2022-06-15 28 浏览
話說同朋友夜遊深水埗,經過見到呢間寫住「手撕雞」嘅小店,大家都有興趣,一於坐低試試。我同朋友都比個二人套餐吸引住,但除咗套餐都仲有好多其他散叫選擇▶️鹽焗手撕雞 (半隻) - 半隻嘅份量已經不得了,真係食雞都食飽!雞肉好嫩滑,亦充滿鹹香味,灑上滿滿嘅芝麻真係食唔停口▶️冬菇醬皇豬手 - 炆得夠入味,亦充滿骨膠原,男女都不能錯過▶️麻辣雞腎 - 爽口彈牙,嗜辣嘅朋友不能錯過▶️酸辣雲耳 - 口感嫩滑,配合酸辣味道,特別惹味▶️鵝油撈麵 - 陣陣鵝油香,而麵條亦算爽口▶️郊外油菜 - 正正常常▶️是日例湯 - 雖然係例湯,但一啲都唔hea,仲有少少老火湯嘅味道▶️跟餐飲品 - 包冷熱飲品 / 特飲 總結:抵食二人套餐,食物份量足夠,店員亦招呼週到

▶️麻辣雞腎 - 爽口彈牙,嗜辣嘅朋友不能錯過

▶️酸辣雲耳 - 口感嫩滑,配合酸辣味道,特別惹味

▶️鵝油撈麵 - 陣陣鵝油香,而麵條亦算爽口

▶️郊外油菜 - 正正常常

▶️跟餐飲品 - 包冷熱飲品 / 特飲

總結:抵食二人套餐,食物份量足夠,店員亦招呼週到
上次食過長沙灣分店~今次夜晚係深水埗附近做完嘢 決定再次光臨.今次決定試吓其他菜式😋自己叫左燒鵝鵝油撈面 燒鵝皮薄脆口 肉質煮到剛好~咬落去juicy👍🏻又大大件😍鵝油撈面本身望落去覺得以為好乾身🫣食落去有驚喜😽麵係用寬麵 爽口有彈性!而且唔會好油~鵝油味又香🥰而同事叫左清湯切腩鵝油撈面份量比想像中多 肉質唔錯!今次仲有碗列湯送 係粟米老火湯 非常清甜😋.今次又叫左腸粉手撕雞!上次食完念念不忘🤣🤣但手撕雞今次試麻辣味辣道冇得揀~好彩唔算超辣🫣手撕雞粗幼剛好 食落每啖都有醬汁🥰辣味香 唔係齋辣🫶🏻腸粉依舊嫩滑呢間真係CP值高👍🏻咁多嘢食賣單$17x 食到超飽🤣下次喺附近做嘢會再食✨
上次食過長沙灣分店~
今次夜晚係深水埗附近做完嘢
決定再次光臨

今次決定試吓其他菜式😋
自己叫左燒鵝鵝油撈面
燒鵝皮薄脆口 肉質煮到剛好~
咬落去juicy👍🏻又大大件😍
鵝油撈面本身望落去覺得以為好乾身🫣
食落去有驚喜😽麵係用寬麵 爽口有彈性!
而且唔會好油~鵝油味又香🥰
而同事叫左清湯切腩鵝油撈面
份量比想像中多 肉質唔錯!
今次仲有碗列湯送 係粟米老火湯
非常清甜😋
今次又叫左腸粉手撕雞!
上次食完念念不忘🤣🤣

