥汁內有大量肥豬肉,入口即溶,很有罪疚感。下次應該會加錢要求多肉燥汁,務求每一口白飯都沾上肉燥的油脂,惹味十足!中環分店保持到銅鑼灣本店的水準,不收加一,值得一試!

中環分店保持到銅鑼灣本店的水準,不收加一,值得一試!
2019-03-05 154 浏览
收藏了很久的餐厅,今天终于可以跟朋友放工之后来吃饭啦!赞👍中环就是中午超级多人,到了晚上,反而特别清静,大家都下班的下班,回家的回家。街道上,也没有了白天的嘈杂,好像去到了另外一个国度!言归正传,他们家的菜品其实很简单,一张菜单搞定。不过,个个都是精品。我点了话梅花雕猪手饭,朋友点了蜜汁猪扒饭,我们还要了小吃,椒盐鱿鱼须跟辣味海蜇!立马上图,有图有真相!我朋友说,猪扒饭其实一般,不过我自己的猪手饭,特别好吃😋肉质鲜嫩,特别弹滑!听说女生要多多吃猪蹄,补充胶原蛋白。赞赞赞!回家洗个热水澡,明天又有精力面对新来的机遇!晚上过来吃饭,真的不错,人不多,坐着也舒服😌中国人嘛,晚饭才是一天的主餐,吃好了,一切都好!
收藏了很久的餐厅,今天终于可以跟朋友放工之后来吃饭啦!赞👍

2019-03-03 150 浏览
中上環附近既野食普遍都好貴,難得比我喺威靈頓街搵到間抵食又高質既食店。朋友約左我去蘭桂坊既bar,去bar前就黎填飽個肚先呢度平時係要排隊既,不過我今日7點9先黎,就好彩唔使排隊。呢度既店面唔大,裝修既懷舊。客人都幾多。呢度最出名就係食豬排飯,不過我之前喺銅鑼灣店已經試過,所以我同朋友決定試下其他野食。我地分別叫左叉粒豆角蔥花炒滑蛋飯同埋梅菜扣肉飯,另加小食涼拌大豆芽。叉粒同豆角鋪滿成碗飯,味道超香,再加埋勁滑既滑蛋,每一啖都勁豐富,話咁快就清左成碗飯!梅菜扣肉飯亦都好唔錯,佢既肥豬肉好腍,入口即溶,配埋啲汁,好岩撈飯食,腩肉下低有好多梅菜!飯亦都幾多下,女仔食既話建議可以叫少飯,可以減一蚊!
呢度平時係要排隊既,不過我今日7點9先黎,就好彩唔使排隊。
呢度既店面唔大,裝修既懷舊。客人都幾多。
2019-03-02 226 浏览
好耐之前已經好想試呢間好出名食豬扒既餐廳, 見佢最近喺中環新開分店,當然要去試吓平日嘅晚上去食, 好彩唔使等位餐廳裏面打造成舊式香港嘅感覺, 貼左啲舊式海報, 好有feel, 座位大概坐到20, 30人, 人唔算好多,所以坐得好舒服, 好適合同朋友傾計一張落單紙for一個人, 都幾體貼, 有中英文既餐單秘製豬扒飯 肉燥汁第一次食梗係要叫個最出名嘅秘製豬扒飯, 自己仲加左隻煎蛋。飯菜一送到, 我同朋友都好驚訝, 豬扒真係好!大!塊!而且又炸得幾靚, 加上半生熟嘅煎蛋, 真係好吸引🤩🤩真係大過我隻手🤪🤪好誇張!!豬扒下面係肉燥飯, 偏向台式肉燥, 有啲肉粒, 肉燥汁嘅份量都慷慨, 而且係我喜歡嘅珍珠米, 好吃豬扒炸粉唔厚, 而且炸得香脆可口, 咁大塊大部份都係肉, 且肉質幾嫩, 唔乾唔柴!!蔥油豬扒飯 朋友叫嘅, 豬扒一樣大塊, 蔥油份量多得有啲可怕xd 超級足料!!! 味道比起秘製豬扒飯更濃味, 個人會較喜歡秘製豬扒飯多啲xd涼拌大豆芽 呢個小食好好食! 酸酸地, 好開胃xd 而且豆卜都好入味, 即使食到好飽, 但依然會好想食埋佢!熱蜂蜜柚子也不賴, 柚子蜜份量算多!整體質素真係唔錯,
平日嘅晚上去食, 好彩唔使等位

一張落單紙for一個人, 都幾體貼, 有中英文既餐單

秘製豬扒飯 肉燥汁
秘製豬扒飯肉燥汁

真係大過我隻手🤪🤪好誇張!!

