今天返家經過上環,發現一間裝修雅緻, 外牆有一個“炊字”下面就是一頭豬,嗰名好熟,走近發現不是哪間在銅鑼灣很多人排隊,上次食過哪間有美味大件豬扒(滷肉汁)嗎?原來係上環開左分店,咁當然要立即試下啦!室內比銅鑼灣寬敞舒服,一如既往都是玩懷舊風, 不過今次主題不只關於學校生活,還有懷水壺,舊電風扇,舊掛牆鐘,錶起了舊報紙,輕播著90年的流行曲,好像返中學時代。今次餐單製作精美,圖文並茂,清楚易填來到當然要再回味秘製豬扒(滷肉汁)($56),再加配滷水蛋($8)同黑豆漿($10)食物一上枱,又是豬扒這樣大件同香氣四溢今次我揀撈粗麵,味道同原店一樣, 豬扒做得外脆內嫰, 香炸蒜粒粒野味,滷肉大大粒伴上美味的滷肉汁撈起麵來食, 味道一流。再加一樽冰凍黑豆漿,簡直絕配。

今次餐單製作精美,圖文並茂,清楚易填

食物一上枱,又是豬扒這樣大件同香氣四溢

2019-05-21 53 浏览
由於公司早放工,所以就同位同事去附近食個early dinner 吹吹水途經依間店面設計幾特別既食店,於是就入去試試從店名可見,應該是專吃豚肉既店先睇餐牌,只得一頁,好簡單易睇主餐主打同豬肉有關既菜式,包括豬扒、豬手、豬軟骨、梅菜扣肉、肉燥、午餐肉等,配飯或撈麵食仲可以追加配菜同小食價錢大部份都是50幾蚊,依區黎講算係相宜。落完單後周圍望下店內環境,裝潢模仿古代古裝片既食店場景,幾得意飲品如點果汁近餐加8蚊,我地揀左蘋果汁同橙汁同事叫左肉燥滷蛋飯賣相不俗,肉燥唔似係台式?!見同事係男仔食晒都覺飽,而且味道不錯至於我就叫左沖繩豬軟骨撈粗麵粗麵份量都好夠,口感都略為彈牙,本身有汁入味,不錯豬軟骨份量都算多,口感幼滑,配埋麵食好夾整體都好滿意餐廳既食物水準,價錢相宜,環境都乾淨,如果想食有水準既快餐不坊考慮下

途經依間店面設計幾特別既食店,於是就入去試試

從店名可見,應該是專吃豚肉既店
先睇餐牌,只得一頁,好簡單易睇

仲可以追加配菜同小食

價錢大部份都是50幾蚊,依區黎講算係相宜。
飲品如點果汁近餐加8蚊,我地揀左蘋果汁同橙汁
同事叫左肉燥滷蛋飯
至於我就叫左沖繩豬軟骨撈粗麵
粗麵份量都好夠,口感都略為彈牙,本身有汁入味,不錯
豬軟骨份量都算多,口感幼滑,配埋麵食好夾

2019-05-20 59 浏览
台灣主題的餐廳,入邊全部都係懷舊的擺設同埋背景,一入到去就有old school feeling但舒服的感覺。我地三個人叫左四樣嘢,兩個飯兩個小菜,佢有海蜇同炸雞翼,一個滷肉飯,同埋一個豬扒滑蛋飯。海蜇酸酸甜甜,好食開胃,加埋啲芝麻更加香口。滷肉肉鬆飯份量都好多,而且啲醬汁好夠,夠我食晒成個飯都仲係有汁的,唔會好似其他鋪頭咁,啲汁食到最後淨係食白飯。個滑蛋炸豬扒飯好好食,係又熱又鬆脆,應該係即叫即炸。推薦炸豬排,真係薄皮多汁,can try!