呢間真係CP值高👍🏻
咁多嘢食賣單$17x 食到超飽🤣
下次喺附近做嘢會再食✨

2022-06-08 32 浏览
同朋友係深水埗行街,約埋一齊食Lunch,突然好想食燒味,又想穩間坐得比較舒服的,所以選擇左位於深水埗汝州街既炯記手撕雞餐廳。鋪頭環境好乾净,檯面整齊。餐牌有好多選擇,例如有明爐燒味飯(可轉米粉、瀨粉),招牌太子鵝油撈麵,雙拼燒味類,手撕鷄腸粉類同埋各款小食。炯記烟熏燒鵝飯 $60 送是日例湯 凍檸檬可樂 +$8老火雞湯好足料,好好飲鵝脾勁吸引,睇到已經超有食欲燒鵝上檯仲暖的鵝皮keep到脆口,鵝肉超級juicy好香油脂味之餘,仲有少少烟熏的味道呢碟燒鵝脾送飯真係一流。燒鵝撈麵 $62 送是日例湯 凍奶茶 +$5撈麵配的燒鵝肥瘦均勻, 一樣係皮脆肉嫩撈麵麵身好爽口,味道亦岩岩好,份量都幾多鵝油沾滿每條麵,但又唔膩味道甜甜地,反而幾開胃另外奶茶底重奶味,好鍾意飲手撕鷄腸粉 $40 凍檸茶+$5呢度的手撕鷄主要係選用鷄脾肉去左肥脂 比較健康鹽焗雞絲好香滑,咸香惹味,鷄味突出腸粉份量多,淋上芝麻醬同甜醬,令人食指大動冬菇扒生菜 $20呢碟適合食太多肉的朋友冬菇入味又重香菇味生菜爽口清甜呢個午餐我同朋友食到好飽,咁多嘢食物都只係$200,食物大份又好食,好高性價比,下次想試二人套餐。

炯記烟熏燒鵝飯 $60
送是日例湯 凍檸檬可樂 +$8
老火雞湯好足料,好好飲
鵝脾勁吸引,睇到已經超有食欲
燒鵝上檯仲暖的
鵝皮keep到脆口,鵝肉超級juicy
好香油脂味之餘,仲有少少烟熏的味道
呢碟燒鵝脾送飯真係一流。

燒鵝撈麵 $62
送是日例湯 凍奶茶 +$5
撈麵配的燒鵝肥瘦均勻, 一樣係皮脆肉嫩
撈麵麵身好爽口,味道亦岩岩好,份量都幾多
鵝油沾滿每條麵,但又唔膩
味道甜甜地,反而幾開胃
另外奶茶底重奶味,好鍾意飲

手撕鷄腸粉 $40 凍檸茶+$5
呢度的手撕鷄主要係選用鷄脾肉
去左肥脂 比較健康
鹽焗雞絲好香滑,咸香惹味,鷄味突出
腸粉份量多,淋上芝麻醬同甜醬,令人食指大動