涼拌大豆芽

熱蜂蜜柚子也不賴, 柚子蜜份量算多!
熱蜂蜜柚子

整體質素真係唔錯, 塊豬扒尤其出色, 份量又多, 食到我哋都捧住個肚走, 巧滿足呀
2019-02-28
秘製豬扒飯肉燥汁
熱蜂蜜柚子
  • 秘製豬扒飯  肉燥汁
2019-02-25 115 浏览
平時收工都會去附近做下健身,知道炊豕店係中環蓮香隔離開左新鋪,估計中環晚市會無咁多人就去試試自己之前未食過銅鑼灣店,知道果邊多人廢事排隊,果然一去到中環店應該新開關係,唔使排隊就可以直入。鋪頭唔係好大,大概最多坐到三十人左右,主力應該都係做午市外賣客。(坐低去個廁所,反而廁所好鬼大)牆身貼左唔少特式海報。之後就點餐,款式唔係好多,一張紙正面就齊晒,我就點左葱油豬扒飯+蛋再加個芝麻雞翼同一罐雀檸。呢度無加一,埋單共$101。豬扒飯葱油味好濃,飯量睇落唔多但加埋一塊即炸大豬扒,絕對好夠食。豬扒邊炸睇好脆,內層亦都唔會太乾,中意食重口味朋友絕對一試難忘。小食叫左個芝麻雞翼更覺得一絕,除左有以上豬扒口感,表面仲加左七味粉,而且咬落去雞翼嫩滑多汁,自己覺得比主角豬扒更好食總體黎講,其實全鋪都係煎炸類,入得就要預左要爆燈一餐,全部重口味。如果都ok,值得一試再試

)牆身貼左唔少特式海報。

2019-02-20
非常同意 永不再去 職員態度差 食物差過一般茶餐室 雪pork chop: 叫了三樣pork chop rice and noodle.  Curry pork chop: forget it. 蔥油豬扒無蔥油味:肉藻只是salty. 最好只有cook cola. 很失禮 希望不是香港人開
题外话/补充资料: 請不要信善穚
2019-02-23
  • Cook cola or lemon tea only
2019-02-22 222 浏览
今天工作來到中環,經過威靈頓街,見到這間「炊豕店」,之前試過銅鑼灣那間的豬扒飯,很是不錯。平時午餐時間一定要等位,今天晚餐早段時間來到,不用等位,實在太好了。上次食過豬扒飯,今次試試其他食物。話梅花雕豬手飯$52,有5舊豬手,份量足夠,配上2條小棠菜。豬手不太淋也不太硬,軟硬適中,夾著些少話梅味,感覺無咁肥膩。酥炸鳳尾蝦$24 (3隻),一食就感覺出蝦是新鮮的,也是新鮮炸出來,很香很脆,炸粉不會太厚,好食,讚。豆漿一支加$10

上次食過豬扒飯,今次試試其他食物。

豆漿一支加$10

2019-02-21
2019-02-21 194 浏览
一直都想試呢間大大件豬扒飯,知道佢地近排喺中環開左間分店,一於收工去食下先😋😋好彩收工行完街先去食晚飯,咁就唔駛點等位,避過人龍😊餐廳內以懷舊裝修及佈置為主,有學校懷舊櫈又有懷舊枱,梗有香港懷舊電影posters👍👍我同老公一人點咗一碗豬扒飯,分別係蔥油豬扒飯及肉燥汁豬扒飯,仲叫埋碟涼拌大荳芽一嚟到,兩碗豬扒都好大件,夠晒大碗,十分吸引蔥油豬扒飯好多蔥,蔥油夠晒惹味,米亦都比平時的夠晒咬口,豬扒配飯,夠晒好味👍👍肉燥汁豬扒飯,亦都好有台灣風味,大滿足😋😋夠晒好味抵食值得一讚係涼拌大荳芽夠晒醒胃,好入味,鍾意佢夠晒蒜香醋味😋😋待應們都十分殷勤👏🏼細心介紹,而且仲好好笑容添👍👍
好彩收工行完街先去食晚飯,咁就唔駛點等位,避過人龍😊
一嚟到,兩碗豬扒都好大件,夠晒大碗,十分吸引
肉燥汁豬扒飯,亦都好有台灣風味,大滿足😋😋
夠晒好味抵食
待應們都十分殷勤👏🏼細心介紹,而且仲好好笑容添👍👍