海蜇酸酸甜甜,好食開胃,加埋啲芝麻更加香口。

2019-05-18 136 浏览
今日來中環行大館,肚餓要醫肚,就喺大館附近搵嘢吃。於是就來到呢間位於威靈頓街148號地下幾有特色嘅炊豕店。入到去,見到有10多張小枱,啲擺設好有舊時屋企的感覺,勁有親切感餐單就係一單張,一邊中文版本,另一邊就係英文版本,方便中西客人。約10樣飯,麵選擇,可加添配料,也可揀小飯減一蚊,環保,抵讚。除此之外,仲有啲平,靚,正小食可選。小食酥炸鳳尾蝦首先出場,表皮勁香脆,但略嫌粉桨多咗少少,但都ok嘅。跟住秘製豬扒飯(肉燥汁)出場,首先勁大舊豬扒,舖满碗面,一啖咬落,嘩,香噴噴,脆卜卜,吃到我哋舔舔脷,我同朋友一致讚好而20蚊的辣味海蜇,比想像中份量多,够爽,够惹味。話梅花雕豬手飯我哋免費轉咗粗麵,豬手够腍带微微花雕味,亦好好味。

酥炸鳳尾蝦

而20蚊的辣味海蜇,比想像中份量多,够爽,够惹味。
秘製豬扒飯

辣味海蜇

話梅花雕豬手飯

秘製豬扒飯
第二間 開到中環了,更方便我來吃飯, 暫時人流比銅鑼灣店少。面積和總店差不多但無咁迫,坐位約有30 個,一貫台灣小店悠閒風格, 隨意的擺設加上木做家具, 沒有半點拘緊。 如果各下不想用半個鐘來排隊的,建議還是晚飯時間來會較舒服。不設餐牌,只有一張簡單易明的order 紙,好似點車仔麵一樣, 加加減減。 主食、後加配料、飲品、小食等一目瞭然。之前都是吃炸豬扒,雖然好吃但也想吃別的。稱得上「炊豕」當然全部主菜也和豬有關。沖繩豬軟骨飯$58+ 炒滑蛋$10 小飯 減 $1上菜快速,不須5 分鐘, 我的 已經放到面前。 食材十分豐富, 軟骨佔了大半碗 ,喜歡豬軟骨入口軟淋之餘亦帶點膠質的口感,炆得入味,加入了白蘿蔔令味道帶出絲絲清甜。 醬油咸香濃郁,撈飯實在無得輸。略嫌炒蛋不夠嫩滑, 有點失色 ;但以粉糯蓮藕作伴菜實在是叫人加分。 蔥油豬扒飯 $60 + 炒滑蛋$10炸豬扒是這裡必點, 很多客人慕名而來也只為這件大炸豬扒。 豬扒巨形將整個碗面也蓋,連一點空位也沒有,豬扒更是厚切, 令口感更佳。 炸豬扒最怕食落肥膩,這片豬扒沒有給人這種感覺, 入口鬆化有彈性,  炸粉厚度恰好。 超多蔥油亦同樣
第二間 [炊豕店] 開到中環了,更方便我來吃飯, 暫時人流比銅鑼灣店少。

如果各下不想用半個鐘來排隊的,建議還是晚飯時間來會較舒服。

主食、後加配料、飲品、小食等一目瞭然。

沖繩豬軟骨飯$58+ 炒滑蛋$10

小飯 減 $1

上菜快速,不須5 分鐘, 我的[大碗飯] 已經放到面前。

蔥油豬扒飯 $60 + 炒滑蛋$10

炸豬扒是這裡必點, 很多客人慕名而來也只為這件大炸豬扒。

超多蔥油亦同樣是好好送飯。

鹵水蛋唔太入味, 同普通水煮蛋無乜分別。

豆漿套餐價+$10 (以樽仔上也合理)

全店不設加一, 每人消費約 $70

抵食、好味又飽肚。
2019-05-15
  • 沖繩豬軟骨飯
2019-05-14 37 浏览
呢日同朋友行街行到中上環 見有啲餓就諗住睇下附近有咩食 點知又俾我見到佢啦!之前喺銅鑼灣都有食過 估唔到而家連中環都有!個門口仲要裝修得幾靚添🙈之前試過都幾正 大件又好食 所以既然咁岩見到我哋就決定入去食!😂呢到中環分店嘅環境都幾靚 牆上邊仲有掛咗啲畫👍🏻之後我地就睇食咩啦!餐牌就同銅鑼灣分店一樣 而我梗係食佢哋嘅招牌豬扒飯啦!🤤佢哋呢度啲豬排照舊都係大大件 而且仲要炸到外脆內軟🙈🙈🙈見到入面仲係粉紅色食嘅肉☺️炸得啱啱好👍🏻👍🏻之後見佢地嘅炸芝麻雞翼都好吸引所以就叫咗一份share!果然炸雞翼都冇令我失望 亦都係將表皮炸到好脆 加埋少少調味粉 辣辣地勁惹味🤤而雞肉亦都係啱啱好 鎖住晒啲肉汁係肉入邊👍🏻依間唔使多講 又平又好食 雖然係分店 但味道一啲都唔差👍🏻得閒可以再過嚟🙈
之前喺銅鑼灣都有食過 估唔到而家連中環都有!