冬菇扒生菜 $20
呢碟適合食太多肉的朋友
冬菇入味又重香菇味
生菜爽口清甜

2022-06-05
2022-06-06 737 浏览
本以為有連續三天假期,可惜今個星期六突然要去深水埗上有關工作的工作坊,仲要九時至六時,真係…..嗚…..!工作坊一完結就跟同事吃餐好,當作心靈的慰藉。同事是深水埗的地膽,帶我來到這間小店吃手撕雞。大大個店名燈光招牌,好搶眼! 門口放了多塊餐牌,好多選擇咁。內裏環境光猛,設有數張二至四人枱,座位不多,地方雖少,但整齊企理。菜式選擇不少,有涼拌小食、飯/濑粉/米粉類、鵝油撈麵人火水、雙拼燒味類、二/四人套餐、小食、手撕雞腸粉、燒味例牌和飲品。*************************友人第一時間點了半隻麻辣手撕雞 ($68/半隻) ,好大碟,啖啖肉之外,亦加埋雞骨一同上碟,正!我最喜歡噒骨,貪骨邊的肉夠嫩滑,哈!雞肉有咬口,但絕不嚡口,全部都沾上辣油,香辣美味,仲越食越火辣,友人越食越滋味!*************************海蜇手撕雞腸粉 ($48) 是必食之選,還未影相就食了一些,忍不住口呀!腸粉柔嫩有彈性,口感佳,淋上甜醬、麻醬和芝麻,是最佳的拍檔,喜歡!手撕雞同樣啖啖肉,肉質比麻辣手撕雞嫩,味道鹹香,仲有些麻油香,我個人就較喜歡它多於麻辣味。海蜇口感更佳,相當
海蜇手撕雞腸粉
海蜇手撕雞腸粉 ($48) 是必食之選,還未影相就食了一些,忍不住口呀!腸粉柔嫩有彈性,口感佳,淋上甜醬、麻醬和芝麻,是最佳的拍檔,喜歡!手撕雞同樣啖啖肉,肉質比麻辣手撕雞嫩,味道鹹香,仲有些麻油香,我個人就較喜歡它多於麻辣味。海蜇口感更佳,相當爽彈,烹調入味,嚐到麻油香之餘仲帶點辣,味道美味!
************************
醬皇冬菇扒生菜
醬皇冬菇扒生菜 ($20)大大碟,超抵食! 多隻一啖一口的冬菇,又爽口又入味,好好味! 生菜又青綠又爽嫩,淋上醬皇汁,添上鹹香,不錯!
麻辣雲耳牛肚絲
辣上癮,再來一碟麻辣雲耳牛肚絲 ($38),香辣惹味。件件雲耳細細瓣,一啖一口,口感爽脆,帶有點麻油香,簡單而美味!牛肚絲有咬口,香辣美味,同樣越食越辣,好過癮! 還有舖底是清爽的青瓜絲,沾上辣油,正!
粟米粉葛雞湯
是日例湯為粟米粉葛雞湯 ($0/跟主食),色澤濃厚,沒有泛油光,散發陣陣香氣。趁熱呷一口,味道鮮香,不禁讚出口,店員話用了不少雞殼肴成,難怪如此鮮味,仲加有粉葛、粟米等,用料十足,加上少油少鹽,啖啖滋潤順口,好夠火喉,可否再來一碗呀?
熱檸蜜
熱檸蜜 (+$5/追加價) 內有四片檸檬,絕不欺場,酸咪咪加了甜美的蜜糖,滋潤解膩,一解火辣。
友人話他每次來到都必食手撕雞,我就覺得除了手撕雞是必食外,還有海蜇、腸粉、老火湯和醬皇冬菇都都好值得推介!
2022-06-04
粟米粉葛雞湯
熱檸蜜
深水埗區一向都好多美食今次嚟到深水埗嘅炯記燒味手撕雞店當然要試吓佢哋嘅手撕雞啦首先叫咗個鹽焗手撕雞配豉油撈麵估唔到手撕雞份量都好大而且冇乜肥脂肪 食落去非常嫩口粗麵夾雜着雞油味 啖啖都食得好滋味跟住點咗個醬王叉燒例牌一上檯就覺得好吸引一件件咁排整齊俾人睇就知每件都係接近重量同埋size證明師傅嘅刀工幾好入口淡淡都食得出係半肥瘦叉燒而且醬汁又唔會過濃味好有驚喜最後叫咗碟煙燻燒鵝飯燒鵝既油覆蓋住啲飯裡面實在太邪惡食入口感受到燒鵝肉夾雜着煙燻嘅風味中真係色香味俱全配埋個例湯 非常清甜最後加咗杯凍檸茶今餐實在太滿足
深水埗區一向都好多美食

配埋個例湯 非常清甜
最後加咗杯凍檸茶
今餐實在太滿足

2022-06-03 30 浏览
炯記手撕雞(Sham Shui Po)疫情下懶出街嗌外賣🥡 成日都要揀成半個鐘⏳ 點知俾我見呢間位於深水埗嘅手撕雞撈麵舖🐣 賣相超吸引 一於試下😌😌⌖ 鹽焗手撕雞撈粗🐣🍜💰$76外賣攞到手仲係好夠熱🔥 手撕雞鋪滿成個外賣盒面 麻油味好香👃 即刻食慾大增 食落夠嫩滑 味道啱好 撈麵嘅麵底係粗麵🍜 開頭望落以為會好乾 點知粗麵夾埋蠔油嘅味道岩岩好🤤 食落一啲都唔會覺得乾 隔離仲有兩條生菜添🥬 不過整體份量一般 大食啲可能就唔夠啦~🤫⌖ 鴛鴦手撕雞撈粗🐣🌶️🍜💰$79呢款貴多三蚊😬 基本上同鹽焗手撕雞撈粗差唔多 唯獨是除左鹽焗手撕雞之外 仲多咗麻辣手撕雞🌶️ 手撕雞麻辣得來 辣度大概係小辣 非常惹味😋 初次試食建議嗌哩款鴛鴦 咁就兩隻味都食到!只係外賣嗌真係偏貴🥲 強烈建議堂食~☻ 回頭指數:8 / 10 (有機會真係要去堂食試真啲🥢)#Fatshit_ami #Lunchtime #外賣系列 #戶戶送外賣推薦 #深水埗美食 #港式美食 #中式美食 #香港美食 #食好西 #手撕雞 #鹽焗手撕雞 #麻辣手撕雞 #手撕雞撈麵 #手撕雞撈粗
炯記手撕雞(Sham Shui Po)

⌖ 鹽焗手撕雞撈粗🐣🍜
💰$76

⌖ 鴛鴦手撕雞撈粗🐣🌶️🍜
💰$79

☻ 回頭指數:8 / 10
(有機會真係要去堂食試真啲🥢)

2022-06-03 27 浏览
去完鴨寮街,想食過快飯,見到有燒味,身為地道香港人試試先😎 叫咗嘢食之後,發現隔離好幾枱都叫燒鵝飯,下次要試吓😂叉燒飯叉燒雖然偏瘦,但肉質爽口,唔硬唔鞋,如果再肥少少,同埋燶啲會香口啲。例牌燒腩仔肥瘦相間,六十幾蚊嚟講,份量還可以麻辣口水雞飯辣汁撈飯惹味,雞有一個例牌嘅份量,呢個餐包埋老火靚湯,今日個湯係紅青蘿蔔煲雞腳,飲完唔算口渴醬皇豬手豬手炆得腍,而且入味,切得好大件,入口滿滿膠質,豬皮補充下骨膠原😂😂😂📍炯記手撕雞深水埗汝州街257號地舖

叉燒飯

例牌燒腩仔

肥瘦相間,六十幾蚊嚟講,份量還可以

麻辣口水雞飯

醬皇豬手

📍炯記手撕雞
深水埗汝州街257號地舖
2022-05-30 35 浏览
店中鵝油撈面,非常有名秘製甜豉油,就是甘香獨特滋味~朋友也想來一看看麻辣無骨鳳爪店子做到入味保留鳳爪爽脆感,而麻辣調味令吃起來更美味~辣度輕微,可以試試口感香Q富含膠質的鳳爪呢,去骨鳳爪,以天然辣椒食材文火慢慢熬炒,其精華萃製濃縮~雞爪,麻辣醬,吃得到酒香、黃豆味,感覺不錯。回味腩叉 煙燻紅腸 秘皇豬手 馳名手撕雞這個飯是最好吃,有齊這店有名氣的食物,秘皇豬手。吃的時候知道肉質嫩稔,富有肉香~再看店內的店員,原來以獨門秘方滷製豬手~生薑以及甘草濃~馳名手撕雞也是好棒喔。這店的飯有飲品,也是不錯,可以一飲。腩叉煎旦一上來也是覺得很大,差燒一字排開蓋滿面,香煎旦蓋於飯面,內裏餡料非常豐富,獨味走天涯~飯加燶邊旦配上自製甜豉油,不得了喔!煎旦差燒飯,荷包旦令金黃蛋汁包著米飯,加啖啖肉半肥瘦差燒,是一種多麼貼地的食物!現在這店子吃,有飲料也例湯。手撕雞蒸腸粉手撕雞腸粉是人氣小食,要做得美味很難呢,雞皮爽腸粉滑,去骨雞髀肉非常吸引,將雞蒸熟或烚熟,之後便是關鍵步驟——泡冰水,這一步不但能加速雞髀降溫,也令口感更好呢。看看步驟,也就不想在家自己做~這店的腸粉也不會太軟,有口感,推出不同手撕雞,鋪面