個門口仲要裝修得幾靚添🙈

呢到中環分店嘅環境都幾靚 牆上邊仲有掛咗啲畫👍🏻

之後我地就睇食咩啦!
餐牌就同銅鑼灣分店一樣
而我梗係食佢哋嘅招牌豬扒飯啦!🤤

佢哋呢度啲豬排照舊都係大大件 而且仲要炸到外脆內軟🙈🙈🙈

見到入面仲係粉紅色食嘅肉☺️
炸得啱啱好👍🏻👍🏻
之後見佢地嘅炸芝麻雞翼都好吸引所以就叫咗一份share!

而雞肉亦都係啱啱好 鎖住晒啲肉汁係肉入邊👍🏻

2019-05-14 38 浏览
自覺係中環搵野食係幾辛苦, 一係食黎食去都係個幾間~ 一係就好貴, 今日行咗去威靈頓街一間叫炊豕店小店, 店內有不少懷舊港式裝飾, 食物都係一D傳統加創新原素, 入到去見個個人客都叫炸厚豬扒, 無理由唔叫佢, 仲可以加埋滑蛋, 另外再叫咗個豬手飯, 炸魷魚鬚, 等10分鐘左右, D食物到了, 炸豬扒+滑蛋飯上枱好震撼, 成個畫面係見唔到佢有飯係底, 豬扒好原好大塊, 滑蛋啱啱熟帶有小小蛋汁, 望到都知佢滑, 炸豬扒食落先知自己原來剔咗"蔥油炸豬扒" 蔥油好開胃~ 平衡咗炸豬扒既油膩感, 又突出了豬扒肉味, 豬扒炸得一D都唔乾, 一啖豬扒, 再一啖滑蛋飯, 好開胃, 另外叫果個豬手飯都好出色, 豬手炆得唔係爛BAG BAG個D~ 有少少爽口位, 好入味, 個豬手汁撈飯, 再加上佢D京蔥絲, 成件事都惹味哂~ 整體黎講~ 哩間野我係會再去~ 肚餓大食人精選~
2019-05-11
2019-05-13 31 浏览
中環最好食又平嘅莫過於呢間炊豕店😂 銅鑼灣總店就比較細同逼,相比之下中環真係坐得好好多👍🏻👍🏻我地叫左一個蔥油豬扒撈粗($60)🌟🌟🌟🌟真心d豬扒好大件!又好厚身,炸粉不算太厚🐒🤩豬扒食落外脆內軟❤️蔥油撈粗麵亦係別有一番風味嘅,配上底嘅小小蒜粒,食落層次分明有口咬口🥳🥳 而另一個叫左豬軟骨飯🐷🐷🐷🐷 豬軟骨好入味,又夠腍!而且味道偏甜,撈飯一流!會食到豬軟骨半溶狀態咁,完美地將豬軟骨發揮得淋漓盡致🦋🦋🦋小食叫左海蟄🐥 爽口開胃,必點呀👅飲品都嗌左一個熱茶同c+ lemon❤️分別加5蚊,算正常價😊

我地叫左一個蔥油豬扒撈粗($60)🌟🌟🌟🌟
真心d豬扒好大件!