麻辣無骨鳳爪

回味腩叉 煙燻紅腸 秘皇豬手 馳名手撕雞

這店的飯有飲品,也是不錯,可以一飲。

腩叉煎旦

手撕雞蒸腸粉
手撕雞腸粉是人氣小食,要做得美味很難呢,雞皮爽腸粉滑,去骨雞髀肉非常吸引,將雞蒸熟或烚熟,之後便是關鍵步驟——泡冰水,這一步不但能加速雞髀降溫,也令口感更好呢。看看步驟,也就不想在家自己做~這店的腸粉也不會太軟,有口感,推出不同手撕雞,鋪面整份手撕雞,勁濃,芝麻醬和芝麻,腸粉薄身惹味。目前每份手撕雞腸粉的量也沒有限量,棒。
朋友今天一起去的,吃完我们也觉得质量比想像好,棒,十年以上,美食小店很少喔
煙燻燒鴨🦆例牌$138雖然佢叫手撕雞😗但係佢啲燒鵝都好出名😀見到佢俾個鵝腿比我就知道好好食啦😆肥瘦比例都均勻👍🏻好香😎配埋佢特製嘅醬汁都幾好食🤩送飯一流2人套餐$198包兩個主食🙊兩個飯或者麵🤪兩個小食😳一碟菜🤭兩碗湯😊兩杯飲品麻辣手撕雞🐔(半隻)見到台台都叫手撕雞🤩佢個雞都幾辣🌶️但係就非常惹味😏好香芝麻同麻油嘅香味😗而且佢已經幫手分開咗骨同埋肉😇食起上嚟都好方便😅雞都OK滑😁佢有少少撈左廣東風味同埋四川風味嘅味道🤣🤣🤣冬菇醬豬手🐷豬手都住得好軟😁好重骨膠原😅而且佢以為係冬菇嘅醬汁🤣🤣點知真係有冬菇鵝油撈麵🦆呢個撈麵相當出色😊非常之香嘅燒鵝味道😍但係完全唔肥膩😙勁香🤩個面偏硬身🤓但係完全冇鹼水味酸辣雲耳+麻辣雞腎🐔叫咗個雲耳同埋雞腎😆份量都幾多下🙃底度鋪咗啲青瓜😌兩款都唔算好辣😌但係作為開胃菜都不錯

煙燻燒鴨🦆例牌$138

麻辣手撕雞🐔(半隻)

冬菇醬豬手🐷

鵝油撈麵🦆

酸辣雲耳+麻辣雞腎🐔
星期五去了深水埗工作,放工後男友接我放工,打算一同晚飯後才去會合朋友玩board game。因為深水埗太多餐廳,都好難選,經過烔記,被手撕雞吸引了,所以就衝了進去。原本都覺得餐牌很多選擇,但最後因為我們是吃貨,又是星期五想吃得開心一點,於是點了一個二人餐,可以把所有推介的東西都吃上!這個湯上來時我已經很開心,很少可以在外飲到這麼重料的雞湯!之後食物很快便上枱!放到成枱都是食物的感覺很爽!哈哈!我們點了二人套餐有,麻辣手撕雞,冬菇醬皇豬手,麻辣雞腎及酸辣雲耳,菜芯,太子鵝油撈粗,例湯還包括兩杯冷熱飲品/特飲!其實真的很多! 太子鵝油撈粗:這個撈粗鵝油味很重喔!份量大而很易入口!麵條之間不會沾著,爽!麻辣手撕雞:這個麻辣手撕雞最特別是用了麻辣醬,不是四川那款麻辣,半隻雞份量非常大。而且隻雞一點也不肥,全是去了肥脂。冬菇醬皇豬手:這個大大力推介!冬菇非常入味!而豬手煮的時間很足夠,很易""骨肉分離"!哈哈!吃得很過癮!麻辣雞腎及酸辣雲耳:都是送飯或麵的小吃,很爽口。我們二人吃到把肚子抱著才出門,這裡都是二百元有找!性價比太高了!大大力推介!
這個湯上來時我已經很開心,很少可以在外飲到這麼重料的雞湯!
之後食物很快便上枱!放到成枱都是食物的感覺很爽!哈哈!

還包括兩杯冷熱飲品/特飲!

其實真的很多!