而另一個叫左豬軟骨飯🐷🐷🐷🐷

小食叫左海蟄🐥 爽口開胃,必點呀👅

2019-05-13 23 浏览
回頭再吃的店之前食過一次炊豕店 已經念念不忘但由於佢星期日唔開門 好難得先有機會再食.葱油豬扒飯+炒滑蛋嘩🤤好好食 葱油撈飯真係一流仲要佢唔會過咸👍🏻加埋個滑蛋 正!.肉燥豬扒撈粗呢個係encore嘅🐷真係保持到水準肉燥肥瘦岩岩好 煮得夠淋 味覺適中佢個炸豬扒真係脆得黎超滑 抵佢日日排長龍
回頭再吃的店
之前食過一次炊豕店 已經念念不忘
但由於佢星期日唔開門 好難得先有機會再食
葱油豬扒飯+炒滑蛋
嘩🤤好好食 葱油撈飯真係一流
仲要佢唔會過咸👍🏻加埋個滑蛋 正!
肉燥豬扒撈粗
呢個係encore嘅🐷真係保持到水準
肉燥肥瘦岩岩好 煮得夠淋 味覺適中
佢個炸豬扒真係脆得黎超滑 抵佢日日排長龍
2019-05-11 25 浏览
好耐冇食過台灣嘢食喇,今次同我台灣之旅嘅朋友仔去重溫台灣之旅嘅感覺。兩位大小姐話就話接我放工,但依舊不改遲到本色!我地黎咗呢間炊豕店,店舖面積頗大,很寬敞。店內嘅裝修好有復古懷舊風格!用嘅係木檯同埋以前中學嘅書檯。連牆上都掛滿八九十年代嘅報紙同埋海報,細看之下,內容竟是舊時香港報導。這令顧客彷彿置身於過去,回到那時的台灣和香港。我地3個人嗌咗2個主食同埋幾個小食。辣味海蜇呢一道菜係我好鍾意食嘅一道菜,佢嘅辣味適中而且好爽口。係豬扒飯呀!我地加咗炒滑蛋,覺得即刻香口咗好多!肉燥飯嘅醬汁好多!唔會覺得好乾,因為2個飯,分享完撈埋一齊好香肉燥味。雞翼即叫即炸,好香口,外脆內暖。仲有微微焦嘅芝麻味。正。

兩位大小姐話就話接我放工,但依舊不改遲到本色!

我地3個人嗌咗2個主食同埋幾個小食。

辣味海蜇
呢一道菜係我好鍾意食嘅一道菜,佢嘅辣味適中而且好爽口。
係豬扒飯呀!我地加咗炒滑蛋,覺得即刻香口咗好多!
雞翼即叫即炸,好香口,外脆內暖。仲有微微焦嘅芝麻味。正。
2019-05-10 1160 浏览
環境4分:中環新開分店同銅鑼灣間母店一樣都係用D懷舊poster設計,但就明顯闊落好坐多多聲,D木枱木櫈比第一間D摺枱摺櫈亦都舒服好多,呢種升呢可以畀四分。衛生4分:枱上面有齊筷子,匙羮,牙籤,醬油,望落都好企理乾淨。飲品唔使用杯飲,洗少D可減輕功夫又加強衛生,一樣可以畀四分。服務5分:自己填紙點野食,張野有曬圖片,簡單到極。年輕顆記落單快,上菜一樣快,快而準,好禮貌又唔囉唆,畀佢五分。味道5分:招牌秘製豬扒飯大大塊豬扒金黃到呢!塊豬扒係連骨斬好左三件上,連骨旁邊嘅肉非常好食,又鬆又脆又唔油,賣相同味道都一樣值滿分!白飯底跟肉燥汁又甜又夠味,加錢嗰塊炸午餐肉先堅,又厚又軟又唔乾,正到都唔識講呀!下次嚟食午餐一定要加飯加肉燥汁。抵食5分:招牌豬扒飯足料有水準,$56飽肚又好食,加十蚊有件超正厚切午餐肉一樣超值,加五蚊可有埋飲品,畀硬滿分!
環境4分:

抵食5分:

2019-05-09
可樂
2019-05-06 38 浏览
之前朋友推介過幾次炊豕店,話呢度既炸豬排飯好食,今次有時間就黎試下。舖頭裝修到好似70 80年代香港風格,店入面播懷舊金曲,好多都係我細細個聽過既歌。我地叫左一個涼拌大豆芽,一個秘製豬排飯加肉燥汁,同一個沖繩豬軟骨飯。涼拌大豆芽食落去酸酸地,仲有加左豆卜入去,夏天食特別開胃。豬排飯一眼望落去都見唔到白飯,塊豬扒大到同個碗一樣size。一開始以為炸豬扒應該會好多油,但係呢一個炸豬扒食落去一啲都唔油膩,炸得仲好鬆脆,搞到我同朋友都忍唔住食多啲。另外個沖繩豬軟骨飯,啲豬軟骨煮得好軟,仲好入味。中環黎講呢一間鋪頭嘅價錢比較公道,而且食物質素都好好,下次一定會再嚟幫襯!