麻辣雞腎及酸辣雲耳:都是送飯或麵的小吃,很爽口。
大大力推介!
2022-05-17 26 浏览
今次同朋友叫咗好多野食,食到2個超飽🤣,但都唔使$200,超抵食!冬菇扒生菜($2️⃣0️⃣)都幾大碟,菇好入味,配菜食幾好。鴛鴦手撕雞小食($3️⃣4️⃣)所謂鴛鴦,係一款原味,一款辣味。個人比較中意辣味,因為比較惹味。而且佢仲有青瓜墊底,好爽脆。而且佢冇咩骨,雞都好嫩好入味,如果想試晒2隻味,呢個啱晒!爽口土豆絲($2️⃣0️⃣)呢款係麻辣味,薯仔絲好爽口,呢個價錢真係好平!例湯當日係粉葛湯,好推薦飲,好好飲,飲得出佢用咗好多料煲。海蜇手撕雞瀨粉($5️⃣8️⃣)個瀨粉湯有少少似當日例湯,但再清啲,一樣咁好飲,配埋瀨粉食好好食😋。海蜇好爽,份量都唔少,手撕雞就同鴛鴦嗰隻一樣味。清湯牛魔王撈麵($6️⃣6️⃣)呢個朋友大力推薦,因為撈麵超好食!平時食親啲撈麵一系乾一系硬,呢個少少油,口感又好好,十分推介。牛魔王就有牛腩同牛肚,口感不錯,份量都頗多,配埋湯同麵好飽,幾抵食。

冬菇扒生菜($2️⃣0️⃣)
都幾大碟,菇好入味,配菜食幾好。

鴛鴦手撕雞小食($3️⃣4️⃣)

爽口土豆絲($2️⃣0️⃣)
呢款係麻辣味,薯仔絲好爽口,呢個價錢真係好平!

例湯
當日係粉葛湯,好推薦飲,好好飲,飲得出佢用咗好多料煲。

海蜇手撕雞瀨粉($5️⃣8️⃣)

清湯牛魔王撈麵($6️⃣6️⃣)

2022-05-15 32 浏览
食得多西餐,偶然都會想食下啲港式地道小食,就好似嚟咗呢間深水埗嘅餐廳,本身門面見佢冇乜裝修,但係佢嘅套餐非常之抵食!二人套餐都係$198 ,但係就有手撕雞半隻,冬菇豬手,酸辣雲耳,麻辣雞腎,菜心,鵝油撈麵,仲有兩杯嘢飲,聽落係咪已經好多嘢食呢!其實嚟到嘅時候我都嚇咗一驚,點解樣樣都咁大碟嘅!麻辣手撕雞麻辣味好香,但唔會太辣,撈埋佢嘅面嚟食,好正!豬手好大嚿啊!皮唔會過硬,而且炆得好琳,仲有冬菇食!酸辣雲耳,麻辣雞腎兩碟都係好開胃嘅前菜😍😍😍鵝油撈麵唔好以為佢叫做鵝油就好油膩,其實佢配埋手撕雞一齊食,係勁夾,而且佢嘅面質唔會太林,咬落去都有口感!仲有一碟菜心清一清腸胃我就飲鹹檸七,朋友就飲凍鴛鴦,大家都好滿足,仲要食唔晒拎走!

麻辣手撕雞
麻辣味好香,但唔會太辣,撈埋佢嘅面嚟食,好正!

豬手
好大嚿啊!皮唔會過硬,而且炆得好琳,仲有冬菇食!

酸辣雲耳,麻辣雞腎
兩碟都係好開胃嘅前菜😍😍😍

鵝油撈麵

仲有一碟菜心清一清腸胃
2022-05-14 30 浏览
[深水埗]炯記手撕雞.呢間個2人餐有成7樣野200$有找真係超值.酸辣雲耳食剩指數:2/100High Tea Set甜點為主第一個小食係雲耳份量都幾大碟酸酸辣辣好爽口好開胃.麻辣雞腎食剩指數:3/100雞腎可以揀鹽焗/麻辣佢辣度唔會好勁雞腎處理得唔錯唔會好大內臟腥味.醬皇豬手食剩指數:0/100豬手有6大隻醬汁好入味豬皮好腍滑一食就好離骨.鹽焗手撕雞食剩指數:0/100手撕雞係呢度招牌菜手撕雞無落味精用沙薑粉去調味肉質食落係煙韌實肉佢連骨連肉俾哂你睇真材實料.太子鵝油撈粗食剩指數:0/100鵝油撈粗係港式經典而家都唔係度度有得食用咗秘製醬油混合鵝油再撈質地彈性既粗麵鵝油食落感覺又唔算油膩.個set仲有例湯、油菜、兩杯冷熱飲真係好豐富!
[深水埗]炯記手撕雞
而家都唔係度度有得食
用咗秘製醬油混合鵝油
再撈質地彈性既粗麵
鵝油食落感覺又唔算油膩
個set仲有例湯、油菜、兩杯冷熱飲
真係好豐富!
2022-05-13 23 浏览
炯記手撕雞 (汝州街) (深水埗)深水埗汝州街257號地舖鹽焗手撕雞$40✔️啲雞絲好滑好入味✔️唔算重口味,食到雞嘅鮮味✔️配埋腸粉一流!煙燻燒鵝太子鵝油撈麵$108✔️鵝油每條都好有油香,甜甜地好開胃,勁惹味✔️啲燒鵝超級juicy!✔️非常新鮮,啲皮油脂好豐富🥰炯記三皇盤都正,酸酸地好開胃!特別欣賞佢個鳳爪,唔算好酸,大大件👍Igable:7/10Taste:8/10Worth revisiting:8/10 #深水埗美食 #荔枝角美食 #長沙灣美食 #深水埗 #香港美食 #燒味 #手撕雞 #香港 #香港好去處 #hongkongfood
炯記手撕雞 (汝州街) (深水埗)
深水埗汝州街257號地舖

鹽焗手撕雞$40
✔️啲雞絲好滑好入味
✔️唔算重口味,食到雞嘅鮮味
✔️配埋腸粉一流!

煙燻燒鵝太子鵝油撈麵$108
✔️鵝油每條都好有油香,甜甜地好開胃,勁惹味
✔️啲燒鵝超級juicy!
✔️非常新鮮,啲皮油脂好豐富🥰

Igable:7/10
Taste:8/10
Worth revisiting:8/10

身為深水埗的一份子, 很多時候都喺福華街福榮街覓食, 就好少可去到汝州街那邊, 不過今次同相公行去鴨記買嘢, 就經過這間炯記手撕雞, 見到個餐牌好似幾吸引, 咁就入去試下先.其實我相公被這個炯記二人套餐吸引住, 唔知今次餵唔餵得飽我這個嘴刁兼大食的相公呢...先呢兩碗例湯, 雖然不太算是很老火湯啦, 但還是真材實料的..果然不負所望, 每一碟分量都非常十足!這個醬王豬手, 豬手非常入味, 骨膠原份量十足, 對於我這個細食人士嚟講, 食咗一嚿都已經飽肚一半了~咁就食返啲醒胃小食啦, 酸辣雲耳放入口時候不覺得辣, 但當過後就感覺到辣漸漸滲出嚟, 由味蕾舌頭到整個口腔~要立刻飲返杯凍嘢先~而這個麻辣雞腎, 相公就話一啲內臟的腥臭味也沒有, 而且這個麻辣非常過癮, 不算太辣, 但麻味十足, 對於我這個平時不吃內臟的我, 也可以接受到呢~太子鵝油撈粗, 帶有陣陣的惹味嘅燒鵝香, 而幸好這個不太鹹 (因為空口食其他送的時候食食下都真係有啲鹹, 所以用這個撈粗作為主食, 口感也不會太油膩~最後主角嚟啦, 這個手撕雞不負眾望, 雖然未至於好似新鮮雞咁, 但肉質都非常嫩滑, 加上佢嘅必製調味, 非常之香
果然不負所望, 每一碟分量都非常十足!
最後主角嚟啦, 這個手撕雞不負眾望, 雖然未至於好似新鮮雞咁, 但肉質都非常嫩滑, 加上佢嘅必製調味, 非常之香, 食落唔停得口~

下次食飯又有多個選擇啦 ~

2022-05-01
  • 手撕雞