2019-05-04 291 浏览
起初聽「炊豕店」以為係日式豬排餐廳,但原來佢係一間行港式懷舊風嘅美食店!久聞尼間餐廳嘅大名,時不時都聽到同事強烈推薦!為左方便7哥放工過海,我地就選擇中環尼間。由中環站C出口出左利源x街,大概行12分鐘就到!實情係🥢記附近,冇想像中咁唔方便😂-是晚決定同7哥每人1個主食+1個小食1. 蔥油豬扒飯大量嘅蔥+芝麻,放係原塊厚切嘅炸豬排面,氣排十足!豬排炸到金黃色,香口脆卜卜得黎炸粉薄🐷 正呀!2. 沖繩豬軟骨飯而豬軟骨飯係完全另一種體驗!豬軟骨軟骨同豬肉嘅份量平均,唔會食軟骨食到好膩,又唔會食肉食到好寡🥴 甜甜地嘅秘制汁深深滲入豬軟骨、蘿蔔中,而蓮藕鬆化,撈埋珍珠米簡直係絕配♥️ 3. 炸芝麻雞翼炸雞翼嘅火候岩岩好!灑上辣粉,味道更上一層樓!必試之選!4. 椒鹽魷魚鬚Deep fried 有避風塘炒軟殼蟹嘅口感😂💭是晚溫柔嘅涼風由大窗吹入,聽住餐廳播放嘅懷柔舊歌(王菲,劉德華-一起走過的日子,李克勤-飛花,孫燕姿-Silent all these years),甚有一番味道。

是晚決定同7哥每人1個主食+1個小食

1. 蔥油豬扒飯

2. 沖繩豬軟骨飯

3. 炸芝麻雞翼
炸雞翼嘅火候岩岩好!灑上辣粉,味道更上一層樓!必試之選!
炸芝麻雞翼

4. 椒鹽魷魚鬚
Deep fried 有避風塘炒軟殼蟹嘅口感😂
椒鹽魷魚鬚

2019-05-03
炸芝麻雞翼
2019-05-02 37 浏览
朋友話之前試過銅鑼灣店的豬扒,覺得很不錯,所以今日帶我來中環店一試,她自己也來個比較,看看這個分店的質素如何。店內裝修帶點懷舊嘅風味,是一般年青人喜歡光顧的類型。今晚也見有很多年青人來幫襯這間小店舖。我們兩人叫了一個炸豬扒肉燥飯和一個豬軟骨粗麵,飲品我就要了凍五花茶,而我朋友則選擇了熱蜂蜜薑茶。朋友害怕那杯茶太甜,所以預先要求店員不要放太多蜜糖,結果真的如佢所願,她那杯蜂蜜薑茶甜度來得啱啱好,而我的五花茶,原來是枝裝,味道也是不太甜,今晚沒有選擇錯。最早到來的是炸豬扒飯,果然非常大塊,外脆內軟,豬軟骨煮得夠腍,我個人較喜歡食麵,所以覺得今晚嘅豬軟骨肉粗麵啱曬自己口味。我們也有要了一個小食,炸雞翼兩隻($28),雞翼炸得不錯,帶點辣很香口也很惹味,唯獨是價錢略貴一點。

2019-04-25
2019-04-25 58 浏览
在中環原本想去蓮香樓,就快到蓮香樓的時候,看見這間台式料理餐廳,裡面裝修很有懷舊的風格,而且門口餐牌上有我很愛吃的豬手,所以就入去食豬手。坐下以後就要了一份話梅花雕豬手麵($52),他原來可以讓你選擇要飯還是要麵,而且更細分了粗麵及幼麵,我一直都喜歡吃粗麵的,所以我就挑了粗麵,除了如此,我還加了10塊錢,追加一塊厚午餐肉,很快豬手麵就來了,熱氣騰騰的,一看到那一塊厚午餐肉,我就傻了眼,真的是名符其實的厚午餐肉,厚度比我的一雙筷子還要厚,一咬下去,更不得了,因為他把這一塊厚午餐肉煎得外面又脆又香,但是裡面的肉還是淋淋地的口感,非常好吃,豬手更不用說,燜得夠淋又入味,咬下去時骨膠原都充滿了我的口腔,一點肥膩的感覺也沒有。